Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Kínai tech-túra összefoglaló
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Ilyen gyárilag van egyes teloknál, és már ICS alatt egyes média lejátszó tudta.
De ez még mindig nem valós több szál futtatás.(#45025) kovy79
Persze teszi a dolgát beépítet mikrofon, nem digitálisan menti az adatfolyamot ami előtt analógba konvertálnák.
Ehhez kell a root.(#45027) csadi0011
Köss egy kis ellenállást kimenet és bemenet közé.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.
De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan.
-
kjani18
őstag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Köszönöm neked is, és Lompos48- nak is az infókat.
Nem tudtam, a lézernek mi köze a hőméréshez, de így már oké a dolog.
Olyan eszközt szeretnék az autóba beépíteni, ami nem a külső hőmérsékletet méri, hanem az útburkolatét a kocsi alatt v. közvetlen előtte menet közben is. Úgy gondolom pontosabb információt adhatna az esetleges jegesedésről, csúszásveszélyről, mint egy sima külső hőmérő.
Így a kocsi mozgása szerintem nem befolyásolja a mért eredményt.
Mi a véleményetek? -
repvez
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
A másik megoldás már csak az lenne ha vagy tönkretenném a webkamerát, mert ahhoz ki kéne szeddni az IR szürőt belőle,de akkor meg az eredeti funkcióját nem tudnám használni. Ezelötti kamerámat azért kellett lecserélni, mert azok meg nem tudtak stabilan 30 FPS képfrissitést ,ez meg vigan visz 75-125-öt is.
Komolyan mondom meg vagyok átkozva vele, mert hol az egyik müködik , hol a másik,de egyszerre nem tudom használni , hogy jó is legyen. -
repvez
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
igen az lenne a cél és mint lentebb láthatod a 20mA-s SMD IR led valamiért csak 5cm -es távolságbol látszik a kamerán keresztül ( PS3eye webkamera, és mobiltelefon ), és még az 5mm-es távirányits led is, nem tudom mi az oka , mikor mások ezekkel a ledekkel elvannak, nálam meg nem világitanak rendesen.
Ezért gondoltam, hogy az erösebb majd meghozza a kivánt eredményt.A standardban ,meg nem találtam olyat ami 100 fokos láthatósága lett volna a legtöbb az 20-30 fokos ami nem elég . -
Lompos48
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Te szőrszálesztergáló!
Írtam én ma ide sztaniolt is alufóliát is, de a "problémamegoldástkeresőDonTomasino" nem veszi/vette a lapot. Minek bosszankodjak? Nekem van olyan távirányítóm, hogy 7 nyelven beszél. Nem fogok miatta lemenni depresszióba. 
Egyébként
kislexikon szerint: "Sztaniol - Élelmiszerek pl. csokoládé csomagolására használatos alumíniumfólia."
-
Kernel
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Régen igen, de én is már úgy ismertem gyerekként, a 70-es években, hogy sztaniol = alufólia.
Csak a későbbiekben nálunk valahogy kiment a használatból ez a szó.
-
_ak_
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Hagy tippeljek, DC?
A zöld kondin 1000 µFm 16 V szerepel.
Kernel
Több / kevesebb idő elteltével a switch megszűnik működni és egy hibakódot jelez. Már nem emlékszem pontosan, hogy mi volt az, de akkor több fórumot is találtam ami rendesen kivesézte, hogy adapter probléma és okokat is írtak, csak így pár év távlatból nagyon homályosak az infóim.
Lényegében melegedéses probléma volt, ami gyári elméretezésnek köszönhető. -
Batman2
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Szevasz
Mármint a motor induktív vissz áramlökésére gondolsz a szünetekben ?
Arra elvileg ott van a FET-ben egy schottky, de beterveztem a kapcsolásba a motorral párhuzamosan egy táp árammal fordított polaritású diódát is, ami erre szolgál minden induktív eszköznél.
Köszönöm az észrevételt.Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Mint írtam, a védelme rövidzárra szól, a motort vígan hajtja, terhelve is.
Egyébként legalább 1000mikrós puffer kondit kötök a kapcsolásba, közvetlen a motor, illetve a FET megfelelő pólusa közé, így az segít rá a tápra a tranyó bekapcsolt állapotában, másrészt az 555-öst is védeni kell az impulzusoktól, mert különben hülyeséget csinálhat. Ott még egy további 100n-ós szűrő is lesz.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Mármint a tápra gondolsz ?
Az egy gyári táp, rövidzár védelme van, az biztos.
Mivel 2,5A a folyamatos terhelhetősége, így nem hiszem, hogy 7-8A-nél képes legyen többre impulzus terhelésnél sem.Ezen túl csak az 555-ös IC van a PWM szabályozóban, ebben a kapcsolásban egyébként nincs semmiféle túláram védelem.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Az 1,7A a folyamatos áramfelvétel, a motor terhelt állapotában.
Az induló ennél jóval nagyobb lökés, nem tudom mennyi.Az igaz, hogy PWM szabályozásnál folyamatos üzem mellett nem az induló áram csúccsal kell számolni, mert állandó forgásban már kevesebbet vesz fel a motor, viszont az elején, amíg terhelés alatt felpörög, addig elég sokat eszik egészen biztosan, ezt ki kell bírja a FET.
Akkor beteszem a 630-asat, az biztosan kibírja az induló áramot is, a többi már nem gond.
Üdv.
-
djleszek
csendes tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Renben ha meg van a kondi része küldök képet.
Még egy kérdés maradt...
Koppanásgátló ez rajta van a végfokozaton ugye a végfoknak 2x15 v kell..de azt írják a használatiban amit le töltötem hogy vihetek a traforol kraftot mer benne van ahhoz a részhez a védelem...ez nem okozhat bajd?vagy érdemesebb külön egy kis trafó ami 2x15v tud? -
zka67
őstag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Szia, ha a mikrokontrollered I/O lábai 5V toleránsak, és van 5V-os táp a rendszeredben, akkor bármelyik RS485-ös IC-t használhatod, mindössze három db felhúzó ellenállásra van szükséged hozzá, nem kell szintillesztő. Az I/O lábakat OC-re programozd.
Egyébként ha 3.3V-os IC-kre gondoltál, akkor pl. a Lomex-nél elméletileg van 25 db SN65HVD12D: [89-23-51]
A TME-nél pedig kedvedre válogathatsz belőlük: -
Kernel
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Én is tökéletesen értettem, csak megpróbáltam egy másik nézőpontból is rávilágítani.
Mindebből értelemszerűen az is következik, hogy akkor lehetne párhuzamos ellenállással változtatni az árameloszlást, ha előbb a feszültségforrással sorosan kötnék egy ellenállást, majd párhuzamosan egy másikat, a fogyasztóval.
-
-
moha21
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
igazából még elég sok dololg függvénye az, hogy mennyi áram-tól hal meg valaki. 30 mA-re az FI relé van belőve, de 10 mA-től is meg lehet már halni. Ugye nem mindegy mennyi ideig halad át az ember testén . Feszültségszintnél meg gondolom az érintésvédelmi törpefeszültségre gondoltál ( nem 45 V ).
-
-
-
MasterMark
titán
-
-
-
-
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Hú, van pár fura kérdésem, nekem kicsit bonyolult a dolog.
Akkor viszont a régi szünetmentes is ugyanúgy jó a mostani aktív vagy passzív PFC-s tápokhoz? Mert ha ez a fekete lényegében ugyanolyan, mint a régi fehér, és a feketével működik az asztali gépem, akkor - gondolom én - a fehérrel is oké lenne.
Plusz a mostanin már nem az a számítógéptáp-dugó van, hanem egy standard konnektor van a hátulján, abba dugtam bele egy elosztót, és arról megy 2 monitor, a gép, és a modem + router kombó - lehet, hogy ez így nem szabályos, de én így használóm már régóta, időszakos áramszünetre tökéletes. -
-
Garold
senior tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Akkor én nem fogalmaztam egyértelműen, erre a képre gondoltam. Ugyanígy bekötöm mint itt van, és az 5-ös Remote csatlakozót vagy fixre kötöm egy egyik GND-vel, vagy kapcsolóval megoldom hogy a brick is tudja használni a standby üzemmódját. Inkább az előbbi lesz mivel a gép 0-24-ben megy jelenleg.
Köszönöm a segítséget!

-
tornas
őstag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Még annyit, hogy az aszinkron motorokhoz szükséges indítókondit könnyen ki lehet számolni. A W-os teljesítményt osztom százzal, majd a kapott számot szorzom öttel. Pl. 2,2 kW-os motornál az indítókondi mérete 110 mikroFarad-ra jön ki (2200 / 100 = 22 * 5 =110). Üzemi kondinál az érték ez esetben 55 mikroFarad-ra jön ki, mert az mindig fele az indítókondi méretének. Ami még fontos, hogy 400 V-os legyen!
Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mire jutsz! De szerintem harmatgyenge lesz, lévén, hogy a 3 kW-os aszinkron motorok már deltába (vonalfesz egyenlő a fázisfesszel) kötve vannak, vagyis a tekercselésük 400 V-ra van méretezve. A tekercsekre 115 V fog jutni, ebből gondolom hogy igencsak gyenge lesz...de sok sikert!

-
moha21
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Mint írtam csillagkapcsolásban a feszültség gyök3-ada jut 1 tekercsre így az áram is gyök 3 -ra esik.
Az indítónyomaték is durván a gyök 3-adára csökken. ( Mivel az egy tekercsre jutó feszültség a gyök 3-szor kisebb és a nyomaték a feszültség négyzetével arányos).
És még vannak olyan dolgok is, ami miatt a motor szórási impedanciái a kisebb áramok miatt megnövekszenek. -
moha21
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Nem tudom, hogy milyen nyomáson akarod használni a kompresszort, azt sem, hogy milyen elven működik, de azt tudom, hogy mikor már van a tartályban mondjuk 6 bar nyomás, akkor azért bírnia kell a motornak a ráindítást. ( persze csak akkor ha kell ekkora nyomás ). A másik dolog, hogy ugye mennyit kell menjen a motornak ( felhasználás, tartályméret ).
egy rövid olvasnivaló. Én sem igazán foglalkozom vele, nekem nem vált be a gyakorlatba ( üresen ment szépen, de használhatatlan volt ). -
moha21
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Szia!
Én kompresszornál nem nagyon erőltetném a dolgot!
A kivehető teljesítmény elméletileg is 2/3-ad ( sőt a 90 fok miatt alatta ) van 1 fázis esetén a háromfázisúhoz képest.Csillagba kötve a 230V -os fázisfeszültség ( ami 1 fázisnál a vonali is ) osztódik a két tekercs között, tehát 1 tekercsre durván 115V jut. Így ha köthető, akkor inkább deltában kellene használni. Ja és igen deltában sem lesz meg a 2/3-ad teljesítmény, az indítónyomaték is elég siralmas lesz. Ráadásul pont a nagy indítóáram miatt szoktuk csillagba indítani és átkapcsoltatni deltába ( fordulat elérése után ).
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Gondolom drágább lenne jócskán, ezért nem is néztem igazából.
darvinya: Köszönöm. Esetleg a későbbi hasonló helyzet miatt elmondanád, miként érdemes helyettesítőket keresni? Van valami táblázat vagy ilyesmi? Csak amolyan elektronika kedvelő vagyok, a tudást még gyűjtenem kell

-
hzsolee
őstag
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Nos, a helyzet a következő:
Megpróbáltam az ajánlás szerint egy szálakon a dolgot, nem jó: színes csíkos kép (itt még nem sejtettem semmit) Elmentem koaxért....
Az UTP ereket megfeleztem, lett DC+, DC-. Fel lett rakva Az UTP mellé egy koax 75 Ohm-os kábel. Mondom magamban, így már tuti a dolog, jónak kell lennie. Kamera beköt, monitor beköt. Aztán....megint nem jó...színes csíkok,képzaj. Itt már kezdett gyanús lenni a dolog.
Mielőtt még ide írtam volna a dolog úgy kezdődött, hogy nekiálltam a kamerát egy rövid bekötéssel kipróbáltam, a kép rendben volt. Pár percet néztem, aztán félretettem. Elvittem a "célterületre", vettem UTP-t, a nagyjából a földön letekert kábellel kipróbálva már szemcsés volt a kép. A többit már ismeritek.
A jelen helyzet az, hogy a kamerát leszereltem, és ismét egy rövid bekötéssel kipróbálva is rettentő képe van. Színes csíkok majd kicsit később ilyen a képe:
Arra a kötözgetés során vigyáztam, hogy a polaritást ne cseréljem fel, zárlat ne legyen, túlfeszt ne kapjon, stb. Talán mégis kifingattam benne valamit
Mi a búbánat lett vele?
Most az ebay-en nézegetem a board kamerákat....... -
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair Vengeance DDR5 16 GB / 5200MHz / 2x8
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- DELL P2714H "27 colos kalibrált IPS panellal rendelkező monitorom eladó tökéletes állapotban!
- MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G stabil, működésileg megbízható állapotban eladó!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Asus TUF Gaming F15 FX507 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12500H - 8GB - 512GB SSD - RTX 3050 - 1 év garancia
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS37701 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3382, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

De persze, utána megnéztem én is és átkötöttem és mindegy volt.. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold