- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Üzemidőre gyúr a Poco M7 Plus is
- Huawei P30 - kell ennél több?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23456 üzenetére
1: ez kb. minden normális asztali disztrónál így van, minden ott van, ami kell. Főleg ha KDE-s.
3: A google lehet tudja merre van a samba config, de a locate parancs megmondja a terminálban. Azt hiszem smb.conf néven van a config, azt így keresd: locate smb.conf
A 2. kérdésre: természetesen tudsz állandóra csatolni valamit. Csinálj egy mappát a /home alá, mondjuk /home/adatok. Ez után a /etc/fstab fájlban be kell adnod, hogy oda szeretnéd.
A sudo fdisk -l kírja a partíciókat, így onnan tudod, hogy melyik partíciót akarod csatolni. Ezek alapján be kell írni egy sort az fstabba:
/dev/sdaX /home/adatok defaults 0 0
Ez most fejből ment, nem vagyok a Linuxos gépem előtt. Azt hiszem már nem kell megadni a partíció fájlrendszerét.
NewmanHD: OpenGL-t nézve nincs különösebb lemaradás a zárt AMD driver és ennek Win7-es verziója között. [link] ABU-tól annyit tudtunk meg, hogy a Linuxos OpenGL driver az AMD esetén egy jó fél évvel le van maradva. Ez most szerintem változni fog a SteamOS miatt.
-
BoB
veterán
válasz
kodmen #23386 üzenetére
Az semmi problémát nem okoz ha marad szabad hely a meghajtón, valóban később bármikor ezzel meg tudod növelni adott partíció méretét.
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen. Még sosem próbáltam ezért nem tudom mennyire működik vagy okoz-e galibákat. FAT-ot mindkét rendszer jól kezeli, de az meg nem naplózott ezért nem használnám.
Az adat csatolás: ha jól értem több felhasználó használja a gépet, akkor fstab-an csatolod defaults-al valahova (pl /mnt/akármi vagy /media/akármi, teljesen mindegy).
Linkelni sem nagyon kell, fájlkezelőben látszik úgyis a meghajtó. Vagy miért akarod annyira linkelni?
Naplózást ne kapcsold ki attól mert SSD-n lesz a rendszer! SWAP-ot tedd HDD-re de amúgy nem kell annyira félteni az SSD-ket. CSatolási opciónak SSD-hez írj discard -ot.
-
válasz
CPT.Pirk #23308 üzenetére
Az volt a gondom, hogy azt se tudtam, mi fán terem az fstab, főleg!
Persze az írásnak is működnie kellett nem csak az olvasásnak!
Olvasgattam szorgalmasan, végül sikerült, de annyi mindent próbáltam telepíteni meg beállítgatni, hogy hol felcsatolta őket, hol nem. No meg közös volt a /home és próbáltam seedelni a Qtorrenttel, telepítés után simán beolvasta az összes MINT- en már működő torrentemet, csak lenullázta mindkét rendszeren. Az ATI driverről ne is beszéljünk, csak Gnome 2- ben volt hajlandó elindulni. Így aztán a végén a MINT maradt. -
kodmen
aktív tag
Sziasztok!
Nem sokára érkezik a Samsung 840 EVO 120Gb SSD-m, és a jövőbeli belakásával kapcsolatban érdeklődnék előre.
Egy windows 7 home premium -ot szeretnék telepíteni, mellé egy Linux Mint Petrát, UHU UBK MATE-et és még lehet, hogy kipróbálnék más disztrót.
A partíciókkal vagyok bajban. Arra gondoltam, hogy a windows-é lenne olyan 40 GB, ami nem fér rá, annak a HDD-n csinálok egy NTFS partíciót (az EXT-et látja normálisan a win valamilyen programmal, vagy a zenéket inkább az NTFS-en tároljam továbbra is a közös elérés miatt?). A Linux-oknak gondoltam egy egy 15 GB rendszerpartíciót, kivéve a tmp és a var mappákat a leírás szerint ramdisk-re (érdemes még valamit HDD-re pakolni?). A home-om külön hdd partíción van. A több linux verzió miatt (eltérő programverziókat használhatnak) nem lenne szerencsés mindegyikhez ezt csatolni, de nem is szeretnék mindegyiknek külön-külön partíciót. Továbbá úgy gondolom, hogy a programok könyvtárai, fájljai jobb helyen lennének az ssd-n. Ezért arra gondoltam, hogy a /home-ot nem venném külön, maradna a 15GB-os partíción, és a konkrét, nagy helyigényű tartalmat szoftlinkelném ( lenne egy fájljaim mappa a/home/user-en belül) a meglévő partícióról, így bármelyikről elérhető. Vagy fstab-bal kellene operálni és azzal felcsatolni valahogy?Másik dilemmám a fájlrendszer. Érdemese több partíciót készíteni, hogy ha az egyikkel gond van, akkor a másikat továbbra is be lehessen vetni, vagy jobb egybe rakni az azonos típusú (ntfs, ext) területeket? SSD-re eddig ext2-4-ig mindent olvastam, melyiket érdemes? És a HDD-re? Sima otthoni használat mellé gondoltam, jelenleg ext3-at használok.
Előre is köszönöm!
-
pitman
őstag
Sziasztok, lenne néhány újabb kérdésem:
1. Scriptből szeretnék bizonyos konfigurációs fájlokat módosítani (/etc/fstab, /etc/rc.local), pontosabban új sorokkal bővíteni, de elakadtam. Gondoltam, hogy a sudo echo ’valamiszöveg’ >>/etc/rc.local paranccsal ezt megoldom, de nem megy. Jogosultsági problémára hivatkozik. Hogyan lehet ezt kivitelezni/illetve mit rontok el?
2. Illetve ehhez kapcsolódóan mitől lehet az, hogy Mint live (persistent) alatt, rendszergazdai jogokkal tudom módosítani az fstab állományt (szövegszerkesztőből), el is menti, de a következő újraindításkor visszaállítja az eredetire (de pl. az rc.local módosítása megmarad újraindítás után is). Létezik, hogy a live rendszerben ezt nem lehet piszkálni?
3. Amennyiben nem lehet, hogyan tudnék ramdrive-ot létrehozni? A neten keresgélve azt találtam, hogy az fstab-ot kell ehhez módosítani, de ez nálam jelenleg nem megy. Meg lehet ezt oldani máshogy is?
Előre is köszönöm a segítséget. -
törölt tag
válasz
Jester01 #22008 üzenetére
Ezt egy cseppet túlvariáltam. Sikerült megoldani végre
FSTAB-ból teljesen kivettem a mount-ot.
AutoFS (mégis csak közvetlen a /etc-ben):/etc/auto.master tartalma:
/media /etc/auto.cdrom/etc/auto.cdrom tartalma:
cdrom -fstype=auto,ro,nosuid,nodev :/dev/cdromÉs ennyi. Lemez behelyezés után a /media/cdrom alatt elérhető a tartalom.
Köszönöm a segítséget. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
Linux Server-en (Ubuntu 12.04) kellene valahogy megoldanom a CD-ROM auto mount-ot. Az a gondom, hogy minden lemezváltás után újra mountolnom kell az eszközt. Az FSTAB-ban ez van jelenleg:
/dev/cdrom /media/cdrom auto ro,noauto,user,exec 0
Hogyan lehetne megoldani, hogy automount legyen?
-
Syl
nagyúr
Virtuálban nézegetem a Manjaro-t és gondolkodom rajta, hogy hétvégén élesben is kipróbálom. (Semmi bajom a 12.04 Unityvel, mielőtt CPT.Pirk belém kötne
)
Első kérdés - mivel SSD-re megy, itt is kell az fstab-ba a discard,noatime kapcsoló? -
Gavril
csendes tag
válasz
MacCaine #20238 üzenetére
Igen az megvan köszönöm. A /dev/sdb /mnt/sda2 ntfs-3g defaults,uid=1000,noatime 0 0 sor rejtélyét megfejtettem az úgy néz ki hogy működik is. Oda csatolta ahova kell újraindítás után.
A korábbi hozzászólásban ajánlott leírásban UUID= sorral kapcsolatban is írtak hogy Noatime részt hozzá kell adni de az nem tiszta, hogy azt az én fstab fájlomban ezt hova kell írni.
"Noatime: a fájlok és mappák módosítási-, hozzáférési idejét nem naplózza, ezzel is csökkentve az írások számát."
Bocsi, de még nagyon kezdő vagyok linux téren.
-
Gavril
csendes tag
válasz
ViZion #20234 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de sajnos valahogy nem boldogulok vele. Debiant használok és alapból más adatok vannak az fstab fájlban.
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b76a4eea-1a6f-4a0a-96ed-1e282c6bbbc5 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=eb9c6721-8e21-445f-935d-d83dbd30cf09 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0A gépben lévő partíciók hdd-k itt nem is látszanak. A partíciókezelőben pedig írja, hogy csatolva van a kötet.
Elég ha hozzáadom a megyhajtó adataiva a következő sort?/dev/sdb /mnt/sda2 ntfs-3g defaults,uid=1000,noatime 0 0
Illetve a leírásban írnak discard és noatime értékeket ezeket se sikerült beazonsítani hova tegyem.
-
válasz
CPT.Pirk #20159 üzenetére
Igen de valami nem let jó. Most hogy már megszenvedtem vele, jó ez a manuális fstab szerkesztés, cask minden hdd-t rá kell dugni és akkor nem fog a következőkben átneveződni a dev/disk.
(#20160) rybank: Tudsz egy pontos nevet mondani, mert hiába kerestem angolul, magyarul a központban, semmi ilyet nem adott ki. :/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #20158 üzenetére
Pedig az egyszerű mint a faék az fstab fájl. Nagyjából csak a mit, hova, hogyan elv alapján van benne pár sor.
Amúgy egy másik lehetőség, hogy már telepítés közben megadod, melyik Linuxos vagy nem Linuxos partíciódat hova csatolja a fájlrendszerben a disztró. Mondjuk erre nem ad lehetőséget minden telepítő.
-
válasz
joecontra #20154 üzenetére
Felraktam majd megcsináltam melyik meghajtókat csatolja. Megvolt, majd következő indításnál egy szép hibával megállt és a programban egyetlen egy hdd-t nem látott, de még belépni sem tudtam rá, mert fstab hibával elszált. Itt leszedtem a programot, hogy hátha, de megállt a rendszer. Ennyi a történet. Én meg inkább újra raktam és kész. Inkább megküzdöttem a terminállal és az fstab-bal és a végére nyertem.
-
joecontra
addikt
válasz
Sub-ZeRo #20107 üzenetére
Ha beírtad az utolsót is és ENTER-t ütöttél rá, akkor bejön egy grafikus felület. Le OK-zod és felcsatolja az NTFS particiókat (valamint rögzíti az fstab-ban a beállításokat).
Enable write support for internal device <-- ez legyen bepipálva ha írni is akarsz rájuk Linux alól (gondolom igen).
Üdv,
J -
McSzaby
őstag
válasz
Sub-ZeRo #20102 üzenetére
Csinálhatod végig sudo-ban csak ne csessz el semmit.
Terminálban:
sudo -s - mondjuk
majd:
blkid
Itt kiadja, hogy milye UUID-vel szerepel a vinyód. Ezt az UUID-t másold vágolapra,valahova, öreganyám hátára is rátetováltathatod.
majd:
nano vagy vi /etc/fstab
Itt oszloponként összerakod.
1. oszlop:----------------------------------- 2. oszlop: ------------------------------3. oszlop
UUID="amitkidobottablkid" /mnt/csatoltvinyo (- felcsatolás helye) ntfs (- vagy amilyen fájflrendszer)4. oszlop
defaults -mondjuk, de ennek sok kapcsolója van még
5-6. oszlopba meg 0 0
Szal:
UUID="103014243252352-103-2134" /mnt/shit ntfs 0 0
ééééééés utána terminálban - >mount -a
sudo -s parancsot ki ne hagyd az elején, azzal mész át root-ba.
Az egészre egyébként látsz példát magában az fstabban is.
-
-
Ezt a nyomorék fstab fájlt hogyan mentem?! Mert a ctrl+O-ra hiába nyomok, kíírja hogy nincs jogosultságom.
-
válasz
Rimuru #19977 üzenetére
Na igen, neked lehet könnyen megy, de én 2 napja ismerkedek a rendszerrel nem megy minden kisújjból. Szóval az a baj, hogy nem csatolja fel a D meghajtót alapból ha belépek a rendszerbe, csak akkor ha megnyitom. Na ezt kellene úgy megcsinálni, hogy alapból felcsatolja.
Szóval nem lenne gond, ha kicsit szájbarágósan menne, mert azt sem tudom mi az a fstab vagy mi. -
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #19970 üzenetére
Nem teljesen értem ezt a belépek dolgot, de mindegy. Pontosan mit szeretnél? Mindig automatikusan csatolja fel a partíciót? Akkor fstabban adj meg neki egy csatolási pontot.
(#19975) petiwr: BIOS-ban kell engedélyezni.
/etc/default/grub fájlban van egy olyan sor hogy GRUB_DEFAULT=X itt az X helyére be kell írnod egy számot, attól függően hogy hányadik helyen van a Windows. Pl. ha a sorban az ötödik akkor egy 4-est kell beírnod mert az első sort nullával jelöli (elvileg idézőjelek között nevet is megadhatsz ez kernelfrissítés esetén lehet jó mert Ubuntu alatt alapértelmezettem régebbi kernelek is megmaradnak). Ha ezzel megvan akkor futtasd le ezt a parancsot terminálban:
sudo update-grub -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19852 üzenetére
Igen, egy XP telepítővel bebootolsz, majd a javító konzolban kiadod fixboot és fixmbr parancsokat, ezek helyrehozzák az XP bootmanagerét. Ez után viszont vissza kell állítani a grub-ot, mert felül lesz írva.
Siriusb: A Debian7 is UUID-ket ír az fstabba a telepítés alatt. Nem tudtam meg sokat a Deepin disztróról, de gondolom nem ősi Ubuntu az alapja, ami még régi Debianra épült.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Nagy bajok vannak:
Debian 7.1 stable, i386, asus f5sl notin. Amikor lemerül az aksi és nem érek el a töltőig időben, elkezd sleep-be lépni, addig eljut, hogy dob egy hibát konzolra, miszeint a vinyót nem tudja leállítani, majd kikapcsol. Utánna soha többé nem bírom semilyen kernelopcióval indítani, reinstall.Se normál üzemben, sem helyreállításban, kernel boot ok, majd "Loading ...." és itt vége a dalnak. Felraktam minden laptop meg asus util-t szinte, amit kidobott az apt-cache search... Knoppix live cd-vel boot, fs-eket ellenőrzöm kézzel, egyik partíción sem talál hibát, tehát vmi más gáz van sztem.
Erre vmi ötlet?Másik: pendrive-ról netinst.iso-ból telepítem, de az idióta beleteszi fixen az fstab-ba és ha nincs mindig benne a pen, folyamatosan szemetel az összes konzolra ( Unable to enumerate usb device on portx ). Ezen tudok segíteni, vagy benne hagyom az pen-t (ami nem jó, mert laptop, félek hogy beleakad vmibe a stick amikor mozgatom a notit és kitöri az aljzatot) vagy elkövetem az itt leírtakat, ami működik, viszont ez gányolás.
Az fstab-ban hiába törlöm ki a pen bejegyzését, visszaíródik restart után. Sid óta nem linuxoztam túl sokat és le vagyok maradva sztemEzt hol lehet normálisan beállítani konzolon?
Alapból a gnome-ot teszi fel, de az nem tud normálisan elindulni, vga driver (Radeon HD3470) baja van, de használható, viszont semilyen UI-s beállítóprogit nem leltem hozzá, a két csomagkezelő ami felmászik telepítés után, 2-3 keresés után lefagyanak, kill -9 folyamatazonosító -val nem lehet kilőni, restart X...
A kde még katasztrófálisabb, pedig azt preferálnám...Harmadik: grub-ot hol/hogyan lehet állítani? Csak az alapértelmezett indítandó op.rendszert akarom megváltoztatni, de nem leltem menu.1st-t, csak vmi fb akármit, ami erre hasonlít tartalmilag, de azt meg nem tanácsolja editálni. KDE-n v. Gnome-on erre se találtam beállító progit, pedig régen volt.
Az egér is sz@rul működik, nem megy alapból a scroll és csak gombbal lehet kattintani. gnome-on ezt tökéletesen betudtam állítani, de a KDE-s vezérlőpulton amint rákattintok az egérre, csak óra és elszáll a vezérlőpult. kill-9 ... -el ezt se lehet kilőni, kde restart..Egyszóval egy kalap sz@ lett a debian-ból így első nekifutásra, pedig korábban kb. 6 évig használtam desktop-on is... HW hiba kizárva, win7 ultimate van mellette és tökéletesen működik minden alaptelepítés óta, egyedül a hangon kellett kicsit finomhangolni, de ennyi....
Esetleg másik disztró? Egy gyenge gépen kellene vmi levelezőszervert meg egy bind-et belőnöm nemsoká és fontos lenne, hogy kizárólag konzolon is lehessen managelni az egészet.Ha bárki bármire is tud okosat, azt naon megköszönném
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w #19661 üzenetére
Jah, és le se esett a tesztig, hogy laptopról elég nehezen fogom megcsinálni. '-.- Szal, nem kapcsolódik semmilyen hálózathoz addig, amíg nem jelentkezem be és a Manjaro valamiért elindulni se akar amíg ki nem veszem az fstabból a mount-t.. Szaaaaaal, erre valami? Hogy bejelentkezés előtt feljöjjön a hálózat?
-
törölt tag
Üdv. Egy laptop HDD-re összerakott Ubuntu 12.04 x64 rendszert, ami két partíción van. Első a '/', második a '/home', miként lehet átköltöztetni egy SSD-re? Megcsinálnám ott is a két partíciót, átmásolnám a fájlokat, FSTAB-ot átírnám és futtatnám a grub-update-t. Ez így rendben lehet, vagy másképp kell?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #18884 üzenetére
Igaz nem engem kérdeztél, de én például így csináltam:
Mielőtt telepítettem linuxot, ismertem az alap dolgokat: fájlrendszer, grub, csomagkezelés, fstab.
Csak ez után tettem fel életem első linuxát ubuntu 6.06 64 bites. (Nem röhög!)
Igaz a grafikus felület egyből eldobta magát, a fedora 5-ön meg nem. Hát így lettem fedorás, off vége.2-3 hónapig csak szoptam vele, semmit se tudtam. De gyűrtem, olvastam kérdeztem, csináltam. 3 hónappal később meg ültem a monitorral szemben, hogy a forrásból telepített program is fut és semmi dolgom. Most mit csináljak?
Nah hát azóta lényegében csak használom 1-2 dolog meg rám ragadt idővel.
Ez így megy. Attól meg mindenki a falba veri a fejét, hogy x megkérdez valamit, leírom: csináld a b-t. Erre csinál h-t.
Utána meg jön, hogy elege van a szopásból...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robagp #18694 üzenetére
A Chakrával jól választottál.
A csomagkezeléséről itt olvashatsz: [link], a cikkem többi része is érdekes, bár már nem minden része friss, pl. már nincs külön bundle manager, egyszerűsítettek a helyzeten.
MurdR: A Debian telepítőből kell majd csatolnod a kívánt partíciót, ráértél volna ott formázni. A Windows nem kezel semmilyen másik fájlrendszert, de nem is javaslom, hogy ebbe az irányba menj el. Léteznek EXT olvasást, akár írást is lehetővé tevő driverek Windowsra, de nem igazán van erre szükséged. A Linuxok fstab fájlában bármikor felcsatolhatod az ntfs-es partícióidat.
-
pushalias
addikt
Akkor ez már célegyenes.
[sudo] blkid ez kiírja ami kell, és utána fstabban ilyen sorokat gyártasz:
UUID=listázott uuid /ide/csatolom típus defaults,errors=remount-ro 0 1
Aztán [sudo] mount -a és reménykedsz
Mondjuk amilyen sűrűn foglalkoztam mostanság ezzel, lehet, hogy kihagytam, vagy rosszul írtam valamit. Meg aztán lehet, neked fstabban nem is UUID-k vannak, de akkor még egyszerűbb.
Szerk:
Mert az lshw egy csomó disztribúciónál nem kerül fel alapból. Csomagkezelővel dobd fel. -
pushalias
addikt
Az ls /dev/disk/by-id/ mit mond?
Egyébként lshw is jó barátod, meg a virtuális masina BIOS-a.Szerk: na, akkor helyben vagyunk, innen kezdve semmi egyéb dolgod, mint beteszed fstab-ba, és az esetleges szükséges egyéb confokba. Ha az UUID kell, akkor ls /dev/disk/by-uuid/ -alh segít.
(#18576) NewmanHD Talán másik billentyűzetkiosztást kéne beállítanod?
-
törölt tag
man fstab.
a /etc/fstab fajlban
a felmountolt particiok mellett a hatodik erteket az fsck hasznalja. jo esellyel a root particio mellett 1-es van, a tobbiek mellett 2-es. ha atrajzolod 0-ra, nem lesz ellenorzes.
en nem tennem.
inkabb feltapaszkodnek pl usb-rol es csinalnek kezivezerlessel fsck-t. lehet h telleg sokaig tart neki. ha kuzd vele, valami problema is lehet (vagy csak bazinagy particio egyben).banzai,
&rew -
válasz
lionhearted #17578 üzenetére
Átállítottam 2-esre fstab-ban, köszönöm az infót. "/var/ftp/megoszt" és "/run/media/csonti/data/megoszt/" is drwxrwxrwx. Ha a "/var/ftp"-be másolok egy fájlt vagy könyvtárat, akkor azonnal megjelenik, a mount bind hatására viszont eltűnnek a korábban üres könyvtárak.
A /etc/vsftpd/vsftpd.conf fájlban ezek vannak beállítva, próbálom ez alapján kideríteni, hogy itt van-e a gond:
anonymous_enable=YES
local_enable=NO
write_enable=NO
local_umask=077
dirmessage_enable=YES
xferlog_enable=YES
xferlog_std_format=YES
idle_session_timeout=600
data_connection_timeout=120
listen=NO
listen_ipv6=YES
pasv_enable=YES
pasv_min_port=10000
pasv_max_port=11000 -
válasz
vgyuri #17572 üzenetére
Fstabban a második partícónak az utolsó számát állíts 2re, a root legyen csak 1es.
A problémára visszatérve, nem igazán definiáltad ezt a "jogosultságot már beállítottam". Kinek adtál jogot?
Othersnek jó lenne egy olvasási jog rá pl.@psg5: nem kell újraindítás, csak a böngészőnek. Egyébként, ha telepítésnél nem pipáltad ki a third-party szoftvereket, akkor telepítsd szoftverközpontból az "ubuntu-restricted-extras" csomagot is. Az sokat dob az egészen.
-
Fedora 18: vsftpd-t felraktam, másik eszközről anonymous-ként rá tudok csatlakozni, látom a /var/ftp-n belüli könyvtárakat. Szeretnék egy új, máshol lévő könyvtárat megosztani, létrehoztam a "/var/ftp/megoszt" könyvtárat, beírom hogy "mount --bind /run/media/csonti/data/megoszt /var/ftp/megoszt", file manager-rel látszanak a /var/ftp/megoszt-ban lévő fájlok, de az ftp megosztásból eltűnik a könyvtár. "umount /var/ftp/megoszt/" hatására újra megjelenik a könyvtár, de üresen. Jogosításokat is beállítottam, de nincs változás.
Megpróbáltam: "mount /dev/sda7 /media" és "mount --bind /media/megoszt /var/ftp/megoszt" parancsokat is, de ugyanúgy eltűnik ftp-ről a könyvtár, file manager-rel viszont rendesen látni.
Tudna valaki segíteni, mi lehet a gond? [link] [link] ezek alapján próbáltam. Ext4-es fájlrendszer van mindenhol, fstab-ban:
"UUID=684cb4e1-510a-47ee-832b-6d19c2c9338e / ext4 defaults 1 1"
"UUID=ede5514f-23fb-4f91-96ac-68d0e637ecc8 /run/media/csonti/data ext4 defaults 1 1" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomi5244 #17417 üzenetére
Úgy néz ki van rá moddolt bios: [link]
Egyébként AHCI nélkül pont azt bukod el, amit Windows alatt is. A trim ettől független, azt a "discard" opció hozzáadásával tudod bekapcsolni az fstab fájlban.
ViZion: egy Vistával szívtam meg tegnap. Mire rájöttem, hogy valaki beállított két betárcsázós netet meg fix ip-t és ezért nem megy a konfigolása a routernek hiába villog a port, a win meg képtelen volt meghatározni a problémát... Argh.
-
ViZion
félisten
válasz
bmate7 #17344 üzenetére
Csinálj egy printscreent a gparted ablakról, vagy terminálba
sudo fdisk -l
a vége kis Lmondjuk Neked ez a sudo fdisk -l /dev/sda
és a listában mittomén sda3 -nál extended lesz írva
GPartedben swap off után megkeresed az extended partíciót és megnöveled ->kihúzod a szélét a felszabadított területre. Utána ezen belül van a linux partíciód, azt is kihúzod széléig, kész.Nah, a printscreen segített.
sda3 jobb szélét behúzod balra, ahogy tetszik. Utána sda4-et megnöveled az üres helyre kihúzva, majd sda5-öt is utána húzod. Swap off kellene természetesen, ha végzett, akkor swap on, kész.Ha nem megy, akkor sincs gond. Ekkora helyen el kellene férjen a linux, a fájljaidat rakd át a win partícióra, tudsz symlinket is csinálni, vagy fstabbal felcsatolni is akár az egész partíciót, bele a saját mappádba.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Nah, jó ez így kb. CentOS-t meg még párat letöltök majd cégnél, amúgy is szeretek virtualboxban tesztelgetni.
Ami fura: kmod catalyst még mindig nem adja a nomodeset-et a kernel opciókhoz
Azért ez nem új dolog, fene vigye.
systemd-analyze
Startup finished in 2285ms (kernel) + 6451ms (userspace) = 8736msAzért F17 ennek jócskán alávágott, összesen ~4 sec körüli idővel, amikor farigcsáltam
Blame:
727ms home-ektv-Dokumentumok.mount
616ms plymouth-start.service
373ms systemd-udev-settle.service
363ms systemd-remount-fs.service
332ms iscsid.service
307ms firewalld.service
293ms NetworkManager.service
275ms chronyd.service
243ms polkit.service
212ms systemd-logind.serviceMondjuk a csatolást fstab-ból át lehetne rakni login utánra talán, meg pár egyéb szolgáltatást is. Persze nem tűnne lassúnak, ha autologin lenne...
Arra nem emlékszem, h plymouth-ot mivel kapcsoltam ki, most text-en van, de így is gáz. Van még pár service, amit le lehetne lőni, de összesen nem hoz annyit, mint a plymouth kilövése.
Egyébként így jó nagyon, csak kikapcsoláskor csíkoz a kép, de ez is catalyst óta van. Windows meg kb. 3 perc alatt áll le a legfrissebb driverrel, szal. ez inkább AMD error
-
ViZion
félisten
A telepítő, ha SSD-ről tutira mindennek menni kell, akkor megoldja.l
Fat32 ami még engem zavar... NTFS is jobb, de ahogy szeretnéd. Fstab csatolás is jó, csak akkor ha nincs rádugva, akkor megáll a boot és kérdezi, h mi legyen. Ezt csak azért, mert ha vki akarja használni, akkor ezt mondd el neki. Lehet, h Debiannál ez nem így van, ezt majd a többiek megmondják, Fedora a rosszul kitöltött fstab bejegyzésekre alGériás -
Jim-Y
veterán
válasz
ViZion #16895 üzenetére
Köszi a választ.
SSD-n jelenleg mi van?
Win7 Prof, és csak az! Semmi más nincs az SSD-n csak a core win, és a programok. Ebből adódik, hogy ez mehet a levesbe, nem kell menteni róla semmit.
Melyik linuxot szeretnéd kipróbálni?
Korábban már kérdeztem itt a topikban.. Debian lesz xfce-vel.
Milyen vasra kerülne?
a gépem az adatlapomnál, ami érdekes lehet, hogy 8gb ramom van, így swapot nem is kell majd beállítani, gondolom.
Ugye ami még érdekes, hogy merevlemeznek én a külső tápnélküli vinyómat használom. Ez jelenleg is egy hosszú usb3 kábellel a házon kívül előre van vezetve, ha hazamegyek vidékre, akkor csak kihúzom, és az összes adatom utazik velem. Ezt szeretném linux alól is elérni, ezért kérdeztem a korábbiakat
Amit leszűrtem a válaszaidból:
- letöltöm a live usb-t, erre még windows alól fel tudom tenni a Debiant, így elkészítek egy bootolható pendrive-ot.
- bedugom a gépbe, bootolok usb-ről, ott gondolom lesz olyan hogy formázom a jelenlegi partíciót -> ssd-s win megy a levesbe, majd feltelepítem a linuxot.
- már linux alól felteszem az xfce-t, majd
- rádugom a FAT32-es külső vinyóm, amit mondjuk fstab-bal beállítok valahova, valaminek. Mondjuk /datas -nak.És élvezem az új rendszert. Van valahol bibi a fentiekben?
-
ViZion
félisten
Ahogy már leírták fentebb is, van lehetőség az állandó, automatikus csatolásra (pl. fstab-ba egy sor), de külső eszköznél szvsz felesleges. Rádugva megjelenik egy ikon neki, de akár linket is csinálhatsz a doksiknál ami erre mutat. Ez biztonságosabb így sztem.
SSD-n jelenleg mi van? Melyik linuxot szeretnéd kipróbálni? Milyen vasra kerülne?
Röviden ahogy én csinálnám: Live linux pendrávjról elindít (ehhez segítség ITT, illetve logouton van még sok cikk), ezzel az SSD-ről a doksikat, fájljaidat át tudod rakni a külső HDD-re (feltéve hogy a korábbi win fájlrendszer nem volt titkosítva). Majd kattintás a telepítésre, kiválasztod az SSD-t. Lehet automatikusan, hogy az egész fájlrendszert használja, vagy lehet kézzel beállítani swap-ot (nem sok kell), miegymást. Én mindent csak / alá raknék, de ki-hogy. Ext4-re formáznám - ezzel az SSD korábbi tartalma TÖRLŐDIK! Erre figyelj, amúgy végigvezet a telepítő (Ubuntu és változatai telepítője negyon jó, openSUSE kicsit macerás, Fedoráé is érthető). Ha gond van, akkor Live alól is tudsz kérdezni. -
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16850 üzenetére
Az XP után semmi gondom a boot sebességével.
Mondjuk én nem KDE-t szedtem le az Intel M-s procimra
XFCE-t és eléggé bejön. A Chakra KDE-vel az volt a gond, hogy elég öreg volt hozzá a laposom, akkor elkezdtem az Arch-t buherálni, de sehogy se volt a legmegfelelőbb. De ez, ez most zsíros. Végre egy használható asztali disztró a laposomra, amit nem kell nyúzni, hogy menjen.
A Mandriva volt még ilyen, de az is bazira pörgette szegényt. Ebben alapban van Cairo,Steam,Chromium,vlc meg egy rakat dolog, amit fölös részletezni.
A noatime-t miért is kell beszúrni az fstabba?
Erről még nem is hallottam..
Egyébként ez a Conky is tetszetős dolog... Hmm... Lehet bepróbálom valamelyikre (Chakra,Manjaro).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16848 üzenetére
Na, hát végül minden bejön, amit mondok.
Egyetlen hátránya talán az, hogy a Manjaro nem half-rolling, hanem teljesen rolling disztró. Mikor először próbáltam ki, akkor egy updattel el is szúrtak valamit KDE-n, de a fórumban nagyon hamar reagáltak, elnézést kértek és megoldották a gondot.
*ha még egy kicsit gyorsítani akarod, akkor a szokásos noatime opciót add hozzá az fstab-ban. Valamint ha nem veszed ki menet közben az aksit mikor arról megy a gép, akkor a nobarriert is hozzáadhatod. Pár másodpercet lefaragnak a bootból, mint bármilyen disztrónál.
-
ViZion
félisten
Sokmindent nem kell hegeszteni, esetleg az induló progikból kiszeded ami nem kell (pl. Bluetooth, frissítés kezelő, nyomtatás vezérlő, stb.), és amiről tudod, h mi. Lehet csinálni FSTAB-ban a win partíció csatolásokat, symlinkeket ha gondolod, mást Ubuntun én nem igazán tudok. Vannak ilyen optikai tuning dolgok, meg erőforrás indikátorok, etc. de ezeket majd Ubuntus kollégák megmondják.
CPT.Pirk: Chakra, Minecraft... mi jöhet még?
Urban Terror, sok fejlövéssel, kész
-
Rimuru
veterán
válasz
St3ven #16379 üzenetére
Terminálban beírod hogy id akkor kiadja, amúgy meg lehet használni a neved is, pl.: uid=St3ven
Gondoltam nem akarod újraindítani a gépet, ezzel lecsatolod őket, majd vissza is csatolja, ha Ubuntut használsz akkor meg sudo-t is kell hozzá használni (a kettős kereszt azt jelenti a sor elején hogy root-ként hajtsd végre). Természetesen ezt is terminálban kell kiadni, miután átírtad az fstabot.
sudo umount /dev/sda5 /dev/sda6 /dev/sda7 && sudo mount -a -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, XFCE van Debianra is, lehet, hogy a következő verzióban az lesz alapból, de ezt még nem találták ki. A mostaniban alapból Gnome2 van, ami egy kellemes felület, csak ezt már nem fejlesztik tovább. Azt hiszem a telepítés elején is ki lehet választani a kívánt asztali környezetet, de ha ott éppen nem lenne, akkor felrakás után is válthatsz XFCE-re, vagy ami tetszik.
Az SSD-d viszont a trim kézi bekapcsolását igényli (minden disztrón), hozzá kell adnod a "discard" opciót a root fájlrendszer csatolási beállításaihoz. Katt a blogomra, van benne két írás a Debian belakásáról, ugord át a KDE-s részeket, az "fstab" résznél meg fogod találni, nagyon egyszerű megcsinálni.
Ha telepítéskor nem csak egy "/" root fájlrendszert használsz, hanem a "/home"-ot átteszed a külső vinyóra, akkor a te dolgaid oda fognak kerülni és csak a rendszer magja lesz az SSD-n.
/swap partíciót nem kell létrehoznod, negyed ennyi ram mellett sem nagyon nyúlna hozzá.Laybee: Mondjuk nem az övék a legegyszerűbb telepítő, de szerencsére nem bonyolult. A 6-os előtti verziókat mondjuk nem próbáltam, ott nem tudom milyen volt.
-
tvamos
nagyúr
Vagany lehet az openbox... de most nem eroltetnem.
Ellenben, nem boldogulok az SSD trimmel.
Illetve, betallitottam az fstab-ban, amit kell, (discard,) csak jo lenne ellenorizni, megtortent-e a dolog. Illetve, a leirasalapjan nekem nem sikerul. Nincs valami egyszerubb megoldas? -
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #16135 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
UUID=50d0224c-2593-48e6-a0c9-184791aa3263 / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1
# swap was on /dev/sda9 during installation
UUID=e796f189-ce06-4827-9769-8578cdedc605 none swap sw 0 0
#Data
/dev/sda8 /media/Data ext4 users,exec,rw,noatime 0 0
#Misc
/dev/sda7 /media/Misc ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0
#Backup
/dev/sda5 /media/Backup ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0
#Steve
/dev/sda6 /media/Steve ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0Átírtam az fstab-ot, hogy a media alá csatolja a partíciókat, de így sem enged semmit sem a Kukába rakni.
-
-
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #16032 üzenetére
Hátööö, eddig úgy volt, hogy mindig csak akkor láttam a Kukában a törölt elemeket, ha csatoltam azt a bizonyos partíciót, amelyiken eredetileg voltak. Szóval innen gondolom, hogy ott kísértenek valahol.
szerk.:
Most nem tudom újraindítani a gépet, de ha felszabadul, akkor kipróbálom az fstab átírását. -
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #16028 üzenetére
#
#
UUID=50d0224c-2593-48e6-a0c9-184791aa3263 / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1
UUID=e796f189-ce06-4827-9769-8578cdedc605 none swap sw 0 0
#Data
/dev/sda8 /home/St3ven/Data ext4 users,exec,rw,noatime 0 0
#Misc
/dev/sda7 /home/St3ven/Misc ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0
#Backup
/dev/sda5 /home/St3ven/Backup ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0
#Steve
/dev/sda6 /home/St3ven/Steve ntfs-3g users,exec,rw,noatime 0 0 -
St3ven
addikt
Sziasztok!
ZorinOS alatt eddig manuálisan csatolgattam a partíciókat a /media alá, majd az fstab fájl megszerkesztésével - CPT.Pirk hathatós közreműködésével - ezt a folyamatot automatizáltuk, azzal az eltéréssel, hogy most szépen sorban a /home/St3ven/ alá csatolja őket.
Volt azonban pár dolog a Kukában, amelyek még a korábbi manuális, "media" könyvtár alá történő csatolás során keletkeztek.
Na most ezeket a fájlokat nem látom, hiszen más könyvtár alá csatoltattuk automatikusan a partíciókat. Hogyan tudnám őket végleg törölni?
Leválasztottam próbaképp az egyik partíciót, de manuálisan már nem is engedi visszacsatolni a "media" alá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15919 üzenetére
Nos, először csináld meg a mappákat, ahová csatolni fogod őket. Vagy fájlkezelő, vagy terminálba:
mkdir /home/felhaszn_neved/mappa_neveA sudo fdisk -l parancs megmutatja, hogy milyen partícióid vannak. Onnan ki tudod nézni, hogy /dev/sda1 .. X a száma a partíciódnak.
Innen már csak be kell írni az fstab fájlba úgy, ahogy azt előzőleg mutattam. A nano elsőre kicsit furcsa lehet, csinálhatod egy akármilyen, root jogokkal indított szövegszerkesztővel is.
Ha nem világos, akkor tedd be ide a cél mappa elérési útját és a sudo fdisk -l kimenetét, segítek összehozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15916 üzenetére
Ne a wines emlékekből indulj ki, itt alapból csak azt csatolja indításkor a rendszer, amit megadtál az fstab fájlban. (vagy a telepítő, mikor települt a renszer, mint nálad a "/" és a "swap" partíciók) - egyébként magától honnan tudná, hogy te hova szeretnéd csatolni a fájlrendszerben?
Ha megfelelően beírod a sort amit adtam, akkor azt a partíciót is fel fogja csatolni indításkor. (plusz létezik a mappa, ahová csatolni akarod)
-
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #15913 üzenetére
Ezt írja:
GNU nano 2.2.6 Fájl: /etc/fstab
#
#
UUID=50d0224c-2593-48e6-a0c9-184791aa3263 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=e796f189-ce06-4827-9769-8578cdedc605 none swap sw 0 0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #15772 üzenetére
Nem, az UUID nincs benne az elérési útban. Tegyük fel:
/3242AS3W5E4 /adatok/d ext4 defaults,noatime 0 2
hogy ez szerepel az fstabban. Ekkor neked csak az /adatok/d a vinyó elérési útja. Az nem kell sehova, hogy a rendszer minek hívja.
lionhearted:
Örök wines havernak valami 60%-os halott vinyójára feltettük, mert ilyen körülmények között a Win7 használhatatlan, ennek már több mint fél éve, azóta is azon a félig halott vinyón fut a Chakra és annyira megszerette, hogy nem is vágyik vissza win7-re. Nekem ez elég bizonyíték. -
válasz
jackbacsi87 #15770 üzenetére
Mivel egyre többször írja be ide.
Ettől még persze lehet vele szerencséd.(Habár ezek a kétes eredetű, semmit nem tettem kijelentések mögött sokszor bújik meg valami.)
@Mcszaby: Symlink?
Egyébként fstabban UUID alapján is fel lehet csatolni (talán azt érdemesebb is, mivel egyedi).
Mappát (ahová csatolod) meg neked kell létrehozni, és legyen megfelelő jogosultságra rád nézve. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, ilyesmiért nem kell újrarakni.
Ez, hogy kell-e külön "/home" pratíció, ez rajtad múlik, meg néha a telepítőn. Régebbi OpenSuse pl. a saját elképzelése szerint szétbontotta a "/" partíciót egy "/"-re és egy "/home"-ra, ha jól emlékszem nem is engedte, hogy másképpen csináld. Tulajdonképpen valamennyire adatbiztonsági, meg tárhely előnyei vannak a külön home-nak, mivel ott tárolódik a felhasználód minden cucca, letöltött dolgok, stb.
Amennyiben szeretnél ilyet külön, nem kell miatta újrarakni a rendszert. Egyszerűen csak fogsz egy partíciót, megformázod a neked tetsző módon (Ext4) és felcsatolod a fájlrendszerbe az fstab fájon keresztül, ez csak egy sor beírását jelenti. Ha ez megvan, egy parancs kell csak, ami átteszi a /home-ot az új helyére: usermod -d /path/to/new/homedir/ username
De mint mondtam, ha elférsz a mostani "/" partíción, akkor nem szükséges ezt megcsinálni. Pár disztrót már használtam, de még mindegyiken csak egy partíció volt nálam.
A Swap meg a mai több giga ram korában igazából csak a hibernáláshoz kell. Ha nem hibernálod a gépet, akkor ahhoz sem. Most 4Gb ram van a gépemben, a teljes Chakra használ 1G-t ebben a percben böngészővel, pidginnel, befejezett frissítéssel együtt, szal még mindig kellene valami a maradék 3G betöltésére, hogy sorra kerüljön a swap.
Ahogy láttam a disztrókban, amíg van szabad memória, addig nem igen nyúlnak hozzá a swaphoz. Régebbi Ubuntu is elvolt a 384MB ramos gépen Firefoxal az nélkül, hogy használta volna a swapot, maximum néha 1-2 mega került bele. -
ViZion
félisten
-
válasz
Damateo #14865 üzenetére
Üdv!
Notepad++ helyett van alternatíva (nem is egy, akár a gedit is megteszi), C# helyett a MonoDevelop, de nyilvánvalóan windows.forms nélkül, helyette GTK# (mondjuk futtatni elvileg lehet...). Tehát ha ez megkötés, akkor max virtuális gépen futhat.
Gyors pendriveon a rendszer is gyors. (USB3) Egyébként nyilván winyón gyorsabb.
Célszerű? Amit megfelelőnek találsz, és minden hardvered kezeli. Akár az openSUSE is.NTFS-t ír olvas már pár éve a legtöbb linux, de arra nem telepíthetsz.
Optimus-t az nV nem támogatja a linux drájverekben, nyílt alternatíva a bumblebee project.
Gond nem lesz a windows bootolásával, gond akkor van, ha a windows kerül fel később. És akkor is a linux nem fog indulni.
Ha a swap terület telepítéskor kerül "csatolásra", akkor ezt egy beállítófájlban (fstab-nak hívják) tárolja, így tudja, mi tartozik hozzá. Ezenfelül a swap formázatlan terület.
4G ramnál azonban elhanyagolható a használata, hacsak nem ragaszkodsz a hibernáláshoz. Ekkor ugyanis a ram a swapba kerül mentésre, így a teljes memóriamennyiség méretére (inkább kicsivel többre) van szükség. Nincs katasztrófa akkor sem, ha később kerül kialakításra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még normál vinyón is ált. gyorsabb egy Linux, mint pl. a Windows7, ha a boot időket nézzük. Nálam az asztali gépen és laptopon is végez a boot-al a Chakra 50-55 másodperc alatt, miközben Win7 csúnyán kikap, főleg a laptopon (ugyanakkor lett telepítve, mint a Chakra, még teljesen friss) és akkor ez még nem is egy "lightweight" disztró, hanem full KDE.
Nem hiszem, hogy ebből az előnyből bármit vesztene SSD-n. Egyébként vannak lehetőségek további gyorsításra, pl. a noatime opció az fstab fájlban, e4rat / preload használata...
Egyet nem tudok, hogy a trim-et még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban.
-
chubii
senior tag
+ rokefeller + CPT.Pirk : Nem tudom. Bekapcsolásnál be kell hoznom a boot menüt, és kiválasztani az Pendrive-ot, máskülönben a fentebb említett hibaüzenet fogad.
letix féle megoldásra ezt adja ki :
/usr/sbin/grub-setup: figyelm.: Kísérlet a GRUB telepítésére partíciók nélküli lemezre vagy partícióra. Ez egy ROSSZ ötlet..
/usr/sbin/grub-setup: figyelm.: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..
/usr/sbin/grub-setup: hiba: nem folytatom a blokklistákkal.
CPT.Pirk féle megoldás lefutott hiba nélkül, de nem hozott változást.
Valamit véletlenül elnyomhattam a rendszer telepítésénél
GParted HDD, GParted Pendrive,fstab,mtab -
letix
senior tag
válasz
chubii #14385 üzenetére
Pendrive-ról indul a komplett rendszer? Nem lehet, hogy csak a rendszerbetöltőt (GRUB/2) telepítetted oda?
Én felbootolt állapotban megnéznék pár dolgot..
-fstab, -mtab tartalmát, -df --si kimenetét, aztán ezeket mérlegelve indulnék el.. Ha csak a GRUB-ot kell rendbeszedni, elképzelhető, hogy
-grub-install /dev/sdx
-update-grub
elég neki.Persze mindezt én Debiannal tenném, szerintem Ubuntu alatt is ugyanezek a parancsok.
udv
letix -
Nagytalp
senior tag
válasz
Gebriel #14349 üzenetére
Be kell állítani/írni (fstab), hogy automatikusan csatolódjon a partíció. Akkor nem kell minden alkalommal újra beállítani. Nálam is ez a helyzet de még lusta voltam megcsinálni.
Ha ez sikerült akkor beteheted a Transmissont automatikusan ütemezve minden induláshoz. Akkor elvileg nem lesz többé gond vele
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom, hogy ubuntuban meg van-e oldva a processzor órajel visszavétele.
A cat /proc/cpuinfo paranccsal meg tudod nézni az aktuális pillanatnyi órajelet.
A boot gyorsítására van lehetőség, mint minden disztrónál:
noatime opció hozzáadása az fstabban a "/" fájlrendszerhez. Ha szünetmentes áramforrásod van, akkor a nobarrier opció is mehet. Normál gyors vinyónál a notaime pár másodpercet hoz.
Ezen kívül még vannak előtöltéssel operáló dolgok, mint a preload és az e4rat, ezeket fel tudod rakni apt-get-el. (e4rat-ot nem tudom, de a preload mindenképpen van)
Régebben mikor még uborkáztam, volt olyan, hogy concurency-t lehetett beállítani, amivel párhuzamosodtak a dolgok boot alatt, de nem volt egy megbízható dolog.
Valamint egy utolsó megoldás, egy kevésbé erőforrás igényes disztró használata.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13948 üzenetére
Sambában külön jogosultásgok vannak. A home-od meg a usered jogosultságával rendelkezik. Szerintem ezért.
az ntfs megint másik történet, mert azt a rendszer külön kezeli. Mivel a unixos jogosultságokat nem tudja kezelni.
a hupos irásban erről is van szó.
az fstabot pedig root joggal nyisd meg.
utána:
nano /etc/fstab -
BeeNiTTo
tag
crunchbang-alatt miért van hogy nem tudok meghajtót csatolni ? azt írja hitelesítés szükséges
ha terminálbol probálom akkor ezt irja :nem található a(z) /etc/fstab vagy a(z) /etc/mtab alattjól csinálom egyáltalán ? "/dev/sdb4 -így probáltam
fstab ban minek kellene egyáltalán írni ha be írnám hogy /dev/sdb4 elég lenne?
amugy ezeket szeretném : -
-
ViZion
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3147
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- iKing.Hu - Motorola Razr 50 Ultra Midnight Blue Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB
- AMD GAMER Setup! Rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest