-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
Update: frissíti a csomagokról a meta-adatokat
Upgrade: frissíti magukat a csomagokat200 mega vs 40 mega: Amikor felteszel egy csomagot, annak vannak függőségei, ezeket is felteszi. Amikor leszeded a csomagot, a függőségeket nem távolítja el. Ha jól tudom, egy 'apt-get autoremove' leszedi az összes olyan csomagot, ami függőségként lett feltéve, de már nem használja senki. A másik ok lehet, pl fedorán ez jellemző, hogy a letöltött csomagokat a yum cache-eli. Debian alapú disztrókon nem tudom, hogy megy ez, de elképzelhető hogy ott is van ilyen cache, és ha törlöd, szabadul fel hely.
-
rokefeller
senior tag
Próbáld ki akkor a gnome-mplayer -t, nekem az visz mindent, a jóöreg mplayer, csak egy egyszerű gui-val.
Az apt-get update csak a metaadatokat frissíti, a te esetedben nem oszt, nem szoroz. Azért kezdődik minden debianos telepítés azzal, mert telepítés előtt célszerű, hogy ne egy elavult csomag db alapján határozza meg a függőségeket. Fedorán ez nem kell, mert a yum automatikusan frissíti a meta-adatokat időnként. Ezért gondolják sokan azt, hogy a yum lassabb
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor passz, ennyit tud a kártya. Nem csoda, az nVidia egyik legrosszabb szériája volt. Viszont legalább van rendes drivered most.
Az apt-get update nem szükséges, ha valamit felraksz, a hozzá kapcsolódó csomagok letöltődnek / frissülnek maguktól. Persze ha normál, stabil csomagokat tartalmazó tárolókat használsz, akkor nem okoz semmi problémát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kezd el írni, hogy sudo apt-get install nvidia és nyomd a tabot, meglesz a driver.
Valószínűleg ugyanaz a neve, mint Debian alatt.
sudo apt-get install nvidia-glx-legacy-173xxInnen felrak mindent, ami kell, majd aztán újra kell indítanod.
Amúgy jobb ha vigyázol, a Mint9 dőlt össze nálam egy sima frissítéstől.
-
Vladi
nagyúr
Maga az xbmc elvileg menne, az erőforrás elég, de: link itt azt írják, hogy opengl 2.0 vagy jobb kell. Ezt a te videó kártyád nem tudja.
Ezért nem fog menni.
mod:
Hmm... ezt írja a wikipédia:
"All models support DirectX 9.0a and OpenGL 1.5 (2.1 (software) with latest drivers)"
Egy fixmít kérek a többiektől. Akkor új driverrel mehet a cucc? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
173.valami számra hallgató driver kell neked. Régebben az nVidia oldaláról leszedve és kézzel felrakva lehetett megcsinálni, de pl. a múlt héten raktam egy FX5200-ra ugyanezt a drivert Debianon simán apt-get install-al. Csak a csomag nevét kell megkeresned, aztán mehet a telepítés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Ryle
tag
Hát igen...de ki tudja ki rejtőzik a nickek mögött ....vagy biztosan tudnak ajánlani olyan információkkal kapcsolatban is oldalakat.
Egyébként nem tudjátok véletlenül hogy mi a különbség a Telenor által biztosított Hypernet medium mellé adott Huawei E372 és az LTE modemjük között ?
Érzékelhető lehet a különbség, érdemes rá beruházni ? ...vagy inkább tartsam meg amit adtak hozzá, mert nem látható a különbség ?
Ingyenes modem az előfizetés mellé: [link]
Fizetős modem: [link]Tudom hogy a számok önmagukért beszélnek, de ez vajon mekkora különbséget jelenthez a használatban ?
Budapesten használnám az LTE modemet ha érdemes.
Ebben kérném én a szakvéleményeteket.
-
Ryle
tag
Igen teljesen igazad van ViZion-al kapcsolatban, mindent próbál a kevésbé hozz értőknek ( mint amilyen én is vagyok ) szájba rágósan elmagyarázni illetve maximálisan érthetően előadni. De ám nem csak ViZion ilyen, ez a topik ilyen szempontból igen nagyszerű...nem olyan mint a hup ( nem ócsárolni szeretném ) de ott mindenki kifejezetten inkább a tudására van nagyra, és kevésbé segítőkészek a kezdőkkel szemben. Ez saját tapasztalat, lehet csak én nem voltam szimpatikus az ottaniaknak.
-
Ryle
tag
Nagyon komoly a virtuális gép, érdemes mindent inkább ott tesztelni... mielőtt live-ba beteszel valamit.
Én mindig így csinálom, fent tartok egy virtuális gépet, ott teszt ha jó minden...akkor vagy a saját gépen alkalmazom...vagy a vpsre megy ki.Több okból is érdemes használni ezt a dolgot...főleg kezdő linuxosoknak mint amilyen még én is vagyok, mert sok kellemetlenségtől meg tudod óvni saját magad.
-
ViZion
félisten
-
pomm
tag
Azt azért tegyük hozzá, hogy ez így biztosan, hogy nem fog működni!
Hiába indítod single user módbe, kell a root password.
Ezt úgy lehet kikerülni, hogy módosítod az init-tet.
Tehát a grub-ban szerkeszted a linux kezdetű sort. Ennek a végén szereplenek a rendszer indítási paraméterek (pl.: quiet spalsh)
pl. az enyém:
linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=64e7ba82-c7ef-4fc1-a070-921e2e98f724 ro quiet add_efi_memmap pcie_aspm=off ipv6.disable=1
Ezt átírod így:
linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=64e7ba82-c7ef-4fc1-a070-921e2e98f724 init=/bin/sh
Bebootolsz.
Kapsz egy promptot.
#mount -o remount,rw /
#passwd
megadod az új jelszót
#mount -o remount,ro /
ctrl-alt-del
Örülsz... -
rokefeller
senior tag
A futási szinteket lehet az init-tel állítani. 0 a halt, 1 a single user mód, 3 a console és 5 a grafikus. Bővebben wikipédián :-)
A lényeg az, hogy amikor a grub betölti a kernel-t, vannak ott paraméterek, ha ezek után bedobod azt hogy "init 1", akkor arra a futási szintre fog bebootolni. Hasznos dolog (volt régen, már nem annyira, mert jó az X), ha pl a GUI nem indul el, és mondjuk csontrafagy, nem tudsz terminált váltani sem, akkor bebootolod 3-as futási szinten, és szerkesztgeted a xorg.conf-ot amíg jó nem lesz. -
rokefeller
senior tag
Csak vicc volt. Egyébként valahol egy leírásnak volt hasonló címe :-)
Szerintem nincs explicit single mód link a livecd-n a grub-ban, de hát annyi a trükk, hogy a kernel-es sort szerkeszted, és init 1.Én egyébként mindig használok system jelszót, és letiltom a boot menüt, hogy ne lehessen ilyen egyszerű dolgokkal felnyomni a gépet, mint pl egy bootolható pendrive.
Persze ez csak a haverokat szűri ki kb, mert ha valaki rendes fizikai hozzáféréssel rendelkezik a gépemhez (magyarán ellopta :-)), akkor régen b*szhatom, mert encrypted fs-t pl nem használok (még), de az adataim nagy része egy tolvajnak értéktelen.
-
rokefeller
senior tag
A tetszetősebb nagyon relatív. Addig, amíg alapból winen van a klasszikus nézet, aero, néhány szín, de alapvetően nem sok a variációs lehetőség (persze extra progikkal sokmindent lehet módosítani), addig linuxon nagyon rugalmasan lehet variálni. Eleve már a desktop környezetek különböznek, van választás, a témázás is könnyebb (bár a unity és a gnome shell kevésbé rugalmas, mint a 2-es gnome volt).
openbox-szal olyan minimál felületeket lehet csinálni (amit én pl szeretek) amilyet winen nehéz, gnome-do, gnome shell, compiz szénné effektezve, ha akarod tálcád van, ha akarod dash-ed. Ezeket meg lehet csinálni winen is, de amíg ott extra progik és hekkelgetés, addig itt testreszabás. Árnyalatnyi különbség csak, persze.
Én egyébként nem nagyon hiszek az LTS-ben desktop linux esetén. Fedorán ha valami szoftver bugosan jön át, reportolom, javítják hamar. Sosem volt "productivity blocker". Ha meg a hardverrel van baj, az LTS-nél is bejöhet, mert nem tudják minden hardveren tesztelni, az vakszerencse csak. Szerintem.
-
Ez egyénektől függ. Ha nagyon belaktad (azaz nem kiraktál 3 ikont és pá), akkor a frissítéssel csak plussz munkát csinálsz magadnak, adott esetben pedig semmi szükséged nincs az újításokra (már ha egyáltalán elég kiforottak számodra).
Viszont ha épp ezen újítások tetszenek, illetve szereted a gépet frissen tudni, akkor megfelelő a normál is. Kinek mi a szája-íze. -
LTS-ről lehet LTSre, illetve normál kiadásnál mindig a soron következőre.
1GB sanszos, hogy nem elég az összes csomag letöltésére, így frissítésére. Tehát NE interneten keresztül frissíts!
Szerencsére van más megoldás is. A MINT közösség egyébként ezt is ajánlja.
[link]Adott esetben lehetnek olyan programok, amik nem támogatottak, vagy nincsenek bent már a tárolóban, azok sorsáról elvileg te dönthetsz.
-
mzx
senior tag
Sorry, átmeneti pöszeség. ,
Szóval tűZfal.
A napokban ugyanezen torrent file-okkal a letöltendők a másik gép Transmission-ján sikeresen és gyorsan töltődtek lefele. Sőt, azon még portot se kellett engedélyezni, ráadásul zártnak jelezte azon a Transmission az aktuális portot, mégis engedett letölteni.
-
rokefeller
senior tag
Ja, én csak az adatról beszéltem :-)
Csináld azt, hogy csinálsz egy partíciót, amit a rendszernek szánsz, és azt becsatolod a / alá. Az adatot akkor békén-hagyod, azt majd megcsinálod később.
De ha leírod, hogy milyen lemezed van, mekkora, és kb hogy szeretnéd, akkor segítünk kitalálni hogy hogy célszerű partícionálni.
-
rokefeller
senior tag
Vagy nem fogja látni a temped, vagy felcsatolja, és akkor gyakorlatilag a windowsos partíciód fog tempként üzemelni. Nem szerencsés, mert tele fogja szemetelni a linux a "C:" meghajtód.
Adatot meg úgy kell, hogy:
1. Szarsz rá, az egészet egy partícióra rakod, és az elég nagy
2. Csinálsz egy /data könyvtárat, és felmountolod oda, vagy az /mnt-beA másik kérdésedre, ne adj meg partíció sorszámot, mert így az MBR-be teszi a grubot. Ha egy diszked van, akkor /dev/sda lesz a megoldás. Recovery disc meg jaja, amit írsz akár, bármilyen linuxos cd, aminek van egy rendes grubja, és be tudja bootolni a már telepített rendszered (az a baj, hogy én utoljára 5 éve csináltam ilyet kb, már nem emlékszem...)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A VGA-s kérdést passzolom, azt hiszem, ilyenkor a külső vga-t szokta használni, de nincs vele tapasztalatom, meg hirtelen a google sem adott ki semmi értelmeset erre.
A hangra viszont van megoldásom. Nálam a KDE-ben van erre grafikus felület, Unityben nem próbáltam de biztos van, régi Gnome-ban is volt, ahol ki lehetett választani a default hangeszközt.
Ha esetleg nem lenne, itt egy arch-os leírás az alsa átállítására. [link]
Egyébként ha a GUI-n megtalálod, de problémák adódnak a hangkari kiválasztásával, akkor kipróbálhatod a pulseaudio telepítését, újraindítás után alaposan meg fog változni a helyzet jó irányba.
-
ViZion
félisten
LiveUSB Ubuntunál egy +lehetőség csak, hogy elmented a változtatásokat USB-re.
Telepítsd a virtualboxot, és tölts le pár disztrót amit kipróbálhatsz, korábban klinkeltem pár logout cikket, azokat és azokból nyíló linkeket el kellene olvasni, mert így ez sokáig fog tartani... -
ViZion
félisten
Ubuntu és *buntu disztróknál van lehetőség a pendrájvon egy virtuális fájlrendszert létrehozni, amibe menti a változásokat. Amúgy ez is egy "mezei" Live disztribúció. Telepíteni minden live USB-t vagy Live CD-t lehet. Olvasd el, amiket linkeltem, és próbálj ki párat. Virtualboxot telepítsd, ott csinálsz "játszóteret" és gyakorolj azon, ha bizonytalan vagy.
Most milyen OS-t használsz?
-
ViZion
félisten
Elég a 4GB, de napi használatra hamar kinövöd sztem. Azon kb. 1,5 GB persisten-t létrehozható.
Bleachbit takarító progi, pl. nyelvi fájlokat törli (magyart és angolt hagyd meg azért...), ezzel sok helyet szabadít fel. Mondjuk LiveUSB-n még nem próbáltam, gyanús, h csak az utólag letöltötteknél tudna csak takarítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Live v. presistent módban megy a penre? Mert sima live módban bőven elég a 4G-s pen. Pl. a Chakra telepítője 1,5G, az live módban felmegy a penre, ott marad is hely még bőven, hogy simán pendrivenak is lehessen használni.
A Mint-től én óvakodok, a 10-es verzió járt nálam, de egy átlagos update után kernel problémával meghalt bootolásnál, úgyhogy onnan kezdve elhagytam mindent, ami Ubuntu alapú. Jött az OpenSuse, később Debian végül most a Chakra.
-
ViZion
félisten
uhh...ehh.
SSD az Solid State Drive, leegyszerűsítve egy halom pendrájv egy spéci vezérlőre kötve. Ha bővebben érdekel, akkor [link], érdemes elolvasni, még pár évig ez jelenti a csúcssebeséget, gyakorlatilag a régebbi i-RAM sebességét hozza.
Jó, hogy több linuxot próbálsz, de ha lehet egy javaslatom, akkor a legfrissebbeket használd: szélesebb HW támogatás, kiforrottabb felület, stb. Ubuntu 10.04-10.10 még OK, ha Unity-t nem akarsz, de Mint-ből inkább a 13, mint a mint 9 ("mint a mint" Yeee, ez de jó).
Teljesen szerénytelenül ajánlok pár cikket, azokat átolvasod, YT videókon nézel pár asztali környezetet, és jobban képben leszel. [link], [link], [link].Másik, hogy ez a LiveUSB jó dolog, kell egy gyors pendrájv, inkább 8 mint 4 GB a persistent miatt, ahová a változásokat menti. Ajánlott USB 2-ben a DT R500, vagy jobb, esetleg a jövőt is figyelembe véve az USB 3-as tesója.
Azért engem már ért meglepi, hogy nem indult más gépén, miután az enyémen volt pár frissítés, meg alakítás... Mezei LiveUSB meg elindult. Gondolom vmi ütközés miatt, de pl. céges delleken sem indul, ha frissítem itthon. Ha Ubuntu alapú disztrót raksz LiveUSB-re, akkor a változások mentésére szolgáló terület (persistence-nek írják a progik, ezt állítgatod) méretét tudod megadni, más disztrónál azt sem. Ne várj augusztusig, ez nem akkora dolog, h ha vmit elrontasz, max formázod a pöckötHDD-re telepítve a rendszernek bőőőven elég 5-8 GB, ha nagy dolgokat nem raksz /home-ba. Ez nem windóz, nem hízik a frissítésekkel, bár párszor Bleachbit-et futtatni nem árthat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A live usb dolog egyszerűbb ennél. Le kell tölteni a kívánt disztró iso fájlát, azt be kell adni egy célprogramnak, ami aztán megcsinálja a bootolhato USB-t.
Ilyen progi pl. az Unetbootin [link] mindegyik platformra, a Suse studio imagewriter, meg a Lili [link] Windows alatt.
Azt meg, hogy melyik disztrónak mennyi hely kell, azt meg tudod nézni az oldalukon. Amúgy nyugodtan nézz meg valamit, ami nem Ubuntu alapú. Miért a Mint9-est akarod feltenni? Már a 13-nál tartanak.
-
mzx
senior tag
A félreértést elkerülendő:
Jelenleg hdd-re akarok telepíteni, mégpedig Linux Mint 9 -et, max. 20 GB-os partíciót tervezek, de inkább csak 8-10 GB -ot; ehhez tartoznak a legutóbbi hsz-em utolsó bekezdéséne kérdései.
Augusztus 2. felében pedig live usb-t (is) akarok készíteni, mégpedig a 4 GB -os Kingstone pendrive-omra, az ahhoz tartozó kérdéseim pedig az előző hsz-em utolsó előtti bekezdésében találhatóak.
... és egy javítás, előző hsz-emre:
"[...] 1 GB home-mal, és csak admin fiók kell, amire tehát marad 3 GB [...]"
Azt szerettem volna itt írni, hogy admin fiók kell csak nekem azon, annak elég 1 GB, de nem erre marad persze 3 GB, hanem gyökér ("/") számára, gyökér partíciónak.
Apropó, live usb készítésekor is kell / lehet particionalni, ill. érdemes? (Mármint pendrive- on.)
-
-
ViZion
félisten
Csak / partíció kell. Ez nem Windows, a Home-t akár Live alól is mentheted, ha kell. Cserhely sem kell, ha van elég ramod.
Én egybe rakom, csak / van:
1. van 8 GB ram, nem kell swap (már 4-nél sem swappolt)
2. SSD-re rakom, nem akarok öszze-vissza partíciókat, ami kell még azt symlinkel becsatolom ahova kell.
3. Ha SSD elszáll, akkor sz.r van, de ha csak az OS, akkor a home live alól símán menthető.
4. biztonsági mentés külső HDD-n, van ami DVD-n is, meg ugye a Home egy része amúgy is HDD-n van (doksik, képek, filmek, stb, aminek nem SSD-n a helye)DE! Kinek mi. Nem egyformák a gépek és a szokások.
-
törölt tag
Bocs, de olyan nincs, hogy nincs visudo.
Terminálban sudo visudo, és ott, a terminálon belül tudod ezeket megtenni. Különben is ajánlott így szerkeszteni a sudoers fájlt, sőt, mi több, egyéb szerkesztőben való módosítását kifejezetten NEM ajánlják.
http://www.sudo.ws/sudo/visudo.man.html
Cseppet sem nehezebb, mint másban szerkeszteni, csak szokatlan. Ma már.
Ha bent vagy, nyomsz egy a-t. Szerkesztési módba léptél. Navigálhatsz nyilakkal, pgdown-up. Átírod, amit akarsz, utána esc. Majd :wq (kettőspont+write+quit)>elmenti, kilép. -
Atapi
senior tag
Qt. hogy melyik ppa megbízható, arra nincs igazán recept, de mondjuk vannak helyek, ahol többnyire azért szerintem megbízhatóak vannak (pl lunchpad.net), mert elég nagy közösség tömörült már köré, hogy ne csak a készítő ígéreteire hagyatkozz, hanem a közösség is szűrje az esetleges kakukktojásokat. hibák, rosszabb esetben visszaélések persze ennek ellenére előfordulhatnak bármelyik tároló kapcsán, de ez már csak egy ilyen romlott világ...
-
mzx
senior tag
A minitube -t csak mint egyik lehetséges megoldásként próbáltam, bizonyos célra. Ha tudsz egyszerűbb megoldást számomra, kezdő számára, légyszike olvasd el ezt a hsz-emet is.
Ebben a fő célom fejtem ki, miért próbálkoztam többek között a minitube -bal:
http://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_39016-39016.html -
Atapi
senior tag
jól próbálod indítani. ha a /home/rendszergazda/minitube/ könyvtárban lennél, akkor a ./minitube paranccsal is indíthatnád, ezt írtam az előbb.
a hibaüzenetre rákeresve a legtöbb helyen azt írják a népek, hogy qt verzió probléma valószínű. szóval vagy megpróbálsz qt-t frissíteni, vagy régebbi programverziót szerezni valahonnan, ami működőképes a jelenlegi rendszereden. illetve továbbra is áll a lehetőség, hogy keresel egy megbízhatónak tűnő ppa-t, amivel rendszer szinten frissíted az alkalmazást. ez utóbbi már csak azért is szerencsés, mert ha valaki rendesen megcsinálja a tárolót, akkor ugye telepítés során az összes szükséges függőség is telepítésre kerül, nem neked kell bubucolni azzal, hogy esetleg mi hiányzik egy új verziónak... -
mzx
senior tag
Ja, már próbáltam konzolból korábban is ,most jut eszembe, csak hát nem futott...
Jól kiviteleztem az app indítását? Csak megadtam az elérési útját, így:
/home/rendszergazda/minitube/minitube- Ezt a hibaüzit jelezte ki rá:
GET "http://flavio.tordini.org/minitube-ws/release.xml?v=1.5"
/home/rendszergazda/minitube/minitube: symbol lookup error: /home/rendszergazda/minitube/minitube: undefined symbol: _ZN9QListData11detach_growEPii -
Atapi
senior tag
1. van ppa minitube frissítéshez (szerk: bár nem írtad, hogy milyen rendszert használsz, de synaptic alapján megtippeltem egy ubuntut). google megtalálja neked, szoftverforrásokhoz hozzáadod, és frissítéskezelő lefrissíti neked. majd megpróbálod futtatni, ha menüből nem indul, akkor konzolból, majd megírod a hibaüzenetet.
2. ha a letöltött programot akarod futtatni, akkor indíts egy konzolt, majd pötyögd be a futtatandó fájl nevét elérési útvonallal együtt, vagy ha az ő könyvtárában vagy, akkor elég ./program alakban meghívni. szintén érdekes lenne, hogy milyen hibaüzenet érkezik, ha nem indul.
-
Vladi
nagyúr
1. próbáld másik filekezelővel. mc pl jó, meg gyors.
2. pár alap dolog: ha egy alkalmazást elindítasz root joggal, márpedig itt azt csinálod a leafpaddal, akkor az hozzáfér a rendszer fájlokhoz mint a sudoers. Tehát igen, elvileg így megy. azt nem tudom, hogy miért a visudot adja meg kötelezően, ennyire nem értek a sudohoz. az lehet, hogy ha valamit átírsz, azt automatikusan visszaírja egy minta fájlból. Vagy hasonló.
próbáld ki amúgy és kiderül. Egyébként meg nézd meg a visudo man oldalát, annyira azért nem lehet bonyolult.
-
Vladi
nagyúr
Naszóval.
az van, hogy a visudo egy program, nem egy txt file. A sudoers file-t szerkeszti, ami a sudo működését állítja be.
amúgy ez:/etc/sudoers
Ami rendszer beállítást tartalmazó file, az mind a /etc alatt található. Keresni terminálban a find parancscsal tudsz, vagy bármelyik filekezelővel. mc, gnome-commander akármi.
dluinet a launchpad magyar nevét adta meg. De ez is launchapd.
Az openscope-os közösség terminológia szótára is segíthet ilyen esetben. -
Az iptables-t konfigurálod minden más "tűzfalnak" nevezett programmal Linuxon. Íme egy kis önreklám.
-
-
doc
nagyúr
-
FixY67
senior tag
Primitív<>szar...
Hirtelen nem tudom felidézni, hogy pontosan mit akartam, de az épp szükséges feltételeknek a felét tudtam csak definiálni vele. Úgyhogy szépen előtúrtam az ufw leírását és megcsináltam parancssorból.
Az már csak apróság, hogy a korábban, szintén parancssorból definiált szűrőket nem tudtam vele törölni - módosítani meg asszem egyáltalán nem tud. De még1x: nálam Intrepid van, előfordulhat, hogy az újabb ubuntukban már használhatóbb verzió van. -
FixY67
senior tag
gufw:
szerintem inkább keress doksit hozzá és felejtsd el ezt a GUI-s borzalmat!
Egyébként indítasz egy terminálablakot és beírod, hogy gufw. Ha elindul, akkor örülsz, ha nem találja, akkor apt-get update; apt-get install gufw
(természetesen root jogok kellenek hozzá)
De (az intrepides verziót néztem tegnap), szerintem használhatatlanul primitív. -
rtom
senior tag
I. Ezt a parancsot bemásolod a terminálba és megcsinálja helyetted a tároló hozzáadását, már csak a Synaptic-kal telepítened kell a skype-ot.
II. Megoldható, de akkor keresned kell egy tároló címet, amit a szoftverforrásoknál megadhatsz, szórakoznod kell a kulcs letöltésével (hitelesítés nélkül, tehát vinnyogni fog, hogy ezt így nem szabad), majd frissíteni - a fenti parancs ezt egyszerre megcsinálja.
III. A Synaptic egy program, ami a meglévő tárolókban lévő csomagok telepítésében segít, tehát egy ablak a beállított tárolókra.
IV. Az Ubuntu megbírkózik a legtöbb deb fomátumű csomaggal, tehát ha ilyet találsz (pl. getdeb.net-en), akkor azokat duplaklikkel is telepítheted (vagy a Gdebi csomagkezelővel). Szerk.: A tárolóból telepítés azért előnyösebb, mert a tárolók tartalma ellenőrzött, így miminalizáható a káros kódot tartalmazó csomagok telepítése.
Port nyitás téma: Firestarter-t sosem használtam, részemről ezért javasoltam a beépített ufw tűzfal használatát, amit a guwf nevű alkalmazással tudsz állítgatni.
-
Vladi
nagyúr
Még dc-s aggyal gondolkozol, torrent kicsit másabb. A nevezett topikban lévő leírásokkal kezd az ismerkedést.
Egyébként néhány kliensben lehet keresni direkt weboldalakról, a transmission szerintem nem tud ilyet, de nem is baj. A qbittorrent viszont tud, ahhoz vannak pluginek.
-
rtom
senior tag
1. Az aktuális torrent címe alatt ott van, hogy mennyi peer-rel van megosztva, ha 0, akkor nem tudod seedelni, mert nincs kinek. A másik, hogy seed-elni csak korlátozottan lehet, ha passzív módban vagy (nincs port nyitva a Transmission-nek). Ennek ellenőrzéséhez menj a Szerkesztés->Beállítások menüben a Hálózat fülre, "Port tesztelése" gombra megmondja, hogy nyitva van-e. Ha nincs, akkor kéne tudni, milyen tűzfalad van, esetleg router mögött vagy-e?
2. Ha saját torrentet akarsz készíteni, esetleg ebben a topicban érdeklődj, az 1. hsz elolvasását követően.
-
mzx
senior tag
-
kovaax
őstag
Ezt a két könyvet ajánlom:
A Unix operációs rendszer
UNIX felhasználói ismeretek -
Vladi
nagyúr
A parancs man oldalait használd:
man parancsEzek magyarul valahol fenn vannak, de nem találom.
Azureust például ne telepítsd, mert megeszi a géped reggelire, inkább qbittorrent vagy transmission. Nézd meg, ha a kliens aktív, akkor nem kell nyitni.
(#9559) rtom:
gnóm alatt simán villog, lehet a flux a gond? -
Vladi
nagyúr
- torrent eredendően többszálas.
- sudo egy parancs amit az elé a parancs elé teszel, amit szeretnél root joggal használni. pl:
sudo rm file
töröl fájt root joggal
sudo mc
elindítja az mc programot root joggalsudo gedit /etc/fstab
megnyitja a /etc/fstab fájlt gedit programmal root joggal.van grafikus programokra készült változata: gksu (vagyhasonló)
-
D®. GeNy@
aktív tag
Nekem egy scriptem van, amit felül belinkeltem (9518-as hsz). A portnyitás elkerülhetetlen, én is sokat szívtam vele (-én Deluge-t használok, nagyon meg vagyok vele elégedve 10 hónapja), de nagyon kedvesek voltak itt velem (Vladi és doc
), szóval sikerült nagy nehezen összehozni...
Azt írd le először, h. csak azon a gépen netezel/neteznél, amin a linux van, vagy a linux gép netkiszolgáló is egyben? -nekem netkiszolgáló, tehát netet "megoszt" a hálózat felé. Ha erről van szó, akkor tudok segíteni, de ha nem, akkor csak tippelni tudok, hogy vajon melyik parancssor kellhet neked.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Energiaital topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Trollok komolyan
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest