- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Egy nagyon amatőr kérdéssel fordulok hozzátok :
Szeretném beállítani, hogy a számítógép ne menjen le alvó módba, hanem tétlenség miatt csak a monitor kapcsoljon ki....
A beállításoknál a screensaver menüpont alatt találtam egy kevés állítási lehetőséget, de semmi ehhez kapcsolódót...
(Mint22.1 Cinnamon) -
kisi
aktív tag
Még egy kérdés, így a végére :
mivel a shell profilban nincs elmentve az elérhetősége, ezért minden egyes indításnál meg kell adni terminalban a .net home- ot. :
export DOTNET_ROOT=$HOME/dotnet
export PATH=$PATH:$HOME/dotnet
A leírás azt mondja , hogy :
You can edit your shell profile to permanently add the commands. There are several different shells available for Linux and each has a different profile. For example:
Bash Shell: ~/.bash_profile, ~/.bashrcKorn Shell: ~/.kshrc or .profileZ Shell: ~/.zshrc or .zprofile
Edit the appropriate source file for your shell and add
:$HOME/dotnet
to the end of the existingPATH
statement. If noPATH
statement is included, add a new line withexport PATH=$PATH:$HOME/dotnet
.Also add
export DOTNET_ROOT=$HOME/dotnet
to the end of the file.Hol találom én ezt a file-t amibe bele tudnám szerkeszteni? (Mint22Cinnamon)
-
kisi
aktív tag
válasz
urandom0 #100852 üzenetére
Rowon: A lutrissal elhasal sajnos.
urandom0: Sajnos, úgy tűnik, nem kompatibilis ennyire
isi@kisi-Pc:~/Downloads/vintagestory$ ./run.sh
You must install or update .NET to run this application.
App: /home/kisi/Downloads/vintagestory/Vintagestory
Architecture: x64
Framework: 'Microsoft.NETCore.App', version '7.0.0' (x64)
.NET location: /usr/lib/dotnet
The following frameworks were found:
8.0.11 at [/usr/lib/dotnet/shared/Microsoft.NETCore.App]
Learn more:
https://aka.ms/dotnet/app-launch-failed
To install missing framework, download:
https://aka.ms/dotnet-core-applaunch?framework=Microsoft.NETCore.App&framework_version=7.0.0&arch=x64&rid=ubuntu.24.04-x64&os=linuxmint.22
kisi@kisi-Pc:~/Downloads/vintagestory$
A linken, illetve ha bárhol is keresem, a .net7 már nem támogatott / nem elérhető...Az a gond, hogy ahol játszom, a szerver Dec.25.-én átáll új verzióra (1.20.pre5), ahhoz meg nincs flatpak, csak az 1.19.8-hoz.
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Játék futtatásához szükségem lenne egy .NET 7 feltelepítésére Linux Mint 22 Cinnamon alá.
A problémám az, hogy a megadott leírás, videó szerint nem igazán akar menni a dolog...
A leírás szerinti mint dotnet-runtime-7.0 verzió mintha nem is lenne fent az oldalon..(nem talál ilyen csomagot..)Szerintetek lehetséges valahogyan feltenni?
A jelenlegi állás:
-
kisi
aktív tag
válasz
tordaitibi #100498 üzenetére
Szétszedem, kitakarítom, összerakás után megy egy bootpendrive, a memóriateszt miatt, majd csekkolok egy átfogóbbat, a win-es verzióval. A linux HDD sentinel egyszerűnek tűnik kicsit.Parancssorozni most nem volt kedvem.
Én csak a használatból eredő élettartam csökkenést látom így...(Az elején egy bányászgépben izzadt szegény SSD...)
#100499ubyegon2 : És tényleg! A software sources alatt megtaláltam, és mindkettőt átállítottam egy másik UK szerverre()mirrorservice.org, és bytemark, mindjárt csinálok egy gép újraindítást, és csekkolom..
-
kisi
aktív tag
Hát, Uraim, azt hiszem, sikeresen kinyírhattam a napokban valmi létfontosságút...
A nem induló alkalmazások és hibák mostanra szaporodtak, vagy legalábbis kezdenek feltünni..
Pld eltűntek a billentyűzet egyes funkciói. Játék alatt pld nincs shift gomb, azon kívül működik, sehol sincs kukac, és konkrétan hiányzik a keyboard beállítások közül a fül, ahol váltani lehet a billenytyűzetek és a nyelv, stb között.
Terminalból indítva egy Dos ablak szerűségben tudtam állítani a billentyűzet kiosztást, hány gombos, stb, de akár mit állítottam, ugyanaz volt az eredmény.
Az update kezelő csak terminal alól megy, jelenleg 4 update-t lát a tálca ikon szerint, feltenni egyet sem tud...Amikor először felraktam a linuxot, úgy számoltam, hogy pár hét alatt kinyírom a próbálkozásokkal(.net felrakása), ismerkedéssel, és a tapasztalatok alapján teszek fel majd újat, jobban beállítva.
Úgy gondolom, egy mentéssel, és utána egy tiszta installal jobban járok, mint ha megpróbálnék foldozgatni.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, Azt hiszem, hamarosan megy fel egy új Linux Mint...
-
kisi
aktív tag
válasz
Horvi #100485 üzenetére
Kezd érdekes lenni a dolog...
A tálca jobb szélén lévő kis update manager pajzsocska piros pöttyel jelzi, hogy van két elérhető frissítés, szerinte. Viszont megnyitni már nem tudom az update managert
A software managerből feltelpítettem a Htop-ot, a launch-ra kattintva nem történik semmi.
rendesen indítva viszont fut.
Mondjuk, most nem tűnik semmi olyannak, hogy különösebben fogná a gépet, és mintha rendesebben is futnaHmm, update: A screensot ideje alatt a játék kidobott a szerverről, belépve azzért jópár szálon van terhelés rajta, 44-48% cpu
-
kisi
aktív tag
válasz
Horvi #100481 üzenetére
Hmm... Terminálban lefutott, bár a kiírás szerint kihagyott egyet.
kisi@kisi-PC:~$ sudo apt-get upgrade
Az Y/N után nem másoltam be többszáz sort a frissítésről...
[sudo] password for kisi:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libqt5pas1 libqt5printsupport5t64 linux-headers-6.8.0-44
linux-headers-6.8.0-44-generic linux-headers-6.8.0-45
linux-headers-6.8.0-45-generic linux-headers-6.8.0-47
linux-headers-6.8.0-47-generic linux-image-6.8.0-44-generic
linux-image-6.8.0-45-generic linux-image-6.8.0-47-generic
linux-modules-6.8.0-44-generic linux-modules-6.8.0-45-generic
linux-modules-6.8.0-47-generic linux-modules-extra-6.8.0-44-generic
linux-modules-extra-6.8.0-45-generic linux-modules-extra-6.8.0-47-generic
linux-tools-6.8.0-44 linux-tools-6.8.0-44-generic linux-tools-6.8.0-45
linux-tools-6.8.0-45-generic linux-tools-6.8.0-47
linux-tools-6.8.0-47-generic
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
The following upgrades have been deferred due to phasing:
zip
The following packages will be upgraded:
alsa-ucm-conf dmidecode firefox firefox-locale-en firmware-sof-signed
fonts-opensymbol gir1.2-soup-2.4 gir1.2-soup-3.0 libreoffice-base-core
libreoffice-calc libreoffice-common libreoffice-core libreoffice-draw
libreoffice-gnome libreoffice-gtk3 libreoffice-help-common
libreoffice-help-en-gb libreoffice-help-en-us libreoffice-impress
libreoffice-l10n-en-gb libreoffice-style-colibre libreoffice-uiconfig-calc
libreoffice-uiconfig-common libreoffice-uiconfig-draw
libreoffice-uiconfig-impress libreoffice-uiconfig-writer libreoffice-writer
libsoup-2.4-1 libsoup-3.0-0 libsoup-3.0-0:i386 libsoup-3.0-common
libsoup-gnome-2.4-1 libsoup2.4-common libspeex1 libspeex1:i386
libuno-cppu3t64 libuno-cppuhelpergcc3-3t64 libuno-purpenvhelpergcc3-3t64
libuno-sal3t64 libuno-salhelpergcc3-3t64 opera-stable python3-uno
thunderbird thunderbird-locale-en thunderbird-locale-en-gb
thunderbird-locale-en-us uno-libs-private ure vim-common vim-tiny xxd
51 to upgrade, 0 to newly install, 0 to remove and 1 not to upgrade.
Need to get 399 MB of archives.
After this operation, 11.5 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? -
kisi
aktív tag
válasz
growler #100467 üzenetére
A df -i eredménye.
#100469Remus389 : A ClamTk futott éppen, előző alkalom kb egy 3 hete volt...
Pár trackingot talált, az opera alatt, illetve egy Vine alatt tesztelt programnál, amit nem tudtam futtatni, de nem töröltem még.
Hardveres tűzfal van, egy DrayTek Vigor 2860A#100470ubyegon2 : Fogalmam sincs, miért ír nvr-t.
Nagyjából egy alapértelmezett teleítés ment, egy Sabrent 2 terrás NVME SSD-re.A clamscan nem fut állandóan, a viszont screenshot alatt éppen futott. A jelenlegi terhelés bőven 10% alatti.
Viszont az update manager nem hajlandó frissíteni semmit, elindítás után picit megugrik a terhelés, de utána le is csökken vissza... Történni, pedig semmi sem történik, pedig lenne frissítés pár, amit feltehetne...
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Pár hónapja Linux MInt 22 Cinnamont használok.
Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy valami miatt nagyon belassul a rendszer.
A játékok indokolatlanul szaggatnak, Többször felugrik kis ablak, hogy ez-az a program "not responding"
Ma pedig az update manager is megmakacsolta magát, az install updates pontra kattintva pár másodpercig köröcskére vált az egérmutató, majd semmi sem történik...
Az első gondolat víruskeresés volt, az jelenleg is fut, fergeteges sebességgel...
Volna alami ötletetek, hogy hogyan lehetne kideríteni, mi lassít, illetve mi miatt nem fut az update? -
kisi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #99018 üzenetére
Elnézést, lemaradt : mint 22, és cinnamon.
Úgy tűnik, a pont hiánya megoldaná az elindítását, de per pillanat "semmit sem csinál"A hiba lehet részemről a . net 7 nem jó telepítése - a jelenlegi telepítés csak egy munkamenetre engedi, és nem sikerült állandóvá tennem, minden játék indítás előtt ki kell adnom a következő parancsokat:
DOTNET_FILE=dotnet-sdk-7.0.410-linux-x64.tar.gz
export DOTNET_ROOT=$(pwd)/.dotnet
mkdir -p "$DOTNET_ROOT" && tar zxf "$DOTNET_FILE" -C "$DOTNET_ROOT"
export PATH=$PATH:$DOTNET_ROOT:$DOTNET_ROOT/toolsE nélkül arra panaszkodik, hogy a 8-as verzió van telepítve, és a 7-es .net kell neki..
Próbáltam a .net manuális telepítést végig, de valamiért nem akar sikerülni véglegesre.Mivel, gondolom a munkamenet a megnyitott terminalra vonatkozik, így minden terminalon kívüli indítási kísérlet kudarc. (parancsikon, a fájkezelőben jobklikk a run.sh-n és open -> futtatás terminallal..)
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Úgy tűnik, abszolut nem megy nekem ez a konzolosdi...
Egy adott mappa, adott fájlja... Látom, ott van.. elindítani mégsem tudom.
A hiba bennem van, tuti user error, csak nem tudom hogy orvosoljam...Ha cd /könyvár belelépek, utána a ./run.sh val elindul, de így egyben?
Ez még a parancsikonos szenvedésem része lenne... -
kisi
aktív tag
Sziasztok !
Kis segítséget kérhetnék?
Feltelepítettem a Vintage story 1.20.04 teszt verzióját, a leírás szerint szépen ahogy kéri.Mivel az előző stabil verzió is fent van, másik mappába raktam, hogy ne keveredjen. (az flatpak telepítés volt.) Annak van parancsikonja.
A kérdés az, hogy ezt az új verziót egy a mappáján belül kiadott ./run.sh paranccsal indítom.
Hogy ne kelljen mindíg parancsorból indítgatni, lehet ennek egy ikont csinálni valahogy az asztalra? -
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis problémám van a double commanderrel..
Valamiért nem akarja elfogadni a billentyűzetről való irányítást, kb mintha csak egér létezne..
F5 másolás, back, esc, stb... semmi sem akar menni, csak az egérrel való "kattintgatás" megy.. A beállításokban a mellékelt kép szerinti piros minden, hogy ez alapértelmezett, e vagy hiba jelölés, nem tudom, a színeket nem piszkálgattam.
Ha próbálom módosítani a billetyű kiosztását, akkor sem csinál semmit...
Volna valami ötletetek, mi okozhatja ezt?
Valószínű, csak megint nem veszek észre valamit, ami egyértelmű lenne.. -
kisi
aktív tag
válasz
I02S3F #98725 üzenetére
És tényleg. Valahogyan elsiklottam a bejegyzés felett
Elnézést kérek érte.Bár, ezt még szokni kell, (mármint az inkscapét..)
Rá kell jönnöm még, hogy pld. ezek a méretezések hogyan kerülhetnek ki nyomtatásra is, jelenleg csak a rajzolt objektumok nyomtatódnak, a méret nélkül. -
kisi
aktív tag
Köszönöm szépen mindenkinek a nyomtató ügyben a segítséget, mint beigazolódott a linuxos gép kábele véletlenül a tűzfal Előtti bejövő internet dobozára volt dugva a tűzfal helyett...
A Vigor pedig elég jó, hogy megfogjon egy nyomtatási kísérletet, vagy pingelési próbátValakinek volna ötlete erre a kérdésre?
Alternatíva az inkscape helyett, vagy valami más megoldás?
Elég gyakran használt dolog részemről, a kézzel nyilacskázás, méret írkálása textboxba sok nyugi tablettát igényelne... -
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Ugyan a nyomtató probléma még nem oldódott meg, próbálok rájönni a hálózati probléma okára, de új gonddal szembesültem.
Inkscape segítségével próbálok készíteni egy egyszerű, kockákból álló méretarányos rajzot, (Egy fal díszlecekkel való dekorálása lenne, kazettás stílusra), és a rajzot méretvonalakkal, és méretezéssel kellene ellátnom.
Viszont az inkscape mintha nem rendelkezne ehhez eszközzel, legalábbis a measure object nem csinál ilyet. Távolságot tudok vele mérni, de nem készít látható, nyomtatható méretvonalakat számokkal.
Valami ötlet, hogy lehetne ezt kivitelezni?
Esetleg valami más vektorgrafikus program, ami tudja? -
kisi
aktív tag
Közben hazaértem, próbálgatom a dolgot..
A videó szerint nem tudom megoldani, mert az új printer hozzáadása részben csak egy epson inkjet printer #1 -et látok,
ecblp:/var/run/ecblp0
eléréssel.
A network printer résznél pedig kb semmi sem ad eredményt, vagy nem jól írom be az IP-t, esetleg nem az kéne oda...Egy Lpinfo a következőket dobja:
kisi@kisi-PC:~$ lpinfo -v
network beh
serial serial:/dev/ttyS0?baud=115200
network socket
direct ecblp:/var/run/ecblp0
file cups-pdf:/
direct hp
network http
network lpd
network https
network ipp
network ipps
network smb
direct parallel:/dev/lp0
direct hpfax
Szerintem nem látja.
Kipróbáltam a pinget, a nyomtató címére, a szokásos 4 érték helyett egyszer tudta pingelni, utána megakadt, CTRL-C vel ki kellett lépni belőle..
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja váltottam át Linux Mint Cinamonra.
A problémám a helyi routerre wifin át csatlakoztatott nyomtató. Hiába próbálom beálli tani, hogy ott van, nem igazán akar össze jönni.
Lehetőség szerint, nem szeretném kábellel összekötni, mivel elég bonyolult, elvezetés,és túl hosszú kellene..
Szóval, csak ott csücsül a polcon, és várja a dokumentumokat, de csak a windowsos társaival akar beszélgetni...
A nyomtató egy Epson XP-8600.
A paneljén a wifi beállitásokról a következő infókat mondja:
Network SSID - a router által biztositott wifi hálózat neve.
Ip address - 192.168.1.19
Channel - 2A hálózat: A linuxos gép vezetéken csatlakozik egy Draytek Vigor hardveres tűzfalra.
A nyomtató wifin csatlakozik egy másik, (Zyxel ac1200) routerre. a két router vezetéken át van összekötve.
Két másik gép szintén a drayteken csücsül, azokon win alól megvan a kapcsolat a nyomtatóval.Próbáltam drivert tenni hozzá, epson programját feltenni, beállitani az ip addresst, de nem igazán jött össze.
Úgy tűnik, a linux szerint a localhost-on van a nyomtató. ha próbálom hálózaton keresni, nem látja
A feltett driverek:
epson-inkjet-printer-escpr2_1.2.17-1_amd64.deb
epson-printer-utility_1.1.3-1_amd64.deb
epsonscan2-bundle-6.7.66.0.x86_64.deb
Szerintetek mit lehetne tenni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged