-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
audi100td #33682 üzenetére
hát, nem tudom, nekem is furcsa nagyon. a type számomnak csak az első 4 karakterét engedi beírni abba a cellába, de az alapján benne van Kína is, meg gyakorlatilag majdnem minden más ország is.
lehet, egyébként, hogy csak valami idióta manager kitalált egy ilyen szabályt valami alsóbb szinten, és ebben az irodában pont az ő szava számít. a napokban volt ilyen tapasztalat, hogy a reptéri személyzetnek, akik a check-in kapunál intézik az ember csomagját, kiadtak egy nyomtatványt, hogy a magyarországi tartózkodást engedélyező papírokkal rendelkezők esetében ha a Magyarországon kívül eltöltött idő meghaladja a fél évet, akkor nem engedhetik őket a repülőre, mert a magyar vámszabályok szerint nem léphet be az országba, és ilyenkor a légitársaságot büntetetik azért, hogy engedte repülni. ezzel az ürüggyel nem akartak felengedni olyan utast a gépre, akinek nem vízuma, vagy tartózkodási engedélye, hanem hosszútávú letelepedési engedélye volt az útlevelében, amihez persze nem volt joguk, csak nem sikerült jól értelmezni a szabályt.
mondjuk szerencsére most végül nem kellett semmit csinálni a géppel, de azért lehet, hogy érdemes lenne utána járjak a dolognak, holnap felhívom majd a központi számot, hátha ott okosabbak ülnek. -
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33653 üzenetére
Akkor csak egybeesés volt
franc0: Piaci áron gondoltam, láttam itt már jóval piaci alatt is, nem sürgős a dolog. Lehet az lesz a vége szépen levadászok valahonnan egy jó árban levőt, aztán ha tetszik mehet az affs upgrade. Ha meg nem tetszik tovább adom
Most 92k-ért van fenn egy 8 hó garis, jó akkuval, angol billel, 3G modem nélkül. Ez már úgy emészthető kategória lenne ha az állapota is újszerű.
Tikakukac: Láttam a hirdetést, de törések vannak rajta ha jól rémlik és a ventije is defektes. De garos. Csak mondjuk ha garos mért nem cserélteti ki a ventit? Lehet a törött kaszni miatt szervizből el is hajtanának?
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33646 üzenetére
Ezt jó tudni
Abba a hitben voltam ezek szerint tévesen hogy SL v SP jelzéssel vannak ellátva a forrasztott cpu-s gépek. Vagy csak tévesen van a leírásoknál pl P8400 x200-nál. Az E4300-ban pl SP9600 volt, az x200t-ben SL9400. Vagy ezek a jelölések másra vonatkoznak és csak véletlen egybeesés hogy forrasztottak a gépekben a cpu-k
-
Gondwana
addikt
válasz
audi100td #33597 üzenetére
Igen, X201 AFFS moddolva, csak a kijelző előtti üveglap (touch) lett levágva, mert ha az marad, nem lecsukható a kijelző, a hátsó Wacom réteg maradt, be is lett kötve a webcam helyére. A napokban kezdett xarakodni, mintha elengedte volna az egyik flatkábelreforrasztás, időnként dob egy USB Device Not Recognized-et, de majd alkalomadtán szétkapom.
Szerk.: Mit értesz baj alatt? Bizonyos szempontból még akár gyári is - X200 Tabletben
A garancia miatt a szekrényben ül a gyári LED-es TN panel flatkábelestől, kb. 4-5 perc csavarozás visszapakolni - de ne legyen rá szükség! -
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33591 üzenetére
Ott van a képen hogy "new led", leragadtam annál és csak a fizetős módot néztem
vám/áfa akkor van ha megfogják, értékhatáron túl van, csak a kisebb méretű csomagokat ált-ban nem nézik meg, ez meg kisebb méretű, de éppen meg is nézhetik. Ez már jobban hangzik azért. Wacom réteget mért kell levenni?
-
Chaser
legenda
-
Quaresma
aktív tag
válasz
audi100td #33554 üzenetére
Mondjuk most azt írja, hogy töltödik, de attól függetlenül továbbra is javasolt egy telepcsere. Valóban annyi lehet neki,de hátha bírja még egy kicsit. Egyébként nem próbáltam még de a gép működik kizárólag hálózatról? Tehát ha meghal az aksi attól még tudom hálózatról használni ?
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33451 üzenetére
"a lenovo miért dobta el ezt a tökéletes venti dizájnt" mert hülyék
más gyártótól is vannak jól sikerült gépek, ott a fuji A531, annak is teljesen korrekt hűtése van, akarás kérdése. Lenovo már kb mindent eldobott ami régen kiemelte a többiek közül, kb az maradt hogy fekete a kaszni meg van rollcage. Jah a zöld visszajelező ledeken talán még nem változtattak, de valszeg hangsúly a még szón. Valszeg addig meg nem fognak eljutni, mekkora biznisz lenne újra ips paneles gépet gyártani nagyobb méretben is. Azért sok webfejlesztő venné, meg aki képekkel/vidikkel dolgozik, lenne rá biztos igény.
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33417 üzenetére
Jobb valóban, de a T400 ventije 3000 körül is kb 0 hangot adott, így T60-ban is annyit adna
Jól eltalálták a T400-at az tény, leszámítva a csatikat, viszont maga a hw se olyan ami indokolná, hogy hangos és melegedős legyen. Sz@rból várat, na ott a kihívás
Azt meg hogy mennyiért vetted megint más dolog, én e vettem drágán az enyémet, mostani T60-am is ha azt nézem ajándék árban volt, ki kell fogni kategóriaGondwana: Nekem már x200 tudás is jó lenne. 45nm-es cpu meg 8GB ddr3, sata2. Lehet nekiállok én is nézegetni milyen lapokat lehetne ebbe a remekműbe belefaragni. De ha minden stimm is, pl bill csatik mennyire kompatibilisek egymással?
szerk: Samsung vs GC, nekem sata3 830 van, több oldalon azt olvastam elvileg tud GC-hez hasonló dolgot a magician sw-e xp alatt, sok YT-s vidi is van fenn, nem tűnik lassúnak xp alatt se. Másik oldalakon meg azt mondják nem tud GC-t.
-
Tim82
félisten
válasz
audi100td #33433 üzenetére
Maga az átalakító filléres tétel, de egy 64 GB-os 1,8" microSATA SSD (ami TRIM-képes) beszerzése az, amivel várnom kell, sajnos hátraszorult a prioritási listán.
D400? Mégis kell egy hordozható cucc a T400 mellé?
Mondjuk vannak panaszok a thinkpads.com fórumán random fagyásokról ezzel a chipsetes átalakítóval, de szvsz nincsen másik chipsetes hasonló cucc.
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33399 üzenetére
HW-ben sokkal jobb, ventit meg lehet benne cserélni és akkor hűtésben már nem jobb
Az a "nyamvadt" ips panel sajnos nagyon jó dolog, nem tudja a T400/500 se feledtetni nálam legalábbis, hiába a jó hw. Ha legalább normális csati kiosztásuk lenne, de nem az van. Ezért is tartják az árukat a T60-ak még, azért csak dualcore. T43p-t én se vennék ips miatt, csak ha nagyon-nagyon olcsó. Nem egyszerű ez
-
válasz
audi100td #33399 üzenetére
Gondolom, hogy nem egy T60 a Probook
Viszont még magam sem tudom mi lesz, "szerencsére" van még egy hónapom kigondolni, hogy mi legyen.
A Pacakrd Bell, és társai kategória nem fenyegetLáttam elég harci sebesültet már belőlük, ezért is nyilvánvaló volt, hogy üzleti gép kell nekem. A Probook már azért csak minőségibb dolog mint a konzumerek, de azért az is a business alja. Ezért is kezdett el egyre inkább enni a fene, hogy jobbat, jobbat!
De ha használtat veszek, akkor mindenképpen úgy akarom, hogy nagyon nagyon nagyon max 80k-ért veszek egyet, veszek hozzá SSD-t, és akkor jól megúszom egy gyors, biztonságos lapossal.
Csak 70-et írtam, mert abból még lehet felfele alkudniEnnyiért úgy nézem, hogy már ki lehet fogni T400-at, ami úgy érzem, hogy kielégíti a perverz vágyaimat a videokari nélkül, de ezt beáldozom az SSD-re, minőségre, egyéb nyalánkságokra, na meg persze sokkal olcsóbb árra
Az jár a fejemben mindig, hogy minek kell nekem az a tetű videokártya, amikor IGP-vel ezerszer jobb ajánlatok vannak. Addig-addig
b*szogatomlebeszélem magam, amíg végül tényleg egy még jobb üzleti gép lesz belőle.
Szóval egyre inkább húzok efelé, de majd még kiderül! Azért még egy-két EliteBook-ra kíváncsi vagyok, ott is lehetnek jobb ajánlatok. A Latitude-okat a Milyen notit vegyek topicban mondják annyira jónak, spyduck az EliteBook-ot nyomja ugyebár, azért körülnézek még mindenki háza tájánBár A Latitude-ot látom a legkisebb esélyesnek.
-
-
macimeister
aktív tag
válasz
audi100td #33335 üzenetére
Nincs már neki és ez csak kölcsön ssd, update readme-ben nem is szerepel a harmincas, csak a hatvantól felfelé. Lényeg, hogy elvileg nem a géppel van a gond.
Szerk: Másik gépben pedig már volt berakva és ott is ugyanerről a cd ről ugyanaz a win7 lett telepítve. Az változtat valamit a dolgon?
-
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #33286 üzenetére
LG-t még nem is láttam
Sanyo? Nemrég linkelt itt valaki 9 cell sanyot ami ráadásul 2011-es volt, pár cc-vel elég érdekesen nézett ki a kapacitása. Sztem sanyo a legalja. Utána sony, legjobb meg egyértelműen panasonic. Samsung meg valahol sanyo és sony közt.
Amit én ajánlottam neki az is 2007-es, kb 45-50 cc-vel és 40Whr óra kapacitással 7500-ért -
-
asci
tag
válasz
audi100td #33141 üzenetére
Nem akarok bootolni, csak a 32GB-os SSD-m kevés, nagyobbra nem akarom cserélni (intel x25-e)
Közben találtam ezt:
MR15 (Dual Micro SDXC/SDHC/SD Cards to mPCIe Adapter)
ami még jobbnak tűnik.Ha négyen rendelnénk, szállítással együtt 5 ezer forint körül lenne a jelenlegi dollár árak mellett.
-
franc0
őstag
válasz
audi100td #33050 üzenetére
Nekem más tapasztalataim vannak, mondjuk biztos függ a billentyűzet gyártójától.
Havernak van T410-e és T61-e (non-wide), a T61 billje ezerszer jobb. Az ő T410-esénél az én X200-am is jobb.
Amúgy függ attól is a feeling, hogy milyen erősen húzod be a billentyűzet csavarjait. -
Chaser
legenda
válasz
audi100td #32924 üzenetére
Amit épp nézek abban T9400 van. Type alapján is gyárilag. Ha minden igaz max felbontás ebben a szériában 1680x1050. Vga-ból is van diszkrét verziós - lehet az butább mint a T500-ban - . Talán kispórolták a 3G előkészítést? R400-ban biztos full rollcage van, R500-ban nem vagyok biztos. De ha nincs a kijelző mögött azt nem bánnám éppen
RnJ: Az R500 is olyan halk mint a T500?
Neked milyen konfigod van?
szerk: Tuti hogy megvámolják
ilyen cuccot úgyse fog senki küldeni úgy hogy ráír 50$-t. Meg a mérete és tömege miatt úgyis kibontják a vámon.
szerk2: Ezt megvenném, csak a kijelzője ne 1280x800-as lenne
115-ről indult a gép, hát nagyon nem kapkodnak már ezekért.
-
-
soldi3r
veterán
válasz
audi100td #32837 üzenetére
én is ezek között válogatnék, de ezek között a legolcsóbbat keresném, t61-be elég, inkább nagyobb legyen mint gyorsabb
(#32833) Screammm, szerintem nekem van
(#32827) Tikakukac, 1-2 tized szerintem nem reális különbség, de bőven 1w-on belül van az idle fogyasztás különbség
-
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32826 üzenetére
Ha már ilyen 1-2 tizedre is odakerül az már bőven megfogást jelent. Egy 17W TDP-s és 25W TDP-s procikat akarunk összehasonlítani. No itt ha tényleg csak ilyen már-már hibahatáron belüli különbség van akkor hatalmas fatal error lenne gyártói és egyéb szinteken. Is.
Ekkora különbségnek mondjuk gyártás eleje és vége közötti esetlegesen gyártásból adódó fejlesztések miatt kéne, hogy legyen. Nem pedig két procicsalád között. Még inkább nem egy erre épülő takarékos változathoz képest.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td #32809 üzenetére
összefoglalom, miért gondolom hogy van fogyasztásbeli különbség a két gép között. alapvetően két okból:
1. idle minimum feszek. elvileg ezek nem módosíthatók, úgy gondolom 1-2 tized wattot számítanak. bizonyára nem jelentős, de valami. eddig nem sikerült autentikus pro vagy kontra bizonyítékot felmutatni a módosíthatóságra, de nálam linuxon például bizonyítottan nem lehet lejjebb menni (két SL és egy U gépen se).
amennyire én értem minden cpu a saját osztálya minimumára van beállítva gyárilag is, de lehet hogy ezt rosszul értem. lejjebb lesz szó a datasheetről, ami idle állapotos akkuidőt ismertet. a fentiek alapján a p de facto többet kéne fogyasszon. az lehetséges, hogy a különbség még tizedwattnál is kisebb. csak két tökazonos konfigú géppel lehetne kideríteni pontosan.
2. magasabb frekikhez tartozó feszek. ezek módosíthatók. azt írod, alulfeszeléssel el lehet érni, vagy legalábbis közelíteni lehet a kettőt. persze, csakhogy ha a simát alulfeszeled, akkor az s-t még jobban, lévén lv cpu-k.
úgy gondolom lehetséges olyan eset, hogy az amúgy csúcs értékeket hozó cpu-n pont az egyik cache hibázott, ezért p-nek tokozták. egy ilyen akár ulv stabilitást is mutathat alulfeszelve, szóval mák esetén akár jobban alulfeszelhető, mint egy s cpu-ja. s-ben talán nem találni sokkal jobb cpu-t, mert azt elvileg ulv-nek tokozták. más kérdés, hogy kellett-e akkor épp annyi ulv, de ez is puszta találgatás.
egy további szempont lehet/ne, hogy a magasabb frekihez tartozó magasabb fesz az exponenciális görbe miatt mindenképpen többet fogyaszt adott mennyiségű tick alatt. ez már elég vékony jég, korábban ha emlékszel csináltunk ilyesmi tesztet és akkor több gépből (asszem x200s, t400 (s?) és x201 voltak) az jött ki, hogy mind pont ugyanannyit fogyasztott egy adott feladat elvégzése alatt. persze ez nem labor volt, szóval fenntartásokkal kell fogadni. szerintem az egész race-to-idle is inkább elvi szinten értelmezhető, mert az idlében töltött idő (emberre várás) úgyis ugyanaz (böngészés pl).
megnéztük és látom, hogy a két gép amúgy tök ugyanaz, belátom hogy a sejtésem helytelen volt. de érted, nem helmut posztja miatt, hanem mert tudományos alaposságal neki lett futva és ki lett derítve a valóság.
a valóság megismerésében sokat nem segít a datasheettel hadakozásod. hiszen míg a tömeg (ahogy te magad is írod, nem is értem miért született a poszt) a szénszál ill. megnézeum különbségéből logikusan adódik (és ilyen formában továbbra is helytálló).
eközben semmilyen többletinformációt nem közölsz arra vonatkozóan, miért van az idle, nem alulfeszelt akkuidő különbség. remélem megbocsátod, ha továbbra is azt vélelmezem hogy a datasheet infója helyes. amint látod elég jelentős időt szánok rá, hogy kiderüljön mik a tények.
az lenne a kérésem, hogy szorítkozzunk a fentiekre, cáfoljatok vagy erősítsétek meg a fent leírtakat, adjatok hozzá más érveket. ez részemről nem szent háború téma, a levonható következtetések azért elég széles termékpalettát érintenek és úgy gondolom elég fontosak. ahogy korábban Gondwana linkelte az xkcd-t: "it's important. a datasheet is WRONG on the internet."
-
norbiphu
őstag
-
franc0
őstag
válasz
audi100td #32791 üzenetére
128GB review
Crucial/Micron, egykutya. -
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32778 üzenetére
Én tényleg mindent elhiszek, hála a magasságosnak sokakkal ellentétben minden közgázos ocsmányság megvan legalább kettesre, így elviekben nem maradok buta mérnök, hanem okos közgáz mérnök leszek. Agyrém...
Node, te látod, vagy tudod-e, hogy a szélső tappancsa a laptopnak megegyezik vagy valamiben eltér a másik típustól?
Mintha a hullám az nem olyan lenne benne, de eskü nem tudom külön honnan lehetne olyan kis darabkát szerezni...
Ó és igen, a kis hullámban van egy pici törés. A kérdés az, hogy magasságban ugyanaz-e. Őrület, mennyit szívok ezzel a kis bigyusszal. -
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32774 üzenetére
Nem gondolom, hogy gyökérből 0-ról írnak 0 és 1-es felhasználásával egy zsír új procit. De annál szvsz azért nagyobb különbség van, minthogy lecsűrjük a feszt a bánatosba, amíg nem fagy, aztán rácsapunk a L2-re egy duplázást és fáradjon a kasszához, kész egy majdnem fele akkora TDP-s proci. Ennek a dokumentációja elég mókás lehet. Valamit rotyogtatnak még ott a fazékban, ha nem is sokat.
A főzeléket meg egyikőnk sem látta még szerintem nagyon mélyről. De zárjuk rövidre, sok lett mára a theorycraftNext napirendi téma: x200s hátára fordítva, jobb felső gumi talpa megegyezik az x61s talpaival? (a vastagra gondoltam természetesen) Mert nekem hiányzik a kis középső is, amit ugye nem adnak az x200-hoz való szettekben, de az x61s-hez igen, és akkor kettő legyet egy csapásra. Én egyformának látom, de aki mindkettőt fogdosta sokat és emlékezne rá, akkor megköszönném
-
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32764 üzenetére
Ha most tényleg nekiállnék és kapnék SSD-t, akkor bemenne ez kerek 5-re is, és kalapomat zabáljam fel, ha ezt azonos körülmények között elviszi egy P procis gép is. A bajom ott van, hogy csak azért nem fognak kifejleszteni egy másik komplett proci családot, hogy csak elmondhassák, hogy van. Ha tényleg csak alul kell feszelni egy P8400-at, hogy megkapjak egy SL9400-at, ráadásul full home made módon, akkor minek is öltek bele istentelen munkát az egészbe? Rakok egy szorzó limitet és letekerem a feszt. kisütöm és mehet a gépbe. Színtiszta profit 10 perc munka a műszaknak.
Azt elhiszem, hogy ennyire tényleg kicsiholtan alapjáraton meg tudja közelíteni, de részterhelésen, és egyre inkább fokozva a tempót a felezett másodszintű gyorsítótár és a mindenképp magasabb magfeszültség bosszulni fogja magát. Márpedig azért nem egész nap áll a gép, hanem doksik és net pörög bennük, olyankor meg ugye egyértelműen a közép tartományban dolgozik a rendszer, esetenként padlógázon. Egy battery eater szerű tesztet megnéznék, szerintem ott már eléggé kiütközni amiről beszélek.Gondwana:
nem semmi
-
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32761 üzenetére
Azért szítok még egy kicsit:
Ezt így lőttem gyorsban. Jelzem, ez egy 7200-as vinyóval ment. Ha igazán mocsok lennék akkor linkelném a 6,12w-ot, de az csupán néha ugrik le. Na erre számolj egy SSD-t. Máris nem olyan jó a leányzó fekvésesutszi: Ezt nézni felüdülés ahhoz képest, ami velünk műveltetnek egy vizsgán. És még én nem is villanyos vagyok, na ott aztán kész diliház. De ha valami hámozható van, jelzek
lapa: Én is azt nézem, hogy itt nincs nagy download felirat. Talán valami cserediák... najó, inkább valami letöltő progit keresek, vagy html-ben hátha van valami csodalink
-
soldi3r
veterán
válasz
audi100td #32756 üzenetére
igen, x200
mondjuk ez terheletlen, ha meghajtom akkor megy ez szépen felfelé, de ha biosból letiltanék ezt-azt, meg a windózerben kikapcsolnék még ezt azt, lehet menne még lejjebba panel különbségnek utána kérdezek, bár úgy tudom itthon csak a thinkcentereket rakják össze, a thinkpadok összeszerelése még csak terv, de hátha van valami infó
engem sem lepne meg, ha akkora különbség lenne a 2 között, mint a philips meg a thomson tv-k paneljei között, ott más volt a beültető program neveja meg a pcb-n nem volt philips felirat
-
lapa
veterán
válasz
audi100td #32751 üzenetére
hidd el éberen figyelek minden fogyasztási értéket, oprendszertől függetlenül. repkedtek itt már 6w értékek t és s modelleknél, simáknál soha. nem vicces.
maradjunk annyiban, hogy félreértettelek és bocs. érted intel drágábban adja, lenovo drágábban adja, lenovo beleírja a spec sheetbe explicit a tök más akksiidőket, de hans-jürgen klagenfurtból lerombolja a gonosz összeesküvést. vicces.
@Tikakukac: nekem van ilyen kapcsolási rajzom x200s-hez (asszem ahhoz). úgy egy éve linkelt valaki egy kínai honlapot ahol sok típushoz megvolt.
-
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32747 üzenetére
Aki minimális fogyira megy az szerintem élből task kilövéssel kezd, én is egy fullos takarítással kezdtem, és talán 7w nullás fényerőn, és 3-4-esen kifér még 8 wattból. (Itt minden létező trükk játszott, ami még nem a használhatatlanul butítottságot jelent).De amekkora táborból szemezgetünk azért elég valószínűtlen, hogy mindenkinek egy HD Sentinel vagy bármi más beakadt és csak 2-3 embernek jutott eszébe, hogy minden létező dolgot lelőjön a systemen kívül.
Hát, digitális technikából ha valamit megtanultam az az, hogy ilyen kis át katrancozások nincsenek. Van egy adott platform/alap/váz vagy bárminek nevezzük, ami elég fix és ennek a belsejét cseréljük. Jó persze kicsit erős volt a CULV példa, de lényegében erről van szó, néhány alap pillér marad, minden más csere. De minden lehetséges, ennyire mélyen nem merültem bele.
Egy nagyon durván mérnöki tervrajzot szeretnék és akkor elcsábítom a villanyos haverokat egy délutánra és átnéznénk, engem érdekelne, ezért is vagyok mérnökpalánta, hogy érdekeljen. -
lapa
veterán
válasz
audi100td #32747 üzenetére
aszittem van nálad egy x200, de valszeg benéztem csak, bocs. még mindig csak azt tudom írni mint az előbb, nekem az jött le hogy tényként kezeled. keresd vissza a spec sheetet, egyértelműen cáfolja ennek a lehetőségét.
a vid az valami 0,7 + vid * 0,016v , de ezt semmiképp ne vedd készpénznek, mert fejből írtam.
speciel a wifi pont nem fogyaszt semmit, ha idle associated és nincs folyamatos adatforgalom.
-
Gondwana
addikt
válasz
audi100td #32745 üzenetére
Amikor 2012 közepe felé a PiciPuha víruskergetője álítólag még mindig csak egy magot támogat... Szerintem a CPU kihasználhatósága szempontjából fontosabb, hogy a munkát végző program mit támogat. Persze, a 2GB/program memórialimit szólhat az XP ellen, ami ki is használja ezt, azt Win7-en használom.
Szerk.: XP-vel 6h feletti netezés/képválogatás többször megvolt, amíg meg W7 volt rajta, az 5:30 is csak szűken jött össze. (Még X25M/80GB alapon)
Szerk2: drótos lan többet fogyaszt, mint a WiFi -
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32739 üzenetére
Nagyon sokan meg nem 6-ot írnak. Tehát az a lényeg, hogy viszonylagosan nagyobb rákészülés nélkül azért nem repkednek ilyen értékek. Engem az érdekelne, hogy ő mit módosított, vagy ez, hogy jött ki és mennyire tartható. A papírformának azért jönnie kell, ha nagyon elit akkor alaplap szinten is lehet villanyászkodni és bűvölni az áramköröket, de ez pont annyira lenne durva, mintha faterom CULV procis gépét verném oda az SL fogyasztásommal. Sok-sok ezer munkaóra van egy másik proci fejlesztése mögött, meg a vezérlő sem feltétlen ugyanaz, így azért nem csoda, hogy nehezen emésztem meg a dolgot.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td #32741 üzenetére
én nem lettem ideges, csak az van hogy belinkelsz valamit tényként, hogy "nézzétek hülyeséget beszéltetek". én már szétolvastam az agyam, összevissza infókkal van tele a net. akit én ismerek és eddig próbálta, az nem ment ssd-vel se 9w alá. én örülök, ha kiderül hogy nincs különbség, de akkor mutasd be hogy ez az érték reprodukálható. mi akadályoz meg? oda van írva, hogy "out-of-the-box".
igencsak meglepődnék, ha ugyanaz lenne a két alaplap. de ezt is elhiszem, ha valaki legalább annyit beír, hogy "előttem volt a kettő, és csont ugyanaz minden". addig én inkább úgy gondolom, hogy a kétharmad fogyasztású cpu-hoz más alkatrészeket raknak.
de nemrég linkeltem a lenovo saját spec sheetjét. az is jelentős különbséget ír.
remélem a fentiek fényében érthető, miért érzem felesleges flémkeltésnek az eredeti megnyilvánulásod.
amúgy nekem ezt adja ki:
root@bla:/home/lapa/# ./read_msr.py --readmsr
MSRTOOL V0.2pre-3 started...
trying to load msr module
[cpu0] [CURRENT] FID:6 HID:1 DID:0 VID:17
[cpu0] [TARGET] FID:6 HID:1 DID:0 VID:17
[cpu0] [HIGHEST] FID:7 (HID:0 DID:0) VID:41 (not sure if they exist here)
[cpu0] [LOWEST] FID:6 (HID:0 DID:0) VID:23 (not sure if they exist here)
[cpu0] [SLFM] FID:6 VID:17
[cpu0] [IDA] FID:7 VID:41
[cpu0] [CURRENTLY ACTIVE FEATURES] IDA:0 EIST:1
[cpu1] [CURRENT] FID:6 HID:1 DID:0 VID:17
[cpu1] [TARGET] FID:6 HID:1 DID:0 VID:17
[cpu1] [HIGHEST] FID:6 (HID:0 DID:0) VID:34 (not sure if they exist here)
[cpu1] [LOWEST] FID:6 (HID:0 DID:0) VID:23 (not sure if they exist here)
[cpu1] [SLFM] FID:6 VID:17
[cpu1] [IDA] FID:7 VID:41
[cpu1] [CURRENTLY ACTIVE FEATURES] IDA:0 EIST:1az slfm is kb legenda szinten van jelen, de elvileg az a minimum vid. hozzáteszem azok a csávók, akik linuxra az alulfeszelősdit programozták (és esetleg van fogalmuk), ezt írják a fenti output kapcsán:
"Highest and Lowest VID/FID/DID/HID are the highest and lowest values your CPU will accept."
ez azt jelentené, hogy mégcsak nem is vid 17, de vid 23 a minimum az én esetemben. attól függetlenül, hogy mit küldesz el a cpu-nak. közben "current vid 17" van, szóval elég kaotikus nekem.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td #32737 üzenetére
egyrészt mondom, csináld meg, vagy bárki más csinálja meg. az "akkori bios meg pm" az most mit jelent? hogy a mostanival nem megy? akkor megy? nem.
ugyanazt a frekit más feszre belőve csinálják meg, és elvileg a minimum frekihez tartozó alá nem lehet menni. tehát ha a minimumod vid 17, akkor elvileg megcsinálhatja a 2 ghz-t is ezen, de a 800mhz frekit ez alá akkor se tudod vinni. mondom, így magyarázták ki anno itt is, már nem emlékszem ki. de akkor sokat turkáltam és eléggé igaznak tűnt.
meg szerintem továbbra sem a cpu eszik, hanem az összes vezérlő elektronika kisebb intervallumon belül kell működjön, ezért jobban optimalizált.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td #32730 üzenetére
igen, azért az elég kevés, hogy egyetlen embernek sikerült, más meg 7-8w-ok alá sehogyse megy. nekem is volt egyszer 5.5w-om, azóta sem tudtam reprodukálni, tökugyanolyan sw környezettel sem. azt meg legalább annyira nem értem mi ez a varázslás az alulfeszeléssel, amikor már sokadjára (nekem is) el lett mesélve, hogy a gyári minimum (pl. L szériánál vid 17) alá nem lehet vinni. szóval ezek nem kerek dolgok nekem. szívesen elhiszem, ha valaki innen belinkel egy hasonlót, de egyedül franknak obermutterdorfból nemigen.
de szívesen veszem mindennek a cáfolatát, érdekelne mitől függenek ezek a dolgok.
-
Tikakukac
titán
válasz
audi100td #32730 üzenetére
Na vajon, a 8400GS Crysis high grafos videók után bármi jöhet
Ez ilyen, "ó én megcsináltam idenézz, én vagyok a császár" dolog.
Stabil alatt azt értem, hogy amint valamit elindítasz egységnyi növekedés még mindig többet fog enni, mint egy kifejezetten energiatakarékos prociban. Legalábbis ennyi erővel nem sok értelme lenne kiadni egy majdnem 10w TDP-vel kisebb procit.
Én mindent elhiszek, de ott van még valami mókolás, élek a gyanúval. Ennyi idő elteltével azért látnunk kellett volna már nagyon sok ilyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI Thin - 12450h, RTX 4050 és 16gb RAM + 1tb SSD
- Ahh! Dell Latitude 7430 "ÜTÉSÁLLÓ" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Új Dell Inspiron 14 5435 Ultrabook -50% 14" Bivaly AMD Ryzen 7 7730U 8Mag 16GB 512GB FHD+ IPS
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest