- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
geotigris9 #60414 üzenetére
A VCC és MCU megy az 5V-ra, GND gondolom egyértelmű. A kontaktnál pedig a COM-ra mehet a fázis, NO-ra a szivattyú és még adsz a szivattyúnak nullát.
-
Kernel
nagyúr
válasz
geotigris9 #60190 üzenetére
Ami oda van írva, illetve kettőhöz még dokumentáció is van.
Az optocsatolós változattal mit sem érsz ebben az esetben, mert a relé DC-tápját úgyis a gépből veszed (nem külön tápról), így nem tudsz mit elválasztani egymástól.
A legegyszerűbb modulon egy tranzisztoros kapcsoló van, de azt sem tudod kihasználni:
Ha jó hozzá a rajz. Nekem eBay-modulon PNP-tranzisztor van, a pozitív ágban, GND-re kell zárni a bemenetét, úgy húz meg a relé.
Ez meg pont fordítva. De mindegy, mert neked a tranzisztor nem is kell. Vagy összekötheted az 1-2 pontot.
-
VIPowER
őstag
válasz
geotigris9 #60165 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
geotigris9 #60165 üzenetére
12V-os jobb lenne, mert 5V-os ágon mindig van feszültség újabb sz.gépeknél töltés céljából.
Tehát 12V-os relével kapcsolnám 230V-os szivattyút, mert csak akkor húzna be mikor üzemel sz.gép.
-
Kernel
nagyúr
válasz
geotigris9 #58773 üzenetére
A fehér LED-ek sajátossága, hogy nagyon kis áramra is már képes minimális fényt adni, vagyis nagyon érzékenyek. A többi szokványos DIP LED nem annyira.
Épp kísérleteztem a LED-teszteremmel, amit LCD háttérvilágításhoz kreáltam, ahol 100-200 V-ot kell ráadni, mert sok LED van sorba.
Ha az áramot 0,1-0,2 mA-re korlátoztam, a LED már parázslik annyira, hogy a működése ellenőrizhető. Viszont ennyi áram még nem ráz, tehát nem gond, ha véletlenül megfogom, a több száz V betáp dacára.
Vagyis azt próbálom ebből kihozni, hogy ezek a LED-ek már olyan kis áramon világítani kezdenek, ami még nem életveszélyes nagyságú. Talán még fázisceruzát is lehetne vele építeni, bár arra nem teszteltem.
Hogy a multiméterek a klasszikus diódákhoz vannak tervezve, annak hagyománya is van, hiszen régen nem voltak ilyen LED-ek. Lehetne mondani, hogy ma már erre is gondolhatnának a tervezők (akár egy külön kapcsolható állásban, nehogy káros legyen más alkatrészekre), de egyelőre nem szokás.
-
válasz
geotigris9 #58770 üzenetére
Semmi baja, eppenhogy ''ovatos''
A masik muszer 1voltnal joval tobbet ad ki meresnel, es nem a 200mV allast hasznalja, ez meg max. 2 voltot, mivel diodanal 0,8 voltnal tobb nem eshet, ha igen akkor az ugyis hibas. Gondolom a multimeter a szokasos 1,99 vagy 1,999 mereshataru, ezert a teljes merofeszultseg megjelenik, es tulcsordul.
A muszer hibatlan, nem szamit user errorra, azaz 2,3-3,6 v ledekre. -
Kernel
nagyúr
válasz
Épp ez az, hogy típusjellemző a mérőfeszültség nagysága, egyik típusnál, ennyi, másiknál annyi.
Mivel a fehér LED nagyobb (3 V körüli) nyitófeszültséget igényel, ezt nem minden műszer biztosítja, de nem is kell neki, nincs erre specifikálva.
Esetleg ez érdekes lehet:
http://hobbybarkacsolas.mindenkilapja.hu/html/23583126/render/led-parameterek
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kisebb a feszültségtartaléka. Próbáld meg egy piros,sárga vagy zöld LEDdel!
-
geotigris9
tag
válasz
geotigris9 #58732 üzenetére
Be lett tesztelve élesbe több órán keresztül dolgoztam a fúrókalapáccsal rendben működött. Most már ki merem jelenteni megcsináltam és jó lett.
-
geotigris9
tag
válasz
geotigris9 #58721 üzenetére
Na megcsináltam úgy néz ki működik rendben.
De majd akkor lesz azért a tuti ha néhány órát használom minden probléma mentesen.
Azért egy kis pöcköt csinálni a régi helyére, hogy méretben mindenben jó legyen azon azért kellet agyalni miből lehetne és hogyan pontosan, hogy működjön is a kapcsoló vele.
-
mezis
félisten
válasz
geotigris9 #58702 üzenetére
Most jutott eszembe: újabb időkben szokás a tekercsek közé tenni egy hőbiztosítékot. Ha az kioldott, akkor az vissza nem kapcsol. Néha ki lehet cserélni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
geotigris9 #58702 üzenetére
Ahogy már említették, nem kell a kondi a működéshez, sokszor még a kommutátor szikrázását sem csökkenti észrevehetően. Elsődleges szerepe a hálózat felé a rádiózavar csökkentése.
Tehát pótolni illik ugyan, de a kipróbáláshoz nem fontos.
-
mezis
félisten
válasz
geotigris9 #58700 üzenetére
Üdv!
A sárga kocka zavarszűrő kondenzátor. Ettől még működhetne, kicsit jobban szikrázva.
A kommutátor ép, nincsenek beégések ? -
sketchifun
senior tag
válasz
geotigris9 #23104 üzenetére
Valószínüleg a háttérvilágításra kötött be egy potmétert/ellenállást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged