-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Fredo78 #97320 üzenetére
Ha megnő egy cella belső ellenállása, terhelésre leesik rajta a feszültség és BMS általában 2,5 V-nál lekapcsolja az akkut. Ezért nem elegendő csak úgy rámérni, a terheléses viselkedést is ellenőrizni kell.
Lehet éppen más probléma, de a jelenség erősen arra utal, ezért addig nem nagyon érdemes tovább lépni, amíg ez nincs tisztázva.
#97319 Zaji
Vannak Aliexpresszen is távkapcsolós relémodulok, az adórészét át lehetne alakítani, hogy vezérelhető legyen.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Fredo78 #87927 üzenetére
Ezekre a kis BMS modulokra is érvényes, hogy általában 2,5 V cellafeszültség alatt letilt, vagy zárlatra is, vagy netán 4,25 V fölé töltésnél is.
Amikor letilt, töltővel lehet aktiválni, vagy legalábbis valami normális töltőfeszültséggel.
5 V un. "rábikázás" ocsmány munka, nem normális. TP4056 töltőmodul kulturált, valami kis (labor) tápegység, ami szabályozható a normális tartományban az is kulturált. Főleg, ha áramkorlát is állítható.
Ha kihagyod a panelt, túlmerítés ellen sem lesz védelmed és túltöltés ellen sem. 3. funkció a zárlatvédelem. 4. lenne a hőfok, de az opcionális.
Forrasztóón téma: 63 / 37 ólmozottat pár éve még rendeltem Aliexpressről, nem volt vele gond, homályos érzésem szerint talán kicsit kevesebb ólom lehetett benne, de rendesen használható volt. Hazai piacokon (mármint szabadtéri zsibvásár és hasonlók) talán érdemes nézelődni, egyszer ott kaptam egy nagyobb tételt, nagyon jó áron.
Lehet, hogy vállalkozóként kaphatnék az említett cégektől, de nem kell.
-
mezis
félisten
válasz
Fredo78 #87931 üzenetére
Mindenképpen kell egy olyan adapter, ami a 230V-ból az akkuk feszültségéhez közeli feszültséget, áramot tud biztosítani. (4V? parallel kötött cellák, 8V? sorba kötött két cella).
A napelemre szükség lehet, ha annak feszültségének csökkenése jelentette a sötétedés beálltát.
-
PHM
addikt
válasz
Fredo78 #76502 üzenetére
Mosógép, szárítógép, és minden olyan készülék, amelynek van földelő
csatlakozója, földelendő.
Én mindenképp hoznék a villanyórától egy földelő vezetéket, s ha a régi
vezeték netán alumínium, azt sem ártana rézre cserélni.
Ezen kívül a mosógépnek nem ártana 2,5-ös réz vezetéket behúzni. -
válasz
Fredo78 #76281 üzenetére
Feltételezem, hogy utánajártál, és tényleg az áramszolgáltató a problémás, de azért nézz körbe a szomszédoknál is, biztos ami biztos. Jószándékból írom.
Nálunk is hasonló volt, a szolgáltatóra fogtuk, mert a piros led (ami világít ha valamelyik fázis hiányzik) pislákolt ilyenkor, így úgy voltunk vele, hogy ha az óra mögött van, akkor biztos csak a szolgáltató lehet.
Mire kiderült, hogy nullszakadás van a méretlen fővezetéken, addigra cca. félmilliós kárunk keletkezett. A biztosító a szolgáltatóra mutogatott (mert a méretlen vezeték az ő hatáskörük) a szolgáltató meg ránk/biztosítónkra.
A fő kérdésre válaszolva:
Nálunk a LED-panelben van egy trafó, és egy áramgenerátoros meghajtó, ez érzéketlen (bizonyos fokig) az ingadozásokra. A sima foglalatos égőkbe szerintem gyakran csak sorba vannak kötve a LED-ek egy ellenállással - ez egyből észreveszi az ingadozást, mert épít a hálózati feszültségre.
Szerk:
A nullszakadás nálunk is ugyababból az okból kifolyólag volt amit mezis írt. Réz és Alu vezeték összecsavarva, és szépen elkorrodált a kapcsolódási pont. -
-
válasz
Fredo78 #76121 üzenetére
Bár beszerzési forrástól függ (nem vagyok olyan bátor, hogy ne említsem meg, hogy az eBay/Ali és társain lehet nagyon kritikus minőséget kapni), ezek lyukacsos tápok nem fognak akkora hőt termelni, hogy meggyújtsanak egy ajtótokot vagy egy gipszkartont.
Amire vigyázz, hogy a ráaggatott vezeték jó minőségű legyen, akár a vezeték és a táp közé iktass be biztosítékot. 5V 2A-ről már kisebb forrasztópákát lehet üzemeltetni, ha a 12V5A a vezetéken futja körbe a 60 wattot, akkor a zárlatnál csúnyát tud okozni.
Az 1-2 cm távolság nem annyira fontos, pont ezért perforált a burkolat. A fontos, hogy mozduljon a levegő körülötte/keresztül rajta - bár 10-20 perc alatt nem fog nagyon befűteni zárt térbe sem. -
-
-
-
Macsekp
tag
válasz
Fredo78 #74700 üzenetére
Szétkaptam, van egy doboz, amiben az elektronika van, meg a kapcsolók,potméter,irányváltó, stb. Ebbe csatlakozik bele a csiszoló (5 lábú DIN csatlakozó, amit nem is értek), ami csak egy kis motor egy csiszoló fejjel, ami pörög.
Kiszedtem a potmétert és működik a belseje, legalábbis forog. Fújtam bele érintkező tisztítót, de ugyanaz. Fél percig jó, aztán felpörög. A motor pedig elég meleg, de nem tudom, hogy eddig mennyire volt az. -
törölt tag
válasz
Fredo78 #74616 üzenetére
Szia!
Én valami ilyesmiben gondolkodnék. -
Jarod1
veterán
válasz
Fredo78 #74567 üzenetére
remélem nem a problémás konnektorra dugtad rá méréskor ....
Amúgy konektorról jutott eszembe, még anno Trébányán 10 emeletes panelben a konnektorok a padló közelében voltak és a szegő léc alatt mentek a kábelek végig a szobán és Az alumínium vezetékek összesodorva voltak összekötve, úgy ment tovább a másik konnektorhoz
az egyik nap elkezdett villogni a bekötött lámpa, a konnektor műanyag háza melegedett, rámértem4 ,198 V ot adott ki fogyasztás nélkül, szétszedtem és a szürrke szigetelés elszenesedett és hozzáért a földeléshez, kvázi fogyasztást generált zárlatként,mivel a szén vezeti az áramot.,
Nem csodálnám ha jó pár lakás tüzet ez a gány technológia okozott volna -
válasz
Fredo78 #74567 üzenetére
Maga a konnektor elég egyszerű jószág, önmagában nem igazán okozhat nagy problémát. Egyetlen hibalehetőség szeszélyes viselkedés esetén, ha kontaktos akár az érintkezőnél, akár a vezeték bekötésénél. De általában az sem az eszközben okoz problémát.
A megboldogult tápegységet érdemes lenne kibontani, és megnézni, hogy például nem e pukkant el benne a kondenzátor vagy esetleg egy varisztor benne. Az utalhatna túlfeszültségre a konnektorban, aminek a forrását érdemes felderíteni.
(Korábban már volt téma többfázisú hálózatnál a nullszakadás, ami okozhat olyan jelenséget, hogy a szakadt, de a szakadás után közösített nulla miatt az ellentétes fázison és egy strapabíró fogyasztón (pl villanybojler, kenyérpirító, vízforraló) keresztül folyik az áram, túlfeszültséget eredményezve az érzékenyebb fogyasztón.)
-
válasz
Fredo78 #74557 üzenetére
1) A tápegységen a dc(?) feszültséget mérd meg. Ha biztosra akarsz menni, közben terheld meg egy max 10W-os izzóval. Ha az rendben van, akkor csak az elektronika lehet a hunyó.
2) Valószínűleg egyébként a tápegység szállt el, általában ott gyorsabban halnak az alkatrészek, minthogy tovább jusson a készülékre. Célszerű lenne ismerni a fogadó elektronikát ahoz, hogy meg lehessen ítélni a 12V-os lehetőséget. Nagy többségben ennyit tolerálnak, de ha a tápegység tényleg 10.8V-os, akkor annak lehet jelentősége, mert normál esetben céllal szoktak ennyire specifikus kimenő fesszel adaptert választani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MÁV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged