- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Tudtok abban segíteni, hogy Mandrivan mit-hogyan tudok feltelepíteni? rpm a csomagkezelő, de nem tudom használni. Pár csomagot fel szeretnék rakni..
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Nagy logoutos kimaradás után ismételten vissza tértem.
Érdeklődnék a fedora 18 bétávjával kapcsolatban!Mennyire használható már a béta?...érdemes levárni azt a két napot amit ír a magyar közösség oldala ?
-
McSzaby
őstag
Presto Linuxról vélemény?
-
-
mttssz
senior tag
Sziasztok!
Adott egy gép, egy HDD-vel, ezen jelenleg egy Win7 és egy Ubuntu 12.10 van. Az Ubuntut szeretném lecserélni egy másik diszrtibúcióra, milyen lépéseket kell elvégeznem hogy minden klappoljon? MBR visszaállítás, ilyenekre gondoltam. Ha előre leformázom win alól EASEUS partition master-rel az ubuntu részeit, meg tudom oldani hogy azt az új linux kapja meg? Jelenleg így néz ki a kiosztás: [link]. C/D a windowsé, a többi a linuxé.
Előre is köszönöm!
MaTMaN
-
Penty
aktív tag
válasz
Jester01 #15583 üzenetére
Szerencsére a home mappám egy külön partíció, így az oprendszer újrahúzása nélkül meg lehet csinálni az újraformázást. És igen, ha emlékeim nem csalnak, akkor largefile-t állítottam be anno a formázásnál, mert úgy számoltam, hogy főleg képek és videók lesznek ebben a mappában. De hát ez van. Kezdő linuxosként még szoknom kell a dolgokat...
Gondolom most le kellene mentenem a home mappa tartalmát, majd újraformázni azt...
Na akkor megyek is, aztán majd beszámolok az eredményről.
Köszönöm a segítséget!! -
Jester01
veterán
Igen, elfogyak az inode-ok.
Formázáskor kell megadni, hogy maximum mennyi fájl ill. directory számára legyen hely lefoglalva. Neked ez nagyon kevés, 18304 darab. Nem tudom, mivel formáztad de általában a várható fájlméretből szokás megbecsülni hány kell. Visszaszámolva, a te fájlrendszered 1MB-os átlagos fájlmérethez lett beállítva, ez az mke2fs konfiguráció szerint a largefile lehetőség. A home directoryban sok kis fájl lehet, ezek hamarabb elfogyasztják a bejegyzéseket mint ahogy az tervezve lett.Sajnos ezen csak az újraformázás segít.
Az alapbeállítás egyébként 16 kilobyte-os átlagos fájlmérettel számol, ezzel több mint egymillió inode lett volna.
-
Penty
aktív tag
Ha jól értelmezem, akkor 18304 18304 a hiba, vagyis hogy minden inode le van foglalva.
-
Jester01
veterán
Első körben nyiss egy terminált és nézd meg milyen hibát ad, ha onnan próbálsz írni. Például:
echo test > ~/test.txt
Ha permission denied akkor jogosultsági probléma ha pedig no space left on device akkor bizony megtelt a fájlrendszer (lehet, hogy az inode-ok fogytak el).Ennek függvényében lehet tovább haladni.
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Megint beakadtam kicsit...
Ma délután volt egy kis frissítés a Debian Wheezy-hez, aminek keretében vagy 15 frissítés érkezett. A frissítés óta nem tudok a saját mappámba írni. Megpróbáltam egy külsős usb-s merevlemezről pár dolgot a mappámba másolni, de azt írta ki, hogy nem tudja másolni, mert megtelt a lemez, holott még rengeteg szabad hely van rajta. Még a böngészőm könyvjelzőibe sem tudok semmit rakni, mert ugye ahhoz is a home mappába kellene írogatnia, de nem tud.
Valami ötlet? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alex devil #15575 üzenetére
Dupla VGA-s gép vásárlásakor fel kell az ilyesmire készülni, főleg ha két külön gyártó termékét tartalmazza a gép, az sosem volt nyerő kombináció.
Egyébként nem hiba a tearing, csak több idő kell rá, mire a közösség megoldja a vsync problémát.Az Intel videokártyák meg egy külön mesét megérnének, pl. az én gma4500mhd-m wines driverében le van tiltva az opengl, míg ha a gyártóét rakom fel, akkor van opengl és megy a Minecraft...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alex devil #15573 üzenetére
Magától valószínűleg nem fog váltani a két cucc között és így élvezheted a gagyi Intel kártya minden szépségét.
Itt van információ a kártyák közötti váltásról: [link] Itt meg arról, hogy hogyan áll az Intel driver a tearing kérdésével: [link] Röviden összefoglalva, a 3.8-as kernellel egy teljesen új Inteld driver jön, ami már megoldhatja a tearing gondot.
Kernel verzió megnézése: uname -a parancs kiadása a terminálban. -
alex devil
senior tag
válasz
CPT.Pirk #15572 üzenetére
A kis feladatokhoz elvileg az integrált Intel HD Graphics, a játékokhoz és erősebb HW-t igénylő feladatokhoz a dedikált Nvidia GT540M-et használja a Win7 ami eddig volt. Gondolom ez Linuxnál is így működne.
Az asztalhoz és a filmekhez bőven elég az integrált Intel.
Mivel igen kezdő Linuxos vagyok, lövésem sincs hol találom a driver beállításait de megkeresem.
Köszönöm! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alex devil #15571 üzenetére
Azt page tearingnek hívják. Melyik videokártyát használod? Pl. ha AMD radeonod lenne, annak a Catalyst driverében van egy opció "szaggatás mentes asztal", azt bekapcsolva megszűnnek ezek a jelenségek.
-
alex devil
senior tag
Sziasztok!
Videolejátszásnál (gyors mozgásoknál) vízszintesen egy vékony csík látható a monitoron, picit elcsúszik a kép, mintha egy vágás lenne, ugyanez jelentkezik akkor is ha pl. bezárok egy alkalmazást vagy mappát. Sőt ilyenkor néha 1-2cm széles csík látható keresztben.
Már próbáltam más drivereket de nem vált be, most újratelepítettem a Linuxot, tovább próbálkozom.
Intel Graphics Family 3000 és GT540M videokártya van a gépemben (Acer 5755G), Linux Mint 14 64bites oprendszer.
Mi lehet a hiba? Nem driver baja van? -
-
wmati
addikt
Mit rontottam el ?
Starting ftp server: proftpd - Fatal: unknown configuration directive 'SQLBackend' on line 181 of '/etc/proftpd/proftpd.conf'
failed! -
ViZion
félisten
válasz
jackbacsi87 #15567 üzenetére
Biztosan nem eredeti, ezért fekete az asztal
-
jackbacsi87
senior tag
Netbookomon fut egy linux mint 13 xfce. Pár napja eltűnt az asztalom, nagy feketeség van velem szemben. Start menü megvan, szóval mindent elérek, csak hülyén néz ki. Van ötletetek esetleg?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ubuntu topikba már írtam, de azért kérdezem meg itt is,mert máskor futottam már bele ebbe. Akár chakra,akár debian alatt..phpmyadmin-t telepítettem mysql és apache mellé. Akármit csinálok ezt kapom vissza: The requested URL /phpmyadmin was not found on this server.
Egyszóval nem tudom böngésző felől konfigurálni/elérni...Tényleg bármit csinálok, bárhogy írom be, akár a szerveren localhosttal, akár "távolról" ip-vel. Teljesen mindegy, nem kapom vissza a myadmin felületet. Tudtok segíteni?
(Tudom, hogy nem biztonságos a phpmyadmin, de most ezzel szeretnék kicsit szórakozni. Természetes vmware alatt van, azt nem tudom mennyire befolyásolja
)
-
wmati
addikt
-
wmati
addikt
Hogy döntsem el hogy 32 vagy 64 bites rendszert rakjak fel ?
-
ViZion
félisten
válasz
MacCaine #15553 üzenetére
Futtassa a fene, ehh.
Feladtam kicsit. Feather működik, Win98 is. Muhaha... retró.
Van gép, amin nem indul el egy halom disztró, másikon meg igen. Pl. USB-re Yumi-val készített tucatnyi cuccom fut a legtöbb gépen, de van, ami ezt nem szeresse. Pedig a gép jó, disztró jó, de megakad a betöltőnél... CD-re írt iso-nál ilyenem még nem volt, de a hiba itt is hasonló.
-
ViZion
félisten
Nah, van itt egy celeron gépállat... A gép 2000 évjáratú, HW benne még korábbi. A legtöbb linux "belemerevedik" a töltésbe, ISOlinux felirat után. Feather-t sikerült elindítanom, de az kb. 0.0 tudású, de legalább felismerte a 8 GB-os pendrájvot, így USB-re tudtam rakni a win98-al előkészített, bezippelt állományt. USB-ről nem bootol a kedves, CD-t már írtam 4-et, nem írnék ki több 200 MB-os disztrót, ha nem kellene feltétlenül. Feather alól a hdd-re nem tudok telepíteni másik disztrót valahogy? Elég érdekes kérdés, de hát linuxal ugye mindent lehet...
-
alienpapa
senior tag
Csináltam win7-el egy indítás helyreállítást. Így már törölhetem a linux partícióját? A grub még mindig bejön a bekapcsolás után. Azt hogyan tudnám leszedni?
-
ViZion
félisten
Helló!
SFS fájlrendszert helyreállítani valahogy? Netgear NAS-ban volt a szerencsétlen.
Köszi -
-
smog86
senior tag
Sziasztok!
A Linux pontos verzióját milyen paranccsal tudnom megnézni?
Köszi -
Vladi
nagyúr
Nah kinyomoztam. Jó kedvemben találtál.
linuxra akarod telepíteni a flashtool programot?
Linux version :
Unpack the tar.7z package
Check that libusb-1.0 is installed. On 64bits system, both 64bit and 32bit should be installed.
Add these rules to /etc/udev :
SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", SYSFS{idVendor}=="0fce", SYSFS{idProduct}=="*", MODE="0777"
Apply the latest update (each update is cumulative)
Updates will not be functionnal if full 0.9.10.0 is not installedEzt írja a telepítéshez. Töltsd le a progit, csomagold ki. 7z egyből fogja ismerni.
Utána a /etc/udev fájlba kéne beilleszteni azt a sort:
SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", SYSFS{idVendor}=="0fce", SYSFS{idProduct}=="*", MODE="0777"ÍGy nyitod meg:
sudo gedit /etc/udevMondjuk fedorán nem itt, van ,de hátha neked ott. Jah libusb csomag is kell 32 bites! Utána már fut a progi ennyi.
Szólj ha elakadsz.
-
oncsi
őstag
Sziasztok!
Egy másik topikban kaptam egy hozzászólást, de nem akarok ott OFF-olni. ERRE tudnátok irni kezdők számára is értelmezhető választ. Mármint a telepitésre vonatkozólag. Köszönöm.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
juliabrilke #15532 üzenetére
wifit is be tudod állítani konzolból.
Úgy tudom az fw csomagokat kihagyták a gyári telepítőkből, azt külön kell felrakni.
Hozzáférsz a géphez közvetlenül? -
Vladi
nagyúr
válasz
juliabrilke #15528 üzenetére
Debian. Annak minden portja van.
Figyelj oda, mert i586-on nem indulnak el minden mai 32 bites disztró! -
MacCaine
őstag
válasz
juliabrilke #15528 üzenetére
Bármelyik telepíthető pendrivera, ha kicsi / gyors / fapados (régi gépekhez tervezett) kell, akkor Slitaz, Damn Small, Turbopuppy, Xubuntu, Lubuntu.
-
juliabrilke
veterán
i586-os proci (Geode LX) mellé milyen 1GB-os (bár ez lehet nagyobb is) pendrivera telepíthető linuxot tudtok mondani?
Vga elég finnyás, eddig csak xvesa módban tudtam futtatni. -
-
Shatterstar
aktív tag
Nos csúnyán elbeszéltünk egymás mellett
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15522 üzenetére
Azt hittem ezt már próbáltad!
-
Shatterstar
aktív tag
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15518 üzenetére
Gyere át a Chakra topicba. Egyébként VLC, Smplayer amik mindent visznek, tedd fel őket úgy, ahogy a flashplugint mondtam.
Mondjuk alapból is van valami lejátszó a chakrában, de ez a kettő mindent tud. Kukacra meg jh, itt valami más az ascii. Mindegy, állítsd be a billentyűzet kiosztást.
-
Shatterstar
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15516 üzenetére
Az alap böngésző egy webkit alapú megoldás ami bár lassabb mint az úgymond ismert böngészők, de közel sem elviselhetetlenül lassú.
Nyisd meg a bundle managert, tedd fel vele pl. a Firefoxot, rögtön kapsz vele flash böngészőt.Ha az alap böngészőhöz kell flash, akkor sudo pacman -S flashplugin parancsot add ki terminálban.
A .rar meg egyebekre ott van az ark csomaoló progi, használd azt. Meg is nyílik, ha rákattintasz egy tömörített állományra.
A többit viszont a Chakra topicban.
-
Shatterstar
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #15515 üzenetére
Tegnap estem neki a telepítésnek(akkor még a lényeges információk hiányában) és egyáltalán nem törődtem a particionálással hanem fogtam beállítottam a / jelet és máris léptem a következő utasításra. Lényeg hogy valamit nagyon összekutyultam és a következő próbálkozásomnál már nem ntfs hanem ext4-ként jelezte az ominózus partíciót.
Aztán pár perce csoda történt ugyanis nagy nehezen sikerült a telepítés! Abban a hitben voltam mint win7-nél hogy a legutolsó műveletig bent marad a lemez. Aztán újraindítottam,kivettem a cd-t és végre a kapudan fogadott nem a live cd felületeViszont ha szabad megjegyeznem kibaszott lassú ez a rendszer. Weboldalak betöltésénél kb befonom a hajamat annyira tetű
Ez mennyire normális a chakránál? Most hogy kész vagyok a nehezével,érdekelne miként tudnám a flash playert és a linux féle rar kicsomagolót dologra bírnom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15514 üzenetére
Ha nem tudtad alkalmazni a módosításokat, akkor hova lett az ntfs partíciód, partícióid?
-
Shatterstar
aktív tag
Kezd egyre szörnyűbb méreteket ölteni a Chakra telepítés. Én kis naiv azt gondoltam ha átnyálazom a logout-on lévő cikket majd minden simán megy. Tévedtem
Mindent a megadott instrukciók alapján állítottam be, kivéve az Apply gombot mert az érthetetlen okokból valamiért inaktív státuszban vegetál
A dolog pikantériája hogy még a win7-et se tudom visszatenni mert a telepítő nem enged tovább az ntfs fájlrendszer hiányában...
Live módban fut most épp a rendszer és nagy meglepetésemre még a flash player sem működik! Öröm és bódottá' -
alex devil
senior tag
Helló,
valamit elbengáztam az nvidia driver telepítésénél. A felbontás átállítódott 800x600ra és nem tudom visszatenni a szokásos 1366x768ra. A monitor beállításoknál csak a 800x600 maradt. Leszedtem a drivert és még mindig nincs más opció. Mit rontottam el? -
alienpapa
senior tag
Win7 mellé telepített Ubuntut hogyan lehet leszedni úgy, hogy a win7-et ne kelljen újra felrakni? A windows a c meghajtón van, a linux a d-ből kapott 20 gigát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15505 üzenetére
Abban a menüben van, csak a properties-t meg kell nyomni és ott választható. Este nem fértem hozzá a Chakra-s gépeimhez, szal nem emlékeztem a pontos helyre.
A kiválasztás után meg kell nyomni az apply-t.
A jelszavakat meg természetesen be kell írni, ez lesz a felhasználód jelszava. Ha nem választod szét, akkor a root jelszó is. Csak néhány esetben fogja kérni a jelszavadat, szal...
-
Shatterstar
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15503 üzenetére
A partition menüben mindent megtalálsz. Kattints rá a partícióra, aztán fent a partition menüben válaszd ki.
Amúgy gondolom CD-ről fut, így mikor olvassa a CD-t, addig várni kell.
-
Shatterstar
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #15502 üzenetére
A kparted-ban melyik az a gomb amellyel a kiválasztott partíciót tudom formázni? Apropó Chakra...valami eszméletlenül lefagy miközben telepítem
Használat közben is produkált ilyet egyébként. T7300-as Intel proci van a laptopban ami elvileg már 64 bites
Valami tipp hogy ezt miért csinálja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15501 üzenetére
Legegyszerűbb, ha megnyomod a "speciális" gombot, ekkor elindul a kparted, abban nagyon egyszerűen le tudod formázni a partíciót EXT4-re. Ha az kész, zárd be a kpartedet, nyomd meg a frissítés gombot, válaszd ki a "/" fájlrendszernek ezt a partíciót, majd nyomd meg a formázás gombot. Onnan már menni fog.
Swap egyébként nem kötelező, ha van elég ram, akkor csak a hibernáláshoz kell, de az meg egy nem túl fontos dolog...
-
Shatterstar
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #15500 üzenetére
Kijelöltem ezzel nincs is gond, viszont nálam nem ext4-nek jelzi hanem Windows/ntfs-nek. Ezáltal totál megkavarodtam ráadásul a swap partíciót is másnak írja...
Az oké hogy a helyes partíció mellett van a zöld nyíl és ott a "/" jelet választom,de pl a formázás hogy zajlik? Hasonló mint a Win7-nél vagy még arra kattintva is ki kell választani a fájlrendszert?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest