- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- Mobil flották
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple Watch
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarbantia
aktív tag
válasz donjohnson #124449 üzenetére
Köszönöm, ez nem jutott eszembe, de remélem itt lesz a gond.
Lehet ilyesmit itthon kapni, vagy kínában nézelődjek? -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Van egy W530 a családban, ami megadta magát. Indításra zöld villogás, néha elkezd bootolni, majd off, restart.
Eddigi próbálkozások:
-CMOS battery le.
-RAM-ok ki, egyesével teszt különböző slotokban.
-Próba csak akkuról, csak hálózatról.
-Sikerült BIOS-ig eljutni, ott egy factory reset-et kapott.
-Sikerült a lenovo diagnostic-ot futtatni, hibát nem dobott, majd win10 helyreállította magát, a gép stabil, öröm boldogság.
-Egy adag fizikai stressz-tesztet kapott, de a gép stabil maradt. (összerakásnál beesett csavar miatt fejtetőn rázás. Tápkábel alaplapi csatlakozót is cseszegettem de ok.)
-Stabil win10 használat, néhány driver frissítés stb. után egy hét múlva ismét előjött a hiba.
Valami tippje van valakinek, vagy kuka az alaplap?
Van egy másik hibátlan W530-am, amivel csereberélhetem az alkatrészeket, de jó lenne megúszni a jó gép szétbombázását... -
scarbantia
aktív tag
válasz daver88 #124342 üzenetére
Nekem P51 csinálta, hogy bekapcsolás után egyből ledobta a webkamerát, vagy megfagyott a kép. EZ segített, de jelenleg csak windows alkalmazásból működik, webes alkalmazáson keresztül, vagy külön telepített program esetében nem megy. A webkamera engedélyek listájában eleve csak a win applikációk látszanak, a normál programok listája üres. Valamikor majd újratelepítem a gépet.
-
scarbantia
aktív tag
válasz Flashcash #124319 üzenetére
Nekem is van greencell akkum(nem Panasonic cellás, középkat változat), a teljesítményével meg a degradációjával nincs nagy bajom, de a töltöttség kijelzése elég random. Van, hogy ok, de sokszor átvert már, hogy magas töltési szintet mutatott, aztán 5 perc múlva anyázott, hogy mentenlemerülök. Máskor meg egy filmet kibírt végig.
A töltési teljesítményt bevallom nem is néztem, gyárilag mennyit kéne tudjon? -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #124314 üzenetére
Mondjuk készen vehető konnektoros lapos cellákkal lehet könnyebb bánni, bár ott meg a korrekt vezérlés a kérdéses.
6-12e Ft + stb. körül lehet kapni aliexpressen tök korrekt kisteljesítményű ponthegesztőt (spot welder) 18650 cellák forrasztásához. Yt-on van teszt is róla. Piszokul megkönnyíti a cellacserét és biztonságosan lehet az átvezetőhidakat feltenni. Na meg teljesen gyári kinézetű az eredmény. -
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124312 üzenetére
Értem én az összes racionális érvet, de ez tipikusan az új autó vs. öreg vas vita, az egyik egy darab rozsdás szemetet lát, a másik meg egy műanyag szappantartót. Míg más olvasatban az egyik egy kincset érő ritkaság, a másik meg a problémamentes közlekedés eszköze.
Ja és szép nem lesz az tuti biztos, lehet emlegethetsz itt mindenféle űrtechnikát.
Azért volt már, akinek sikerült. Sok taknyolós dolgot láttam már, de az ellenkezőjét is. Meg lehet csinálni. -
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124309 üzenetére
Nyilván vannak gépek, amikhez kapsz még új gyártású gyári akkut. Amihez meg nem, ahhoz ez egy jó megoldás lehet. Ha igényes, alapos és türelmes vagy, akkor hibátlanul össze is lehet rakni. Természetesen lehet dróttal forrasztani, meg emiatt félig púposan ragasztóval összerakva taknyolni, de nem kötelező.
Szerintem itt majdnem mindenkinek megvan a céges/nem céges új munkagépe meg mellette a classic/építős/játszós/időutazós cucca. Kéretik nem belepisilni a homokozónkba!
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz Kbali #124305 üzenetére
Ha forrfüles cellát használsz, és figyelsz a feszültségkülönbségekre, akkor azért nem lehetetlen küldetés.
Amúgy yt-on van pár videó, van aki simán forraszt közvetlenül a cellára.
Illetve többen simán lekapják a vezérlőt (X220, T410) és gond nélkül túléli.
Ez a legrészletesebb leírás, ő elég alapos volt:
https://hackaday.io/project/245-replacing-lenovo-laptop-lithium-batteries/details
(X130e akku) -
scarbantia
aktív tag
Tudom, hogy őrültség, de kellő körültekintés mellett, az Xx30 széria (vagy más, régebbi 18650 cellás gép) akkui felújíthatóak.
1. A vezérlőelektronika érzékeny, és le is tilthat, de van rá mód, hogy hibátlanul végigcsináljuk a cellacserét. Lehetőleg egy pillanatra se áramtalanítsuk, hanem az új cellapakkot párhuzamosan kötve egy éjszaka alatt kiegyenlítődnek a cellafeszültségek, így levehető az elhasznált cellasor. Túl nagy cellafeszültség nem lehet, az akkuk túlhevüléséhez vezethet! Ha esetleg a vezérlő feszültség híján letilt, még van rá trükk, hogy talán vissza lehessen kapcsolni.
2. Gyárilag (szürke színű) Panasonic NCR18650 cellákkal szereltek akkut(2900mAh typ. capacity), aminek a mostani megfelelője a szintén szürke színű NCR18650BD (3080mAh). Ez kifejezetten long life/high cycle life cella.
3.Ha extra kapacitás kell, akkor a zöld színű NCR18650B, NCR18650BF (3350mAh) cella is jó, vagy a csúcs NCR18650GA (3450mAh), de ezek gyorsabban degradálódnak.
4. Lehet kapni forrfüleset, azzal könnyebb dolgozni, de a gyári füleket is át lehet tenni, viszont a li-ion forrasztása veszélyes lehet, nagyobb hő hatására fel is robbanhat.
5. Nem olcsó 9 új cella, viszont sikeres műtét esetén egy új cellás gyári vezérlős akkut kapunk, NCR18650BD esetén pontos töltésvisszajelzéssel. Valami újabb Tp-el próbált valaki extra kapacitású akkut, viszont ott egy bizonyos extra kapacitás felett nem kezelte jól a plusz Wh-kat, így hamarabb kiabál, hogy lemerült, miközben a gép még elvolt akár egy órát is. Régebbi gépnél láttam akkumenedzsment által kiírt bő 100+Wh értékeket, de nem tudom, hogy bánik vele. Neten több leírás, videó is van.Nem mondom, hogy nem kihívás, de sok régi gépnek lehet még így akkut adni, ha a vezérlő rendben. Egy X330 i7-3687u 9 cellával menő lenne!
-
scarbantia
aktív tag
válasz scarbantia #124286 üzenetére
Bocs, közben látom, hogy ez egy pakk, és a C. Vantage csak egy kis rész belőle.
-
scarbantia
aktív tag
Most szembesültem vele, hogy a Lenovo kinyírta az akkukalibrációt a Vantage programban... fél óra után sem találom a megoldást, valahonnan nem lehet beszerezni az utolsó normáiis Vantage verziót?
Miért kell mindig ilyen sz#rságokkal szívni?
-
scarbantia
aktív tag
válasz Francia91 #124257 üzenetére
Jó, szedjük szét a dolgokat.
-Web és alkalmazásdizájnt simán lehet tolni laptopon is, szimplán csak kisebb a munkaterület, meg kényelmetlenebb, de a kulcs itt egy profi egér vagy wacom tábla.
-Vektoros rajzolással is el lehet lenni, de itt már azért hiányzik a nagyobb felület, variációk, összkép kicsiben, nagyban, de itt is profi egér+egérpad, vagy wacom tábla a kulcs.
-Nyomdai anyagot, plakátot, szöveges nyomtatott anyagot, nagyformátumú cuccokat borzalmas laptopon csinálni. Bár a jobb laptopok már tudják színben amit kell, de itt nagyon fontosak a méretek, és egy laptopon nagyon nehéz viszonyítani az arányokat, meg látni az összképet. Egy legalább 27"-os monitoron, akár pivotba állítva simán 1:1-ben látsz egy A3-as anyagot, és az nagyon más. Felállsz, megnézed közelről, távolról, fejben el tudod helyezni az alkalmazási területen stb. Nyomtatott fontméret táblázatok specifikus betűcsaládokkal sokat segítenek, de a legjobb, ha egyszerre látod az anyagot a megfelelő méretarányban.
-Fotónál ma már el lehet lenni egy jobb kijelzővel, de a nagy és jó felbontású kijelző nagyon sokat gyorsít a munkán, főleg egy loupedeck-el. Sokkal kevesebb ki-be nagyítgatás, nagyban látszik az összkép, hamarabb látni a hibákat, stb. Viszont ennek ellenére kitelepülős stúdió munkáknál, gyors helyszíni utómunkáknál lehet tolni laptopon is. Nem kényelmes, de ha azonnal kell, akkor muszáj, és akkor életmentő a gyors gép a lehető legjobb kijelzővel.
-Prezentációhoz ma már vannak profi, nagy tabletek, de bevallom, sose vitt rá a lélek, hogy külön csak emiatt vegyek egy nagy tabletet, szóval marad a laptop.
+1 néha tényleg ki kell szakadni az irodából, és ilyenkor nagyon jó egy precíz kijelző. Voltam már úgy, hogy a család nyaralt, de felváltva toltuk a képfeldolgozást, hogy tartsuk a határidőket. Na, egy ilyen kör anno egy kalibrált W530-al is pokol volt, otthon újra át kellett menni a képeken az Eizo monitorral, mert elcsúsztak a színek. Egy mai laptoppal már be lehet vállalni hasonlót, és készre lehet dolgozni az anyagot.
Ami viszont szívás: sok laptopozással beköt az ember nyaka, válla, míg egy monitor előtt egyenes háttal lehet ülni. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #124254 üzenetére
Nem igazán. Alapból desktop gép + monitor, de amúgy csak prezentálás. Viszont ha jó laptopod van, akkor ott a szabadságod, hogy alkalmanként magaddal viszed a munkát, és közben kicsit nyaralsz is. Persze a véglegesítést jellemzően már otthon csinálod.
-
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124252 üzenetére
Akkor erre rosszul emlékeztem. CSOT panelekről mit lehet tudni? Mondjuk a Tianma is ismeretlen nekem.
A jó kijelzőhoz tartozik legalább 10bit színmélység meg egy 16bit-es LUT.
sRGB-nél nagyobb színterű panel szerintem kimondottan hátrány annak, aki nem nyomtat/levilágít, vagy készít olyan filmes tartalmakat ahol ez számít. A windows asztali környezet nem tud vele megbirkózni, egy háttérképnél is trükközve lehet csak normális színeket összehozni. Minden releváns programnál ismerni kell a színmenedzsment beállításokat, különben fals lesz az eredmény. Böngészők egy része nem tud vele mit kezdeni, stb.
Precíz színbeállítások mellett az esetek 80%-ban nem lesz látható különbség egy sima sRGB-hez képest, a maradék esetben az ember megcsodálja, hogy nahát, az AdobeRGB-s tartalmamban szebb a zöld, meg ott egy kicsit tisztább lett a narancs. Igen, a softproof-om precízebb lesz, de így is nagyon nehéz az offline tartalmak színteréhez igazítani színeket. Ettől függetlenül szeretem, főleg a diáról szkennelt anyagaimnál, de igazából nem ajánlanám annak aki nem ezzel foglalkozik. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #124248 üzenetére
Nekem HV150UX1-100 volt, meg IAQX10S, mindegyiket szerettem, de mire megépült a tuti Frankenpad, rájöttem, hogy kinőttem a platform teljesítményét. Pedig az egy nagyon logikusan felépített gépváz volt, se túl nagy, se túl kicsi, körben íves kerettel, ami szükség esetén pont annyit árnyékolt amennyit kellett. CPU-HDD egymással átellenes helyre volt téve (két hőforrás egymástól távol), meg sok kis apróság amivel akkoriban messze kiemelkedő volt a ThinkPad a többiekhez képest.
-
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #124244 üzenetére
Az a baj, hogy a W510-20-30 panelje 6bit-el wide gamut. Azaz 64 színlépcsőt húzuk szét egy széles színtéren, kalibráció után a kerekítési hibák miatt ebből elveszik egy csomó további színlépcső. Ezzel Így rohadt nagy elcsúszások lesznek, a fekete-fehér egyenesen okádékul néz ki, zöld meg rózsaszín elcsúszásokkal. Mellesleg nem túl jó a betekintési szög, kalibrálással alulról zöldes, felülről rózsaszínes elszíneződéssel, bár nem minden profillal csinálja, ha konkrétan a panelre mérünk, akkor igen.
Mondjuk a PWM vezérlést meg lehet hackelni, hogy ne vibráljon.
Régen is volt 100% sRGB panel, a T61/W500 LG WUXGA paneljének létezett olyan változata amibe két ccfl cső ment, nagyobb fényerővel. Az tudta a ~72% NTSC-t.
No meg a régi HP dreamcolor WUXGA, ami akkoriban tudott 10bit wide gamut IPS-t laptopban!g -
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124241 üzenetére
Az általam ismert egyetlen Thinkpad-ba szerelt valódi IPS panel a P50 4K Sharp LQ156D1JW05 volt, és jó szar is volt egyébként. Biztosan korábbi gépek kaptak IPS-t de nincs naprakész infóm róla.
Ezt követően az összes panel ami "IPS" az PLS, ADS, AHVA, AAS és további számtalan egyéb technológiával készült, és szinte mind jobb mint a Sharp őskori vackai.
Az IPS nem lett az LG bejegyzett védjegye? A többi is IPS csak minden gyártónak megvan rá a maga nevezéktana, illetve némileg továbbfejlesztett paneltechnológiák. Ha jól emlékszem az AHVA volt az egyik legjobb ezek közül, de a maiakat kevésbé ismerem.
Amúgy réges-régen is voltak IPS ThinkPad-ek, R50p, T60, T60p, X60, X61T A30, T43, stb. 15" 4:3 kijelzők Flexview névvel futottak. BOE-Hydis, IDTech panelek. Teljesen korrektek voltak, abban az időben meg pláne, a színtér volt NTSC 45% (~sRGB 60%), de szép látványuk volt. 1400x1050, 1600x1200 és 2048x1536px felbontással futottak, a kisebbek 1024x768.
Itt a lista:
https://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display -
scarbantia
aktív tag
válasz Xantomas #124152 üzenetére
Mindenkinek köszönöm az infókat.
Jelenleg a G5 fut az L14-ből.Igazából mindegy, csak szemre egy kicsit szimpatikus lett az L. Kicsit úgy vagyok vele, hogy nincs már miért tovább vékonyítani a gépeket, fogyatkoznak a portok, bénábbak a billentyűzetek, a jelenlegi L14 egy kicsit közelebbinek tűnt a klasszikus vonalhoz. (főleg ha a UK piacon beszerezhető jobb házzal)
Az lenne jó, mint régen az R széria. Nem kaptad meg a csúcskiépítést, meg talán nem volt gumírozott a fedlap, a thinklight is csak narancssárga jutott, de amúgy egy teljesen korrekt cucc volt. -
scarbantia
aktív tag
válasz Xantomas #124134 üzenetére
Köszi az infót! Ezek szerint van olyan L-es gép, ami jobb anyagból van és sokkal masszívabb?
"Jelenleg, mind az E, L, T esetében, ahol a zsanér van a vázhoz fogatva, mindegyiknél műanyag, nincs semmi extra merevítés. "
Ha jól értem jelenleg az összes gép zsanérja műanyag? Vagy a zsanér fém, csak a műanyaghoz van rögzítve? -
scarbantia
aktív tag
Ha már előkerült a low széria, akkor az L-es ThinkPad-ek milyenek? Nekem vállalhatóbbnak tűnik mint az E, így képről az L14 Gen 5 sokkal inkább emlékeztet egy rendes ThinkPad-re, és nagyon jól el van látva portokkal.
Mondjuk most az a fekete színű zsanér szemet szúrt, hogy miből is lehet... -
scarbantia
aktív tag
Ha esetleg valakinek van elfekvő/eladó SK-8855 billentyűzete, akkor érdekelne.
-
scarbantia
aktív tag
P53-ra létezik valami rontáslevétel vagy felejtős? (bios password reset)
Aprón van néhány nagyon olcsón... -
scarbantia
aktív tag
válasz azbest #123784 üzenetére
Négymagos, i7-3740QM, egy cserével minimálisan lehet még upgradelni (i7-3840QM, az XM-eket hagyjuk).
Kizárólag gépbe csomagolható megoldásnak látom értelmét, asztali gépem van nekem is, köszi. Igazából csak az elméleti lehetőség érdekelne, hogy egy max ~50W fogyasztású MXM kártyát bele lehet-e tenni, de egy ilyen projekt valószínű amúgy is meghaladná a képességeimet. A dokkoló port jutott még eszembe, fogalmam sincs, hogy onnan mihez lehet hozzáférni, vagy valahogy akár x16 PCIe porthoz jutni.
Optimus mindenképp bukta lenne, de ahogy az eGPU esetén, kézzel lehetne gpu-t választani, egy ilyen cucc amúgy is csak a 170W-os tápról mehet legfeljebb.Amúgy nekem pl. Adobe programokhoz ennyi kell a boldogsághoz, egy Quadro P2000 még vígan elvan mindennel, de még az M2000 is oké, csak legyen DirectX 12.1 és a program normálisan támogassa. Amint kiesik a GPU meghal minden, mert a CPU nem bír se a textúrákkal, se a vektorokkal.
Igen, azért ez inkább hobbi, főleg a másik gép mellett, de az ilyen X330 projektek láttán beindul az ember nyálelválasztása. Persze a WS kategória más, és ilyen szempontból sokkal jobban öregszik, mint a kisebb gépek.
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #123780 üzenetére
A kijelző moddolás nagyon bizgeti az agyam. Ha valamit, akkor azt a 6-bites FHD TN panelt mindig utáltam, akkor is, ha TN szinten csúcsnak számított. Az alacsony PWM-et is ki tudtam gyomlálni belőle, de az a bitmélység szó szerint okádék azzal a panellel. Egy modern panel fényéveket dobna a használaton.
Van még a családban egy totál elfekvő W520 magyar NMB bill-el(valami jobb kiépítés az is), meg egy T61 15.4 WUXGA LG panellel(!), T9500-al és 8GB(DDR2!) RAM-al.
Egyikre sincs szüksége senkinek, de a T61-et egyszer még felújítanám. -
scarbantia
aktív tag
válasz barnam_ #123779 üzenetére
Fiókban nem rakosgatom, akkor inkább megy valakinek adományba.
Amúgy nekem meglepő, hogy 12 éves gép létére még egészen jól megy, persze rendes munkára már elég korlátos. Nehezen növök ki a klasszikus TP szériából, egészen szerethető cucc, az utolsó numpadmentes normál WS, kicsit buflák, de van benne anyag.
Igazából ha a P5x szériában lenne egy rendes numpad nélküli középre tolt billentyűzet, akkor azzal hosszabb távra is kiegyeznék, a mostani szériákkal valahogy nem tudok megbékélni. -
scarbantia
aktív tag
Használatlanul hentereg a régi W530-as gépem, és kicsit utánamentem, mit lehetne egy ilyen öreg vasból kihozni. Elég sok dolog akad, 2560x1440 IPS wide gamut kijelző, 32GB 1866Mhz-es RAM, 1vyrain mod, akár overclocking opció (mondjuk nem erőltetném, de mást is tud), classic keyboard, most már EC firmware-el, intel ax210 6E/ax wifi, thinkmods expresscard nvme SSD(korlátozott sávszéllel, de bootolható), stb.
Viszont szinte mind felesleges, ha a támogatott GPU-k közül kiesik a K2000M, akkor ez már csak egy nagy és nehéz vas, netezős gépnek egy kisebb/könnyebb sokkal praktikusabb. Csak elméleti szinten agyaltam egy sort, hogy ezzel lehet-e valamit kezdeni.
Szoktak mindenféle eGPU-t építeni az expresscardon keresztül, de az még értelmetlenebb húzás nekem.Az jutott eszembe, hogy van-e bármi esély rá, hogy az ultrabay helyére egy MXM kártyát faragjunk? Fizikailag simán elfér, még akár ventilátoros hűtővel együtt is, Ideapadhoz létezik ilyen megoldás, de ott valami eltérő konnektor ad erre lehetőséget, amit a Thinkpad-ek nem tudnak. Szóval valahogy PCIe csatlakozást adaptálva lehetséges-e egy ilyen, főleg, hogy komolyabb tápot is kell adni neki. (~50W) Persze PCIe x1 sávszélesség is jó kérdés, de az eGPU-k is azon mennek...
Mondjuk egy MXM Quadro P2000 még elég komoly upgrade lenne, ami visszahozná nálam a közhasználatba.Valamiért úgy érzem, hogy van itt valahol valami lehetetlen bukó a történetben, mert olyan nincs, hogy egy ThinkPad-en lehet valamit moddolni, és azt még nem csinálta meg már egy másik thinkpadautista.
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #123640 üzenetére
Nagyjából ezt állapítottam meg én is a képekről, azt meg nyilván csak szétszedés, mérés után látom, hogy mit lehet szétfaragni. De annyira nem komoly, csak mi lenne ha, apránként vagy összeáll fejben, vagy nem.
Kábel eDP 40pin/0.5. Szerencsére a 0.4mm-ről leszoktak. Másról most nem tudok(?), max. nem ér oda ahova kellene. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #123639 üzenetére
Azért kijelzőben sokat léptünk előre. Emlékszem anno mekkora szám volt a QXGA Flexview panel a Frankenpadomban, de azért csak 6bit, csak 45% NTSC, elöregedő CCFL csövek, stb.
Most meg van WQUXGA 10bit wide gamut IPS, 16:10, fényerő az egekben, és azt is megértük, hogy ma már nem kell a PWM vezérlést hackelni. -
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #123635 üzenetére
Még nem volt időm igazán alámerülni a panelook mélymocsarában, így tévedhetek, de a 16:9-ből a gyári AUO panelt néztem, 16:10-ből talán BOE-t, mert az AUO-ról még nincs részletes spec. Mondjuk ha a 16:9 túlnyúlásától számoljuk a +8mm-t, akkor úgy neccesnek tűnik, a zsanér sarkát mindenhogy vágni kéne.
-
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #123629 üzenetére
"de hogy fizikailag nem fog belemenni más billentyűzet, az tuti."
Fogd meg a söröm!"A 16:10-es panelt, ha kivágod belőle az antennákat és a kamerát, akkor talán bele lehet faragni."
~8mm a külső(!) méretkülönbség függőlegesen, bár az eloszlás kérdéses. Viszont ha jól láttam, akkor meglepő módon a 16:10-es panelek vastagabbak. Alul van hely, a zsanér a szűk keresztmetszet, de annyira még nem mentem bele. Szerintem nem lehetetlen, és nem kell antennát/kamerát kiszedni.[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #123597 üzenetére
Valahogy bennem van a kísértés, hogy kéne egy egyedi palmrest P51-hez, expresscard slot-ba belső USB-t kialakítani, és valahogy belefaragni egy ilyen billentyűzetet.
A másik, hogy elég esélyes, hogy egy 16:10 panel is elférne benne, csak a keretet kéne cnc-vel profin kivágni.
Már lassan egy évtizede nem moddoltam Tp-t, valamit muszáj lesz tenni. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #123582 üzenetére
A középső billentyűzet van olyan jó, mint egy Xx20 NMB?
Nekem a bal oldalinak a numpados változata van, de sajnos valami olcsóbb mechanikával szerelték. -
scarbantia
aktív tag
válasz totron #123578 üzenetére
Van a családban egy W520, ha jól emlékszem NMB billentyűzetes. Minden más TP-hez képest sokkal jobb, még a T60p NMB-nél is jobb, pedig az is elég finom.
A régi gépeknél általánosságban NMB, Alps, Chicony volt a sorrend. T500 Chicony-t próbáltam, az valami förmedvény kategória.
Nem tudom, hogy a mai típusoknál vannak-e eltérő beszállítók.[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz Tim82 #123386 üzenetére
Mik a legjobb eDP/lvds átalakítók?
Van egy W530, amit még lehet tartogatnék egy kicsit, van aki 2560x1440 wide gamut IPS-t tett bele egy T430s eDP/lvds átalakítóval, de kicsit bizonytalan vagyok, hogy van-e megbízató opció. Még egy NMB magyar 520-as billentyűzet is akad talán a családban. -
scarbantia
aktív tag
válasz scarbantia #123238 üzenetére
T14 hűtése hogyan üzemel? Alul szív, oldalt fúj, vagy fordítva?
-
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #123239 üzenetére
Valahol ~450e alatt, de ha van valami ajánlott és belefér ~350e-ért akkor az még jobb. Nem magyarországi beszerzés lesz. Új, vagy újszerű de garanciás jöhet szóba, akár kicsit korábbi generáció is lehet, valami raktármaradék/flottás/akármi. Ár/érték talán fontosabb, tehát ha van valami nyomós érv a drágább mellett akkor ok, de feleslegesen meg nem kell túl nagy extra.
Korábban is volt kimondottan hulladék széria, ilyeneket szeretnénk elkerülni, viszonylag hosszabb távra tervez vele. Most így első ránézésre én nem sok különbséget látok a generációk között a szokásos alaplapi frissítéseken kívül, de csak felszínesen néztem rá. -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék a tapasztaltaktól. Ismerősnek kéne gép, de mindenki leragadt a Tx30 szériánál, meg a P-vel van némi tapasztalat. Viszont kéne egy új 14" körüli gép.
-----
-Méret: 13 vagy 14
CPU: valami középszerű (talán i5 (van még ilyen?) vagy annak megfelelő AMD (ezekről semmit sem tudok), esetleg gyengébb is megteszi, hordozható atomerőmű (Xeon, i7?) nem kell
RAM: 16-32 GB között
Háttértár: 512 GB - 1 TB között
GPU: valami integrált szar elég, de alap CAD (kb. fakockákat rajzolni) és egyszerűbb/tízéves játékok azért fussanak el rajta
Képernyő: tisztességes felbontás, széles betekintési szögek és olvashatóság direkt napfényben is, színek nem számítanak
Akku: stabilan menjen el legalább 6-8 órát, szövegszerkesztés/böngészés mellett
Kivitel: alap üzleti, de ne legyen nápolyi.
Lehetőleg legyen rajta USB csatlakozó bőven.
-----
Nekem kicsit sokkoló volt ránézni ezekre az új TP-kre, forrasztott RAM, integrált akku, USB-C töltés, hűtés alulra rakva stb. De ez van, a kérdés inkább, hogy mi ajánlott/kerülendő?
L14 gen3-4, T14 gen3-4? X-ek?
Egy újdonság tetszik, újra van 16:10 kijelző, hurrá! (tudom, az L-ben nincs, de abban meg legalább forrasztott RAM sincs, illetve van nagyobb akku)
Még egy kérdés:
Nekem viszonylag új, hogy vannak AMD-s ThinkPad-ek, de azt sem tudom eszik-e vagy isszák. Pro/kontra a fenti igények tükrében?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
scarbantia
aktív tag
válasz vargas0502 #119420 üzenetére
Kösz, ha van érdekelne.
-
scarbantia
aktív tag
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
W530 FRU alkatrészlistát keresek, de nem lelem sehol. HMM-t néztem, de abban nem szerepel. Megvan még valahol a lenovo oldalán az pdf?
Esetleg ha van valakinek olcsón egy billentyűzete, az is megoldás lehet. -
scarbantia
aktív tag
Nemrég kérdeztem W530 akku témában. Sajnos azóta se találtam gyári akkut. Utángyártottakkal kinek mi a tapasztalata? Van valami ajánlott/elfogadható?
Esetleg megbízható külföldi forrás gyári 9 cellás akkuhoz? -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok! Elhasználódott a W530 9 cellás akkum. Kiestem a ThinkPadezésből, tud valaki valami jó beszerzési forrást? Van még esély gyári akkut találni? Vagy már inkább jobb lenne utángyártott?
Win10-re van valami akkumenedzsment program? Szerintem ennek hiánya miatt döglött meg, ha jól emlékszem Panasonic cellás akku...
-
scarbantia
aktív tag
Találtam a fiók mélyén egy 6 cellás Thinkpad T61 akkut. FRU 42T4504.
Valószínű döglött, nem tudom lehet-e hasznosítani. (cellacsere?)
Ha valakinek kellene, Sopronban ingyen elvihető, de Bp-re is fel tudom küldeni. -
scarbantia
aktív tag
válasz Tikakukac #110121 üzenetére
"Display Power Saving Technology" néven fut angolul a programban, de elvileg ki van kapcsolva. Win10-nél nem találtam ilyen beállításokat, és hálózatról tápolva is csinálja.
A vicc, hogy pár napja nem volt gondja, bár az a tapasztalatom, hogy egy win10 frissítés rengeteg beállítást képes resetelni. (volt, hogy az ikonjaimat is összetolta az asztalon, vagy az eszközkezelőben az ébresztés beállításait...)
A másik nyűgöm, hogy eldobálja a színprofilomat. Egyet elsötétül a kép, mintha aludni menne, aztán amikor 1mp múlva visszaáll, akkor nincs betöltve a profil. -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok! Vagy ~2900 hozzászólással ezelőtt jártam erre, örömmel látom, hogy a régi tagok még itt vannak.
Van egy problémám: W530, win10, és a fényerőt magától lépteti. Megnéztem az Intel HD grafika beállításainál, de csak akkumulátor üzemnél engedi beállítani a "Kijelző energiatakarékossági technológia"-t. Tápról a "maximális teljesítmény" mód van aktiválva.
Valami ötlet, hogy lehet kiírtani ezt a cuccot? Kell ez egyáltalán? Az optimust mi vezérli?
-
scarbantia
aktív tag
válasz Tikakukac #96879 üzenetére
A teljesítmény tényleg szép, de ha jól sejtem, akkor sem a ház, sem a hűtés nem változott, kíváncsi leszek, hogy bírja majd...
A továbbiakban pedig felszámolták az alsó dokkoló csatlakozót, és a 4K panel csak érintős, azaz jó eséllyel csak glossy verzióban lesz.
ui.: bocs, erre ment a válasz: #96878
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz Feenyx #96515 üzenetére
Nekem fél éve van, W510-ről váltottam. GPU elhullásról nem tudok, ami kellemes meglepetés volt, hogy sokkal hűvösebb és takarékosabb mint a W510 volt. Nyilván az Optimus meg az újabb CPU miatt. Akkuidő simán lehet 3 óra is egy új 9 cellás akkuval.
Egy picit gyengébb a felépítése, mint a W510-nek. Az alul is műanyag+fém merevítés(optikai meghajtót kivéve látszik), ez meg más anyagból van(nem tudom mi az, kívülről műanyag érzet, belül ilyen bronzszínű) a fedlap is vékonyabb, de az is igaz, hogy a kijelzőpanel háta masszívabb benne(FHD). Ami még odafigyelést igényel, hogy más paneltípust kapott, mint a W510-W520, alapvetően jobb lett, de vannak példányok, amik a "screen door effect"-től szenvednek, ami elég pocsék látvány.
(Ha zavarna a 220Hz-es PWM, írtam rá megoldást itt korábban)
-
scarbantia
aktív tag
A ThinkShutter megvan? Vicces, de amúgy dicséretes dolog, nem kell a szigszalaggal bénázni. Már csak a mechanikus wifi kapcsolót kellene visszahozni, illetve egy ugyanilyen mechanikus mikrofonkapcsolót.
Ami még örvendetes hír: https://www.notebookcheck.net/Lenovo-wants-to-release-a-new-15-inch-ThinkPad-without-a-numpad.291718.0.html
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz scarbantia #94673 üzenetére
W530, illetve más hasonló Intel/Optimus ThinkPadek PWM vezérlése(Win7):
https://github.com/Kappa71/PWM
-Innen a Release alól le kell tölteni az "IntelPWMCA_Console.exe" fájlt.
-Csinálni kell belőle egy parancsikont.
-Tulajdonságok-->Parancsikon-->Cél: itt a fájlnév után egy szóközzel elválasztva kell paraméterezni az exe-t.
Első szám a frekvencia, a második pedig másodpercet jelöl, ennyi időnként felülírja a program a gyári beállításokat, ha szükséges. Tehát pl. 2000 2 (2000Hz, 2mp-enként csekkolva) Mehet akár egészen 10000-ig(panelfüggő), bár ezen a frekvencián kicsit ciripel, és igazából már a 2000Hz sem zavaró a szemnek. Lehet amúgy kísérletezni, hogy a magas frekvenciák közül melyik nem szól. (pl. 220Hz alapból, ennek a sokadik lépcsőjeként beírtam 7040-et, és sokkal halkabb, mint 4000Hz-en)
-Ez után be kell másolni az indítópultba, és a rendszer betöltésével magától indul. Nem kell vele csinálni semmit, paraméterezés szerint működik, altatás, hibernálás nem számít, egyedül újraindításnál tölt be újra.
Ja, és működik vele az Optimus.Egy dolgot nem tudtam beállítani, de biztos van rá megoldás, hogy amikor indulásnál megnyílik a parancssor, akkor magától zárja is be(kiírja a beállított frekvenciát). Így indítás után mindig be kell zárni. (persze a program fut tovább) Ha nem paraméterezünk, akkor alapból 600Hz-en megy, ami még elég vibráló, viszont a parancssort becsukja maga után.
Na ennyi, remélem másnak is hasznos, engem nagyon zavarnak a vibráló kijelzők, és több nagyságrenddel élhetőbb gép lett így a W530-am(már csak egy classic keyboard mod kell ). Más x30-as szériával is működhet, x20-asokkal, többivel nem tudom mi van.
-
scarbantia
aktív tag
Átlag kínai ultrabay keretbe hogy megy bele 7mm-es HDD? Kell hozzá hézagoló? Van olyan verzió, amibe ILYEN kerettel együtt belemegy a HDD? Csak a plusz védelem kedvéért...
-
scarbantia
aktív tag
Egy kis hasznos infó ThinkPad W530-hoz.
1. Mint kiderült, a FHD wide gamut panel típusa más, mint az elődökben, de erről még a tesztek is hallgatnak, szemre vettem észre, hogy valami nem stimmel, aztán komolyabb netes túrás után meglett:
W510, W520: AUO B154HW01 V4
W530: AUO B156HTN01.1 (lehet persze, hogy ebbe is került a korábbi típusból, de nem valószínű)Panelook paraméterek alapján ugyanazt tudják, de a korábbi panel kicsit rózsaszínes beütésű alapból, az újabb meg inkább hideg/zöldes, de nem is ez a lényeg(ez kalibrációval mindkettőnél kiszedhető), hanem az új a pixelsorok között vékonyan vonalas, "screen door effect"-nek hívják a jelenséget, és elég ocsmány. Sokkal töredezettebb tőle a kijelző képe, a B154HW01 V4 sokkal "papírszerűbb".
2. Ha valakit nagyon zavar a PWM-es háttérvilágítás vezérlés, akkor itt is működik ugyanaz trükk, mint a W510-nél. Regeditben az összes "PanelPWMFrequency"-t át kell írni 2000-re (decimális, alapból 220...), viszont sajnos ez esetben az Optimust nem lehet kihasználni. Csak akkor működik, ha a BIOS-ban kikapcsoljuk, és csak az nVidia-t(discrete graphics) engedélyezzük. (ezzel ugye zabásabb a gép, illetve az akkuidő is rövidebb)
Sajnos Inteles PWM vezérlésre még nem találtam működő megoldást, pedig több hekkelés is van rá, de nekem egyik sem működik. Ha működne is, elég macerásak, a fent leírt megoldás az a következő újratelepítésig hibátlan. Pedig nagyon jó lenne sokkal élhetőbb így a gép, viszont az Optimus is jó találmány.
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
W530-ra feltettem a TPfancontrolt, de csak a CPU hőmérsékletet látja. Van erre valami megoldás?
Neten több helyen írták, hogy a 30-as szériát már nem kezeli jól, de hátha van valami lehetőség.Még a kijelző PWM-es vibrálását szüntetném meg szívesen, ha lehet...
-
scarbantia
aktív tag
Tudom, hogy volt már, de itt van pár újabb infó: ThinkPad 25
Ez tulajdonképpen egy T470 rendes billentyűzettel, de ha jól látom, akkor nincs ThinkLight, hanem világítós lesz. Őszintén szólva amekkora balhét csaptak az egész körül, annyira semmi lett. Jó, a rendes billentyűzet oké, ez fontos pont, de semmi több. Egy 16:10, vagy 3:2-es kijelző, meg egy klasszik zsanér valami jobbfajta ThinkLight-al, és úgy érezném, valamit tényleg össze akartak hozni.
Amúgy meg a gép ugyanolyan vékony, nagyobb úton járó billentyűzettel. Mi következik ebből? Hogy jó eséllyel rosszabb a hűtés...
Azért ha egy P51-be raknak ilyen billentyűzetet, akkor veszek.
-
scarbantia
aktív tag
http://blog.lenovo.com/en/blog/rewiring/
David Hill visszavonul.
-
scarbantia
aktív tag
Hasonló kérdésem lenne, mint itt felettem. W510-et használunk, másodgép egy asztali WS mellett, de már nagyon kinőttük. Mivel P50/P51-t egyelőre még nem veszek, ezért maradnak a W széria korábbi darabjai.
A kérdés, hogy a W520-W530 gépek között mekkora az érdemi különbség? Mindegyikből egy jobb kiépítés érdekelne (i7-2860QM, i7-3840QM, illetve 2000M, K2000M). Alapvetően Illustrator, InDesign, néha Lr, Ps.Nemrég próbáltam egy W520-at 2000M-es Quadroval, Illustratorban sokkal gyorsabb volt a GPU támogatás miatt, de nem tudom, hogy egy W530 ehhez képest mennyivel ad többet. Igazából akkor vennék W530-at, ha még kapok vele pluszba pár évet, amíg nem kell újra váltanom. A nagyon gépigényes műveletekre végszükség esetén ott van az asztali vas, de azért gyakran van, hogy két embernek kell egyszerre komolyabb munkára gép.
Ami a W530 ellen szól:
-nem igazán lehet a BIOS-t piszkálni, azaz LTE modem és asszem AC-s wifi is kilőve
-a billentyűzet ugyebár szigetes, és abból is a bénább, de erre van moddolás, amit meg is csinálnék
-PWM vezérlést szeretném mindenképp meghackelni, erre T530-hoz volt a neten program, de nem tudom működik-e... (W510 ebből a szempontból hibátlan)
Még valami?Szóval érdemes W530-at venni? Kifejezetten teljesítmény szempontjából.
-
scarbantia
aktív tag
válasz metal01 #92842 üzenetére
Mást linkeltem, de ha jól sejtem nem olvasol. Arra utaltam, amit épp hiányoltál.
Ez a hajlékony izé meg nem érdekel, szerencsére ez nem vált le semmit(remélhetőleg soha). Persze hülyeségekbe ölik a fejlesztést, de ez leginkább csak egy kis izé, hogy beszéljenek róluk.
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz Bluesummers #92839 üzenetére
Anno a W700-ak is nagyon sokba kerültek. Személyes tapasztalatom nincs a P szériával, de több helyen leírták a P50-nél, hogy lényegesen jobb az építési minősége, de az is igaz, hogy a W540 után nem volt nehéz jobbat csinálni.
Viszont örvendetes, hogy kezdenek jó kijelzőket rakni TP-be. Még mindig keresni kell a jót, de legalább már van, egyre több a PWM mentes panel. Pl. most a P51 4K panelje, PWM mentes, 100% sRGB, és 87% AdobeRGB lefedettséggel. Ráadásul ezek egy ideje már 8bites panelek, így tűrhetően lehet grafikázni rajtuk, ráadásul alapvetően jó paneltípusok. (a P50-be még valami béna 4K panel került)
De mindegyik kijelzőméretben van korrekt IPS panel. Viszont persze egyre problémásabb gépek épülnek köré, forrasztott RAM-al, béna hűtéssel, stb...
-
scarbantia
aktív tag
válasz metal01 #92837 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe: #92829
Azon gondolkoztam, hogy lesz-e mögötte tartalom, vagy csak valami annak látszó dolog lesz, de azt gondolom, hogy mivel a célcsoport különösen érzékeny rá, hogy mit is kap, ezért nem merik majd kiszúrni a nép szemét valami szeméttel. Az más kérdés, hogy milyen áron. Bár el tudom képzelni, hogy valami tűrhető felára lesz neki, ugyanis esélyes, hogy így sokat megvesznek belőle. Ha kibírható ára lesz, és netán tarolnak vele a piacon, akkor azért hátha elgondolkoznak a Lenovonál. Legalább egy classic keyboard opció erejéig. Több nem valószínű, mert az már pénzbe kerül nekik. De egyébként egy P51-es szerintem ma is korrekt darab, a billentyűzetet és a forrasztott CPU-t leszámítva.
-
scarbantia
aktív tag
SRÁCOK!!!
http://blog.lenovo.com/en/blog/retro-thinkpad-its-alive/
Tudom, tudom... de azért én örülök neki. Hátha történik valami más is. Vagy elindul valami folyamat.
Nem tudom milyen lesz, de 2017-ben rendes billentyűzetet kaphat egy ThinkPad!Tippre egyébként az X301 talán méltó utóda lehetne. Bár félek, hogy csak valami bazári cucc lesz, nem egy igazi munkagép.
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Valaki csinált már itt xx30-as szériába klasszikus billentyűzet moddolást?
Tehát a xx20-as széria billentyűzete a xx30-as gépbe. Adott esetben minimális faragás és BIOS moddolás kell hozzá. Mennyire bonyolult? Nincs sok kedvem hozzá, de egy W530-ba, vagy X230-ba megfontolnám. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #85742 üzenetére
Nem használsz mobilnetet? Nekem az tett be az altatásnak. Többféle USB modem is volt, mindegyikkel gond volt az altatással. Nem aludt el, fekete képernyő, belefagyott és újraindult(mondjuk úgy jó negyed óra után), vagy kinyomtam kézzel, és akkor ugyanúgy szabálytalan leállítás. Elég, ha egyszer bedugom, utána kihúzásnál nem választja le rendesen, és nem lehet altatni.
-
scarbantia
aktív tag
Valaki meg tudná mondani, hogy a T/W510-20 szériához létezik-e utángyártott burkolat? (felsőrész, csuklótámasz) Szóval ha vennék ebay-ről az gyári, vagy ezekből is létezik másolat?
(egyébként keresek eredetit, bontott de szép állapotú érdekelne, a palmresten ujjlenyomat olvasóval, ha esetleg kalibráló van rajta az még jobb(ez utóbbiból akkor rögtön kettőt is))
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #79130 üzenetére
Minden hét pénteken kerül ki újabb kérdőív, de nem tudom hány részes lesz, tippre kb. 5 reális lenne.
-
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #79127 üzenetére
-
scarbantia
aktív tag
válasz soldi3r #79050 üzenetére
Ha IPS-ről váltasz, akkor nem fog bejönni, egyébként meg TN-ek közül az egyik legjobb laptop panel. Ha nem grafikázol/fotózol, akkor megfelel, IPS-en kívül úgy sincs jobb választásod. Egy megfelelő kalibrálást azért célszerű rátolni, alapból elég hideg/rózsaszínes kicsit.
-
scarbantia
aktív tag
válasz soldi3r #79042 üzenetére
Szép élénk színe lesz, főleg, ha nem állítod be megfelelően. (pl. profilozod, majd a programokban is megadod neki a megfelelő beállításokat, már ha lehet). A lényeg, hogy sokkal nagyobb színtere van, mint egy átlagos kijelzőnek. Ha megfelelően be van állítva, akkor ideális CMYK nyomatok softproof ellenőrzésére. (nagy százalékban fedi a nyomtatás eltérő színtereit, így megfelelő profillal ellenőrizhetőek vele a várható nyomatszínek. Szerintem átlag felhasználónak csak szívás a wide gamut, főleg ha amatőr szinten bütyköl is valami grafikai dolgot. (garantáltan elcseszi a színbeállításokat)
Amúgy nem rossz panel, TN-hez mérten. Hasonlítottam WUXGA LG panelhez, ha csak száraz paramétereket nézem, jobb az újabb panel. (nagy fényerő, sokkal nagyobb kontraszt, élénk színek, stb) Viszont az LG panelre sokkal jobban esik ránézni, sokkal papírszerűbb érzés.. Szöveget olvasni mindenképp kellemesebb, a fotók talán jobban mutatnak az AUO panelen.
-
scarbantia
aktív tag
válasz metal01 #78884 üzenetére
Szerintem elég melegedős, hűt is eleget. Mondjuk meleg van, de eddig azt hittem egy pasztázás takarítás megoldja majd, most kapott MX2-őt és alapos pucolást, de így sem a hűvös halk Thinkpadek közé tartozik. Alapjáraton böngészgetve 55-60 fok, ha valamit csinálsz is, akkor hamar eléri a 70-75 fokot, akár egy videótól, akármitől. (i7-820QM) Nekem 90W táppal van jelenleg, egy átkötéssel átverve(elvileg 135W-nak látja), de nem érzem valami kraftosnak. (asztali gépben van W3540, de még sose röccent meg, mondjuk a W510-ben 5400-as HDD van, lehet emiatt is érzem lassúnak)
-
scarbantia
aktív tag
Ez a múltkori retró koncepció cikk folyománya, van egy újabb poszt a témában.
Ha jól olvastam, akkor hetente lesz valami új véleményezni való kérdéssor, a mostani a billentyűzetről szól főleg. -
scarbantia
aktív tag
Szerintem csak hergelik a népet, de ha már, akkor lenne pár ötletem:
-ne legyen értelmetlenül vékony (legyen nagyon jó hűtése(szinte passzív), hosszú billentyűzet nyomáspont, és rollcage a fedélben)
-a dupla ThinkLight menő, de lehessen a fényerejét szabályozni (kijelző fényerővel arányosan, és külön)
-min. 8bit/sRGB/IPS, soksok függőleges képponttal (16:10 tuti lenne)
-ne retró cucc legyen, hanem alap... és legyen 13"-15.4"-ig
-színes feliratot felejtsék el, no meg azt a zsanért, és legyen minőség, jól összerakva, kopásálló burkolattalSzóval ezzel a retró izével az a baj, hogy továbbra is csak egy jó munkagép kellene, és nem egy fanboyoknak készült "limited edisön".
-
scarbantia
aktív tag
válasz Biluxzsolt #78251 üzenetére
Ha jól tudom az van, hogy mélykisülés esetén ha lemegy 1-2%-ra a töltöttség, akkor tönkremehet, és a vezérlése is letilthatja. Tesóm járt így pár hete, a 9 cellás Panasonic akkuja nyírta ki magát. Mondta, hogy mikor 10% alá esett, egy perc múlva mindig rohamosan hibernálni kezdett a gép, de volt, hogy nem ért a végére, holott még kellett volna legyen benne töltés. Valószínűleg sok éve nem volt kalibrálva az akku, és nem jól kalkulált a töltöttséggel, így egy alkalommal sikerült a kritikus szint alá esnie. Gondolom sok mindent már nem lehet vele kezdeni... (amúgy ~2 órás akku volt, kb. 60%-os)
[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz Sanyig4 #77088 üzenetére
Nincs konkrét tapasztalat, de szerintem alkalmatlan rá. Közönséges TN panel, ami az sRGB színteret se fedi le. A FHD verzió legalább wide gamut, és tapasztalataim alapján a 6bit-en felül alkalmaz némi FRC eljárást is, így közelíti a 8bit-et. Kalibrálni mindegyiket kell, anélkül teljesen fals színek vannak.
(Nekem FHD van, de sikeresen úgy lett kalibrálva, hogy durva zöld-rózsaszín eltolódás van, ha nem szemből nézem. Ha jó a profil, akkor ez elvileg elkerülhető, úgy sokkal élhetőbb a panel.)
-
scarbantia
aktív tag
válasz tothjozsi96 #74609 üzenetére
A legprofibb grafikus kijelzők mind matt felületűek. Ezt a fényes jobb dolgot csak a TN panelen szocializálódott laptop eladók nyomják mindenhol. Tény, hogy a fényes felület ideális környezetben(értsd: koromsötétben) egy kicsit kontrasztosabb, valamint egy picit élesebb. Ugyanakkor sokkal fontosabb, hogy maga a panel legyen jó, legyen elég kontrasztos, legyen jó feketéje, mert különben nem ér semmit. És egy olcsó laptop TN, ami eleve csak szürkéket tud, fényes felülettel egy árnyalattal sötétebb szürkét tud fekete néven. Egy minőségi matt kijelző szinte mindig jobb látványt nyújt, nem kell magadat bámulni benne, és a felülete ellenére maximálisan teljesít minden elvárást élességben, kontrasztban, és feketében egyaránt.
14"-os TP-ben ne keress jó kijelzőt, legfeljebb a 40-es szériában.
-
scarbantia
aktív tag
14.1"-os T60-ban sosem volt IPS panel. Amire te gondolsz, az 15" 4:3. A T500 sem magnézium házas, ahogy egyik Thinkpad sem, hanem műanyag, alatta magnézium rollcage merevítéssel. (bár talán még a T60 alsó fele lehet, hogy fém)
A T60-as csak 3GB RAM-ot tud maximum, IPS-ből van 1400x1050, 1600x1200, valamint moddolással 2048x1536-os felbontás. A T500-ban az LG panel nem rossz, 1680x1050, vagy 1920x1200 van. Az utóbbit ismerem, elég jó, de színhelyes grafikai munkára egyiket se akard. -
scarbantia
aktív tag
Ha valakinek nagyon low-cost színhelyes monitor kell, akkor vegyen egy Eizo L768-ast+DVI kábelt, vagy valamelyik utódját (S19xx) 10-20e Ft körül, és szánjon rá még 5e Ft-ot a kalibrálásra. Legyen kevés üzemóra benne, mert a fénycső itt is öregszik, meg ne legyen nagyon lezúzva. S-PVA, sRGB+ színtér, 10bit LUT, felbontás nem sok, de színekben nagyon korrekt tud lenni. Ár/érték arányban nagyon jó.
-
scarbantia
aktív tag
Még ősszel sikerült összeraknom ismét a Frankenpadot, és sikerült szerezni bele egy QXGA panelt is. (Tim82 tippje talált! ) Sajnos időm nem nagyon volt élvezni, de ha előveszem mindig újra megcsodálom. Mikor meglett egy délutánt elcsesztem azzal, hogy natív QXGA felbontású képeket nézegettem rajta, és bámultam, hogy milyen éles és részletes képet ad. Egyszerűen tényleg döbbenet, 2048x1536, és ebből leginkább az 1536-ot lehet érezni. Nagyon-nagyon jól használható munkatér van, a függőleges felbontás nagyon jó. Persze ha szövegről van szó, akkor nem árt egy 200%-os felskálázás, de képekre alapból is tökéletes. Nagyobb ikon és szövegmérettel kicsit retinás érzés. 170ppi! Minden más tekintetben kb. az UXGA IPS-t hozza, papírszerű látvány, jó betekintési szögek, mára némileg alacsony fényerő. Tápról, bemelegítve a CCFL csövet szobában még épp jó. Lehetne valami frankó csövet tenni bele, de neten ledesítési moddok is vannak.
Mai napig úgy érzem, hogy a 15" T60p a legjobb Thinkpad variáció, minden kis portelrendezésig bezárólag. Sajnos már így Frankenpadként is eljárt fölötte az idő, de egy ipartörténeti emlék, ahányszor kézbe veszem elfog a nosztalgia, szép felhős katalógusfotók, régi IBM reklámok, a betárcsázós internet kora, klasszikus win dizájn és hangok, az első saját gép, miegyéb...
No, sok lesz az ömlengés, dobok ide pár képet, meg egy adag fellelhető ITT. Sajnos épp nem volt lehetőségem autentikusabb környezetre, a nagy kartonháttér nem fért el, így maradt az asztal az előtérben.
-
scarbantia
aktív tag
HP 8540w, 8560w, stb., Dreamcolor-nak hívják a wide gamut IPS változatokat, Dell-nél PremierColor néven fut, M4600-ban van pl. de lehet hogy előd utód gépekben is. Ja, és mindkét gyártónál van a 17"-os változatokban is(pl. M6600). A 15.6"-osokban EZ a panel van. Sajnos TP-be nem megy bele...
Mondjuk az árát keményen megkérik, de legalább van. -
scarbantia
aktív tag
Alapvetően asztali géppel dolgozok, asztali monitor mellett. De sajnos néha rászorulok, hogy út közben, helyszínen, stb. dolgozzak képekkel, vagy a feleségemnek kell grafikus munkát végezni a gépen. Na most erre a W510 kalibrált wide gamut AUO FHD panelje teljesen alkalmatlan. És az első számú probléma vele az, hogy TN panel. A kalibrációs eredmények meseszépek, minden deltaE érték nagyon frankó, semmi panasz nem lehetne. Viszont maga a panel képtelen tartani a betekintési szögeket, a legkisebb eltérésre elmásznak a színek. Feljebbről rózsaszín, egyébként meg zöldes, már tökéletesen szemből is annak látszik, mivel csak a kijelző közepén jó, a széleknél már mást látsz. Állandóan kihúzom magam/púposítok, döntögetem a kijelzőt, hogy hátha valahogy normális színeket látok. Amúgy messziről hunyorítva, még oldalról is mondhatnám, hogy akár IPS is lehetne(nem romlik nagyot az extrém szögeknél). De sajnos nagyon nem az, és ez szemből látszik a legjobban... A másik baj az a 6bit, nincs egy olyan átmenet, ami ne lenne sávos, ráadásul a szürke sávok hol rózsaszín, hol zöld színezetet kapnak, mert nem képes pontosan kezelni a szürkéket.
No, de AdobeRGB az van! Hogy azt a színcsatornánkénti 64 színt jó szélesen szét lehessen teregetni.
A HP és a DELL (ha nem is olcsón), de képes volt 10bit(!) IPS panelt tenni a laptopjába.
Szóval az a minimum, hogy opcionálisan legyen egy jó panel, de a mai árakon egy üzleti kategóriás gépben elvárható lenne, hogy egy közepes IPS-t alapból mindegyik kapjon.ui.: van a fórumon egy régi adósságom, igyekszem valamikor jelentkezni vele...
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- Bontatlan! Lenovo ThinkPad X1 Nano G2 Profi ultrabook -50% 13,3" i7-1260P 12Mag 16/512 2K /0,97 Kg/
- BOMBA ÁR! Hp Envy 3K OLED garanciával! /2in1/Ultra 7-155U/32GB/1TB SSD/2880x1800/120Hz/Touch/Gari
- FANTASZTIKUS áron Asus Zenbook S 13 Flip OLED /I7-1260P/16GB/512 GB SSD/2880x1800/Gari/2in1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest