- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Változtak valamit az elmúlt pár évtizedben a fizika alapjai?
Itt azt írják, hogyAz áram irányát a pozitív töltéshordozók mozgásának az irányával definiálják.
Anno még úgy tanultam, hogy ez a "történelmi áramirány", mert régen úgy gondolták, hogy a plusz megy a minuszhoz, pedig valójában az elektronok kezdenek vándorolni, mikor elindul az áram. -
cigam
titán
Van egy Dell monitor amin hol van kép, hol nincs. [link] és [link] Találkoztatok már hasonló hibával?
Most egy laptopra van dugva, de egy mac mini-n is csinálja. A helyi "szervízes" fölényesen megállapította, hogy hibás a HDMI kábel. Pedig már a 3. HDMI kábellel próbálom összekötni a géppel. Van úgy hogy hetekig semmi baja(naná hogy a szerelőnél sem volt ilyen látható probléma), van úgy hogy nem tudok dolgozni mert egész nap ezt csinálja, vagy eleve nincs is kép.
Van esély a javításra, vagy kuka? -
cigam
titán
válasz
cool13 #71614 üzenetére
Ennek a videónak a végén jól látható, hogy a kitöltési tényező függvényében hogyan változik a LED fényereje.
Képzeld el hogy nagyon gyorsan kapcsolod ki-be a kapcsolót, és a bekapcsolás hosszának megfelelően (kitöltési tényező) egyre több ideig világít a LED. Ez olyan gyorsan történik, hogy azt nem látod, de a LED által kibocsátott fény szép lassan fokozatosan egyre több/kevesebb lesz. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #71598 üzenetére
Vannak, csak több mint 30 évesek,és erősen megkoptak.
Nekünk még csak a hagyományos tápegységeket oktatták...
Köszi! -
cigam
titán
válasz
JóGéza #71595 üzenetére
Értem én hogy a nevében benne van, és általában ugyanúgy 3 lába van, de attól még nem keverendő a szezon a fazonnal. Másképpen működik (csak egy pn átmenete van), más a jele a kapcsolási rajzokon,...
De igazából arra vagyok kíváncsi miért( és mikor) zárják rövidre vele a bemenő tápot.
-
cigam
titán
Na a PFC-nél mindjárt el is akadtam:
Miért is jó, ha a +/- ágat rövidrezárjuk a FET-el? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #71573 üzenetére
Köszi! Most ezt olvasom, hogy kb hogyan néz ki belülről.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #71567 üzenetére
Most egy sincs előttem, csak próbálok ismerkedni a lehetőségekkel.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #71561 üzenetére
Köszi!
Esetleg van tipped értelmesebb dologra, mint elfűteni azt az 1A-t?
Eszméletlen, hogy aliexpressen ilyen is van. -
cigam
titán
A PC tápegységét gyakran alakítják át más célokra (12/5V-os tápegység kísérletezni, LEDvilágytásnak, stb...).
Miért szoktak az 5V-os ágba eg 10W 5ohmos ellenállást tenni? pl [link] -
-
cigam
titán
válasz
[CS]Blade2 #71292 üzenetére
Kb igen, 24V esetén legfeljebb 3/24=0,125A tud leadni. Viszont nem érdemes csúcsra (pláne túl)terhelni, mert melegedni fog.
-
cigam
titán
Adott egy RGB LED sor, amihez ilyen távirányítót adtak:
Az a problémám, hogy nem tudok minden színt előhozni belőle. A CS nyomatatásával előjön pár alapszín (kék, lila, zöld, vörös,...), de pl. sárgát, rózsaszínt,... nem tudok beállítani.
Ez ennyire gagyi, vagy ennyire nem tudom hogyan működik? Próbáltam rákeresni, de semmi manual jellegű dolgot nem találatm.
Minden ötletet szívesen fogadok! Köszi! -
cigam
titán
-
cigam
titán
6,3mm-es jack dugó feje bentmaradt az erősítőben. Létezik valami trükk hogy onnan kibányásszam? Valam pici csipesz/fogó, amit bedugok és a végén valami tüske(pöcök) beleakad a peremébe, amivel kitudom húzni?
Pont a hegyén lévő elem maradt benne (gyakorlatilag szétesett az egész dugó, azt meg ugye fogja egy rugós perem, oszt nem jött ki) Sajna a szétszedés nem játszik, le van ragasztva a csavar, és még garis készülék. -
cigam
titán
A szimulátorban lehet a hiba, hogy a pufferkonditól megbolondul és több amper tol be/szív ki kondenzátorból? [link]
-
cigam
titán
Na jött meg a ca5, rj45 fogóm. Jól tippelem, hogy ennek a vágókésnek párhuzamosnak kéne lenni?
Van valami (tudománxos) trükk, vagy csak lazítsam ki, és próbáljam kiegyenesíteni? -
cigam
titán
Ilyesmi nagy kijelzős stoppert hogyan tudok készíteni? Mi a trükkje ennek a (relatív) nagyméretű kijelző egyenletes megvilágításának?
Vagy "egyszerűbb", ha veszek egy ilyent, és megpróbálom saját kézbe venni a kijelző vezérlését? -
cigam
titán
Köszi! Akkor veszek egy nagy levegőt ...
-
cigam
titán
Tegnap óta meg van bolondulva az egerem görgője. egy irányba görgetem, de egy idő után irányt vált, és az ellenkező irányba forog. egy teljes körbe forgatás alatt kb. ugyanoda scrolloz vissza.
Szét szedtem (rosszabb csak nem lesz). A görgő tengeje egy fura alkatrészbe bújik. Gondolom ez figyeli az elfordulás irányát/sebességét után ad előre/hátra impulzust. Mi a pontos neve?
Lehet ilyesmit kapni, vagy holnap vegyek inkább egy másik egeret? -
cigam
titán
válasz
Kernel #61874 üzenetére
Köszi, hogy rávilágítottál pár dologra! Persze, hogy megjavítani szeretném, nem működésre bírni.
Pl. miért jó hogy a tápegység 100V-ból(+45 és -45) csinálja meg a +-16V-ot? pontosabban nem is tudom, mert a 2 test látszólag nem kapcsolódik.
A C17 a D2, D3 között, miért a -16V-ra van kötve?
A D6-al előállított(mute) feszültség csak azért van áthozva mute gombra, hogy a visszajelző LED-et megtáplálja? A mute kapcsoló másik lábain egy ellenálláson keresztül a hangerő potinál némítja a bejövő jelet. De akkor minek bűvészkednek ezzel Q19-el?
-
cigam
titán
Van egy Kenwood KA51 erősítő, és rettentő fura hibát produkál. Szól (veszett torzan, majd folyamatosan elhalkul. Ha ki-be dugom a 220-ba, egy pillanatra megint feléled, aztán elhalkul, de ugyanolyan torz. Eletrotanyán találtam rajzot, de olyan gyengusz, hogy csak tippelni lehet mi merre hány méter.
Mivel a táp látszólag rendben (a 2 nagy pufferkondi cserélve), és mindkét csatorna csinálja, valami közös pontot kéne keresnem. Ez vagy a táp, vagy a némító áramkör. Számomra kuszán van megrajzolva, nem értem hogyan működik. Látszólag egy diódával egyenirányított "táp"ról kap vezérlést, de kusza az egész.
Esetleg van valami típushibája, vagy találkozott valaki hasonlóval? Tippeknek is örülnék.Találtam egy Kenwood manual kereső oldalt, de nem tudok olyan kulcsszót beírni ami találatot eredményezne.
A 220as betáp + trafó miért keresztezi a végfok kimeneteivel? Simán helyet cserélhettek volna és nem lennének egymást keresztező vonalak, a rajz is jobban olvasható lenne.
-
cigam
titán
válasz
molnarpeter #61868 üzenetére
Úgy néz ki mint egy banán mama(hangfal) csatlakozó.
-
cigam
titán
válasz
rostiron #61806 üzenetére
Elképzelhető. Próbáltad másik töltővel? Másik kábellel(!)? Lehet kapni különféle USB-s mérő kütyüket. Amivel kiderítheted, hogy a kábelen esik-e akkora feszültség, hogy nem ér el az eszközik, vagy pedig eleve a töltő nem tud kiadni magából akkora energiát amire szükség van. De még az is lehet, hogy a tableted töltőelektronikája túl óvatos.
fgabor87
Google 3. találata? -
cigam
titán
Kipróbáltam icircuit-ban, de akár ott a dióda, akár nincs, kikapcsoláskor van egy 5-6mA-es tüske a bázisáramban:
---
Létezik univerzális fogó, amivel Ethernet kábelt és árnyékolt (pl RG59) kábelt tudok BNC krimpelni? Amit eddig találtam vagy ezt tudta, vagy azt, és jellemzően egy kisebb vagyonba kerültek. Merre van olcsó, de 2 préselés után is használatba vehető szerszám? Havi 5-10 kábel készítésére mit ajánlotok?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #61761 üzenetére
Oké, de mit csinál a dióda kikapcsoláskor? (mint egy kezdőnek!) Mitől marad nyitva(?) a tranzisztort, hogy a CE keresztül süljön ki a kondi?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #61758 üzenetére
Mit csinál a dióda?
-
cigam
titán
Epoxi-val(?) kiöntött C64 tápegység szétszedésére mekkora az esély? A DC 5V-on mérek 66mV AC-t, és a kép bizonytalanul villódzik
-
cigam
titán
Kipróbáltam az easyeda.com oldalt, de elakadtam. Hogyan tudom elmesélni, hogy U1 és U2 ugyanazon a tokban van?
Elég csini nyák tervet sikerült csinálni, amit egy próbapanelen is le tudok gyártani.
Bár még nem kap tápot az IC...
-
cigam
titán
Egyenármú szempontból a kapacitás szakadás, tehát ott nem lehet 6V DC, még ha az IC kimenetén meg is jelenik. + A szimulátor szerint 9,3V AC jelenik meg rajt.
Gondolom a bemenő ellenállás, és a visszacsatolás közti arányt nem módosíthatom a végtelenségig. Pl. ha bemenetre futó ellenállást megfelezem(110k), már 10x-es az erősítés. Hol a határ? Az IC tápfeszültsége?
+ mi a difi a műveleti erősítők között? pl lm358 látszólag ugyanaz mint egy tl072.
-
cigam
titán
Berajzoltam a szimulátorba, de nem teljesen értem.
Ha a kimenetre nem teszek terhelést, állandóan 6V-ra erősíti a bemenő jelet, függetlenül a potenciométer állásától. Ha beteszem a terhelést, már reálisabnak tűnő értékeket kapok, de a poti állásától függően vagy csillapít(280mV, erősítés: 0.4), vagy alig erősít1,56V(2,6x erősítés).
-
cigam
titán
válasz
Lompos48 #53290 üzenetére
Szerintem elég lesz, bár majd kiderül. A rádiót 13-ason szoktam hallgatni, de a vonalbemenetre kötött TV-re kapcsolva 30-asig fel kell tekerni, hogy azonos hangerőt kapjak. A fejhallgató kimenetről hajtom meg, mert így a TV távszabályzójával tudom irányítani a hangerőt, és azt hallom amire a TV-t kapcsolom(UPC box, Médialejátszó).
-
cigam
titán
Egy rádióerősítő és a TV közé kellene. Ha elég hangos (szobahangerő) a TV és átkapcsolok rádióra, lerepül a fejem úgy üvölt. Szóval felerősíteném a TV jelét, de annyiféle erősítő pédát/rajzot láttam... Melyika jó választás ilyen célra?
PL ez jó?A 12V-ot adhatom sima dugaszos tápról?
-
cigam
titán
válasz
dudika10 #53230 üzenetére
Ma körbenéztem a helyi alkatrész kereskedőnél, és igencsak elszomorodtam. Volt kirakva Fahrenheit 28020, amiért több mint 8ezer forintot kérnek. Egy 5x10cm-es forfüles próbapanel 420.-(HEstore-ban 270.-), egy 7x12cmes-es lekerekített élű műanyag doboz 660.-(HEstore-ban 2db SPD10, 2x228=456.-)
Máshol is ennyire lehúzosak az alkatrészkereskedők?
Viszont a Lidl-be vettem rendszerező barkácsdobozt egy ezresért. Ezek a racsnis bit készletek mennyire használhatók? Vagy vadásszam le egyesével ami éppen kell?
-
cigam
titán
Használtok áramkör szimulátort? Az icircuit-ról van vélemény? Mivel multiplatform, nem csak OS X alatt, hanem tableten, sőt telefonon is fut. Bár fizetős, de mint egy jó szerszám 1-2 ezrest megér nem?
-
cigam
titán
Jó hát ezen ösze ne vesszetek! Csak kíváncsi voltam manapság mi a jobb választás a pisztoly pákánál.
Közben bevillant egy még fontosabb dolog: Munkaasztal. Mivel a panel második emeletén nehéz műhelyt kialakítani, kellene valami puha, hőáló, "könyöklő" az asztalra. Nem azzal kezdeném, hogy hegtetoválást készítek az asztalra.
Kernel
Köszi a tippet! Nem valószínű, hogy SMD területre tévednék. Az nekem már űrtechnika. -
cigam
titán
Köszi!
-
cigam
titán
válasz
dudika10 #53230 üzenetére
Drágább? 3x annyi! De, oké visszaolvasok.
A kialakításukat értem. Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy a forrfüleket hogyan kötöd össze?
A forrasztási oldalon "origamizok" összeköttetést vékony drótból? Vagy az alkatrész oldal felöl kötöm össze őket úgy hogy egy rövidebb hosszabb U alakot hajtogatok? Pl. a merev cat5-ös kábel erei megfelelnek?
Vagy nincs erre bevált recept, mindenki úgy csinálja ahogy tetszik? -
cigam
titán
Nincs összefoglaló, és rákeresve sem lettem okosabb. Hobbi célokra milyen pákát javasoltok, és honnan?
pl. ez jó választás?Aztán a próbapanelek. forrszemes, forsávos, szaggatott forsávos. Mindenhol csak árulják, de nem írják le hogyan használjam.
Pl. Le kell-e fújni valami védő(lakkal?), hogy idővel ne oxidálódjon("romoljon meg")? No meg az áramkör kialakítása. Melyiken hogyan kell csinálni?A fritzing a legjobb virtuális gyakorló terep, vagy van jobb ingyenes alternatíva?
A vele készült tervet ki lehet úgy exportálni, hogy nálánál olcsóbb helyen, netán magyar gyártó befogadja, elkészítse? Vagy ezek az egyedi darabok olcsóbban egyszerübben kihozhatók próbapenelen? -
cigam
titán
Ezek az új fajta tápok honnan tudják milyen feszültségre kell beálniuk?
-
cigam
titán
válasz
rostiron #22685 üzenetére
Talán ez a kép nagyobb segítség:
Szóval rp-sma mama megy bele?!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Tudnátok tippet adni reklámhangerő limiterre? Pl. Ebben milyen elektronika lehet?
-
cigam
titán
Hoztak egy fontos adatokkal teli pendrive-ot. Gép nem látja. Valószínú csak a kvacot kotorták le róla mikor "visszaragasztották" .
Lehet tudni hogy milyen értékűeket használnak? Ha jól olvastam le, akkor egy FC8708 chip van rajt.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #9314 üzenetére
Akkor is hallani, ha nem számítógépre van kapcsolva a vonalbemenet választó?
Magyarul a 220-on keresztül kapja a brrr-t vagy a hangkari adja ki magából?Próbáld meg hogy a hangkártya 2 oldalára szerkesztesz árnyékolást
Elképzelhető, hogy csak alaplap/(külső)hangkártya csere segít megoldani a problémát.
-
cigam
titán
válasz
grabber #9307 üzenetére
Márpedig elég nagy az esély erre. A VGA-knak emiatt nem készítenek másik szabányt is ismerő kimenetet. Ha átkapcsolható a formátum, az csak mázli/odafigyelés a gyártó részéről. Nem gyártanak 1 modelből többféle videókodolású verziót, hogy régiónként hozzák forgalomba.
Próbaképpen dugd rá egy VHS magnóra. Általában kiírják a felismert formátumot, ill. lehet ezen keresztűl a TV-n is kiszinesedne a kép.
-
cigam
titán
válasz
PH-User #9199 üzenetére
Nem csak az anyagot, a minőséget is meg kell fizetni.
[link] megkapni olcsóbban is.És hogy mit kell érteni ezalatt?
pl. az érintkezők hőre lágyuló műanyagba öntve, nehezen forrasztható anyagból(Gyorsan, ügyesen kell forrsztani, különben kiolvad a tüske. A műanyag ház 1-2 év alatt szétporlad. Mivel műanyag az egész a nagyfrekvenciás szigetelése/zavarszűrése is kérdésesPersze ennyi pénzért komplett készletet kapsz. Gondolom videóátjátszó kábel. Vagy mihez kell?
-
cigam
titán
válasz
Batman2 #9197 üzenetére
Bocs, hogy belevau.
A 2 egyforma kapacitásu sorbakötött kondi eredő kapacitása megfeleződik.
Magyarul a amikor sorbakötötték 2db 4,7uF-os kondit, az a kapcsolás (időzítés) szempontjából olyan volt, mintha 1db 2,35uF-os kondit kötöttél volna bele.
A kapacitások soros párhuzamos kapcsolása pont fordítva működik mint az ellenállások esetén. Sorba kötve csökken (1/C=1/Cx+1/Cy), párhuzamosan kötve nő (C=Cx+Cy) az eredő kapacitásuk.Ha nem erre gondoltál, és evidencia, akkor bocs.
-
cigam
titán
válasz
ArchElf #9176 üzenetére
Kezdéshez kell egy páka, forrasztóón, multiméter, 1-2 alap szerszám (csipesz, csípőfogó,...)
Nem ismerem, de ezzel már tuti meg lehet építeni 1-2 apróságot: [link]Induláshoz KIT-ben vásárolt cuccossal érdemes kezdeni pl. [link] Ebben benne van a NYÁK, és az összes alkatrész. Ehez már csak 1 pofás doboz, és egy transzformátor kell.
vagy
Egy breadboard amin "dugdosással" lehet összekötni az alkatrészeket, és nem kell forrasztani. Ez azért jó mert ki lehet kisérletezni hogyan működnek a dolgok, és ha már működik egy méretre vágott próbapenelen összeforrasztod.Tápnál vigyázni kell a 220-as részre. Érintésvédelem, szigetelés. Ugy kell összerakni/megépíteni, hogy könnyen kinyírhatod magad/vki mást. Szóval nem biztos hogy ezzel kezdeném az ismerkedést.
-
cigam
titán
De azt kitud mérni, hogy maga a kapcsoló az melyik 2 lábon van, ill a led hova van bekötve.
A LED nem voltra röffen hanem amperre, olvass vissza pár hozzászólást, pont most lett kielemezve hogy mekkora a nyitófesz, az áram, és hogyan kell előtétet számolni.
Legyél picit kreatív. Fogsz egy 9v-os elemet, egy 680ohmos ellenállást, és próbálkozol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Meta Quest 3 akkumulátoros fejpánt
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest