- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
Na volt időm foglalkozni az erősítővel. Nos a komplett nyákon 8db dióda volt mindegyiket elcsíptem kimértem, hibátlanok, tranzisztorok esetleg lehetnek hibásak?
Vagy akkor 90% esélyel a végfok IC lett a gyanusított? A végfok IC-t hogyan mérjem ki?
Egy Sanyo STK412-400 és egy Sanyo STK413-400Az működik, hogy ha a GND ponttal bármelyik pozitív láb összesípol akkor zálatos? Kiforrasztani kell? Azért 10+ lábbal nem szívesen küzdenék meg.
-
-
SPeti1984
senior tag
Ezt tudom, de ehhez szét kellene szedni az egész szekrényt amihez annyira nem füllik a fogam.
És szerintetek ha veszek egy ilyen második sagemcom eszközt és csak úgymond wifi routerként akarom használni és összeközöm lan kábellel a két sagemcomot, akkor az a része sem működne? vagy net csak a koax bemeneten keresztül lenne azon keresztül is?
-
-
Köszi!
No, nekem a TL-WR941ND annyit csinál, hogy világít a POWER, de semmi egyéb aktivitás. QSS gombom nincs, helyette WiFi ON / OFF gomb van. Akárhogy nyomkodom, ennél tovább nem jut. A művelet után úgy kell hagyni, vagy szedjem le az ónt? ver 5.1-es a készülék.
A bekötésbél a 3,3V-os vezetéket is be kell kötni? Ezt még mindig nem tudom...
Illetve, nekem más a soros csatlakozó, mint a képen. A sorrend az rendben, de melyik pineket kell rövidre zárni? Ha összepöttyintem a megadott helyen, akkor egyébként mit érek el?
-
-
-
szabifotos
senior tag
Ez egy jó kérdés. Akkor a biztonság kedvéért maradok a 100F párhuzamos felállásnál.
Köszi a segítséget. Egyébként nem akarok trafóból átalakítgatni, ahogy sok videóban mutatják. (mikrosütő trafóból szokták) Arra a néhány akku kötésre amire nekem kellene, ez tökéletes megoldás lesz, remélem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hátőőőő ez egy kicsit overkill.
Maga a cucc mindössze ekkora: https://www.adafruit.com/product/3078
Ráadásul valamilyen körsugárzó antennára lenne szükségünk hozzá, ami többet tud, mint egy darab negyedhullámos drót de mégsem kerül komoly pénzbe. -
dik
őstag
Na jó telitalálat... 12V 180Ah aksinál benéztem és késő volt így jó 10 év után belefért itt volt az ideje...
Szikra, pattanás füst szag és finitó...
Gondoltam bizti oda de hogy a nyáknak is odavertjen azt nem gondoltam volna. 0 nem mutata hanem 0,01 az nem tudom mitől van persze lehet többet kapott mint kellett volna szegény. Van rajta egy poti az nem tudom mi célt szolgálna mit lehet vele tekergetni. Te esetleg tudod?
Igen drága bolt valóban. De mivel nem tudom hol lenne érdemes nézelődni és mit(milyen fajtát és milyen tipust), itt próbálkoztam tanácsokért azt ha lesz jobb lehetőség mint ott akkor persze ott veszem saját pénzemnek nem vagyok ellensége!
Ja igen és nem feltétlen kell autómata! De ennyit szánok rá ezért kellene ennyi pénzért amit ki lehet hozni egy ilyen műszerből azt remélem ismét 10+ évig nem kell másik...
-
dik
őstag
4-5 Ft ez kicsi pénz... Mivel mint mondtam nemvagyok benne a témában annyira pedig annó ezt tanultam, de kicsit felejtettem.
Sikerült megrendelnem 10db lesz a legkisebb tétel amit tudtak rendezni 300Ft lesz szóval pici pénz csak jövőhétre lesz itt...(itt 30 ft így ennyi lesz a közelben csak várni kell rá
)
Honnan tudod milyen állásban volt?Nem irtam sehol de a belsejében még egy szál is kiégett a nyomtatott áramkörben...
Most forasztottam össze 1,6A bizti volt itt boltban legkisebb így egyet hoztam tesztelésre így most visszatért...
De közben a Conradnál nézelődöm valami kicsit komolyabb műszer végett. Esetleg ebben tudnátok segíteni?
A boltos ajánlata 10eFt-ig. [link] , [link]
Én nem ismerem ezeket így ha esetleg tudtok javasolni valamit annyi pénzben azt megköszönném futár költséggel együtt! Nem feltétlen ebből a boltból persze... Ki mit javasolt. Mindenképpen valami megbítható kellene! -
Teasüti
nagyúr
Igen, ahogy itt írnak is róla.
Ilyet vettem, diódával sajnos nem találtam mikrorelét.
Fordítva is ugyanakkora az ellenállása. -
cool13
őstag
Annak semmi köze a kérdésemhez. Ennek is van. De amikor lelövi a biztosítékot, akkor a riasztónak is lőttek, mert a tápegység részének a biztosítékát olvasztja el. Ergó, még ekkor szól is tovább a sziréna, de soha többet nem fog menni a riasztó maga. Csak ha biztosítékot cserélek benne. Túl nagy áramot vesz fel a sziréna maga.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sőt, én riasztós cégeknél dolgoztam de eddig csak olyan kültéri szirénát láttam, amiben volt akku.
Agyturbina: a felvetésed abban hibás, hogy vezeték darabokban gondolkodsz. Valójában a vezeték vagy bármi okozta fázistolás a vezeték egészére egyformán érvényes, a fázistolás a vezeték minden pontján azonos.
Ha a vezeték egyik felén ilyen, a másik felén meg olyan értékű kondik tolják a fázist, akkor is ugyanazt az eredő fázistolást méred a vezető egész hosszán.
Emiatt az eredő fázistolás amit a fi relé "lát", az továbbra is nulla és teljesen hidegen hagyja. Az ellentétes áramirány miatt előjeles összegről van szó. -
-
Kernel
nagyúr
Az nem leválasztó, ami csak az árnyékolást szigeteli el, ráadásul kártékony lenne a be- és/vagy kimenetre is, ezért olyan gyártmány elvileg nem létezhet.
Konkrétan a tányérhoz menő kábelbe nem is lehet DC-leválasztót iktatni, mivel a boxból kapja a DC-tápot. Kivéve, ha egy tányér két boxot lát el, de csak egyik ágon kap tápot, vagy máshonnan táplálják.
Nem tudom, hová akarta beiktatni, egyéb kábeleken viszont nincs akkora frekvencia.
(#62128) Czimby
1 A-re kellett növelni a saját kisütőm áramát ahhoz, hogy kiütközzön a cellák között az a különbség, amit a belső ellenállás okoz.
-
-
-
-
Kernel
nagyúr
Impulzusok formájában ráküldheti, de inkább a 9 V-ból stabilizált, alacsonyabb feszültséget.
Az Aneng multiméter két ceruzaelemmel megy (ami akkunál csak 2,4 V mínusz a merülés), ez viszont felfelé konvertál a diódavizsgálathoz (3,2 V-ra), ezért tud vele világítani a fehér LED. Kapacitásmérésnél oszcilloszkóppal lehetne megnézni, de annyira nem mentem bele.
Inkább a régi alaplapból kivett kondit 6 V formázófeszültségre tettem, de hamar melegedni kezdett 200 mA áramfelvétel mellett, mire kapcsoltam, hogy kisebb áramkorláttal, illetve feszültséggel kellett volna indítani.
Utána visszaraktam a multiméterre (ajánlatos közben kisütni), ami lassan csökkenő kapacitást kezdett mutatni, 2400 --> 1800 µF, tovább nem vártam rá.
Elképzelhető, hogy formázni kellene hosszabb ideig, csak kíméletesebben. 5 V-ról például nem vett fel annyi áramot.
-
Kernel
nagyúr
6,3 V-os kondiknál valamiért rosszul mér, talán az átvezetés miatt.
Van itt rossz alaplap, 1000 --> 2400 μ, 4700 --> 5700 μ.
Vloss = 3,9 % (ami a nagyobb átvezetésre utal).
Ugyanez 1000 μ / 25 V --> 1,3 % és jól méri (950 μ).
Multiméterrel hasonlóan, tehát azt sem lehet mondani, hogy a teszter hibás.
-
Ez egy mezei dvb-t vevő.
Bandi94,
nem csak a panelből törhet/mozoghat ki a forrasztás, találkoztam olyannal aminél a középső tüske tört el.
Laptoptöltő aljzatnál is volt szerencsém ilyen hibához, a forrasztás jó, a csatlakozóba meg mozog a középső rész.
A tanácsolt koax kábeldarab a legkönnyebben kivitelezhetó megoldás. -
mezis
félisten
Sajnos ebbe a "csodaketyerébe" a szerkesztési idő lejárta után találtam rá, így ezt már nem tudtam ajánlani
De talán nem is baj... -
moha21
veterán
A fi relé valóban nem erre való, azonban vannak olyan készülékek melyek kombinált védelemmel rendelkeznek, tehát kioldójuk hiba és túláramra is kiold.
"Tulajdonképpen a Fi relé is akkor old le, ha 25 - 30 mA-nél nagyobb a fázison az áram mint ami a nullán visszafolyik)"
Azért attól is függ, hogy milyen Fi relé. egy 100mA-es vagy 300-as nem old le 25 mA-nél ha jó a készülék.
(#61854) DonThomasino: Hát ha azt nézem, hogy minőségi a kialakítása ( szoktam kontaset cuccokat használni ), moduláris, illetve 2 pólusú megszakításra is képes, annyira nem is sok.
-
Kernel
nagyúr
Kondenzátor abban a formában csak lassítja a feszültség felfutását, utána beáll egy szintre, mintha ott sem lenne. Nem változtat sem áramot, sem fűtést.
Kikapcsoláskor pedig késlelteti, lassítja a relé elengedését. Egy relé lassítása sem be-, sem kikapcsoláskor nem előnyös, mint ahogy kapcsolóknál is pillanatkapcsolás a cél.
(#61522) hegegabi80
Gondoltam, hogy feszültség, de az izzó kérdéséhez egyebet nem tudok hozzátenni, mint ami rá is van írva, meg amit tapasztalt szem is lát. Ezeket már részletesen leírtam.
-
Teasüti
nagyúr
Stabilizált 11V-ot kap. Csak tervezéskor erre nem gondoltam, hogy baj lehet.
Teszteléskor se vettem észre különösebb problémát. Eddig egy-egy órás teszt volt csak.
Eredetileg közvetlenül GPIO-hoz vettem a reléket.
Persze az úgy sehogy se működött volna az áramfelvétel miatt.
Okozhat ez tüzet? Vagy ha ki is ég, "csak" tönkremegy?1k-5k uF elkó? Miért is?
-
geotigris9
tag
Nem látok semmi rendellenest máshol + szakadást sem.
Visszaforrasztottam a leszakadt vezetéket is de nem indult el. (Megfogta a forrasztás, de teljesen a tövénél kellet forrasztani a kondiba és éppen, hogy csak össze lehetett forrasztani nem egy atombiztos forrasztás lett, de ha jó volna a kondi szerintem működött volna feltéve, ha más hiba nincs.)Azt nem tudom, hogy pl. szabad-e csak próba képen kondi nélkül (tehát kiiktatva) betesztelni a gépet?
Mert akkor, ha működne más hiba kizárható lenne és csak egy új kondi kellene.
(Sajnos működő képes multiméter nincs ide haza műszerrel tesztelgetni még mi lehet rossz, meg azért elég laikus vagyok a témában.) -
Most ezt nem ertem, az uzemi aram atfolyik valtoaramu taplalasnal 4 diodan, egyenaramu taplalasnal 2 diodan, a felvett aram legyen mindket esetbe pl. 1A, akkor nem mindegy...? Sejtem mire gondolsz, de rossz uton jarsz, pl. valtoaram, csucsba 2A, masik szinusznal nulla A, 50% kitoltesi tenyezonel ennek eredoje disszipacio szempontjabol ugyanaz mint a konstans 1A.
A cicergessel kapcsolatba, a PA rendszerek 1kW vegfokok mind kapcsitaprol jarnak, az osszes ujabb tv pc stb. mimdenhol a hangvegfokok szinten,
valamint ertem hogy mit ertesz cicerges alatt, de ez ha jelentkezik is, akkor ugyse hallod, mert a rendszer ekkor mar boven ordit, elnyomja. Valamint a szobanforgo esetbe dupla szures lesz, elso korben a kapcsitap sajat rendszere, masodik korben az erositobe levo pufferrendszer. Nem fog ciceregni, ha megis, akkor az foldhurok'lesz. -
Mivel AC, a bemenet 101% hogy egy graetz híddal kezdődik, erre meg mindegy mit ad, mehet rá Dc is, egy autóakkuról is elmuzsikál.
"70000 - 100000Hz-en működő" , az is jó, mert az már DC kimenetű, 60W led tápról, vagy 12V/5A tápról is működni fog. pl. itt [link] bármelyikről.
Esetleg a sub nem 20, csak 17W kimenőt fog produkálni. -
-
Vertigo18
addikt
Beszereléskor? Ennek az ellentmond, hogy a beszerelés és a "baleset" között eltelt időszakban kb. minden volt rákötve, még az említett DVD-író is. Kb. egy évet volt használatban, bár tényleg ritkán.
Kernel: köszi, ezt átolvasom, azért mégiscsak egy 3Tb-os, 100/100-as hdd-ről van szó, és ha ennyire egyszerű megmenteni, akkor jóhogy nem fogom kidobni...
-
Vertigo18
addikt
Nem hiszem, hogy "lerobbant" volna, hiszen megvan a kis henger is, a kis fekete tálca is, mindent megtaláltam a gép aljában...
Jobb oldalra tettem a letört alkatrészeket.
Bal oldalon felül az eszközön, a két kondi alatt volt a harmadik, látszik a helye. Az "esett le". Nem értem, hogyan.
-
TheProb
veterán
Hagyományos értelemben vett tv-t már nem nézek évek óta, csak a laptopomat kötöm rá, valamint media box-ot nézek rajta. Amúgy a búgás csak akkor van/akkor hallható ha épp nem szól semmi valamelyik eszközön. Valamint mióta visszavettem a Sony-n a hangerőt maxról kb 80%-ra és kikapcsoltam a hang boost-okat, azóta lényegesen jobb a helyzet, már nem zavaró.
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm az infókat!
Maga a robot egy 4600mAh-os akksiról megy. A világítótorony a takarítórobin kívüli egység, virtuális falnak illetve ennek a sorompónak a meghatározott időegység utáni feloldását lehet rábízni. Van kommunikációja a robival menet közben ami meríti az akksit de úgy vettem észre, hogy olyan sokat nem fogyaszt (bízom benne, hogy elég sokáig bírják azok a "baby"k (több hónap)), hogy merjem kipróbálni gyengébb akksiról is... de a feszültség kérdése bezavart!Az távirányítókba, fali órákba is mehetne az 1.6V-os AA-s akku? Arra van itthon 1.2V-os AA-s akksi, hogy kipróbáljam a tronyot az adapterrel. Arra gondoltam, hogy ha 1.6V-ról is megy és még nyernék is rajta valamennyi többletet akkor, mivel aktuális, hogy új AA-s akksikat szerezzek be, megpróbálkozhatnék az 1.6V-osakkal. Vagy ez teljesen felesleges, mert többlet munkateljesítménnyi időt úgysem ad?
-
Lompos48
nagyúr
A varisztor élettartama nem korlátlan, minden egyes védelmi aktus során, kicsit fogy belőle.
Azért én csínján bánnék az ilyen kinyilatkozásokkal. Az a szerencsétlen varisztor nem kopik, nem fogy. Szerepe leginkább egy öngyilkosjelöltté. Ha kicsit kell védenie, azt megteszi, uitána "megrázza magát", minthe mi sem történt volna (lásd a maximális levezetendő energialimitjét egy megadott időtartamra). Nagyobbnál feláldozza magát. Legtöbbször a biztosítékot is kiveri, ami elég észlelhető jelenség.
Ilyenkor megéri a varisztort cserélni az egész géppark helyett. -
xxxjjjkkk
senior tag
hm, ha van mondjuk, egy schneideres kontaktor, mondjuk egy ilyen, azon nagyságrendileg mennyi idő alatt megy tönkre, egy átlag varisztor.
Mondjuk közepes, havi 10.000 kapcsolásnál?
Tudom, hogy ezer dolgotól függ, de mégis, 5-10-20 év?
Vagy épp az RC tag, bár az szokott füstölni, ha arról van szó. -
Sinisi
senior tag
-
Zotya21
senior tag
hát igazából léteznek ilyen edzőkemencék több száz ezer forintokért és azokba is "ilyen" spirál fűtőszál van
szóval minél rövidebb annál többet eszik, de mivel nyújtani kell ezért az se mindegy milyen hosszúra nyújtom ki mert attól is forróbb ha rövidre van kinyújtva
igazából itt a link ha kííványcsi vagy
ő aluminium olvasztásra használja ami egy kicsit ugye alacsonyabb hőmérséklet de nekem tegnap már 680 fokon hegesztett 1 méter hosszúra nyújtva, ma meg 780 fokon 1.4méterrel
aham szóval mindenképp párhuzamosan kellene
de az is vicces egyik helyen odaírják az anyagát hogy miből készült, rákeresek gugliba akkor irja hogy 1250 fokig bírja, máshol ugyanarra azt mnodja ebayen hogy max 1000°C
Kernel
jah hát itt a lényeg hogy bent tartsuk a hőt
szóval a kezdeti majdnem narancssárga a bezárt meleg miatt lehet túllépte a narancssárgátszóval ha összekötnék mondjk másfelet akkor kapnék 1800wattot és nemizzana úgy ? mert az megoldás lenne
persze itt meg a hellyel lesznek problémák
csak mivel már csak 3 egész fűtőszálam van meg 2-3 égett ezért biztosra kellene menni
mert kína egy hónapnyira van sajnos ebayen
-
sgery
őstag
[link] Itt számoltam egy feszültség esést, e szerint elhanyagolható mennyiségű esés keletkezne.
Egyenlőre az acélsodronyba vezettem az áramot, ha korrodálni kezdene vagy a téli reggeli erős dér gondot okozna (hiába van legalább 1m a két sodrony között ha szépen ráfagy a kettő között a fa felületén a dér és az majd rövidre zár) szóval kis tesztidőszak aztán ha szükséges átforrasztom az egészet szigetelt rézkábelekre.
Meg pár vihart is ki meg kell nézni, mert hiába súlyos fa, picit lengedezni fog, lehet ez esetben a tetőre fogom ráfúrni az egészet.
Amúgy így néz ki: -
erikke17
őstag
Valami keveredés biztos van mert én meg sajnos e szerint kerestem relét ami a rajzon van relé felett írva: OSA-SS-212DM3
De ez volt benne mutatom a képet: https://drive.google.com/open?id=0B7OYz47aPGlLbXg2aTBlMmJiX28
E helyett kerestem ezeket: OMRON G2R-2A 24VDC a másik RAYEX ELECTRONICS LM2A-24DEgyszerűsítsünk
Ezek megfelelő relék helyettesítésre?
Úgy vagyunk vele, ha már szét van szedve cseréljük ki mindhármat biztos ami biztos
-
erikke17
őstag
A hangszóró reléje felett ez álla rajzon: OSA-SS-212DM3 a 212 avagy 12V nem? Nem akarok okoskodni csak a farnell oldalán doksi alapján az a rész azt jelöle azért tartottam furának
De megpróbálok keresni 24V-os 5A-es relét inkább az a tuti
Átforrasztva nem mentek, kocogtatásra el le indult. Már ki vannak forrasztva.
-
erikke17
őstag
A 601, 602, 603as relékről van szó. Konkrétan a 601-es rosszalkodott, két első csatorna. Az a 5V-os valami más most telefonon keresztül nem látom hol van.
Viszont igen 24V 5A alkatrészlistán most látom én is. De ez (OSA-SS-212DM3) google alapján 12V 3A viszont 24V 5A volt benne.
Tehát konklúzió: két: különböző relé van feltüntetve kapcsolási rajzon viszont. Nem tudni melyik jó most valójában
Vagy elfuserálták vagy alkatrész hiány miatt ez került bele.
Bele keveredtem már.
xxxjjjkkk - Érdekes bizony viszont évekig így üzemelt gyárilag. És be is húzott
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Formula-1
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Medence topik
- Kerékpársportok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Alkoholista nevelde
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest