- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
félisten
válasz
lev258 #75643 üzenetére
Szia!
Küldöm a kimeneteket. Azt talán nem mondtam, hogy a rpi beépített wifije tűnt el.
lspci
pcilib: Cannot open /proc/bus/pci
lspci: Cannot find any working access method.lsusb
Bus 001 Device 005: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 004: ID 0b05:17cb ASUSTek Computer, Inc. Broadcom BCM20702A0 Bluetooth
Bus 001 Device 006: ID 0424:7800 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 003: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hub
Bus 001 Device 002: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
törölt tag
válasz
lev258 #75580 üzenetére
Te nem az MBR-el kevered? GPT/UEFI sémánál csak partícióra van írva bármilyen rendszerbetöltő. A klasszikus mbr részre nincs írva.
Az UEFI FAT32 fájrendszerű partíción (boot,esp jelölő kell neki) keres bármilyen indítót.
A grub-istall /dev/lemez meg megkeresi az efi partíciót és oda rakja a grubot. Ezért kell felcsatolni. Ha meg direkt megmondod az efi partíció nevét, azért nem kiabál.
Mi van, ha 2 efi partíciód van? (ezt nem tiltja semmi) Akkor meg kell mondani, melyik a Linuxod efi partíciója.
Systemd bootnál nincs grub, a rendszerindítódat mégis az efi partíción keresi az UEFI. -
growler
őstag
válasz
lev258 #75569 üzenetére
Van 3 telepített rendszerem.
1; Mint 20 -> "szabványos" efi telepítés - rendszerbetöltő a boot, efi partíción.
2; Mint 20 -> Hibrid telepítés -> gpt part. tábla, 300MIB Fat32 boot efi partíció
de a rendszerbetöltőt az eszközre (/dev/sda) tettem.
3; Mnt 18.3 -> régi Legacy telepítés.
Ha a BIOS-ban a "CSM" Enabled, akkor mindhárom indul / használható
Ha a "CSM" Disabed, akkor csak a 2 Mint 20 indítható. -
törölt tag
válasz
lev258 #75571 üzenetére
En is azt hasznalom 99.99 szazalekban, de folyamat probalgatok masik bongeszoket. Peldaul fentvan meg a chromium meg a Tor bongeszo. Snapeket meg sosem probaltam telepitettem. Csak probalgatok, gyakorolgatok. Csak azert kerdeztem, mert nem akarok elrontani semmit sem egy rosszul beirt parancsal.
-
törölt tag
válasz
lev258 #75474 üzenetére
Ubi 20.04-re frissítés után a Samba4 nem látja az előzőleg beállított megosztásokat.
Valahol itt régebben volt erről téma és azt hiszem Te adtad a megoldást.
A Samba configban valahol vissza lehet állítani a smbv1 használatát.
Keresném a posztot, de nem találom. Jól emlékszem? -
-
I02S3F
addikt
válasz
lev258 #75296 üzenetére
Szerintem azért van Kali és Kali1 mappa, mert a Kali-ba már nem tudja felcsatolni a rendszer a partíciót, ezért Kali1-el próbálkozik.
Kérdésem, hogyha nem kezdő, mert úgy veszem ki, akkor miért nem használ alapból fstab-ot?
Szerk. : Hiba2 - A kde csak ír valami logba, hogy miért nem startolt el rendesen.
-
growler
őstag
válasz
lev258 #74958 üzenetére
Volt egy SATA-s SSD-re EFI-s telepítésem. Először 150MB méretű EFI (boot, esp)
partíciót készítettem (ha jól emlékszem) - gondolván hogy bőven elég lesz - de a telepítő tiltakozott hogy kevés lesz. Adtam neki 300MB-ot ezt zokszó nélkül elfogadta és települt
majd indult a rendszer. -
törölt tag
válasz
lev258 #74939 üzenetére
Lehet nem pontosan értem mire gondolsz (elnézést érte), de ha arról beszélünk, hogy a telepítésnél (mindig manuális - "something else" a választott) az efi partíció kivan választva, akkor volt. Vagy valami módon kellene annak is /boot/efi mountot adni? Mert az nem volt és nem találok erre lehetőséget a telepítőben.
Synaptic:
Köszönöm, de nem kell. Egyrészt Live alól mountolom és tudok törölni belőle. Másrészt nem az a probléma, hogy nem tudom kitörölni, hanem az, hogy amikor mondjuk az ssd1-re megy a win és ubuntu bootloader is (utóbbi ssd2-t indít) és kitörlöm a win mellöl az ubuntu boot loadert, akkor a biosban megmarad a bejegyzés csak nem írja már hogy ubuntu, hanem annyit mond, hogy "UEFI OS". Persze semmit nem indít. És mindaddig ott marad, amíg az adott ssd amin volt a bootloader, esetünkben az ssd1 gpt marad. Még efi törlést követően is ott a bejegyzés. Ergo mbr-re kell formázni az egész win ssd-t, eltűnik a bejegyzés a biosban, majd vissza gpt-re és mehet újra az efi-be pakolás. De ahogy 'lev258' fórumtárs írta, ez a gyártó sara, szóval erről itt nem off-olnék többet. -
törölt tag
válasz
lev258 #74936 üzenetére
A BIOS-ban (UEFI-ben) levő boot bejegyzéseket meg ne keverd ide, az az alaplap gyártó sara, ha nem lehet rendesen kezelni (pl. törölni).
Persze, ez világos, nem keverem ide csak mintegy az alapprobléma folyományaként jegyeztem meg.Megpróbáltam most ismét. Természetesen most nem sikerül úgy boot-olnom a pendrive-ról, hogy a telepítő a problémás sorrendet mutassa.
Vagyis, hogy az nvme0n1 legyen az 1TB Win ssd, nvme1n1 legyen a Linux ssd.
Jelen helyzetben így néz ki [kép]
Valószínüleg ilyenkor rendben lenne, mert bár mindig az 512GB-os van kijelölve boot loader-nek, mégis az első efi partícióra teszi a grub-ot. Viszont most pont azt is mutatja elsőnek.Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?
-
törölt tag
válasz
lev258 #74925 üzenetére
Tehát arra gondolsz, hogy ne magát az ssd-t válasszam ki, hanem a partíciót?
Mintha már csináltam volna ilyet és úgy emlékszem nem volt tuti megoldás az sem. Persze lehet tévedek.Most egy olyan ötletem van, hogy linux telepítés idejére törlöm a win-es ssd-ről az efi partíciót. Aztán telepítés végén visszateszem. Nagyon barbár megoldás, de nem tudok most mást.
Szóval tény (és hosszú ideje, sok telepítésnél megfigyeltem már), hogy nem arra az eszközre kerül a grub, mint amit kijelölök neki, ha több efi partíciós eszköz is van, hanem a listában az elsőre.Synaptic:
1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
Nem megoldás. Letiltani nem lehet az nvme-t, szétszerelni pedig nem fogok laptopot folyton emiatt.2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
-Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről
Nem jó. A bootmenüben letiltott eszközről csak boot-olni nem lehet, használni és ilyen módon akár telepíteni is lehet rá.Egyébként egy másik ezzel járó probléma, hogy miután a win ssd (ssd1) efi-be tesz a grub-ot, egy linux ssd (ssd2) lepucolás után még ha ki is törlöm az ssd1 efi-ből a linux bootloadert, akkor is marad a laptop bios-ban egy boot menüpont csak már nem "Ubuntu (ssd blahblah..)" hanem EFI OS (ssd blahblah...) bejegyzéssel. Persze semmire nem jó, mert már nincs annak az ssd-nek (ssd1) az efi partícióján a bootloader. És egyszerűen nem lehet kitörölni. De ugyanez fennáll desktop gép esetén is.
-
törölt tag
válasz
lev258 #74932 üzenetére
Az engem se izgat, hogy ki mit használ. Használtam azt is meg most Uefit. Arra apelláltam, ha össze omlanak a logikai partíciók. Akkor tökmindegy mi van rajta. Adat vagy telepített Linux. Mindegyik megy a levesbe, ha nem menthető. Ez igaz most is, ha pl. megmurdel az ssd vezérlő vagy kipurcan a hdd.
Nem kéne ilyen magas lóról fittyegtetni. Azért mert valaki nem latott még valamit. Az nem biztos, hogy nem működött máshogy.
Egy tucat telepített disztró még csak csepp a tengerben.
Felőlem azt mond amit akar. -
gelbelex
őstag
válasz
lev258 #74614 üzenetére
Igen, mindkét rendszerben láthatóan foglalják a helyet, de nem látom őket egyik rendszerben sem. Knoppix-ban kreáltam őket, de a WIn elsőre sem látta a két könyvtárat/file-okat.
A Knoppix nem szólt semmit az adatlemeznél, magától mount-olta; szemben a Win rendszerSSD-jével (amikor nem húztam le a kábelét), azt nem is mount-oltam. Fura.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #74607 üzenetére
Csak volt. A többségüket már évek óta nem fejlesztik, és a régi függőségek miatt el sem indulnak.
A system-config-samba-t az ubuntu babusgatta, de évek óta nem fejlesztik, kidobták.
A WEB-es GUI-t biztosító swat-ot sem fejlesztik.
A GAdmin-samba-t annyira elhagyták, hogy még a készítő honlapja is eltűnt, nem csak ez a program.A webmin samba modulja talán még opció, de nem ajánlanám.
Meglepő de nincs egy könnyen használható egyszerű GUI-s megosztás kezelő.
Ugyanakkor az a pár sor parancs és szövegfájl szerkesztése nem egy nagy vasziszdasz.
-
lypen99
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #74355 üzenetére
Jah, abban a formában biztos nem megy át, 27 ezer sor.
- Ha valakit érdekel, erről beszélünk: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Paragon-Read-Write-NTFS-Linux
Amúgy milyen jogosultság problémára utalsz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #74353 üzenetére
Vagyis "dirty" állapotban fog lenni az NTFS-es partíció Linux alatt, ha a gyorsindítás bejön a képbe. Amúgy ez egy csodálatos funkció, aminek nincs gyakorlati jelentősége, mióta mindenki SSD-t használ rendszer meghajtónak, de minket Linuxosokat azért még szívat.
Amúgy most néztem róla hírt, hogy valszeg lesz kernel szintű ntfs driver hamarosan a Linuxban, ami jelentősen gyorsabb lesz, mint a jelenlegi, FUSE alapú driver. Btw, én szoktam futtatni játékot NTFS partícióról is, nem éreztem még emiatt lassulást, a játék a betöltése után úgy is nagyrészt a ramból fut.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
lev258 #74298 üzenetére
A PPA tiltva volt a frissítésnél, a frissítés után engedélyeztem megint.
Megnézem majd friss telepítésnél is, hátha nem marad benne szemét, mert a Debian alapú disztróknál a Live nem működik, csak a -nomodeset- beállítással. Lehet igazad lesz ezzel a -nem támogatással- igaz a 18.04-es működött valahogy, ha nem is tökéletesen
Viszont megint tanultam valamit ennyi olvasás utánKíváncsi vagyok, mit csinál ha fixen állítom be a felbontást. Csak ezt is át kell olvasnom...új ez még nekem nagyon.
-
lypen99
aktív tag
válasz
lev258 #74299 üzenetére
Üdv, köszönöm válaszod.
Nos a lényeg, hogy tényleg át akarok állni Linuxra (csak hát ugye van egy pár játék ami Linux alatt nem fut pl WoW), de mindegy.
De első szembetűnőség, hogy Win 10 alatt, nem tudom állítani a fényerő csúszkát (így 1-1,5 óra üzemidő oda) még itt Ubuntu 20.04.1 alatt igen.
Értsd úgy, hogy bekapcsoltam és Winen a csúszka miatt volt 1 óra 25 perc akku időm, itt este lehúztam és filmeztem (igen low fényerőn és Wi-Fi-vel) már 4 órát írt ami több mint a duplája.
De a csavar, hogy ezt másik notin is eljátszotta a 19.09-s Win, hogy nem tudom állítani a csúszkát így elveszett egy jó adag üzemidő.
Nem Win topik tudom, csak nem vágtam a dolgot. A lényeg, hogy most próbálgatom az Ubit, ha nem tetszene benne valami még ott a Mint, mivel ez külön települt a Windows mellé, de most is az Ubuntu teljesít szolgálatot.
Remélem érthető írás.
-
Fuel
tag
válasz
lev258 #74125 üzenetére
Szia!
Köszönöm a gyors választ, megpróbálok megnézni mindent a játékban, kutakodok, ilyesmi. Linux Mint Cinnamon 64bit-et használok, de kipróbáltam Ubuntu, Manjaro alatt is és semmi változás nem volt, fogalmam sincs mi lehet a baj.szerk.: Akkor tuti nálam van a bibi, de emiatt nem váltok vissza Windows-ra.
-
_Smooth
senior tag
válasz
lev258 #73916 üzenetére
Nem a témára értettem, hogy kezdő lenne. Mivel én nem értek különösebben a Linuxhoz, ezért gondoltam a kezdő topicban kérdezni, hátha nem rögtön csak a szitokszavakkal szórnak meg, hanem esetleg szájbarágósan, adott parancsokkal
De ha haladó topicban se áll fel a szőr a hátukon, akkor ott is megkérdezhetem ezt.
Igazából csak annyit szeretnék, hogy ez a szoftveres linux linear raid tömb valahogy visszanyerhető-e, vagy az adatok (jó része), miután ez nem raid0.
Ha pedig nem, akkor miként lehet legalább adatvesztéssel visszanyerni a lemezeket. -
hódmaci
senior tag
válasz
lev258 #73454 üzenetére
A win-mirobo.bat tartalma:
@echo off
cd %~dp0
start "WIN-MIROBO" environment\php\php.exe -c environment\php\php.ini environment\php-mirobo\mirobo.phpilletve még van mellette hangcsomagokat tartalmazó mappa egy "environment" nevű mappa és egy olvass el.
Tartalma:
"
Verzió: 0.1
Probléma esetén: szigafordit@gmail.com
Vagy a https://logout.hu/tema/robotporszivok/ és a miui.hu forumokon.
A Zoltán és Helga hangokat köszönjük Williamgrant
A többi hangot én készítettem
A hangcsomagok csak saját használatra engedélyezettek.
A hangcsomagok módosítása egyéb hasznosítása (más programba vagy weblapra elhelyezése) csak a készítő engedélyével
A program használata és a TOKEN megszerzésénél leírása a blogomon: https://logout.hu/bejegyzes/sz_gabor_3/xiaomi_porszivo_magyar_hang.html
A programot mindenki csak saját felelőségére használja!" -
hódmaci
senior tag
válasz
lev258 #73452 üzenetére
Van egy robotporszívóm ami különböző információkat közöl velem takarítás közben.
Mindezt angolul teszi
Viszont hál istennek még vannak aktív Magyar programozók akik foglalkoznak fordítással.
Ezt szeretném telepíteni a robotporszívóra, vagyis a magyar hangcsomagot.
Sajnos Windowsra van aktualizálva a telepítés
Vagyis egy .bat kiterjesztésű programot kell futtatni és ott ki tudom választani milyen hang legyen telepítve a készülékre majd telepíti is azt.A leírás szerint:
"
PC:
-Letöltőd a hangcsomagot a számítógépre, kitömöríted.
-A hangcsomag könyvtárba lévő win-mirobo.ini fájlba beírod az IP címet és a tokent
Így:
ip=192.168.1.166
token=12345678901234567890123456789012
Természetesen a saját felírt IP címet és tokent írd be!
-Meghallgattatod (és kiválaszthatod melyiket akarod feltenni) a hangokat a voicepacks -> név (pl.hu_eszter) könyvtárba belépve minta.wav fájl.
-Elindítod a win-mirobo.bat fájlt
-Hangcsomag telepítése 2 billentyű)
-Választ ki melyik hangcsomagot akarod telepíteni (1-5 billentyű)
-Megvárod hogy feltölti a csomagot (10-20 másodperc)
-'A hangcsomag telepítése sikerült "Anno már csináltam csak akkor még volt win. a pcmen
-
PeeterssoN
őstag
válasz
lev258 #73442 üzenetére
Azért itt tettem fel a kérdésemet elsősorban, mert nem frissít semmit a gép. Ubuntut sem. A window egy mellékszál ebben a problémámban. Vehetjük úgy is mintha meg sem említettem volna. Továbbá arra gondoltam hogy itt kevésbé fognak haragudni egy windows-al kapcsolatos kérdés miatt mint fordítva! Amúgy az összefoglaló is azt ajánlja hogy előbb a windows majd egy linux disztribució legyen feltelepítve a bootolási problémák miatt. (Szeretném a linuxot is használni, megtanulni)
A választ köszönöm, akkor csak egy külső telepítés segíthet.
A firefox crash-t én sem értem mert az alap böngészőből inditottam a telepítést/eket! -
vadkörte
addikt
válasz
lev258 #73231 üzenetére
Köszönöm a segítséget. A VB valóban jóval egyszerűbben beállítható, jóval felhasználóbarátabb. Valószínűleg maradok annál.
(#73230) I02S3F:
Az egész gondolatmenet onnan indult, hogy hamarosan - pár hónapon belül - szándékozok venni egy HP 820-as lapost.* Azért ezt, mert 2 SSD hely van benne, egy 128-as (vagy 250-256-os) nVME-e tenném a rendszert és a home-ot, + 1 2,5"-os 250 (256)-512-ost adatnak. A gépre eleve linux-ot tervezek - mily meglepő Manjaro-t - és csak azt! Viszont nem tudok kiváltani minden általam használt Win-es programot, illetve van ami nem hajlandó Wine-nal futni. Az asztali gépnél nem probléma, egy restart és a másik SSD-ről boot-ol a W10. Viszont a laposon nem akarok Windows-t látni. Ha kell az MS Office szépen elketymereg(ne) Wine-nal, de az Affinity Photo pl. nem, RAWTherapee van linux-ra, de a Nikon Capture sikítva menekül, ha linux-ot lát, a Fast Stone Viewer működik, de nem úgy ahogy kellene és rendszeresen össze is omlik, ez helyettesíthető. Ezért a laptopra kell majd egy virtualizált W7, amibe néhány szerkesztőt telepítek, hogy szükség esetén kéznél legyenek.
Itt gondolkodtam el, hogy VBox, vagy KVM/qemu?
*:
2019-ben megadta magát a régi MSI PR210X-em, akkor úgy gondoltam nekem felesleges a laptop. Ezt időközben át kellett értékelni (11 A/4-es oldal begépelése tableten ritka nagy élmény)
(#73241) Aweriot & (#73243) mefistofeles:
Ez így ebben a formában tökéletesen igaz. A megszokás nagy úr és a mezei felhasználók elenyésző %-a hajlandó valami újat megtanulni. Pedig nem egy inkvizítori kihallgatás az "átállás" Windows-ról linux-ra.
(#73245) lev258:
Ránézésre ez még a live rendszer, mintha a TLP szolgáltatás indításába fagyott volna bele.
(#73244) laca026:
Miről boot-olsz pendrive, vagy DVD? Esetleg próbálj ki egy másik boot-eszközt, vagy töltsd le újra a képfájl-t (mielőtt belém kötnétek, jártam már úgy, hogy az elvileg hibátlanul letöltött és kiírt lemezképfájl csak elvileg volt hibátlan és sorozatban belefagyott a boot-ba) Ha minden kötél szakad másik disztribúciót. -
vadkörte
addikt
válasz
lev258 #73056 üzenetére
Nem belevau, csak mivel Intel alapú a hw-em (Core i5 6600 Intel alaplapi LAN) gondoltam ránézek én is. Hátha okosabbak leszünk. Az lspci parancsra
az etherner-re ezt kapom:
00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (2) I219-V (rev 31)
Manjaro-val használom, DHCP-vel, én a router-ben (Asus RT-N12D1) foglaltam le egy DHCP-n kívüli IP-t az asztalinak. A gépet a MAC címe alapján azonosítja be a router, így W10 és Linux alatt is ugyanazt az IP-t kapja. Problémamentes a netelérésem és semmit nem állítgattam.
WOL a BIOS-ban deaktivált. -
cigam
titán
válasz
lev258 #73058 üzenetére
Valóban elég régi HW ahhoz, hogy ne kerüljön bel a kernelbe, de ki tudja mit vétett... Lehet neki sem publikus a fw-je.
Ugyanakkor lehet, hogy a Windows beállítás oldja meg a gondját:
The workaround suggested at the above link solved my problem: in the Intel driver properties on Windows, go to the "Power Management" tab, and uncheck all options related to Wake-on-LAN. Note that a minimal install of the Intel network driver on Windows seems to be insufficient. I needed the Intel-logo'd property pages to gain access to all relevant options. -
r0b3r
senior tag
válasz
lev258 #73052 üzenetére
Ha jól látom látja a hálózati csatolót, csak a cinnamon hardveres gyorsítása miatt reklamál minden bekapcsolásnál... de ez gondolom frissíthető lenne, ha elérnék egy tükörszervert.
Kábelt már próbáltam kihúzni, visszadugni, semmi eredmény. Sőt, most, hogy említetted... van egy GS108-as switch a router után, ezt megkerülve közvetlenül a routerre dugva se működik.
Jelszó nem kell, ha a 802.1x MD5 hitelesítésre gondolsz, nincs bekapcsolva sem a routeren, sem a Windowsban/Linuxban.
Egyébként próbáltam kézzel megadni a windows-nak kiosztott címeket Ipv4 fül alatt.
IP cím, hálózati maszk, alapértelmezett átjáró. Ekkor csatlakozik a hálózathoz, de nincs net.
Ipv6 le van tiltva, de ha engedélyezem se megy. -
bobalazs
nagyúr
válasz
lev258 #73048 üzenetére
megoldottam végül, sokadig probálkozásra, a softwareben lévő kodi nem volt jó, a terminálba, általad említett módszer feltelepítette ugyan de pvr nem működött többedszerre sem,
utánanéztem,
I think you just need to wait for the PPA to get updated. The PVR API was updated recently.felraktam az említett pvr-apit de
he following packages have unmet dependencies:
kodi-pvr-iptvsimple : Depends: kodi-api-pvr (= 5.10.3)
majd aztán
sudo apt install kodi-pvr-vuplus=3.28.9-1~focal
apt install kodi-pvr-iptvsimple=3.9.8-1~focal
és ezzel megoldottam amit akartam. de jól körülményes volt,
de amúgy meg hibát jelez a software update is, a parancssorod beírása után, ugyhogy ki is töröltem megint a ppakat, a lényeg már úgyis megvan.most a steam nem jelentkezett be, többszöri probárlkozásra aztán
Steam use udp by default which sometimes buggy, try to lunach steam via cmd and add -tcp to the program.
na igy egyből belogolt. -
bobalazs
nagyúr
válasz
lev258 #73041 üzenetére
Sikerült.
Most ezt szeretném hozzáadni.Err:1 http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ppa/ubuntu focal InRelease
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 6D975C4791E7EE5Eide került:
grep -r --include '*.list' '^deb ' /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.d/
etc/apt/sources.list.d/team-xbmc-ubuntu-ppa-focal.list:deb http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ppa/ubuntu focal main -
-
retardalt
csendes tag
válasz
lev258 #72921 üzenetére
Pont 20.04 Gnome3 alatt izzad a gép, így gyorsan ránézve a 2.7 van benne.
Persze el lehet ettől térni, tudni kellene, hogy milyen függőséget kíván a program.
Vagy mit engedhet meg. Nem ismerem ezt a programot, sosem használtam.
A video downloadhelper-t használtam régen amikor kellett. -
válasz
lev258 #72913 üzenetére
Aham, értem most már, legalábbis jóval közelebb vagyok a dolog átlátásához. Külön-külön olvastam már ezekről, csak játékok nem érdekeltek, így nem is nagyon maradt a fejemben, de közben bejött sok új fogalom is. Kb úgy vagyok ezzel a kategóriával is, mint a hálózatos témákkal, de ennyivel már jobban el tudok indulni. Köszönöm a rövid gyorstalpalót.
-
válasz
lev258 #72911 üzenetére
Ez OK, de van, ami önállóan kezel, van ami layer valamihez meg tudja a halál ebből a rengeteg valamiből, mi mire való. Nincs semmilyen összefoglaló írás, mint mondjuk DE-k, themes meg úgy általában mindenek esetén?
Szóval egy áruházból veszek egy játékot, és utána kezdjem el próbálgatni a fent felsorolt nevekkel való bíbelődést?
Steamen letöltök valami, OK, eddig is volt, de ott a Proton, jujdejó, de mi a bánat az? Jó nevek ezek, de mik ezek? mediaplayer van 100, de mind mediaplayer, tudom a metodikát, megnyitja a fájlt és lejátssza.
-
válasz
lev258 #72909 üzenetére
Lutris, Proton, Wine, Stream, POL.....fasza, hogy ennyi minden van, de ki a bánat tudja, hogy mi micsoda!? Tudtok erről valami írást, ahol nagyjából össze vannak szedve a Linuxos game support lehetőségek?
Ja meg még persze vannak a natív játékok is Linuxra.
(ja ez nem is válasz akart lenni, hanem mindenkihez kérdés....)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #72907 üzenetére
Jól tudod. A POL amúgy nagyon hasznos, mert külön szeparált wine környezetet hoz létre minden telepített programhoz, az adott programhoz megfelelő wine verzióval. Ráadásul bash szkript csinálja a telepítését egy adott programnak, így bele lehet nyúlni ha valaki akar, meg lehet írni / frissíteni telepítőt és beküldeni nekik. (user contentre épül az egész, így nem garantált, hogy minden install szkript up-to-date)
A lutris is jó dolog, azon keresztül játszom a World War Z-t, minden fontos dolgot be lehet benne állítani, amit sima Wine alatt el sem érsz.
Proton meg jah, rá lehet venni Steamen kívüli progi futtatására. Mondjuk nem annyira egyszerű, meg talán nem is célszerű. Aki akarja az külön tudja a protont is használni, Steamtől független, de az nem kezdőknek való dolog.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #72691 üzenetére
Igen, tükrözni szeretném.. ezt a szót kerestem, köszi.
Viszont Intel Graphics esetében hol tudok ránézni a képernyő beállításaira?Az egyik laptopon Debian 9 (Intel Graphics) a másikon pedig Ubuntu 18.04 (Nvidia) van. Sajnos a felbontás se tökéletes, kissé szét van csúszva a kép...
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #72314 üzenetére
azert koszonom szepen az otletelest, tanultam ezzel is valamit, ami ugye sosem art
lenyeg a lenyeg, hogy a Lubuntu kilove
masik disztro utan kell nezzek
amik adottak: 1,1GHz integ. 2 magos cerka + 4GB memo
amire szukseg van: file -es mediaszerver
ami jo ha lenne: konnyu grafikus felulet - pl megosztasok jobb egergombbal, nem a samba.conf irogatasa, bar mar lassan edesmind1
neha szeretnem kivulrol is elerni, nemcsak a belso halon
es koszonom szepen nem akarok frissiteseket - SEMMIT SEM
ha egyszer mukodik es nekem jo, akkor az maradjon permanens - ez a legfontosabb -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #72301 üzenetére
am itt is minden muvelet hiabavalo, akarmit is allitok ez mindentol fuggetlen, mintha csak ra lenne drotozva minden mas beallitasi muveletet megkerulve, direktbe ezt csinalja es kesz
ugyhogy ismet oprendszer csere elott allok
bar ez teljesen tokeletes (e kivetellel) csak ugye siman megeshet, hogy osszeborul, mert ugyanis kikapcsolom akkor is, hiszen minek menjen 2-3 napig ha egyszer senkinek se kell (nincs mellette monitor, azert lenne szukseg erre, hiszen file es media szerver funkciokat tolt be) -
Dißnäëß
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield 6
- Remaster kiadást kapott a Heretic és a Hexen
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-roller topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest