- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #105505 üzenetére
A Gemini se nagyon tudta, hogy mit csinál
Ebből kb. ez a három sor a lényeges:
nano /etc/fstab
(itt szépen ki #-oltam a HDD-t)
Control O, Enter, Control XA többi minek? Minek csatoltatta fel veled /dev /proc /sys-t, meg minek léptettet át chroot-ba...?
A jövőre nézve, ha fstabba a csatolási paraméterek közé beírod, hogy "nofail", akkor nem fog megakadni a boot akkor sem, ha nem tudja felcsatolni a HDD-t. -
bobalazs
nagyúr
Tegnap megszivatott a opensuse. Lehúztam a HDD-t ami fstabben fel volt csatolva, és 90 sec várakozás után visszadobott rescue módba.
mount /dev/sda2 /mnt
mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
mount --bind /sys /mnt/sys
chroot /mnt
mount -t efivarfs efivarfs /mnt/sys/firmware/efi/efivars
cat /etc/fstab
nano /etc/fstab
(itt szépen ki #-oltam a HDD-t)
Control O, Enter, Control X
exit
umount -R /mnt
reboot
Siker. Gemini segített, amúgy nem tudtam mit csinálok.
-
válasz
ubyegon2 #104961 üzenetére
Igen és még tudok ilyet kettőt, meg 5 regedit buherát és féltucat csoportházirend kokányolást is
Csak a rend kedvéért, itt a windows "mankó" könyvtáram tartalma:
UEFI-Plugfest-BCD-reinstall.txt
WindowsBootEnvironment.pdf
regedit_buherak
cmd_segitsegek
send_to_mplayer.txt
Ez meg a Linux "mankó" könyvtár
linuxium-32bit-patch.sh
1by1_start.sh
Linux_parancsok.pdf
4kvideodownloader_inditofajl_hiba
logfile_delete
bootinfo
makeize.txt
boot_sorrend.txt
manjaro_boot_grub.sync-conflict-20230310-141132-BPIAA7H.txt brightnesdown.sh
brightnessup.sh
bt_start.sh
monitor_light
monitoroff.sh
debian_mount_nopassword.txt
onedrive_beallitas.txt
onedrive_magyar_leiras
opera_segitsegek
fancyclock_beallitas
org.kde.brighty
fstab_leiras
poweroff.sh
gnome_icons
pstartold.sh
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb
pstart.sh
hdmi_audio_restore_auto.sh
samba_user.txt
hdmi_audio_restore.sh
SCPH1001.BIN
hibrid_sleep_ubuntu .conf
smplayer_osd_kozepre.txt
hibridsleep.sh
snap_hack
hybrid_sleep.txt
szkenner.txt
isorespin.sh
jog_mindenkinek.txt
wifi_adapter_tilt_engedelyez.txt
kde_pasma_install.txt
wifi_error.txt
video_error_megoldas
autostart_error_javitott.txt
samba_jó_conf
sddm_hiba_jav.txt
kde_compozitor_jó.txt
snap_jogok.txt
wallet_kikapcs.txt
sudo_segitsegek
users_visudo_txt
jogosultsagok_777_stb.txt
grub_konfigolas
fstab_ezajo.txt
Szerinted...? -
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104335 üzenetére
Intenso SSD. Ezt megkaptam kemény 4500 forintért, volt 128 GB-os verzió más gyártótól 20000 forintért is, amikor ezt vettem. Nekem annyi a lényeg, hogy menjen, nem igazán értek hozzá, rám egyébként is jellemző, hogy alsópolcos vásárló vagyok, mert nem nagyon van zsé. Számítástechnikára, telefonra stb. meg csak a legvégső esetben költök, akkor is a legolcsóbb megoldást választom, vagy a használt dolgokat. Nem tudom emlékszel e a Kingston SSD-mre, amin 71 TB írt adatt van. A mai napig hajtom, TV alatt brandben. Majd megpusztul egyszer, addig menjen csak.
Ma volt a MédiaMarkt-ban. Nézegettem az SSD árakat, tátottam a pofám rendesen. 8 ezer forint alatt nem is volt SSD(persze a legkisebb 128-as), de volt 70 ezer forintért is. De annyi féle volt, hogy ráhagytam, felét nem is ismertem, azt sem tudom, hogy milyen foglalatba valóak, ilyen pálcika izék voltak. Volt ott 2 TB-os 2,5-es, hát nem semmi áruk volt. Ez van akkor, ha minden géped a jura korból maradt meg, elszaladt mellettem ez az egész hardver vonal.
Tehát ez kb adott. Érdekes az fstab, mert mintha rémlene pár évvel ezelőttről, hogy egész biztosan volt pl. discard bejegyzés. Ez, ha jól emlékszem egy frissített rendszer volt, lehet az kavart be neki. Volt ezen a gépen Endevahúr, meg Manjaro is, ott szerintem nem volt ez probléma, de lemezképben megvannak a rendszerek, ha visszaállítom valaha, ránézek. Tényleg soványabbnak tűnik az fstab. Az ócskább SSD okán lehet olyan funkció, ami nem kerül bele, vagy minden típusú SSD-n ugyanazokat a beállításokat használja az adott rendszer?
-
válasz
Petya XT #104328 üzenetére
Ezek a mai FSTAB-ok tényleg nem raknak már be különböző opciókat, anno volt amelyikban a default opció volt, de egyes disztrók a discard-ot is berakták. Szerintem egyelőre ne variálj azok az Intenso SSD-n, az a biztos!
No de hogyan tűnt fel neked, hogy nem megy a TRIM?
Még régen ilyenre szerkesztettem az FSTAB-ot, de ma már rá se nézek: ez épp egy 2016-ban telepített Mint Rosa Cinnamon disztró, de mindben ugyanez az FSTAB volt
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-4adf-ae6e-77dfc652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=efb3da91-6ce9-4955-b6e4-1ef0cf1fe220 none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104316 üzenetére
Manuálisan futtattam, és nem ment.
sudo fstrim -v
. Most sem vagyok biztos benne, bár manuálisan már le bírtam futtatni. De valami nem klappol, ez tény. A systemd fstrim.timer az nem volt engedélyezve. Játszottam a discard-dal az fstabban, de végül azt is kivettem. Most egyáltalán nem tudom, hogy oké lesz e. -
válasz
fekete.puma #104183 üzenetére
Volt említve valamelyik topikban, hogy sokban függ ez a jelszókérés a telepítéskori autologin kiválasztásától. Legalábbis Linux Mint esetén, egyébként a Mint nálam autologinos, de a Debian nem, annál max utólag tudom megoldani a lightdm config szerkesztésével. Valóban az FSTAB a megoldás ezekre a meghajtó/partició automountokra.
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #104179 üzenetére
Amikor rákattintasz a partícióra a fájlkezelőben, a rendszer ideiglenesen csatolja azt, és lecsatolja, amikor már nem
Eleinte nalam is igy ment, de ahogy jott a Samba es megosztottam az egesz meghajtot vagy csak mappakat rajta, semmi sem latszott a kliens gepen
Rakatt a serveren, aztan mar latta is...
Na ezert kellett a serveren az fstabba beirni, hogy mar indulaskot csatolja fel az adott meghajtokat fixen es maradjon is ugy
Innentol tokeletes volt minden -
fekete.puma
tag
Újraraktam a Mint-et ránéztem a Tuxedo-ra, a mentésekre használt külön partícióra az sem és most a Mint sem kért már jelszót. Az fstab-ba nem is látszik és mégis használható (ext4), hogy van ez?
-
válasz
cigam #104159 üzenetére
Semmi fstab nem lesz nála, ha a Kubuntu még mindig olyan mint az enyém akkor a /media/felhasználóneve/....csatolt eszközök
itt lesznek ezek, és mivel ez usb-s meghajtó szerintem nem is kell fstabozni.
Mvel kiírja a partíció nevét, partlabel alapján lesz azonosítva.
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Kattints a címsorban a Ventoy szövegre, rögtön látni fogod, hogy hová csatolta fel.
Amikor így csatolsz valamit, akkor az ideiglenes csatolás, jellemzően a /run/media/valami alá kerül.
Amit lentebb írtak fstab-ot, az akkor van, ha állandóra szeretnél valamit a rendszer részévé tenni.
-
válasz
tordaitibi #103765 üzenetére
A régi Debian mappát írta felül a sajátjával. A Mint telepítő sajnos ilyen,. az első talált EFI partícióba beleírja a mappáját, nem törődik azzal, hogy ott már ugyanilyen néven lakik valaki. Ezért szoktam ilyenkor a védendő efi partíciók boot, esp jelölőjét elvenni és a figyelmen kívül hagy címkét odatenni. De még így is meg szokott történni a baki hogy felülírja a kedves rokon mappáját. Ilyenkor nem esem kétségbe, bebootolom a Linux Mintet, átszerkesztem az fstab-ját hogy az általam tervezett /boot/efi mappára mutasson, belemásolon a téves helyre került linux mintes mappát beállítom ennek a jelölőit. Majd sudo update-grub, ez felveszi a grub menüjébe a régi Ubuntu / mappáját is , mert nem az efit nézi , hanem a telepítés /boot mappáját keresi ilyenkor. Újraindítás után a grub menüből a régi ubuntut bootolom be. Törlöm az efi partícióból a LInux Mintes kakukktojást. Majd sudo grub-install /dev/sdX (ezután mégegyszer a --recheck opcióval is, hogy ez minek azt nem tudom) , ahol X az ubuntu meghajtójának megfelelő betűjel, vagy amelyik meghatón van az Ubuntu efi partíciója. Majd sudo update-grub és győztünk ( de csak részben, mert majd a linux mint bootolása után még ott is kell majd egy sudo update-grub ) és .
-
válasz
tordaitibi #103719 üzenetére
Célszerű lett volna a régi home mappát már telepítés közben /home megadni a valami más partícinálás során. Most az fstabban UUID szerint beírod ahogy szoktad. Pl. így:
UUID=izé-bizé-blabla-bla /home ext4 defaults 0 2
a kikommentelt megjegyzés csak arról tájékoztat. hogy a telepítés során melyik volt az a partíció .... nincs jelentősége. -
-
válasz
CPT.Pirk #103731 üzenetére
Na.
Mindenen túlvagyok, öszeszedtem az eszem még megmaradt részét meg a Guglit meg amiket itt írtatok.Nem megy, meghal a Mint bármelyik módszerrel.
fstabos bind, fstabos home csatolás, és végén a szerinem legkorrektebb módszer,
fogtam másik rendszer alól gyalultam a Mint /home/tibi egész tartalmát és belemásoltam az Ubuntu 18.04 /home/tibi tartalmát.
12GB hamar megvolt.Az eredmény minden esetben ez:
Innen ha beírom a jelszót, mazsolázik majd ugyanide visszadob.
A fájlok a helyükön vannak, kilépve ebből a képernyőből konzolra majd elnavigálva a /home, dir és ott van minden vagyis valami máson hasal el.Azt el tudom esetleg képzelni hogy ha most gyalulom a 18.04 Ubit, majd egy friss telepítés, 18.04, vagy max. 1 verzióval feljebb és akkor működhet ez a régi home dolog.
Minden más esetben, komolyabb verzióugrás netán másik disztribúció, szerintem értelmetlen a home-t mentegetni meg újra próbálni felhasználni.Ezt már nincs kedvem végigvinni, úgyhogy ez csak tippelés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103730 üzenetére
Nem, a bindnek nincs köze a szimbolikus linkekhez. A bind az az fstabnál van.
-
válasz
Atyaég! Nekem elég kínai, amiket írsz, de az EFI mappa megadása kéne, hogy működjön, nyilván duplakatt és elfogadás, de amikor a végrahajtás gombra kattintasz, akkor ott egy kisablak felugrik és ha nem jó, akkor vissza kell menned és addig próbálkozni, amíg nem lesz OK. Nagyon rég csináltam már, de mindig működött.
Ami még megdöbbentőbb nekem, hogy miért nem ugyanekkor, az install particionáló részében jelölöd neki a /home particiót? A felülírásra írtam is, hogy teljesen nem fogja engedni felülírni.
Mindjárt le is csekkolom ezt a külön EFI-be boot erőltetést...bár mondjuk ez Debian lesz, de működnie kéne mindenütt.
Megint olyan érzésem van, hogy amit pár kattintással el lehetne intézni, azt jól megbonyolítod.
Ha a rendszer nem azt csinálja, amit szeretnél, az mindig user error. Sajnálom, hogy megint ez kell mondjam, de ez van!
cigam kolléga mindjárt be is egerészik ide egy ezzel kapcsolatos szarkasztikus megjegyzést.
#/boot/efi was on /dev/sda1 during installation
Ez egyébként csak tájékoztat is téged, hogy a telepítés során a boot/efi az sda1-en volt. És ennek nem örülsz, ha jól sejtem.
Az a Mappa FSTAB-ba csatolás még nekem se ismerős túlzottan, ill sose próbáltam.
Egyébként ez a meglévő másik EFI installkor történő kijelölése nem sokban különbözik az itt leírtaktól.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Nem olvastam az elozmenyeket de a konkret kerdesre egy fstab-os pelda:
```
UUID=1234-ABCD /media/tibi/aero_ubi/ ... # felcsatolod a particiot
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ /home/tibi none bind 0 0 # ha mar fel van csatolva akkor siman csak egy bind mount ahogy CPT irta
``` -
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103723 üzenetére
Elvileg a --bind kapcsolóval lehet ilyet, de miért az fstabon keresztül szeretnél mappát csatolni?
Egyszerűen csak csinálj egy symlinket, és kész. Azt ráadásul bármikor egyszerűen meg tudod szüntetni. -
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
Warton
őstag
válasz
Egyébként a LM-ben van egy partíciókezelő vagy valami ilyesmi nevű progi, amivel GUI-n keresztül lehet intézni a csatolásokat. LM-ben eszembe nem jutna fstabbal szenvedni.
-
Jóreggelt.
Mint feltelepítve, kéne egy kis segítség.
Ez a Mint fstab, több kérdésem is lenne.UUID=84413a7b-4363-4020-92e2-4ce59a11285a / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=D21A-2291 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
Mit írjak bele, mit írjak a fstabba hogy felcsatolja a régi Ubuntu home könyvtárat a saját home helyett? szájbarágósan kérném.
És mi az a kikommentelt during installation, én ilyet még nem láttam.
Amúgy a Mint telepítője ugyanolyan buta maradt mint 1 éve.
Megdtam neki direkt, nyomatékosan a saját lemezén, sdc amire telepítettem az EFI partíciót, hogy a bootbejegyzését ide, a sdc1 efire tegye.
A többi efit beállítottam neki hogy Mellőzés.
Hova tette...? Igen. a régi Ubuntus sda lemez sda1 efijére, simán szó nélkül felülírta az Ubuntu efi bejegyzését.
Ez is érthető mivel szerencsétleneknek mindkettőnek az az efi bejegyzése hogy Ubuntu. Csak fura.
És még a Wint basztatják hogy belebarmol más rendszerek bootjába.
Úgyhogy majd ha törlöm a Mintet, az efi indításkor az is benne lesz a sda1 efibe úgyhogy lehet majd gépészkedni mivel a Mint grubját hívná meg, az ugye már nem lesz, Ubuntut ilyenkor elvitte a cica.
És erről nem tudtam lebeszélni. -
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
válasz
csixy #103644 üzenetére
Én is ezeréve külön Adat meg torrentek néven külön particiókat csináltam, teljesen gondmentesen bármit raktam fel, ezeket FSTAB-ba beraktam és működött. Biztosan nagyon hasznos ez a Windows-like Home mappa a Képek, Dokumentumok, etc.. mappákkal, de egy telepítéskor nem is arra tervezem a / méretét, hogy ki tudja hány 100giga adat fog letöltődni a Home-ba.
Most a notin csak egy külön Data partició van és oda rakom, ami nagyobb helyet foglalna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
válasz
fekete.puma #102911 üzenetére
Érdekes, mindig variálnak az archklónok FSTAB-jával, nem olyan rég még a discard online TRIM opció volt default, most meg már az nincs. De az fstrim.timer ott van, szóval fog működni a TRIM heti rendszerességel, ha eltelik pár nap, ellenőrizheted is a TRIM végrehajtás megtörténtét ezzel a terminal paranccsal: (akár most is lefuttathatod, úgy látom default hétfőnként fut le)
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb ilyen a kimenete:
-- Boot cb6d22ea419d4f8f8de282645588c597 --
ápr 12 06:33:39 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 79d43d02d6904d0486b9a9a33b2c312a --
ápr 14 06:39:38 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot be98c1a2e6474493a92cb14500715027 --
ápr 18 08:41:17 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 7e274686ead649a2b86b526b2604099c --
ápr 21 07:37:54 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
lines 88-131/131 (END)
Ha ott a stared - stopped a kimenetben, akkor minden OK!
Az SSD-re csak azért kérdeztem rá, mert sokan hiányolták már a TRIM lefutását NVMe SSD-nél is, de ott ilyen nincs.
-
válasz
fekete.puma #102905 üzenetére
A Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom. Kicsit túlbonyolítja, de ha működik az automount, akkor jó.
FSTAB automount amúgy így egyszerűbb...
UUID=0b26696b-8d0f-4432-8595-9f2d33145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Működnie kell az időzített fstrim-nek is, de tároló SSD-nél ha nem működne, se okozna galibát, mivel a garbage collector is elvégezné a szükséges műveleteket. Rendszermeghajtónál lényegesebb inkább a TRIM, bár default heti futtatású az fstrim, azalatt ott is sok mindent elrendez a garbage collector.
Egyébként milyen SSD-k ezek? Sata, NVMe?
tmpfs sor hogyan került az FSTAB-ba? A rendszer rakta be vagy valahonnan merítettél ötleteket az automount-hoz? Az FSTAB-nál nincs jelentősége, milyen sorrendben vannak mountolva az adott sorok.
Találtam egy régi FSTAB-ot mintának, vissza kellett kicsit olvasnom, mert ezeréve nem bíbelődtem FSTAB-bal... (itt is látszik már, hogy a tmpfs sorok ki vannak kommentelve, 10+ éve voltak ilyen ötletek, hogy SSD-nél ezeket jó berakni FSTAB-ba.
-
válasz
fekete.puma #102888 üzenetére
Hagyd csak szépen békén a fsck-t, elméletileg nem minden bootkor fut le, anno FSTAB-ban lehetett állítgatni, most systemd.service indítja, rég nem foglalkoztam már vele, így nem biztos...de ez nem is számít. Ha talál gondot a filesystemen, jelezni fogja, x ideig megáll a boot is, hogy tudj lépni a problémára. Emiatt igen fontos, hogy lefusson x-edik bootkor.
-
.-..-.
tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101444 üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #101084 üzenetére
Akkor nálam ez egy rossz gyakorlat volt. Crypttab létrehozására, fstab szerkesztésre használtam így a Nemot. Egyszer a crypttab okán valami fórumon volt, azóta így csináltam.
Uby:
Ezt most nem értem, mi köze van ennek a FF problémához?
Köszönöm az ismertetőt, kicsit utánaolvastam, de ahogy olvasgattam, nem csak én kevertem össze.
Mindenesetre rossz tanácsot adtam, ezért elnézést kérek.
-
válasz
Rowon #100836 üzenetére
FSTAB-ban egy helyen látsz mindent és ha nem fejből mennek a mount opciók, mint urandom0 kollegának, akkor mi történik? Nyilván megnézegeti a home user azt a pár Archwiki oldalt és akkor már talán még egyszerűbb a helyzet. Szóval egyszerűbb, átláthatóbb és egy helyen megoldod, ami szükséges. Ugye a swap nem lesz a Disks-ben, így mindjárt kelleni fog egy másik GUI-s program. Gparted-ben szintén nem lehet mindent megoldani.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab713dc9-b7ef-44b2-a7df-9b761a951395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E953 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0itt az a pár segítő Archwiki oldal:
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100836 üzenetére
Van, amire én is a Gnome Disks-et használom, de azokat az opciókat beírni fstabba, amiket fejből tudok, semmivel sem tart tovább, mint elindítani a Disks-et, és oda beírni
Új meghajtó esetén az esetek többségében annyi a teendő, hogy /etc/mtab-ból az azt egy sort bemásolni fstabba. -
Nem teljesen értem, hogy miért használjátok az fstabot még mindig, amikor GUI-val jóval kényelmesebb és használhatóbb szoftverek állnak rendelkezésre? Gnome Disks, Gparted, stb. (utóbbi live rendszerként is elérhető). + a Windowsos megoldások.
Szervernél még megértem az fstabot, de asztali gépnél...
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100833 üzenetére
Gondolom úgy érti, hogy saját felhasználóval, sudo-val formázta a meghajtót.
Én egyébként minden ilyesmit úgy csinálok, hogy a csatolási pontot a user tulajdonába veszem, illetve az allow_other és az rw opciókat be szoktam írni a csatolási az fstabba, ha nincs bent. Bár én NTFS-t nem használok.
-
-
válasz
tordaitibi #100030 üzenetére
Na szépen felment a Linux Mint 22 Cinnamon a ds72-es SSD-re ,csak természetesen (ahogy ez már a linux minttől megszokott) azért sem a neki előre megcsinált efi partícióba tojta bele a grubját, hanem a főgép efi partíciójának az ubuntu mappájából tojta ki a korábban oda telepített linux mint grubját. Még szerencse, hogy nem a ventoj fat16-os efi partíciójába tojt bele. A probléma természetesen gyógyítható volt .../EFI/ubuntu és a.../EFI/boot mappa másolásával a jó efi partíciójába és az fstabban az efi partíció UUID-jének korrigálásával. Majd az eredeti linux mint grubjának újratelepítésével.
-
Necronom
senior tag
-
válasz
ubyegon2 #99695 üzenetére
"Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót?"
Most nincs nagy kedvem visszakeresni az indító kérdést.
Olyasmi a lényege hogy egy valami picike alapgép, nudli belső lemezzel, cli Debian. Gondolom valami szerver.
Namost pl. Te egy Raspberry méretű szerkezeten hova teszel 1-2-5 akárhány terát, ha házi szerver, ha nem usb-re?
És ezért kellett nek fix mount pont, és ezért kell beégetni egy usb-s, bizony külső lemezt a fstabba.
Hogy minden indulásnál mindig oda csatolja ahova ő akarja, olyan paraméterekkel ahogyan neki kell, és ne a szabvány pl media vagy akármi alá. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99696 üzenetére
Hát ha a user rákattint a fájlkezelőben a meghajtóra, és nem történik semmi, akkor is tudni fogja, hogy megnyekkent a cucc...
De amúgy igen, táphibás eszköznél azt ír be az fstabba, amit akar, annak mindegy az. Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani, fstab nélkül, valahogy így:[Unit]
Description=Mount external drive to /mnt/external_drive
After=network.target
[Mount]
What=UUID=<meghajtó_UUID>
Where=/mnt/external_drive
Type=auto
[Install]
WantedBy=multi-user.target
És utána engedélyezni kell:
sudo systemctl enable mnt-external_drive.mount
De ha nincs kihuzigálva a meghajtó, és fixként üzemel, akkor teljesen jó megoldás az fstab is. De ilyen táphibás, bizonytalan működésű cuccokkal én nem is kísérleteznék.
-
válasz
urandom0 #99694 üzenetére
A kolléga esetében, mivel instabil tápegységekről tett említést, talán a lehető leghasznosabb dolog az, ha az amúgy fixen csatolt meghajtónál megnyekken a boot folyamat, mert normál esetben akkor a user tudja, hogy gondok vannak. De neki is említettem, hogy qrvára nem szerencsés instabil/alulméretezett tápegységgel használni a meghajtóit.
De beírhatja a nofailt, sok vizet nem zavar, mint ahogyan az FSTAB sem, ha az aktuális meghajtóra van kihegyezve a bootolás a GRUB-ban. Még azt is megkockáztatom, hogy akár trikolórra is festheti a boxot/gépházat, tök mindegy a piszkált kérdés szempontjából.
-
válasz
tordaitibi #99693 üzenetére
Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót? Hacsak nem azért...
Ugye pontosan tudjuk, ha bedugunk USB-re egy külső meghajtót, annak kb annyira van szüksége az FSTAB bejegyzésre, mint kisnyugdíjasnak az akciós marhabélszínre!
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99692 üzenetére
A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Igen, és neki pont ez kell (vagyis hát nem kell, csak érdemes). Én is ezt írtam, hogy azért érdemes beírni a nofail-t, hogy ne akassza meg a bootot.
A rendszer szempontjából persze mindegy, hogy külső vagy belső lemez, ő ilyen különbséget nem tesz. -
válasz
ubyegon2 #99692 üzenetére
Há ezt megnézem holnap az otthoni gépemen, azon biosba le lehet választani az adatlemezemet.
Ami be van drótozva fstabba.
Megnézem én ezt 90 másodpercet, nekem nem rémlik.Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
-
válasz
urandom0 #99690 üzenetére
& #99691 tordaitibi
Tök mindegy, hogy technikailag külső vagy belső, ha az FSTAB-ban fel van csatolva és eltávolításra kerül boot előtt, akkor ugyanúgy 90 sec boot leállás van mindkét esetben, míg ha fizikailag nem kerül eltávolításra a device, akkor lefut a normál boot. A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen.
Tibikomám, itt ellentmondasz önmagadnak!
-
válasz
ubyegon2 #99689 üzenetére
Igen de neki nincs szabad luka az alaplapon, ezért választott külső lemezt, viszont fixen kellen mountolni a megfelelő helyre.
Itt már jogos a nofail, le is írtam neki egy fstab mintasort, csak át kell alakítania a sját uuid és csatolási pontra.
Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen. -
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi #99665 üzenetére
Ahogy cigam kolléga is írta: fixen meg tudom adni, hogy melyik mappába csatolja fel (mivel Docker-ben hivatkozok rá így szükséges + Samba megosztás is megy róla) és a gépbe sem tudom beépíteni. UUID alapján csatolom fel, az a biztos megoldás.
"Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja."
Debian minimal-t telepítettem (CLI only). Csak SSH-n keresztül kezelem. fstab nélkül nem csatol fel semmit automatikusan, mint GUI alatt (legalábbis én így tudom, de ha tévednék, akkor javítsatok ki)."...Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne"
Én tegnap simán mount paranccsal csatoltam fel egy microsdhc olvasót kártyával együtt és nem kért jelszót. De egyébként sem találkoztam olyannal, hogy jelszót kért volna. Egyedül a sudo miatt kért. Vagy nem értem mire gondolsz. -
válasz
Crvsh3R #99663 üzenetére
Oké de külső lemezt szó nélkül csatol, vagy szükséged van part UUID alapú csatolásra, nem elég a partlabel vagy partname?
Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja.
Illetve, most esett le, mivel ez egy abszolút biztonságos de abszolút nem felhasználóbarát Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne.
Ha így van, szögezd be fstabba a nofail opcióval. -
-
válasz
Crvsh3R #99655 üzenetére
Oppa, most látom, hogy már kb ugyanezeket leírta cigam ft is, elfelejtettem frissíteni az oldalt...
Ezek a dolgok is filesystemfüggők, de gondolom EXT fs-re vannak fozmázva. Alapból én semmit nem írnék FSTAB-ba, de ugye lényeges az is, mire használnád a meghajtókat, rendszer tuti nem lesz rajtuk, így tárolás lehet a cél. HDD-nél a külső ház nagyon sok mindent meghatároz, max a
default,noatime
hagynám benne, ha valami nem OK, akkor azokat is kidobnám.HDD-vel ellentétben az NVMe SSD elég önálló, főleg a smart adatok függhetnek Linux alatt a külső ház vezérlőjétől, TRIM-mel itt nem kell foglalkozni szerencsére.
a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is: nofail,x-systemd.device-timeout=5. Érdemes ilyet beállítani rájuk?
Ezek fix használatkor értelmetlenek, a
nofail
arra van, ha a boot keresi az időközben eltávolított külső meghajtót. Nem kellenek ezek, gyakorlatilag NVMe SSD-nek még beszereltként se kell semmilyen mount paraméter az FSTAB-ba, persze tévedhetek is, nekem ilyen az FSTAB:# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab602dc9-b7ef-33b2-a7df-9b761a841395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E952 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0 -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ti fstab-ban a "fixen" rákötött USB-s meghajtókra (ebben az esetben külső házas 3,5"-os HDD-re és külső USB-s házban M.2 NVMe meghajtóra gondolok) állítotok be a
defaults,noatime
opciókon kívül valamit? Én bár Debian-t használok, ettől függetlenül az Arch wikijét szoktam olvasgatni, mert mindenre kitérően le van ott írva minden és ott az a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is:nofail,x-systemd.device-timeout=5
. Érdemes ilyet beállítani rájuk? -
Win összeomláskor valami tuti változott a fsck meg ezt észlelte, ezért is futtatná le magát bootkor. Régebben az FSTAB-ban lehetett kivenni, hogy ne fusson ellenőrzés, de nem érdemes, mert nem minden bootnál fut le, ha viszont gond van, jó ha jelzi valami.
systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-128E\x2dF836.service
Úgy látom most a systemd-ben fut le fenti service, de lehet még mindig szabályozza az FSTAB beállítás, fene tudja. Ezer éve bíbelődtem ilyesmivel.
-
válasz
ubyegon2 #99596 üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Fstab csatolással megoldódott.
-
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
cigam
titán
válasz
roseben #98314 üzenetére
Látni kellett volna a teljes fstab sort, és az lsblk -f kimenetét.
pl. az ntfs-3g már nem is kell, az újabb kernelek alapból ismerik.--
Ez a mergefs mit lép arra, ha x mappába mentek, de azon a lemezen, ahol az x mappa van elfogy a hely? Egy másik lemezen is létrehozza azt a könyvtárstruktúrát, és ott folytatja tovább a fájlok tárolását? -
roseben
junior tag
Sziasztok!
Kubuntu 22.04-et upgradeltem a rendszer saját frissítéskezelőjével a 24.04.1 verzióra. SSD1-en van a rendszer és van egy SSD2 a gépben ntfs fájlrendszerrel amin az adat van. Upgrade óta nem csatolja fel automatikusan az SSD2-t, csak manuálosan. Akárhogy próbálom az fstab-ban hozzáadni a megfelelő sort utána nem bootol a rendszer.
UUID-nek az sdb1 van megadva.
Csatolási pont /media/user.
Filerendszer: ntfs-3g
Az opciókkal lesz a gond, mert a dump és a fsck is nulla.
Opciókhoz mi a biztos megoldás? -
válasz
paolinho #98067 üzenetére
https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/
A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...
modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic
Recommended repair: ____________________________________________________________
The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
sda2,
using the following options: sda1/boot/efi
Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups
rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
Mount /dev/sda1 on /boot/efiEzek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....
Partitions info (1/3): _________________________________________________________
sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far
Partitions info (2/3): _________________________________________________________
sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfatEz alapján az sda1 egy EFI partició lenne...
Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.
Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!
Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:
Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:
-
cigam
titán
válasz
#78522999 #97923 üzenetére
Azt nem írtad, hogy mikor volt a "korábban". Szinte tegnap volt 2023... És mint írtam, csak egy tipp volt.
Itt egy kicsit másképpen írják felül, lehet ez is számít.
Azt nézted már, hogy a /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve fájlnak mik a jogosultságai, ki a tulajdonosa? Nem lehet, hogy SElinux vagy hasonló plusz jogosutlság kiosztás is van a rendszeren?ubyegon2
Akkor ennek a logikának a mentén hálózati erőforrást is kitehetsz az asztalra, vagy a saját mappádba, és ha megnyitod, megjelenik a megosztott erőforrás. Ez akár DC-ben is működhet, és akkor nem kell az fstabb-al szívnia. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97916 üzenetére
Pedig jó helyen jársz. Az a "NAS" az egy gépet(eszközt) szimbolizál a hálózatodon. Ha lenne több eszközöd, amiken van smb megosztása, akkor több ilyen ikont látnál.
Nyisd meg, és akkor fogod látni, hogy az adott eszközön milyen megosztások vannak beállítva. Ezek közül kell választanod egyet, és ennek a megosztásnak a nevét kell beírni az fstabba, az ip cím után. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97909 üzenetére
Aha... Kell még egy parancs
sudo systemctl daemon-reload
Ahogy írja is, mert a régi van használatban.Ha abból a sorból törölted ki, akkor mi írja hogy 'Nincs ilyen fájl, vagy könyvtár"?
Ne részletek mutass, vagy az utolsó hibaüzenetet, hanem a kiadott parancsot is.Most hogy néz ki az a sor, amit beírtál az fstabba?
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97902 üzenetére
Alakul a dolog. most hogy néz ki az a bizonyos sor? Lehet csak egy vessző, szóköz hiányzik, kell még.
Lehet ki kellene törölni belőle az
,iocharset=utf8
részt?
Ha kitörölöd, rámentesz, úgy is panaszkodik?Igen, ezért szenvedünk most picit az fstabb-al, hogy minden induláskor megpróbálja felcsatolni.
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97900 üzenetére
Az a jó, ha nem üzen semmi hibát. Ezután mit látsz az /mnt/NAS könyvtárban?
Ha újra megnyitod az fstab-ot, benne van a bejegyzésed?
De hát ezt írtam neked az elején:
paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97897 üzenetére
Ha már létrehozta a NAS könyvtárat az /mnt könyvtárban, persze hogy méltatlankodik, hiszen már ott van.
Megint furán lecsípted az általam mutatott parancsot. Hiányzik az :users, ami a csoport tagságot állította volna be.
Így csak a felhasználód vette tulajdonba a mappát, a csoport (users) nem. Ez később még jogosultsági probléma lehet. Ha egyedül használod, valószínű így működni fog.Jónak tűnik az fstab fájl. Ha kiadod a
sudo mount -a
parancsot, újra végrehajtja az fstab fájlban felsorol csatolásokat. Ha minden jól megy az /mnt/NAS mappádban megjelenik a NAS tartalma. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97880 üzenetére
Köszi!
Ehhez a TPM chiphez van szabványos hozzáférés? A Linux tud kommunikálni vele?
Közben kipróbáltam, és a helyreállítási kulcsa simán feloldható a titkosítás, ezek után pedig hozzáférek, fel tudom csatolni a fájlrendszert.paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.DC-ben nekem sem működik a hálózat elérése. Se akkor, ha belemegyek a "Windows Network"-be, sem akkor, ha a "Hálózat" menü "Hálózati csatlakozás..." pontjára bökök.
A legegyszerűbb, és legbiztosabb, ha készítesz neki egy mappát pl. /mnt/NAS és minden boot-kit ide próbálja majd felcsatolni a NAS-t. Ehhez kell készítened egy könyvtárat:
sudo mkdir /mnt/NAS
Ezután hozzá kell aki a felhasználódat, és csoportodat, hogy Te is hozzáférj:
sudo chown felhasználóneved:users /mnt/NASAztán szerkeszteni kell az fstab fájlt:
sudo nano /etc/fstabÉs a végéhez egy új sorban beírni:
//a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0Elmented (CTR+O), kilépsz (CTRL+X), és a
mount -a
paranccsal leteszteled működik-e. Ha minden jól ment a /mnt/NAS mappa alatt eléred a NAS-t. A DC alatt is. -
-
togvau
senior tag
Sziasztok! Hibernációt állítanék be a laposomon Linux mint 21.3 x86_64.
Swap fájl már van, akkora mint a RAM, fstab-ban is bent van, működik issudo swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 8G 0B -2Megjelenik a kikapcsolómenüben is, de láthatóan újra indításkor nem tölti vissza a hibernált állapotot. 2 tutorialt is néztem, egyik elég homályos a visszatöltés beállítása résznél, másik csak simán nem működő parancsokat akar berakatni.
Úgy lenne jüm hogy ha a boot menüben az első helyen lévő sima linux mint indítás a második lenne, első (vsszaszámlásás van) pedig a hibernáció visszatöltése, többi (vinfos, advanced options, uefi) maradjon ahogy volt.Hogy kéne forlytatnom?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96445 üzenetére
fstab paraméterek között fel kell sorolni, hogy uid=valaki, gid=akárki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96424 üzenetére
A snap-es részéhez nem értek. De a felcsatolt mappához neked volt írási jogod? Mert ha nem, akkor már a csatolás nem volt jó.
Hogyan csatoltál? Én a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az a mappa erre van a unix világban.
Egy partícióra egyszerűsített példát nézve az lenne a módja, hogy:Csinálsz neki mappát az mnt alá:
sudo mkdir /mnt/Adatok
Birtokba veszed a mappát:
sudo chown felhasználóneved /mnt/Adatok
Csinálsz egy szimbolikus linket az Adatok mappából a /home/felhasználóneved/Adatok mappa alá, az már akár GUI-ról is. "Szimbolikus link fájlra vagy mappára."
Ekkor megcsinálod a bejegyzést fstabban a partícióra, ami azt a /mnt/Adatok mappába csatolja. Rebbot vagy mount reload után a Cuccok mappában fogod látni a partíció tartalmát és lesz hozzá írási jogod is.
Lehet ezt máshogy is csinálni, én így szoktam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Tulajdonképpen egyszer megcsinálod az fstab-os csatolást a fix partícióknak a /mnt alá, aztán ha akarod akkor a /home alá mappákba is szervezheted őket. Ez a unix világból eredő felépítés. - ilyen módon nincs jelszó kérés, ha a mappát ahová csatolod a saját tulajdonodba veszed egy chown paranccsal.
Nyilván USB-s eszközt nem így csatolsz, azokra ott a futás idejű csatolás. Azt elfogadom, hogy ilyenkor vagy egy pendrive csatolásánál ne kérjen már jelszót egy asztali disztró, de úgy emlékszem a Debian sem kért ilyet.
-
válasz
sh4d0w #96397 üzenetére
Igazad van nem mindig van szükségem 15 partícióra. 3 darab jelszavas csatolást is terhesnek érzek, minden egyes boot után.
Fstabba meg szerintem felesleges 3 adat és háttérpartíciót bevenni, meg az összes usb-s ssd-met meg pendrájvomat? Meg amibe gépekbe dugdosom, az összeset?
Uby írta a Debiant ne keverjük egy Ubuntuval. Ebbe annyira igazat adtam neki hogy töröltem is a Debiant.
Snap, ebben is igazad van, biztonsági szempontból.
Másból meg nagyon nincs. Egy Snapes videóletöltőnek nem tudok a /home-n kívül mást megadni, nekem a / az kicsike, épp azért mivel minden máshová van irányítva, 1terás másik vinyókra. Múltkor nem figyeltem, betelt a / mert rutinból töltöttem le egy YT listát, 214 darab videoklipet. Meg ha figyelek is, butaság letölteni a home-ba aztán kézzel áthuzigálni a háttér ssd-re.
Snapes Operámat nem tudom megadni alapértelmezett böngészőnek, vagyis de meg tudom de hivatkozás küldésekor valami blabla szöveggel elszáll mert nem tudja fogadni a hivatkozást.
Ezek mind nagyon felhasználói élmény romboló dolgok. -
válasz
tordaitibi #96395 üzenetére
Szerintem 1000-ből 999 felhasználó természetesnek veszi a jelszó nélküli automountot hisz a saját gépe, a saját lemezei, a saját partíciói.
Okosan teszik ezek a userek! Ubuntu és származékain.
Debianon nem természetes és nem véletlenül van így, lásd sh4d0w szaki hsz-ét. Sokszor elhangzik, hogy a Linuxot ne akarjuk már Windowsként használni, de ugyanígy elmondható, hogy a Debiant ne akarjuk már Ubuntuként használni!
Egyéként anno volt sok particióm desktopon, ami állandóan kellett, azt FSTAB-ba raktam, az összes többit meg jelszavazva csatoltam, ha éppen kellet.
(I)Ha ez nem természetes viselkedés egy otthoni home user desktopon, hanem hack, akkor ismét bocsánatot kérek.(/I)
Qrvára nem természetes ez Debianon!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #95926 üzenetére
Nem piszkálni akarlak, de ezt az "1 év míg belakom" dolgot értelmezni sem tudom...
A Devuan -> Fedora váltás kb. 40-50 perc volt. Már a kezdetekkor is volt egy átgondolt/átlátható partíciós sémám, most még átgondoltabb/átláthatóbb van (Btrfs, alkötetek; ezúton is pusszantom a fejlesztőket), az adatok külön meghajtókon (szal csak átírom az fstabot), a fontos konfig állományokról másolat, új telepítés után a helyükre másolás kb. 3 perc és ennyi a történet... -
válasz
growler #95823 üzenetére
Hát apám... komolyan mondom ez szívat.
Nemszórakoztam vele mert a grub félhalott volt, a/boot/grub mappa üres, vagyis semmit nem pakolt bele. Elengedtem, újratelepítettem. És mit gondolsz...? Igen, simán lefutott és ....NA itt jön csavar.
Esküszöm nem vagyok hülye. Nem vagyok vak. Totálisan tisztában vagyosk a telepítős gépbe lévő 2 lemez +az USB ssd-m partíciószerkezetével, álmomból felébresztve elmondom hogy a 3 lemezen lévő 17 partíción mi van, mi micsoda és mik a partíciók nevei.
Megadom a telepítőnek hogy SDC7, érted te Mint telepítő, SDC7 az EFI partíció amire kérném a rendszerbetöltőt. Nem, NEM az SDA1 és nem az sdb1, az nem ezek a lemezek, nem ezek az efi partíciók amire én akarom,, kéretik mellőzni.
Megadom a / helyét, megadom a 3 swap közül hogy szíveskedjék az SDC4 partíciót swapnak használni. Nem az sda5-öt, és nem az sdb3-mat.Mindent betartott, kvéve mit nem...? Igen. A rendszerbetöltő grub fájlokat ráb@szta a sda1-re.
Én mint aki jól végezte dolgát, kihúztam az 1 terás ssd-t az otthoni gépből és szépen bejöttem a melóhelyre éjszakai műszakba.
ssd bedug, nini... sehol nincs a Linux Mint az UEFI-be.
Másik rendszer indít, Mint fstab belekotrász, hát persze hogy nem jó az UUID mivel az otthoni gépem egyik ssd EFI partícióra tette.
CongratulaReboot, Supergrub Live indít, Mint ezzel elindít, de mivel ugyen hiányzott szerencsétlennek az összes boothoz szükséges dolog, bele is szakadt.
Máris lehetett rebootolni a másik Linuxomba, fsck dev/sdc5, valamint a Mint fstabba átírni a JÓ UUID-t. Bár üres ugye de végre fel tudta csatolni bootnál és innen már semmiség volt.
Másodszorra már rendesen elindult a Supergrub segítségével, ismerem amit leírtál, grub-install /dev/sdc7.
Semmi chroot semmi nem kellett lévén benne vagyok a rendszerbe. Nyakig -
Költői kérdés.
Mi okból, mi szüksége van egy Uefis telepításnek hogy az EFI partíciót becsatolja a /boot alá?
Így csak root joggal lehet matatni rajta pedig nyamvadt FAT fájlrendszer.
Más értelmes okát nem látom, mivel magához a boothoz köze nincs hogy be van vagy nincs mountolva, merugye fstabba benne is van a csatolás vagyis az os indulása után csatolja be. -
Ablakos
őstag
Van egy /media/backup mappa, ami egy fstab bejegyzésből kapcsolódik fel.
//192.168.200.3/backup /media/backup/
cifs rw,vers=3.0,credentials=/root/.userCredentials
,gid=1000,dir_mode=0775,file_mode=0664
drwxrwxr-x root:user jog osztott minden mappának.
Lehet ide egy olyan mappát tenni, ami drwxrwxr-x root:www-data jogot mutat? Hogyan?
-
válasz
I02S3F #94942 üzenetére
Az nem jó neki, ez a swapFILE leírása.
neki meg swap partíció kéne mert a swapfájlba beállítani a hibernálást, az egy istencsapása.5leteseN,
ne így csinálj swappartíciót hanem egy lemezkezelővel, gparted, disks, gnome-disks hozd létre swap flaggel. Ha kész, a lemezkezelőbe másold ki a part UUID-jét.
Fstabot megnyitod, és beleírod ezt,UUID=19c0ffbb-e092-487a-8f9d-08946926670d swap sw defaults 0 0
az első sor alá, a / bejegyzés alá.
Persz nem ezt!! ez az enyém hanem az UUID-t átírod a saját swap partíciódra.
Majd megnyitod az etc/default/grub fájlt és a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sorba beszúrod az uuid-t, így fog kinézni,GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" resume=UUID=idejön_az_uuid-je_a _swapparticiónak
sudo-update-grub, reboot és elvileg már használja, és ebbe képes hibernálni is.
Lekérdezheted reboot után aswapon
paranccsal.A swapfájl használata hibernálásra, [ugye milyen barátságosan könnyű?]
Csak zárójelbe fulloffként, mert még mindig dühöngök at előző miatt, ez Windowson 5 kattintás és kész a hiberfile és máris tud bele hibernálni.
-
ViZion
félisten
válasz
ubyegon2 #94801 üzenetére
OK, hát ez ilyen linux dolog, h itt erősen nézi a jogosultságokat.
Több hibát is elkövettem, első az, h éjjel már fáradtan nem kellene nekiállni...
Második hiba az volt, h mikor elsőre nem működött, akkor a fejben már létező B-tervet kezdtem megcsinálni, feleslegesen....
Utána jött pár elütés, majd rossz usert adtam meg smb usernek, végül ezek után rájöttem, h fstab az root-ként csatol. Pedig előtte is ennyi volt a baj, a csatolt mappánál kellett volna egyls -lha
és már láttam volna... Ezután már csak azt kellett megadni fstab-ban, h ne root-ként, hanem azon userként csatolja, akinek a mentősprogi is fut, tehát lesz joga írni a "saját" mappába...
Röviden ennyi. Azt nem is írom le, h alatta proxmox és midez csak virtuális gépek és konténerek... -
Bocsánat, hazudtam, de közben meg is oldottam...
Úgy néz ki, hogy a /tmp-re nem kellett volna rátennem a noexec-et, azért nem akar(hatot)t bebootolni, legalábbis a jorunalctlben találtam utalást piros szöveggel arra is.
Már a gépről írok... azért szólhatna a Linugz, hogy hülyegyerek ne csináld ezt, vagy azt, mert nem tudsz majd belépni!
Szerk.: megoldás volt a következő. [link] Rootnak jelszót kellett adnom, majd beléptem fstab-ba és levettem a noexecet a partícióról, utána már belépett. -
cigam
titán
válasz
Necronom #94358 üzenetére
Igen. Akkor hozd létre újra ezt két könyvtárat. Vagy GUI fájlkezelővel, vagy terminálból:
sudo mkdir /mnt/data /mnt/storage
Ezután már jöhet a reboot, vagy a
sudo mount -a
parancs, hogy az fstabban felsorolt partíciókat azokba a mappákba fel tudja csatolni.
Azért is lenne szerencsés terminálból kiadni ezt a parancsot, mert ott egyből kapsz egy ráutaló hibaüzenetet, ha valami nem tetszik neki, és nem hibanaplókból kell kisilabizálni ezt a hibaüzenetet.
Ha nincs hibaüzenet, akkor már fel is csatolta őket minden probléma nélkül, és látod kell a rajtuk tárolt adatokat is. -
Necronom
senior tag
hat meg csk nemreg jutottam oda hogy nekialljak
fent van a Linux a drivekhoz hozza se nyultam
A rendszernek van sajat particio es semmi mashoz nem nyultam...csak ugye meg nincs masik gepem igy erre kellett tegyek bongeszo meg osszedni a mindent hozzade az fstab sajna nem jo....nem ir ki semilyen hibat, de nem latom az asztalon a csatolt driveok ikonjat
lehet mar keso van holnap megint nekiugrok es beszamolok mik vannak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Változatos hardverbokréta
- Linux kezdőknek
- Sorozatok
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen egeret válasszak?
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3065, 100% Akksi
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Apple iPhone 12 / 64GB / Gyári független / 12 Hó Garanciával / 100% akku
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest