Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gilszkilabor

friss újonc

válasz urandom0 #102143 üzenetére

Kicsit kalandosan, de sikerült. Most már a Lubuntu 20.04 eléri a médiabox megosztását és az XP-s gépét is. Az áhított varázsige ez volt:
    client min protocol = NT1

Köszönöm!

• Gilszkilabor

friss újonc

Jó napot Srácok!

Új vagyok itt, tegnapi a regisztrációm. Évek óta egyik kedvencem a PH!, néhány hónapja napi szinten is olvasom itt a számomra érdekes dolgokat. Nem rég olyanba futottam bele, amivel nem boldogulok, ezért kérdeznék is rögtön, ha lehet. Kicsit hosszúra sikeredett, mert próbáltam kellő részletességgel körülírni:

Az itthoni hálózaton adott 4 db, már-már muzeális eszköz. Ubuntu 16.04 server, Lubuntu 16.04 desktop, 10 éves médiabox és egy Windows XP-s gép. Utóbbi 3 nem csak kliens, hanem szerver is Windows megosztásban. Mindhárom kliens eléri a többiek megosztását, oda-vissza rendben vannak a dolgok. A Lubuntu 16.04 desktop le lett cserélve 20.04-re, és kezdődtek a gondok. Napokig malmoztam a gépekkel:

- A 20.04 gépről a fájlkezelőben, a hálózaton látszódik az XP-s gép, onnan elérhető a konkrét megosztás neve, de kapcsolódni nem sikerül. Hibaüzenet: "Failed to mount Windows share: Időtúllépés a kapcsolatban". Ugyanez visszafelé: az XP-ről a 20.04 gép nem is látható a hálózaton, így a megosztását meg pláne nem lehet elérni.
    - A 20.04 gépről a fájlkezelőben, a hálózaton látszódik a médiabox, onnan elérhető a konkrét megosztás neve, de kapcsolódni nem sikerül. Hibaüzenet: "Failed to mount Windows share: A szoftver kapcsolatszakadást okozott". Ugyanez visszafelé: a médiaboxról a 20.04 gép nem is látható a hálózaton, így a megosztását meg pláne nem lehet elérni.
    - Nem rég feltettem a haver laptopjára egy Lubuntu 24.04-et, azzal ugyanezek a problémák jelentkeztek, mint a 20.04 esetében.
    - Van még egy Lubuntu 16.04-es laptop is itthon, azzal sem megy a kapcsolódás a 20.04-es géppel.

Ami működik Szamba alapon:

- A 20.04 desktop eléri a 16.04 szervert.
    - Kínomban bekötöttem egy Win7 gépet is, oda-vissza elérik egymást a 20.04 Lubuntuval.
    - Próbáltam még Lubuntu 18.04-et is (a 20.04 helyett), azzal oké a hálózat, de a 18.04 labilis, fagyogat.
    - Próbáltam Debian 10 LXQT-t is (a Lubuntu 20.04 helyett), azzal is használhatóak oda-vissza az eszközök, de a Debian 10 esetében már érezhetően gyenge a vasam, tehát nem igazán opció.

Úgy tűnik, 20.04-tól felfelé Lubuntu alatt a régi gépekkel (kivéve a szervert) nincs együttműködés. Mi lehet a baj?

Tudom, tehetnék az XP-s gépre Win7-et, de ez a probléma megkerülése, nem a megoldása. Viszont a médiabox Szamba elérését megkerülni sem tudom.

Új hozzászólás Aktív témák