Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mzx

    senior tag

    1)
    HDD-re feltoltam (teljes formázást követően) először egy linuxmint-et, majd egy win xp-t. Előre sejtettem, h fordított sorrendben kisebb macera lett volna, de most már mindegy. Azonban érdekl, hogyan tudok grub-ot "varázsolni"? Mivelhogy a win-t raktam fel később, így csak az boot-ol jelenleg automatice, míg a linux nem. Persze az xp install bíztatott, h X menü Y almenüjéből tudok rendszerindító-választót csiholni, de abból semmi értelmeset nem sikerült kihozni.
    Szal' gub hogyan? :)

    2)
    Ubi/Mint install-lal létre lehet hozni ntfs particiot? (Adattárolásra kell.) Nem látok opciót rá. Gondolom külön linux app létezik, ami tud (?)

    3)

    _a)
    Utólag, most kezdem sejteni, hogy célszerű lett volna a "/" partíción kívül minden linux-szal képzettet logikai partícióba rakni, ugye? Ugyanis csak most olvasok utána, mi az a logikai p. Épp ezért sz*vtam, mivel most már tudom, h elsődlegesből egy hdd-n max 4 lehet, így linux install után maradt egyetlen elsődlegesnek lehetőség, ezért win-t csak egyetlenre tudtam rakni sajnos (a linux install után)... Illetve a win install ezt jelezte, és nem engedett 2 db elsődleges partíciót a win-nek, ami nem értek, hiszen linux számára csak 2-t hoztam létre, ergo még 2-nek maradnia kellett volna...

    _b)
    Sőt, jól sejtem, hogy akár az összes linux-szal képzett partíciót tehettem volna logikaira is? Hiszen at olvasom, h a linux rendszer file-jai nem igénylik -és semelyik linux partíció sem igényli-, h elsődleges partíción legyenek.
    Egyedül a cserehely-t (swap) raktam logikaira.

    _c)
    kiterjesztett partíciót hány db. (logikai) partícióra lehet felosztani?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák