Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tubi2
senior tag
Az ESR fogalma megvan, köszönöm. Arra értettem a kérdést, hogy az adatlapokban milyen ESR alatti kondit keressek? Vagy simán ezek jelölve vannak, hogy LOW ESR? Azt hittem van egy átlagérték, és az az alatti számít low-nak.
Minőségi kondikat honnan ajánlott venni egyébként, ami kiskerként is üzemel?
-
jolti05
őstag
Köszönöm a választ!
- RGBW --> Jegyeztem.
- Aluprofil --> Jegyeztem.
- 5 méterenként megtáplálás --> Jegyeztem.
- Forrasztás --> Én is ezt preferálnám.- 12,5 méterrel és 14,4W-tal számolva egy ~200W-os tápegységre lesz szükségem, ha jól értelmezem a feladatot.
- A táplálás tiszta sor, viszont azt még nem értem, hogy a vezérlés hogy működik. -
Ezt ismerem, de kétlem, hogy sokkal nagyobb fényt tudna biztosítani a jelenleginél. Ha már cserélem, akkor valami spécibb kellene, ami ténylegesen javít a jelenlegi gyertyafényen.
(#51214) Kernel: nem vagyok nagy igényű, de valahogy jobban bízom ebben a Samsung led izzóban. Vagy felejtsem el, amíg le nem mérjük az áramfelvételt?
-
Snowy_owl
őstag
Juhú így értem miért nem pukkad ki egyik aksi sem. Egyébként a dugasztáp 6V/3A. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy maga a dcdc konverter mennyit fog felvenni, üzem közben. Maga a hangszórók 2x2wattosak+az elektronika(bluetooth, led, erősítő) De ha csak töltőt veszek, akkor külön építsek be védelmet, vagy eleve olyan aksit válasszak, ami el van látva védelemmel? Bár ahogy informálódtam azok is viszonylag kicsi (3A) áramra vannak limitálva.
Darvinya:
Amit ő mutat az el van látva aksi védelemmel, és te nem közvetlen az aksiból táplálkozol, hanem a töltő panelről, amin van túltöltés, túlmerülés, és túláram védelem.(ezeket a panel figyeli) Viszont amit linkeltél az csak töltő, és ott az aksi pólusairól veszed le a tápot, és a védelemről neked kell gondoskodni, vagy eleve olyan aksid van, ami már ezeket tartalmazza. -
Snowy_owl
őstag
Lassan kezd összeállni a kép a fejembe. Lesz két védetlen aksi 18650 hozzá külön külön töltő elektronika, aminek ha jól látom van sima forrasztható 5voltos bemenete, így párhuzamosan rá tudom engedni egy micro usb aljzatra, majd a töltő elektronika védett kimenetéről átmegyek a dc/dc konverterre, és utána meg bekötöm a konverter végét a két tápfesz lábra az erősítőre. Pluszban ha már a töltő elektronikán van töltés jelzés leddel valahogyan lehet kivezetném egy és kapuval a két cella töltöttségét valhová. Bár ha az egyik feltölt a másik meg még nem, akkor lesz olyan időpillanat, amikor majd világít a töltést jelző led, meg olyan is amikor nem, és csak akkor vált zöldre, ha másik is utolérte.
Kösz Kernel a felvilágosítást.
-
Snowy_owl
őstag
Köszi. Akkor az elsővel két dolog megolva, az aksit tölti is, de közben véddelmi feladatot is ellát, tehát védelem nélküli aksikat is használhatok. (Ecigizem és ha jól tudom ezekből az aksi cellákból van olyan ami gyárilag már túlmerülés és túláramvédett, de olyan is van ami egymagában van, és a kiegészítő áramkört még külön kell betenni). Amit itt elsőre találtam ebayen: [link] nem tűnik rossznak, bár a bemeneti fesz 5 volttól fölfelé ajánlott, de 3voltrol már működik.
Kis elmélyedés a dologban: jól értem, hogy a dcdc konverteren az oszcillátor frekvenciáját állítom egy potméterrel, ami által a tranzisztor gyakrabban vagy ritkábban zár, ami által csökkentem növelem a frekvenciát és ez által fog valamiféle feszültségcsökkenés vagy növekedés létrejönni a kimeneti oldalon? Emlékszem valamire elektronika óráról, hogy ha egy induktivitást minél nagyobbfrekvencián működtetünk, annál kisebb áram fog folyni, és így egész kisméretű alkatrészek készíthetők, mint ez is. Lehet vakvágányon vagyok a dologban.
-
-
IstvánLászló
őstag
Hálás köszönetem a korrektségedért és mellékelt képért is.
Kérdeznélek ha nem gond, felrobbanásához is vezethet, eszt hogy értsem mert szállni nem szeretnék semmiképpen sem.
A lényeg még nem bontottam még meg az aksi Bakelit burkolatát, ezért érdeklődőm mert én is hallottam erről hogy durranhat, az aksi ha megsérül a burkolata, eszt nem szeretném valóságban tapasztalni.
A képen látható elektronika látom nagyon korrekt.
Annyit tudok hogy minket véd meg és direkt úgy programozzák az áramkört hogy csak meghatározott számú feltöltést tegyen csak lehetővé.
A kérdésem látom van két mikrokapcsoló is a panelon, milyen célt szolgálnak csak sejtésem van róla hogy mi lehet de lámaságot nem akarok mondani és írni sem.
A másik fontos kérdésem az lenne, próbaképpen tételezzük fel elméletileg, képen látható elektronikára rálehetne kötni egy karbantartást nem igénylő savas vagy lúggós aksit??
A lényeg ezzel a durranás lehetősége kizárható lehetne hogy bármelyikünk veszélynek lenne kitéve?? -
IstvánLászló
őstag
Üdv és tiszteletem PHM
Köszönöm korrekt válaszodat.
A benne lévő elektronika is bonyolult, nem kicsit értelek ez oké.
Igen értelek lítium-ion akkunál nem káros az állandó töltés??
Az aksi jelenleg maximum 45-percet bír ki és ez szerintem kevés már??
A benne lévő elektronika mint mobil teloknál erre gondolsz??
A nem működő ledek nem világítanak és nem is hinném hogy rosszak lennének??
Lehet hogy a 40 és 80-as számjelzésnél nem világító 2-darab led aksi állapotát kellene mutassa eszt sajno nem tudom ténylegesen....
Az elképzelésem a következő lehet hogy, aksi cellák állapotát jelezné %-ban??
Kérdezném én úgy tudom mert mondták ismerőseim hogy aksinak kárós az állandó töltés. -
-
szabifotos
senior tag
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!
Értem, Köszi! Nincs puffer a ledeknél.
Ha már nekiülök jó lenne szabályozni. Diódákkal még nem kerültünk közelebbi kapcsolatba. Valahogy a "Hobby elektronikai" pályám során még nem kellettek.Szóval milyet válasszak? Szerintem eBay-ról fog jönni az is. Tehát akkor PWM szabályzó, soros dióda....
Esetleg az jutott eszembe, hogy ha a mostani egyenirányítás mellé betennék még egyet (párhuzamosan a trafóra....) és akkor arra külön kötném a motort meg a szabályzót, a ledek meg maradnának amin most vannak. Ez így hülyeség?
-
gyulank
addikt
Amiket írtam, az a tapasztalatom (szerviz/márka támogatás/ bolti garancia ügyben). Hozzáteszem, az 1200dpi-s nyomtatón se probléma, ha látom a pixeleket egy nagyítatlan képen, és a Pannon internetnél se volt probléma, hogy 0kbps volt az adatforgalom, és egy e-mailt se lehetett küldeni a használat legalább 80%-ban.
Én azt állítottam, hogy ezen a problémán egy kábelcsere nem javítana.
És azt írta, hogy egyértelműen nem elvárható egy ilyen készüléknél, hogy olyan zavarszűrés legyen rajta, hogy jó legyen. Én meg kíváncsi vagyok, hogy miért nem elvárható, és miért csak az esetleg milliós árba tartozó stúdiótechnikai eszközöknél elvárható? Mert kakit se érek a HD-vel, és a DTS-el, ha rossz a hang meg a kép is. Szóval, ha én kivételesen olyan vagyok, aki elvárja, hogy valami jó legyen, akkor minél várhatom el, és másnál miért nem? -
gyulank
addikt
Ezek nem hibák. Én vagyok hibás, ha olyanokat várok el egy tévétől, hogy jó legyen. 2016-ban nem elvárható, hogy ne keveredjen a TV adás képe a SCART bemeneten lévővel, hogy ne legyen utánhúzásos, hogy ne zúgjon. HD monitor lévén, DTS támogatással ez sok. Egy mobilnál se elvárható, hogy ne legyen zajos a felvétel, de lehet, még egy diktafonnál se. Ahogy észrevettem egy alaplapnál se elvárható, hogy működjön rajta minden slot, és a billentyűzeten se elvárható, hogy működjön rajta a kikapcsoló gomb.
-
Ribi
nagyúr
Ez oké, csak a mennyire gyorsan áll be a normál értékre?
Mert egy ilyet rákötök regulátorra, az elvileg áramkorlátos és le kellene vágnia.
Rákötöttem 12V-re a 21Wos égőt, aminek kb 0.6 ohmot mutat. Reg meg biztos hogy nem szeretne ekkora áramot. Kimeneten meg csak 22uF tantál van.
Na mind1.Másik nagy kérdés, van 2 multimeter. pontosan 12V-t kellene beállítani a regulátoron.
A kis sárga ócó cucc 12.1V-t mutat, mert azzal állítottam be, egy kicsit komolyabb meg 12.5V-ot.
Tudom a komolyabbnak lehet hinni inkább, de van valami ref fesz amive lehetne tesztelni?
A regulátorok 1.25Vja mennyire pontos?
A 1083-on megmérve a 120 ohmon a kis vacak 1,2Vot, a nagyobb meg 1.23Vot mutat.
Van esetleg valami amivel ki lehet deríteni mennyire pontos a multimeter? -
norbert1998
nagyúr
Mint írtam, LED-et
Egy kis elemlámpát szeretnék csinálni. Épp ezért nem jó a nagy és nehéz aksi meg a góliátelemek mérete. Nem kimondottan vannak hozzá (jó áron) tartók ebay-en.
Lehetőleg minél olcsóbban akarom kihozni, elemek vannak dögivel itthon, ezért gondolkodom azokban.
-
darvinya
titán
Nincs külön vezetve a test, csak külön választáskor lesz belőle kettő.
Tehát árnyékolás vegye fel a zajt, de elvezetni nem fogja, mivel semmihez nem csatlakozik.
Kösz így már kicsit érthetőbb.
Mert, ha árnyékolás lenne a test, a zaj végig juthat készülékig.
Ez által a készülékben is fellépne a zavarás. -
-
szabifotos
senior tag
-
Jogos, most pótolom, hátha ebből kihámoztok valamit:
A manualjában sem találtam semmit a polaritásról.
-
DC 14V 2,14A, ez van rajta, nem értem, a 12V hogy jön ide, vagy hogy a 14V hogy jön ide.
LED monitor, gondolom elég a 3A, persze a több az sose baj.
Ha csak az lenne rajta, hogy 12V / xA, akkor már dugnám is bele a 12V-ost, de ez a 14V megzavart kicsit.
A polaritás a megint jó vicc, mert nincs rajta semmi erre utaló. Gondolom a belseje a "+", de a "gondolom" elég kevés...
-
Black-core
aktív tag
-
Black-core
aktív tag
Köszönöm a gyors választ.Házilag nem megoldható? Költeni nem akarok rá.Csak gondoltam hátha valamit lehet velük kezdeni hogy ne dobjam ki. Van vagy 20 telefon töltőm meg 5-6 notebook töltő Univerzális is ami elvileg érzékeli hogy mennyit kell tölteni külömböző notebook,laptopok hoz, meg 2 ceruza elem töltő.Ezekből nem lehetne valamit kezdeni?
-
A bemenő teljesítménnyel nem fukarkodok, PC tápot kap, annak elégnek kell lennie. Eddig is arról ment, de akkor kisebb hangfalak voltak rajta - bár így ezek ismeretében azokat sem hajtotta ki.
Viszont én amúgy sem szeretem, ha üvölt a zene ész nélkül, szóljon halkabban, de halljak benne mindent.
-
Akkor itt az illesztésre kell figyelni, tehát az "Ohm-okra", illetve arra, hogy az erősítő maximális teljesítményénél kisebb teljesítményű hangfalat ne kössek rá. Ugye?
Ebben az értelmezésben a "végtelen" wattos hangfal sem égetheti le az erősítőt, persze csak ha az impedancia rendben van. Ez is így van?
-
-
Kernel
nagyúr
Pedig én is azt figyeltem, csak először úgy tűnt, kétoldalt végig egyben van a lemez. Most már látom, hol van megszakítva.
Akkor eszerint névleges értéken 3 x 3,7 V és 6 Ah.
Bár szigorúan a működési időtartam számítása szempontjából mindegy lenne, hogy nagyobb feszültség és kisebb áram, vagy fordítva, mert a cellákban tárolt energiamennyiség (Wh) összességében független a kapcsolás módjától (Ah érték nyilván mást takar.)
Viszont a tárolt energia gazdaságosabb kinyerése szempontjából előnyösebb a kisebb áram.
-
Kernel
nagyúr
Van állítólag villogó üzemmódja is, de gyakorlatban nem próbáltam még:
You can easily change dynamic mode, speed and brightness by pressing 3 keys on its slim body. It also has auto memorize function.It's the best mate for your LED strips.
- Auto memorize function
- Control: Brightness, flashing, flashing modes -
And
veterán
"A lényege, hogy minden pillanatban csak egy led világít, az, amelyiknek a sora és az oszlopa is kap vezérlést."
De mivel egy teljes sor (vagy oszlop) kap vezérlést egy időpillatanban, ezért természetesen nem csak egyetlen led lehet aktív, hanem akár az egész sor (vagy oszlop) is.
#46310: "Csak azért volt szükség erre, mert 200mA-t bír egy kis tranzisztor, és ha a led 20mA~t vesz fel(nem tudok pontos értéket sajnos, meg lehet mérni?), akkor 16ot már nem bírna el."
A led annyit vesz fel, amennyit átengedsz rajta. Ha a teljes mátrixot 10x16-osként kezeled, akkor kell összesen 10+16 vezérlőjel (sorok + oszlopok). Így szükséged lenne 10 sorvezérlő kapcsolótranzisztorra (amik célszerűen mosfetek is lehetnek), és 16 oszlopkimenetre, mindegyikre egy-egy soros ellenállással. Egy aktív sort a neki megfelelő időpillanatban akár egy szimpla kontroller is le tud kezelni, mivel szokásosan le tudnak adni portonként egy led vezérléséhez szükséges áramot, 20 mA körül. A soros ellenállás(ok) konkrét értéke a kimeneti feszültségtől, a port belső ellenállásától és a ledek nyitófeszültségétől függ, de mivel egy pillanatban csak egy sor lehet aktív, még a 20 mA-es ledáram is effektíve a tizedrészére csökken, mivel mind a 10 soron végig kell lépkedni, és csak utána kerül ugyanarra a sorra a vezérlés. Vagyis 20 mA-es oszloponként ledáram végeredményben 2 mA-es statikus áramnak megfelelő fényt fog eredményezni. -
Sident96
tag
Egyszerre nálam nem egy led világít, hanem egy egész oszlop/sor. De ha 1 led világít egyszerre, az megoldja minden problémám.
Köszönöm. Mikor először vezéreltem ledmátrixot, egyszerre megvilágítottam minden ledet egy sorban, amit megakartam. Azt gondoltam egy ledet egyszerre megvilágítani időpocsékolás, ha megtudok egy sorban többet is. De ez megoldja minden problémámat, köszönöm szépen
-
vizimento
senior tag
Igen, balanszeres.
De ez egyből azt is jelenti, hogy balanszer csati nélkül nem is tölt?(Tudom hogy nem tesz jót az akkuknak ha nem külön cellánként van figyelve a fesz, de a gyári töltője se balanszeres, így gondoltam most egyenlőre feltöltöm így, majd később csinálok balanszer csatit hozzá... Ezekszerint amíg nincs balanszer, nem is tudom tölteni?)
-
-
fpeter84
senior tag
Igen, vagy egy olcsó feszstab vagy egy HV-s PIC verzió kell ami mehet nagyobb tápfeszre közvetlenül, és valóban kell programozó hardver is - vagy esetleg egy kínai arduino modul beépített bootloader-el - a programozás része viszont annyira alap hogy akit egy picit is érdekel, ilyen szinten nagyon hamar elsajátíthatja...
-
Dany007
veterán
Igen igen igen!
Valami ilyesmi elég is lenne. Ez kellően rugalmas nem hagyna lyukat se, olcsó is.
Megnézem holnap a Tescoban / Obiban lehet-e kapni ilyet.@darvinya:
(hey, Üdv! Látom elhagytad a P-t. A P-s topic óta nem nagyon találkoztunk)
Igen ez lenne legelegánsabb megoldás, de épp nincs kéznél egy ilyen készlet sem.
Pedig imádom a legót, de az én koromban ilyen még vagy nem volt vagy horribilis árakon.
-
orion1025
őstag
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Igen, én is úgy értelmeztema képeket, hogy a feliratok felől nézve (top view), lábakkal lefelé: E-C-B
Engem ez zavart össze: link
Ez van, mikor a lelkesedésem nagyobb a szakértelmemnél. A kérdést sem értem, nem ám a választ
Na, akkor beépítem elforgatva, bordába belülre csavarozva.
-
pumatom
aktív tag
Ha én jól értelmezem az a Tv funkciójára lenne használatos, a sima fm antenna csatlakozó pedig a rádió funkcióra. Én a antenna dugóra csatlakoztattam a dugót (2-es a képen).
-
moha21
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest