- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Netfone
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #91481 üzenetére
vagy jelszót változtat a fórumtárs és új jelszónak nem ír be semmit, rákattint az okra 2x-3x és kész! Többet nem jön elő.
Nálam úgy se jött elő többet, hogy elsőre beírtam a jelszót, azt eltárolta és utána működött, de sajnos ez régóta igen rapszódikusan működik és mivel csak kipróbáltam valamit a Chrome-on, nem nagyon foglalkoztatott a dolog, de most próbálgattam és most reboot után kért megint jelszót(gondolom piszkáltam a Jelszókezelőt, azért...), így maradt a
sudo apt remove seahorse
Egyébként mióta Linux Mint-et használok, egyedül a Chrome-nál volt ez a jelszókérős dolog...
-
-
válasz
I02S3F #90803 üzenetére
Mire használod a gépet? Ha nem fontosak a legújabb csomagok és a legújabb Kernel, akkor a Debiannál jobbat nem fogsz találni.
Ha fontosak, akkor valami Arch alapú disztró, vagy Opensuse Tumbleweed.
Szerintem a Fedorában benne van a Red Hat szemete, de ez részemről csak spekuláció, ez végett én nem tudom nyugodt szívvel ajánlani senkinek.
-
-
törölt tag
válasz
I02S3F #87850 üzenetére
Ha jól nézem akkor a linkeken lévő dolgok első része vagy csak program felsorolás, ami esetemben kimerül a TLP-vel vagy olyan komponensek "altatása" amelyekre folyamatosan szükségem van munka közben. Tehát nem azt szeretném elérni, hogy a gép inaktív módban energiát takarítson meg sleep-el, hanem azt, hogy működés közben fogyasszon kevesebbet.
Kijelző, wifi, bluetooth, ssd, audio, keyboard-backlite, satöbbi aktív használatban van, nincs mit altatni.A második linken ugye a cpu frekit lehet piszkálni. Ezt lerendeztem gyakorlatilag egy systemd script hívással, ami kikapcsolja az intel turbo-t. Ezt egyébként anno macOS-en is megtettem.
Vagy esetleg valamin átsiklottam volna, esetleg rosszul értelmeztem?
Ha jól tudom a TLP-t elég elindítani és majd használat közben kiismeri a hardvereket, igaz? -
válasz
I02S3F #87834 üzenetére
Nem lesz egy atomerőmű, viszont ebben az állapotában nagyon gyengus.
Kéne ssd legalább. Ha meg mehet a 4GB ram az is jótékony lenne. Ér-e ennyit, ezt neked kell eldönteni.
Videót ne ezen renderelj, ha mégis, addig menj el egy 2 napos welnesszhétvégére
Hasonló teljesítményű géppel nyomultam évekig, használható volt, kis türelemmel.
Megmondom őszintén, perpill egy kb. 6-8x gyorsabb géppel nyomom és innen nézve-tapasztalva, egy tetűlassú csiga az előző és ha néha elindítom a régit, nagyon negatív az élmény vagyis a jobbat könnyű megszokni. -
válasz
I02S3F #87751 üzenetére
Hát azért gondolom a kde fejlesztők is összedolgoznak. Például egész szépen össze vannak integrálva a kde appok egyenként.
OK, de melyik az a disztró, amit ugyanaz a fejlesztő csapat csiszol, mint amelyik a DE-t is fejleszti? KDE esetére értem. Van saját disztrója a KDE csapatnak, de azt éppenhogy azonnal kiadják, ahogy lehet. Szerintem a Kubuntut megelőzendő, quasi tesztelési céllal....de lehet tévedek.
-
válasz
I02S3F #87748 üzenetére
Attól függ milyen vasra rakod.
Igen, egy szint felett semmi különbség sincs, amikor teszteltem a kettőt direkt erre, a KDE alapból jóval kevesebb RAM-mal indított és amikor ugyanazon programokat elindítottam, simán beelőzte fogyasztásban a Cinnamont. De ma már mindegy ,melyik DE-vel raksz fel disztrót, ugyanaz a helyzet fog beállni, amit imént vázoltam. Kivétel, ha nem netezik vele a user.
A kde testreszabhatóbb, a cinnamon meg gyorsabb.
Régebben jóval lomhább volt a Cinnamon, de valamit nagyon megoldottak nála, mert ma már az is gyors, szerintem itt sincs szignifikáns különbség. De lehet ez is csak egy hardver-szint felett van így....
-
válasz
I02S3F #86159 üzenetére
Jó az bármire is, anno a Toshiba Satellite laptopomat meghajtó nélkül örököltem meg tesómtól, pár hétig pendrive-ról használtam, kb ugyanarra, mint most is használom a jelenlegi notimat.
(#86160) I02S3F
Jujj, nagyon nem jók ezek az ízületi dolgok, ez is törődést igényel meg a Debian is, meg vagy lőve rendesen!
Jobbulást! Ma én is kinyúvadt derék miatt egerészek itthon....
-
válasz
I02S3F #86098 üzenetére
Azért én is belefutottam, hogy régiek a csomagok, de a stabilitás kárpótol!
Ez a régiek a csomagok dolog azért nem tökúj gépeken kívül nem igazán okoz olyan túl sok problémát. Amúgy meg a testing és unstable repokkal lehet bűvászkedni, ha újabb csomag kell, de akkor már valóban jönnek a függőségi gondok, de ezeket is többnyire simán meg lehet oldani! Teganp azt vettem észre amúgy, hogy már nincs Experimental repo, csak az előbb említett testing és unstable.
Debiant is Flatpak-kal bosszantod?
Hát nem csoda, ha visszabosszant!
Inkább próbálkozz az említett frissebb csomagokat tartalmazó repokkal!
Anno a Mint után nagyon régi volt a Debian stable Cinnamonja és azt frissítettem tán az Experimental repoból...hát az tényleg nem volt két kattintás, de mégis működött.
-
-
válasz
I02S3F #86081 üzenetére
Itt volt említve a különös dolog, egyébként kipróbáltam új Mint-tel és Ubuntuval is réginek számító nVidia-s Dell Precision M4700-zal, semmi gond nincs, simán feltelepültek a rendszerek. De mint láthatod is, mindkét linkelt esetnél más volt a megoldás a bug-ra!
A Dell-en nem tudom mi van a secure boot-tal, ugyan az egyik SSD-n van egy Win, de sosem okozott gondot még, ezért nem is bántottam.
(#86067) Ueda
Ezekkel a ritkán használatos parancssorokkal én is mindig bajban voltam valami Hstr-hez hasonlót használtam is...ahhoz már, hogy magam szerkesszek valami helper megoldást, képzetlen vagyok, no meg lusta is!
-
törölt tag
válasz
I02S3F #86081 üzenetére
Nem igazán bug az, inkább spéci uefi aláíró (secure boot), amit az adott kernel nem tud feloldani. Nekem ilyen a ZBook-om. Órákat szívattam magam mire rájöttem, hogy hogy kell kikapcsolni a secure bootot. Aztán megy minden uefiben. Igen, Ubuntu, Linux Mint bebootolt, települt. De egy Debian, MX-Linux, Fedora be sem bootolt live-ban sem.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #86075 üzenetére
Az egyik laposomra a fent említett probléma miatt nem ment fel sem az Ubuntu, sem a Mint. Fel raktam egy Debian Stable-t és úgy tűnik könnyű volt beállítani! Egyedül korábban a Wifivel nem birkóztam meg, ami most sem csatlakozott, habár felismerte. Bedugtam a kábelt és így raktam fel. Utána csatlakozott a wifihez.
Ez a rendszer áll hozzám nagyon közel (Az Ubuntu után), mert nem kell fordítgatni dolgokat, van alkalmazásbolt, stabil és nem kell nagyon konfigurálni. Persze itt is Ubuntu-t használnék, de nem megy fel a fenti hiba miatt. -
válasz
I02S3F #86061 üzenetére
Tanulni pont a Debian a tökéletes!
Főleg a makacs függőségek kezelése, mint amivel most is kűzd a kolléga, gyakorlatilag minden hiányzó fájl testing verziós, a gond az, hogy ennyire az elején ezt nem látja át az ember! Talán érdemes felrakni a Mint-et és mellé egy Debian-t, anno tök nokedliként én is így csináltam, sok mindent sikerült is átlátnom a végére, igaz kezdő laikus szintjén. mostanra persze jó részét ezeknek el is feledtem...
-
atesss
addikt
válasz
I02S3F #86039 üzenetére
Áh, szuper, köszi !
Illetve 22.04 telepítőt előkészítenem kellene, nem csak a saját gépemhez, hanem a jövő heti külföldi munkámhoz is.
UEFI vagy nem UEFI telepítő-verziók között most milyen különbség van ?
Lehet hogy frissítve lesz kint az asszem Ubuntu 18.04-es rendszer is. Kb. 4 éves PC-k, anno én telepítettem, de hát az már régen volt. A server asztali mATX-lapos gép rack-házban. A kliensek meg valami miniPC-s dolgok, mSata vagy ilyesmi SSD, meg notebook ram rémlik. Ezekre is az UEFI-s telepítő változat kellhet már vajon ? -
fatpingvin
addikt
-
válasz
I02S3F #85980 üzenetére
Igazad van az is megoldja, ezt nem írtam bocsi de a munkamenetnek, a nyitott letöltéseknek, a többi épp futó dolgaimnak az is ugyanúgy keresztbetesz mintha reboot lenne. Vagy mindenből szépen ki kell lépkedni, menteni, lezárni.
Mindegy nem egetverő gond, bennem is van a hiba mert az új passwordot kéne használnom és akkor semmi probléma.
csak annyira bennem van még az évekig használt régi hogy automatikusan beütöm, enter és óóóbakker, hát megint a régit írtam be. -
válasz
I02S3F #85976 üzenetére
A gépet, a NAS az 10-20 kilométerre van.
A Linux Kubuntu, vagy a fájlkezelő, vagy nem tudom mi agyába rögzül a rossz jelszó, és csak reboot törli ki.
A piros hibaüzenet, kisatíroztam pár adatot.
Ha ilyenkor így beáll az agya, nem fogad el semmit, új jelszót se semmitse.
Csak egy újraindítás.
Ezt meg nem mindig tudom megcsinálni, ezért kérdem, ilyenkor mit lehet tenni.
-
-
-
-
válasz
I02S3F #85574 üzenetére
Sima vagy LTS?
Mert a sima az katasztrófa, a LTS egész elfogadható.
Illetve mikbe futottál bele?
Én most ilyeneket próbálgattam, hogy x86-os tableten Phosh, Debian tetején (Postmarketos-en el se indult). Katasztrófa az egész, csak hát az egy erősen WIP dolog. Meg az egész tablet olyan, amire úgyisncs normális support semmi alatt.
"Otthoni gépre csatlakozok a cégtől. Xrdp-vel ez megoldható?"
Meg. Meg VNC-val is.
Az Xrdp egyedül azért macera, mert csak egy user lehet bent, de ha nem segítségnyújtásra kell, akkor ez kisebb baj.
Nekem is Digó van, szépen megy melóból (mondjuk nekem VNC). Beengedsz egy nem standard portot, amit a RDP szerverre irányítasz a gépeden.
VNC-t meg SSH-n keresztül érdemes használni (mivel nem tetkosított protokoll), tehát beSSH-zol, megfelelő portot áttunnelezed, és indítasz egy VNC szervert. Így csak egy SSH-t kell (ezt sem a 22-esen) beengedni. -
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #85571 üzenetére
Hiszti következik: Valami probléma rendszeresen van az Ubival. Megfordult a fejemben, hogy visszateszem a wint. Én akarok linuxot használni, de valami nyűg mindig van vele!
Őszintén megvallom, hogy mostanában sokat dolgoztam és fáradt vagyok heggeszteni. Kipihenten meg egy Arch összerakásával is megbírkózok!
Kérlek ne kövezzetek meg! Úgyis ezredjére is nekifutok!
Amennyire vágyom a probléma mentes Linuxozásra, annyira nehezítem meg a saját dolgom! Ti. a Mint Cinnamon-al egy panaszom nem volt soha!
Azért tettem fel a natúr Ubit, mert egy eredeti, nagy fejlesztőbázissal rendelkező, stabil, sokak által használt disztrót akartam használni! Be kell valljam a Cinnamon tök unalmas, mert hozzá se kell nyúlni, megy. (Igen! Én is észrevettem az ellentmondást a postomban!)Ej, de ráérek nyűglődni! Vagy megvárom, amíg kipihenem magam!
@hcl - Otthoni gépre csatlakozok a cégtől. Xrdp-vel ez megoldható? Digi-s net mögött van a gépem!
-
-
-
-
válasz
I02S3F #85247 üzenetére
Hát látod... még a körülmények is ellenem dolgoznak, pedig én mindent megtettem az elején, hopperkedtem ezerrel. De legalább valamivel már elboldogulok legalább.
Viszont pozitív változás, hogy már jó ideje nem győzködök senki emberfiát, hogy Linux Mint Cinnamont használjon, mert a legeslegjobb!
-
-
válasz
I02S3F #85125 üzenetére
Erre az volt a válasza a főnökségnek, hogy nem a hátteret kell nézni, hanem dolgozni kell!
A helyükben a főnökségről raktam volna be egy képet a fenti szöveggel!
Mondjuk időnként én is cserélek valami megnyugtató képre hátteret, de csak boot után látom picit, gondolom hamar megnyugszom és haladhatok tovább!
Anno a főnököm Wines gépére egy légyszimulátort vagy mit raktam fel képernyővédőnek, mert állandóan légycsapóval üldözte a legyeket....kicsit morcos volt, mikor rájött, hogy copatják!
-
cigam
titán
válasz
I02S3F #85026 üzenetére
a legkevesebbet konfiguráció igényes
Ez egyéni ficam kérdése. Míg Gnome esetén csak egy bővítményt kell telepíteni, hogy minden nap új NASA-s háttérképem legyen, addig XFCE esetén csak vakarom a fejem, és shell scripte(ke)t kell szerkesztenem, időzítve futtatnom. Ami egy kezdőnek nem evidencia. -
Imi1981
veterán
válasz
I02S3F #85026 üzenetére
Hát a libreelec se jött be és ott is a plex szerver a gond.
Linux mint xfce - t használnám mert sokkal gyorsabb mint az Ubuntu.
Nagyon szépen köszönöm ha majd segítesz de most egyelőre vissza rakom a Windows 10 - et. Feltelepítek rá mindent és lementem maricum reflect - el. Majd később próbálkozok megint Linux mint xfce - al és akkor majd írok. Most már nincs időm rá mert így is nagyon sokat szarakodtam és a család vár 🙂 .
Köszönöm! Majd írok ha újra aktuális lesz.
Akkor esetleg felrakok valami teamviewer(nem tudom Linuxon mi van) feleséget és úgy könnyebben tudsz segíteni. -
Imi1981
veterán
válasz
I02S3F #85021 üzenetére
A plexet nem tudtam sehogy indítani lehet azért mert kimondottan Ubuntu 64bit telepítővel (deb) próbálkoztam de mivel nincs Linux mint így mást nem tudtam tenni (az én Linux tudásommal).
Ma telepítettem virtuális gépen az Ubuntut és ezen megy a plex és a szoftverkezelőből telepíthető! Ezen az emby nincs a szoftverletöltőbe csak böngészőből tudom telepíteni (mint a Linux minten a plexet) és települ de fogalmam sincs hogy lehet elinditani. Bonyolult ez nekem. Amúgy az Ubuntu meg lassú szerintem még lassabb mint a Windows 10 úgyhogy mindenképp a Linux mint xfce érdekelne inkább.
Most kipróbálom a libreelec-et mert az szuper könnyű Linux alapú rendszer és azt ismerem és használtam tv boxokon. -
Imi1981
veterán
válasz
I02S3F #85021 üzenetére
Virtual gépen próbáltam és nem igazán értek a Linuxhoz. Ilyen terminálok, parancssorok nem használtam és nem is értek hozzá. Egyedül a plex szervert nem lehet telepíteni a szoftverkezelőből. Ezt böngészővel kell letölteni és úgy felajánlotta, hogy telepíti csomagtelepitővel. Azt, hogy milyen paranccsal idul én ilyeneket nem tudok. Most használok életemben másodjára linuxot és az első alkalom kb 10 éve volt.
Szóval én tényleg nagyon kezdő vagyok de a Linux minten a plexen kívül mindent sikerült telepíteni és beállítani. Ma majd ma telepítem rendesen a Linux mint xfce - t (nem virtuális gépen) és úgy kipróbálom mi a helyzet.
KOzmo
Kösz megnézem. Ha egyszerű mint a Linux mint akkor még lehet tetszik is. -
Tim82
félisten
válasz
I02S3F #85001 üzenetére
Amúgy ha jól emlékszem, a Mint Cinnamon alapjáraton inkább felülről nyaldossa az 1 GB-ot a RAM használatát tekintve, de nem nagyon szoktam nézegetni, mert nálam van miből gazdálkodnia (saját kattanás az, hogy lehetőleg sok RAM legyen a gépben). Ha a Minttel amúgy elégedett vagy, megnézhetnéd, hogy XFCE-vel mennyire jön be, de a 2560p-be azért kábé semmibe se kerülne belepattintani még egy 4 GB-os modult, a virtualizációnál sem jönne rosszul.
-
-
aquark
tag
-
-
válasz
I02S3F #80447 üzenetére
Elcsúsztam a vizes füvön, a jobb lábam magam alá fordult és a 105 kilómnak nem tudtak ellenállni
a combizom ínszalagok és mind leszakadt a térdemről. 1 óra alatt rakták össze.
Most gipsz de azért nem tudok a seggemen megülni, nem az én világom, már pakolászok félbénán az udvaron meg kisasztalt csináltam a barkácsolós szobába.
Legalább elkészül a 3 zónás fűtésvezérlésem amit régóta tologatok. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
I02S3F #80411 üzenetére
Igen, a ryzenem felét megkapta 8gb rammal mellette. Archot is csak alap szinten nyúzom, mert még egy League of legends-et sem tudtam működésre bírni. Guest additions-t pedig minden guestre felraktam. Ha jól emlékszem archnál volt nehezebb csak felrakni, mert tutorial video is kellett. Ununtu, mint meg pop os-en könnyű volt megoldani.
Windowssal boldogulok és ott kiismerem magam, csak nem tudom linuxra mi vonatkozik és milyen elveket alkalmazhatok is rajta ami a windowshoz hasonló. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
I02S3F #80368 üzenetére
A rendszer most 2,5" sata ssd-n van. A játékokra van m.2-es nvme, onnan lenne futtatva a guest linux is. A filmek pedig hdd-n vannak és valami megosztós dologra gondoltam host és guest között, csak még nem ismerem a programot(vagy a leendő programot), így az megoldandó még.
-
válasz
I02S3F #80283 üzenetére
Az kihalt
Amúgy Xen-en nem indult el (Fedora, WinXP, ReactOS 4 gépek nem működtek), se IDE, se SCSI kontrollerrel, sehogyan. Qemu/KVM-en IDE-vel indulnak. Ubuntuk és Win10 csont nélkül működnek mind a 3 hypervisoron.
De a Xen-re feltelepítve meg elindul mind... Csak az nem, amit Vmware-ről húzok át -
törölt tag
válasz
I02S3F #80189 üzenetére
A megpusztult SSD helyett, amennyiben az SATA3 2.5". Ha csak általános felhasználásról van szó. Ne add alább WD Blue 3D-nél. Ez jelenleg egy arany középút. Jó ár/érték arány, kellő DRAM Cache. Ettől lejjeb nem érdemes nézelődni. Nálam ez a ki induló típus. Ettől felfelé a drágább Samsung modellek felé érdemes nézelődni, szerintem.
Bővebb felvilágosítást Ubi kolléga tud adni, Ő ebben sokkal jártasabb. -
válasz
I02S3F #80189 üzenetére
Az van, amit májkimiki mond, ne is próbálkozz, ha a másik gép után ezt használod, mindig lassúnak fogod érezni. Ha csak ezt használnád, nem lenne ennyire vészes egyébként. Egyszóval a SSD access time többszázszorosa egy 5400rpm-es HDD-hez képest, ez a különbség megmarad, bármilyen disztrót is teszel fel rá. Rakj bele egy belépő szintű olcsó SSD-t vagy fogadd el, hogy ez ilyen.
-
-
Apaxp
senior tag
válasz
I02S3F #79870 üzenetére
Valóban nyitott az ajtó, csak nem engednek be
A telepítéskor a partíció létrehozás ablak alján a rendszerbetöltő helynek a windows boot manager lett kiválasztva.tordaitibi
a telepítőben létezik ilyen mappaszerkezet. Viszont a gond az, hogy a telepített linux minttel nem bootol be a gép, így a .cfg fájlt sem tudom megnézni.
Napok óta olvasok hogy az acer uefi egy külön állatfaj ami nem engedi hogy más os is telepíthető legyen a win10 helyett vagy mellé dualboot módban. Ez az uefi már a legacy módot sem engedi.
Winloader ablakba ha nyomsz egy escape-t
Ezt hogy érted? a bekapcsoláskor megjelenik az acer logó, utána már csak a körbe pöttyök a windows indítás
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo IV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Rövid videón az új Virtua Fighter játék
- Jön az Ashes of the Singularity 2
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
- iPhone 15 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3069, 93% Akkumulátor
- AMD GAMER Setup! Rèszletre is!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3029, 90% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest