- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
lm83
őstag
Mi meg egy éve vettük csok plusszal, ott 3 gyerek kellett az 50 millió 3%-os hitelhez.
Most meg "ingyen", gyerekek nélkül odaadják... -
lm83
őstag
Most jönnek a hasonló cikkek. Hogy hova is ment a pénz a kivett pmáp-ból
[link] -
lm83
őstag
válasz
Handball94 #33438 üzenetére
Nem. Még alá kell írni a szerződést. Amit nekik törvény szerint aláírás előtt vagy 5 nappal kikell küldeni, hogy legyen időd rendesen átolvasni. Aztán aláíráskor meg egyeztetve lesz az utalás napja.
-
lm83
őstag
De az mindenkinek tiszta, hogy mindent a helyi önkormányzat fog szabályozni, úgy ahogy ők szeretnék.
E: Senki nem akar újabb Érd, vagy Biatorbágy lenni...
-
lm83
őstag
válasz
bexinho23 #33212 üzenetére
Ahogy előttem írták a 45% biztos elég lesz.
Az értékbecslésnek akkor van jelentősége, ha te minimális, 20% önerővel vennél lakást.
A bank meg a max 80%-át hitelezni.
Ilyenkor lehet gebasz, ha a 100m forintos lakást a bank csak 90m-ra értékeli, mert akkor a bank 80m helyett csak max 72m hitelt ad rá, a többit önerőből kell pótolni.
Ha te, ennél a példánál maradva, 20m helyett 45m-t raksz bele, akkor mindegy a bank mennyire értékeli, amíg a 80%-a eléri az 55m-t. Amit elvileg ha nem ér el, akkor már más gubanc van, mert megvan mekkora százalékos eltérést lehet az eladási árhoz képest. -
lm83
őstag
Még múlt havi riport volt az euronewson, azóta akartam linkelni.
Az ingatlan nem lesz olyan csodafegyver, mint az állampapír volt, sokaknak mégsincs jobb ötletük
Tömören a Balla véleménye:
Ballla Ákos eloszlatta azt a hiedelmet, miszerint a külföldi befektetők srófolják fel az árakat, szerinte az újságíróknak sokkal nagyobb szerepük van ebben, mert a tulajdonosok a drágulásról szóló főcímeket olvasva, maguk is tovább emelik áraikat. -
lm83
őstag
válasz
Morgenstern #32676 üzenetére
Ja értem.
Igen nekünk ezt is az ügyvéd adta ki, miután az eladók nyilatkoztak. -
lm83
őstag
válasz
Morgenstern #32674 üzenetére
Hát ezt az ügyvég írja bele a szerződésbe.
Hogy hogyan is lesz a fizetés ütemezése. -
lm83
őstag
válasz
Mauzes #32442 üzenetére
Pontosan ez a legnagyobb gond.
Mindenki emeli az árakat, merthát jönnek a befektetők.
Csak aztán azok meg nem összes ingatlan veszik meg, csak a befektetésnek valót
Te meg vevőként, aki pont nem olyan ingatlant keresel, mint a befektetők, fizesd úgyanúgy a magas árat.... -
lm83
őstag
Mi tavasszal vettünk. Az eladónak volt ingatlanosa.
Megnéztünk hétvégén, hétfőn hívtuk, hogy megvennénk, telefonon megegyeztünk az árban.
Innentől miénk volt a lakás, pár napra megbeszéltük a hivatalos ajánlattételt.
Jött a tulaj is (mert ugye már előre elfogadta az ajánlatot), ingatlanos hozott Vételi szándéknyilatkozatot, (két tanús, az ügyvéd is megnézte előtte).
Azt kitöltöttük és akkor már átutaltam 1 milliót, ami utána belement a foglalóba (ez is bele volt írva).
Megbeszéltük a szerződés írást, kövi hétre. Szerződés aláíráskor utaltam a 10% foglaló többi részét.Kérdezem ingatlanost, hogy ha most telefonon megegyezünk és a két napban valaki többet ajánlana, (nem alkudna le belőle,) akkor elbukjuk-e?
Azt mondta ilyet nem csinál, ha megegyezünk telefonon, akkor onnantól más ajánlatot nem fogad. Az ilyennek gyorsan híre megy, aztán nem tesz jót a renoméjának.
Na most ha nincs ingatlanos, csak a tulaj árulja, akkor őt ez nem zavarja. -
lm83
őstag
válasz
Mercutio_ #32335 üzenetére
Nálam most, nyáron nem volt ilyen.
Igaz csak gáz és villany volt.
Átadásival bementem az mvm-be, persze kellett talán bejegyzési meg az adásvételi is.
De vicces volt, hogy egy helyen csináltam mindkettőt 2 ügyintézőnél.
Árammal ment minden egyszerűen, gáznál meg tényleg még az adásvételi első-utolsó lapját is fénymásolták. Ugyanaz a papír egyiknél így volt jó kitöltve, másiknál meg úgy... -
lm83
őstag
válasz
Mauzes #32303 üzenetére
Most itt az lenne a lényeg, hogy a Magánszemély eladjon egy ingatlant és azért kapjon x összeget? Erről legyen szerződés?
Vagy fordítva, hogy a szülőknek kellene egy szerződés arról, hogy x összegért vettek egy ingatlant?
Megfogalmazásból gondolom, hogy valami ilyesmi lehet a cél.Szerződést írnak, amibe beleírják, hogy az egész vételárat megfizették. Ezt ügyvéd előtt aláírják és kész. Az aláírással elismerik, hogy átadták, átvették az árat. Még ha tényleges pénzmozgás nem is történt.
-
lm83
őstag
Én azért azt gondolom, hogy most könnyű beleugrani egy rossz vételbe.
Ahogy a múltkor linkelt Mlinarik videóban is volt.Év végén már mindenki beárazta az idei emelkedést is, mert mennyi pénz dől majd a piacra...
Vevők kapkodnak, mert minden drágább lesz, pedig már most drágább... Hamar elkelnek a kecók, simán túlárazva is...
Nagyon könnyű egy szart kifogni, ha kapkodni kell, meg stressz van.
Mi van ha kiderül, fél év múlva, hogy mégsem ömlik annyi pénz a piacra mint gondolták. Mégsem jönnek a befektetők. Most aki lakhatásra vesz, az siet főleg, nehogy kiárazódjon a piacról.
Ha csak ők hajtják meg a piacot, aztán egy-két hónap múlva elkezdenek csökkenni a tranzakciószámok, nem veszik majd már meg egy hét alatt a kecókat túlárazva.
Akkor mi lesz? Akkor ki jár jobban?
Ez a legnagyobb baj, hogy előre nem tudni... -
-
lm83
őstag
válasz
petyametyo #32247 üzenetére
Azért ez nem az egész piacra vonatkozik, bár most így nem tudom helyileg hol próbálsz, hanem az alsó szegmens.
Mert ugye tavaly már Mlinárik videó volt arról, hogy eltűntek a 40 milliós lakások a piacról. -
lm83
őstag
válasz
tototos #32235 üzenetére
Ennek az egynek adok a szavára.
Tavaly májusban vettünk lakást. Akkor ilyenkor már azon aggódtam, hogy be ne induljon a piac. Mert, ahogy számoltuk (és így is lett,) kb március végére- április elejére leszünk majd hitelképesek (+babaváró 90 nap lejárta) és így is necces volt a babaváró meg csok+ ból 60 m2 feletti elfogadható lakás venni.
Szóval néztem mindig ezt az economix sorozatot
Balogh (ingatlandotcom) Laci állandóan azt mantrázta, hogy majd most beindul, meg ennyi meg annyi eladás lesz. Februárban, hogy hú milyen drágulás volt januárban (vagy 2%), ha ez éves szinten marad, lesz itt 25% éves, stb...
Mlinárik meg mondta a tényeket, hogy azért ne siessünk ennyire előre. Meg aztán ha most mindenki nekiáll emelni megint, akkor úgyanúgy a kutya nem vesz lakást... -
lm83
őstag
Nem csak az eladónak előny a kp, hanem a vevőnek is.
Mert ugye ők vannak a legjobb alku pozícióban.
Itt tényleg érvényesül az idő pénz...
Mert ugye jön a kp-s vevő, aki a 60miliós lakásra fogja mondani, hogy akár holnap kp-ban adok érte 55-t.
A hiteles meg, hogy 1 max 2 hónap múlva utalja a bank az 59-t.
Na, ha nem sürgős az eladónak, csak kivárja azt az időt a plusz pénzért. -
lm83
őstag
válasz
atomchicken #32036 üzenetére
Azokat kell kiszúrni amiket megjelenés után pár héttel levesznek. Azok voltak a jól árazottak, és azokhoz érdemes viszonyítani.
-
lm83
őstag
válasz
FireKeeper #31599 üzenetére
Mert mindig a piac tetejére pozicionálja az övét, ott szeretné eladni, a lehető legtöbbért.
Ha nőnek az árak akkor a piac teteje is magasabb áron lesz. -
lm83
őstag
Hát 2015-en is ez volt amikor a CSOK-ot bejelentették.
Csak úgy repkedtek a plusz milliók a telkekre is...
Tv-ben valahol Budatétény környékén nyilatkozott a hapsi aki így egyik napról a másikra +5 milliót dobott az árra:
"Hát te is ingyen kapod ezt a pénzt, akkor nekem miért ne jusson belőle..." -
lm83
őstag
válasz
Vision #31016 üzenetére
Ezekről a Taxi vs Über vitája jut eszembe.
Ahol szintén ez volt a taxisok érve, hogy nekik sokkal több szabálynak kell megfelelni és sokkal több kötelezettségnek kell megfelelni.
Teljesen egyet is értek vele.Amúgy mindegyik hirdetésben ezt olvasom/olvastam Jó hír a házban engedélyezett a rövid távú kiadás...
-
-
lm83
őstag
válasz
Vision #29762 üzenetére
Értem, de lehet ennél is több is meg kevesebb, az tiszta, de akkor a szerződésbe mennyit érdemes beleírni? Majd a bank megmondja előtte, mikor véleményezik a szerződést?
Doksiban ennyit találtam amit küldtek:
6. Teljesítési határidő
A kölcsönből/megtakarításból/lakáscélú állami támogatásból/kedvezményből fizetendő vételárrész teljesítésének
határideje a folyósításig nem telhet le. -
lm83
őstag
Most hivatalosan mennyi egy lakáshitel bírálat? Próbálnám az otp oldalán megtalálni, hogy csok+ hitelnél ez mennyi. De csak nem találok egy konkrét számot.
Hogy akkor hiteligényléstől a szerződéskötésig, utalásig mennyi idő a max ami lehet, amit a szerződésbe kellene beleírni? -
lm83
őstag
válasz
Drizzt #29746 üzenetére
Hát ugye márciusig a CSOK+ azt már meglévő gyerekekre is lehetett igényelni, azt gondolom aki tudott az vett valamit.
Mi most áprilistól terveztük megnézni lakásokat. Kb volt 5-6 amit néztem már tavaly óta, ami megfelelő, abból maradt egy. De ezek tényleg ősz óta a piacon voltak már.
De volt most pár hete amit felraktak, tényleg reális áron. Még fel se hívtam, mert egy héten belül azért csak nem illik már alkudni, mert úgyis ráérnek még az eladással. Hát egy hét nem több már le is került a hirdetés, úgy elvitték.Na de tényleg ez van, hogy ami értelmes volt elfogyott, újak meg nem igazán kerülnek fel...
-
lm83
őstag
válasz
axioma #29740 üzenetére
Ezt az ingatlant láttam, csak az alaprajzot nem, hogy jó helyen vannak-e falak. Hogy jól szerepel-e rajta. Mert az elmúlt száz évben biztos volt átépítés benne. A belső udvarról van egy másik ajtó is a lakáshoz, amit belülről valahogy befalaztak. De kintről ott az a kisebb ajtó. Szóval belső udvar, bejárati ajtó, mellette két ablak( szoba, konyha), aztán mégegy ajtó.
-
lm83
őstag
Mi most két ingatlanossal beszéltünk lakás ügyben.
Ajánlat tétel mindkettőnél írásban menne és persze mellé pénzt is tenni (ez szerintem alap, mert ezzel jelzed komoly vevő vagy, nem csak telefonon beköhögsz egy számot), egyiknél ez az összeg 1%, másiknál kerek 1millió, ez kb 2% lenne.
Az ingatlanosnál kellene letétbe tenni ezt az összeget. Majd ha sikeres minden, szerződés van átalakul foglalóvá.
Most itt kérdés tőlem, hogy ezt is itt akkor "ügyvég előtt" kellene ezt hogy értitek? Hogy neki utaljam ő meg az irodának?
Foglalót egyik emlegetett eddig, de az aztán 15%-ot egyből, hát persze gondoltam...
Egy hétig könyörögtem neki, hogy egy tulajdoni lapot mutasson,alaprajz esélytelen...
Most én hívogassam a közös képviselőt ezért? Hát nekem biztos nem fogja kiadni, szerintem Meg azt mondja menjek el a földhivatalban, ő is ott nézte... mármint az ingatlanos...Nálunk is hitel lenne, de előzetes értékbecslésre már nincs idő, sajnos nagyot tudunk bukni ha az azt mondja nem adnak rá hitelt...
Nem tudom mennyire hajlanak rá a vevők, hogy ilyenbe belemenjenek, hogy akkor az ne az én hibám legyen ha nem kapunk rá hitelt. Pedig azt gondolnám, hogy ha a lakással van baj, az nem az enyém...
Részemről az rendben van, hogy megvan az előzetes hitelbírálat, ott minden rendben volt, tutira megkapok akkora hitelt amennyi az ingatlanra kell...Viszont még lenne itt kérdésem. Tulajdoni lap akkor elvileg rendben, meg ajánlattételkor kérnek le frisset, hogy ott helyben ők is is bizonyítsák, hogy oké.
De ez az alaprajz ez nagyon macerás, azt is látnom kellene előtte, de valamiért nagyon rejtegetik, vagy nem akarnak vele foglalkozni.
Vagy ezt mikor lennének kötelesek átadni, megmutatni, majd csak ha megvan a szerződés? Az azért elég nagy bukó, ha ott derül, ki hogy még az azt megelőző tujal variált valamit. Aztán nem úgy néz ki. Aztán az értékbecslő meg pislog majd utána. -
lm83
őstag
Néztünk lakást, ami sajnos még nem tehermentes.
Elméletileg pár millió forint van már csak a hitelből, erről napokon belül kapok majd kivonatot.
Az eladó az első részletből, előleg/foglaló fizetné ki a maradékot egyből.
Utána ez mennyi idő míg lekerül a tulajdoni lapról?Mert közben nekünk is kellene menni a banka a hitel intézni, mielőtt kicsúszunk az időből.
Viszont ahogy utána olvastam, az első részletet, azt szerződés aláíráskor szokták fizetni.
Utána mi egyből mennék is a bankba igényelni. Viszont ha nincs rendbe a tulajdoni lap akkor gondolom már bajban is leszünk a banknál.
Jóval előbbre meg nem adnék át ekkora összeget azért, komolyabb papír nélkül. -
lm83
őstag
válasz
attila199207 #29599 üzenetére
Hát hogy a bank 80%-át adja hitelnek max. a lakás értéknek.
Ha kevesebb mint az eladási ár akkor több önerőt kell belerakni. -
lm83
őstag
válasz
attila199207 #29596 üzenetére
Nem csináltatok előtte előzetes értékbecslést?
Vagy sikerült elég jó áron szerezni, vagy nem kell tartani tőle, hogy alá lő majd értékben? -
lm83
őstag
válasz
Drizzt #29500 üzenetére
Úgy most itt a hónap végéig még a már megszületett gyereket is beleszámolták. Innentől már csak beígért gyerekre fog járni. Most így jóval csökkenni fog szerintem az igénylés. Most épp csak olyanok fognak vásárolni, akiknél már útban van a gyerek, mint nálunk.
Sajnos most az ilyen hírek miatt nehezebb lesz jó áron találni.
De akik még csak tervezik a gyereket, ők ráérnek várni pár hónapot. Hogy alakul a helyzet. Én amiket láttam/olvastam mostanában, nem látom, hogy mi tudná ezt a lendületet tovább vinni... -
lm83
őstag
Mondjuk olyat ad el amin hitel van és így lehet nem tudná. Míg a szatyor pénzzel átvétel után bemegy a bankba, kifizeti a hitelt. Ezután ahogy nevére kerül el is tudja egyből adni. Ha a vevő partner ebben.
Most gondolj bele, hogy valaki 10 éve, mondjuk 2015 környékén vett hitelre egy 20 milliós kecót, azt most mennyiért tudja eladni.
Ha épp olyan élethelyzetbe került, hogy muszáj neki ezt meglépni. -
lm83
őstag
Sziasztok,
Csok+ hitelre vennénk lakást. Voltunk bent bankban, otp, utána kérdezni. Csináltunk előzetes hitelbírálatot is, 99%-ra mondták hogy megkapjuk akár az 50 milliós hitelt is.
Nagyon jól összefoglalták a folyamatot, hogy mikor mivel kellene majd menni. Lehet előzetes értékbecslést kérni, szerződés előtt. Illetve mondták, hogy még előtte is véleményezik a szerződést. Majd keres minket egy tanácsadó is pluszban, hogy segítsen.
Jól gondolom, hogy ő fog majd mindent végig vinni a banknál? Akartunk ilyen bankfüggetlen tanácsadót keríteni, de mivel úgyis az otp-nél vennék fel, így úgy érzem nem lesz rá szükség, ha csak nem tud valami extrát esetleg. -
lm83
őstag
Most itt a babváró igénylésből tudok kiindulni. Ott ugye 41 év alatt lehetett csak igényelni. December elején igényeltük, mire megkaptuk karácsony után már túl volt párom 41-en. Ott azt mondták, az igénylés időpontjában nézik, hogy jogosultak vagyunk-e rá.
Most azt nem tudom beköltözésre, milyen határidő van így csok+-nál.
@pit stop
Nem tudom félreérthető voltam, most is lakunk valahol, szóval nem azzal van a gond, csak jó lenne saját, mint bérelni. -
lm83
őstag
Sziasztok.
Kis tájékoztatást kérnék.
Kb innentől úgy a következő 2 hónapban kellene egy lakást vásárolnom kb. a semmiből.
Ez így kivitelezhető, szerintetek?
A helyzetünk:
Csok+ hitelt vennék fel a 3. születendő gyerekre, aki májusban várható. Ezért a szűk határidő. Illetve majd áprilistól tudunk csak hitelt felvenni, mert december legvégén kaptuk meg a babavárót, amit ugye 3 hónap után lehet 100% önerőnek beszámítani.
Plusz a fizetéseink is mostanában tisztázódtak le, így eddig a bankba se tudtunk igazán érdeklődni.
Szóval így kellene venni egy min 60nm-es lakást kb 60 millióból a környéken (Bp. Déli-pu. tágabb körzetében).
Ingatlan nézéssel ott tartok, hogy kb tavaly év vége óta nézem a szóba jöhető lakásokat. Van pár amiket úgy fél éve minimum árulnak. Azokat néznénk meg áprilisig, aztán amelyiket majd tudjuk megvesszük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Robotporszívók
- Támadásra figyelmezteti a Microsoft a kormányzatokat és a cégeket
- Gitáros topic
- Sorozatok
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Házimozi belépő szinten
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest