- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Magisk
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Hello!
Új vagyok linux fronton, bár számítástechnikával ide-stova 20 éve foglalkozok. Először kb. 15 éve találkoztam linux-szal ezután néhány éve a laptopomon folytattam az ismerkedést, mivel szerencsétlen gép W10-re már alkalmatlan volt, és még W7-tel is lábatlan tetű volt. A legjobb eredményt XP-vel értem el, de azért 2016-ban XP-t telepíteni, ráadásul szándékosan... Hááát...
Először Ubuntu-val próbálkoztam, de az elvérzett a gép ősi hw-én, ezt követte némi keresgélés után a Mint-XFCE, a végén Manjaro-XFCE. Ezzel is halálozott el (alaplaphiba) a gép pár hónapja.
Virtualbox-ban évek óta futtattam ismerkedés céljából néhány linux-ot, de az valahogy nem ugyanaz. (hiányzott is az érzés)
A laptopomból maradt SSD-re egy nagy levegő után 2019 év feltelepítettem a legfrissebb KDE Manjaro-t. Belaktam, testre szabtam, használom. De egy dologgal nem boldogulok, hiába olvasok utána. Az NTFS file-rendszerű partíciók, csak ro jogosultsággal csatolódnak, a wiki leírások alapján kiegészítettem az fstab-ot is, de akármit teszek, nem tudok írni az NTFS partíciókra.fstab részlete:
Storage
UUID=**************** /run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DATA ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPPROOF ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPCONVERT ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPOTHER ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
Úgy vélem az UUID-k és a felhasználónevem nem lényeges, ezért töröltem ki a kimásolt fstab részletből.
Ötlet, hogy mit rontottam el?
A hw az alábbi:
Intel Core i5 6600, 16GB DDR4 RAM, 2x SSD+2x HDD, Creative Audigy2 5.1, nVidia Geforce GTX750Ti 2GB.
SSD1: OCZ Vertex Windows10 Pro és a sallangok, NTFS
SSD2: Samsung 840 Manjaro linux és a sallangok, EXT4
HDD1: adatok, NTFS
HDD2: adatok, NTFS
A rendszer nem dual boot-os, a gép indulásakor választom ki az indítandó OS-t, alapból a W10 töltődik.
A disztribúció:
Manjaro 18.1.5 KDE Plasma DE 5.7 (némileg testre szabva) a kernel 5.4.6-2, zárt 418-as nVidia driver -
törölt tag
válasz
samujózsi #69587 üzenetére
Megcsináltam az átnevezős dolgot, de az mc szerint ugyanolyan lett az új grub.cfg.
OS install óta nem volt raid szétesés. Egyszerűen ilyen menüvel települ fel a disztro. Az install végén látszik is szépen, hogy mindkét hdd-n megcsinálja a grub-ot. ez rendben is van. Amit most látok, ez a default nála.
Aztán elkezdek molyolni a grub-al és nem lesz eredménye.Nem tudom, hogy az efi számít-e neki, de ugye az a partíció, amit nem lehet tükrözni, mivel az tölt be először. Esetemben az fstab szerint a /dev/sdf1 van mountolva a /boot/efi alá.
Arra gondolok, hogy lehet a bios/efi pedig pont a másik hdd efi partíciójával indul alapban. Persze bios-ban csak annyi látszik, hogy Ubuntu.De nem vagyok képben, hogy most miként dolgozik össze az efi és a grub, szóval csak fantáziálgatok. Már régi problémám ez a jelenség csak tegnap reinstall volt és újra előjött a dolog. Nem vészes a 30mp várakozás sem csak inkább a "nem értem" része bosszant a helyzetnek
fstab
# / was on /dev/md127 during installation
UUID=a12307f6-b6a1-40e3-90f3-f16ea8b199b3 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdf1 during installation
UUID=482D-F52F /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /hdd was on /dev/md126 during installation
UUID=95b12e9d-b3df-4255-acf2-28d0a4339d43 /hdd ext4 defaults 0 2
/swapfile none swap sw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,nosuid,size=1024M 0 0
A /hdd mountot tessék elnézni. Egy user van, gyakran kell használnom és lusta vagyok /media/hdd-t vagy /media/usernev/hdd-t használni
És már sok script-ben szerepel, azt sincs kedvem cserélni.
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #69499 üzenetére
Nem, figyelembe veszi ha kesobb csatlakoztatom.
Csak a rendszer ujratelepites utan a teljes home konyvtaramat vissza masoltam, azt a mappat is, amibe csatolom.
Fstab -ban kikommenteltem a sort, restart utan toroltem a mappat, toroltem a # -t, restart, csatlakoztattam a meghajtot, letrehozta a mappat, es fel is csatolta szepen. Valszeg a mappa jogaival volt valami.
De a lenyeg, hogy sikerul.
A udev szabalyt mar korabban is nezegettem, hogy ha kesobb dugom ra automatikusan csatlakoztassa, ne kelljen nekem kezzel, de inkabb skippeltem. Majd talan 1x. -
-
anorche1
őstag
Bocsi a duplaert
fstab -ban benne van, hogy uuid alapjan bootkor csatolja fel a kulso hdd -m a home konyvtaram ala. Ezt szepen meg is teszi.
De ha a kulso hdd nelkul bootolok, majd utana csatlakoztatom, akkor /run/media/user/uuid ala csatolja. Korabban ez jol mukodott, csak miota ujraraktam a rendszert nem. -
anorche1
őstag
Manjaro kde
Hogy tudom azt megcsinalni, hogy ha egy bizonyos (tehat nem az osszes) usb -s hddt a gepre dugok, akkor azt egybol csatolja fel?
Fstab -ban benne van, tehat a gep indulaskor szepen felcsatolja. De nekem az is kellene, hogy ha bootkor nem volt jelen a hdd, csak kesobb kotottem ra, akkor ne kelljen kezzel mountolnom. -
Rimuru
veterán
válasz
anorche1 #68903 üzenetére
Nem kell kulon ESP (EFI) particiot letrehoznod, ugyan azt hasznalja a windows es a linux is.
Technikailag nincs ertelme klonoznod a /boot/efi-t, amikor a grubot telepited akkor berakja magat oda rendesen.Az ilyen csodaprogramokban nem hiszek, de kb ezt csinalnam:
Windows intall, telepitovel mar letrehozni a linuxnak szant szabad teruletet - lesz X particio, ebbol az egyik EFI + a formazatlan.
A szabad teruletre visszajuttatod valahogy a linuxod, pl livecd: letrehozod a particiokat amiket szeretnel, felmountolsz mindent (efi-t is), atmasolsz mindent olyan formaban ahogy kenyelmes, fstab helyrerak (minimum az esp uuid modosult), chroot grub install, reboot.
Termeszetesen ez kicsit el van nagyolva igy de ennyi a lenyeg, ha hasznalsz valami toolt (pl clonezilla) akkor annak a sajatossagait figyelembe kell venni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Butcher82 #68800 üzenetére
Akkor érthető. A Clonezillát ismered? Karakteres felülete van, de elég jól megcsinált. Lényegében sok képernyőn keresztül menve megmondod neki, hogy mit mire klónozzon át (device - device mód), aztán ő megcsinálja és ha szerencséd van még bootolható is lesz.
Arra fel kell készülnöd, hogy az átklónozott rendszer ha nem találja a root fájlrendszert, akkor ki kell javítanod a bejegyzést hozzá az /etc/fstab fájlban. Ez akkor lehet, ha eltérő lesz a partíció kiosztás. Az eredetit asudo fdisk -l
paranccsal tudod megnézni, az fstab tartalmát pedig acat /etc/fstab
paranccsal. -
anorche1
őstag
Egy luks -szal titkositott usb -s hdd -t hogyan tudok fstab -ban automountolni?
A /dev/mapper/luks-2aa... /home/XY/HDD ... nem jo. Valahogy ugy kene, hogy bootolas kor keje a jelszavat, mint mikor a rendszer is titkositva van.
Sot, azt esetleg meg lehet oldani, hogy ha tobb hdd is titkositva van ugyanazzal a jelszova, akkor csak 1x kelljen beirni, es mindet felcsatolja? -
anorche1
őstag
Fstab -ban beallitottam, hogy a kulso winyomat inditasnal csatolja fel a home konyvtaramba. Ez hibatlanul is mukodik.
A gond akkor van, amikor ez a winyo nincs bedugva a gepbe, es ugy kapcsolom be. Ilyenkor masfel percig var a hdd -re, majd emergency modba lep a boot (innen hogy jutok tovabb? keri a root jelszot, es kapok egy root promptot. Hogyan tovabb?)
Hogy tudnam megoldani, hogy ha nincs csatlakoztatva a hdd, akkor csak skippelje a dolgot, ne essen panikba, ne varjon masfel percet?Szerk.: manjaro kde
-
válasz
Rimuru #67743 üzenetére
/media
a default, mint emlegettem már.És nem kényelmes, mert nem tudom milyen, Mint alatt nem foglalkoztam vele, csak az FSTAB-ba másoltam a szükséges sorokat.
Igazatok lehet amúgy, Ubuntut nem használok, ha rosszul navigáltam a kollégát szerintetek, javítsatok ki ill segítsetek neki.
(megint kiderült, hogy jobb, ha nem írok semmit)
Valójában már régóta nem is vauzok bele semmibe, most viszont SSD-s overprovisioning kérdés volt, emiatt nem bírtam megállni, de elég lett volna csak linkelnem a régi hsz-t.
-
Az a kényelmes, amit megszoktál.
Én ezeréve oda csatolom, ahová a rendszer is csatolja alapból, van egy FSTAB-om ma már részben felesleges SSD és cache opciókkal, így mindig azt viszem át, ha új disztrót telepítek, ill így csináltam, amíg ilyesmivel foglalkoztam. Felejtek is rohamosan, mióta nem irkálok a topikokba.
Egyszóval úgy jó, ahogy ti csináljátok, én nem értek hozzá, ezért alkalmazkodom a rendszer default dolgaihoz, amikor az is megfelelő, de Mint Cinnamonnál nekem 6 éve megfelel.
-
-
OK, már itt van az sdb1, akár innen is kiszedheted az UUID számsort az sdb1-en jobb gomb és az Információ sorra katt.
ilyen lesz a sorod, amit beraksz a FSTAB-ba
UUID=ad243bd5-64d8-4207-baae-b4a36ac6b4f /media/hegejani/WD500GB ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Ellenőrizd le a számsort és rakd be a swap alá utolsó sorként és mentsd el.
-
Melyik az 500 gb hdd, mert szerintem ez sda az az a 250 gb ssd?
Ezt elfelejtettem megválaszolni. A HDD nem szerepel az FSTAB kimenetében még, hiszen ezután fogod beszerkeszteni. Mint látod, minden sor sda-val kezdődik, sehol nincs sdb-s sor.
Ha már késő van és nem látod át rendesen, amit csinálunk, akkor inkább csináljuk meg holnap, mert ha összekutyulod, akkor nem fog működni, az FSTAB-nak nagyon pontosnak kell lenni.
-
válasz
ubyegon2 #67716 üzenetére
SSD és FSTAB csatolás témán kívül máshoz nem szólok már hozzá egy ideje, de úgy látom a többiek nem említették, hogy swap-ot azért is értelmetlen volt külön particióval csinálnod, mert a rendszer automatikusan létrehoz egy swapfájlt.
ez a rendszerpartició sora, az error=.....stb az normális. (én be szoktam tenni a discard,noatime, opciókat is az , error elé, de nem gond ha nincsenek ott)
UUID=7a3e194d-9299-46cb-9093-28763f591b46 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
sudo fdisk -l
parancs kimenete megmondja, melyik a SSD és melyik a HDDsda
nálad az SSD, ígysdb
lesz a HDD valószínűleg. Gparted-del particionáltad a HDD-t? -
Épp ezt írtam az előbbi hsz-ben, Mate alatt lehet, hogy megy a
pkexec xed /etc/fstab parancs is simán (nem ugrik most be, mit kell írni a xed helyére)
sudo nano /etc/fstab
terminalos szerkesztő is jó lesz.Az FSTAB szerkesztése röviden, csak a terminal parancs már ebben változott az előbbiek szerint. (gksu megszünt)
Ha majd elkészült, írd be ennek a kimenetét.
cat /etc/fstab
-
válasz
CPT.Pirk #67710 üzenetére
Nem mondtál hülyeséget, ez csak egy felhasználói szokás, mármint a /home saját kreálása vagy a rendszerre bízása. Alapból bőven elég a rendszerre bízni, legalábbis én soha nem csináltam külön. Ha van másik meghajtó, mint ebben az esetben is, akkor viszont annyira felesleges a külön /home, hogy nagyon, mivel a csatolt HDD veszi át a tároló szerepét. szerintem
Egyébként jó ideje automatikusan a /mediába megy a külön meghajtók csatolása, ha az FSTAB-ban szerkesztve csatoljuk.
ooszi
Annak az 500GB-os HDD-nek gondolom adsz valami nevet mondjuk gparteddel, így az alábbi paranccsal megnyitott szerkesztőben tudod csatolni.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Valami hasonlót fogsz kapni:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda4 during installation
UUID=7a3e194d-9299-46cb-9093-28763f591b46 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-448e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-45f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-47d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Az UUID-es sorok mind külön meghajtók, ha így berakod FSTAB-ba, automatikusan csatolva lesznek indítás után. Ez csak egy példa, a szerkesztésre is van sok jobb mód, de most ezt találtam hirtelen, mert ami az SSD-s blogban van, nem minden esetben működik.
A terminalos parancsban a
xed
az a szövegszerkesztő Mint alatt, ha nálad más van, annak a nevét írd helyette. -
azbest
félisten
válasz
Laszlo733 #67416 üzenetére
ubuntu esetén, ha fstabban változtattad a swap-ot, itt is át kell írni az uuid-t
/etc/initramfs-tools/conf.d/resumeGondolom nálad is hasonló lehet.
Enélkül is működik, mert ha nem találja, akkor használja az fstabos értéket, de azért jobb rendbetenni.utána kell még egy
sudo update-initramfs -u
parancs is, hogy újragenerálja a boot dolgokat és újraindítás után már nem panaszkodik. -
edari
őstag
Bocsi hogy csak most válaszolok, elfelejtettem napközben hogy tegnap este félhullaként írtam.
Mint írtam, nem vagyok nagy linuxos, így nem tudom megindokolni hogy miért lett ext4-es a pendrive. Arra emlékszem hogy gondolkoztam az ext4 és ntfs között, aztán a tudatlanság nyert és ext4 lett.
@Frawly:
Hát beletaláltál, torrent megy rá.De akkor átrakom ext2-re.
@(#67261) Cifu:
Pontosan ezért lett UUID-vel mountolva. Ha jól emlékszem, már első bootnál (miután beállítottam fstab-ban) is megakadt, de akkor úgy voltam vele hogy nem érdekel. Tegnap este már zavart.
Fstabban lévő értékek (UUID, elérési út, fájlrendszer is)
Linux alól simán feltudom csatolni.
Egyébként Raspbian van használatban,Megnézem mégegyszer azt a fstabos sort, utána átrako a pendrive-ot ext2-re.
Szerk: valóban lemaradt egy 0 a sor végéről.
-
Cifu
félisten
válasz
pube111 #67265 üzenetére
Az ArchWikin nagyszerűen le van írva az FSTAB és annak változói.
Csak egy kérdés: ha több USB pendrive-ot is beledugsz, akkor is biztos a /dev/sdb lesz az a bizonyos meghajtó? Ugye, hogy nem feltétlen.
Ezért jó dolog az UUID, mert akárhogy rakod össze, biztosan jól fogja felmountolni.
@ubyegon2: Én megvárnám, hogy milyen információkat oszt meg a kolléga.
Látatlanban már sokszor lehurrogtam dolgokat, aztán kiderült, hogy teljesen érthető okokból volt az úgy és pont úgy csinálva. Ezekből okulva nem akarok nekifutásból okoskodni...
-
OK, tudom, hogy hardver minden Pi, aminek gyümölcs neve van.
Azt hittem van alapból valami saját szoftvere, mert ugye a kolléga elmondása alapján nem tippeltem arra, hogy rátelepít valamit önszántából.
Annyira tökmindegy, hogy senki nem rak naplózó fs-t pen-re, de amúgy ja, használhatnám én is a Sharp smartTV-t akár digitális képkeretnek is.
No de amúgy csak belevauztam, nem értek hozzá.
Ja most látom az FSTAB-ban a mount opciók az ext4
-ra vannak beállítva, na ez meg aztán végképp nem egy flash alapú eszköznek lett kitalálva, tutira ez okozza a gubancot. (szerintem) -
Cifu
félisten
válasz
pube111 #67259 üzenetére
Miért ne lenne jó az adott sor?
Ő UUID alapján csatol, ez biztosabb, mint a /dev/sda, hiszen akárhogy dugod rá a meghajtót, akkor is stimmelni fog.
@edari: Némi információ még kellene:
1.: Eddig működött, és most nem jött össze, avagy most próbálod először csatolni?
2.: Az fstab-ban lévő értékek stimmelnek? A pendrive UUID-je, a fájlrendszer, az elérési út?
3.: Pontosan milyen linuxról beszélünk egyébként?
4.: Ha nem a pendrive a boot eszköz (ugye nem?), akkor a linux alól fel tudod csatolni?Illetve nekem még az szúrja a szeme, hogy csak egy nulla van a végén. Kettőnek kellene ott lennie, valahogy így:
UUID=6fgfb33-96vf-d401-00d9-7a3396cfd401 /media/JF/32 ext4 defaults 0 0
-
pube111
senior tag
Szerintem nem jó az fstab sor. Valahogy így kéne kinéznie:
/dev/sda1 /media/usbhdd vfat iocharset=utf8 0 0Így állítsd be:
Kérdezd le a pendrájvot:sudo fdisk -l
valami ilyet kapsz:/dev/sda1 * 63 625137344 312568641 b W95 FAT32
hozz létre egy csatolási pontot:sudo mkdir /media/pendrive
a pi user legyen a gazdája:sudo chown pi:pi /media/pendrive
szerkeszd az fstab-ot:sudo nano /etc/fstab
írd bele:/dev/sda1 /media/pendrive vfat iocharset=utf8 0 0
Természetesen a te adataidat írd be!
-
edari
őstag
Sziasztok
Raspberry-n futotttam bele az alábbi problémába, de mivel linuxos ezért ide írom ha nem gond.Beállítottam az fstab-ba, hogy automatikusan csatolja fel a rádugott pendrive-ot, azonban bootnál meghal az alábbi üzenettel: "dependency error for local file systems".
fstab utolsó sora így nézett ki:
UUID=6fgfb33-96vf-d401-00d9-7a3396cfd401 /media/JF/32 ext4 defaults 0
Mi lehet a baja?
Nem vagyok nagy linuxos, így bocsi ha továbbra is értetlenkedek, vagy már alapból hülyeséget csináltam.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67174 üzenetére
Az fstab-ot már rég nem szerkesztgetem én sem. Legutoljára valami 1 éve volt, amikor tmpfs ramdrive-ot csiholtam bele, de SSD-re sem adok meg spéci paramétereket.
De van, mikor tényleg szükség van ilyenre, hogy rendszerfájlt kell szerkeszteni, és ilyenkor bizony a kezdők GUI-s megoldásokért nyúlnak. Persze pont ezért szoktuk a terminálos megoldásokat erőltetni, 1) minden disztrón egyformán megy, 2) nem gond a sudo (nincs szükség gksu, pkexec, admin://-vergődésre), persze jön is mindjárt a kritika, hogy túl szakmai, meg xaralinukszmerttermináloznikell, bezzegawindows.
Ez sok DE/WM hiányossága is. Pl. ha a grafikus felület kulturáltan be tudja kérni grafikusan a rendszergazdai jelszót frissítéskezelőnél meg systemctl-es huszárkodásnál, akkor ezt a megoldást általánosan elérhetővé kéne tenni, hogy egy kezdőnek ne ezzel kelljen foglalkozni.
(#67177) ubyegon2: most nem tudom miért kell durcizni. Senki nem mondta, hogy valami rosszat írtál volna. Én viszont úgy érzem, hogy valamivel nem értesz egyet, de nem jön le, hogy mivel.
-
válasz
Cirbolya_sen #67172 üzenetére
Ebben a szakmaiatlanságban teljesen egyet tudunk érteni, mivel laikusoknak egy ismeretlen dologról szakmai nyelvezetben csak marhák próbálnak segítséget nyújtani.
(#67173) Frawly
Akkor nem tudom, lehet félreértettétek egymást, mert alapból ugyan nem ment a pkexec, de mindenféle toldozós módszerekkel viszont ment, de mintha ezt írta volna a kolléga is. Én már kezdem ezeket elfelejteni, FSTAB-ot sem szerkesztettem ezer éve, el van mentve a meglévő meghajtókkal kapcsolatos fájl, az elég, SSD optimalizálással se foglalkozom már jó ideje. Jó az úgy, ahogy a rendszer kezeli.
A Xed Mint Cinnamonon még most sem akarja az igazságot:
-
Ha már én kvázi le lettem dorongolva a szakmaiatlan hozzászólásaim miatt, örömmel olvasnám, ha legalább azok szakmaibb hsz-eket írnának, akik megszóltak e témában. pld. Debianon működő módszereket csak úgy kezdő disztrók használóinak nem írunk be, mert az is elég szakmaiatlan.
Frawly koma, egy kezdő mennyire ismerte a grafikus sudo-kat? Kb annyira, amennyire most nem ismeri a
pkexec
vagy a geditadmin:///etc/fstab
megoldásokat. Ilyen alapon semmit ne cseréljenek le soha?Még egy dolog, ne írjátok azt, hogy a Linux Mint-ben így vagy úgy működik valami, mert a kezdők elhiszik! A Linux Mint Cinnamonban működik a jobbgombos módszer Nemo-ban, ha rendszergazdai műveleteket akarunk végezni, de nem biztos, hogy működik ugyanez a módszer Linux Mint XFCE-nél......
(látom már, hogy kár volt a blogokat kilőni az űrbe, mert az FSTAB szerkesztősben épp részletezve volt ez a gksu utáni helyzet)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67131 üzenetére
Szóval van egy root, egy swap, két tárhely partíció és valamiért külön egy /boot partíció, amit ráadásul UUID-vel adtak meg.
Nekem gyanús, hogy valami speckó okból van külön a /boot egy ext2-es fájlrendszeren, azt ki kellene derítened, hogy hol és miért van. Flash tárolóknál, DOM modulnál, stb. szoktak esetleg ext2-t használni, mert nem naplózó fájlrendszer, így nem terheli úgymond feleslegesen az eszközt.Az eljárás a backupra nagyjából az lenne, hogy mindegyik partíciót egy-egy fájlba backupolod clonezillával, ezt követően az új helyen visszaállítod a 4 partíciót. Aztán fogsz egy live disztrót, az alól az új gépen megszerkeszted az fstab-ot, hogy a /dev/sdX... elérések stimmeljenek. A külön /boot miatt szerintem a clonezilla nem tudja majd helyrerakni a grub-ot, azt kézzel kell megcsinálnod, erre szintén találsz leírást az összefoglalóban.
Kérdés, hogy miért van külön /boot és miért uuid-vel van megadva, ha az egyéb partíciók még a hagyományos módon vannak csatolva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67122 üzenetére
Ez nem egy egyszerű feladat. Ha a hagyományos /dev/sdX módon van csatolva a root fájlrendszer, akkor ugyanazt a struktúrát kell kialakítani az új gépben (hdd-(k) port kiosztása, stb) vagy szerkeszteni az fstab-ot az új struktúrához, ha UUID alapján, akkor meg azt kell hozzáigazítani az új gépben lévőhöz.
Mindkét helyzet olyan, hogy azt egy live disztró alól lehet megoldani, de nem triviális. Nem tudom mennyi tapasztalatod van ilyen téren, és hogy pl. csináltál-e már chroot-os belépést.Cifu: itt nálam a Chakra bootideje érezhetően rövidebb a W10 bootidejénél.
Frawly: érdekes, nekem más találatok jöttek.
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
"Windows-like" samba automountra van lehetőség? Notebookról lenne szó, így értelemszerűen nem érem el mindenhonnan a home servert
Jelenleg fstabban van egy cifs-utils -os mount.
Értem ezalatt azt, hogy ha visszajövök az adott hálózatra (WiFi), akkor remountolja.Nem biztos, hogy jól fogalmaztam meg, vagy hogy nem automatán így működik, még nem próbáltam ki, csak desktopon, ahol nyilván a WiFi nem opció
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #66868 üzenetére
Nem értem, az 5-ös kernelnek kéne tudnia kezelnie azokat a hardvereket, amiket írtál. A 2. genes Ryzent és a Vega64-et is.
A nomodeset-et jól érted, az a kerneldrivert tiltja le.
(#66863) zoltanz: elég hozzá kézi mounttal felcsatolni, az a default mount paraméterekkel csatolja. Az fstab-ban sem kell megadni paramétert, és akkor defaultként csatolja fel. A chown nem igényel semmilyen speciális beállítást, normál felcsatolást, azt követően meg sudo chown korlátozottfelhasználói_név /csatolási/pont -R, és az egész a tulajdonodba kerül, tudsz rá írni.
-
válasz
Shyciii #66843 üzenetére
Nem szükséges beletelepíteni a gnome disk utylitit, hanem azzal kell felrakni egy Fat32-re formázott pendrájvra az .img fájlt. De ha felmásoltad a pendrájvra , akkor akár azt is megteheted , hogy egy Ext4-re formázott pendrájvra átmásolod belőle a slax mappát. Belépsz a boot mappába és sudo chmod a+x ./bootinst.sh enter, majd ./bootinst.sh enter. Így mappaszerkezet szerint menti majd perzisztens változásokat a changes mappába és a határ a pendrájv nagysága. Így viszont csak leqacy vason fog bootolni MBR-rel. A harmadik lehetőség, ha .iso kiterjesztésű telepítőd van akkor ubuntu, vagy mint, vagy debian rendszerre telepíted a phyton3 multibootusb programot és egy Fat32-re formázott pendrájvra Legacy körülmények között telepíted a multibootusb progi segítségével az iso telepítődet és akkor jutunk oda ahonnan én kiindultam, kapsz egy UEFI-ben és Legacyban is egyaránt bootolható slax telepítést, csak ennek már nem kell felfújni a partícióját , mert eleve elég nagy volt.
Most lesz kész egy kis remasterem ezt már .iso formátumban fogom kitenni. Benne a változások: a billentyűzet eleve magyarra átállítva,lecserélve a chrome firefox-esr-re, a böngésző a kesht a /tmp-be írkálja, így újraindítás után megint szűziesebb lesz a böngésző és a pendrájv. Sajnos az fstabba nem tudom bele rögzíteni a ramdisket mert az fstabot ez a distro bootolás közben generálja,de az is lehet , hogy ezt már Thomas Matejicek megoldotta és eleve így dolgozik a rendszer , ha bootoláskor a RAM-ba töltjük a rendszert, csak ehhez még kevés vagyok, hogy ezt meg tudjam itélni. Synaptic telepítve, emiatt a Phyton 3.5 is fent van. Ha nem tetszik a fényerő, akkor parancssorba beírni xfce4-power-manager enter. Ezután működnek a laptop gyári fényerő szabályozó gombjai. Ennek a telepítése miatt még van egy pici kalamajka , ha a panel alkalmazást elindítod ,mert egy öszvér képernyőt és GUI-t kapsz, mert a Slax saját GUI-jához beül az xfce panelja is, ennek nem minden funkciója működik ,de ami működik az jól megy belőle. ... Még egy kicsit reszelgetem aztán kirakom. Ja persze a rendszer apt update, apt upgrade segítségével már az aktuális szintig le van frissítve.Szerintem nem lassú egyáltalán, inkább gyors mint a villám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
togvau #66815 üzenetére
Ez azért történt, mert logikailag az eddigiek elé tartozó sata portba csatlakoztattad az új cuccot, így eltoltad a régieket egyel jobbra. Az ilyen problémák kikerülésére van az UUID, az alapján ha mountolsz valamit, akkor mindegy hova van dugva, mert az egyedi azonosító.
Újabb telepítéseknél már eleve UUID-vel készül el az fstab fájl.
-
válasz
#20584850 #66784 üzenetére
Azért kérdem mert 860 evo-ra írtátok, hogy az fstrimmel kell használni a discard opció nem jó neki a swap fájlba meg kell a discard.
Nem, azt írták, hogy nincs a blacklist-ben az SSD-d, nyugodtan használhatod a discard opciót. Mindkét tipusra érvényes ez. Akkor nem ajánlott a discard opció, ha benne van a blacklist-ben. Ezek a dolgok amúgy a rendszert futtató fájlrendszerek esetén számítanának, ha egyáltalán.....a swap nem ilyen.
pár alap:
swap
1. swap file (ezt az Ubuntu és deratívái telepítéskor létrehozzák)
2. swap partició (ezt a user hozza létre, ha szükséges)
TRIM a 2. opciónál merülhet fel, swap file-nál nem!TRIM
1. discard - folyamatos TRIM (ez egy mount opció, FSTAB-ban lehet hozzáadni az adott particióhoz)
2. fstrim - ütemezett TRIM/discard gyakorlatilagA kérdés amúgy az először, hogy kell-e neked swap partició? Ubuntu esetén nem kell és megfelelő mennyiségű fizikai memória esetén sem kell. Mennyi memória van a gépben?
-
válasz
#20584850 #66780 üzenetére
Semmi különös nincs ebben az esetben sem, ahogy már Frawly említette, be lehet rakni a discard opciót az FSTAB megfelelő sorába. Archwiki is említi ezt a lehetőséget, de mivel a swap nem igazán fájlrendszer, ha úgy hagyod se lesz semmi, arra már nem emlékszem, hogy a SSD blog írásakor a swap particiónak rakott-e discard-ot az Antergos default. Jó ideje nem használok swap-ot, de ha ismernénk a géped hw összetevőit, mondhatnék ennél többet is.
Gyanítom, hogy a discard opció azért merül fel swap esetén egyáltalán, mert a swap fájlrendszere láthatatlan az fstrim-nek.
egy ilyet biggyeszthetnél be te is, szigorúan a Programkód gombbal:
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.9 wm: muffin 4.0.6
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.3 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.4/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
.......
.....én levágtam a terminal kimenet végét, ezt ne tedd!
-
válasz
#68216320 #66776 üzenetére
Ez a felhasználói szokásoktól is függ! NVME protokollos SSD-nél nem játszik a discard vagy a TRIM se(?) ilyenem még nem volt, de ezt olvasom soxor. NVME-nek külön megoldása van.
Sata-s 850-nél ha home user-ként használod, bőven elég a default fstrim. Ha akarod megváltoztatod a lefutás gyakoriságát napi-ra, szerintem a discard-ot nem egyértelmű helyzetben nem érdemes használni, bár nem okoz gondot sokak szerint, de a systemd-ben lefuttatott fstrim is jó. Mint a példa is mutatja, Ubuntu vonal az fstrim-et perferálja, az Archklónok(amiket próbáltam) meg default discard-ot rakmak az FSTAB-ba. (ez 2015-ben is így volt, mint a blogomban is említettem)
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni a következőben. Az Ubuntu 18.04 rendszeremet átköltöztettem egy nagyobb SSD-re. Egészen pontosan egy Samsung 850 EVO M.2 Sata 500GB SSD-re. Úgy tudom ez a 800-as sorozat blacklist-en van. Emiatt kivettem az fstab-ból a discard és noatime opciókat.
Azt szeretném a "szakiktól" megkérdezni, hogy milyen megoldással lesz akkor trim most a rendszeren?
A 200MB-os EFI-t leszámítva egyetlen Ext4 partíció van "/" mount alatt.
Közel 350GB anyagot fogok most felmásolni, gondolom utána jó lenne egy trim. Csak manuális ( fstrim -v / ) opció van ennél az SSD-nél? -
Shyciii
veterán
válasz
s1999xx #66486 üzenetére
fstab-ba raktam bele:
/home/Data ext4 defaults,discard,noatimeUgye a defaults ezeket tartalmazza: "rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async"
Ebben a Data csatolási pontban van a komplett partícióm amin a cuccaim vannak. És ez alatt van egy mentesek mappa:
drwxrwxrwx 2 shyciii users 4096 Mar 6 10:39
-
cigam
titán
válasz
togvau #66476 üzenetére
Csak tippelek. Partícionáld egyformára és
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sb1
dd if=/dev/sda2 of=/dev/sb2Vagy megnézed hol végződik a hasznos adat, pl. fdisk -l /dev/sda és megadod a dd-nek hogy csak annyit másoljon.
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512 count=85434567897654Futás közben az rsync-el próbálkoznék, pl
sudo rsync -ahPHAXx --delete --exclude={/dev/*,/proc/*,/sys/*,/tmp/*,/run/*,/mnt/*,/media/*,/lost+found} / /mnt
Viszont az fstab, és grub igazítására szükség lesz.De a clonezilla is választás lehet.
-
válasz
Frawly #66277 üzenetére
Az ingyenes 7zip tud minden olyat ami miatt a winrart mókolni szokták.
Azért ez a telepítő is csinált érdekes dolgokat:
-kijelöltem, de mégsem tette fel a Gpartedet és az ntfs-3g csomagot.
-az fstabban /dev/sdxY szerint aktiválta a partíciókat és az UUID-eket commentelte ki. én ezt megfordítottam.
-az EFI UUID-je után szerepelt benne egy ilyesmi: LABEL=EFI , amit véletlenül benne felejtettem az fstabban és az lett az eredménye, hogy bebootolt ugyan a rendszer , de nem volt mountolva az EFI partíció végül, tehát így a rendszer nem tudna kernelt frissíteni, ha jól sejtem.
Eddig ennyit figyeltem ki, de él és egyre jobb a rendszer, ahogy tákolgatom.Ja! és továbbra is MBR-en megy az egész ezen az USB-s kütyün és egy logikaiba van betelepítve.
Mondjuk kellett vele bögyőzni mire el tudtam indítani a gumi Asus x541NA masinán, az ősöreg HP250G1-en meg vígan fut.
-
Még ez az egy hsz-em hadd legyen ehhez a témához, utána tényleg nem szólok hozzá!
DD-zni Minek, utána FSTAB megy egyéb konfig szerkesztésekkel mi lesz? A dd-zés kezdőknél nem célszerű, mert ezt a Gpartedben is meg tudod csinálni egyszerű és közismert másol/beilleszt gombokkal. Csak arra kell figyelni, hogy a célmeghajtó minimum akkora, de inkább nagyobb legyen, mint a másolandó partíció teljes mérete. Ha jól emlékszem.....
off
uff
outCsak azóta, hogy én hozzászóltam a kolléga kérdéséhez, kb 50x lehetett volna úgy megcsinálni, ahogy javasoltam.
No de inkább szofisztikáljunk, ki ne mondjuk, hogy koma, ne akard ezt te így csinálni, mert nem vagy rá még képes. Én az első hónapokban kifejezetten örültem, ha rámszóltak, hogy ezt így még ne akard.....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66171 üzenetére
Lehet, hogy van ilyen készen Linuxra is, de én még nem találkoztam vele. Kérdezz még rá szerintem a nem kezdő Linuxos topicban is, hátha ott valaki tud ilyet.
Azt tudom mondani, hogyha az fstab fájlban a partíció elérések a hagyományos /dev/sd... módon vannak beállítva és ahová kerül ott is ugyanaz lesz, akkor egy clonezilla át tudja menteni az új helyre a cuccot és még működni is fog.
Bármi egyéb esetben bele kell nyúlni itt-ott, ami elsőre nem javasolt.Ubi: kicsit finomabban pls.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #66165 üzenetére
Jobban végiggondolva, még az fstab fájlba is bele kellene nyúlni kívülről, mert másik eszközre kerülne. Plusz akkor már az initet is újra kell alkotni... Nem megoldhatatlan, de határozottan nem kezdő téma.
Még mindig telepíteni egyszerűbb, a /home mappád alatt meg ott van kb. mindennek a beállítása rejtett .-al kezdődő mappákban, onnan át tudsz vinni ezt-azt, ha ilyesmi hiányzik.Amúgy ez a migrálás dolog annyira Windowsnál se egyszerű téma, lehet oda van valami célprogram erre, de ott is sok dolgot kell ehhez végigcsinálni, azt se nagyon szokták csinálni.
-
válasz
growler #65930 üzenetére
Nem kekeckedésből kérdeztem rá!
Egyébként valami viszonylagos támpont nem árthat vagy ha valaki nem tud erre figyelni, de van kis affinítása a rendszerhez, beállíthat discard opciót, így aztán az online TRIM-melés mellett nem lesz gondja...kivéve ha blacklist-ben van az SSD-je, de az se gáz már annyira.
Közben az SSD-s blogra gondolva eszembe jutott, hogy anno az Archklónok default berakták a
discard
opciót is.....Megnéztem a laptopon gyorsan a Manjarot és hopp benne van most is default a discard opció!
default, noatime, discard
- ezek vannak alapból az FSTAB-ban, mondjuk az elsővel nem tudok mit kezdeni, mert az zsákbamacska.Frawly komának külön ajánlom a fentieket!
az első sor az 85-től 100%-ig akart volna lenni !
Úgy már van értelme! (látod, én figyelek)
-
attka
aktív tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni.
HOME könyvtáramat külön winchesteren tárolom, amit kinőttem és vettem egy nagyobbat. Hogyan tudom a legegyszerűbben megoldani az átkölltözést az új winchesterre ami még formázatlan, hogy minden beállításom megmaradjon?
Gondolom fstab-ba is be kell majd írnom az új UUID-t is.
Distro Linux Mint 18.3Köszi.
Üdv. -
válasz
ontheground #65556 üzenetére
Most, hogy említed, valóban még systemd előtti időkből maradt így ez az fstab, ahogy a TRIM időzítés beállítása is, bár talán pont az lett frissítve a blogban.
Szóval anno, már 5 éve az első SSD-nél még nagyon utána olvastam a kímélés/optimalizálás témakörnek, onnan maradtak a morzsák. Ma már az utolsót csak beszereltem és használom.ubyegon@Mint19cin:~$ cat /etc/fstab
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=7kkkcac116625e-4afd-bcdc-ea63f139515c / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0Most néztem rá erre a néhány hónapos Samsung 860 evo-ra is, azt hittem pár dolgot már beleírtam, de nem úgy néz ki....
A swap fájl itt is figyel, a rendszer csinálja ezeket, azért is kérdeztelek, hogy a LL nem csinált-e.
-
ontheground
tag
válasz
Frawly #65544 üzenetére
Tehát akkor ne foglalkozzak, ezekkel a fájlcsereprogis kímélésekkel, mert felesleges, csak a RAM fogy közben.
A sima swap-ot hanyagolnám, nekem bejön a zram verzió, abból sincs sok, csak 2*256MB, kb egy hónapja nyüstölöm így, semmi gond nem volt még. Ez az OCZ Vertex 2 SSD egy kemény 60 gigásnak becézett aggastyán jószág amúgy, alapból 57GiB hellyel, ezen van egy 20GiB rendszer, meg egy 30GiB /home egy-egy EXT4 partíción. Swap-pal már nem terhelném, lassan szerintem 10. életévét tölti. A többivel többé kevésbé egyetértek, és köszi az instrukciókat.Az aláírásodon meg jót nevettem
Én is belefutottam hasonlóba anno egy notin, ahol bedöglött a billentyűzet, volt is egy régi USB-s bill., de a legacy USB support meg ki volt kapcsolva BIOS-ban. Elem kiszedés meg power gomb nyomkodás segítette rajta
Ubyegon2: Az általad linkelt módszert én is használtam anno Windowson, aztán, ki tudja miért, ott is áttértem ramdiskezésre
Nézegetem az fstab-od, a /var/cache-re én is gondoltam, hogy átrakom még ram-ba, de nem mertem vele próbálkozni, viszont a /home/user/.cache eszembe sem jutott.
Ezekre nem panaszkodik amúgy semmi? Mert ugye kikapcsoláskor radírozódnak.
A kikommenteltek nálam is ott vannak, annyi különbséggel, hogy a sima /tmp-et a systemd intézi nálam a beépített tmp.mount-tal, nem az fstab.
Kérdésedre válaszolva, swap file-om nem volt, de volt korábban swap partícióm, de a zram bevezetése után beszántottam, meg kivettem a rendszerből és az fstab-ból is. -
válasz
ontheground #65539 üzenetére
Tényleg nincs mit! Ha úgy hagyod, ahogy eddig beállítgattad, totál elegendő. Frawly szaki még kiegészítette a dolgokat, ahogy látom.
Megtaláltam azt a másik módszert, amit a FF-hoz használtam, de köszi amit írtál, kipróbálom, egyszerűbbnek tűnik, bár a lényeg ugyanaz lehet.
Chrome-ot nem sűrűn használok, fizikai memó miatt zram-ot sem.
Ezeket raktam anno fstab-ba, bár mostanában kikommentelem nagyját.
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Erről jut eszembe, látom itt az fstab-ban a swapfile-t, nálad a 18.04 alapú LL nem csinált? Elméletileg, ha nem használsz swap particiót, akkor csinál telepítéskor.
-
ontheground
tag
Sziasztok. Hétvégén kaptam egyik ismerősömtől egy rosszhírű 60GB-os OCZ Vertex2 használt SSD-t, 4TB írással.
Megszenvedtem vele, de átmigráltam rá a rendszer és a home partíciót.
Clonezillával sajnos nem ment a dolog, Grub-ot is szépen átpakolta,de rendszerindításkor mégis minimal root shellt kaptam a végén valamiért, egy rakat hibával, pedig a Clonezilla még a UUID-ket is klónozza.
Ez a módszer volt célravezetőbb, bár a cp parancsoknál a forráshoz itt is kellett 1-1 csillag:[link]
Ezután Ubyegon2 fórumtárs SSD gyorstalpalója alapján indultam el, amit ezúton is köszönök, a törzsszöveg is nagyon hasznos, de a benne levő linkek is.
A partíció align és a trim rendben van, az I/O ütemezőt átállítottam külön az SSD-nek és a winyóknak is a /etc/udev/rules.d/60-sda_sdb.rules-ba tett szkript segítségével, a nekik megfelelőre, leelenőrizve jó.
A böngésző cache-ek eddig is a /dev/shm-en csatolt ramdisk-be irányítódtak.
Swap-nek zram-ot használok.
Az fstab releváns része így néz ki(RESUME eddig sem volt):
UUID=ceecce41-4a25-4c59-af2c-76de67fa2e24 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=b5cd1050-4fc9-4749-91c8-f8928060df4f /home ext4 discard,noatime,defaults 0 2
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,size=64M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,size=512M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0
tmpfs /var/run tmpfs defaults,size=32M,noatime,nosuid,mode=0755 0 0Az Ubyegon2 fórumtárs leírásában linkelt Berus17 leírása alpján engedélyeztem a systemd-ben a tmp.mount-ot is a /tmp könyvtárnak, így az is be lett csatornázva a RAM-ba.
A /var/log könyvtárt a azlux log2ram systemd service-e segítségével pakoltam át a RAM-ba, mert így alapesetben óránként, valamint kikapcsoláskor visszaíródik lemezre.
Előtte érdemes kitakarítani a log könyvtárból a felesleget, de a benne levő mappákat jó, ha megtartja az ember, mert pl. én kitöröltem őket, de így 1-2 service(pl. ConsoleKit, Nod32 antivirus) nem tudott elindulni, újra létre kellett hozni a mappastrukturát(ott volt a mentés hálistennek a volt HDD-men).Használok két fájlcserélőt is, Nicotine+(Soulseek), illetve Transmission, ezeket úgy állítottam be, hogy /dev/shm-be töltenek, csak a kész letöltést mozgatják át az SSD-re. Leginkább csak zenét meg filmet szoktam letölteni max 720p-ben, torrentben is csak 1 aktív letöltés engedélyezett, majd odafigyelek közben, hogy ne teljen meg a RAM.
A bootidő sokat javult, a böngészés eddig is gyors volt, köszönhetően a ramdisk-nek, a programok viszont picit gyorsabban indulnak, összességében megérte a váltás a konfigurálgatással együtt is.
Kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék még meg, hogy kíméljem ezt az elég őskövület SSD-t? Valamint, hogy ennek a típusnak egyáltalán javallott-e a discard Linux Lite 4.2(tkp. Xubuntu 18.04) alatt?
-
dni
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 18.04 serverre felcsatoltam egy NTFS fájlrendszerű USB-s meghajtótót a /media/icybox alát a fstab segítségével, amit sambán keresztül megosztok a belső hálózaton, valamint ide töltök le deluge alkalmazással és innen játszom le fájlokat Emby server segítségével TV-men.
A kérdesem az volna, hogy hogy kellene beállítanom a fájl/mappa jogosultságokat, (tulaj, csoport, chmod) hogy minden szükséges felhasználó/csoport tudja írni olvasni (saját user, samba csoport tagjai, deluge user, emby user, kodi user), de nem feltétlenül adnék 777 jogot?Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
válasz
Frawly #65251 üzenetére
Őrülök, hogy nekem esett le a tantusz először, hogy hogy ránézzek erre : https://www.slax.org/ systemd-vel : És elindult !! Eddig azt hitte mindenki, hogy csak MBR-rel megy. Ez egy egyszerű egy mappás compact linux. A telepítés nem is tud az EFI partícióról , még fstab sincs benne ! Szóval ilyen szörnyedelem a systemd !
-
-
válasz
Plasticbomb #65219 üzenetére
OK, már leesett miért írtad a disks (Lemezek) program nevét. Valóban azzal is lehet intézni a csatolásokat, én még ezzel nem próbáltam....az FSTAB szerkesztés nekem átláthatóbb
-
válasz
Zoli1222 #65213 üzenetére
OK, ezekhez nem kéne Windows és Wine sem, hacsak nem kifejezetten MSoffice dolgokat szerkesztenél.....
Linuxon Wine használatával Windowsos klienssel torrentet letölteni nekem olyan, mint ha lenne egy Audid és azzal húznál egy rakomány cementet, ami IFA-ra van pakolva.
A Qbittorrent úgy néz ki, mint az utorrent, miért nem azt használod? Dokumentumok olvasására, szerkesztésére is van jó pár program, alapból is van fenn az általam ismert disztrókon ilyen. Ha nem akarsz már Wint használni, érdemes lenne a meghajtót is Linuxos fájlrendszerűvé alakítani(ha lehet sakkozni az adatokkal és nem ezt dugod a TV-be)
Külön meghajtókat csatolni kell az erre a célra létrehozott FSTAB fájlban, azt nem tudom Zorinban hogyan kell, ugyanúgy változtak-e abban a dolgok, mint az Ubuntu, Mint-ben....
No de nem kavarok be a hozzáértők tanácsaiba........
-
Plasticbomb
addikt
válasz
gregory91 #65152 üzenetére
Ömmm Szerinted full hozzá nem értőként van fogalmam arról, hogy a Windows verziót is fel lehet erőszakolni?
Alapból a linux verziót dobja a steam site.
Most ott tartok, hogy elegem lett, hogy ujra le kell tölteni minden telepítés alkalmával 50+GBot, így az egyik 500GBos ssdn csináltam egy 250es ext4 particiot, amit aztán kerestem, hogy miért nem adja be a gép automatikusan ahogy megszoktam win alatt. Aztán googli majd gparted/disk manager meg hova mountoljam, be akarom mountolni home/attila alá games néven bedöglik a gép/gui, kétszer ujratelepitettem az egész gépet, majd recoveryben fstab edit harmadik alkalommal, kiszedtem az automountot ahova en szerettem volna, reboot működik a gép... Most bemountoltam /mnt alá automounttal, megy. Illetve az egyik alkalommal azért gyalultam, hogy oké, akkor megnézem kernel frissítés nélkül, hátha működik majd úgy, illetve előtte a padoka frissítés nélkül, közben jött a detour a mount szenvedéssel, s most vagyok ott, hogy ubuntu install megvolt, mnt működik, steam tölti a játékot.
Ehhez mind hozzá adódik, hogy kidolgozom a belem s este munka után kb van még egy órám, amit ébren vagyok, ebbe kell ennek is beleférni. Szal itt egy 5perc-ott egy masik 5 perc ami időket ezzel tudok foglalkozni, s ez pluszba mégjobban felmérgesít.Reggel talán lesz megint egy öt percem reggeli közben, talán végre elindul...
Egyébként folyton ugyanaz a hibajelenseg.
-
-
válasz
Black&White #65086 üzenetére
Super! Ez is bizonyítja, hogy vaktyúk tipp is találhat néha!
Örülök, hogy sikerült! Nekem ezek az FSTAB opciók mindig gyanúsak, ha sok van beírva belőlük, azért említettem a default-ot, mert arra azt írják, hogy fájlrendszertől függően használja az opciókat, ezek szerint valamelyik opció volt a bűnös, most már ki is tudod zárni, de akár úgy is hagyhatod, sokan használják a default-tal.
A nofail már így elég nagy marhaságnak tűnik részemről.....
kipróbáltam pár disztrót (Manjaro, Antergos, Fedora), de visszahúzott a szívem.
Ez ilyen!
-
válasz
Black&White #65080 üzenetére
Én totál laikusként valami időzítés után kezdenék olvasgatni, lehet késleltetni kéne a service indítását. Másik próbálkozásom az lenne, hogy először kivenném egyesével a FSTAB opciókat, mert az NTFS default-jában lehet, hogy ugyanezek szerepelnek, de azért megnézheted a default opcióval is ezek helyett:
noatime,nosuid,nodev,nofail
még ezt is érdemes lenne megpróbálni: (ellenőrzi, hogy megfelelő-e a konfigurálása a szolgáltatásnak)
systemctl is-enabled SERVICE
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #64941 üzenetére
Igen, ezt én is akartam már mondani, mert úgy érzem, hogy keveredés lehet ebből. Így azért a kezdők számára leírnám tisztázás végett.
Többféle UUID is van:
1) Lemez UUID vagy diskuuid. Ez akkor módosul, ha új partíciós táblát hoznak létre a lemezen. Az fdisk -l parancs vagy a cfdisk, vagy általában a particionálóprogik megmondják a lemez UUID-t.
2) Partíció UUID, vagy partuuid. Ez akkor módosul, ha partíciót hoznak létre.
3) Fájlrendszer UUID, vagy csak simán: UUID. Ez a partíción lévő fájlrendszer azonosítója. Akkor módosul, ha újraformázzák a partíciót, és ezzel új fájlrendszer jön létre rajta.A bootoláskor lehet mind a partíció UUID-re és a fájlrendszer UUID-re is hivatkozni, a blkid parancs mindkettő kilistázza. Általában a fájlrendszer UUID-re szokás hivatkozni, de ki mit preferál.
4) LVM esetén a Volume Groupnak nincs UUID-je. A Logical Volume-nak viszont van LV UUID-je, az lvdisplay vagy a blkid parancs megmutatja. Viszont LVM-nél mégis az a szokás, hogy a fájlrendszer UUID-re hivatkoznak, bootoláskor, fstab-ban, stb.
5) A RAID kötetnek is van UUID-je, az mdadm -D parancs megmutatja.
-
Frawly
veterán
Mikrokód nem kell. Vagyis nem feltétlenül, meg azt akármikor lehet telepíteni, később már a rendszer használata közben is, mikor már lehet bootolni. Boot az kell, de az meg abból áll, hogy elkészíted az EFI partíciót, felcsatolod minden más partícióval együtt, genfstab futtat, létrehozod rajta a loader entries mappákat, benne a két conf fájllal (egyikben meg kell adni a kernelparamétereket, meg a root partíció UUID-jét), meg kiadod a bootctl --path=/boot/EFI install (vagy csak --path=/EFI, ha úgy csatoltad) parancsot.
Az egész titka, hogy mikor már a bootolást állítod be, az a célegyenes. Ott nem szabad feladni, meg hirtelen mégis másik disztróért dobni. Szép nyugodtan újra kell próbálkozni, ha nem bootol, Arch telepítőmédia be, újra felcsatolod vele a bootot, és birizgálod a .conf fájlokat, főleg azt, ami a kernelt, initramfs-t hívja meg, ott korrigálod a paramétereket, előbb-utóbb bootolni fog. Nem kell miatta mindig az egész telepítést újrakezdeni, csak azt az utolsó lépést megismételni, ahol elakadtál. Abban segítséget kérni, ide beírod miket futtattál, azoknak mi a kimenete, fstab + EFI-n lévő conf fájlok tartalma, blkid kimenet, és megfejtjük miért nem bootol.
Ha mindig megfutamodsz, akkor hiába volt az egész. Kékluficet Arch-cikkét már nemigen érdemes követni, azóta már megváltoztak az Arch-ajánlásai a telepítést illetően, meg már ő is másképp telepíti. Egy ideig frissítgette a cikket, de egy idő után megunta.
Szerk.: BUÉK neked is, meg minden topiklakónak.
-
válasz
kemotox #64826 üzenetére
Kezdő topic ide, vagy oda, azért hadd ne kelljen leragadni egy szinten.
Senki nem mondta, én csak azt mondtam, home userként miért ne lehetne ez a véleményem. Én csak a GUI-s FSTAB-os dolgokba szoktam belepofázni, UEFI-ről meg leírtam, amit tapasztaltam. Innentől kezdve nem is szólok hozzá máshoz, csak amihez értek(ill használom), ha nektek ez megfelel.
-
válasz
ubyegon2 #64801 üzenetére
Nem sajnos a chakra bootját nem tudtam így megcsinálni, egyenlőre pusztán csak ezért tettem félre azt a projectet.
Sikerült megcsinálni a winx és a dualbootos mint bootját is.
Frawly: Köszi , nekem az alanti módszer lett sikeres, hosszas próbálkozások után, mert sajnos meg kellett volna hagyni neki üresen az EFI partíció helyét, de a végére rájöttem! A védett partíciót csak gparteddel sikerült kigyalulni , aztán az üres 100mega helyet már be tudta kapálni a diskpart. Közben volt egy olyan észtvesztő beugratás, hogy egy elválasztó 1 megás helyecskéből csinált a diskpart EFI partíciót, na mire arra rájöttem kishíján földhöz vágtam a pálinkás kanalat. Szóval így csináltam:
Method 2. Create lost/deleted EFI partition by using CMD
Boot PC with Windows 10/8/7 installation media > press SHIFT + F10 on the first screen to bring up Command Prompt.
Type the following commands and click Enter each time:diskpart
list disk
select disk # Note: Select the disk where you deleted the EFI System partition.
list partition
create partition efi
format quick fs=fat32
list partition
list volume Note: Note the volume letter where the Windows OS is installed.exit
bcdboot X:\windows Note: Replace "X" with the volume letter of the Windows OS partition.
BCDBoot copies the boot files from the Windows partition to the EFI System partition and creates the BCD store in the same partition.
Now you can remove the Windows installation media and restart the computer.
Igy sikerült helyretenni a winnyózt , aztán chrottal megyógyítottam a linux efi-bootját és kis megőrülés után rájöttem, hogy nem az optibayba tett 30 gigás SSD-m rossz, hanem az fstabban javítanom kell az EFI partíció UUID-jét és lett boldogság
-
válasz
ubyegon2 #64527 üzenetére
Meg egy rakás Ubis, Debianos... Legtöbbeknél áttértek már. Különben nem tudom, miért szitokszó... Én elvagyok vele, s (még) visszafele kompatibilis (ennek így is kéne maradnia).
Az mindenesetre nem nagy baj, hogy pl. egy hibás fstab miatt nem feltétlen áll meg a boot. Init-es Linuxon szívtunk már olyat, hogy kollega belebarmolt, aztán utána rakhattuk rendbe... -
válasz
Shyciii #64284 üzenetére
Azt írja, hogy nem tanácsolja, de józan paraszti laikus véleményem szerint, ha eddig ezt javasolták, akkor két oka van, hogy nem tanácsolják!
Eddig voltak a sata-s SSD-k, jó volt a discard, nevezzük nyíltan online TRIM-nek....és most figyelj! Bejöttek már elérhető áron az NVME-s SSD-k, ahol milyen TRIM van? Online! Csakhogy ezeknél a másolási sebesség nagyságrendekkel nagyobb, mint a sata-s SSD-knél. Így most már utóbbiaknál nem tanácsolják. Nem írják, hogy nem jó, csak nem tanácsolják, ennek semmi jelentősége nincs.
A másik oka az, hogy bejött a systemd-s megoldás és amit systemd-vel lehet megoldani, azt rakják default az Ubuntu/Mint desktop disztrókba.
Ezt az oldalt szeretem amúgy, amit linkeltem, de a leírások fele csak tanács. Mondjuk tanácsolják a sötétebb témákat......
Amúgy a sata-s SSD-nél úgy képzeld el az esetleges lassulást, hogy nagyobb fájlokkal dolgozol (renderelsz), másolsz is és ilyenkor előfordulhat, de nem is biztos, hogy érzékelhető lassulás.
A nem blacklist-es SSD-knél amúgy én még mindig discard-ot fogok használni, mert a heti fstrim után vagy 5 percig tartott a manualis fstrim minap. Emiatt például a fenti oldal tanácsolja a napi ütemezőbe való beírását, holott mindenütt a heti az alap. Szóval ilyen ez a tanácsol dolog.
Nekem a 4 év alatt bejött a discard napi használat mellett, ha neked is jól működik, akkor jó, nem kell kicserélni.
(én most az új telepítésnél már nem raktam a Mint 19 FSTAB-ba a discard-ot, mivel már a blacklist-es Samsungra kellett volna telepítenem és ez volt a fejemben, hogy arra nem írom be)
Wooow, ez a GRUB téma nagyon Archos!
Kár, hogy alul nokedliknak szóló magyarázat is van, de semmi nem tökéletes.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #64275 üzenetére
Akkor lassíthat csak be, ha az SSD NCQ TRIM ügyileg feketelistán van a kernelben. Egyébként nem. Ha nem volt belassulás, maradhatsz a discardnál. De ha akarod, próbából kiszedheted és a fenti leírás alapján megpróbálhatod engedélyezni az fstrim-et, kipróbálás alapon pár hétig, jobb teljesítményt tapasztalsz-e vele.
Szerk.: ezek mellé az utasítások mellé
sudo hdparm -I /dev/sdakrámi
sudo smartctl -a /dev/sdakármi
sudo smartctl -l devstat /dev/sdakármi
Ajánlom még ezeket:sudo fdisk -l /dev/sda
sudo systemctl status fstrim.timer
cat /etc/fstab | grep discardAz elsővel a partíciós tábla típusát és a partíciók alignálását lehet ellenőrizni, az utóbbinál az a tuti, ha a partíciós 2048-cal maradék nélkül osztható szektornál kezdődnek.
A második megmutatja, hogy be van-e kapcsolva az fstrim systemd service.
A harmadik meg kijelzi, ha van discard-os csatolás az fstab-ban.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #64270 üzenetére
Mehet párhuzamosan a kétféle TRIM, baja nem lesz tőle az SSD-nek, csak felesleges.
Papagáj kolléga esetére nem emlékszek. Nem kizárt, hogy van, amit nem ismer fel. Ettől még nem lesz kalap fekália. Persze használni sem kötelező, megcsinálhatod a /etc/fstab-ot kézzel is, a genfstab inkább csak kényelmi funkció. Nekem eddig még mindig megcsinált mindent normálisan. Ha valakit kétségek gyötörnek, belenéz az fstab-ba, hogy benne van-e a discard, ha nincs, elég könnyű beleszerkeszteni, ha fstrim helyett azt akarja használni.
-
válasz
ubyegon2 #64243 üzenetére
[senki@fatengelyes-pc ~]$ cat /etc/fstab
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
/dev/mapper/luks-efe99217-5e96-4de1-b0f7-1a7c3bae2304 / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=84576768-3b25-4512-b57d-67737cb63cf1 swap swap defaults,noatime 0 2
[senki@fatengelyes-pc ~]$ systemctl cat fstrim.timer
# /usr/lib/systemd/system/fstrim.timer
[Unit]
Description=Discard unused blocks once a week
Documentation=man:fstrim[Timer]
OnCalendar=weekly
AccuracySec=1h
Persistent=true[Install]
WantedBy=timers.target
[senki@fatengelyes-pc ~]$ systemctl list-timers -a
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 13h left Sun 2018-12-16 00:00:09 CET 10h ago logrotate.timer logrotate.service
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 13h left Sun 2018-12-16 00:00:09 CET 10h ago man-db.timer man-db.service
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 13h left Sun 2018-12-16 00:00:09 CET 10h ago shadow.timer shadow.service
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 13h left Sun 2018-12-16 00:00:09 CET 10h ago updatedb.timer updatedb.service
Mon 2018-12-17 07:55:38 CET 21h left Sun 2018-12-16 07:55:38 CET 2h 47min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Mon 2018-12-17 11:31:12 CET 24h left Sat 2018-12-15 22:57:08 CET 11h ago reflector.timer reflector.service
Sat 2019-01-05 15:00:00 CET 2 weeks 6 days left Sat 2018-12-15 22:57:08 CET 11h ago pamac-cleancache.timer pamac-cleancache.service7 timers listed.
[senki@fatengelyes-pc ~]$ -
Cifu
félisten
válasz
stigma #63941 üzenetére
Az, hogy látja, az jó hír.
Ez alapján én a korábban felvázolt megoldást javasolnám, tehát az egész NAS-t felmountolod az fstab-ban (amennyiben a NAS egy gyökérkönyvtárként látszik kifelé, ami alatt akár ott lehet kismillió ékezetes alkönyvtár is), például
\mnt\NAS\
helyre, és az ownCloud-ban már erről a meghajtóról tudsz könyvtárakat tallózni. -
stigma
addikt
#63938) Cifu : Igen így van.
NAS pontos típusa: Zyxel NSA542 (4 lemezes)
Erre is telepíthető Owncloud, de sajnos katasztrofálisan lassú, valószínűleg azért mert elég erőforrásigényes a régi Owncloud ami rajta van, illetve a NAS HW-je sem egy izomgép (dualcore Proci, 512MB ram)
Ehelyett egy PI-n próbálom csak magát a felhőt futtatni (Owncloud) ahova felcsatolom a NAS tartalmát, ahol a képek vannak. Valójában az Owncloudban is van egy felület melyben egy adott mappa tartalmat lehet csatolni, és ilyenkor csak a fstabban lévő /mnt/Pictures mappát adom meg.
(#63934) Victor Súgó : Ezt a fajta felcsatolási módot nem ismerem de google az én barátom . Köszi szépen.
Hogy miért is használnék PI-s megoldást?
PI-n lévő DietPi-ra kb 100 fajta alkalmazsé telepíthető, testre szabható és kb a legfrissebb verziókat tartalmazza.Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Cifu
félisten
válasz
stigma #63933 üzenetére
Az ownCloud-ot eddig nem említetted, csak hogy fstab-al akarsz felcsatolni egy hálózati meghajtót.
Azért nem értem a koncepciót, mert ha felcsatolsz egy nem ékezetes könyvtárat, ami a NAS-on lévő könyvtárakra mutat ( mondjuk \mnt\NAS ) és a NAS-on lévő ékezetes könyvtárak ez alatt lesznek (pl. \mnt\NAS\képek\ ) akkor annak működnie kellene, nem? Vagy lehet, hogy a dietpi nem tudja az ékezeteket lekezelni ilyen esetben sem?
Dietpi esetében tudod adott esetben a NAS-on lévő ékezetes könyvtárakat tallózni? Ha igen, akkor ez a megoldás működik.
Az ownCloud-ot nem ismerem, ezért nem is értem teljesen, hogy hol van a probléma.
Ott csak a felcsatolt könyvtárakat és meghajtókat látod? Ezért egyenként akarod a könyvtárakat felcsatolni?@Victor Súgó: Nem írta sehol, hogy windows-os lenne a NAS.
-
Cifu
félisten
válasz
stigma #63931 üzenetére
Először is az, hogy az fstab-al felcsatolandó könyvtárat átnevezed, még nem okozhat szerintem akkora törést.
Ezzel együtt működhet, csak ASCII kódokkal kell megadni a speciális karaktereket - lásd itt.
Space =
\32
é =\130
ü =\129
És a többi...
Ezzel együtt szerintem egyszerűbb a könyvtárakat átnevezni ékezet nélkülire és space helyett _ karakterrel, mint ezzel szórakozni...
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Adott egy Rpi3 melyen linux alapú rendszer fut(DietPI). Fstab-ba lehetséges felcsatolni olyan hálózati mappát, mely ékezetes és space is van benne?
Ékezetek nélkül tökéletesen megy:
//192.168.1.10/Torrent/Kepek/ /mnt/Pitures/ cifs username=felhasználónév password=jelszó 0 0Cimborámnál az elérési útban az alábbi lenne benne:
//192.168.1.69/Torrent/Lementett képek/Szükséges/Próbálkoztam vele, de nem jött össze, ugye Linux nem annyira szereti az ékezetes karaktereket és a space-t sem.
Hogy próbálkozzak?
Az megoldhatatlan, hogy átnevezze ismerősöm mert neki szinte 90%-ra ilyen fájlnevei vannak(magyar ékezetes és space-t is tartalmaz.)Segítségeteket előre is köszönöm.
-
anorche1
őstag
Ahogy en csinaltam:
A gepben levo 1 terras, ext4 -re formazott merevlemezt fstab -ban /home/felhasznalonevem/HDD -be/re csatoltam.
Majd virtualboxban a virtualis gep beallitasai kozt, a shared foldersben hozza adtam a /home/felhasznalonevem mappat auto-mount es full access beallitassal. Igy virtualisgep alol nem csak a hdd tartalmat latom, de a teljes home konyvtaramat is, irni es olvasni is tudom.
Extension pack legyen fent, meg a virtualis gepen a guest additions legyen felrakva.
Es add hozza a felhasznalodat a vboxsf csoporthoz (meg az usb eszkozok miatt a vboxusers csoporthoz is).Szerk.: Koszonom a tippeket kde alatt gyors bevitel valtashoz sikerult
Input beallitasban hozzadtam a magyart, igy meg is jelent a talcan us/hu ikon, es crtl+alt+k komboval gyonyoruen valtSzerk2.:(#63689) ubyegon2
Tenyleg ez volt a baj, nem az input ful alatt turkaltam hanem a manjaro keyboard setting reszeben. Ott pedig beviteli mod valtashoz root jelszot ker. Input reszben nem.
Tenyleg katyvasz, de legalabb sok benne a lehetoseg. -
Keef_Lee
senior tag
Ilyen paraméter nem is volt benne (uid=myuser).
Most kísérleti jelleggel egy virtuális gépre rakott ubunturól sikerült a username=osmc paramétert is beletéve az fstabba csatolni a nast (pedig ott semmi ilyen nevű user nincs).
De az osmsc-ben nem csatolja ezzel az fstabbal sem. Már létrehoztam egy könyvtárat a /home/osmc/nas_public-ként is hátha a home-ba engedi, de semmi. -
cigam
titán
válasz
Keef_Lee #63573 üzenetére
Jogosultsági probléma magán a könyvtáron? Ha kiadod az ls -lh /mnt/ parancsot, láthatod, hogy milyen jogosultságai vannak az adott könyvtárnak. Ezt másold be ide, hogy tudjuk, kinek milyen joga van a könyvtáradhoz.
A felcsatolás opcióniál (uid=1000,gid=1000) raspbian alatt a pi usert, és a pi csoportot jelenti, nemtudom osmc alatt ez melyik user/csoport. Vagyis a /mnt/nas_public/ könyvtárhoz hozzá kell férni a pi user-nek, vagy a csoportnak.
Nem kell újraindítani. A sudo mount -a lefuttatja az fstab-ban felsorol csatolásokat. Vagyis, ha hiba nélkül lefut, akkor a /mnt/nas_public/-ba fel van csatolva a samba megosztás. Biztos, hogy írásra is meg van osztva mindenkinek?
-
Keef_Lee
senior tag
Végigcsináltam, de nem akarja.
Könyvtár létrehozva. fstab szerkesztve.
fstabban ez van most:
//192.168.2.105/Public/ /mnt/nas_public/ cifs noauto,x-systemd.automount,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0
osmc újraindítva.
Nem működik!
Most eljutottam odáig, hogy ssh-n belépve cd-vel belépek a /mnt/nas_public/ -ba és dir-t kiadva hibaüzenetet kapok, hogy adjam meg a jelszót. Aztán vár egy kicsit és azt mondja, hogy nincs ilyen eszköz.
jelszó meg nincs a publichoz és az osmc a kodi felületen simán betallózza a helyi hálózatoknál szambaként ezt a mountolt könyvtárat. Akkor milyen jelszót akar ez és miért? -
cigam
titán
válasz
Keef_Lee #63556 üzenetére
Csatold fel minden induláskor.
Hozz létre egy könyvtárat, ahova felcsatolod a megosztást.
sudo mkdir /mnt/xmltv
Szerkeszd át az fstab-ot. (Ettől lesz statikus, vagyis minden induláskor fel fog csatolódni)
sudo nano /etc/fstab
Egy új sorba írj bele valami hasonlót
//sambaszerver/megosztas/ /mnt/xmltv/ cifs noauto,x-systemd.automount,username=felhasználónév,password=jelszó,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0 -
Pano
addikt
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Rendelkezem egy 500 Megabites nettel. A problematikám az, hogy valamiért a letöltésekből nem tudok kihúzni 20 megabyte/sec-nél többet (pl ha mondjuk linux iso-t mentek transmission-el), pedig 55-60-al mennie kell.
Arra következtetek, hogy valamiért az NTFS partícióra nem tud ennél gyorsabban írni a rendszer. Ez ügyben tudok tenni valamit? Valamit beírni fstab-ba?Rendszer: Linux Mint 19 xfce
HDD: Western Digital Blue 1TB (WD10EZEX). -
Shyciii
veterán
válasz
CPT.Pirk #62823 üzenetére
Fstab mountolta be. Manjaro KDE alatt sem megy, pedig friss telepítés. Amúgy ez a probléma hivatalos bug-ként fel van véve, szal nem egyedi gond. Viszont...Egy idióta gondolattól vezérelve felraktam a gvfs-mtp -t. Mert bár ez gnome-osoknak van tehát Thunar, Nautilus, illetve inkább GTK-soknak, de mondom amilyen idiótaságok vannak most ki tudja. Hátha a Double Commander QT5-ös is szeretni fogja. És lőn bakker. Felrakva már látszik a Double COmmanderben újra az MTP-s kapcsolat, és szépen másolja is. Lassan sikítani fogok
Persze ettől még az FT-s képek másolása hogy elbassza a képeket még megvan, tehát mindenképp el kell hagynom a pure Arch + KDE kombót. Ha lesz sok időm (bár most lenne mert betegszabin vagyok, de ma is, meg holnap is kell távoliznom munka céljából), akkor egy Arch + Cinnamon-t megpróbálnék. Hátha tud mindent ami nekem kell, és nincsenek ilyen alapvető hibák.Viszont azon kezdtem gondolkodni, hogy nekem van olyan vágyan, hogy le lehessen zárolni a gépet. Plusz lehessen a noti fedelét lehajtva is zárolni. XFCE alatt egyáltalán nem volt ilyen funkció. Viszont felvetődött bennem, hogy ez a zárolás funkció ez egyáltalán az ablakezelő dolga? Nem a DM dolga? Tehát a LightDM, GDM, SDDM dolga lenne? Mert ha igen, akkor lehet hogy mégiscsak XFCE jó nekem, csak nem LightDM-el, hanem GDM-el, vagy SDDM-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shyciii #62821 üzenetére
Szóval mtp-s telefonról nem tudtál átmásolni fájlokat magadnak Dolphin alatt? A partíció ahová másolni akartál, az hogyan van csatolva? Fstab-on keresztül, vagy a Dolphin mountolta be?
Azért kérdezem ezt, mert Mint KDE és Chakra alatt se okozott gondot Dolphinnal fájlokat másolnom androidos telefonokról.
kemotox: ha maga a KDE érdekel, érdemes követni Martin írásait.
-
válasz
ubyegon2 #62731 üzenetére
Még egy dolog, célszerűbb lenne csak a szükséges
particiókat
csatolnod auto módban, nem az egész lemezt, főleg hogy vannak az NTFS fájlrendszerű particióid is.
Igaz, hogy azt írod egy particiora állítottad be, de itt az egész lemez csatolási kísérlete látszik. Ha erről a felületről akarod megoldani, akkor kattints a megfelelő particióra és azzal csináld a kívánt műveleteket, ne a baloldalon jelöld ki az egész meghajtót.
(sorry, de így jönnek elő lassan az emlékek, elég rég csatoltam már particiót, azt is úgy, hogy egy régi FSTAB fájlból ki/bemásolom a megfelelő sorokat az új disztró FSTAB-jába.(emiatt is szeretm jobban csatolási és más beállításokra az FSTAB szerkesztését)ezeket rakom be minden telepített disztró FSTAB-jába:
UUID=923141bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/LINUX TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26631b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f31-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/ZRX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-31d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache cachecachecache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
válasz
#89874944 #62730 üzenetére
Szia!
Én az FSTAB-ban szoktam megoldani a csatolásokat, csak kíváncsiságból rakd már be ide a
cat /etc/fstab
kimenetét.Ha ez megvan, akkor állíts be az általad használt disks-ben az UUID-es sorta label helyett. Sajnos sokan szeretik a különböző értelmetlen karaktereket a meghajtók neveiben, de a rendszer nem így van ezzel.
No, azt meg most látom, hogy a fő ablakban és a kis ablakban kicsit más a csatolás helye is, azt is módosítsd.
Tippem sincs, ennek mi köze lehet az USB wifi adapternek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3101
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900 XTX 24GB be quiet! SB 802 1000W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3007, 91% Akksi
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest