- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Minden live hibátlanul ment. Most poénból beraktam egy win telepítőt és random méretűnek látja az ssd-t. Bios meg csak azt látja hogy van valami a porton de üres a neve. Kábelt megmozgattam de nincs változás. Esélyes hogy a sata kábel vagy lap kuka csak ez egyedi cucc (egy sata port, egyedi méretű a lap), mintha rá lenne forrasztva.
Mindegy szerzek egy usb-t és live linuxal fog menni, legalább van egy 60gb-os ssd-m. -
-
-
urandom0
senior tag
Pontosabban az Xfce kompozitoráé, ami sok éve tud vblank-ot, de valamiért akkor is megmarad a tearing. Állítólag ez hamarosan, valamelyik közeli verzióban meg fog oldódni, addig pedig marad az Xorg.conf szerkesztgetés, vagy használ az ember másik kompozitort (én comptont szoktam), de azzal sem tökéletes, előfordulnak kisebb-nagyobb bugok.
-
zoltanz
nagyúr
CPT.Pirk hívta fel figyelmet rá nemrég: (esetleg opció talán ha nem használod az OpenGL GLX/EGL-t a böngészőben)
"nem tudnak Firefox ESR verzióban frissíteni, mert az új Firefoxhoz már frissebb mesa kellene, de olyan meg nincs a Debian stabilban... A régi ESR meg már unsupported..."
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Web-Browser-Packages-Debian -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem csak a játékról van szó, biztonságról is... Idén márciusi a mesa 20.3.5, amit most a legújabb stabil Debian megkap. Idén áprilisban jött ki a 21.0.3, ami már megfelelő lenne friss Firefox számára és akkor még mindig "ősi" verzióról beszélünk, de mégsem lépték meg...
Amiért én anno elhagytam a Debiant, az bugos, régi KDE verzió volt. Azt javasolták az akkori szakik, hogy váltsak a testing ágra és frissítsem le, de az meg könnyen a disztró halálához vezethetett (ami elő is fordult nálam 1-2 esetben mikor egyéb okból a testingre álltam át) és nem is igen volt onnan visszaút...
-
-
-
-
-
urandom0
senior tag
Volt régen egy gNewSense nevű disztró, és ha jól emlékszem, a Trisquel annak a folytatása. A licencelése azért olyan, amilyen, hogy legyen egy disztró, ami Richard Stallmannak sem okoz álmatlan éjszakákat
Debian free repóban is csak jogilag teljesen tiszta cuccok vannak. -
mekker
őstag
Visszatérve a Trisquel-re, miért olyan érdekes hogy ez megfelel a GNU/FSF feltételeinek?
-Egy nagy intézményt képviselsz, nem vagy jogi szakértő, csak meg akarsz valósítani egy szoftveres átállást (=te vagy a főni unokatesójának az egyetemista fia). Ez egy kiherélt Ubuntu fork, ahol az alapoktól minden részkomponens a lehető legegyszerűbb licenszelésű.
-Alufóliasapkás vagy, aki nem akar backdoorokat, instabil, bugos szoftvereket, csak jól bevált komponenseket.
-Nem akarsz telemetriát, minimálisan akarod tartani az online lábnyomod. Gyermekkorodban megvert egy propertiary szoftver.
-Hippi emberjogi aktivista programozó vagy, aki nem támogatja a felhasználó jogainak semmilyen nemű korlátozását, emellett szeretsz 6 éves kisfiúkat cirógtani.
-Szereted az egyszerű dolgokat, vaskalapos vagy. Szabadidődben online fórumokon őrjöngsz, hogy miért használnak a modern weboldalak javascriptet.Nem látom, hogy ki ennek a célcsoportja.
-
RJ45
tag
Igen, ezeket megtaláltam a tyúbon a videók alá is be van téve. A könyveket le is szedtem.
Ez a része szimpi, hogy tényleg nem azon megy az agyalás, hogy hogyan tudnának levenni pénzzel.A cikkről:
Szerintem aki TPM helyett TMP-t ír kétszer is az khm, sokat azért nem foglalkozhatott a témával.
Esküdj!Ellenérzéseim persze nekem is vannak a Win11 rendszerkövetelmény témakörben, bár én parallel belátom, ha nekem kellene nagyságrendekkel megnehezítenem más országok titkosszolgálatának a tevékenységét, akkor biztosan eszembe jutna széles körben hardveres támogatást kérni ehhez, pláne a mai világban. Mivel senkinek sem kötelező Windows-t használni, így ez kérés. Még akkor sem követelés, ha követelménynek nevezzük.
-
RJ45
tag
Véletlenül nem ismeri itt valaki Zahemszky-t? Azt a prezentációt praktikus lenne letölteni, amit használ és csak a sarka látszik a videón. Kvázi tartalomjegyzéknek is megtenné.
Baromi ismerős a feje nekem egyébként, de lehet, hogy csak hasonlít egy tagra, aki Cisco Pix501-eket programozott a Fővárosnál, vacak az arcmemóriám , de egy nagy szerepjáték őrült srác volt, lehet hogy ő
-
-
RJ45
tag
Ezt a sorozatot nem ismertem, nagyon köszönöm. Kár, hogy nincs hozzá a videók időpontját tartalmazó linkekkel kvázi tartalomjegyzék. Így mire végigugrálgattam egy tucatot, fú talán a 2. nap negyedikben mondta el a jogokat. De az üresjáratokban meg fogom azért ezeket nézni bent, csak ilyenkor, amikor valami választ keresek akkor legyőz a türelmetlenség… Tudod amikor valamit egyféleképpen már meg tudok oldani akkor mindegy, hogy az másik oprendszer használatát jelenti e, mert türelmetlenné tesz. Mert ott a háttérben a kisördög, hogy „Vakarózom itt ezen, mennyi az idő? Jézusom, amúgy már régen kész lennék”.
Nem keverem; én az a zöldfül vagyok, aki olyasmit akar, amit egyszer egy rendszerben már megcsinált. Mivel pontosan tudom, hogy mit akarok nyilván ügyesebben használom a keresőt, pillanatok alatt dobálom el a nem releváns képernyőket, így hamar eljutok egy kvázi szamárvezetőig. Szóval nem keverem csak egyszerre találkozom először mindkettővel pl. egy szamárvezetőben.
Csak nem kedvelem a szamárvezetőket, mert zöldfülként nem látom jól és azonnal a „minőségüket” vagy hogy egyáltalán jók e. A script sokkal jobb, mert azonnal látszik, hogy lefut vagy nem fut. Minden sorának utána tudok nézni a terminálban. Maguktól jönnek a parancsok, nem kell kutatnom milyen paranccsal lehet megcsinálni, amit szeretnék, mert mind ott van. Elég csak a paramétereknek utána nézni a terminálban. Így szeretek Debiannal foglalkozni, mert a parancsok helpjéből mindig csak a releváns infót kapom. Így a legtömörebb. Scriptnél jobb szamárvezető nincs. Nem baj az, ha más írta.
Csak ugye nem értek a Linuxhoz és esnek ki a csontvázak a szekrényből közben, szóval tanulni is kéne, amihez viszont kell idő és alázat. Utóbbiak nem jönnek ki jól a türelmetlenséggel. Ezért fulladt hamujába eddig a dolog. Azért most többé kevésbé elszántam magam, hogy foglalkozni fogok vele. Adatmentés NAS javításkor, fájl generálás wifi titkosításhoz, hardverteszt stb. Száz helyen használtam már Linuxot sikerrel, csak nem értek hozzá -
bugizozi
őstag
Szia!
Ezt kellene feltenni: Deploying Linux Management Agents Ez arra lenne jó, hogy Service Provider Console alótl lehessen menedzselni a gépet.
Munkatársam adta a telepítőt, aki intézi a mentést.CPT.Pirk: nyitottunk már rá support ticketet a Veeam-nél de széttárták a kezüket, hogy Ubuntun támogatott, ott működik...
Ami még érdekes: Ubuntu, Kubuntu, UbuntuCinnamon disztrók alatt is feltelepül:
De Linux Mint és KDE Neon alatt nem.
Azt néztük az install szkriptnek ez a része fut hibára:
echo "Installing management agent..."
./getcomputerinfo --install $@
RESULT=$?
if [ $RESULT -ne 0 ]; then
echo "Installation result: $RESULT"
if [ $RESULT -eq 1 ]; then
fail 'Failed to install the management agent. Review the installation log file for more details.'
else
fail 'Failed to install the management agent.'
fi
fi
Vajon ez a
getcomputerinfo
mit nézhet a gépen? -
urandom0
senior tag
Igazad van, elhittem az egyik MS oldalnak, amit egy másik cáfol.
Nem, hanem elbeszéltetek egymás mellett. Te a natív Windows-ows Visual Studio-t linkelted, ami x86 alapú, zárt forráskódú, az első kiadása 1997-ben jelent meg, ő pedig a Visual Studio Code-ot, ami Electron alapú, nyílt forráskódú, és 2015-ben adták ki először. Kódszinten semmi köze a kettőnek egymáshoz.
-
lanszelot
addikt
A server és desktop -nak köze nincs a linux-hoz.
Pl Windows 2000 vs Millenium ez a kettő is server vs desktop
Linuxhoz nem értek, ezt írtam.
Nem osztom az észt, beszélgetek, te pedig nem értem miért kötsz belém, semmi rosszat nem írtam. Én dobtam linket is, hogy ez vagy az miért nem úgy van ahogy írjátok, pl lenti VS Code, te pedig annyit írsz nem így van. Ez nem érv, se nem helyesbítés, csak tagadás.Visual Studio Code RPi
ha az eredeti oldal hazudiklev258
Nem telepítem, a rendszer alap programja a Vine, a Steam, My android, stb
Egyedül a VS Code nincs rajta, lehet telepíteni rá,csak nem tudom hogy.Mert az add/remove app nekem magas.sudo apt update sudo apt install code
Ennyi a VS Code telepítésManjaro, ismét felraktam, ugyanaz a bajom, nem tudok rá semmit telepíteni.
Azaz egyedül a VS Code ment fel rá, semmi más.Mindenre fail, fail, fail -t dob, es millió kérdése van ami fogalmam sincs mi az.
Gnome-t raktam, nagyon nem tetszik az a felület, nem tudom hogy lehet váltani, de nem tudom érdemes e foglalkoznom vele , mert alapból semmi sincs rajta, Gimp se, és feltenni semmit se tudok, tehát nézhetem az asztalt. -
lanszelot
addikt
Hello,
Egyáltalán nem érdekel a samba, vagy a torrent. Se ilyen speciális hasnálata a rendszernek.
Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Szerver gépen is lehet filmet nézni, és desktop gépen is lehet lan leosztást csinálni, de nem ennyi amit azok a gépek tudnak. Pl szerver gépen nem fogsz 3D filmet készíteni.Mi elavult? Hogy pl nem létezik már raspbian. Raspberry OS van azóta.
Az imager sem így néz már ki, el lettek különítve a rendszerek használat szerint.
És tovább nem is néztem, mert nem tartozik ahhoz amit kérdeztem.
A telepítés menetét is belinkeltem, azt is megírtam lehetetlen elrontani.
Miért nem a Raspberry OS, mert nem csak 1 rendszert akarok látni rajta.
Erre való a RPi kísérletezni, tanulni, megismerni.
Ha kukára vágom a rendszert nem gond mert 2 perc alatt újra dobom, és folyt köv.
Azt is linkeltem, hogy a hibának köze nincs a RPI-hez és a 21.10 -es verzióhoz sem.
De ami segített az lte verziónál, az nem segít a 21.10-nélgrowler:
Ugyanaz a gond vele mint a Twister OS-el. Nem felhasználó barát.
Mint se lenne rossz, de már nem emlékszem ott mi a bibi.
Ez a 3 oprendszer természetesen jó azoknak akik nem először ülnek linux elé, de így elsőre igen katyvasz nekem.
Azért gondoltam az ubuntu-t, mert az mindenhonnan támogatott, rengeteg a szoftver, teljesen felhasználó barát kezelő felület..stb
Csak a rendszer xarul van megírvalev258: steam, nem stream. Steam nek van linux játékai. Nem csak 3D hiper szuper játékok léteznek.
Pl RPi4b -n fut a minecraft java, és bedrock edition is. Utóbbihoz kell az android emu.
Kukkolj fel a Twister OS honlapjára, ott láthatod eme kis eszköz mennyi mindent elfuttat.
Itt is leírom, tökéletes lenne a twister os, ha tudnám kezelni.
Meg nem vagyok azon a szinten, hogy tudjam használni.
Szerintem írtam is, hogy kezdő vagyok -
Esetleg ez segíthet, ha lighdm a login manager, ill. az
/etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf fájlban kell módosítani a
[greeter]
indicators = ~hosts;~spacer;~clock;~spacer;~layout;~language;~session;~ally;~power
Sort, hogy a nyelvválasztó is megjelenjen a bejelentkező ablakban. -
lanszelot
addikt
Az ajánlott link 2016-os, tehát nem hogy elavult, de teljesen használhatatlan.
Az RPi4B 8GB most kapott új procit /pár hete/ az enyém már azzal van.
Az ubuntu-t 4GB-től ajánlják, még a régi procira.
Nem izmos, de teljesen használható.
Valószínű kiírja a rendszer, hogy system crashed, ha várnom kell még.
A beszúrt link is azt mutatja, várni kell.cigem:
server és core az mikor desktop?
Nem annak hívja, hanem arra való.level258: az általam leírt szoftverek mindegyike fut rajta.
-
urandom0
senior tag
Nekem csak az a fura, hogy a nomodeset sem segít, pedig elméletileg pont az lenne a célja, hogy a tökalap VESA módot használja, ne a drivert. Utánaolvasva, van, ahol azt írják, hogy proprietary drivernél nem működik. No mindegy, már megvan a megoldás
Közben elvitte a cica a hozzászólásom... -
urandom0
senior tag
Szerintem próbáld meg azt, hogy Grub bootnál a kernel paraméterek közé a linux-szal kezdődő sorba beírod, hogy vga=ask, elméletileg ennek hatására meg fogja kérdezni a felbontást, és kiválaszthatsz valami kisebbet. Vagy megadhatsz direktbe egy videó módot, pl. vga=769, ez 640x480x8 lesz (itt van az elérhető videómódok egy része).
Vagy megpróbálhatod simán anomodeset
-et beírni, lehet, hogy úgy is működne.
szerk: Elméletileg létezik video= paraméter is, ez kicsit bonyolultabb, itt van róla leírás. -
urandom0
senior tag
Nekem, aki ~15 éve foglalkozok informatikával, a Zabbix beüzemelése - a manual végigolvasásával együtt - belefért 8 órába, úgy, hogy a végére már a legfontosabb szervereinket és switcheinket fel is vittem, gyakorlatilag üzemképes volt. Ehhez képest az SCCM-féle monitoring beüzemelésével odáig sem jutottam, hogy megértsem az alapjait, pedig magát az SCCM-et és használtam évek óta. De maga a monitoring leírás megértéséhez is meg kell tanulnod vagy 15 új fogalmat, el kell olvasnod egy több fejezetből álló msdn-es manualt... És ez úgy általában jellemző a Microsoftra, hogy a szerverekre készített cuccaik feleslegesen agyonbonyolítottak, a megtanulásukhoz egy komplett több napos tanfolyam kell, miközben semmivel sem kevésbé bugmentesek, mint a Linuxos cuccok, sőt. Évtizedek óta működnek kontinenseket átívelő hálózatok olyan viszonylag egyszerű programokon, mint a BIND, meg a szögegyszerű levelezőprotokollok, mint az IMAP meg az SMTP is teljesen jól üzemelnek és jól használhatók szintén évtizedek óta. Ehhez képest Windows serveren a VPN normális belövése is egy komoly kihívás, pláne úgy, hogy a Windowson 10 kliensen a 1903 előtti verziókban van egy komoly bug, ami miatt a második-harmadik csatlakozási kísérlet után a Géházban a VPN csatlakozás egyszerűen nem működik tovább, semmit nem csinál.
Én meg a céges Windows serveres VPN-re simán csatlakozok Gnome-mal, KDE-vel, elementary OS-sel is úgy, hogy kb. 2 évvel ezelőtt egyszer összeszedtem a szükséges infókat hozzá, és azóta tökéletesen megy.
De felhozhatom a szintén Windows serveres ftp szerver beüzemelését, úgy, hogy anonym user is hozzáférjen, de csak read only joggal. Na, ez megint egy olyan dolog, hogy proftpd-vel, konfig fájlok szerkesztgetésével megcsinálom 10 perc alatt, Windowson pedig örülök, ha egy óra alatt meg van, MERT a Windows állandóan jobban akarja tudni nálam, hogy szerinte miért nem biztonságos az anonym user. Aztán jobb esetben csak a GPO-ban kell turkálni, rosszabb esetben registry-ben...
Na mindegy, nem ez a lényeg, csak azt akarom ebből kihozni, hogy desktopon, átlagos felhasználásra - általában - jobb a Windows a professzionálisabb szoftver- és hardverellátottság miatt, szerveren viszont csakis Linuxot használok. -
-szabi-
addikt
Nem oda tettem hanem Mint-re telepítettem.
tiobe
X Resources-t nem találtam meg de "-no-splash" működött.tordaitibi
Rendben akkor elengedem ezt egyenlőre marad a tárolós telepítés.májkimiki
Szóval ha GRUB customizert kicsit még finomítanák akkor ő is ki tudná olvasni, hogy Mint.Valahogy sikerült vele kikapcsolnom a Grub kezdőmenüt ami kérdezte, hogy Mint vagy Advanced Mint. Helyette 2mp sötét képernyő aztán Mint bebootol.
Úgy érzem magam, mint valami gyerek aki nyomkod kapcsol próbálgat és nézi mi történik.peterattila
Gyaníthatóan azért nem találtam sok programot rá mert 15.3 kiadás friss. Legtöbb program 15.2 verzióra volt meg de az nem ment fel 15.3-ra, próbáltam.
Az oldalt megnézem majd de egyenlőre OpenSuse-t hanyagolom.Köszi mindenkinek.
-
szekzol
tag
Azért köszönöm a segítséget. Tanultam is belőle: autoremove-al vigyázni kell ill. csinálok timeshift mentést. Ez az újratelepítés jó alkalom lett volna, hogy kipróbáljak valami újat (pl: MXLinux, Manjaro Xfce) de annyira megszoktam a Mint egyébként probléma mentességét, hogy maradtam ennél. Ezt én rontottam el.
-
szekzol
tag
Sikerült Recovery módba lépnem. A reconfigure nem hozott sikert így eltávolítottam és újra installáltam a lightdm-et. Lehet nem kellett volna mert ugyan lett GUI de nem a megszokott és már beállított Xfce jelent meg hanem szerintem Gnome. Megnézem csináltam-e timeshift mentést...
szerk.: nem csináltam. Marad a reinstall
-
urandom0
senior tag
Igen, az asztal arra való, hogy legyen hova tenni a háttérképet
A kiegészítők pedig arra, hogy akinek ilyen dolgok kellenek, mint asztali ikonok, meg panel, ésatöbbi, azok is tudják használni a Gnome-ot.az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől.
A Gnome nem függ a systemdtől
A logind-ra dependel, ami a systemd része, de továbbra is kompatibilis a Login Kittel (ami a Console Kit2-re épített API), a systemd-shim API-val (amit kifejezetten a systemd emulálása miatt fejlesztettek ki), illetve a systembsd-vel, ami egyfajta systemd változat BSD rendszerekhez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ez az indoklás kemény, erről eddig nem olvastam.
Mondjuk mióta Linuxra váltottam, már nem pakolok ki semmit az asztalra, csak 1-2 KDE widgetet maximum. Minden egyebet a home könyvtár alá gyűjtök, így van értelme pl. az automatikusan cserélődő háttérképeknek, meg a transzparens KDE témának amit használok.
-
urandom0
senior tag
Tegyél rá Windows 98-at
Valahol az 5.10 vagy 5.12 környékén dobták a floppy támogatást, azelőtti verziókban benne kell, hogy legyen. De szerintem frissebb verzióba is vissza lehet varázsolni, az, hogy kikerült a kernelből, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem működhetne modulként betöltve.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
A kettő nem üti egymást? Tehát ha már induláskor sikerült felcsatolni, akkor az automount nem üti agyon? Vagy figyelembe veszi, hogy már sikeresen felcsatolta, és meg sem próbálja újra felcsatolni?
Így van, mint ahogy kézzel sem tudsz felcsatolni egy fájlrendszert kétszer azonos mount pontra, a systemd sem tud.
De egyébként ha a mount unitban a Where= szakaszban olyan mappát adsz meg, ami nem létezik, a systemd létrehozza. -
urandom0
senior tag
Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni?
Hát, pontosabban kéne fogalmaznom
Úgy értem, hogy a rendszer felcsatolja, és ennyi. De automount nélkül nem lesz olyan mechanizmus, hogy "akkor csatolja fel, amikor szükség van rá". Az autofs-t ismered? A systemd-féle automount kb. ugyanazt tudja.Egy egyetemen dolgozok rendszergazdaként. Van a könyvtárunkhoz egy Java-alapú webes rendszer, ahol lehet könyveket lefoglalni elvitelre, a foglalást meghosszabítani, a katalógust nézegetni, a nyilvános szakdolgozatokat böngészni, stb. Ennek van egy adatbázisa, amiről naponta készül inkrementális mentés, hétvégenként pedig teljes mentés egy NAS-ra. A szerver induláskor felcsatolja magának a NAS megosztott mappáját.
Az utóbbi időben sokszor volt olyan probléma, hogy a NAS nem ment, amikor kellett volna, mert a szünetmentese haldoklik; vagy ment, csak lassabban bootolt be, mint a Java-s rendszert futtató szerver. Olyan is volt, hogy ment a NAS, csak az őt kiszolgáló switch nem, így a szerver nem tudta elérni. Ilyenkor hogy oldod meg, hogy a mentés időpontjában biztosan fel legyen csatolva a NAS-on lévő backup, függetlenül attól, hogy ment-e már vagy még nem ment, amikor elindult a szerver? A legegyszerűbb az, ha csinálsz egy automount unitot hozzá, és amikor a szerver megpróbálja elérni a NAS-t, akkor a systemd felcsatolja azt. Így nem kell aggódni azon, hogy bootoláskor elérhető volt-e a NAS és hasonlók.De egyébként a systemd minden egyes fstab bejegyzéshez gyárt egy mount unitot, illetve ahol "x-systemd.automount" paraméter van fstabban, ahhoz automountot is.
-
urandom0
senior tag
Azért a systemd előtt is volt rá megoldás, más inti rendszert használva is van rá megoldás.
Ez így van, minden init rendszernek megvannak az előnyei, meg a hátrányai. Csak példaként hozom fel: egy darabig használtam Void Linuxot, ami runit-et használ. Ha valami, az gyors volt... egy ezeréves Lenovo laptopon úgy bootolt be vele a rendszer, mint ha egy vadiúj SSD-s gépen az Ubuntu.
nem vágom most sem mi a difi a kettő között, és melyiket mikor kell vagy hogy miért ok okozati összefüggés ha a kettő csak együtt működik.
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni. Paramétereket lehet átadni neki, meg fel lehet csatolni.
Az automount pedig automatikusan felcsatol egy adott csatolási pontot, ha szükség van rá. Pl. ha egy program hivatkozik az /mnt/sdb1 útvonalra (ami mondjuk egy merevlemez, de ez most teljesen mindegy), de az útvonal nincs felcsatolva, akkor alapesetben hibát kapsz, hogy az útvonal nem elérhető.
Ha viszont van rá írva automount unit, akkor nem hibát kapsz, hanem a systemd felcsatolja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
urandom0
senior tag
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
A hagyományos init scriptekkel hogyan garantálod, hogy csak akkor próbálja meg mountolni, ha már van hálózat? Vagy azt, hogy ha megszakad a hálózat, akkor unmountolja a hálózati megosztást (és ne pörögjön leállításkor másfél percig a "waiting for..."), és mondjuk küldjön valamilyen visszajelzést.
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
Mert az első csak egy mount pontot ír le, amit később felhasználhatsz (mondjuk felcsatolhatod kézzel a systemd-mount paranccsal). A második pedig magát az automountolást leíró unit.
-
Syl
nagyúr
Azt hiszem sikerült a problémát elegánsan megkerülnöm. A home mappába csatoltam fel a nas (synology) megosztását (mivel ezen a gépen csak egy user van és nem is lesz több, így ez nem probléma nekem)
//192.168.0.12/megosztas /home/syl/NAS cifs credentials=/home/syl/.smbpass,uid=1000,iocharset=utf8 0 0
-
-
-
Sokimm
senior tag
Nem akarok internetet a telepítéshez. Nem csak 1 gépről van szó, több driver is szóba jöhet, később teljesen offline updgrade esetén, nem lemezképeket akarok tárolgatni mindenféle opciós mátrixként.
Fizetni tényleg fizetnék (elvégre open source, aki ért hozzá...), mert ezzel a linux közösség nagyot növekedne (szerintem), ha nem függőségek alapján lehetne driver-eket telepíteni. (net)
szerk:
Az api installer consol-os parancs ami lerántja a drivert a netről, az nem egy elérhető tárhely a pc-n? Mert akkor egyszer lerántanám az "up to date" halmazt, majd a telepítés (valahogy megszakítva) után ezt az adathalmazt (könyvtár) egy tényleges script formában offline cipelhető, telepíthető lehetne. Ez is hülye ötlet? -
chris-v
senior tag
Nem terminal-ból tettem fel, hanem a software centerből.
Ubuntu desktop GUI-hoz feltettem a gnome-software csomagot és lett software centerem, így onnan csináltam mindent ami kellett.Lehet amúgy lassan elengedem ezt a Linux vonalat. Nem vagyok elég jártas benne és így csak szenvedés.
-
Az Ubuntu Mate és a Deepin a két véglet szerintem. A maga módján, mindkettő letisztult, egységes. A deepint lehet csicsának nevezni de ilyen egybe forrt, harmonikus dizájn nincs is!
Bár javítom magam, a Deepin ellentéte a Bodhi Linux. A totális minimalizmus, csodálatos egységes és harmonikus formában, ez a Moksha! -
urandom0
senior tag
Jó, de a -d meg csak a könyvtárat listázza.
Nem... legalábbis nálam nem. Ha nálad igen, akkor vagy máshogy van beállítva valami, vagy nem basht használsz, vagy másik verziót.
De ha ls (vagy más listázó) parancsban szeretném
Mármint hogy érted? ls-en belül ls?
Mondjuk van egy ilyen könyvtárstruktúrád:
.
├── termesz/
│ ├── hangya
│ └── monguz
├── termosz/
│ └── meggy/
│ └── cseresznye/
│ ├── banan/
│ │ ├── citrom
│ │ ├── mandarin
│ │ └── narancs
│ └── szolo/
├── terra/
└── teszt/
└── abcd/
└── alma9 directories, 6 files
Ha az összes te-vel kezdődő mappákbban az első szinten lévő fájlokat szeretnéd listázni, akkor
ls -dal te*/* | grep ^-
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1 -type f
Ha a könyvtárakat is, akkor:ls -d te*/*
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1
Rekurzívitásra pedig ott az ls -R kapcsolója vagy próbálkozz a
du
-val. -
urandom0
senior tag
Az
ls
alapesetben fájlokat és könyvtárakat listáz, de elsősorban fájlokat, amíg explicit nem utasítod arra, hogy csak könyvtárakat listázzon. Ezért van, hogyls te*-t
ő úgy értelmezi, hogy "listázd ki az összes te-vel kezdődő könyvtár tartalmát", és nem úgy, hogy "listázd ki az összes olyan könyvtárat, ami te-vel kezdődik".
A shell kifejti a *-ot, azls
program pedig már így kapja meg:ls teszt
-
lev258
veterán
-
-
Yes Főnök, jogos
Mivel mindenki magából indul ki (ami sokszor hiba) és én sose használtm laptopot ahol jól jön a hibernálás, ezért én ki is kapcsolom vagy sose használom.
Egyszer kíváncsiságból megfutottam a swapfájlba hibernálást.
Hát erősen pilótavizsgás, én igen megszenvedtem vele. Van benne fstab macera, offset számolgatás, grub matatás, minden.
Aki mazochista, tessék: [link]
Tényleg nem troll de Winen ez ennyi egy rendszergazdai parancssorba:powercfg -h on
Vagy guiba 6 kattintás.
Aztán vissza az egész mert a gépem hibernálásból kb. 15 másodperc alatt tért magához teljesen, egy tiszta boot meg 30 másodperc.
És ez utóbbi mégiscsak tiszta lap, minden téren. -
GreenGoblin
őstag
Pont erről nézek videót ahol magyarázzák a swap-ot. Tök jól megértettem, kivéve egy dolgot. Azt mondta hogy jobb ha van swap minthogy elfogyjon a memória és a rendszer lock out. Ez mit akar jelenteni?
Nem hiszem, hogy hibernálnék meg 16 giga ramom sosem használtam még ki. Csak firerox az ami megy. Semmi megterhelőt nem használok. Ráadásul 256-os a helyem és ha dual boot van akkor vigzáznom kéne mire megy el a hely. -
Így jó de azért tegyük hozzá hogy USB3 ssd USB3 lukba dugva erősen ajánlott, ha véletlenül csak egy harmatos usb2 pendrive van a fiókba az el fogja tántorítani a mégoly lelkes próbálót is
MX persistent rendszert próbálgattam én is kb. másfél éve de nekem valahogy nem jött be egyáltalán. A sebességgel nem volt gond, a -toram kapcsolóval használtam, 8 gigába belefért de mégse nyert meg magának. Pont a Te írásod adta a lökést tesztelgetni.
Kollégának pár napig tesztelni viszont tökéletes, és még lehet bele is szeret.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- ASUS TUF Gaming F16
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged