- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Pontosan ahogyan írod, a telepítendő Linuxnak Win alól kell lezsugorítani a területet.
Nem tudom kiprübálni mert a melóhelyen vagyok és a céges gépeket nem akarnám ennyire megbarmolni ma éjjel, viszont v.melyik nap otthon meg tudom nézni, mit is szólna egy tpm csipes secure bootos Win10 telepítés ha bekapcsolom a Bitlockert és mellényomok egy Linuxot.Addig is gugliztam és több leírás szerint működik, csak akkor hasal el a Win boot ha a grubon keresztül van indítva.
UEFIből kiválsztva a winloadert, simán indul mellételepített Linuxszal.Bocs a fordítózott szövegért, nem tudok angolul nagyon, ez pont az egyik jó leírása a megoldásnak:
Ha a Biztonságos rendszerindítás eredetileg engedélyezve volt a Windows rendszeren, ellenőrizze, hogy továbbra is engedélyezve van-e.
Ezután válassza ki a Windows elemet a firmware rendszerindítási menüjéből – ne az Ubuntu GRUB menüből. Ne lépjen be a firmware beállítási képernyőjére sem, csak nyomja meg az F11 vagy az F12 (vagy más megfelelő billentyűt) a rendszerindító menü eléréséhez, és válassza a "Windows Boot Manager" lehetőséget.
A Secure Boot alapértelmezett BitLocker PCR-kötési profilja (0,7,11) azon információkra támaszkodik, hogy milyen SB-aláíró tanúsítványok vettek részt a rendszerindítási folyamatban, azaz megköveteli, hogy minden .efi fájlt aláírjon a Microsoft „Windows” tanúsítványa, amelyet az Ubuntu bootloader nem. Ha a Windows kiválasztása előtt átmegy a GRUB-on, akkor a TPM rendszerindítási naplója eltérő lesz, és a BitLocker-kulcsot nem lehet feloldani.
(Emellett a PCR 7 nyomon követi, hogy mely tanúsítványok kerültek importálásra a Secure Boot "megbízható" és "visszavont" listájába,db
valamintdbx
a listákba, de az Ön esetében ezek valószínűleg nem változtak.)
A nem biztonságos rendszerindítási profil (0,2,4,11) ehelyett megfelel a bekapcsolás óta végrehajtott .efi binárisok konkrét kivonatainak, tehát ha például a GRUB a Windows Boot Manager előtt fut, az ismét eltéréseket okoz. a TPM eseménynaplójában.
Az Ubuntu puszta jelenléte a rendszerindító menüben azonban nem okozhat problémát (ez a PCR 1, amely nem része egyik profilnak sem), mindaddig, amíg a Windows rendszerindítás nem megy át rajta. -
-
Nem.
A Bitlocker nem teszi lehetetlenné a dualbootot, mivel a Win ext vagy btrfs partíciókhoz hozzá se szagol, nem is mountolja, csak a lemezkezelőbe jelenik meg mint ismeretlen partíció. Mivel 1 bájtot nem képes róla olvasni, se ráírni, így érdekes lenne ha lecryptelné a Bitlocker.Akkor van gebasz ha valaki dualbootos és 1 darab közös NTFS adatpartíciót használ, úgy mint én mivel azt szó nélkül bitlockolja. A / meg a többi ext az menni fog de nem tudja majd Linux kartárs az NTFS adatpartíciót használni.
Nem néztem utána de fizikai képtelenség hogy az EFI partíciót is titkosítsa mivel akkor ő maga se tudna bootolni. Csak NTFS-t lockol le, amit használ.
Androidot példának hoztam fel hogy (talán, nem vennék rá mérget de valahol) 10 Android főverziónál lett visszavonhatatlanul kikerülhetetlenül letitkosítva a data partíció, user kérésére titkosítható a belső adat tárhely is. 13-tól asszem ez is alap. És ez ugye azzal jár ha el is lopják, elveszíted, feloldás nélkül semmilyen módon nem lehet adatot, banki jelszót, semmit levadászni a datáról.
Ezokból droid10 fölött nincs is megoldás zárképernyő, pin, feloldóminta, vagy biometrika, ujjlenyomat, arcfelismerés stb. nélkül feloldani a kijelzőt, mint az én 7-esemen ahol duplakoppra ébred és minden faxni nélkül a kezdőlapra dob.És ez a módszer Droidon dettó ugyanaz mint a Bitlocker, ha nincs meg a feloldó kód, jelszó bármi, akkor arról fehér ember 1 értelmes bitet nem olvas ki.
És most ugyanezt vezette be igaz suttyomban Redmond a W11-en. -
urandom0
senior tag
Ismerem a Budgie-t, és őszintén szólva nem vagyok oda érte. Az ilyen felturbózott Gnome-ok, mint a Budgie, meg a POP Shell, gyakorlatilag 98%-ban Gnome-ok, csak beleheggesztenek egy-két kiegészítőt vagy segédprogramot, meg ráhúznak valami ronda témát, és elnevezik máshogy. Én ebben nem látom a hozzáadott értéket.
Azért is használok Fedorát, mert ebben szinte teljesen gyári Gnome-van. Nem alakítgatják át, nem patchelgetik agyon... fel tudom én is telepíteni azt a 2-3 kiegészítőt, amit használok, de ha akarom, ki is kapcsolgathatom őket, és akkor tényleg vanilla Gnome-ot kapok. -
Az előbb ezzel a vicces húdekémkedikaxiaomiteló témával úgy felvidítottáll, hogy egy kérdés kimaradt:
A swap kérdése is érdekes. pl. régebben azért volt ajánlott minimum a RAM méretével egyező, vagy nagyobb swap, mert a gép altatásakor oda mentette ki a memória tartalmát, majd ébredéskor onnan olvassa vissza azt.
a gép altatásakor
Aki tudja miről van szó, annak egyértelmű, de nem mindenki tud mindent...szóval:
hibernate vs suspend
Suspend RAM-be ment, villámgyors felélesztést biztosít, de áramkimaradás esetén nem marad meg az altatott állapotban a gép. Hibernálás lemezre(HDD, SSD, SSHD) menti az aktuális állapotot, ehhez szükséges az említett méretű swap. Az
altatás
a suspend, nem a hibernate. -
Azt meg sem merem kérdezni, hogy Uby szerint mi a helyzet, vagy hogy most milyen telefonja van (emlékszem pár éve még milyen volt
)
Vigyorogtam is, mikor előző hsz-edben említetted a Xiaomi-t!
Lassan nézegetem a 4.-et, de a 12X még nagyon bírja, zsinórban ez a 3., mármint amit magamnak vettem, családban van több is. Szóval csak Xiaomi!
Nincs több biztonsági gond ezekkel sem, mint a többi kínai gyártmánnyal, sőt! USA számára kínában készült Almák nekem gyanúsabbak.
De legalább árban már utólérte a Xiaomi az Almát!
-
-
Necronom
senior tag
Jomagam egyatalan nem parazok ugy velem okom se nincs ra, hat gyujtogessen amit akar, tegye az orrom ele a raklamjait, ugyse veszem meg..mert ezek pont nem edekelnek mint ahogy a kozossegi media sem...hasznalom, mert egyebek miatt kell, de kb ennyi
Hat ugye az amcsik is letiltottak valami telo tipust es a google sem tamogatja, es mar csak ezert is kevesebben veszik, mondjuk engem nem erdekelne hogy jajj nincs google play mert meg mindig van aptoide vagy bongeszobol letoltom ami kell azt csa
szoval szamomra ezek nem mervado okok, az az lenne, hogy mondjuk ido utan belassul a rendszerem ezert vagy azert....es mondjuk tudatosan a Deepin csinana ezt, akkor persze, hogy nem rakom fel...
Szoval egyelore no para teszem felfele a Deepin
Sracok majd meg abban kerek segitseget, hogy Android app futtatas
Aki esetleg hallot az "ANBOX"-rol
Vagy valami ettol jobb holmirol -
Nagyjából az összes kínai eszköz lehallgat. A Huawei-t ugye nem engedik be a civilizált világba, a Xiaomi telefonjain a gyárból kijőve volt 5 különböző megfigyelőprogram, de hasonló történt más kínai telefonokkal is emlékeim szerint (tévedhetek is).
Az általad linkelt dokumentum sem zárja ki a kétségeket, plusz ha mondjuk titkosítva megy ki az eszközödről az információ, mondhatnak bármit, hogy mi az, jogorvoslati lehetőségeid a bányászbéka feneke alatt vannak.
Úgyhogy ha nincs is bizonyítékom és privát úton biztosan nem is fogok utána járni, inkább tekintek véres rongyként mindenre, ami kínai, mint jóindulattal. (Nem mellesleg kínai fejlesztő openszósz produktumában is láttam már disznóságot.)
-
Necronom
senior tag
LXDE tettem fel, kivancsi leszek visszajon-e a regi sebesseg a halozton
Koszonom mindkettotoknek a hasznos tippeket cigam & májkimiki
Az a jo, hogy szamomra is erthetoen adjatok elo, igy nincs problemaes akkor jon a samba PLS kerek szepen egy aldast ha jo
sudo apt install samba
sudo systemctl enable --now smbd
szerkesztem az /etc/samba/smb.conf
[sambashare]
comment = megosztas
path =/mnt/data
read only = no
browsable = yessudo service smbd restart
sudo ufw allow Samba
sudo smbpasswd -a username
remelem jo lesz
mivel 2 eve csinaltam uccsora lehet valami lemarad vagy rossul jegyeztem fel
-
-
Necronom
senior tag
hat meg csk nemreg jutottam oda hogy nekialljak
fent van a Linux a drivekhoz hozza se nyultam
A rendszernek van sajat particio es semmi mashoz nem nyultam...csak ugye meg nincs masik gepem igy erre kellett tegyek bongeszo meg osszedni a mindent hozzade az fstab sajna nem jo....nem ir ki semilyen hibat, de nem latom az asztalon a csatolt driveok ikonjat
lehet mar keso van holnap megint nekiugrok es beszamolok mik vannak -
Ja, tényleg követem egy ideje.
Majd 10 éve még eléggé képlékeny volt, hogyan fut Linux alatt, azóta túlhaladott azon a kor, hogy kímélni kéne. Sajna nincs lehetőségem annyit tesztelgetni, mint a SSD topikokban a szakik pedig szívesen tenném. Amúgy néha nem árt, ha ez a téma is felmerül, ahogy sokszor a CPU-k Linux-barátsága is felmerül itt.
-
Most nem érzek iróniát amúgy...
Értem, miért írja 5letes kolléga, amit ír, de esetünkben nincs miről beszélni. Már attól arcidegzsábát kapok, ha konkrétabb esetben azt mondjuk, hogy SSD. Egyrészt ég és föld van SSD tipusok között, akár egy adott gyártó két tipusa között is. Az SSD topikokban elég neuralgikus pont az SSD-k melegedése. Ez igaz! Viszont ez az NVMe SSD-k esetén releváns. Sata SSD-nél gyakorlatilag nincs melegedési probléma. De persze a jobb minőségűeknél nyilván kevésbé jellemző még a minimális melegedés is. Érdekes példa a két Crucial, a BX500 gyengébb teljesítmányű DRAMless, mégis hajlamos a melegedésre, az MX500 jobb teljesítménnyel és DRAM-mal meg nem melegszik. Jól mondjátok, az operatív hőtartomány 70 celsius max, de ha egy Sata ezt eléri, az már extrém eset. Nekem a HP 8570p-ben igencsak zártan van az SSD, ráadásul egy fémburkolatba kell beszerelni, ami ez esetben épp nem a hűtést szolgálja, inkább elzárja az amúgy nem fémházú eszközt. Ennek ellenére élete során 59 celsius volt a max elért hőfok, a normál operatív hőtartomány 45-47 celsius. Ha egy Sata SSD el is ér egy magasabb hőfokot, momdjuk 65 celsius, akkor sem fut tartós terheléssel így.
Egyszóval külön kell választani az SSD-ket, a Sata3 eszközöknél nincs melegedési probléma, az NVMe SSD-knél aztán megint elkezdhetnénk különválogatni, melyik melegedős és miért. Egyébként is egy SSD normál használat mellett igen ritkán és relatív rövid ideig kap olyan max terhelést, amivel eléri a saját max hőfokát. De ez semmi gondot nem okozhat.
Hirtelen ennyi, ha már megidéztetek, próbáltam röviden leírni, szerintem mi a helyzet.
Kb mindenki tudja ezeket, csak épp a túl sok SSD tipus miatt könnyű belekeveredni, mint majom a házicérnába.Azért nem rakom OFF-ba, mert OS-t már mindenki SSD-re telepít és célszerű ismerni az eszköz tulajdonságait, ami igen fontos a rendszer működése szempontjából. No para, használni kell azt az SSD-t, ha már meg van! (akinek Samu SSD-je van, az lapozhat tovább)
-
-
Necronom
senior tag
hat ha az smb.conf ugyanaz es ugyanoda kell akkor az sima liba
fstab akkor hogyan lesz automatice csatolas? mert ha nincs addig nincs samba se...Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
skamilinux mar sokszor beszelgettem, de o maskepp csinal mindent mint en
alap pc-re pakolgat minddenfele Android rendszereket es azon jatszik
Nekem meg olyan kene mint a Wine..de ha nincs akkor jujj de neee maa :( -
Sajnos az utolsó bekezdésdre +1, 5-6 éve ezt tapasztalom. Már 2024 van és minden leírás úgy kezdődik hogy "nyisd meg szerkesztésre az smb.conf fájlt.
irkálj bele ezt-azt, terminálba adj meg samba usert meg csekkold a daemonját stb.
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Az is érdekes hogy a Dolphin hálózatfelderítése meg nulla, érdekes ugyanazon a gépen ugyanabban a hálózatos környezetbe a Dolphin semmit, a Thunar meg mindent megtalál a hálózat tallózásakor.
Ez valami KDE sajátosság. -
ceia
őstag
Elnezest az ekezetes betuk hianyaert, az elobb mar irni akartam, de kifagyott a Puppy a Palemoon miatt, csak mert megnyitottam meg egy tabot es ujra kellett inditanom a gepet, es nincs kedvem most mindent beallitgatni ujra, sem idom. Live CD-rol megy 2GB rammal.
Tokeletesen ertem, mit irtak ott es csatlakozom Rowon kollegahoz. Mind a hat adat begyujtese aggalyos. Vagy talan ahhoz, hogy telepitsd a Zorint, nem kell letrehoznod egy accountot? Ahhoz meg gondolom kellenek ezek. En azonban a diagnosztikai celu adatokkal sem ertek egyet, csak akkor, ha a user beleegyezik. Es az installt ne kossek a beleegyezeshez. Kulonben van veluk mas bajom is, a Zorin rendszeresen pinget kuld haza, hogy monitorozzak a felhasznalast, vagy minek. Szerintuk csak nagyobb idokozonkent, ha jol emlekszem orankent (bar az is tul sok) de egy forumon arra panaszkodott valaki, hogy 5 percenkent kuldi a pinget! Na hat ebbol sem kerek, nekem kell a net.Talaltam egy jo oldalt, Distrosea a neve. Online ki lehet probalni egy csomo disztrot!
Probaltam a Mintet konfiguralni, de olyat egyelore nem talaltam, hogy az ablakok sarkosak legyenek. Igazabol csak szinsemak vannak, de az ablakok vagy vilagos, vagy sotet szurkek, nagyon szegenyesek a lehetosegek. De meg probalkozom.. Csak gyorsan kiprobaltam, hogy egyaltalan megy-e ezen a szutyok Plaemoonon, meg a Puppyn. -
-
Necronom
senior tag
Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat...most az akkora eroforast nem fog elvenni, hogy szamottevo legyen...Eddig Lubuntu volt rajta, de idovel belassult szegeny, fentebb le is irtam a jelenseget
Ezert szeretnek egy teljesen masik distro ami elfutgal ezen a pici gepen vidaman
(je es nem puppy meg ilyesmi)Rowon: Koszonom, de mar probaltam es olyan yayy meg ize az nekem
Tudod nekem sokkal egyszerubb a mappa megosztas es kesz
Tul "sok" az OMV -
De majd jön Uby és elmondja a véleményét.
Ó...most látom, volt kis irónia.
Ha a Puppyról van szó, nincs véleményem, cuki kutyulik, ez tény, de nem ajánlanám senkinek semmilyen gépre. 8-10 éve még talán volt létjogosultsága, ha valakinek volt kedve kinlódni vele, egyszer ki akartam próbálni, nem kellett volna...
-
csixy
addikt
Többször próbálgattam ilyen csecsákat, de nem ennivalók ezek, akkor inkább menne vissza windows xp. Gyakorlatlan user az ilyen puppyktől valószinűleg csak rángógörcsöt kapna. Az LMDE6-os meg tökéletes és átlag windowshoz szokott felhasználó által megszokható, használati szinten megtanulható.
-
-
Necronom
senior tag
leszedtem mashonnan ezt a reszt, nincs windowsos gepem
amim van az is icike pici "J"-s cerka 1100Mhzez csk file server, probaltam felhasznalni filmnezos gepnek, full HD-ig okes
ami nekem epp eleg, kicsike Lubuntu szaladgal rajta mar evek ota megy, neha bongeszgetek meg youtube ...nalam ebbe kimerul a szamgep hasznalata idehaza. stream nem igazan muxik ezen - dehat nem kell naaaa
Majd egyszer epitek egy nagyobb es erosebb gepet, hogy tudjak megint rajzolgatni meg zenet szerkeszteni, meg videot vagni -
Warton
őstag
Jó, hogy mondjátok ezeket, mert ha előfizetek valamire akkor ennek azért utána kell majd nézni. Tiszta szerencse, hogy a Netflix nem ennyire finnyás és lehet linuxról nézni. Bár egyszer mintha valami youtube videóban láttam, hogy linux alól nem megy a 4k vagy valami ilyesmi.
-
Necronom
senior tag
Jo akkor legyen double commander, ha igy kell
de szvsz biztosan tudtad mirol beszelek
koszonom, de sajna terminalos unrar parancs se segitettes beztos nem en raktam ilyen cifra karaktert bele....mindegy majd valahogy megoldom
ertem en, hogy streaming, de vajon 20 ev mulva is fent lesz? mert nalam meglesz akkor isps: am erdekes modon az androidos kodi szo nelkul lejatszotta a becsomagolt verzsont is, sajna a linuxos kodi nem jatsza...
es ami meg erdekesebb az, hogy kicsomagolni android alatt sem tudtam, lejatszani meg simande azert koszi a segiteni akarast T Urak !
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg nem fog menni neked se. Én pont a lemondásán gondolkodom, mert én leginkább gépről használnék streaminget.
A rar-t nem tudom, ilyet utoljára évekkel ezelőtt a torrent oldalakon láttam, gondolom így próbálták rejteni az ISP elől a forgalmat... De ott zippelték a rart is...
-
Elég komoly feladatot ellátó német berendezések, maga a vezérlő résszel nincs gond, azt újraindítva is marad a gond, Win reboot után javul minden. De nem értek hozzá, azt tudom, hogy van egy űrrakétakilövő kinézetű berendezés, amin nincs Win, soha nem áll le sw miatt, durva is lenne ha nem így lenne.
Nem értek a sw részéhez de kizárólag egyetlen célszoftver fut a gépeken. De lehet igazad van, a Win jó...
(#94064) Rowon
Atya világ, milyen cégeknek dolgozol Te? TOP SECRET!
Sajna nem, nyűgösebb annál, állati oltóanyag(vírus) gyártás, így aztán nem is számítógépes vírusokkal bíbelődünk.
IT lovagok melójánál 1000x fárasztóbb, főleg amikor tisztatéri szkafanderben rohangálunk fél napokat... ja és ha itt valaki valamit elbaszarint, akkor rengeteg ember 4napos sarzs termelése mehet kukába. Márpedig egyes területeken az oltóanyag és komponensei kezelése nulla micron szennyezőanyagot tartalmazhat, ez se egyszerű, amikor több anyagot elegyítesz egy spéci edényzetbe.
-
Nem értesz.
6 éve végigjáram mindent ami negatív a Linuxokkal, és ott és akkor nem adtam fel, minden nap itt meg másik fórumokon nyavajogtam 1 évig mire összekalapáltam a Kubuntumat.
És utána mint kérdező eltűntem a topikokból mert jól működött.
Hobbi rendszer mert nálam a Windows nélkülözhetetlen, de nagyon jó hobbi rendszer.
Az az Ubuntu lejárt sajnos, egyre nehezebben tudom lélegzeztetőgépen tartani az Ubuntu Pro és a Snap segítségével. És a Snap nem gyerebe, totál korlátolt az egész.
Megszokásból bepróbáltam pár hete az Ubi22.04-et.
Totál csalódás. Snapcentrikus, aminek a korlátait én nem tudom elfogadni.
És ismét indult a kanosszajárás. Egy nyamvadt mediaplyert nem lehet úgy működésre bírni ahogyan én 10+ éve megszoktam, de ez semmi, napi szenvedésk voltak más szoftverekkel és beállításokkal is.
Kaptam tippeket disztrókra. Az egyik fel se ment, a másik a Debian mert stabil.
Az lehet hogy stabil.
De ezekszerint én vagyok túl önbizalmas, hogy 6 év full aktív, tanulással töltött idő és napi használat után, szarrá aláz egy Linux rendszer.
Ez a sudos root tagja-nem tagja, hülyén telepítetted, stb. adta meg neki a kegyelemdöfést, de ez csak az utolsó csepp volt már a pohárba.
2 napja le se szálltam a Gugliról, dolgoztam vele csak nem mindent itt kérdeztem meg. Pár nyamvadt szoftver telepítésével félnapig voltam el, nem kell ez nekem.
és ezzel elég is volt.
Nem akarok többet tanulni, nem akarok megint 1 év alatt belakni egy oprendszert, és nem, nagyon nem akarok megint napi 5 órát guglin lógni meg titeket kérdésekkel bombázni.
Gparted, sdc9 partíció delete és ennyi.
42 éve vezetek. Kb. 500 féle teher és személyautó, busz volt a lábam alatt.
Mekkora lett volna már hogy minden egyes kocsinál 1 éves gyorstalpaló, külön tanulás meg egyéb lett volna?
Meg tudod érteni a mondandómat, vagy megint flamet generálok és megkapom a hidegvizet?
Ubiegonra való tekintettel (akit a nyers stílusa ellenére nagyon csípek mert a kezdeti balhék után eléggé megtaláltuk a hangot egymással, rájöttem hogy még humora is van), rápróbálok még egy Mintre.
Ha az is ilyen szívatósra sikerül, egy kolléga írta neki a Debian a sziklaszirt, hát akkor tényleg megköszönöm az eddigi nagyon korrekt segítőkészségeteket és marad az én sziklaszirtem.
25 éve a Windows. Minden hibájával egyetemben. Legalább arra egy adott szoftvert telepíteni 5-10, és bekonfigolni másik 5-10 kattintás.
Nagyon fog hiányozni a felület, és néhány tényleg jól eltalát feature de azon az áron hogy most megint fél-1 év kell hogy megfaragjak egy rendszert( 6 év rutin után) ez már nekem nem megy. Mert ha nem itt akkor ott, ha nem ma akkor holnap de keresztbetesz. -
Köszi a törődést
Opera browser deb, Smplayer deb, yt-dlp, a rendszeré snapes, DE az Smplayer a sajátját használja amit a Githubról ránt le magának, azaz ez is natív.
A snapes is jó, mindent le tudok vele tölteni. csak együtt nem jó.A többieknél kb. %-os arányba 80% működik, 20% nem működik de ebből a 20%-ból mind VLC-s.
Smplayer 2 főverzióval van elmaradva az Ubi tárolóba. Ezért tettem fel a legújabbat.
Butítsam vissza a friss 23xx szoftvert 21xxx-re? Menjek vissza majdnem 3 évet, a 21xxx verzió 2021.10 havi kiadás. -
Playing: /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d
[file] Cannot open file '/tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d': No such file or directory
Failed to open /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d.
Exiting... (Some errors happened)
Ezt írja ki ha böngészőből próbálom MPV-re küldeni a videót.
Ha Smplayer-t választom,
Ezt írja ki egyébként kínjába mindig, ha elavult a yt-dlp, ha nem tudja megnyitnia videót.
Hiába tölti le a legújabb yt-dlp-t 25x, persze hogy nem indul el.
Ha egy snapes yt-dlp-t symlinkelek a /home/tibi/bin könyvtárba, azt se tudja használni.
Az öreg Kubuntumon így működik 1 éve, a snap yt-dlp-vel.
Nem tudom hogyan tudnék más hibaüzenetet mellékelni, ha terminálba indítom a playert, semmit nem ír ki amikor a hiba jelentkezik:tibi@tibi-ubuntu:~$ smplayer
Ez az SMPlayer v. 23.12.0 (revízió 10207) ami Linux -n fut
tibi@tibi-ubuntu:~$
Minden a legfrisseb verzió ami elérhető.
A Smplayer először tárolóból volt telepítve de ott 2 főverzióval előbbi érhető csak el, a 21xxxx, ezért leszedtem a legrfisebb debet a honlapjukról, a 23.12-es verziót.
A yt-dlp 2023.12.30 verzió, amit letölt és a snapes is, ez a legfrissebb, van az összes Windowsomon és a régi Kubuntukon is és működik vagyis ez is jó.
A yt-dlp magába hibátlan, lejátszási listákat bármit pillanatok alatt letölt.
Nemrég próbáltam 1 hétig egy Manjarot, abba is működött ez a funkció.
A player meg a yt-dlp nem tud egymással kommunikálni de hogy miért, és csak ezen a nyamvadt friss telepítés 22.04-en, erről lövésem nincs. -
-
hunaqua
addikt
Ezek nagy méretű "anyagok" 50-70GB. Ezeknél már a lejátszónak is kell tudni a sebességet. A 100-as cuccoknál elfogynak. Nem a letöltés érdekes,azt látom.Arra lennék kíváncsi mi fogy el,hogy rángat a lejátszás az OMV szerver és a lejátszó között.
CoreElec boxon ezzel látom:
curl -s https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py | python - -
Szeretem a buta feladatokat, mert a válaszból, hogy miért buta a feladat, sokat lehet tanulni.
Első körben a Downloads mappa kerülne a külső ssd-re.
Torrent nincs is a gépemen, az nem téma.
Annyi könnyítés van a dologban, hogy letöltés közben nem fogok váltani, sőt lehúzáskor még rá is nyonok az unmountra, de ezzel az erővel egy (pl.: undock.sh) scriptet is lefuttathatok, amiben benne van az unmount.
A dokkolás is mehetne így, ez tény, de ezt jobban szeretném automatikusra, hogy ha mountolódik a külső cucc, akkor másoljon át mindent a külsőre, hogy üres legyen a belső Downloads mappa, és rá lehessen montolni a külsőt.Köszi a linket!
Neki is esek. -
Ja és a könyvtárak ...
/home
Azért szokták külön partícióra rakni, hogy pl. újratelepítéskor megmaradjon az összes felhasználó "Home" mappája, és azon belül az adatok/beállítások./var és /tmp
Azért szokás külön partícióra rakni, ha egy program megbolondul, és ész nélkül hozza létre a temp fájlokat, vagy naplóbejegyzéseket, akkor az ne tudja elfogyasztani a rendszer számára fenntartott összes helyet. Így megelőzhető, hogy a rendszermeghajtón elfogyjon a hely, ami rengeteg problémát okozhat, pl. a rendszer leáll, és el sem tud indulni. -
Hallod, jövök neked sörrel vagy csokival!
Másik partícióról, konkrétan a Nobara partícióján létrehoztam egy könyvtárat, csatoltam a /home/tibi alá és működik.
De akkor NTFS miért nem működik? Mi baja az ntfs-sel, amikor azon úgy tudom automatikusan a mindent mindenkinek jog érvényes, és chmodoztam 777, az egész ntfs adatpartíciómat is amúgy.
ext4, engedélyek megadva és működik.
ntfs, minden engedély megadva és nem működik.
Akkor a feladat adott, már csa az okára kéne rájönni -
-
-
Nem tudom mi változott pár év alatt de nálam az Ubuntu EFI bejegyzése 2,4+3,6MB azaz összesen 6.
A W10-é meg 25,1MB, a 11-é se lehet sokkal nagyobb.
Mit akar az felpakolni 300 megára..?Nem ismerem a Debian efi metódusát, esetleg telepíted ha engedi efi bejegyzés nélkül, aztán levadászol egy Debian vagy más linuxos EFI bejegyzést, bemásolod az EFI alá és átirkálod a grub.cfg-be az uuid-t. Ebben tudok segíteni, elküldöm az én efi bejegyzésemet és átirkálod és bemásolod.
Ha már nem így működik, elnézést, lánykoromba még így működött egy efi boot.Vagy mint az előző, efi nélküli telepítés és felveszed a W11 Bcd-be a Debiant és akkor a Winnek lesz egy választómenüje.
Hallottam olyat aki látott már olyan embert akinek az ismerősének a haverja ezt megcsináltaelvileg lehet de hogyan, ehhez már én is tök vagyok.
szerk, közbe kaptál ötletet második EFI partícióra, az is jó lehet. -
Ilyen inkompatibilitást már rég nem tapasztaltam (2008 környékén dobtam otthonról a win-t, akkoriban azért belefutott az ember hasonlókba).
ASUS S1090 PRIME J4005I-C
gigabyte gp-gsm2ne3128gntdNo mindegy, van a fiókban másik ssd- legfeljebb újrahúzom a rendszert arra.
De előtte azért ránézek egy live rendszeren (bár nem tudom mit csinálna egy fsck a file rendszerrel mivel ha újra indítom (reset gombbal) a gépet akkor "megjavul" - kb. 1 napra) -
De miért a program letöltő vagyon linkelve? Értem, hogy segítőkészség, de akár valami sufni or*sz szerver linkje is lehetne... inkább az origi gyártói oldalt célszerűbb linkelni, már aki a Linux-szal is hajlandó foglalkozni, az egy "download" fület is megtalál a honlapon sejtésem szerint.
-
Azért szerintem alap, ha YT videót vagy direkt linket linkelünk, hogy azt valahogy jelezzük, épp a mobilt használók miatt minimum, de sajnos ha magadtól nem érted, miért írom ezt, akkor felesleges írnom is.
Itt van pár példa erre. Mondjuk egy iso-t linkelnék és valaki mobilneten rákattan, az nagyon örülne neki.
Az még mindig áll, hogy Linuxos topikban miért is kéne letölthető Windowsos programot direktlinkelni, de gyanítom ez is csak nekem fura. Közös platformos app weboldalának a linkje az OK, de...nem érdekes. Be is fejezem az offolást, mert kizárt, hogy nem értitek, amit mondok.
-
-
Ha egy programnak elkészítik a Linux alatt is futtatható verzióját, az miért Windows-os program
Tudom, hogy most is csak kekeckedsz... A Hard Disk Sentinelnek a Linuxos verziója a Windowsos program tudásának 1 %-át sem alkalmazza, így nem értem, miről is beszélünk?
Vagy lehet nem láttál még Windowson HDS-t?
-
Flash SSD topikban kérdezd, sok HDS-kép fals adatokat dob és ott mindenkit ledorongolnak, hogy mindig a legfrissebb HDS-t kell használni, igaz ez nem minden értékre vonatkozik.
Mindegy is, aki Linuxot használ, annak célszerűbb Linux alá készült CLI-s programot használni vagy annak GUI-s változatát. Ez épp a smartctl/smartmontools ill a Gsmartcontrol lenne. (továbbiakban már ne egy Windowsos programról beszéljünk, ha lehet)
Linuxos HDS pár adatot ír ki, például a GUI-s talán adatot dob...
growler köszi a kép linkjét, nem nekem kell beraknom.
-
Petya XT
senior tag
Én két verziót találtam a hivatalos oldalon, van egy egyszerűbb, grafikus formában, rendszergazdai jogosultságokkal futtatható, meg egy parancssoros. Pár hónapja néztem meg utoljára, ha jól emlékszem, mind a két csomag letölthető a HDS honlapról.
A grafikus mód még tálca, értesítési ikont is ad.
A képet az egyszerű grafikus módról bármelyik keresőbe megtalálod, kérlek tedd meg ezt, keress rá, nekem nincs fent most, nincs rá szükségem. De hidd el, nem állítanám, ha nem találkoztam volna vele a hivatalos oldalon, ill. ki is próbáltam, de hátha ezt még itt valaki meg tudja erősíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- EA Sports WRC '23
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- E-roller topik
- The First Berserker: Khazan
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest