Hirdetés
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Yettel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz
FireKeeper
üzenetére
Masfel 1.5M/m2 nem szukiti ott le nagyon a teret? Garzonnal gondolom nulla az igy elerheto kinalat, a nagyobb meretben nem elkepzelhetetlen szamomra, hogy talalni elfogadhato opciokat. De azert elsosorban a kulteruleti reszek lesznek a hitellel erintettek.
-
-
lm83
őstag
válasz
ittakary
üzenetére
Ugyanez volt év elején is.
Hogy akkor hú jönnek az állampapírból kivett pénzzel a befektetők aztán megvesznek mindent.
Erre akik tényleg saját lakást akartak venni (akár hitelre is) kapkodtak, meg egymásra licitáltak a már túlárazott ingatlanoknál is. Mert muszáj venni, mert aztán a befektetők majd mindent is megvesznek... Na ez verte még jobban fel az árakat...
Aztán csak nem lett akkora roham, tavasz végére már stagnáltak az árak stb.
Értem, hogy akkor is és most is, elviszik a jó ingatlanokat majd az ember elől, de milyen áron?
Lemegy a roham és csak rosszabbak maradnak, lehet. De utána is kerülhetnek még fél új hirdetések, amiért nem kell majd kapkodni. Majd olyat is megnéz az ember, amit elsőre nem nézne és lehet az lesz a jó. -
eladocuccaim
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Bocs, de a 36 már nem a klasszikus “fiatal”. Teljesen életszerűtlen, hogy tömegesen vasaroljanak ekkora ordas nagy hitelre ennyi idősen egy garzon lyukat.
-
tototos
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Jó az más kérdés, hogy ki mire költ. Nekem is van barátom akinek kell az A6 Audi hitelre mert hát nehogy már ne. Amit én látok, hogy vannak olyanok akik nem tudnak tervezni és elképzelni hogy 10 évig egy célért csináljon valamit, helyette inkább élnek a mának.
-
tototos
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Nem gondolnám extrémnek, össze lehet szedni ennyi pénzt 10-15 év alatt úgy hogy nem mondasz le mindenről.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
define fiatal. mondjuk 25-30 évesen ha nincs apuci pénze akkor persze ez elég szürreális forgatókönyv. én 36 éves koromra szedtem össze olyan 30 misit, amit megtámogatva a 3%-os 50 millióval (meg akár + kis piacival) azért már lehet nézelődni a belvárosban is. nyilván az én példám is viszonylag extrém, mert úgy jött össze ez a pénz hogy lemondtam egy csomó más dologról (kocsi, utazás, stb). jah és persze ennek ideális esetben kevesebb a felét akarnám önerőbe tenni hogy maradjon lóvé tartaléknak, felújításra, meg pl NYESZ-hez ne kelljen nyúlni.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Tudom, hogy a belváros fogalma relatív, de egy ismerős tavaly vett egy földszinti 1,5-es garzont az Izabella utcában 35 millióért. Nyilván végtelen hitel, minimál önerő, de ez szerintem egy sikertörténet. Le volt pukkanva, ő újítgatta fel, stb. Persze ez egyre távolabb kerül a mezei halandók számára, de nem lehetetlen.
-
eladocuccaim
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ne haragudj, de honnan lenne pénze belvárosi lakásra? Utoljára erre kb 2013-ban volt reális lehetősége valakinek.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
jah mert mint tudjuk a fiatalok szeretnek agglomerációból ingázni az egyetemre/munkába. meg az a program az első vásárlókat segíti.
-
eladocuccaim
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Elso lakast pont nem a belvarosban fognak venni.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Gubu0101
üzenetére
az is nagyon nem mindegy hogy hol, ez az extrém vérfürdő valszeg csak Budapesten ott is inkább a belvárosi lakásoknál, meg max egy-két vidéki nagyvárosban van, ahol alapból elég kiélezett a verseny. de amúgy jah, kb az van hogy mindenkiben (bennem is) ezerrel dolgozik a FOMO és nem akar lemaradni.
-
válasz
Gubu0101
üzenetére
"nem is ertem mire ez a nagy kapkodas sok embernel"
pedig nem olyan nehéz belegondolni, segítek:
4 hét alatt fenekestül felfordult a piac, konkrétan egy MMA ketrecharc lett az ingatlanvásárlás, ahol az szóbeli ígéret szó szerint egy összeszart wc papírdarab értékével sem ér fel - ismerem, és tudom, mert előlünk is vittek el lakást, ígéret ellenére - és csak az ügyvéd előtt foglalózott papírban lehet már hinni
az emberek kétségbe vannak esve, és inkább 19re lapot húznak, és vaktában mennek előre, csak nehogy megint lemaradjanak
-
Gubu0101
veterán
Udv!
Ugy latom megint jott egy valtoztatas,mar csak szulo vagy hazastars lehet adostars az uj hitelben
Paran ugy latom meg szivtak,foleg aki foglalozott,ha nem hazasodik,akkor lehet bukja.
Meg jo,hogy kivarunk,nem is ertem mire ez a nagy kapkodas sok embernel. -
sakal83
addikt
válasz
szabog74
üzenetére
Hirhedt utca volt a szabolcs, es a magja meg ott van az elejen es a szabolcs kozben. Hos utca, Dioszeghy szintu volt. Az esti orakban erdemes kornyezettanulmanyra menni🙂 De ha kitisztul akkor rendkivul jo lokacio. Es mar csak 2-3 haz van.
A vasut az egyeni. En nem birnam.
-
PioDVD
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Napi 30-at írt, de szerintem nettót nem, így én bruttóból indultam ki. A nettó 30 (tényleg nettó, mindent levonva) már valóban elég kellene legyen.
(#35270)
Jó, hát ez a tanult miniszter azt is mondta komoly pofával, hogy a dolgozók saját zsebből fizetik a magánrepülőt és a yacht-bérlést, mikor mennek dolgozni a góréval. Meg azt is, hogy nem tudja, hol szállt meg a góré, bár együtt aludtak. (nem úgy, bár ki tudja) -
sakal83
addikt
válasz
mokus1
üzenetére
Ha nem akarod megerteni, ne ertsd.
Tisztasagi festesrol beszeltunk es munkadijrol...
A 3000ft 2-3* glett es 2x festes munkadija...
De ha nem akarod megerteni, baratod a google es arlistak...
"Tisztasági festés 1 rétegben, fehér színben
Szükség esetén faljavítással együtt
690 – 940ft
Tisztasági festés 2 rétegben, fehér színben
Szükség esetén faljavítással együtt
1190 – 1450" -
sakal83
addikt
válasz
anonym97531
üzenetére
Van benne potencial, hosszutavon jo befektetes, mert nagyin jo helyen van. De se bolt se noveny a kornyeken, ellenben total beepitve kornyek, a vasut ott van - vasut feloli oldali lakast csak vasutas osokkel🙂-, es az utca vegen a helyi oslakosokat nem telepitettek ki, es passz mikor varhato. De nem egyetemi professzorok.
-
anonym97531
újonc
XIII. Szabolcs utca, Park West (2) lakóparkról valakinek van tapasztalata/véleménye, esetleg a környékről?
-
sakal83
addikt
válasz
PioDVD
üzenetére
Napi 30 netto havi 660e. En azt mondom havi 660e ft nem rossz penz, de ha valaki ala bemegy dolgozni akkor nagyon tobb necces brigad tagjakent.
De hajra. Lehet jol is keresni bpen. Ha tud tobbet csinalni kell.
Jelentkezzen a bayerhez, az nem fizet rosszul. Egy probat meger
-
-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Ez a beallo ranezesre osztatlan kozos tulajdon kizarolagos hasznati joggal. Igy ez is rendben van a drminiszter jogi allasfoglalasa alapjan🙂
Kivancsi vagyok lesze olyan bank, aki 20%nal nagyobb alularazast meg mer allapitani

Mert ugye az az egyetlen fék a torvenyben, hogy 20%nal tobbet nem terhet el a vetelar a piaci artol.
Tehat 20% megengedett
vmi egesz paradesLegalabb szoban egy MINISZTER AKI JOGÁSZ figyelmeztethette volna a nagyerdemut hogy ez a szerzodeses konstrukcio TILOS ebben a formaban!
Tegyuk fel, hogy a vevo megveszi a 4 millio ft erteku butort 20mert, es igy az eladonak 16mval kevesebb adofizetesi kotelezettsege keletkezik. Ez koltsegvetesi csalas es penzmosas gyanúja adott esetben

Azert sokat elarul a politikai elitunk prudens viselkedeserol es gondolatvilagarol

-
sakal83
addikt
Az ertekhatarhoz a 3%os hitelnel:
"Teljesen jogszerű, ha valaki úgy kerüli meg az Otthon Start program 100 milliós értékhatárát, hogy külön eladási szerződést köt az ingatlanra és a bútorokra – erősítette meg Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter hétfő délután a kormányinfón. Gulyás egy kérdésre felelte ezt, amely szerint egyesek úgy játszanák ki az ingatlan értékére vonatkozó 100 milliós felső korlátot, hogy épp az értékhatár alatti áron hirdetik meg magát az ingatlant, a benne lévő bútorokat pedig külön árulják."
Csak jelzem, igy a hatar felcsuszott 120m illetve 170mravalamint 1.8m/m arra🙂
-
sakal83
addikt
Igen. Szerkesztettem. Az anyag volt 1200-1300 ft, glett elvedok tesa stb+ sto feher festek 430nmre
De a kedvencem volt a dekorfal. Kb 20-30nmert szerttunk volna, amire 300-400e ftot mondtak. Vettunk 30e ftert casati dekor festeket es parom megcsinalta 4 ora alatt ugy h vettunk vmi specibb ecseret 5e ftert

De azert ovatosan irok, mert az igenyszint lehet erdekes sok embernel. Haver panaszkodott a 6m ftos villanyszereles arra 100nmerem, mondom jol lehuztak, mire kiderult hogy mindenhova beepitett lampa meg ledcsik meg minden fene... Mondtam is h ne panaszkodj ha sokat kernek sok munkaeert
-
sakal83
addikt
Az erdekes. Nalam tavaly festettek ennyiert. Munkadij volt 2600 ft netto. Plusz az anyag.
Az anyagrol megneztem a szamlat.
210e glett, tesa akril stb (itt legyen mondjuk 300e mert jo aron vettem)
210e ft a sto feher festek.
430m2 felulet ccaTehat 1200-1300 ft az anyag/nm, tehat 3800-3900ft volt anyaggal.
-
tototos
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
mondd ezt a feleségednek amikor odaadják neki a több ezer színt tartalmazó színskálát
amúgy van nálunk van elrakva festék így lehet javítani, aztán pár év múlva úgyis kitalál valami újat a fehérnép -
A Zéé
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
2x glett 2x festésre a 3000/m2 úgy, hogy minden benne van, kb. 6-7 éve volt jó ár, ma már unikornis lenne. 4500 alatt nem csinálja már senki sem, felénk legalábbis.
Ha csak festeni kell 2 rétegben (aka tisztasági festés) az 1900-2000 Ft-ért jó ár. Mindegyik ár anyaggal, fehérre, nettó.#35256 eladocuccaim
Azért ne lepődj meg nagyon azon sem, ha az előre kevert sem lesz ugyanolyan, ha nem ugyanakkor veszed
-
eladocuccaim
tag
válasz
tototos
üzenetére
Kikevertetni a festéket a lehető legnagyobb ökörség.
Kétszer nem lesz ugyan az az árnyalat. Plusz ha megint kéne festék elfelejted/elvered, hogy milyen is volt pontosan.
Milliónyi színárnyalat érhető el előre kevert színekben, nem igaz hogy onnan nem tudnak az emberek kiválasztani egyet
-
tototos
addikt
-
tototos
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Tisztasági festésnél max 2x glettelnek szerintem. [kép]
180 250 a munkadíj vagy anyaggal együtt? Amúgy 67nm max 3 nap egy embernek.@Vision: meg az kerül sokba amikor a Facebookon látott képből akarnak hasonlót a beton falra. Apám is panaszkodik mindig amikor hozzák a katalógusból kinézett színt aztán a falon már nem úgy mutat mint a képen.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Maga a festés egyszerű, de jellemzően nem ez kerül sokba, hanem aládolgozni. Egy öreg szar falnál pl. a kaparás szükséges lehet, az meg a legganébb része a melónak.
-
eladocuccaim
tag
Amúgy a festés tipikusan olyan dolog, hogy azt bárki meg tudja csinálni, azért kár milliókat fizetni. Basszus csak mozgatni kell a rolót, ecsetet. Meg minek több rétegben glettelni? Szét van bombázva-baszva a fal mindenhol?

-
sakal83
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Mi?
Mit jelent hogy glett? (javítás, vakolatra 2x v 3x glett
Festes (hany reteg)
Mi az hogy hungarocell a plafonon?milyen celbol can ott?Csak egy hozzavetolefeset irok. Vakolatra 2-3x glett 2x festes nem extra szinnel vagy feherrel maximim 2500-3000ft/nm. Ebbe minden benne va. Foliazas stb.
Egyebkent egy 67nmeres lakas tisztasagi festese ha kis javitasok vannak es 1-2x guritas az 180.000. es 250.000 klzott ki kell hogy jojjon. Felette penz, penz penzecske
-
sakal83
addikt
válasz
PioDVD
üzenetére
100e ft/nap kiszamlazva egy ember anyagostul koltsegestol, ami 600-640 nettot jelent es van vallakozoi haszon is rajta. Tehat szamlazva, szolgaltatast nyujtva.
Az nem az, hogy odajon vki az f astraval ugy es nap vegen 100as zsebbe ugy, hogy, tart 3-4 ora szunetet kesessel es a 3 oras lelepessel... Mert a nagy resze minimum igy gondolja. De ha ezert 150-200e ftot ker, az mar nalam 5 ev borton
De legyen 100e zsebbe, de akkor a burkolo rakjon le nekem 20-25nm/napot... Es itt el lehet kezdeni szamolni, hogy aki feketen 15e/nm aron dolgozik, annak mennyi is a bere...
De nem offolok...
-
PioDVD
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Felénk falun sok-sok évvel ezelőtt 20 e volt a segédmunkás bére. Ahhoz képest jó szakembernél napi 30 e nem sok. Nekem, min megrendelőnek persze az.
Ha nem katá-s, levonod a 27 % áfá-t, vállalkozás költségeit, utazás költségeit, közterheket, nem olyan fényes. Kalkulátort erre hirtelen nem találtam. Katás már jobb (jó).
-
tototos
addikt
Úgy látom a 11-ben el kell engedni a 60 milliós leglább 40 nm-es lakásokat. Inaktívak lettek a hirdetések, a többi meg 70 milliónál kezdődik.
-
gerii
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Általánosságban ez van.
Laktam egyetem alatt albiban pont ilyen sötét lakásban, gondold el hogy most nyár van, akkor milyen lesz télen.
Nagyon kemény, hogy mennyire nincs fény. Konkrétan mindig lámpa kell. Amúgy inkább a lakóközösség a fontosabb, meg a ház, de én nem laknék benne -
szabog74
aktív tag
nem venném meg lakáscélra
-
eladocuccaim
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Értéktartás ettől függetlenül meg lesz, ha a mostanihoz hasonló piac lesz mindig.
Benne élni nyomasztó, ha nagyon sötét. De ha huszonévesnek lesz kiadva albinak, ő pont le fogja szarni.
-
FireKeeper
nagyúr
nulla fotóból azért nehéz megmondani hogy ez most ár alatt van-e vagy sem. azért az nem egy rózsadomb, mégis 1,2M/m2
más: szerintetek mennyire deal breaker a sötét lakás? belvárosi polgárház, belső udvaros, első emeleti, két szint van még fölötte. délután mentem, ingatlanos próbálta szépíteni hogy délelőtt kap fényt tájolás miatt, csak délután sötét. benne élés és későbbi értéktartás miatt is kérdezem. amúgy fasza környéken van és a méret is frankó, állapota elég lepra, de azzal lehet dolgozni legalább.
-
gerii
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Nézd az ő szemszögükből: mi a fenének töltsek ezzel időt, ha úgyis elviszik egy héten belül, mert jól átbasztam már a tulajt is, és ár alatt tettem fel...
-
-
CorsairS
csendes tag
Vannak azért érdekes hirdetések.
Ezek a típusú házak 46 nm-es lakásokkal rendelkeznek 2 szobás kivitelben, a konyha meg legfeljebb ablakos, nem "nagy ablakos".
Na meg az ingatlanos létére 0 infós leírás rovat is értékelhetetlen.
Másik kedvencem a nem létező házszámhoz megadott hirdetés volt, ott a képek között is volt nem oda való, de ez a hirdetés már nincs fent. Szintén ingatlanos hirdette. -
Qtya123
őstag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Aha... 3 teljes nap. Mi 69 nm-t festettünk ki tisztasági festéssel, minimális gletteléssel fehérre. 2 nap volt és ketten festettünk. Amiből én akkor festettem életemben először. Szóval....
szar hogy más lakásán kell dolgozzon és nem a sajátján
Szerintem holnap mondom is a főnökömnek, hogy dobj már úgy 100ezret a béremre báttya, mert lelkileg nagyon nehéz elviselnem, hogy nem saját magamnak dolgozom, azt meg pláne nehezen viselem, hogy nem akkor kelek, amikor akarok, hanem a sz@ros cég miatt fel kell kelnem. Árazzuk már be ezt légyszi, mert lelkileg mostanában ez elkezdett megviselni!
Amúgy az a duva, hogy már igen sok szakitól hallottam, hogy volt munka, amit nem akart bevállalni, mert nem tetszett neki, vagy ha bevállalná, akkor sűrű lenne a napja. Ezért mondott egy irreális árat, amire azt gondolta, hogy nem adják meg. És megadták....
Legutóbb egy favágó mesélte ezt. Felhívták, hogy lenne egy fa a telken, elég magas, közel a ház, le kellene szalámizni. Nem volt túl sok humora bevállalni, ezért mondott 400e Ft-ot. Az meg rábólintott. Egy délelőtt alatt megvolt vele. -
Dareiosss
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Ahogy múltkor is beszéltük, a magyar egy végtelen kapzsi és inkorrekt nép, nem véletlen a rossz hírünk.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
AxBattler
üzenetére
Attól függ. Én azért nem venném biztosra hogy ezek az emberek valóban egész hónapban dolgoznak is. Biztos vannak ilyenek is, de elég sok lehet az olyan is aki pofátlan árakat kér el, és meg is kapja azért amit sakal83 is írt, egyszerűen ezt okozta az hogy ész nélkül öntik az állami támogatásokat a keresleti oldalra és elég sok az olyan ember akivel mindent el lehet hitetni, pl hogy magad nehogy belefogj a szobafestésbe mert tuti penészes lesz a fal azonnal és tüdőrákban fogsz meghalni. Most szándékosan kicsit túloztam, de értitek miről van szó.
Szóval mivel ilyen pofátlan nagy pénzeket el tudnak kérni, ezért havi 2-3 ilyen munkából is szépen meg lehet élni, a többi időben pedig lehet inni/rejszolni/nem csinálni semmit. Egy villanyszerelő szomszédomról tudom hogy biztosan így élt. Nem hinném hogy egyedi példa. Amikor beszéltünk akkor persze mindig rohadt elfoglalt.
#35232sakal83: hát jah. Mondjuk elgondolkodhatott volna hogy ő miért bírja beárazni ezt és mások miért nem. De lehet arra jutott hogy azért mert mindenki más hülye. Lehet a takarítónak is csak kérni kellene egy átlagos ausztriai X3 fizetést mert rossz belegondolni hogy más után kell takarítani. Lehet nekem is be kell próbálkozni a főnökömnél hogy rossz belegondolni hogy nem az én milliárdjaim mennek át a banki rendszeren amit fejlesztünk hanem másé... -
sakal83
addikt
válasz
Revolit
üzenetére
Az akkor tisztasagi festes volt javitassal. Egy nem lehuzasnal ekkora meretben anyaggal 400e...
favagoJoska
Egyem a szivet, mas lakasan kell dolgoznia

AxBattler
Ilyenekhez keoest mindannyian palyatevesztok vagyunk
Jol emlekszem 2015 es 16 elejen 8 es 12e ft volt a napi beruk!!
Most mar sokan haracsolnak a 100 helyett a napi 1500-200e ftra... -
AxBattler
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
Pályát tévesztettem.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
sakal83
üzenetére
Múltkor redditen fejtegette egy szobafestő "szaki", hogy egy átlagos belmagasságú 60 nm-es lakás tisztasági! festése 2 "szakembernek" legalább 3 teljes munkanap.
Egyedül gyorsabban megcsináltam a lakást. A tegnap írt javítási tanácsommal már lassan 5 éve újszerű a festés.
A legjobb az egészben hogy ott fejtegette, hogy a 600 ezres ár nem túl magas érte, mert milyen sok munka és - most kapaszkodjatok meg - emellett belegondolni is szar hogy más lakásán kell dolgozzon és nem a sajátján. Ezt mind bele kell árazni. Ezért jogos ennyit elkérni érte... -
Revolit
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Ez az, szerintem is. Megkérdeztem pontosan, nem 1.4 millió volt, csak 1.2
és igen, csak fehér. Glettelés itt is volt. 5 éves ingatlan, voltak repedések. Nálunk is, én gletteltem meg ragasztóztam ahol kellett. Azóta is szépen tart. 4 napi munka volt egy magamnak home office mellett. (Ugyanakkora kb a két ingatlan) -
sakal83
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Ez az keves? Ne haragudj, de 2500 euro brutto. Kint ausztriaban 3000 es 3500 brutto ilyen munkakorre mar jo fizetes.
Ez csak balek lehuzas, ami fent volt irva, mert vannak allami tamogatasok es kb feleszu a magyar tarsadalom nagy resze. Multkor egy felszakmunkas akart nekem dolgozni napi 100e forintert kapirgalni betont meg terkovet. Kirohogtem.
-
sakal83
addikt
válasz
Revolit
üzenetére
Ha csak ramentek feherrel, hat akkor a szomszedot egy Ur vagy balek. Nezopont kerdese

Nekem 1.8m ft volt 3x glett 2x festes 115nmeren anyaggal uj hazban vakolattol. 🙂
Haveenak az 55nmerset 120e ftert tisztasagit anyaggal...
De nekem 1 nap melo egy 60nmeres tisztasagi festes🙂 az anyagoltseg meg kb 30e ft... Pedig balfek vagyok
-
VMatteo
őstag
Azt kell hogy mondjam, Egerben bútorozatlan lakást nehezebb kiadni mint Óbudán bútorozottat. Ez jó tanulópénz volt, bár így sem panaszkodom, hiszern a májusi vásárlásom sztem milliókat jelent a mostanra tervezetthez képest, hiszen elindultak felfelé az árak.
-
PioDVD
senior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
2 korrekt fél között megy, ahogy nálatok, de igen, jobb tisztázni a szerződésben.
Mondjuk most eszembe jutott, porszívó porzsák/szűrő cseréjéről írni a szerződésben vicces lett volna
, de ffogalmam sincs, cseréli-e a bérlő. A zsákot csak tán.
De tönkre lehet tenni, ha totál eltömődik a szűrő, és már kezd nem olcsó lenni az sem. Hívjam fel, hogy ugye cserélitek?
-
tototos
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
Nekünk pont a mosógéppel volt probléma. Eltört a dobja. A szerelő azt mondta hogy jobban járunk egy újjal. Így tettünk, így kapott a bérlő egy új gépet, igaz innentől kezdve bármilyen probléma van vele az már az ő költsége, hiszen van rá garancia vagy ha nem javítják garanciában akkor az nekem nem rendeltetésszerű használat így az is az övé.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
j0k3r!
üzenetére
Egy korábbi paragrafust is mellé akarok dobni:
"10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni
a) az épület karbantartásáról;
b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.
(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő – az (1) bekezdésben nem említett – egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.
(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt."Tehát magában a törvényben is van elkülönítés arra vonatkozóan, hogy mondjuk a társasház gázvezetékével van a probléma, villamos hálózatával, stb. Ez a kettő így legalább azt tisztázza, hogy ezeknél egyértelműen a bérbeadóé a költség, karbantartás, etc. Viszont ha a lakás berendezései romlanak el, akkor már az alapból bérlő oldalára került, ha javítható. Bocsánat, hogy csak így adagolom a részleteket, de magamtól nem jutott eszembe, hogy erre külön rendelkezés is van.
Viszont az említett példák előhozták az emlékeket.35215: egyébként igen, jó bérbeadónak tűnsz a leírtak alapján.
De mindegy, az egészből csak annyi a tanulság, hogy bérlőként, meg bérbeadóként is érdemes ezt tisztázni és belefoglalni a szerződésbe, hogy később ne érje egyik felet se meglepetés. Én is alapból úgy állok hozzá, hogy pont az említettek miatt bérbeadói felelősség az ideális a berendezések javításához is. Pont az olyan viták elkerülése érdekében, hogy: "Miért ilyen szarul ezzel a kóklerrel csináltattad meg?" Illetve szerintem is az egy aggályos dolog, hogy az adott berendezések állapota és várható javítási költségei laikusként nem igazán felmérhető előre. Én most bérlek, itt kb. annyit vállaltam az én oldalamra, hogy csináltatok klímatisztítást, meg időnként cserélek szűrőt a két páraelszívóban. Mosógép is elkezdett egy időben vinnyogni mosás közben, akkor pl. ékszíjat a bérbeadó hozott és azt kipróbáltuk. Utána egy idővel eltűnt a hang, de ha komoly baja lett volna a mosógépnek, akkor is cserélte volna.
-
PioDVD
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Nagyjából én is a szándékos/súlyosan gondtalan és a normális határát írtam.
Festést, ahogy írtam, nem bíznám rá, mert lehet, a sarki kocsmából szed össze valakit, aki több kárt okoz. Viszont kikötni, hogy én festetek az Ő számlájára... Én bérlőként nem mennék bele.
A törvényt bemásolta, de - szerintem - életszerűtlen. Bíróság előtt sem egyértelmű. Kazán, mosógép, klíma, miért az fizetné, akinél éppen betojt? És üti is egymást azzal, hogy működő kazánnal, mosógéppel, klímával adom ki a lakást, az én dolgom biztosítani.
Az én igazságérzetem azt diktálja, itt is a természetes elhasználódás és a bérlő okozta hiba a határvonal.
Úgyhogy a bérlő oldaláról nézve jó bérbeadó vagyok.

Axioma:
Idő előtt mondta fel a bérlő? -
axioma
Topikgazda
válasz
j0k3r!
üzenetére
Most adtak vissza csaladban ilyen szerzodesu lakast, elvileg az volt a mondas hogy eleg ha az egyetemista sk megcsinalja [megtortent, de nem kapta me'g vissza a 2.5 evvel ezelotti kauciot ugy nem tudjuk hogy levonnak-e, amugy pont ugyanilyen festessel vette at].
Amugy a 2 havi albidij mint kaucio sejtem hogy nominalban lesz [szokott lenni] elszamolva, ami boven nem mai 2 havi albidij lesz, emelt rendesen az inflaval. Meg hasznal[hat]ta a penzt. -
tototos
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
a javítás/csere is kérdéses amúgy. Tegyük fel elromlik a mosógép. Javítás 50 ezer új 100 ezer. Ki dönti el, hogy melyik legyen ha az egyik a bérlő másik a bérbeadó költsége?
@favagoJoska: apám festő szóval a festéssel sosincs gond
(kár hogy nem tudom rávenni hogy vállaljon itt munkát, vidéken dolgozik fillérekért) -
favagoJoska
aktív tag
válasz
tototos
üzenetére
Jótanács a festéssel kapcsolatban. Szobafestéskor rakassatok el 1-2 liter festéket jól lezárva. A kiadott lakásban mindenképpen de magatoknál is tarthattok. Havonta 1x lehet érdemes megrázni kicsit. Kisebb hibák javítására jól jön, nem dohányzó, szárazon tartott lakásban hosszú évekkel tolhatod ki a tisztasági festés szükségét. Ez, illetve rosszabb esetben egy kis Supralux Wallkyd (zsiros folt esetén) nem volt amit nem oldott meg.
-
j0k3r!
őstag
válasz
PioDVD
üzenetére
Tudok olyan bérleti szerződésről, amiben benne van, hogy kiköltözés előtt tisztasági festést kell csinálnia a bérlőnek. Na most, ha ravaszdi módon közelítem meg a dolgot, akkor a bérbeadó helyében 2-3 évente bérlőt váltanék, cserébe ingyen van egy mindig szépen festett ingatlanom.
"megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."
Drizzt bedobta a törvényt, de nekem a kötelező festés necces. Nyilván egy fal nem lesz pótólva, vagy cserélve, ergo bármilyen "kár" a bérlőre hárul. Miben más az, hogy valaki normálisan használja a mosógatógépet, porszívót vagy mosógépet, ami elromlik és cserélni kell, vagy hogy ugyanígy van pár kézfolt a lámpa kapcsolók körül a falon - azon kívül, hogy az utóbbi egy teljes tisztasági festés esetén sokkal nagyobb összeg. Én valahogy a szándékos/nem szándékos károkozás irányából közelíteném meg a dolgot, de persze ezt jogilag gondolom nem triviális kivitelezni, vagy éppen bizonyítani.
-
PioDVD
senior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
A törvény egy dolog, a józan ész meg egy másik.
Beköltözöl egy lakásba, 2 hét múlva bekrepál a 20 éves kazán, és az esetleges több százezres javitást fizesd ki? Elfüstöl egy 1000 éves vezeték, eltörik egy 1000 éves cső a falban, a felújítást fizesd ki? A tetőt 30 év után újraszigerelik, fizesd ki? Az 50 éves csatornát cserélik a strangban, éppen cserélik a hőmennyiségmérőket, vízórákat, fizesd ki? Szerintem bíróság előtt sem állna meg, de kimondottan mocsok dolog lenne ezt a bérlőre terhelni (próbálni).
Én bérbeadóként úgy vagyok vele, hogy javítás, karbantartás az enyém (hiszen működő dolgot adok bérbe, és én akarom intézni ezeket, ne hívjon egy occó kóklert szerelni, festeni, burkolni...). És az én tulajdonom "javul" tőle. Ha valamit eltör, az már a bérlő sara. Festés, ha az előszobában a cipővel 1-2 helyen hozzáér a falhoz, kifestem én, ha 100 lábnyom van a falon, meg vegigfogdossa a falat dzsuvás, zsíros, olajos kézzel, az már a bérlőé.
-
tototos
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
Köszi, akkor nem voltunk nagyon "köcsögök" amikor azt mondtuk hogy szerintünk a klíma tisztítás az ő költsége.
@Vision: Mindkét oldalt meg tudom érteni, hiszen ha használsz valamit akkor az kopni fog, tehát ha most lerakok egy új padlót majd kiadom a lakást utána elvárni hogy cseréljen komplett padlót a bérlő azért durva szerintem. Persze lehet vitatkozni hogy a karc az normál használatból ered vagy sem, vagy hogy a fal koszos lesz az pontosan mit jelent.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Amire nincs külön kikötés a bérleti szerződésben, arra van rendelkezés a lakástörvényben. Ott az áll, hogy a karbantartás és felújítás a bérlő feladata, a csere, pótlás a bérbeadóé.
"13. § * (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik. * "
-
Drizzt
nagyúr
válasz
sapizee
üzenetére
[Berry's I.Budapest XI. kerület]
Kösz! Kivetelezőt se ártana tudni.
-
válasz
tototos
üzenetére
Fejlettebb országokban ez úgy néz ki, hogy olyan állapotban kell visszaadnod a lakást, ahogy átvetted. Ha karcos lett a parketta, koszos a fal, akkor ugrott a kaució.
Nálunk ez neccesebb. Én személy szerint nem geciztem vele, belekalkuláltam az árba. Persze hogyan kalkulálsz bele egy komplett festést? Szóval mindenképp szarul jössz ki a dologból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LEGO klub
- Le Mans Ultimate
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Hálózati / IP kamera
- Gyógymatrac / matrac
- BMW topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
- HIBÁTLAN iPhone XR 64GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4490,100% Akksi
- Infinix Hot 11s / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Igen elegge felporogtek az esemenyek,sajnos azt se nezik,hogy egy adott ingatlan mennyire van tularazva.
Paran ugy latom meg szivtak,foleg aki foglalozott,ha nem hazasodik,akkor lehet bukja.

, de ffogalmam sincs, cseréli-e a bérlő. A zsákot csak tán.
axioma