- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#85619712 #75434 üzenetére
Köszönöm
Most építettem egy automata vízszint szabályzót, amely egy kb 9m³-es tartályban tartja a vízszintet.
Pofon egyszerű, és raktam bele egy sor védelmet.
Mivel a kútból búvár szivattyú tölti a tartályt, ami ellátja a házi vízműveket, így igen érdekes dolgok kerültek elő.Amint lesz egy kis időm megosztom a rajzot hátha segít valakinek
-
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #75311 üzenetére
Sajna az áttétel.
Takarítás közben az adagoló lapátokat egy kicsit arrébb hajtatom, hogy mögé férjek, érzésre olyan volt mintha visszahajtana a motorra és nem lesz probléma, de aztán még is két fog elhajlott benneMajd holnap megpróbálom az üzletet felhívni, hogy adjanak egy szerviz címet hátha ott van nekik.
Ha nem lesz akkor lehet az elektorbotnál nézek egyet amit belefaragok. -
válasz
#85619712 #75284 üzenetére
Lehet igazad van, de ilyen elven szombat este már én is milliárdos lennék, ha tudnám az 5 számot...
Nem tudom, a konstrukció rossz-e, de ezzel az indokkal nem hiszem, hogy visszaveszik, ha azt mondom, leveri a biztit.
Annyit csinálok, kipróbálom olyan helyen, ahol nem 20 évesek megszakítók, hogy ott hogy viselkedik 10A-rel.
-
-
-
-
-
válasz
#85619712 #75078 üzenetére
Az a fura, hogy a tekercseken ugyanazt mérem...
Azaz, bármelyik 2 között 0 ohm-ot.
De ha meg hibás egy tekercs, akkor nem lenne ilyen fickós (összerakom délután, és megnézem, meg tud-e mozdulni, ha vinni is kell valakit)
Mindenesetre szerintem egy FET halála nem ezt okozná, tehát nem indulna el normálisan, csak feltűnne az elektronikának, hogy valami zárlatos / szakadt.
-
válasz
#85619712 #75062 üzenetére
Vezetékeket a vezérlésből kimértem, azok jók.
Innentől kezdve nekem ez leginkább motornak tűnik (jelen esetben mindegy, hogy a motor kábele, tekercs, vagy a Hall-jeladó a motorban), hacsak persze nem a vezérlésen döglődik meg valamelyik alkatrész a Hall-okról jövő bemeneten (de azt meg akkor sem tudom meg, ha kimérem a jeladókat).
A motor felé ső kábelen van egy sérülés, de az inkább csak a burkolat sérülésének tűnik.
@Jarod1 : Hülyeboltban is átveszik pl. Évek óta át kell vennie minden boltnak, ahol árulnak műszaki cikket. -
zodo
nagyúr
válasz
#85619712 #75062 üzenetére
Nem vagyok jártas a témában.
Lényeg hogy a távirányíthatóság megmaradjon és lehető legkisebb méretű fényforrást összehozni.
Konkrétan ebbe a szekrénybe/vitrinbe kellene 1 max. 2 cm átmérőjű fényforrás.
Jelenlegi 3 db fényforrásból 1 a középső oszlop hátának van támasztva ami tökéletes.
További 2 db -ot pedig akár előre a mennyezetbe ami jelenleg 1 cm vastag hungarocell borítás de növelhető 2 cm-re ha létfontosságú vagy a szélső galéria tartó ferde oszlopok mögé tenném.
Nem folyamatos fény lenne csak alkalomszerű.
Minél tovább bírja szuflával hogy ritkán kelljen cserélni. (plexi lap véd a portól)
Jelenlegi fényerősségtől kevesebb is elegendő.Milyen lehetőségeim lennének?
-
-
-
MedweSajt
tag
válasz
#85619712 #75036 üzenetére
Úgy gondolom elég vastagot, de egy kis szakaszon (5cm) kisebb dimenziót, ezt kicserélem olyanra mint a többi. Másik SSR-el is próbáltam, viselkedésük megy egyezik.
Még arra gondoltam hogy nem fázist szakít az SSR, hanem nullát és ezért nem megy, de hiába forgattam a dugót nem változott a dolog. -
MedweSajt
tag
válasz
#85619712 #75034 üzenetére
Próbáltam mind két módon. Egyik esetbe se ment. Kivehető a "sütő" tartálya. Amint a fűtő szál nem érinti a csatlakozó felületeket, a delejt jelző led elkezd világítani (ha az eredeti bekötést használom). Próbáltam meleg szendvics sütővel is jelzi hogy kapcsol az ssr, de a szendvics sütő ledje nem világít és nem is melegedik.
-
Batman2
őstag
válasz
#85619712 #75019 üzenetére
Készítettem ilyen kapcsolást, azzal is próbáltam az amlített bedöglött munka akkut illetve egy szintén bedöglött indító akkut, de egyiknél sem vált be, nem történt semmi.
Persze az is előfordulhat, hogy hibásan kiviteleztem a kapcsolást, de erős a kétségem, hogy maga a kapcsolás nem jó, ha maga az elv jó is lenne regenerálásra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Batman2
őstag
válasz
#85619712 #74944 üzenetére
Azt egy normál 10ohmos ellenállással is elintézhették volna, hogy korlátozza a puffer kondi töltés áramtüskéjét.
Akkor lehet hogy indulásnál kicsit megmelegszik az induló áramtól, ettől megnő az ellenállása, de nem csökken vissza csak sok perc után ?
Viszont valamit csak csinál a táp, mikor bedugom, mert a készenlét jelzése azonnal megjelenik, csak nem kapcsol be normál üzemre.
Így beljebb gondolnám a hibát, de azért ellenőrzöm a termisztort is.
lemérem, hogy mekkora feszültség esik rajta.Üdv.
-
vizimento
senior tag
válasz
#85619712 #74896 üzenetére
Valóban futópadból van. És valóban állandó mágnes az állórésze. Szénkefés, kommutátoros.
Semmi elektronika nincs benne. De most akkor mennie kéne AC-ról is, vagy csak DC?(Hibásan működött, ezért szereltem ki. Erőtlenül, darabosan ment. A szomszédos kommutátorok közt ellenőriztem az ellenállást, majdnem mind 3-4ohm közti, egyetlen helyen viszont 14ohm. Ez milyen hibára utal, és hogyan orvosolható?)
-
detroitrw
addikt
válasz
#85619712 #74853 üzenetére
Koszi, igen magam is "Soros"-ra gondoltam
A pufi-nal vagy a nyak vagy a kondi alja szvsz meg lett vajazva s ugy rakhattak be.
[kép]
Van szabalyozhato legfuvom (100-600°C) majd megprobalom azzal a tuloldalrol melegiteni.
Egyelore meg a pufikat (50v/10k, *6) nem tudom mire fogom cserelni, a nyakot megforditva sima kor keresztmetszeto labai vannak a mostaninak, nem pedig szegecselt (vagy milyen) amibol nagyobb valasztek lenne a komolyabb kategoriaba, meg persze a fizikai mereteknel sincs tul nagy mozgaster. -
tomazin
veterán
válasz
#85619712 #74813 üzenetére
Mert mi a kulonbseg az atmero meg a keresztmetszet kozott?
De akkor linkelek egyet, csak ilyet lehet kapni. -
-
-
Golyobis
tag
válasz
#85619712 #74652 üzenetére
Az a baj, hogy hol jelez a műszer, hol nem. Ha hozzákötök egy hosszú drótot a burkolathoz, a drótra is végig jelez ilyenkor.
Ha itt valami rendeltetés szerű dolog lenne, akkor gondolom folyamatosan jeleznie kellene, megszakítások nélkül.Én arra gondolok, hogy amikor a fickó kimérte, akkor éppen nem volt "érintkezés", annyira pedig gondolom nem szedte szét, hogy az összes kábel burkolatát leellenőrizze. Ez az amitől félek most.
Az a baj hogy a gép még mindig nála van, csak jövő héten kapom vissza.Kösz észben tartom az ajánlatod, de egyellőre én magam próbálkozok a multiméterrel. Ha kontakt jellegű a hiba akkor hiába teszteljük a szigeteléseket (gondolom).
Szerintem földelés nincs a gépben, nem tudom hogy így is lehetséges-e hogy onnan származó zaj hallatszana át.
-
Batman2
őstag
válasz
#85619712 #74629 üzenetére
Nem tudom, nem szedtem még szét a készüléket.
Ha viszont van benne, akkor mégis csak a frekvenciával van a gond.
Ilyesmit támaszt az is alá, hogy hálótaból azonnal átdugva a készüléket az inverterre, még nem alszik ki azonnal a készenklét LED a puffer kondik tartják az áramot, de pár másodperc után csak kialszik, hiába kap áramot, az ízzó világít ugyanonnan.
Ha viszont hálózatból húzom ki, majd vissza dugom, vagy gyári inverterre dugom át, akkor készenléten marad, nem kapcsol ki.
Gondolom, akkor az ilyen szűrő csak 70-80, esetleg 100 hertzig engedi át az áramot.Üdv.
-
-
darvinya
titán
válasz
#85619712 #74585 üzenetére
Én is pisztolypákával tanultam forrasztást, azaz az volt apámnak.
Nekem még szürke volt, de már régóta elveszett.
Abba igazad van, hogy az igazi utazós szerviz páka.
Egyszerű, mindenhol könnyen használható, nem igényel álványt.Szagok, füstöt, a másodikra linkelt pákára írtam.
És nem gyanta füstre, hanem maga a páka füstöl.
Ráadásul nem kellemes füst, szemet csípi és fullasztó.
Emiatt vittem vissza. -
darvinya
titán
válasz
#85619712 #74583 üzenetére
220-as pákapisztolyhoz érzék kell, különben egy gyötlerem.
Ez a 100W-osnak kiálltott batárral nehéz dolgozni, mert nagy és vastag.
De van 100W-osnak kikiálltott kisebb verziója, ami mindent csinál, de forrasztani nem kellemes vele.
Aki szeret bűzben, füstben lassan forrasztani, annak ideális.Kínából vettem egy 60W-osnak kikiálltott potis pákát, azzal eddig semmi bajom.nincs.
Van sok hegy hozzá, így sok mindent tudtam forrasztani. -
cs_dy
tag
válasz
#85619712 #74574 üzenetére
A kép illusztráció, a lényeg, hogy azon a bal oldali csatlakozón van valami ellenállás vagy mi és annak az alján pattant el a vezeték, és azt kéne forrasztanom úgy, hogy a dinamó felől még pótolnom kéne vezetéket ami műanyag borítású is ráadásul.
Tehát elsőnek a dinamóból kijövő műanyag borítású kábelt kell megtoldanom, aztán az ellenállással rendelkező csatlakozóra is forrasztani.
Ehhez milyen forrasztó páka a legalkalmasabb?Ha nem horror ár, akkor vennék egyet.
Köszi!
-
Fredo78
aktív tag
válasz
#85619712 #74564 üzenetére
Köszi szépen, rendeltem egyet, ennyit megér a projekt. Én nem találtam, de te úgy látszik jobban tudsz keresni
razorbenke92 neked is köszi. Mértem feszültséget, 220-ra dugva 0 jön ki a tápegységből a 10.8 V helyett, és a szálszakadás mérő se sípol (nem tudom, hogy ez releváns mérés-e itt) azaz nem zárt "arrafelé" az áramkör. Remélhetőleg ő a bűnös.
Már csak az a kérdés, hogy egy majdnem új konnektor (sejtem amúgy: az új cuccok minőségének gyengesége lehet a ludas) hogy lehet ilyen "gyilkos". Tavaly egy régi házimozierősítő volt rádugva ami random kikapcsolt vagy nem kapcsolt be. Akkor az erősítőt "gyanúsítottam", fel se merült bennem hogy egy konnektor lehet rossz.
Nem dobtam ki, érdekesslgképpen meg lehet nézni valahogy hogy mi a baja? -
atus72
őstag
válasz
#85619712 #74538 üzenetére
igen, ha jól látom a képen ez valami L217 opto, a doksi alapján ezt tudja:
Response Time (Fall) tF ~3usaz a szép hogy a 817-re is a typical tF érték az 3us, szóval nem vagyok meggyőzve
hogy ez tudja azt amit szeretnék
(ha gyorsan lehetne venni ilyen L217-t (HESTORE, LOMEX, ...) akkor egy próbát megérhet de nem találtam elérhetőt. -
Golyobis
tag
válasz
#85619712 #74143 üzenetére
Végül megcsináltam a dolgot, egy s/ftp kábellel helyettesítettem ki az eredeti usb jellegű kábelt, de nem sikerült számottevő eredményt elérni, szerintem az eredeti kábel már elve optimalizálva volt a nagy hosszra, de legalább működött a dolog.
A kiosztást úgy oldottam meg, hogy a két adat közös érpárba került, csak úgy működött a dolog. Megpróbáltam hogy külön érpárba "magányosan" kötöm őket, de akkor nem adott képet a kamera.
Túl sokat nem kísérleteztem.
-
Pubszon
veterán
válasz
#85619712 #74445 üzenetére
Jelenleg toló kaput mozgat és két alkalommal csinált olyat, hogy nagyon lassan ment 4 méter helyett 40cm-t (de ezt lassan, szép komótosan). De nem búgott, nem melegedett. Ekkor 18uF kondi volt rajta, most pedig 10uF és még tesztelem. Lehet hogy nagy volt a kondi?
Egyébként könnyen viszi a kaput, a megindítás is könnyen megy neki. -
Batman2
őstag
válasz
#85619712 #74435 üzenetére
Az meg mitől lenne ?
A max 80W induktív terheléstől ?
100W-nál sosem használtam nagyobb teljesítménnyel, de a 100W-os pillanat pákát sokszor használtam róla, az sem ohmos terhelés és semmi baja sem volt vele, működött rendesen.
Vagy szerinted 10év alatt el kellett volna érnie a tekercsnek ?Üdv.
-
válasz
#85619712 #74415 üzenetére
Nem. 42W felett nem változik, azaz inkább pontosabban,
42W alatt gyorsabban villog.
Ma már minden autóba elektronikus a relé, több tucatot cseréltem és ebből, típus. modell függően talán 3 autó volt amibe mindegy a terhelés.
Viszont ezekbe olyan a visszajelzés hogy vagy 2 visszajelző izzó van és ha bármelyik oldalon kiég az egyik index izzó akkor nem jelez vissza, vagy 1 visszajelző és az ugyanígy működik, így tudatja hogy gond van.
A másik fajta, döntő többségben ez van, szaporább lesz a villogás.
Ha gépesen kiég 1 izzó és felakasztod a futót, akkor normál lesz a villogás mert megvan a 42W.
Ezokból kellett régebben külön reed relés vagy elektronikus külön utánfutó visszajelző, ma már nem kötelező de nem is kell, lásd lennti sorokat:
Can buszos és egyéb modern (elba...szott) kivitelekben meg semmit nem tudsz csinálni, abba a chassis computer vezérli az izzókat, öntesztet csinál és azonnal jelzi ha valamelyik kiégett, vagy ha ledes akkor azt is figyeli.
Ezokból ezekbe Te vagy én vagy bárki már nem szerel fel utánfutó catlakozót csak úgy pikkpakk alapon mert külön CAN egység kell ami 30-50ezer körül van és hozzá kell tanítani illetve inicializálni a komputerhez. -
Babetta-X
senior tag
válasz
#85619712 #74391 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, én is ezen agyaltam, szívesen készítenék kapcsolást, de még a kész kapcsolási rajzok elkészítése is van hogy meghaladja a képességeimet a tervezése meg aztán sajnos végképp. Ez az indexes megoldás amin én is agyaltam, esetleg tudtok segíteni milyen diódát érdemes venni? Index relét tudok szerezni szerencsére.
-
-
válasz
#85619712 #74382 üzenetére
Teljesen okés az 5let, alapesetben olyan winyót/ssd-t kap, aminek elég a Pi-től kapható 5W
. Ehhez nem is kell külső ház, mert van elfekvőben ilyen külső 2.5"-osom itthon.
A DC-vel egybeépítés gondolata megfordult bennem, igazából simán kaphatna egy szivarcsatit is, vagányul nézne ki
. Legtöbb dolog megvan hozzá itthon, csak egy jó fémdoboz kéne még a párosnak.
-
válasz
#85619712 #74377 üzenetére
Ez jó, köszi
. Az s7e töltőm 5.1V-ot ad ki magából (bár az usb-a-s mérőm nem a legmegbízhatóbb darab. A 230V-os rendszer összeállt, kérdés a 12V/mobil felállás. Erre egyelőre van egy ilyen 2x2.4A-es autós töltőm és egy 25W-os 12->5V DC/DC konverterem erre a célra.
-
válasz
#85619712 #74361 üzenetére
Láttam ezeket, így semmi értelme
Egyelőre ilyen 2eres véget rendeltem a tápegységre +egy rövid c-s kábel. Csak itt meg ugye csenget az extra kapcsolat vesztesége, meglássuk...
-
-
-
válasz
#85619712 #74350 üzenetére
Igen, usb A->C, csak azon filóztam, próbálkozhatok-e hosszú kábellel/vajon mire számíthat az ember egy sok pozitív visszajelzésű alis/noname kábeltől? Extrém ritkán írják rá, hogy mennyi réz van bennük.
#74352: noigen, az ilyentől tartottam. A telók jól tűrik a feszültségesést, úgyh. egy "ünnepelt" kábel még nem feltétlen lesz jó.
#74353: ez lesz, a 230at, ill mobil felállásban a 12V-ot viszem közelebb.
-
válasz
#85619712 #74342 üzenetére
Ok, viszont a kábel egyik vége A-s. Plusz ugye nem tudjuk, mi van a kábel belsejében.
Itt számolgatva egy méteren 2A már 130mV-ot bukik egy "minőségi" 20AWG/0.5mm2 kábelen.
-
PHM
addikt
válasz
#85619712 #74296 üzenetére
Rövidzárnál természetesen lecsökken a kimeneti feszültség,
de az áramot a hővédelem fogja csak lekorlátozni.
Ezek az IC-k elég régi fejlesztések, egyszerű áramkorláttal.
Most megnéztem pár adatlapot, a maiak szemérmesen hallgatnak
a kimeneti áramkorlátozásról.
Egyszerűen nincs kimeneti áram/feszültség diagram az adatlapokon. -
válasz
#85619712 #74274 üzenetére
Írtam a kollégának hogy mit nézzen meg, nehogy harag legyen mert nem úgy szánom de ennyi gyakorlattal ezt távsegítséggel lehetetlen megoldani.
Ha a kékkel bekarikázott elkó átvezet, állandóan nyitja a tranzisztort és nem tud standby-ból kijönni a készülék.
Mint írta, a kikapcsolás pillanatában be akar indulni, mert akkor az elkó átvezetése negatívval zárni igyekszik a bázist.
Csak a folyamat közben elfogy a tápfeszültség. -
Trebron09
őstag
válasz
#85619712 #74269 üzenetére
Értem, megjárattam a jack dugókat nem hozott eredményt. Lemértem a hűtőbordás IC-nél a feszültségeket (AC módban kellet?
Vagy a diódák után már DC van? ) képre rajzoltam mi lett az eredmény:
A bordóval jelölt részen ahol bemegy a delej szakadásvizsgálóval jelez... a narancsra rajzolt részen itt az érték 470-480, a másik piros oldalon pedig 6-800 és megy felfele.
A fura ha már ki van húzva teljesen a 230-ból akkor felvillan erőteljesen a led rá 3-4másodpercre.
Elnézést a szakmaiatlanságomért -
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest