Új hozzászólás Aktív témák
-
JoinR
őstag
-
updog
őstag
válasz
mokus1 #24722 üzenetére
Ne kommenteljek fél 12-kor legközelebb
Igen, babaváró.
Azon nem tudunk megegyezni (jövő héten mennek a bankba, csak ezzel együtt már nagyon közel kerül a 12. hét, hogy még sokat variáljanak), hogy 12. hét előtt kell-e beadni a kérvényt hogy a 12. héten "teljesüljön" a vállalt 1. gyerek feltétel, vagy bármikor a szülés előtt elég-e beadni. Persze logikusan belegondolva elég fura lenne a 12. hét előtt rohanni, amikor pont addig még bármi történhet, és úgyis csak betöltött 12. héttől fogadják el a gyermekvállalás teljesítést ha jól értem.
-
Stanlee
őstag
válasz
mokus1 #24585 üzenetére
Segal mar leirta az atlagos hitelfelvevot, ezen nem fogsz tudni valtozttani.
En remenykedtem abban, hogy a 2008-as esemenyek utan politikai szinten is rendezodnek a dolgok es beepitenek bizonyos fekeket az ingatlanhitelezesbe, hogy meg egyszer nehogy eloforduljon az, ami 15 eve. De ahogy a helyzet is mutatja, kormanyzati szinten is csak meg jobban nyomtak az ilyen-olyan tamogatasokat azert, hogy a legtobb valasztonak meglegyen a szive vagya a sajat ingatlan formajaban.
Felelossegre nem tanitjak igy az embereket, de felnott meg egy generacio 2008 ota, akinek termeszetes, hogy minden no, es ha baj van, allambacsi majd segit. De ez mar nagyon politika, elnezest.
-
Segal
veterán
válasz
mokus1 #24583 üzenetére
Amíg ugyanazt megkapja (lakás) "jobb" feltételekkel, addig a többség csak azt fogja nézni hogy kevesebbet kell fizetni. Ja hogy lesz holnap is? Az majd holnap lesz...
Csak a környezetemben több olyan embert ismerek aki albiba él, kocsival közlekedik, cigizik, napi szinten rendel kaját, mindent részletre vesz (és meg is vesz mindent amit részletre meg lehet...) és csodálkozik hogy nem jut előre és akkor azokat még meg sem említettem akik gyerekvállalásra vettek fel hitelt, a baba és a pénz meg évek óta sehol sincs... -
Nehaiu
csendes tag
válasz
mokus1 #24551 üzenetére
Unicredites hitel az nalunk is nagyon rendben volt. Korabbi hitel kapcsan volt nemi eloiteletem (ugy altalaban bankokkal kapcsolatban, nem veluk), de nagyon sima volt az egesz. Ez meg 2021. juniusi sztori, akkor kezdodott a kamatemeles ha jol emlekszem, es a bankfiokban mindenki azon dolgozott, hogy megkapjuk meg az olcsobb kamattal a hitelt. A hitelugyintezot a bank ajanlotta (MobilBankar neven futott akkor), o hazhoz jott es minden papiron szisztematikusan vegigmentunk vele. Par nap alatt lezongoraztak az egesz folyamatot elejetol a vegeig es szinte semmi dolgunk nem volt vele azon kivul, hogy bemenjunk es alairjuk a szerzodest, de meg az is teljesen sima ugy volt. Igy lett 30 evre 3% alatti kamatunk partiz milliora, szerintem nem rossz, mert akkor mar egyertelmuen latni lehetett, hogy beindul a kamatemeles.
-
dptrsk
addikt
válasz
mokus1 #24551 üzenetére
Másodlagos számlaként használod?
Havidíj sincs?(jelenleg van egy Partner Aktív Zéró csomagom, de az hamarabb lejár mint a hitel, így az érdekelne, hogy éves szinten mennyi lenne fenntartani.)
CIBes számla esetén kb. csak az éves kártyadíj lenne, UC esetén én láttam 300 forintos havidíjat is, illetve valamivel drágább a kártya is. -
concret_hp
addikt
válasz
mokus1 #24479 üzenetére
nyilván nem, de ez egyébként leginkább a távhő + a távhős lakások nem túl hatékony mivoltának köszönhető... szóval megint csak ott vagyunk, hogy ha az energia hatékonyságot ösztönözték volna az olcsó energia helyett, sokkal kisebb sz@rban lennénk...
nagyon durva különbség van az újabb építésű lakások és akár a szigetelt panelek / régi téglaépületek közt
70 pár lakásos társasáház formailag nem túl ideális (ha arra gyúrnánk, hogy minél jobban tartsa a hőt), BB besorolás, tehát messze nem a legjobb: novemberi gázfogyasztás 4000m3, amiből majdnem 1000 nyáron elmegy melegvízre is. ez mindenféle fix díjakkal együtt is 430 000 magyar kredit, szóval lakásonként átlag 6000ft... piaci áron (nem azon amit bekamuznak a népnek, hanem ami a tőzsdén van) meg lenne mondjuk 3x annyi, erős 50 euro... a nem leghidegebb hónapra
egyébként meg amíg ilyen 5-10 fokok vannak kinn és csak minimálba kell fűteni, addig egy közepesen jó klíma is sokkal hatékonyabb.
-
Csabroncka
addikt
válasz
mokus1 #15519 üzenetére
Sokan nyíltan elállnak a hiteltől, persze ennek több oka van, de van más szempont is. A fiataloknak elsősorban az a többsége zárkózik el előle abszolút ahol a seggük alá vágtak már, vagy örökölt egy vaskos ingatlant, így 4-5 milliót kipótolni valóban nem nagy tudomány. Mondanám neki, hogy barátom 0-ról indulva köszönöd a banknak, hogy adott kölcsön normális kamatra! Én pl nem akartam 4-5 évesnél idősebb autót venni, 2 gyerekhez, kellett az autó - vettem fel rá szabad felhasználásút és 1,5 év alatt visszapörgetem. Ez sem feltétlen azért van mert eleve így számoltam vele (3 évvel számoltam), de össze jött több egyéb munkám.
Az a baj, hogy nagyon sokan teljesen máshogy gondolkoznak, ha + jövedelem esik be, rögtön költésbe/fogyasztásba kezd a magyar a család, ahelyett hogy a tartozásait csökkentené.
Ahogy írod nagyon sokan túllőnek a célon és a pénzügyi kultúra léggé siralmas, bár azt kell mondjam van remény! A saját (30-as) korosztályomon már azt veszem észre, hogy valamivel jobb a pénzügyi tudatosság, mint szüleim korosztálya esetén (60-as)
-
-
Csabroncka
addikt
válasz
mokus1 #15499 üzenetére
Sztem rossza a megközelítés! Nem az a baj, hogy felveszel 20 éves futamidejű hitelt mert a törlesztő csökkentésnek több oka lehet!
Konkrétan a mi esetünkben pörögnek a lakástakarékok (12 év alatt megy vissza a 20 éves futamidejű), de mindenképpen a tőke kipörgetésérése kell játszani, amennyiben lehetőség van rá.
A baj ott kezdődik, hogy ha kimaxolod a törlesztővel a lehetőségeidet (nem tudsz félre tenni, nincsen pénzügyi puffered - ez lenne a legfontosabb)
Jó esetben egy 10 éves hitelt 7-8 év alatt visszapörgetsz.
-
Ezekiell
veterán
válasz
mokus1 #15402 üzenetére
Én írtam progit rá, naponta 2szer küldi az aznap felrakott új hirdetéseket ingatlanbazárról, jófogásról, ingatlantájolóról (a megadott keresési paramétereknek megfelelőket ofc) - és jön a költözzbe és az ingatlan.com napi levele is. Ha valaki tud olyan oldalt még, amit érdemes nézni, ne habozzon szólni :)
Facebookon meg kiválogatni a sok szemét közül azt, ami egyátalán érdekes lehet nekem - az halál...
-
attiati
veterán
válasz
mokus1 #14775 üzenetére
Kb senki nem tudja
10% felettiről beszélnek, ami a következő negyedévben várható.
De befagyott piacon a kevés tranzakciószám nem tudja megmutatni a piac állapotát, hogy most annál is többet kellene esni valójában, vagy már a 10 is sok.
Az ingatlan piac egy nagyon lassan reagáló valami. Idő kell, amire végigfut a tömeges eladásokon az átárazás. De ha arra számít a piaci szereplők többsége, hogy addigra helyreáll a rend, amire végigfutna rajta az átárazás, akkor el sem kezdődik, inkább kivárás megy.
És néhány kényszertranzakció születik. Ha meg nem áll helyre az élet, akkor lehet keresni az alját. Akkor meg a vevők is vakarhatják a fejüket, hogy most jó üzletet csináltak vagy sem.
Itt szokás szerint nem lesz könnyű döntés. Majd csak utólag lehet beállítani annak -
PazsitZ
addikt
válasz
mokus1 #14718 üzenetére
Igen, azt tudom, hogy csökken. A kérdés, hogy mi a kedvezőbb?
1 összegben fizetni mondjuk 36 havi részletnyi pénzt + 1% előtörlesztési díj. Vagy 12 részletben 3-3 havi részleteket.
Ha jól futtattam a számításomat a részletes fizetés jobban megéri, még az előtörlesztési díjat mellőzve is.
Bár intuitívan pont az ellenkezőjére tippletem.De most amit számoltam: 10 000 000 hitel 20 évre 5%-al.
első törlesztő: 66 157 ft.
Első hónapban befizetve 66 157*36= 2 381 635, a 13. havi fennmaradó tőke: 7 364 007
Első év minden egyes hónapjában fizetve 66 157*3= 198 470, a 13. havi fennmaradó tőke: 7 331 629.Nyílván nem egy óriási összeg, de már alapból a részletes törlesztés kedvezőbb 32 378ft-al. Erre jön rá az első esetben egy 1%-os előtörlesztési díj még (ami a második esetben elvileg nincs).
Így végül 32 378+23 816= 56 194 a különbség.(#14720) concret_hp:
Oké megfogtál
Igen, épp erre gondoltam én is, de valamiért nem találom ezt a pontot a termékismertetőben. De lehet benézem valahol.
Mindegy, feltehetőleg igazad van, túl kedvező lenne, biztos gondoltak erre ők is.
Ps.: "további részletes információkat a mindenkor hatályos Hirdetmény tartalmazza"
Itt lesz az a apróbetűs elásva
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest