- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hunaqua #93691 üzenetére
Tud USB-ről bootolni?
Ha igen, akkor készítesz egy clonzilla pendrive-ot, és arról indítod a gépet. Forrásnak a gép háttértárát adod meg, célnak meg egy mappát a pendrive-on, vagy egy hálózati erőforrást (ez lehet egy NAS, vagy vagy egy másik gép megosztott mappája). Ide lemented vele a "mester" gép háttértárának lemezképét.
Ami nem mellesleg későbbi biztonsági mentésnek is használhatsz, szóval én nem törölném.
A másik gépen ugyanúgy elindítod USB-ről a clonezillát, és a hálózatrol ráírod az image tartalmát a belső tárra.Ha a karakteres felület erémíszt, használhatod a rescuezilla-t, ami félig meddig grafikus felületet ad, de a lényege ugyanaz.
-
csixy
addikt
-
válasz
hunaqua #93691 üzenetére
Ha emlékeim nem hazudnak ez egy emmc flash szerűséggel ellátott csoda, alaplapra integrált tárhelyes thin client.
A Ventoyos usb rendszeremmel megoldanám egyből, neked 2 pendrive kell. Egyiken egy clonezilla, másikra mented a tárhely tartalmát.
Majd mindkettót bedugod a másik gépbe és ráklónozod.
Nemethg, mindent klónoz, uuid-t mindent, ebből néha nem kis galiba van ha a klón diszk bekerül későbbiekben abba a gépbe amiről klónozták. A forráslemez mellé. -
-
-
válasz
hunaqua #91973 üzenetére
Nem mondom hogy nem tudnám megoldani hosszas guglizás után de nemszeretem grubterminál.
Ha nincs valami szupertitkosított rendszered, tégy próbát ezzel, live.
[link]
Ez nálam eddig mindent megtalált és ha van műjödőképes kernel meg hozzá az initrd, akkor kikeresed és elindítja neked.
Utána a futó rendszer alól lényegesen könnyebb lesz rendbetenni, nem kell chroottal bohóckodni. -
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88404 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz pontosan, de a
df -h
parancs megmutat ezt-azt.Mikor puttyal lépsz be, gondolom ssh protokollt használsz, igaz? Amit a ~/.bashrc fájlba írsz, az lefut minden bejelentkezéskor, szóval ha oda beírod, hogy
df -h
, akkor az le fog futni ssh csatlakozáskor is.Továbbá: ha rootként módosítod az /etc/ssh/sshd_config fájltban a "Banner..." kezdetű sort, kiveszed előle a #-et, és beírsz mögé egy fájlnevet (általában az /etc/issue.net-et szokták), akkor az ssh ki fogja írni a képernyőre azt, ami abban a fájlban van, mielőtt bekéri a jelszavad.
Ha a PrintMotd sort átírod yes-re és nincs előtte a #, akkor pedig a /etc/motd tartalmát fogja kiírni a jelszó bekérése után.Szóval ha így néznek ki ezek a sorok:
PrintMotd yes
# no default banner path
Banner /etc/issue.netCsak mondom, hogy ilyet is lehet
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88249 üzenetére
sudo apt autopurge && sudo apt clean
Szerintem ennyi elég. Illetve körül lehet nézni a ~/.config-ban és a ~/.local/share alatt a hátramaradt fájlok közül, amelyik nem kell, az kuka. És vannak olyan programok, mint a Filelight, Disk Usage Analyzer (baobab), ncdu... amik rekurzívan megmutatják a mappák méretét, ezeket is lehet használgatni. Adott esetben a /var/log mappából is lehet törölni, ha biztosan nem kell onnan már semmi.
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88240 üzenetére
"Azt hogyan tudom elérni,hogy root-ként is be tudjak root+ jeszó párossal közvetlenül is belépni?"
Ne csináld, nem jó ötlet. Miért nem elég az, hogy belépsz, és átváltasz sudo-val magasabb jogosultsági szintre? A su-t sem kellene használni, sőt az lenne a legjobb, ha a root account le is lenne tiltva.
Na, de ha ragaszkodsz hozzá:
A /etc/ssh/sshd_config fájlban a PermitRootLogin elől vedd ki a komment jelet (ha van), és állítsd az értékét "yes"-re, majd indítsd újra az sshd service-t. De mondom, ez nagyon nem ajánlott! -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88191 üzenetére
Megnéztem a videóját, ez az arc egyszerűen lusta. A notepadban még helyesen van leírva mit kéne csinálnia, ott használ sudo-t, ahol szükség van emelt jogokra. Ez helyett ő belép root-ként és mindent úgy csinál, mert csak.
Aztán root-os sftp elérés helyett az ilyen config fájlok szerkesztésének az lenne a kulturált módja, hogy belép userként ssh-val, és onnan dolgozik.
Technikailag egy belső hálón az is működik amit ő csinál, de attól még az a módszer kerülendő.
-
growler
őstag
válasz
hunaqua #88193 üzenetére
Nautilus a fajlkezelod neve?
Ha igen:
sudo apt install nautilus-admin
Ennek hatasara a nautilus jobb egergombos menujeben megjelenik az
"Edit as administrator" (vagy valami hasonlo) opcio. (Lehet kell ujrainditas)
Ez megfelel a "Megnyitas rendszergazdakent" opcionak. [link] -
-
válasz
hunaqua #88140 üzenetére
Engem itt statáriummal fognak főbelőni de mivel látom a terminálnak már a hallatán kiver téged a víz, és neked nem sok veszítenivalód van ha rendszergazdai joggal indítasz egy fájlkezelőt pl. Thunar meg a kedvec szövegszerkesztődet.
Esetleges következményképpen max. újrahúzod a rendszered, esélye kicsi de benne van a pakliba. -
-
-
válasz
hunaqua #88130 üzenetére
megtalálom a megfelelő mappát
Pontosan melyiket?Amúgy valószínű, hogy olyan felhasználóval lépsz be, aminek nincs megfelelő jogosultsága módosítani az adott fájlt.
Olvasd el a WinSCP faq-t, ahol leírják hogyan tudod automatikusan, belépéskor megemelni a jogosultsági szintedet.
Szerintem az ablakos felülethez való ragaszkodás önszivatás.
Fogj egy putty-ot, lépj be, terminál felületre, és tanuld meg a nano hassználatát, vagy telepíts egy mc-t. -
válasz
hunaqua #88125 üzenetére
Szambázol
Linuxon smb megosztás, megfelelő könyvtárakat megfelelő jogokkal és helyi hálón másik gépekről szabad a vásár.
Ha Win alól akarsz teljes értékűen a Linuxba turkálni az fizetős, legalábbis írható kivitelbe. Paragon és társai.
Ha valaki tud ilyet ami free, nem a szokásos ext...explore mert azok nagyon macerásak és csak read, jelezze nekem please. -
válasz
hunaqua #88125 üzenetére
Attól függ hol vannak az "Ubuntu mappái". Ha ugyanazon a gépen (dual boot), akkor az a Windows verziójától is függ.
- Windows 11-re feltelepíthető a WLS, és onnan felcsatolhatóak az ext4 partíciók: [link]
- Vagy keresel egy kedvenc ingyenes/fizetős programot az ext4 partíciók felcsatolására, kezelésre. pl. Linux Reader, ext2reader, extFS for Windows, de létezik TotalCommander plugin is, -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88115 üzenetére
Debianból egyféle telepítő van, amivel aztán azt csinálsz, amit akarsz. Lehet gui nélkül, meg gui-val is telepíteni, meg egyebeket is tudsz ki-be kapcsolni a telepítés során.
Viszont olyat ne csinálj Ubuntun, hogy root root... Alapból nincs jelszava a root felhasználónak és ne is állíts be neki [link] . A felhasználód mindent is tud csinálni a sudo használatával.
-
-
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81791 üzenetére
Ez ugye asztali gép?
Próbáld meg, hogy legalább fél órára még a falból is kihúzod a tápot, meg az ethernet kábelt is. Hátha ez elegendő idő ahhoz, hogy magától reset-elje a beállításokat, amit esetleg a Windows hagyott (ha tényleg erről van szó). Igazából nem tudom, hogy ez elég-e vagy valami drasztikusabb reset szükséges-e ilyen művelethez. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81780 üzenetére
Gonndolom a jobb alsó részen a Hálózati ikonra jobb gombbal kattintva nem úgy néz ki, ahogy nálam a legutóbbi kép.
Sajnos ebből is az látszik, hogy minden normális, de valamiért nem érzékel kapcsolatot a porton (azért nem kerül up állapotba). És továbbra sem érthető, miért. Használsz router-t? -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81764 üzenetére
Melyik 20.04 (van alverzió is)? Talán valamilyen rendszer információ menüben kiírja.
10ec:8168 (rev 0c)
Betűről betűre ugyanez van nekem is. Ez most már kétségtelen.
Linux Tronsmart 5.11.0-42-generic #46~20.04.1-Ubuntu SMP Tue Nov 30 14:20:24 UTC 2021 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Hogy a csudába van neked 5.11-es kerneled Lubuntu 20.04.1-en? -
válasz
hunaqua #81750 üzenetére
Ezt párszor leírtad már, nem értem, miért erőlteti kollégánk, hogy mit csinálj a Winnel, akár 1000 fokra is hevítheted egy kemencében, miközben Linuxot próbálgatsz. Egyébként olvasva utóbbi rengeteg hsz-t, azt látom, hogy kb 50x kipróbálhattál volna már olyan disztrót, amiről sokszor esett szó, mondjuk egy Linux Mint Mate vagy Linux Mint XFCE változatot, a 20.1 verziót mondjuk, azokban 5.4.x kernel van, így kizárható lenne az a kérdés is, hogy 5.9 után gond van a driver-rel.
Másrészt sok fura hardveres anomália esetén olvastam, hogy Ubuntuval gond volt, Linux Mint-en meg minden működött. Szóval ez a megfeneklett dagonya így nem vezet sehová, tedd fel, amit említettem, de lehet már live-ban is tapasztalod, amire szükséged van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81750 üzenetére
Ott érdektelen ez a beállítás.
De amúgy csak említés szintjén, ha van friss biosz a géphez, akkor én feltenném. Nem rég a céges laptopokon kellett bioszt frissítenem, mert különben random csontra fagyott a W10...
Hátha helyretesz valamit nálad a LAN kezelés terén egy friss biosz...
-
válasz
hunaqua #81746 üzenetére
Ha ez a 2 hdd van semmi tobb a gepbe akkor a fast startup nem erdekes mert nem tud foglalni masik lemezt.
Hardvert meg semmikepp nem tud "megfogni" .
Bar soha ne mondd hogy soha, volt egy erdekes esetem hasonlo esetben, aramtalanitsd teljesen a pc-t a cserenel. De gondolom igy csinalod. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81737 üzenetére
Szóval látszólag hibaüzenet nélkül lefut, de mégsem változik semmi. Az viszont látható, hogy jelenleg a dkms driver van használva. Ebből is az látszik, hogy nem driver eredetű a probléma.
Windows 10?
Netszemete: Régen (sok éve) előfordult egy-két komolyabb bug kernelekben, de hamar javítva lettek. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81732 üzenetére
Semmit.
Add ki asudo ip link set enp2s0 up
parancsot majd pedig azinxi -n
parancsot. Lesz-e változás. Ez esetleg még jól jöhet neked: [link]
Arra kérnék mindenkit, hogy egy kicsit álljunk le ezzel a régi kernel dologgal. Felesleges és értelmetlen felhozni most még. A kolléga pedig téves indokkal keverte ide. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81729 üzenetére
Itt találsz régebbi ISO-kat: https://old-releases.ubuntu.com/releases/20.04.2/
Igaz ezek Ubuntu és nem Lubuntu iso-k, de ebből ezen a téren mindegy, live próbára jó lesz. Lubuntuból nem találtam régit.
Kernel 4.15-tel: ubuntu-20.04-desktop-amd64.iso
Kernel 5.4-el: ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso
Kernel 5.8-al: ubuntu-20.04.2-desktop-amd64.isoDe ha már próbálsz, akkor tennék egy próbát valamivel, amiben minden új, és nem Ubutnu leszármazott. Manjaro xfce: [link]
-
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81717 üzenetére
Arra gondoltam, amit sok hozzászólással mások írtad, amiből down-t láttunk (csak lusta voltam keresni).
inxi -n
volt a parancs. A kérdés az, hogy asudo ip link set enp2s0 up
parancs után változott-e valami az inxi által közölt adatokban. Egyébként a kábel nem tud kilazulni, ellenőrizted? -
csixy
addikt
válasz
hunaqua #81693 üzenetére
"Felment a Lubuntu,de csak wifi kapcsolat van,vezetéken semmi. Realtek cucc van benne . " A linux mint valószinüleg tálcán kínálná a megoldást , kernelfüggően a blacklisttel együt, vagy anélkül.
#lev258: azért megnézhetné, hogy létezik-e a
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
file.inf3rno#81695: a kompresszorból nem jön pb, de lehet, hogy kicsit olajos, viszont utólag már olcsó és praktikus.
-
csixy
addikt
válasz
hunaqua #81693 üzenetére
Keress rá, hogy a hivatalos kerneltámogatásban mi a neve az eredetileg gyárilag beépített modulnak és tedd blacklistára , úgy ahogy az előző hozzászólásomban mutattam ezután indítsd újra a gépet. Ha szükséges szedd le a dkms modult és aztán tedd vissza megint, majd indítsd újra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81687 üzenetére
Kicsit belemélyedve, ez a Realtek ethernet chip elég problémás, maga a driver gázos amit a gyártó ad... Én két dolgot próbálnék meg:
-kernelt frissíteni. Először nézzük meg, hogy mi van nálad:
uname -a
Az Ubuntut használók majd meg mondják, hogy ott mi az egyszerű megoldás kernel frissítésre.-ha az nem vált be, akkor
sudo apt install r8168-dkms
*De mindenek előtt, egy teljes frissítést csinálj és indíts újra, aztán nézd meg amit írtam.
sudo apt update && sudo apt upgrade
-
válasz
hunaqua #81679 üzenetére
r8168-dkms (8.048.00-1ubuntu0.20.04.2) [security] [universe]
Ez a csomag lehet a megoldást, szerintem a Lubuntu tárolóban is benne van, elméletileg újraindításnál inaktiválja a kernelben lévő drivert. Ennél mélyebben nem ismerem a módszert, többiek majd írják, ha valamit kell még ezzel csinálni, de szerintem egy install és reboot után jó is lehet a kapcsolat.
r8168-dkms
- erre keress rá tárolóban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Torrent meghívó kunyeráló
- Gamepad
- Autós kamerák
- Napelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest