Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pittlaren

    csendes tag

    válasz Hasaggymeg #139347 üzenetére

    No offense, de ez egészen biztosan nem így van. Lehet, hogy az adott helyzetben eljáró félretájékoztatott, de a bűncselekmény elkövetésével tetten ért személyt bárki elfoghatja.

    Erről több büntető jogegységi határozat / büntető elvi határozat szól. Pl.

    A Kúria szerint - fenti linken megtalálod -

    A jogtárgy-sértés megtörtént, a sértett megsérült, illetve beállt a mozgásszabadságának korlátozottsága. A terhelt azonban ezt megfelelő társadalmi előnnyel, egy tolvaj elfogásával és rendőrkézre juttatásával ellensúlyozta, kompenzálta. A terhelt egyébként diszpozíciószerű magatartásának köszönhető, hogy egy, a lakosságot irritáló bűncselekmény elkövetőjének személyére fény derült, és vele szemben a hatóságok eljárhattak.

    A terhelt célja az volt, hogy az általa bűncselekmény elkövetése közben tetten ért sértettet átadja a hatóságnak. E társadalmilag hasznos célhoz képest az általa alkalmazott erőszak, a sértett egyszeri, könnyű sérülést okozó megütése és a rendőrség épülete irányába történő vonszolása arányos és indokolt volt.

    A terhelt célzata pozitív, társadalmilag támogatandó célkitűzés, mert nem maradt közömbös, amikor bűncselekményt észlelt; előmozdította a bűnüldöző hatóságok tevékenységét."

    [ Szerkesztve ]

    Milyen név az, hogy Azim? Cornwalli vagy ír? Mór...

Új hozzászólás Aktív témák