Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #34367 üzenetére
Ez azert igy nem fog menni. Nyilvan a 3% miatt az emberek egy reszenek messzebb er a takaro. Viszont ha annyival feljebb araznak, ahova az uj takaro eler, akkor egyszeruen tovabbra is tok halott lesz a piac, csak meg magasabb arakon. Amugy erre a forgatokonyvre szerintem eleg realis esely van. Masik lehetoseg, hogy valahol feluton all meg a dragulas az uj takaro es a regi takaro kozott es megno a tranzakcios szam ujra.
Hirdetes ertesitokre visszaterve: nalam elegge vegyes a kep. A mai napig is vannak arcsokkenesek, 1-2 aremelkedes is megjelent. Viszont az uj hirdetesek egyertelmuen dragabban kerulnek fel, igy az atlagon erezni novekedest. Lagymanyos, Szentimrevaros kornyeket nezem kozelebbrol. Kb. az volt, hogy junius elejen 1.6M/m2 korul volt az atlag. Julius elejere lement 1.56M/m2-re. Aztan azota meg az elmult ket hetben vissza 1.6M/m2-re.
-
blt-blog
kezdő
válasz
tototos #34356 üzenetére
Sem arrol nem tehetsz, ha orokoltel, sem pedig arrol nem tehetsz, hogy amit orokoltel annak milyen erteke van (vagy lesz a jovoben). Raadasul attol, hogy egy lakasnak papiron a tulajdonosa vagy, nem biztos, hogy rendelkezel is felette. Lehet, hogy tobben orokoltek a lakast de nem egyenlo aranyban, igy a legnagyobb tulajdonos nem tud a tobbi nelkul rendelkezni vele. Lehet, hogy valaki masnak haszonelvezete van, tehat a tulajdonos tovabbra sem tudja monetizalni az orokseget. El tudok kepzelni szamtalan elethelyzetet ahol latszolag valami sokat ero dolog van egy illeto neven, megsem tud vele jogosan semmit kezdeni vagy penzze tenni azt, ellenben szeretne az eletet megkezdeni egy sajat lakasban. Kerdes, hogy a tarsadalom tamogassa-e oket vagy sem? Mivel erdemelnek kevesebb vagy tobb tamogatast ok, mint azok akiknek fekete-feher az elethelyzetuk es szinten el akarjak kezdeni a sajat eletuket?
-
blt-blog
kezdő
válasz
tototos #34354 üzenetére
Nezopont kerdese, szerintem ha valakinek _volt_ a neven valami, de eladta es _most_ nincs, akkor nem latom, miert ne lehetne segiteni, ha amugy a tobbi feltetelnek megfelel. Valoszinuleg egyszerubb is ellenorizni, hogy most van-e valami a neven, mint azt, hogy valaha volt-e, mekkora volt, hogy kerult hozza...
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #34318 üzenetére
Egyebkent ebben a 20 masodpercben mar megint van egy tok egyertelmu tudatlansag, mert arrol beszel, hogy lakoingatlan eseten 100M a hatar, haz eseten meg 150M. De a haz az a lakoingatlan egyik fajtaja. Feltetelezzuk johiszemuen azt, hogy eltevesztette. Rosszhiszemuen meg azt, hogy tovabbra is ossze-vissza beszel.
Illetve ezzel az egy belteruleti lakoingatlanban kifejezessel is sikerul tovabbi kodot gerejszteni. Mi van akkor, ha tobb belteruleti lakongatlanban volt/van tulajdoni hanyadod? -
codec
senior tag
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos #34284 üzenetére
Kondorosi? ott béreltem garázst a motoromnak amíg a környéken laktam, uh beléptem az fb csoportjukba... azért ott erősen balkáni ami a közös képviselettel megy illetve amennyire hagyták a közös részeket lerohadni... illetve jópár hölgyet elég sok úriember látogat meg naponta, dolgos asszonyok lakják, na
ilyen nm ár gondolom úgy jön ki h megnézi mennyibe kerül ami kell neki, mennyi hitelt venne fel max s a maradék kiadja a lakás árát... úgyis minden drágul, csak elviszik, nem?
-
válasz
tototos #34280 üzenetére
Az a gondom ezekkel a kéglikkel, hogy vatta új áron adják a már kicsit öregedő belső tartalmat. Azok a burkolatok és szaniterek pl. azonnali eltávolítást igényelnek, annyira korszerűtlenek (voltak már akkor is, amikor beépítették őket). Persze ha rögtön kell költözni, és nincs idő kivárni a tényleg újakat (1+ év), akkor megértem.
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos #34237 üzenetére
Illetve a banki szektor sem tudni, hogy fogja tudni lekezelni... Én nem tudom eldönteni, hogy mit várjak, de egyelőre az az érzésem, hogy nagy piacot megrengető dolgok nem lesznek. Ennek ellenére lehet, hogy az eladói várakozások kilőnek majd.
Amit axioma ír, az egy jó ötlet lehet, ha sikerül találni partnert hozzá. Most egy nagy összeggel lefoglalni, aztán a banki részt szeptember utánra halasztani.
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos #34234 üzenetére
Ha most megveszed az tuti a tied amikor kijön a rendelet akkor megbolondul mindenki és minden
Ha tényleg jók lesznek a feltételek, akkor tuti, hogy kapkodni kell majd, és nagyon gyorsan kell tudni dönteni, de szerintem most mindenki kivárásra játszik. Amíg nincsenek konkrétumok addig nagyon nagy lutri bármit is lépni. Élő dilemma nálam is jelenleg, de mondjuk megkönnyíti a döntést, hogy amit én keresek, abból most nem nagyon van kínálat. Viszont az amúgy is panggó (mert nálunk az van lassan egy éve) piac teljesen megállt, gondolom az eladók is a részletekre várnak.
-
bexinho23
őstag
válasz
tototos #34205 üzenetére
Mi április végén vettük. De nem zavar, mert már most látni, hogy azon az áron megyeszékhelyen csak 20%-kal drágábban hirdetgetnek, ami nekünk elfogadható lenne. A 3%-os hírre pedig ősz végére ennél nagyobb eltérés is lehet, ráadásul elég sokan fognak ugyanarra a néhány lakásra pályázni.
Ami engem jobban aggaszt, az a belengetett felújítási program. 1,5 hónap alatt bontóval és villanyossal tudtam elvégeztetni a lakáson a munkát, vizes elméletileg még a hónapban jön, de a többi, főleg a burkoló, az csak ősz közepe/vége felé ér rá leghamarabb. Már annak örülök, hogy a hónap végén legalább kijön 2 burkoló és 1 festő megnézni, hogy miről lenne szó...
-
Qtya123
őstag
válasz
tototos #34205 üzenetére
Ez szerintem rossz megközelítés. Ennyi erővel kb mindenben vissza lehetne lépni egy-egy lépést és mondani, hogy kibaszás, mert ha ez meg az akkor is lett volna amikor én vettem lakást, mikor én lettem nyugdíjas, mikor én vettem autót, mikor én építkeztem, mikor én álltam munkába...
Ez pusztán szerencse kérdése, hogy mikor van épp valaminek az időzítése és beleesel-e. Ennyi erővel, ha 2024-ben vezették volna be, Te jól jártál volna, a másik meg ugyanúgy mondhatná, hogy hú hát ez kibaszás mert én 2023-ban vettem lakást, stb... Azért érzed, hogy ez így vicces elgondolás ezen siránkozni.Nem beszélve arról, hogy nem biztos, hogy az jár annyira húde jól, aki most fog venni 3%-os hitelre, mikor egy koszlott panel esetén is lassan ujjongani kell, ha 60 millió alatt találsz a fővárosban, szemben azzal, aki ugyanezt megvette piaci hitelre mondjuk 2021-22-ben, amikor ugyanaz a méretű és állapotú lakás a 30 milliós sáv közepén-háromnegyedén járt árban....
-
válasz
tototos #34134 üzenetére
Nekem bejön ez a ház, viszont a lambériától kicsit fázok: kérdés milyen a szigetelés alatta.
No, és az 1000m2-es telek sem rossz, bár ahogy nézem, az utca nincs leaszfaltozva.#34142 tototos
Mondjuk lambi helyett gipszkarton nem nagy meló+ktg., így a szigetelést is le tudod csekkolni. Berendezést meg nagyrészt Te viszed, nem?
Oké, konyhabútor és cserépkályha marad, de pár éven belül lecserélhető. -
eladocuccaim
junior tag
válasz
tototos #34138 üzenetére
Haha, szerintem nem tudod ha építőiparban valamiből kicsit jobbat választasz, az mennyi bekerül.
Egyébként legtöbb dolognak az égvilágon semmi értelme. Egy szint felett semmivel sem lesz jobb, és ha mindenből minőséget akarsz, akkor minimum 2-vel szorozd fel ezt az árat amiből egy alap ház kijön.
-
sakal83
addikt
válasz
tototos #34134 üzenetére
Ehelyett epits. Erre ralocsolsz 30milliot látatlanba mondom.
Egy jol megtervezett 110nmeres sokkal jobb es olcsobb ennel ha felujitod, ha 20 m a telek.
De ha okoskodsz akkor 90bop megvagy 20mos telekkel 100meren
Raadasul kecskemeti kivitelezo kozel van
-
sakal83
addikt
válasz
tototos #34127 üzenetére
Hol, mit, mekkorat?
Maga az epulet szeglemezes terovel, egyszeru formak nirmal muszaki tartalom netto 600bol megvagy netto nmerben 100-110nmre. De ez csak az epulet!!!
Ha egyedi igenyek vannak hoszivattyu, levegőzteto rendszer, betinfodem, nem teglalap alat, modernebb nyilaszarok stb, akkor a hatar a csillagos eg.
Egyertelmuen megeri epiteni egyebkent, ha van telek a kinezett helyen, es onallo hazat akarsz. De el kell benne merulni,, es kell idegrendszer.
-
blt-blog
kezdő
válasz
tototos #33956 üzenetére
Hej, de orulok, hogy hallgattam az asszonyra es mikor vettunk, kisebbet vettunk, hogy majd konnyu lesz eladni. Nem is tartott ket hetnel tovabb iden ev elejen. Raadasul a hireket nezve ugy latom pont a boom kozepen sikerult. Amilyen a szerencsem, ritkan mondhatom el valamire, hogy jo az idozites, de ez most az volt
-
-
Alladin888
kezdő
válasz
tototos #33993 üzenetére
Anno én is úgy vettem fel hitelt,h volt elegendő tartalék mellé,illetve még törlesztőbiztosításom is. havi párezerért..
Sokan mondják,h az ilyen lakástámogató intézkedések miatt ugranak a lakásárak,ami csak részben igaz. Pl tudtommal ez évben még semmi extrát nem jelentettek be,mármint h pl január 1 től valamilyen extra csakádi lakástámogatás lenne és mégis az én városomban 30% tól is nagyobbat ugrottak az árak. Tehát a piac is teszi a dolgát rendesen. -
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #33988 üzenetére
Okés, de nem évek óta vagy még munkanélküli, hanem csak pár hónapja. Az, hogy egy évig nem találsz munkát elég reális forgatókönyv lehet. Az is belefér még simán? Egyébként szurkolok, hogy legyen munkád, nem azért mondom. De tech világban napi szinten jönnek továbbra is a globális leépítési hírek, meg hogy kb. lehetetlen elhelyezkedni. De ez utóbbiakról elsősorban USA-ból hallok. Szóval tervezni azért nem árt vele, hogy 1-2 évig nem lesz munka. De lehet terveztél már vele és nyitott ajtón kopogtatok. Magyarországon a KSH szerint aki munkát keres most, átlagosan 12.8 hónap alatt talál. Persze ez nem tech specifikus, hanem általános adat.
Egyébként az eredeti témához: Magyarországon a lakosság eladósodottsága egyáltalán nem magas.
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #33912 üzenetére
Az nem azt jelenti amit leírtam. Viszont értem amit mondasz és akkor ez szimmetrikus szabály és ebben a formában tök korrekt. Attól ijedtem meg, hogy van olyan bérlő, aki olyat aláír, hogy kifizeti a határozatlan idejű szerződés hátralévő díját akkor is, ha őt rakják ki. De így már egyértelmű, hogy nem ez van. Kösz a pontosítást!
-
MrCsiT
addikt
válasz
tototos #33910 üzenetére
Talán nem off a téma, ha a lakáskiadás témaköréről van szó, tehát:
A közjegyző szerint (2023-ban) a vonatkozó törvény alapján nem volt lehetőség magánszemélyként olyan szerződést kötni, hogy az 1 évre szól, majd ennek letelte után határozatlanná alakulna.
Ehhez képest, ez a weboldal viszont azt írja, hogy "A határozott idejű bérleti szerződés egyik sarkalatos pontja, hogy az albérleti szerződés lejárta előtt mindig egyeztessünk a bérlővel. Dönthetünk, hogy ismét megújítjuk a szerződést írásban vagy a korábban megadott lejárati dátummal elköszönünk a bérlőtől.
Figyelem! Ha elmulasztjuk az egyeztetést, és a bérlő továbbra is az ingatlanban lakik, a határozott időre kötött bérleti szerződés automatikusan határozatlan bérleti szerződéssé válik. A lakás bérleti szerződésben megadott lejárati dátum után 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy tiltakozzunk. Ez nyilván csak akkor életszerű, ha a bérlő kérésünk ellenére sem akarja elhagyni a lakást."
Viszont ha ez valóban igaz, akkor erről miért nem tudott tájékoztatni a közjegyző?! Fura.
-
MrCsiT
addikt
válasz
tototos #33900 üzenetére
Én ezt nem értem: nálunk a közjegyző határozottan állította, hogy magánszemélyek közti lakáskiadáskor a vonatkozó törvény szerint nincsen olyan, hogy 12 hóra + azután határozatlanná válna a kiadás. Mi emiatt konkrétan töröltük a közjegyző előtti szerződésből a 12 hó kitételt.
Ezek szerint, nálad + TrollBalint-nál nem volt a kiadási ügyletben közjegyző, vagy, másképp értelmezte a törvény betűjét, mint aki nekünk intézte a kiadás körüli papírozást? -
TrollBalint
addikt
válasz
tototos #33900 üzenetére
Ebben az esetben szerintem elég egy rövid "szerződés", hogy a díj a szerződésnek megfelelően X-re változott, minden más a korábbi szerződés szerint értelmezendő. És nem kell beleírni, hogy 1 év határozott, mivel már le van papírozva, hogy határozatlan. Max, ha a bérlő szeretne határozott idejű szerződést, akkor írhattok olyat is.
-
TrollBalint
addikt
válasz
tototos #33894 üzenetére
Ezt Ti döntitek el. Mi bárhol voltunk albérletbe (mondjuk az se ma volt, de volt azért pár hely) ott mindenhol az volt, hogy az első év az határozott, utána automatikusan határozatlanná válik.
Nálunk nem volt benne sose ez a KSH-s emelés, csak annyi, hogy a főbérlő X idővel előre közölni köteles az emelést.
Mivel nálatok új szerződést kell - szerintem - írni, hiszen ez lejár, így Ti döntitek el, hogy határozott legyen-e, vagy határozatlan, vagy kombinált. -
válasz
tototos #33690 üzenetére
Értem, de sok embernek ez nem opció. Egyrészt macera, másrészt ezzel nem lehet kalkulálni egy beruházási döntésnél. Én biztos nem állnék neki használt PAX-ot vadászni, merthát mi van, ha nem jó a méret (hozzám pl. 2x75 kellett), mi van, ha Voldemort az eladó, össze kell szervezni, csomagolás-szétszedés-összeszerelés kérdőjeles.
-
Mauzes
addikt
válasz
tototos #33633 üzenetére
Na a hulladékot pont nem lehet ott kiválasztani, oda akkor külön kell menni.
Amúgy marha vicces a rendszer, van olyan szolgáltató, amely kizárólag tulajdoni lapot fogad el a jogícm igazolására. Az ügyvédem szerint simán előfordul, hogy a tulajdon bejegyzést több mint 1 hónap után csinálja meg a földhivatal. Közben meg 15 napon belül már kötelező bejelenteni a felhasználó változást. Ez így elég pro.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos #33131 üzenetére
Azért az is benne van (hiába a lokáció lokáció lokáció a meghatározó nameg a kereslet kínálat ami kb abból jön) hogy bizony a munkadíj, anyagár az egekben. Nem tudom ki mikor újított fel, mi most fogjuk a tetőteret, egy belvárosi garzonlakás ára majdnem kijön az egészből (ok mélyen belenyúlunk s akkor már rendesen megcsináljuk, de nah...)
Márpedig azokon az ingatlanokon ha van tégla, ablak, csempe, szaniter stb, az bizony mostmár megy fel, ahogy minden egyre drágább - ami miatt nyilván lehet h elszakad a valós piaci keresettől s pangani fog a piacon, ettől függetlenül az anyag maga ott van s drágul... -
válasz
tototos #33033 üzenetére
Én a Kiskörében laktam, amikor este értem haza, akkor mehettem 3 kört, mire találtam valami helyet. Bérelni a Tetrisben...szerintem ott közelharc lehet a szabad helyekért. Tényleg egymás hegyén-hátán állnak kint a kocsik állandóan.
Hja, az a környék elég fasza. Ott a sorházak közül a beljebb lévők elég jó választások amúgy családdal is. Titkos tipp!
#33032axioma
Tuti beleszámolták, a projekt honlapján meg is találtam ezt a kecót. De így is jó deal. -
Qtya123
őstag
válasz
tototos #32968 üzenetére
Én nem csak az ingatlanárak, hanem a fiatalok jövőbeli elképzelései és lépései szempontjából vagyok kíváncsi a hatásra.
Ha tényleg rátolna akkorát általánosan az ingatlanokra (korábban írtam, hogy azért ebben nem vagyok annyira biztos) és az inflára, akkor a még jobban növekvő kilátástalanság vajon mennyivel több fiatalt sarkall távozásra.
Ahogy az is rohadt frusztráló lesz sokaknak, hogy dolgozik egy adott helyen és a 25 alatti és most már a másik irányból, jövő évtől a 40 alatti 2 gyerekes is magasabb bérrel fog rendelkezni. -
sakal83
addikt
válasz
tototos #32928 üzenetére
Egeszen addig mobilisak, amig nem kell egy vagy ket kis szarost elhelyezni egy lakasba es kocsiba
Sok ilyen jonertelemben vett "hipsztert" lattam elaputestesedni
Most neztem ketgyerekre alkalmas kiado lakasokat bpen. 500-600/ho, ami az avg jovedelem 1,15-1.4*se.
Igazi jo kilatasok...
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
tototos #32928 üzenetére
Mert ugye az albérlet az kidobott pénz, csak másnak tömöd vele a zsebét stb.
hát végülis... így van, vagy nem? tegyük fel bérelsz 20 évig, vagy fizeted a törlesztőt 20 évig, az egyik processz végén lesz egy saját tulajdonod a másik végén meg semmid. amúgy in-general nem a lakásbérlés ellen érvelek mert van az a helyzet amikor jobb megoldás de azért ne állítsuk már be úgy mintha ez is a magyarok pénzügyi tudatlanságának egyik iskolapéldája lenne. nekem pl minden pénzt megérne ha végre nem a tulajhoz kéne rohangálni ha egy új bútort szeretnék vagy valamit meg kéne csinálni az albin ami többe kerül mint 5ezer forint.Ez talán a Z generacioval változóban van. Ők már carsharingre vannak ráállva meg sokkal mobilisabbnak gondolják az életet saját ingatlan nélkül.
vagy egyszerűen csak csórók hozzá, az nem lehet?#32934 na igen. MO azért nem egy USA, itt van kb 3-4 város értelmes munkalehetőségekkel, de igazából csak egy.
-
Qtya123
őstag
válasz
tototos #32928 üzenetére
Ez szerintem részben igaz. Egyrészt igen, egyesekben szemlélet is, másrészt viszont kb ha akarnak sem tudnak venni már sokan közülük, így marad az elfogadás. Nem azért bérelnek mert annyira nagyon jó, hanem mert nincs más választása.
(De mondjuk azt sem értem mi ez a trend közöttük, hogy sokan 27-30 évesen hitelmentes 70-100 milliós ingatlant szeretnének)
-
Mauzes
addikt
válasz
tototos #32775 üzenetére
Nyilván ez relatív, vannak még drágább (lehúzósabb) szolgáltatások, lásd pl. az ingatlan közvetítők 3-4%-os jutalékát... De csak ettől még nem lesz olcsó a másik.
Én amúgy nagyjából óradíj alapon szoktam (próbálni) megítélni. Ez a munka utazással és dokumentációval együtt kijön kb. 3-4 órából, de mivel én 2-3 házat akarok átnézetni egyszerre, simán max 3 óra per ingatlan. Szerintem bőven korrekt és nyereséges lenne, ha ezt 75-80k körül megcsinálná valaki, és nem pedig 150 ezerért.
#32776 Villa7: hát ezt szerintem nem lehet előre kideríteni, vagy alapos lesz, vagy nem...
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #32770 üzenetére
Szerződéstől függ. Nem vagyok benne teljesen biztos, de ha rendelkezés nincs róla a szerződésben, akkor ez lehet a bérlő feladata. Viszont ha elromlik és cserélni kell, az már bérbeadó.
[Lakástörvény:] "13. § * (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."
-
Segal
veterán
válasz
tototos #32724 üzenetére
Na igen ott nominálisan esett az ár, de erre most esély sincs. Itt lokációtól függően stagnálás vagy enyhe emelkedés lehet, de ha jön valami bejelentés (támogatás, osztogatás vagy csak egy újabb gyár stb.) akkor megint emelkedés várható. Ettől függetlenül reál értelemben nézve szerintem nem lesz jó az idei év az ingatlan szektornak, főleg ha úgy nézzük hogy a közölt inflációnak köze sincs a valósághoz...
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
tototos #32714 üzenetére
Elég világosan ott van a cikkben hogy minden eddiginél több új építésű lakást kinálnak eladásra a beruházók. Annak ellenére hogy az új építések száma pedig csökkent. Ez pedig azért van mert nincs akkora kereslet az új építésű lakásokra. Tehát nem az van amit írsz, hogy a kínálat nem bírja lekövetni a keresletet. Legalábbis abban az értelemben biztosan nem amire te céloztál hogy nem bírnak elég gyorsan új építésű lakásokat építeni hogy lekövesse a kínálat a keresletet.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
tototos #32709 üzenetére
Ehhez képest az új építésű lakás kínálat másfél évtizedes csúcson annak ellenére hogy kevesebbet építenek (de úgy tűnik még kevesebbet vesznek belőlük):
https://mfor.hu/cikkek/ingatlan/reg-volt-ennyi-uj-lakas-az-ingatlanpiacon.html
Szóval sokkal valószínűbb hogy itt inkább arról van szó amit sakal83 ír. -
A Zéé
addikt
válasz
tototos #32589 üzenetére
felénk (Zalaegerszeg, családi ház) nem FOMO van, hanem teljes befagyás. Nagyjából november óta semmi új értelmes hirdetés, amik vannak, azok nagyjából mind 6+ hónapja hirdetve vannak. Emellé ingatlanos főbérlő azon panaszkodott a múltkor, hogy sokszor olyan árakat gondolnak az eladók, amikhez már ők sem merik a nevüket adni.
-
Qtya123
őstag
válasz
tototos #32584 üzenetére
A jó lakás az sokszor pontosan így megy. Nincs sok idő a lamentálásra, már el is viszik előled, mint egy kg kenyeret a boltból. Látod, nálatok is a szombati megnézés utáni szerdai visszajelzés már késő volt, csak annyi miatt nem csúsztatok le róla, hogy a másik jelölt esetén valami elkaszálódott.
Túl vagyunk már pár lakás vételen és eladáson. Akár vevői, akár eladói oldalról egy napnál hosszabb idő eltelte a vásárlási szándék visszajelzés tekintetében egyetlen esetben történt. A többi mind napon belüli vagy másnap volt.
Nálunk általában a kiválasztási folyamat volt lassú. De ha meglett a megfelelő, a megtekintés után nem volt cicó. Ajánlat és megegyezés volt.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #32291 üzenetére
Tartos nominalis arcsokkeneshez valoban kinalati nyomas kell. Viszont rovidebb tavu, enyhebb nominalis csokkeneshez eleg a keresleti oldal felszivodasa is.
[Itt pl. az MNB szerint csokkentek a nominal arak 2022 Q2 -> 2022Q4-ig. KSH szerint meg csak 2022Q3 -> 2022Q4-ig] De persze ezek rovid es minimalis csokkenesek voltak. Ezen a grafikonon nincsen sehol olyan idoszak, amikor kinalati nyomas lett volna, leginkabb a kereslet merteke volt kulonbozo. A kinalati nyomas megfigyelesehez pont a korabbi 5 ev kene.
Idei ev elso negyede biztos novekedes. Utana viszont eleg eros kerdojelek vannak. Mert a novekedes motorja egyedul a PMAP varakozas. Ami tobb iranybol is kifejti a hatasat: egyfelol az aremelkedestol valo felelmet erositi, masfelol tenylegesen jon is onnan valamilyen mennyisegu penz. A merteket viszont en nem merem becsulni. 500 es 2000 mrd kozott barmit el tudok kepzelni es nagyon mas hatasa volna ennek a ket szelsosegnek az arakra es az ingatlanpiacra ugy altalanossagban. Elso nagyobb PMAP kamatok mar a nyakunkon vannak, jovo heten fordul a 2033/I, aztan 2027/J. Foleg az elsonek eleg szar lesz a kamata, ugyhogy ott varhato eros tokekiaramlas.
-
kapy
csendes tag
válasz
tototos #32278 üzenetére
Igen valahogy én is így gondolom. Én abban a cipőben vagyok, hogy vidéken most lett egy ingatlan eladva és valamikor az elkövetkezendő fél-1 évben lakást kellene budán vásárolnom, csak nem szeretném elsietni.
Drizzt: Ez nem teljesen igaz, mert ha a 60m alattiaknál kizárod a földszintet, szuterént és félemeletet (meg a 22. kerületet
) és 2 szoba meg 45nm+, akkor több mint a fele kiesik és alig lesz pár darab, míg a 65-80 közöttieknél tripla annyi lesz, aminek egy jó része 2000 után épült.
A jövőidőt úgy értem, hogy aggódjak-e, hogy ezzel a kategóriával is az történik, mint a 60 alattival, az elmúlt félévben. -
lm83
őstag
válasz
tototos #32235 üzenetére
Ennek az egynek adok a szavára.
Tavaly májusban vettünk lakást. Akkor ilyenkor már azon aggódtam, hogy be ne induljon a piac. Mert, ahogy számoltuk (és így is lett,) kb március végére- április elejére leszünk majd hitelképesek (+babaváró 90 nap lejárta) és így is necces volt a babaváró meg csok+ ból 60 m2 feletti elfogadható lakás venni.
Szóval néztem mindig ezt az economix sorozatot
Balogh (ingatlandotcom) Laci állandóan azt mantrázta, hogy majd most beindul, meg ennyi meg annyi eladás lesz. Februárban, hogy hú milyen drágulás volt januárban (vagy 2%), ha ez éves szinten marad, lesz itt 25% éves, stb...
Mlinárik meg mondta a tényeket, hogy azért ne siessünk ennyire előre. Meg aztán ha most mindenki nekiáll emelni megint, akkor úgyanúgy a kutya nem vesz lakást... -
attiati
veterán
válasz
tototos #32186 üzenetére
+j0k3r!
Szerintem is tök más ma a helyzet.
Jelenlegi forgatókönyv szerint.Trumpig azt mondtam volna, hogy nem lesz itt elinflálás és a 2010-es évek zero interest rate policy-je (ZIRP) egyszeri történet volt.
Meglátjuk.Szerintem a 2010-es évek hazai lakásár robbanásának elsődleges oka külföldön keresendő és erre erősített rá a kormányzati transzfer (CSOK, stb).
Tehát, hogy megismétlődjön, ahhoz kell a ZIRP.
Ami nem jelenti azt, hogy számunkra is jut HUF 'ZIRP', de létkérdés hozzá és a lakáspiacnak is.#32190j0k3r!
Szerintem is egyszeri showműsor lesz, ami behozza az elmúlt 2 év 25-30%-os inflációját.
A folytatás pedig ZIRP függő.
2026 pedig belpolitikai mérföldkő lesz. -
petyametyo
aktív tag
válasz
tototos #32182 üzenetére
Nem .
Odajött egy fiatal pár ,megnézték . Mondták hogy kérnek 2 percet . aztán benyögték 36 ot. igazából én se értettem .
Annyit mondtak hogy az elmúlt 3 hétben 4 lakásról csúsztak le hogy csak pár órával később tettek ajánlatot. Mondjuk 36 ot akkor se értem mert 34.9 is oda adtam volna hiszen annyiért hirdetem . -
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos #32107 üzenetére
Aprilis 1-tol november 15-ig terjedo idoszakra kertem csak. Ugy lattam ti marciusban vettetek es nem is latom az altalad leirt arat. Viszont 500-nal tobb tranzakcio volt, igy nem kaptam mindrol infot. De az utcatok arai benne vannak.
Mas: A legnagyobb wtf elmeny ez alapjan a csv alapjan, hogy a Budaparton volt 2.88M ft / m2 eladas is, meg 1.67 ft / m2 is. Persze az utobbi nagyobb alapterulet, de az elso az mindenkepp brutal tularazasnak tunik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robotporszívók
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Milyen egeret válasszak?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Háztartási gépek
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest