- Mobil flották
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Ez lehet a Samsung hajlíthatók startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Vasti74 #83213 üzenetére
Az nem univerzális és hordozható.
Laptop esetleg valakinek már nagy, én mini pc bolond vagyok de erősen korlátolt mert ugye kell hozzá egy monitor.
Mobiltelefon, tablet meg nem igazán alkalmas normálisan játszani.
A Steam deck meg inkább játékra jó de a bemutatókat nézegetve megállja a helyét mint mini pc érintőképernyővel.
Meglátjuk mennyire lesz jó és használható, a csapásirány éerdekes. Voltak eddig is hordozható játékkonzolok de azok csakia arra voltak jók, célspecifikus.
A pudding próbája az evés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #83204 üzenetére
Igen, csak játszani ne akarjunk ezekkel a gépekkel, az általában bennük lévő Intel grafikus lassító miatt... Én most fogom eladni a régebbi ThinkPad-emet, ez már kb. a 4. használt Thinkpadem és veszek helyette egy Steam Deck-et, mert normális áron kapok olyan hardvert, amit laptopban nem szeretnék megfizetni. Főleg akkor nem, ha a laptop nem munkaeszköz, hanem csak havi 1-2 alkalomra kellene.
shadow: igen, ez így van sajnos.
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #83204 üzenetére
Én is most vettem öregségemre abszolúte saját célra, minden firnyák nélkül egy dell precision 5520-as 3840x2160-as érintőképernyős (nyugi, azért csak egérrel haszálom) használt csodát 1x 16giga RAM-mal és a dual channel miatt megvettem bele a használt RAM párját. A fél éves garancia a RAM tuning miatt ugrott, de lex@rom. Most épp egy RAM-ba töltött linux mint 20.3 systemback live mentés száguld rajta. Ugyanezért a pénzért vehettem volna egy gumiragasztóval kitömött szerelhetetlen , nem bóvíthető, odacinezett processzorú drága gumidobozt , ami elment volna 2-3 évig és még 1 plusz RAM-ot is csak miszlikre szedve tudtam volna beledugni esetleg az alaplap túlsó oldalába,.... vagy még azt sem.
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #83202 üzenetére
Igaz. De azért vadonáns új neylon x@rokért sem érdemes a pénzt kidobni, hanem azért az összegért kell nézni egy 3-4 évvel idősebb bár, de ugyanolyan tudású használt üzleti notit, ha kell , akkor érdemes hozzátenni még 20-30 k forintot, de azokból is a frisebbeket kell nézni, nem a múzeumba való darabokat.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Vasti74 #83180 üzenetére
Olyan ez mint a total commander? Mert annak file kimenete nincsen.
(#83174) fatpingvin
2 ora alatt kb 10% ment le. (800GB, majd' 2 millio file.)(#83175) sh4d0w
Ezt sajnos nem nagyon ertem, szoval nem fog menni...
Pedig ez ugy hangzik, mintha olyat is tunek igy csinalni, hogy ujrainditom a gepet, es ott folytatja, ahol abbahagytam.(#83176) fatpingvin
"grep-et párhuzamosíthatod bash ciklusokkal."
Ezt most nem ertem. Marmint mi az, hogy párhuzamosit? (Azt ertem, hogy villamossagtanban mit jelent...)(#83178) Ueda
Huhh... Ezt igy nem nagyon ertem, hogy mit, hogy... -
válasz
Vasti74 #83108 üzenetére
Teljesen megértem a kérdésedet és nem Te vagy az első aki ezt megkérdezi.
Mert nagyon de nagyon jó rendszer, nagyon szeretem, a Win sehol nincs hozzá testreszabhatóságban, kezességben, alakíthatóságban.
A nagy baja hogy ezt elérni kínszenvedés, de ezt be is vállalom. Mire a mostani, nekem teljességgel megfelelő állapotot, kinézetet elértem az hónapokba telt. Túrtam a fórumokat, szkripteket írogattam, kiegészítőket vadásztam, gugliztam, fordítóztam.
Mert ezeket én akartam.
De hogy egy faék egyszerű szoftver telepítése felemészt egy napot, az már nekem sok.
Tudomásom szerint az Ubuntu vonal a legelterjedtebb. Akkor miért nem csinálnak mindenre deb telepítőfájlt?
Amire a leghülyébb is csak rákattint, a szoftvertelepítő behúzza az öszes python, lib meg az Atyaúristen tudja még milyen függőségét, és a végén kírja hogy a szoftver telepítve. Kész, ennyi,
Nem, ehelyett felvisz githubra, meg egyéb oldalalakra ahol kilométeres readme meg terminálos meg make izé vagy mi fordítgatós, konfigurálós leírások vannak. Ami nekem köszönöm nem kell, nem megy, nem is akarom mert csak használni szerettem volna egy darab egyszerű kis programot.
Ez az egyetlen bajom a rendszerrel. -
Dr.FantastiK
őstag
válasz
Vasti74 #83108 üzenetére
'' Windows-t: stabil és megbízható rendszer az is már, nem kell félni tőle, nem kell az XP-t meg a 7-et erőltetni, mert csak az a jó ;-) , stb. stb., fel kell dobni egy Win10-et vagy Win11-et, és kész. ''
//////
. stabilnak stabil ,, ha nem raksz ra' drivereket !! csak ugye nem kicsit ADATHALASZ ,, + mebizhatatlan a mukodese miutan hozzanyul akar 1 darab Update-hoz ,, osdi , full inkonszisztens a megjelenitesben ,, tele van maradi tobb mint 20 eves ocskasagokkal ,, a Filerendszerhez tobb mint 20 eve semmit nem nyultak == elavult ,, + az egesz Hang alrendszer = kuka !
>> hamarosan nem enged telepiteni sem
csak MS fiok-al !!
-
-
Warton
őstag
válasz
Vasti74 #82792 üzenetére
Blutooth hangszóróhoz zene biztosítása Nuclearral.
Böngészés, email, mérőóraállás bejelentés, szöveg és táblázatszerkesztés alapszinten.
Doom2 futtatása a szentendrei HÉV-en és a balatoni gyorsvonaton.
Meg persze néha 4k videót szeretnék renderelni miközben a GTA5-öt sztrímelem a tviccsen.Ne viccelj már az E8400 az nálam a géming rig. Azon már egy Assasin Creed vagy GTA4, is vígan elszalad, sőt a Caesar3 grafikai beállításait már csutkára tolhatja. Gondolom anyud ezt mind csinálja. De most komolyan szerintem a hardverek terén az átlagemberek gépe jóval többet tud, mint amit valójában használnak. Szerintem arról van szó, hogy a különböző szoftveres praktikáknak köszönhetően a hardverek használhatatlan lassúvá válnak és az emberek nem veszik a fáradtságot, hogy foglalkozzanak vele és inkább vesznek egy új gépet, miközben egy SSD-vel és egy linuxszal még menthető lenne. Melóhelyen kaptam egy 11gen-es i5-ös laptopot munkára. És mit kell vele csinálnom? Docx és xlsx fájlokat kell vele legyártanom, igazából ezt a celerongyos géppel is simán végre tudnám hajtani. De nyilván a hülye windows nem megy fel akármire.
Leszámítva a gémereket és a bányászokat mindenkinek 3x-5x jobb gépe van mint amire valóban szüksége lenne. De manapság szerintem a gémerek is jobban járnak egy konzollal, mint egy aranyárban mért számítógéppel és arról nem is beszélve, hogy sokkal tisztább, szárazabb érzés.
-
válasz
Vasti74 #82729 üzenetére
Azóta már megoldottam a kérdést egy diskpart clean-el..
A mentésből használati lemez lett és csináltam a törölt lemezre egy mentést.Igazából azt hittem évekig hogy ha tönkremegy a NAS akkor simán hozzáférek az adataimhoz ha átteszem őket PC-be és bootolok pendriveról egy Live Linuxot. Annyira biztos voltam benne hogy ki sem próbáltam. Még szerencse hogy sosem ment tönkre, mert ez (néha?) nem ilyen egyszerű..
-
-
-
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
Vasti74 #80709 üzenetére
Mire leírtam volna mi gondom akadt a buntukkal leírták előttem. Pl. firefox snapd-s volt és el sem akart indulni, pedig friss install volt. Mintet is nézegettem néhány napig de nem vált be, pedig sokan ajánlották. Itt az egyetlen dolog ami nem működött az a plasma. Pár widget, téma és testreszabási változtatás után crashelt állandóan vagy bugos volt. Mivel a legfőbb szempont a testreszabás volt számomra, a második meg a friss dolgok és a magam felépített rendszer így archot ajánlották. Értettem én, hogy nem lesz stabil meg nehezebb mint a software centerből kattintgatva instalállni valamit, de ha valahol megjelent/megjelenik amit hasznos dolognak gondolok nem várok heteket/hónapokat, hogy a stabil disztóba bekerüljön.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #80709 üzenetére
Én csak 6 éve Linuxozok, de az Ubuntut én is kerülöm, és nem is elsősorban a bugok miatt, hanem a Canonical döntései miatt. Az egyik kedvencem, hogy kitalálták, a whoopsie csomag alapból legyen a rendszer része. Ennek a következménye sok kiadáson keresztül az volt, hogy:
- első indulás rögtön hibaüzenettel fogadott az Ubuntu
- amiből az átlagfelhasználó úgysem ért semmit
- kezdeni sem tud vele semmit, csak azt látja, hogy a frissen telepített Ubuntuban crashel valami
Pedig ezek a whoopsie által jelentett hibák ilyen teljesen átlagos, jelentéktelen hibák szoktak lenni, aminek nincs is igazán következménye.A másik, hogy az Ubuntu tele van pakolva az átlagfelhasználó számára teljesen feleslegesek servicekkel. Jelen pillantban a több, mint fél éve telepített, belakott Manjaromon 60 service van, a frissen telepített Ubuntumon 74, úgy, hogy nem is telepítettem még rá semmilyen csomagot. Összesen egy órát nem használtam, mióta telepítve van... olyan service-ek, mint a thermald, az apport, az openvpn, a cupsd, teljesen feleslegesen vannak fent. Szerencsére a whoopsie egy ideje már nem a rendszer része.
A harmadik amit nem szeretek Ubiban, az erőltetett snap mánia. Volt időszak, amikor a Gnome számológép, ami natívan a Gnome, a Gedit, és mindenféle kis vicik-vacak program snapként jött az Ubuntuval. Most már e téren is sokat javult a helyzet, nem erőltetik annyira ezt a snap dolgot.
A negyedik, hogy az Ubuntu nagyon sok programot patchel, amik sokszor nem sikerülnek jól.
És úgy általában lassabbnak érzem az Ubuntu alapú disztrókat, nem csak a csomagkezelés terén, de mindenféle fájlműveletnél (pl. a tracker-miner-fs sokkal jobban dolgoztatja a HDD-t), de szerintem még az ablakanimációk is lassabbak.
Ezen hátrányok nagy része az Ubuntu derivatívákat nem érinti, mert pl. a Mintes srácok is sok servicet kitakarítanak az Ubuntuból, de a lassúság ott is jelen van.
Én egyetlen Ubuntu alapú rendszert használok, az Elementary OS-t. Itt is van service bőven (71), de nem azok, amiket az Ubuntu használ, hanem pl. a bluetooth (egy laptopról van szó). Mondjuk a cupsd itt is fent van... de snapd nincs, és telepítéskor nem kerül fel egyetlen snap csomag sem. -
Mustármag
őstag
válasz
Vasti74 #79911 üzenetére
Sajnos nincs ilyen ismerős, így marad a lelkesedés és a jóindulat.
A lelkesedés a részemről, a jóindulat az eladó részéről hogy visszaveszi. Amit innen is köszönök neki. (bár szerintem ezt nem fogja látni)Foxconn H-I41-uATX Ő az
tordaitibi
Köszönöm ezzel a programmal már eggyértelmüSzóval, készült egy 512MiB-os partíció /dev/sda1(néven?
) ami fat32 és BOOT jelölőt kapott ebből 1mb van használva
Készült egy /dev/sda2 111.29 GiB extended (más info nincs és ha jól látom ezen belül van a /dev/sda5 ami ext4 kiterjesztésű és foglalt 18,72 gb ha jól sejtem akkor itt van rendszer (mivel szűz volt az SSD) és ez a rendelkezésre álló szabad is.Mit jelent ez a 3 külön álló /dev/?
-
Mustármag
őstag
válasz
Vasti74 #79796 üzenetére
Egy HP H-I41-uATX (Eton) van a gépben és egy Elpida 2gb 2rx8 pc3-10600u-9-10-b0
Elm. találtam jó áron aprón ramot ami non-ECC,Unbuffered amit a honlap is ír hogy "only". Ha lehet hinni a honlapnak akkor 4gb max. de ha megy melette az Elpida akkor az már 6.
ubyegon2
Ha jó lesz a ram akkor egy PNY CS900 240gb ot fogok venni ez ilyan 11-12 körül mozog, nagyjábol ez a felső határ amit megszabtam.
peterattila
Eddig is elvideozgattam vele w10 alatt.
growler
Köszönöm, ki is próbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest