- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Meglepetés az iPhone Air hajlítópróbáján
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 7 - hetedik
- Google Pixel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OFFTOPIK: Earfun-lányok Magyarországon
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #102482 üzenetére
Utánanézek a bzip2-nek, úgy látom, hogy Windows alól a 7-zip is tudja kezelni, ami igencsak jó dolog, mert a két rendszer közötti átjárhatóságot is megoldja.
Szerk.: mondjuk valamit nem teljesen értek, több fájlt nem enged becsomagolni a bzip2. Lehet maradok a 7z-nél, az valamivel elterjedtebb. -
válasz
urandom0 #102463 üzenetére
Szakmai tudásod előtti főhajtásom egyre mélyebbre bólint
Megnöveltem a nagyítást és bejött a mobilnézet.
Pontosan ahogy írtad.
10%-ot kellett csak növelni, úgylátszik Winen a globális DPI és + a böngésző nagyítása pont átlépte ezt a választóvonalat.
6 év mofondírozását oldottad meg nekem 1 perc alatt.Köszi!!
-
válasz
urandom0 #102461 üzenetére
Na várjál
Életemben nem hallottam erről, ezt a mobilnézetet hol lehet desktopon beállítani?
És hogyhogy az összes Winen ez az alapértelmezett? De csak a logout.hu-n?És mégegy. A Droidos telefonom meg asztali nézetben van, ez 101%, most néztem meg, nem mobilnézetbe. Mióta androidozok így használom, nekem értelmezhetetlenek a mobilnézetbe megjelenő weboldalak.
És mégis megjelenik. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #102453 üzenetére
Már nincs (friss) iTunes, Windows-on is ketté szedték. Apple Music van és Apple Devices. De ha már Apple, jobban illik hozzá a macOS mint a Windows
-
vendingo
veterán
válasz
urandom0 #102448 üzenetére
sehogy se megy. Nem bírom a gyenge elmémmel a magasröptű feleslegesen túlbonyolított apple logikát.
Volt már ipod, iphone, ipad itthon. Soha egyikre se tudtam se zenét se semmit tenni. Anno amikor vettem az ipodokat szívességből tettek rá nekem zenét, onnantól kezdve az eladás napjáig ugyanazok az albumok voltak rajta (kb 5-6 évig). Az ipod shuffle még mindig megvan, 10+ éve ugyanaz a 10 album van rajta. Miért ilyen bonyolult? Androidos telóm plug and play win és linux rendszeren is. Vettem alin otg-t, az valamiért nem működik, veszek egy másikat, ha azzal se, akkor megyek vissza androidra, mert ez így használhatatlan. Vicc, hogy tutorial video, meg fórumozás kell egy alap funkcióhoz. -
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #102345 üzenetére
Nálam aztán semmi extra ;-) Friss telepítés, kb. csak a böngészőt használom.
OK, persze, van elég memória, úgyhogy használja gyorsítótárnak stb., na de tudtommal a htop-ban a zöld rész a memóriahasználatnál a programok által valóban elfoglalt memóriát mutatja, az meg hát elég szép! -
lanszelot
addikt
válasz
urandom0 #102311 üzenetére
??
Nem értelek.
Kiragadtál egy részt, persze hogy más a jelentése.
"...amiről én raktam"Sose használtam mysql-t , de soha.
Érdemes elolvasni mit írok, legalább a mondatot végig olvasni, és értelmezni.
Pláne nem árt elolvasni mire válaszoltam, az is fontos.
Pont ezek miatt támadtatok be a php topikban.
Nem olvassátok el, nem értelmezitek, csak gyorsan támadtok.
De miért? Mit csináltam, hogy azonnal nekem estek?Ezért nem járok már oda. Külföldi fórumokon fura, hogy senki se támad be.
Én itt befejeztem.
A kérdésemre próbáltam megírni mi lett végül, de valamiért páran személyes sértésnek vették.
Nem értem miért. -
válasz
urandom0 #102295 üzenetére
Azért a /media, mert jó ideje már ide rakja be, ha készítek egy külön /ADAT particiót. Amúgy is egy külön partició lenne szerencsésebb. A /var-t laikusoknak nem javasolnám.
Kezdők inkább ismerkedjenek a Linux File Hierarchy Structure leírásával előbb.
-
válasz
urandom0 #102291 üzenetére
Tudom, de mint írtam, ők a teljes /home-ot kivették a lehetőségek közül. Így a legtisztább, a /media mappába lehet csinálni megoszható mappát. Jó ez így. Nem tudom, hogy alapból ilyen-e a Cinnamon Nemo párosnál más disztrókon, de a Linux Mint ennyit enged. Valamelyik konfig fájlban biztosan lehet állítani ezt is, de épp ezek a megosztásos dolgok azok, amik totál kívül estek eddig a gyakorlatomból. Sose használtam samba-t, miniDLNA-t sem...ami azonos wifin van itthon, azt meg látom a Nemoban, kb itt ki is merült minden hálózatos rutinom.
-
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #102283 üzenetére
Hogy elmondhassák, az ő rendszerükben ez is csak 2 kattintás. Ez több centiméterrel megnöveli azt a bizonyos virtuális péniszt.
Lehet év(tized)ekkel ezelőtt még egy rég régi samba-van működött, aztán úgy maradt.
Ha még fent van a rendszer, ne a Home mappán belül próbálj megosztani valamit, hanem azon kívűl. pl. /media vagy /megosztás mappát oszd meg, hátha ...Pöttön
Szerverre minek a GUI? Se a Windows-os megosztásokhoz, se a DLNA beállításához nincs szükség GUI-ra. Csak feleslegesen eszi az erőforrásokat. -
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #102274 üzenetére
Na, feldobtam Virtualboxba egy Mintet Cinnamonnal. Nemoban default benne van a share plugin. Megosztottam egy mappát, hozzáadtam magam a sambashare csoporthoz, ki-bejelentkeztem, de a Nemo azt írja ki, hogy A(z) "/home/$USER/mappa" megosztás jogosultságai megakadályozzák, hogy másik is elérjék ezt a megosztást. 777-es jogosultsága van a mappának.
Megpróbáltam elérni hálózaton keresztül a mappát, Windows-os gépről nem megy, Linuxos gépről nem megy, jelszóval sem. Úgyhogy ez így tulajdonképpen nem ér semmit, továbbra sem lehet megúszni az smb.conf kézzel történő szerkesztését.Én egyébként SSH-t használok mindenhol, csak ugye az a szerencsétlen Windows hülye hozzá.
-
-
válasz
urandom0 #102203 üzenetére
csak ezek azok "vissza lesznek tartva" típusú csomagok
Nincsenek a visszatartottak között sem! Direkt ezt néztem, hogy sem a nala, sem az apt sem az aptitude nem mutatta ezeket, utóbbi nem is tartott vissza semmit... Kizárólag a Frissítéskezelőben jelentek meg a 25.04-es csomagok.Semmilyen plusz repot nem rakok fel már régóta a Mint-re, ez a rendszer amúgy is kb felkerült a notira májusban és pár nap múlva el is raktam a gépet az új notira cuppantam rá.
Upgrade-eltem 21.1-re, ennyi történt vele kb.
Ennyi a list:
deb https://mirror.niif.hu/linuxmint xia main upstream import backport
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble main restricted universe multiverse
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-updates main restricted universe multiverse
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverse
-
válasz
urandom0 #102197 üzenetére
Mikor felfedeztem, hogy a Frissítéskezelő az Ubuntu 25.04 mesa csomagjára akar frissíteni, akkor láttam a dracut-ról a hírt, hogy erre vált a következő Ubuntu az initramfs-ről. De itt csak a dracut csomag volt, míg közben a normál tárolókban megjelent a dracut-install csomag. Nem akarom kipróbálni, mi lenne, ha ráengedném a Frissítéskezelőt, lehet csak a dracut csomagra vár a most felrakott/frissített? dracut-install!
Épp elég durva már az is, hogy a Frissítéskezelő a 25.04 csomagjait tallózta be...no de honnan a fenéből, ha nincs 25.04-es Ubuntu tároló fenn?
Közben azt látom, hogy a Frissítéskezelőben már nincs a dracut csomag...
akkor csak felkerült mégis a dracut-installal.
Nem került fel, valahogy eltűnt a frissítendő listából, csak ez van fenn:
-
válasz
urandom0 #102193 üzenetére
Szerintem egyre nehezebben tudja követni a Linux Mint az Ubuntu alapú rendszerépítést, amit eddig követett. Az LMDE meg kihagyja a köztes lépcsőfokot, mégis stabilan működik.
Már az is aggaszt az utóbbi történések alapján, hogy most egyszerre rakta fel a dracut csomagot és frissítette az initramfs-tools csomagot.
-
-
válasz
urandom0 #102120 üzenetére
Ez sem vált be sajnos
user@debian:~$ sudo nala install mate-polkit
[sudo] user jelszava:
mate-polkit is already at the latest version 1.26.1-3
Nothing for Nala to do.
user@debian:~$
Lehet, hogy feltolok egy crunchbang plus plust, vagy egy bunsenlabost, de azok már avultasak, meg lehet, hogy nekem túl vastagok.
-
válasz
urandom0 #102105 üzenetére
Hatekonyabb, ha hasznalod. Checksum, digitalis alairas ellenorzese mindegyik 1-1 parancs, amikhez minimum 3 kattintas kell a GUI-n - foleg, ha tobb allomanyon kell elvegezned batch-ben - es meg nem adminisztraltam semmit. Ha arra a teruletre mereszkedunk, akkor meg a GUI vegkepp nem rug labdaba - sok olyan lekerdezest tudsz megcsinalni, amire GUI-n nincs is opcio.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #102063 üzenetére
Megadtam szerintem minden infót: upnp (dlna) szervert akarok látni, de nem látja.
Nem látja = nincs ott a NAS az upnp eszközöknél, mint elérhető eszköz.
A hálózati közvetítés szerintem totál más, olyat nem akarok ;-) url-t sem kell beírnom. Egyszerűen csak a nézetet lejátszólistára állítva bal oldalon ha az upnp-re kattintok, ott kellene lennie a NAS-nak (eddig még minden rendszeren ott volt)A tűzfal a ludas: leállítottam, látja a VLC a NAS-t upnp-n.
A tűzfal konfigurálásánál hozzáadta minden zónához az upnp-client-et, de nem oldotta meg...Nagyon jó dolog egyébként, hogy ezt így alapban blokkolja valamiért a rendszer: sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, ha az alapvető szolgáltatásokat sem érem el a helyi hálózatomon ;-) Még jó, hogy böngészni enged egyáltalán - én a helyükben a következő frissítéssel azt is tiltanám! Sőt, a bejelentkezést is: mert ha nem jelentkezik be a felhasználó, még kisebb a veszély ;-) Na mindegy... Előre megyünk, nem hátra ;-)
-
.-..-.
tag
válasz
urandom0 #102080 üzenetére
Az utóbbinál nem csak annyi a probléma, hogy root-ként van futtatva a yay?
Nálam a pikaur sem engedi és azért is szólt, hogy a konfigjából vegyem ki a root usert.Amúgy nekem az Arch AUR-al nincs semmi különösebb gondom.
Normal Arch-ot használok Gnome-al. (full manuális telepítéssel) -
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #102034 üzenetére
Nem tudom nálad hogy néz ki a home, nálam a mostani 1 éves rendszeremen katasztrofális
Egy csomó dolog a /home/szoftver_neve könyvtárba rakja magát aztán létrehoz még egy saját dot könyvtárat is, mert miért is lenne jó a .config
Természetesen ha tudatos vagy és mindent mindig kezelsz hova települjön nem lesz ilyen, de a next-next-next módszerrel gyorsan elszabadul a pokol -
V.Stryker
nagyúr
válasz
urandom0 #101997 üzenetére
Ezt ajánlotta a rendszer.
Viszont lett egy kis anomáliám. Amikor kikapcsolnám vagy újraindítanám a rendszer és rányomok, akkor ugye visszaszámolni kezd 30sec-ről...arra is rányomok, hogy most, akkor utána 4-5 másodpercre visszajön az asztal és csak utána lövi le magát.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért csinálja? Még mindig EndeavourOS. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101978 üzenetére
A monitorom 2016-os gyártmány, szóval akkor már biztosan voltak 4k kijelzők ;-) Feltételezem ezzel kb. egyidős a skálázásra való igény is. Amit a többi rendszer alatt ennek megfelelően már rég meg is oldottak. Ez nem szemrehányás a linuxnak ;-) , csak ténymegállapítás.
Nincs benne elég pénzt... Hát én eddig úgy tudtam, mert mindenhol azzal ródsóznak úgy >20 éve, hogy ingyenes, és mégis jó, sőt! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101971 üzenetére
Persze, értem - csak azt nem értem, hogy egy ennyire csúcsteljesítményre kihegyezett rendszernek miért probléma pl. a fractional scaling?!
Mert miközben vígan akadozik a megjelenítés, valahogy nem tudok neki őszintén örülni, hogy de legalább közben a ritkán használt dolgok a memóriából nem az nvme ssd-re kerülnek a swap fájlba (ahonnan egyébként manapság kb.3-6GB/s sebességgel tudja beolvasni azt a mit tudom én, pár 100 MB-ot, amikor kell) , hanem a memóriában tárolja őket tömörítve. Hurrá!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-) -
-
V.Stryker
nagyúr
-
Vasti74
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #101886 üzenetére
Így kb. 10+ év aktív KDE alatt ritkán láttam problémát és az sem összeomlás volt, hanem pl. nem működött az energiagazdálkodás beállítása, de az is Debian alatt ahol atom régi csomagokat tartottak.
Az instabilitás egyébként a KDE-re úgy általában nem jellemző, más különben nem lenne ma a legelterjedtebb Linux desktop env.Azt meg értem, hogy a jelenlegi formájában tök jó slim-fit kódbázisa van a Gnome-nak, de cserébe nem is nyújt túl sok mindent. Emlékszem anno a Gnome2-es időkben nem érezted, hogy egy korlátolt valamit használnál, aztán leépültek...
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101875 üzenetére
a cinnamon nem használta a bluez-t konkrétan nem volt a beállításokban bluetooth opció. Felraktam a blueman-t és prímán megy
A cinnamonnal tényleg csak a gtk a bajom, szóval nem annyira kapaszkodok KDE-be. Eléggé vannilla a felhasználási módom desktop terén mert egyik monitoron egy windows anydesket nézek egésznap teljes képernyőn, másikon meg vagy youtube videó vagy egy windows VM teljes képernyőn. igazi linux experience
Őszintén ha nem lenne annyira fapad egy jól konfigolt 100kb méretű dwm is elég lenne nekemAztán ezek az ideiglenes megoldások olyanok, hogy általában véglegesek mert megszokom mire amazt kijavítják
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101858 üzenetére
Felraktam cinnamon desktopot ideiglenesen. Fejhallgató tökéletes, munkához jó lesz. Majd dolgozok rajta hogy kinézzen valahogy. Nem használtam KDE-t se nagyon extra módokon, csak a gtk appoktól feláll a hátamon a szőr
Főleg ennek a default cinnamon témának van egy 10 évvel ezelőtti linux hangulata
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #101755 üzenetére
Én nem veszem fel ezeket már, de aminek részleges a honosítása, célszerű az eredeti nyelven használni, mert elég idegesítő, ha egy programon belül is több nyelv van jelen.
A KDE kapcsán több embertől hallottam, hogy ezért nem is hajlandóak feltenni, mert a teljes angol nem oké, és a részleges magyar sem. Disztróban meg teljesen mindegy, maga a KDE ilyen. Bár nem tudom, ahol nem változik gyakran, vagy régebbi verzió van belőle, ott előbb-utóbb csak le lesz fordítva teljesen. Ezt gondolom...nem tudom. A Cinnamon-nál van infó róla, a Mintes srácok jóvoltából, de a KDE esetében nem tudom. Azt sem, hogy kik csinálják.
zoltanz:
Halkan megjegyzem. "2025 a Linux éve leszÉn borítékolnám, hogy nem lesz. Helyette a "jó" kis Intel GMA-s alaplapok, a Duo,Quad vonallal maradnak W7-en(hiába köhög már a szerencsétlen), vagy a szekrényben. Nem sok szaladgál már belőlük, amik igen, azokat jellemzően nem piszkálják, hiába olyan, mint egy szita. Nagyon extrémnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy W11-et erőltessen rá napi használatra. Meg tényleg....minek? Kínszenvedés. 8k egy 3-4 gen brand használtan. Kb. bármelyik linux vígan elszaladgál rajtuk. Meg W10/11 is.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101760 üzenetére
Javítom magam: NE úgy add hozzá a repót, ahogy leírtam, hanem így:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/Essentials' packman-essentials
Ez csak az essentials-t adja hozzá, szerintem az is elég. Abban van a broadcom-wl csomag, szerintem azt kell telepítened. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101730 üzenetére
Áh, hagyom... A program amúgy is kaka. Megáll munka közben, kérdezne valamit egy ablakban, de üres az ablak - illetve csak egy beviteli mező van, amibe nem lehet írni, és csak egy cancel gomb van ezen kívül. Ha megnyomom a cancel-t, eltűnik az ablak, de a program (folyamatjelző) áll, és vár, további hibaüzenet nélkül.
Kb. mint amikor "gyerekkoromban" ismerkedtem Delphi-vel, összedobtam valamit, és először elindítottam hogy lássuk, mi lesz belőle. (unetbootin a program neve)Következő két kérdések ;-) Hátha valaki tud valamit... De egyre inkább úgy néz ki, hogy így kb. 30 év után "elengedem" a linuxot.
- A Fedora 41 Plasma rendszerem a mai frissítés után egy eléggé sötét kijelzővel fogadott. Eddig is elállítgatta valamiért a fényerőt az asztali gépemen (!!!) , de ott van alul az óra mellett az ikon, csúszka, és világosítottam rajtra. Viszont most már nincs ott a csúszka, nem tudom állítani a fényerőt. Pedig már éppen kezdtem megszokni, hogy ott van, fényviszonyoktól függően használtam is ;-) Csak éjszakai fény van, de azt sem lehet beállítani... Erre valami ötlet?!
- Már többször rákerestem a neten, de nem jutottam előbbre: van egy USB-s DAC + fejhallgató erősítőm (FX-Audio DAC-X6) , ami pár hónapja elkezdett olyat csinálni, hogy két "hang" között (pl. két videó megnézése között: egyiket bezárom, másikat megnyitom) elkezd fehér zaj generátor lenni. Ahogy frissítgetem a rendszert, egyre gyakrabban csinálja :-( Csak az USB-ből kihúzás-bedugás segít, de lassan már elkopik az USB csati. Viszont legalább a feleségem is megtudta, mi az az USB csatlakozó, mert ő is egyfolytában ezzel szórakozik. A neten találok bőven ilyen problémákat, de megoldást sajnos nem: esetleg erre valami jótanács?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101622 üzenetére
Szuper, erre vártam!
Akkor légyszi áruld el, melyik az a fizetős disztribúció, ami úgy működik, ahogy kell?
Tehát feldobom a gépemre, átméretezem 150%-ra a 4k kijelzőmet, és mindenféle akadozás nélkül működik minden, természetesek codec-ek is vannak, ha már fizetős, stb.
Szívesen fizetek érte, de komolyan!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gitáros topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi hangfal építés
- Meglepetés az iPhone Air hajlítópróbáján
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Linux kezdőknek
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC Game Pass előfizetés
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 1800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Corsair 550W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- AKCIÓ! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest