- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Warton #94938 üzenetére
Én Windows-on sem szeretem a parancssorozást. DOS-os Edit-ben már írtam "kalandjátékot", de hétköznapi dolgokra már had ne kelljen... Ezért is óckodom a Linux-tól úgy általában (hát még az ismerősöm, aki kb. "IT analfabéta" és kell valami olyan OS-t találni az ős régi Laposára, ami még ma is használható.)
Windows-on én ezt találtam eddig a legjobbnak:
Automatice letölti a "legjobb" verziót a videóból, de választani is lehet. (Sajna, ahogy nézem Linux-ra nincs natív belőle). Ja és a YTDLP-t és az "összeolvasztáshoz" kellő FFMPEG-et is lehet alóla egy kattintással frissíteni.
Bocs az OFF-ért.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Szóval van egy Pendrive-ra Live módban kiírt Mint OS. Windows-os gépbe dugva viszont nem látja a Pendrive-ot (gondlom a file rendszer miatt). Hogyan lehet ezt "visszacsinálni", hogy a Pendrive újra használható legyen másra is?
THX!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #94900 üzenetére
Nem tudom, jól értem e ami írsz, de Win 8.1 esetén a "kikapcsolás" valójában csak "hibernálást" jelent? Pl. Win 11 esetén tuti nem "full kikapcsolás" a "kikapcsolás".U.i.: a rendszer most nem SSD-n van, de majd arra karom rakni lehetőleg egy x64-es Win 8.1-et. Ha az nem jön össze, akkor egy Win 7-et. Jelenleg egy Pendrive-ról fut a Mint.
Ja most látom, ezt nem nekem írtad, akkor tárgytalan, törölhető. -
SunMount3r
nagyúr
Hello, újabb kérdés a régi laptop kapcsán, hogy hogyan ellenőrízhetem, hogy a proci rendelkezik e a PAE, NX, SSE2 utasításkészletekkel? (Talán megpróbálnék egy Win 8.1-et feltolni rá, hátha, de ha ezeket nem tudja, akkor fel se menne rá). Ugye most egy Live Mint-em van Pendrive-on hozzá, hogy teszteljem... (Az SSD bele már úton van).
-
SunMount3r
nagyúr
Még azt kérdezném, hogy a Mint-ben van valami eldugott rendszer beállítás, amivel még jobban tudnám növelni a kijelző fényerejét? Ami a jobb alsó sarokban van csúszka az már Max-ra van húzva, de így is elég sötét a kép. (Lehet ennyit tud a lapos kijelzője, de azért még próbálkoznék, ha lehet).
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
urandom0 #94767 üzenetére
Ezekkel ki lehet íratni az akumlátor "állapotát" is? Csak mert mintha láttam volna ilyen bejegyzéseket, miközben próbálgattam. Amire konkrétan kíváncsi lennék, hogy mennyi "kakaó" maradt még az aksiban. Vagy van erre egyáltalán valami program, hogy ezt kijelzi?
(A HA-n kezdem nézegetni a használt, olcsóbb laptop-okat és ott találkozok ilyenekkel, hogy pl. "aksi: 50%". Akkor gondolom ezt mérni is lehet valahogy, hogy még mennyit bír milyen a kondíciója?)
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94764 üzenetére
Tehát ha már "full telepítve" van mondjuk a Linux Mint Xfce a gépre, akkor elég csak pl. letölteni ezt a file (.gz) és ugyan úgy telepíthetem pár kattintással az Open Office-t, mint Windows-on szokás?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94756 üzenetére
"Asszongya", hogy igen, a Mint alatt már van alapból Flathub, akkor itt a "parancssorba" elég, ha csak "RUN" rész alatti parancsot írom be?
(Sorry, de ez az első komolyabb próbálkozásom a Linux-al úgy általában).
És ennek hogy csinálok "parancsikont", amint bármikor egy kattintással futtathatok...?
(Nem is értem, miért nem lehet ezeket egy .exe-hez hasonló módon futtatni, vagy telepíteni)?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94754 üzenetére
Jó, de ehhez olyat tudtok ajánlani, mint pl. a HW Monitor Windows alatt?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94748 üzenetére
Elindult rajta Mint Xfce Pendrive-ról, hát volt ami még elviselhető gyorsasággal (pl. Firefox) futott rajta és volt ami már nem, pl. a Libre Office Write-ot sehogy se akarta megnyitni. Ill. nem vártam ki, kimentem kajálni és mire vissza jöttem tök fekete képernyő fogadott, a gép még futott, de bármit nyomogodtam, semmi reakció nem vol rá...
Ez mitől lehet?A másik kérdésem, mert, hogy tesztelni akarom hardver-t, hogy milyen "Hardver monitoring" alkalmazást javasoltok ehhez (Linux Mint Xfce ugye)? Proci hőfok, Voltok, ilyesmik. És ha ajánlotok valami tutit azt hogyan kell így telepíteni rá?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Egy elég régi laptop-ot kellene életre kelteni és mivel nem érzékleni a benne lévő winyót, kellene valami OS, amit USB Pendrive-ról tudnék "futtatni" rajta, hogy csekkolgassam a szokásos dolgokat. És valami Linux-ra gondoltam. Milyen lehetőségek vannak erre?
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #83751 üzenetére
Erre valaki tudja itt a választ? Vagy ez már a "Haladóknak" Topic-ba való?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #83750 üzenetére
Ok és hogy lehet ezt a "line wrapper" funkciót bekapcsolni az MC editorban? Gondolom az F9-es menüből valamelyik almenüben, de hol és mit pontosan?
Amúgy a nano-nál is vigyázni kell, mert van a soft és hard wrap opció is és míg az előbbi nem módosítja fizikailag a file-okat, csak a szerkesztés alatti megjelenésüket, addig a hard wrap pedig igen és úgy is menti el őket. Ez pedig egy ilyen config file esetén végzetes hiba lenne.
Itt pedig azt olvasom, hogy az MCEdit wrap funkciója is hard wrapper-ként működik. Szóval megint csak tanácstalan vagyok, hogy mit és hogyan használjak... ??? -
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #83742 üzenetére
Oké, közben rájöttem, mi a gond, a file-ok nevét így kell beírni ' jelek közé: pl. 'Retro 1 -USB'.
Így már megnyitja őket rendesen, de előjött az a probléma, amit sejtettem, hogy a file-ok tartalma csak egy sorban és így nagyon hosszan van kiírva:
Ami itt fent látszik az csak kb. a file 1%-a, pl. egy 40-50 számos playlist esetén ez a "sor" iszonyat hosszú.
Így nagyon nehéz átlátni a file-okat és szerkesztgetni a tartalmukat. Ellentétben pl. egy Windows-os (vagy akármilyen más, de GUI-s) szövegszerkesztővel, amivel az ablak nagysága szerint lehet "sortörést" csinálni, hogy egymás alá, több sorba írja ki a tartalmukat. Szóval ez így a nano-val azt hiszem eléggé felejtős lesz. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #83738 üzenetére
Hello!
Vissza kell térjek ehhez a Volumio-s kérdésemhez, mert a nano szerkesztővel sehogy sem tudom megnyitni a kívánt file-okat Putty-val SSH-n bejelentkezve. Érdekes mód, a /etc/triggerhappy/triggers.d/audio.conf file-t rendesen megnyitja, lehet is szerkeszteni, azzal nincs baj, viszont a /data/playlist/ mappában lévő "playlist" file-okat nem tudom megnyitni vele.
Alul látszik miket próbáltam már beírni hozzá, de csak a szerkesztő nyílik meg egy tök üres ablakkal, sehol sincs benne a file-ok tartalma. Mi lehet a gond?
Ezekről a file-okról van szó amúgy, így látszanak WinSPC alatt: -
SunMount3r
nagyúr
válasz
fatpingvin #83722 üzenetére
Még annyi, hogy ha telepítem ezt az MC-t, akkor ebben az esetben ez csak a Volumio-s eszközön belül teszi lehetővé a file-ok másolását és pl. a LAN -on a Windows-os gépre nem is tudok oda-vissza másolni vele? A másik, hogy akkor ez alól az MC alól betallózom a kívánt file-t és a nano szerkesztővel meg is lehet vele nyitni? (Amúgy használom is ezt a nano-t már elég sok ideje, úgy hogy Windows Notepad-ban megnyitott file-ból ki copy-zom a kívánt részeket és a Putty-s ablakban lévő Volumio-n a nano-ban nyitva lévő file-ba meg jobb klikk-el beillesztem és vica-versa. No én erre mondtam azt, hogy ennél azért "könnyebb" módszert is el tudnék képzelni, de akkor úgy látszik ez van).
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, nagyom az USB-s Linux-ot, ez így túl sok szenvedéssel és kockázattal jár, ráadásul rendszeresen használni akarom. Akkor marad a Putty-s SSH és az MC telepítés, meg hozzá az a bizonyos file szerkesztő. De tehát ha ezt mind Windows-ról csinálom a LAN-on keresztül, az úgy már teljesen ok?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #83690 üzenetére
Ezt a módszert ismerem, de nem vagyok Linux parancssoros műveletekben járatos (és nem is tartom túl kényelmesnek), épp ezért kellene valami GUI-s megoldás, ahol pl. egy Notepad-hoz hasonló file szerkesztővel tudnék könnyebben operálni, meg másolgatni oda-vissza stb...
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Olyan minimál Linux-ot keresek, ami USB Pendribe-ról is boot-olható/futtatható. Amire kell: a Volumio-s Pi Box-om rendszer file-jainak szerkesztgetésére LAN-on keresztül. (Ez ugye Windows alól eléggé "veszélyes" dolog az eltérő file rendszer miatt). Az is fontos, hogy a Linux futtatása semmilyen káros hatással ne legyen a gépen lévő jelenlegi Windows 11 rendszerre (UEFI/GPT/NTFS) a gépen és a gépben lévő meghajtók file-jai se legyenek veszélyeztetve. Van erre valami "tuti biztos" megoldás?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged