Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vicze

félisten

Hát a következőt 3 évembe telt kitalálni, mivel nem találtam erről semmi említést ebben a topikban, így gondoltam megosztom, talán segít valakinek.

Nos mióta van T460s-es gépünk a userek néha néha panaszkodtak, hogy "random" lefagy a gép, mivel sajnos nem volt reprodukálható és pár havonta esett csak meg, így nem tudtam soha megtalálni a probléma forrását, be lett tudva SW hibáknak.
    Pár hete egy új userhez került az egyik gép, aki folyamatosan fagyásokra panaszkodik, majdnem napi szinten. Nos 2hét után sikerült kiderül, hogy mi a fene okozza.
    Amennyiben ennél a T460s-nél a hátlap egy bizonyos kb. 5x5cm-es pontján megnyomod a hátlapot, kifagy a gép. Ez tipikusan akkor történik mikor felemelik a gépet és hurcolásszák, az új user "rosszul tartotta" szinte minding... (Mondjam, hogy szerencsére?)
    Nos az történik, hogy a hátlapnak azon pontján nincs semmilyen alaktámasztása és annyira benyomódik (1-2mm), hogy lenyomja a pont alatta lévő RAM modult, ami pedig megszakít pár szálat a modul kapcsolatában. Ennek elég látványos eleme, hogy a kijelző csíkozódik, és különböző megjelenítős hibák jelenek meg az iGPU miatt. Valószínű egy diszkrét GPU-s rendszernél nem jelentkezik, de ugyan úgy fagyhat.

Nem tudom mennyire általános ez a probléma. A hibával kapcsolatban egy Lenovo-s fórum bejegyzést találtam, tehát biztos, hogy nem egyedi eset. Illetve van több random fagyásos, de ott nem tudtam konkrétan beazonosítani, hogy pont ez a hiba.
    Jelen pillanatban nem tudom eldönteti, hogy a hiba a RAM slot problémája vagy valósan ez egy konkrét tervezési hiba. A jelenlegi információim alapján valószínűbb 2. esetben T460s és T470s szinte azonosak felépítésre és ugyan ott van a RAM modul, mivel T470s esetében is kaptam random fagyásos visszajelzést így esélyes hogy az is érintet.

Amint lesz időm vele foglalkozni leteszteltem, a maradék T460s/70s tulajokkal (mind remote nekem sajnos). Amennyiben másik T460s vagy T470s-en is reprodukálni tudom nyitok egy jegyet és lesz ami lesz...

Szerk:
    Csak, hogy pontosítsam, hogy hol kell benyomni hogy kifagyjon:

Ha valaki esetleg megerősíti a problémát, azt megköszönném. :)

[ Módosította: mobal ]

Új hozzászólás Aktív témák