Hirdetés
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Az en szakmam reszletei sem erdeklik a fogyasztoinkat, csak az hogy, minden rendben menjen.
Es ez jogos részükről. Az MI tulzott hirdetese/hypeolasat az erdekelt felek teszik sok milliard usd nyeresegert. Siman csak felrevezetnek penzert
-
-
sakal83
addikt
A chatgpt semmirevalo ha vmi informacio kell. Az a legrosszabb benne, ha nem ertesz egy terulethez es rakeresel, ugy adja elo mintha hiteles lenne, es brutalisan feltevezeto. Tenyleg semmire nem jo, csak erdekesseg.
Kerestem osztrak jogi esetet, mert tortent velem egy eset. Az eredmeny laikuskent teljesen hiteles, de borzalmas kimenetelu volt. Kesobb derult ki, hogy nemet jogesetbol vette az infot.
Amint rakerestem ezutan amihez ertek, fogtam a fejem az eredmenyektol... A 2 vagy 3 as dolgozatirasi kepesseg az eletben nem eleg...
-
Z_A_P
addikt
Koszonom!

Tehat 2026-ban eladva 0% az ado.
Akkor a chatgpt nagyon rosszul tudja, ezt irja:
Vétel: 2021. augusztus
Eladás: 2026. január
Ez még nem telt el teljes 5 év, csak kb. 4 év és 7 hónap.
Ezért SZJA-t még kell fizetned
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
Egyszeruen nem talalok erre informaciot, hihetetlen.
Eladom a lakasom, pl 2021 aug vettem, majd 2026 januarban adom el. Eveket nezve letelt az 5 ev, tehat SZJA mentes. De ha teljes datumot nezem, ott meg csak 4.5 ev telt el, SZJA koteles. Most melyik szamit? A kalkulatorok (akar NAV) csak evekkel szamolnak, de leirva sehol nem lattam ezt, hogy 4.1 ev is szamithat 5 evnak. Hogy van ez? Koszi
-
Qtya123
őstag
válasz
dddoma
üzenetére
Nem beszélve arról, hogyha a szűrő nem csak ennyi lenne, hogy max 50 Milla és Budapest, hanem kicsit kibővítve állapottal, sőt lokációval, akkor ez az 1900-2300 szám gyakorlatilag majdnem a 0-ra csökkenne. 50 Milla ma Budapest kb semmire sem elég ha beletesszük a képlete azt, hogy ne felújítandó, vagy ne 20nm-es mini valamiben akarj lakni
-
dddoma
csendes tag
Brutális ami most megy az ingatlan.com-on. A következő feltételeket állítottam be az ingatlan.com-on kb fél éve: 50 millió max érték, Budapest.
Februártól 1900 db-ról 2300-ig felkúszott az eladó lakások száma, érehető kínálat bővülés volt.
Az utóbbi 2 hétben 300 db ingatlan tűnt el ebből a kategóriából, és napról napra kevesebb.
Mi lesz még itt gyerekek.... -
sakal83
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Pozitiv betelepulo arany van pest budapest es gymsben. Megis 100+ ebv a megujulasi arany.
Ket oka van. Nincs verseny es produktivitas az epitoiparbam valaamint csorok az emberek, hogy ujjaepitsek otthonaikat.
Leget kifogasokat keresni de nem erdemes 2002 es 2010 kozott is nepessegfogyas volt megis most fenyevekre vagyunk megujulasban.
A szocializmusban is 5-10* ennyi lakas epult. Ha jol emlekszem meg talan a vilghaboruk idejen is tobb epult... A teljes lakaspolitika csod.A valaha volt legdragabb ar, a valaha volt legkevesebb építkezés a, valaha volt legnagyobb tamogatas ellenere... Ezek tenyek.
-
válasz
sakal83
üzenetére
Madwenek igaza van. Ha figyelembe vesszük a demográfiai folyamatokat (általános népességcsökkenés, földrajzi népességmozgás és -koncentráció), és ha a mozgás célja és a lakók koncentrációja alapján súlyozunk, az állomány megújulásának fontossága alapján más képet kapunk. Ergo olyan helyeken, ahol senki nem akar lakni, tökmindegy, hogy hány 1000 év a megújulás. Az építési költségek is durván elszálltak, kb 2 és félszeresére nőttek 10-12 év alatt (amire 2013-2014-ben 10 vagy 20 milliót költöttél, arra ma 25-öt és 50-et), tehát felújítani és építeni már tényleg csak a legjobb lokációkon érdemes. Szutymákospusztán meg Kolbászosdödöllén már egy villanykörtét vagy egy új zárat sem érdemes venni....
-
zakoshun
csendes tag
PEST agglomeráció kérdés - jövő tavasszal szeretnénk házat venni és költözni,, a pesti agglomerációba, két fő okból kifolyólag. Reptér közelsége (munkámból adódóan rendszeresen utazom) illetve minden nagyszülő, gyakorlatilag teljes rokonság Kelet MO-i. Viszont egész eddig életemben a budai agglomerációban éltem, Budaörs, Érd, 11. kerület, tehát teljesen ismeretlen a pesti oldal..
Kérdésem felétek, akik jártasak vagytok arrafelé - melyik településeket érdemes nézegetni esetleg melyiket felejtsem el? Az M3 mentén is érdekes lehet, mondjuk hatvan magasságáig max, sokkal messzebb ha nem muszáj nem mennék. Két pici gyerekkel költöznénk, a nagy most kezdi az ovit.. Tehát nyilván az óvoda, általános iskola minősége / elérhetősége talán a legfontosabb, a következő ~10 évben. Meg hogy meg tudjuk fizetni...
-
Madwe
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Az adott megyében ahol 1000-2000 év a megújulás, hogy alakul a népesség? Nem lehet e, hogy ott csökken?
amire rá szeretnék világítani: nem csak azt kell nézni megnézni hogy a jelenlegi ingatlanmennyiség mennyi idő alatt újul meg, figyelembe kell venni a népesség csökkenését. Lehet egy kihaló faluban még így is bőven sok az 1000 éves megújulás, míg pl a növekvő aglóban pedig kevés az 50 év is. -
válasz
sakal83
üzenetére
Ez valami általános képlet-féleség a vállalkozások ingatlanvagyonának adóügyi elszámolására, vagy micsoda. Köze sincs a piaci értékhez vagy az építészeti szempontok szerinti állapotfelméréshez. Egy, a 80-as években kalákában épített ház már 40 évesen tipikusan egy romhalmaz, ha szar a lokációja, még telekáron is semmitérő. Egy ugyanilyen korú, rendesen megépített kádárkockát egy jobb helyen már megérheti felújítani, és rengeteget érhet egyéni eladásnál. Egy építési vállalkozó már másképp nézi: ő társasházat akar sok vásárlóval, ő mindenképp lerombolja, mert 2-8 lakást épít a telekre. Stb. Az ingatlanpiaci érték, a műszaki állapot, az eladó és a vevő szándékai stb befolyásolják a valódi értékcsökkenést vagy -növekedést, nem egy adóügyi képlet. Ez, amit írsz, ingatlanvagyon nyilvántartása könyvelői szempontból.
-
Én jó pár lakást betáraztam comon, egyelőre egy se lett inaktív. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez a 100+ milliós prémium kategória mennyire lesz kapós.
A haverom 1,5 éve adta el a lakását 75 millóért a Hernád utcában, most 110-ért hirdetik.

-
sakal83
addikt
válasz
PioDVD
üzenetére
Kisse iroasztalszagu a leirasod. Fogalmad sincs h mikodik egy kicsit nagyobb kivitelezo. Ok lekotik fix aron kedvezmenyesen a projekt elejen az anyagarat nagy tetelben. A telket pedig jo elore betarazza.
De ha ugy gondolod h nem igy van, nekem 8. Akkor biztos azert van a rossz megujulasi rata, mert az atlagber 3-4*seert sincs melos
semmi koze ahhoz h olyan sokat keresnek az epitoiparban hogy nem kell sietniuk/fejleszteniuk. Ahhoz sincs koze, hogy az arakat mar jo ideje a tamogatasok mozgatjak/tartjak fenn...Vegulis teljesen termeszetes, hogy egy trv irja elo az arakat... Az is mindegy h a piacon 100m hitel 740e ft/ho, most meg 550e/ho lett..., amit csak akkor kapsz meg, ha CSAK 150m ftig epitkezel.... 🙂 Masfel millio/nmbe csak belefer ami tavaly meg 500e ft volt... Biztos a 0% gdp novekedes mindezt megapapozza🙂
Ui. Kukkants ra a magyar atlag nm arra es kicsit mas szogbol lathatod az 1.5m/nmert... Kozel sem ennyi a nm ar orszagosan, de lesz. Es igy az epitoipar megmenekult ujra visszater az 1 ikerhaz/evbol 1 merci 2 dubai es azasszonysem dolgozik eletvitel🙂
-
PioDVD
senior tag
-
sakal83
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Lakas 100 ev csaladi haznal 50 ev ami ajanlott.
Egy 50 eves hazat mar rentabilisebb elbontani es ujraepiteni mint felujitani atlagosan.
"A törvény élettartam szerint tesz különbséget az egyes ingatlanok értékcsökkenése között:hosszú élettartamú szerkezet esetében 2 % (ezt az jelenti, hogy az ingatlan bekerülési értéke 50 év alatt, egyenletesen elosztva fog költségként megjelenni a könyvelésben)közepes élettartamú szerkezet esetében 3 %rövid élettartamú szerkezet esetében 6 %leírási kulcsot kell alkalmazni"
-
válasz
sakal83
üzenetére
Kissé keveslem az 50-et. A panelok többsége 50 év körüli vagy idősebb, az utolsók 81-82 körül épültek. Statikailag teljesen épek. A csövezést cserélni kellett már műanyagra, kellenek rézvezetékek a falba, vastagabb bejövő kábel, szigetelés, és újabb 50 évre rendben vannak. A régi téglaépítésű társasházak már problémásabbak pl a tetőszerkezet, homlokzati elemek miatt, de azok se reménytelenek. Laikusként azt mondanám, már a 100 év is kiváló, de nem tudom.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Ez a lakáshirdetés 1 hétig sem volt aktív. Amikor megnéztem, a tulaj nem tudta megmondani, hogy van-e legalább használati megosztásról szerződés. Ígérte, hogy utánajár másnapra, de addigra már inaktiválta is a hirdetést. Mikor rákérdeztem, azt mondta 4-en kezdtek vívni érte, ezért lett inaktiválva. Persze a lakás nyilván sok szempontból kilógott felfelé. De azért az, hogy valószínűleg nem is hitelezhető lakásra 2M/m2-nél elkezdenek vívni, az nekem egyszerre vicces és szomorú is.
-
válasz
sakal83
üzenetére
Nem hagytam ki, csak más téma. Én inkább a közép- és hosszútávú piaci mechanizmusokat néztem. Tény, hogy intenzív áremelkedés esetén a rövidtávú hatások közt ott van építői oldalon a lassítás. Ezt kivédeni vevőként építési szerződéssel lehet, vagy úgy, ha 95-100% készültségi szinten szerződsz. Még ez utóbbi sem páncél, mert a foglaló dupláját is megérheti elbukni a vállalkozónak, ezt pedig nagyobb foglalóval és rövidebb fizetési teljesítéssel lehet kivédeni. Én pl több mint 10% foglalót raktam le (12%) anno, így már nem érte meg lelépni az építőnek, és megvárta, míg eladom az előzőt. De ismerek horror sztorit: az építési vállalkozó kifizette a bukót a kis foglalóval, és nyert a kövi vevővel. De ez már nem a trendhez, hanem egyedi történetekhez tartozik.
-
válasz
sakal83
üzenetére
A linkelt cikked is alátámasztja a tippemet, miszerint "Nem néztem megújulási rátát a fővárosban és környékén, de fogadok, hogy ott teljesen fasza a magyar egész átlaghoz viszonyítva." Vagyis nem abszolút értelemben fasza, hanem az átlaghoz (vagy Borsodhoz) képest. Amúgy nem tudom, milyen érték volna igazán fasza, de az biztos, hogy van följebb.
-
axioma
Topikgazda
-
sakal83
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Tobb beruhazot ismerek akik porgetosek voltak. Lealltak vele es lassitottak, mert jobban megeri.
A 2.-at mar nem 85mert huzza fel, az benne a problema, mert a kivitelezes es a telkeknek az ara, megy fel, valamint a telek elerhetosege korlatos.
Hidd el. Azert nem sietnek, mert megeri nem sietni...
-
sakal83
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Arrol meg felesleges álmodozni hogy budapesten jo...
" Győr-Moson-Sopron megyében 176, míg Budapesten 210 év alatt épülne fel a jelenlegi állománnyal megegyező számú lakás.
Ugyanez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2850 év lenne, míg Nógrádban 2224 év kellene a teljes lakásállomány kicserélődéséhez."A brutalisan rossz a legjobb, alegrosszabb pedig nem letezo megujulas. Mindezt a valaha volt legnagyobb aremelkedes es epitoipari tamogatas hatasara, kovetkezmenyekent brutalis profitrata mellett...
Inkompetens a lakaspolitikusok itthon. Semmirekello szerencsetlenek, következmények nelkul.
-
sakal83
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Egyet kihagysz, ami a legfontosabb. Megeri verseny nelkul epiteni a vallalkozoknak mert sok tamogatast kapnak, illetve a talasztalatvaz, hogy folyamatosan nonek az arak, igy, megeri lassan epiteni...
Gondolj bele abba a balekba, aki decemberben meghirdette es 6 honap alatt felhuzott egx hazat 85mert es eladta 100mert. Ha 12 honapnalatt csinalta volna, akkor 130mert adhatna a pmap es a 3%os hitel miatt... 15m vs 45m profit 6 honap vs 12 honap epites sebesseg mellett.
Na ezert kicsi a produktivitas.
-
válasz
pit stop
üzenetére
Az a helyzet, hogy a megújulási ráta alacsony voltának nagyon egyszerű a magyarázata. Néhány megyeszékhelyet (Győr, Debrecen pl) és Balaton környékét kivéve, és a fővároson és agglomerációján kívül nem éri meg építeni. Az építőanyag és a munkaerő-költség nagyjából ugyanaz egy vidéki szarfészekben, mint Bp-en. Csakhogy előbbiben az ingatlan értéke az átadást követően a mondjuk 30-50 milliós bekerülési költséggel szemben 5-10 millió, a fővárosban 100-150 millió. Vagyis a lokáció miatt az ingatlan végső bekerülési ára egyik helyen a piaci ár 4-5-10-szerese, a másikon harmada-negyede. 1-2 kivételtől eltekintve vidéken egyszerűen veszteséges építkezni, de még felújítani is: 20 misiből energetikailag korszerű kádárkockád lesz a régiből mondjuk egy alföldi zsákfaluban vagy kisvárosban, és eladhatod 10-15-ért, de nincs rá kereslet sem. Jobban megéri eladni, ahogy van, lelakni vagy hagyni összedőlni üresen. Nem néztem megújulási rátát a fővárosban és környékén, de fogadok, hogy ott teljesen fasza a magyar egész átlaghoz viszonyítva. Szóval tartom, hogy a keresleti oldal töretlen, csak éppen koncentrált.
-
pit stop
addikt
-
"sokkal gazdagabb EU-s országokban nem nő így az ár." - Nyilván sok összetevője van ennek az árrobbanásnak, ami 2014 eleje óta tatt. Az egyik az alacsony bázis: a 2007-2008-as USA ingatlanpiaci és hitelválság 2008-2009-re világpiaci pénzügyi válsággá nőtte ki magát, amit itthon tovább súlyosbított a hungarikum deviza alapú hitelek tömege, ami példátlan árcsökkenést hozott egészen 2013 Q4-2014 Q1-ig. Ekkor Pest külső kerületeiben egy 60 m2-es felújított panellakás kb annyit ért, mint egy közepes új autó (7-10 millió), aminek az árából 2-3 vidéki 30-40 m2-es panel is kijött mondjuk Pécsen. Ez az alacsony bázis magyarázata.
A nagy árnövekedés összetevői sokan vannak. A piac korrigált. Megjelentek a kispénzű, de mégis készpénzes vásárlók, beindult a világgazdaság, a hitelezést nulla közeli alapkamattal ösztönözték stb. A konjunktúra nagyobb vásárlóerőt teremtett, ami fűtötte a piacot. A mindig magas magyar infláció és devizagyengülés egy eleve növekvő árszínvonal mellett garantálta a tartós áremelkedést, a növekvő (reál)bérek és a külföldi befektetők előtt nyitott piac további keresletet generált, amit még a covid is támogatott (maradj otthon). Mindezek mellé az orbán-kormányok folyamatosan erősítették a keresleti oldalt 2016-tól (csok, babaváró, adókedvezmények, zöldhitel, áfakedvezmény, illetékmentesség stb).
Mindezek mellett ott van egy kelet-európai kuriózum. Mindegy, mennyit keres az ember, az utolsó takarítónő is saját lakásban akar lakni. Mindenki. Akinek meg már van, az akar még egyet: a gyerekének, nyaralónak, kiadni, infláció ellen belefektetni stb. Vagyis ezen a piacon a keresleti oldal töretlen, sőt telhetetlen. Olyan, mint a kenyér, a víz: mindenkinek kell, de még olyanabb, mert mindig több is kell, míg azokból nem. Akkor is kell, ha üresen áll. És de facto nincs ingatlanadó sem.
Az csoda, hogy csak ennyire nőtt az ár. Na de majd most! -
gg07
tag
válasz
PioDVD
üzenetére
kevés a szültésszám, gazdasági növekedés már így sincs, összeszerelő ország vagyunk ami már most is hitelekből tartja fenn magát..az EU.ban legmagasabb ingatlan ár növekedésével
sokkal gazdagabb EU-s országokban nem nő így az ár..nyílván magasabb a bázis. De azért már amikor BP ingatlanok bécsi,római árakkal versengenek...az kicsit para.
Oké, hogy a bérek elvannak maradva...de mitől lenne vonzó egy összeszerelő ország, ha nyugati európai bérek lennének?
Eléggé ez a közepes fejlettségű ország csapdájába vagyunk. De a kapzsiságban maxosak vagyunk -
PioDVD
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
És ki nyert 94-ben?
Ha MP meglépné, a muszáj megszorítások mellett, garantáltan ugyanígy járna. Ha kihúzná a 4 évet.
A ner, ahogy írtam, egy pöttyet könnyebb helyzetben lenne a jól idomított hardcore maggal, de valószínűleg ők is buknák ezzel 30-at. Amúgy is bajban lesznek a bázisuk elhalálozásával.
Szeretnék ez marad, vagy ha nem, akkor minden is összedől az elmebeteg gazdaságpolitikától. Maradot úgy értem (de eddig is erről volt szó), hogy aki már felvette, marad. Természetesen újat már nem lehet majd felvenni.
Következő nehéz ügy (bárkinek) a nyugdíjkorhatár emelése lesz. Baromi népszerűtlen, de az emberek egyre tovább élnek, egyre kevesebb ember fizet járulékot, totálisan fenntarthatatlan a rendszer. És ezt is megfejelték azzal, hogy az önyp-t is lehet lakásra fordítani.
-
j0k3r!
őstag
-
sakal83
addikt
válasz
PioDVD
üzenetére
Kádár-korszak végső szakaszában a lakásvásárlást 3 százalékos fix kamatozású, legfeljebb 35 évre szóló hitellel ösztönözték. Egy ideig ez jól működött. Csakhogy az 1980-as évek közepétől felpörgött az infláció, elszállt a költségvetés hiánya....így az Antall-kormány egyszerű többséggel, visszamenőlegesen megváltoztathatta a banki szerződéseket. Az adós választhatott: vagy 15 százalékos kamatot vállal a fennmaradó tartozására a futamidő végéig, vagy elengedik neki a hitel felét, a másik felére viszont piaci kamatozású, akkor éppen 32 százalékos kamatot fizet.
Ez mar megtörtent itthon a rendszervaltozas utan. Tehat azt nem lehet mondani h nem volt precedens mar...
2 eve pedig 18%os alapkamat volt. Tehat egy 2x50millios csodara 2 ev alatt a kamattamogatas minimum 30.000.000 ft lenne...
Ez csak 50.000 igenylonel 1500 milliardos tetel egyidoben!
Sztem ne gondold hogy ez nem kockazat.
Ne felejtsuk, hogy par eve meg az atlagos hiteltartozas 6millio kornyeke volt es kamatstop lett hogy ne legyen siras rivas. Ez 15 havi ber, a mostani max osszeg 2 emberre cca 250 havi ber...
-
Jhonny06
veterán
Értjük, hogy szar lesz a kormánynak (és nekünk is), de ez, hogy visszaszedik a pénzt utólag, már erősen ilyen összeesküvés-elmélet kategória. Ez a devizahitelnél ezerszer gázabb helyzet lenne, ennyi erővel bármilyen szerződést lehet utólag módosítani és most is megduplázhatnák minden piaci hitel törlesztőjét, "mert kell a pénz" alapon, vagy visszaszedhetnék egy összegben az összes családtámogatást, vagy becsönget holnap az állambácsi hozzád, hogy "mától miénk a házad, mert tetszik". Ezek kb. ilyen szintű forgatókönyvek.
-
válasz
tototos
üzenetére
Szerintem a legtöbben nézelődnek, meg hát FOMO, de hogy hány ilyen sztoriból lesz tényleges tranzakció, az kérdőjel. Engem már hívott az ingatlanos, hogy akkor megvenném-e az egyik nézett lakást, mit gondolok róla, stb. Ha sorban állnának nála a vevők, akkor nyilván nem zaklatna.

És még egyszer: akinek ráér, és van kp-ja, az szerintem inkább befizet egy vadiújra ennyi pénzért (de inkább olcsóbban). Én csak azért mozgolódok, mert költözni akarok.
-
tototos
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
1 vevőt kell találnia
Durva hogy mi vettük tavaly márciusban a 67nm-t 88 millióért. Ha most találnék vevőt rá, akkor a befektetett pénz kb megduplázta magát. -
tototos
addikt
válasz
Szada85
üzenetére
Közben a tavalyi hirdetés figyelőt módosítottam és durva hogy emelkednek az árak azoknál is amik nem férnek bele a hitelbe. Ma rakott fel az egyik szomszéd 63nmt 125ért. 65nmt nem tudnak eladni 108ert hónapok óta. Kíváncsi lennék ezek a lakások mennyire pörögnek a piacon a 11ben.
-
Szada85
aktív tag
válasz
tototos
üzenetére
Érdekesen kettös a piac, 2-3 héttel ezelötti saját tapsztalás:
1. Külsö kerület, panel, 70m2 körüli, 66 millió, telefonban ingatlanos "már fut egy hitelkalkuláció egy párnak, de nagyon gyorsan még másnap meg tudjuk nézni, de kp-val tudunk versenyben maradni.." Megnézéskor kicsúszik egy "már csökkentve is lett az ár, de ha tetszik a lakás tehetünk ajánlatot is, intézik az eladóval", aztán kiderül, hogy a másik jelöltnél azért a borítékos fizu miatt recsegös a bírálat...
A lakást a mai napig azonos áron hirdetik.
2. Kádárkocka külsö kerületben ~85 millió körüli áron, átlagos állapot, de idövel kér némi büdzsét. Ingatlanos straight to the face, "megvan még de az ár már nem aktuális, a licit 88 milliónál tart." Sebaj, ettöl még szívesen megnéznénk, "oké, akkor intéz kulcsot, és jelentkezik". Azóta se hívott, a ház viszont azóta is 85-ért hirdetve...
És még erre rájön az OS-Katarzis, az érdekes buli lesz, az biztos.
-
Qtya123
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Igen. Mire felvehető a hitel, már a megemelt árakra tudsz szerződni.
Én amiket néztem azok is emelkedtek 3-4 millát, vagy lekerült a hirdetés.Az lesz, hogy hiába egy teszem azt 15-20 éves, végig fixre felvett hitelhez képest olcsóbb a kamat, ha annyival drágábbak tudod majd ugyanazt az ingatlan megvenni.
-
PioDVD
senior tag
-
codec
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Szerinted egy szavazatvásárára kitalált fidss "fingás" amit ráadásul úgy megmókultak, hogy pont az első lakásra vágyók árazódnak ki, nem fog egy értelmes kormány módosítani? A közszolgáltatás fenntartása jóval fontosabb lesz, mint Ner-es ingatlankiszórásra kitalált valamit 25 évig adófizetőkkel fizettetni.
Ja, ha valami tömeges zombulás miatt mégis ezek maradnak, akkor gonosz prüsszel hibája, és 23:57-kór egy kis visszakozz.
Lehet így lesz, lehet nem... -
favagoJoska
aktív tag
válasz
mokus1
üzenetére
Érhetnek még meglepetések az életben.
Nem tudom ki mennyire emlékszik, de a 22-es választás után konkrétan voltak likviditási gondjai az államnak. Volt egy több hónapos kifizetési stop, ami a kiadások jó részét érintette. Nyilván ezt így bevallani nem lehetett mert kitört volna a pánik, ezért volt egy kommunikációs hadjárat, hogy mindenkit meggyőzzenek itt csak annyiról van szó hogy orbán dühös lett mert a kormányzati kiadáscsökkentő intézkedéseket elszabotálják, ezért kifizetési stoppot rendelt el...
Az a "valahogy megvan a fedezete azt gondolom" ez elég félelmetes dolgokat is jelenthet majd a gyakorlatban... -
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Nekem ellenkező a mostani személyes élmény. Amit írtam jogilag vitás ingatlant, 2M/m2 áron úgy néz ki egy hétig sem tartott vevőre találnia (+20M beálló). Bár ott explicit is rá fogok kérdezni, hogy elment, vagy valami egyéb történt. Ugyanabban az utcában szintén az elmúlt két hétben 2M/m2 lakás hirdetése 2 hetet élt meg. Mondjuk az első lakás a jogi rendezetlenségtől eltekintve egyébként majdnem minden paraméterben kiemelkedett a mezőnyből.
-
mokus1
addikt
Osszehasonlithatatlan a kettő. Mégha kormányvaltas is lenne, messze nem lehet rendszervaltasrol beszélni. Itt szvsz akkor lehetnenek problémásak ezek ha bevezetnek az eurót. Az sok mindent borithatna. De jelenleg, én azt sem gondolnám hogy üres a kassza, akkor ez a rengeteg adokedvezmeny elképzelhetetlen lenne és jó része még a kampány előtt került bevezetésre. Tehát valahogy megvan a fedezete azt gondolom.
Ui. :Én nem látok bele egy allamhaztartasba szeretném azt hinni hogy igen de nem. Szeretem erdekessegkepp nézni hogy működik egy másik állam pl USA, de azért mert látok ezt azt nem gondolom hogy értek hozzá, ezért is teszem hozzá hogy ez az én szubjektív véleményem. -
PioDVD
senior tag
Érdekes évek jönnek.
Ahogy írtam már, ha váltást mér a hatalom is, lesz itt még ennél sokkal komolyabb osztogatás, teljesen romba döntve az országot. Aztán 2-4 év múlva jönnek vissza, "örökre", akkor már bevallott megszorításokkal, mert az "elmúlt 2-4 év".Ha nem lesz váltás, akkor is valószínűleg lesz, csak nem úgy hívják (mint ahogy eddig sem), és az EU-ukránok-Soros miatt.
Ők meg tudják magyarázni mindkét esetben. MP nem igazán.
De MP is hülye, van elég akna, erre bedobja a férfiak 40-et...
-
Drizzt
nagyúr
válasz
j0k3r!
üzenetére
"De szép portálod van Laci. Nagy baj lenne, ha nem nyomnád a propagandát, még a végén mi lennénk a tulajdonosai."

Ugyanakkor viszont én el tudom képzelni, hogy a média felének a masszív lebeszélésre ráállítása is működhet valamit árgátlás szempontjából. A felbeszélést már láttuk sokszor működni. Legutóbb főleg a tavalyi év végén, idei elején.
-
j0k3r!
őstag
Ez meg mi a **sz?
-
válasz
Drizzt
üzenetére
Személyes élményem az, hogy lehet masszírozni az árakon, és van, aki 40 milliót ledurrantott (170+ -> 130+). Persze ez messze kívül van az Otthon Start kategórián, de aki tényleg el akarja adni a kecót, az most alkuképesebb ebben a szegmensben. Vannak amúgy frissen piacra lépők is, akik az emelkedő keresletet akarják kihasználni.
A másik megérzésem az, hogy ez a felfutás meredeken be fog zuhanni. Most nagyon megy a FOMO (nálam is), de ha zárulnak a pozíciók, akkor nem lesz utánpótlás. Illetve sokan ezeken az árszinteken már inkább beugranak teljesen újba, én is így tettem.
Persze ez csak egy szűk szegmens, ami nyilván nem releváns a 60-70-ért panelt keresőkre.
-
Drizzt
nagyúr
[Orszagosan kb. januar kozepi szinten a kereslet]
Vevonek ez annyit jelent, hogy a helyzet kifejezetten rossz. Viszont annyiban jobb januartol, hogy legalabb az akkorihoz kepest a kinalat magasabb szinten van joval. De gyorsan vissza tud az fogyni. Szerencsere a mindenfele hirdeto oldalakon sikerul lassan megbirkozni az Otthon start kepes lakas szurofeltetellel, igy legalabb azt konnyu lehet kovetni, hogy mikor fogy majd el. Budapesten a kinalatnak picit tobb, mint a harmada otthon start kepes.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Ezekre minimum szükség lesz, de a probléma megoldásához kevés lesz. Többedik éve rekord közeli hiányokat görget az ország és így fordulunk rá egy választásra ami a jelek szerint nem fog szűkölködni az eszetlen osztogatástól.
Ráadásul a kamatkiadásokkal is a világ legrosszabbjai közé kerültünk. A fejlett világból csak olyan országoknak van hasonló GDP arányos kamatkiadása amik vagy híresen problémásak (mint pl Olaszország) vagy az USA, de az ő GDP arányos kamatkiadásaikat nem lehet a miénkhez hasonlítani hiszen az övéké a világpénz ami olyan eszköztárat biztosít számukra amilyen nekünk nincs és nem is lesz.
Na mindegy, nem offolok tovább. Csak egy kis reality checket akartam behozni, mert nagyon el vannak varázsolva az emberek úgy tűnik. És szerintem csak azért mert félrenézünk még nem fognak megszűnni a problémák. -
Madwe
nagyúr
válasz
mokus1
üzenetére
1949-1989 kozott 40 evig volt kommunizmus magyaroszagon ami utana a rendszervaltas s az elszallo inflacio volt az oka. 40 ev!
ehez kepest 2010-2026? 2030? Kozott 16-20 ev rendszer utan lenne egy valtas, pl. S nem kizarhato az elszallo inflacio.
az allamkassza mar nemhogy ures, hanem mar elkepzelhetetlenul lerabolt onkormanyzati, kozponti es minden szinten. Megis mibol es miert finanszirozna az elszallo inflacio soran a kormany ezt a tamogatast? -
válasz
favagoJoska
üzenetére
Csak ismételni tudom: alapjaiban kell átalakítani a teljes adórendszert. SZJA-mentességek például tuti, hogy mennek a levesbe, az indirekt adókat pedig radikálisan csökkenteni kell. Tippre az lesz, hogy bevezetik már végre a vagyonadókat.
Kis személyes: ma kaptam meg a határozatot, hogy nem kell egy fillér telekadót se fizetnem a kb. 80 milliót érő építési telekre, mert 1200 m2 alatti. Ez nonszensz.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
mokus1
üzenetére
Értem én, hogy felhördülés lenne ha valaki belenyúl ezekbe a támogatásokba, de akkor mi fog történni az egyre nehezebben kezelhető költségvetési hiánnyal és elszálló kamatkiadásokkal? Elszublimál, csak azért mert sokan képtelenek belegondolni hogy rosszul is elsülhet ez az egész?
A fogyasztási adókat nem nagyon van hová növelni, az effektív áfa már 30 százalék felett van a különadókkal. Az ország egyik fele jóformán az étkezését sem tudja maradéktalanul megoldani ez miatt, de a gazdaság egészét is fojtogatják a túl magas forgalmi adók.
Arra akarok kilyukadni, hogy a költségek szétterítése sem fog tudni működni úgy hogy azt komolyan ne éreznék meg széles rétegek. Lehet hogy ezzel sokkal több családot hoznának nehezebb helyzetbe mint azzal ha néhány ilyen támogatást valahogy visszavesznek (akár célzott adóztatással).
Ráadásul nagyon nem mindegy milyen utat választ egy következő kormány a problémák kezelésére, hiszen ha tovább fojtogatják a gazdaságot akkor célt sem tudnak érni a hiány lefaragásával és az elszálló kamatköltségekkel.
Lehet végtelen zsebű kínai hitelezőket is idehaluzni, de meddig? Értem én, hogy majd odaadunk a kínaiaknak cserébe mindent. És azután? Majd azt mondják a kínaiak hogy tessék mi megfinanszírozzuk nektek a végtelenségig a jóléti intézkedéseiteket és támogatásaitokat? Ilyesmi nem fog történni.
A forint leértékelés sem járható út már, mert a pár éve itt népszerű mantra (hogy a forint leértékeléssel le lehet építeni az államadósságot) egyre kevésbé működik. Nyilván a hitelezők sem hülyék és nem kapkodnak a forintos papírokért amikor az állam értékeli le a forintot. Egyre inkáb kemény devizában jó magas kamatok mellett lehet csak tovább eladósodni. Persze ettől még gyengülhet tovább a forint a kormány akarata ellenére is (és szerintem fog is), csak most már nem könnyebb lesz a helyzetünk tőle, hanem egyre nehezebb.
Hamarosan itt nagy megszorításokat kell eszközölni. Mindenkinek a képzeletére bízom min lehet megszorítani.
szerk: én két utat látok. Egy az ortodox válságkezelés: gigantikus imf és/vagy ekb hitel, konkrét megszorítási programmal.
második, unortodox: mindenféle különadókkal zsonglőrködés, még több devizahitel (bocsának kötvénykibocsájtás, hogy Mari néni ne ijedjen meg a hitel szótól) és akkor pár éven belül talán Szerbiára is irígykedve nézünk. De a problémák megoldásához (költségvetési hiány kezelése, elszálló kamatkiadások) nem leszünk közelebb. -
mokus1
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Nem sok az esélye, valamelyik nap volt egy interjú ezzel kapcsolatban, hogy a rendszerváltás előtt volt hasonló és az utána következő hatalmas változás miatt kénytelenek voltak változtatni. Ugye ekkora mértékű változás most körülbelül csak egy világháború hozhatna...
Viszont a következő időszakban bármilyen is kormány lenne, ha ebbe és különböző családtámogatási modellekbe, ha belenyúlna hatalmas felhördűlés lenne, rengeteg családot hoznának nehéz helyzetbe, tehát nem valószínű, hogy bármit variálnának ezzel.Szerk.: Még most is a svájci frankos hiteleket mentegetik, pedig ezek pont azok a hitelek amik iránt az állam nem vállalt felelősséget.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Még egy teljesen piaci fix hitel esetén is lehet olyan helyzet, hogy megváltozik (minden szerződésben ott van rá a kiskapu) de ennek a lehetősége közel nulla.
itt viszont egy extra kockázat az (bár lehet valaki a mindenkori magyar államban jobban bízik) hogy itt 25 évre az állam támogatásától függ, bármilyen kormány is lesz hatalmon… plusz eleve a konstrukcio sem a legszerencsésebb ha elszállna az infla, míg egy piaci fix-et az annyira nem érinti. -
Dareiosss
senior tag
válasz
anonym97531
üzenetére
Úgy látom lassan tényleg az lesz az aranyélet ha valaki tud venni egy panelt, mint az azonos nevű sorozatban a lezárásnál. Hihetetlen árak vannak. Részvétem.
-
tototos
addikt
válasz
anonym97531
üzenetére
Ha azt nézem ez nm árban a limit alatt van, igaz összben meg a 100 felett. [link]
Elvileg a nm2-t neked kedvezően fogják számolni, amivel lehet trükközni szerintem, -
pit stop
addikt
válasz
anonym97531
üzenetére
Nappali + 2 szoba rettenetesen megemeli szükséges keret mértékét, ott szálltok el sajnos.
TapsiVision nemrég leírta pont, hogy a plusz egy szoba horror áron van árazva.
Esetleg nagyobb alapterületű és később ti válasszatok ketté egy szobát. -
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
5 ev utan kamatmodositas nem az ugyfel fele lesz, hanem a bank es az allam kozott. Btw. ezeket a hiteleket valoszinuleg 8-9% korul fogja szamitani a bank az elso 5 evben, az allam 5-6%-ot fog ebbol fizetni, a felvevo fixen 3%-ot. Ez van 5 eves periodushoz kotve. A 3 szazalek nem valtoztathato, az allami kamattamogatas valtoztathato. Tehat pl. 10% kornyeki alapkamatnal jo 12% kornyeki kamattamogatast kellene fizetnie az allamnak a kovetkezo oteves kamatperiodusban. A vegfelhasznalonak ezesetben is marad a 3%. Ezert igazi idozitett bomba ez a koltsegvetesnek potencialisan.
-
tototos
addikt
Egy másik helyről másoltam a szöveget de a kérdés elgondolkoztat:
1993ban pont ez a 3% kamattamogatasos hitelek tettek tonkre eleteket, mivel 3>15% lett hirtelen a kamat, miutan az allamcsodot elkerulve eltoroltek a tamogatast/tamogatasokat. Mostani kozlonyben is az van, ha torlik a tamogatast piaci hitel lesz, amely leginkabb egy durva inflacios kornyezetben lehet, ahol a lakashitelek is szerintem (javitsatok) az egekben lennének. Egy 220 ezres torlesztobol gyorsan 400-500 ezres torleszto lesz.Plusz a kozlonyben az 5 ev utan kamatmodositas is lehet *nesze neked fix 3%*.Milyen garanciak vannak, hogy a rengeteg kiosztott penzek, hitelek, osztogatasok utan, nem lesz egy 93 most is?
-
anonym97531
újonc
Sziasztok,
Első lakásvásárlást tervezünk egy fél éve, viszont eddig nem találtuk meg a megfelelő ingatlant és úgy néz ki 100millióval kiárazódtunk a XIII-ból az új hitel bejelentésével.
Feltételeink a kb 60nm2, nappali+2szoba (gyerek tervben), házközponti fűtés és max 100M.
IX és a XI már idén eleje óta nem játszik, marad még a XIV viszont ott sincs semmi felhozatal.
Ezek ennyire irreális igények lennének vagy ennyire kicsi a kínálat jelenleg? Többi kerületben gyakorlatilag 10db körüli lakást dob ki az ingatlan.com ezekkel a feltételekkel.
Találtunk Pesterzsébeten ami nagyjából megfelelne az igényeknek, a keretünk alatt jóval. Jelenleg is itt lakunk albérletben, viszont elmozdulnánk már innen, nem lekötnénk magunkat 5 évre. Szerintetek érdemes várni a csodát, hogy a CSOK+t is felemelik 100M-re és befut egy lakás, vagy megvenni ezt és később eladni/kiadni, tovább lépni.
Vagy startoljunk rá egy 50éves, lepusztult 10. emeleti panelre 80M-ért egy belsőbb kerületben?
FOMO érzésünk van, hogy most vagy soha, a kivárással 3 éve nem jutunk előrébb, hiába tesszük félre a pesti átlagbér többszörösét havonta. -
thefreeman
aktív tag
válasz
tototos
üzenetére
Én is állítottam be több Budapesti lakásra is. Az elmúlt 2-3 hétben sok volt a 2-3 de akár 6 vagy több milliós áremelkedés is.
Ingatlan értékbecslő oldalakból van amit érdemes használni legalább kiindulási alapnak? Érdekelne, hogy van e valami lehetőség, hogy tudjam mi az az érték amit még a bank is elfogad. Egy két lakást próbáltam megbecsülni vele de általában a hirdetési ár alá becsüli őket sokszor 5-10 millióval is.
-
tototos
addikt
Állítottam be hirdetés figyelőt, meg elmentettem pár kelenföldi lakást. Kíváncsi leszek hogyan fog nőni az ár ahogy közeledik szeptember.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- AliExpress tapasztalatok
- Energiaital topic
- A képkockasebességet is tudja mérni az új AIDA64
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4366
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 5700X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Samsung Galaxy A51 4/128GB / 12 hónap jótállás
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Durva hogy mi vettük tavaly márciusban a 67nm-t 88 millióért. Ha most találnék vevőt rá, akkor a befektetett pénz kb megduplázta magát.