- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- iPhone topik
- Vivo V50 5G - új is, nem is
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Nem mondanám gerjedésnek (ami pozitív visszacsatolást jelent), hanem zaj, zúgás, búgás, amit a létrejövő földhurok okoz.
Ez is csatolás lényegében, de nem pozitív, nem is negatív, inkább csak simán jelcsatolás.
Sok minden befolyásolja, így távolról nem lehet átlátni, hogy milyen rendszert alakítottál ki, vannak lehetőségek az elhárításra, de nem ennyi információ alapján.
-
-
Kernel
nagyúr
Magam rövid úton elintéztem ezt a kérdést. Van egy 12V / 500 mA trafós tápom, ami stabilizálatlan, egyenirányító és pufferkondi van benne. Így néz ki, csak még egy LED is van rajta:
Terheletlenül 15 V körüli értékre áll be. Kiválóan alkalmas autóakku éjszakai csepptöltésére, a szivargyújtón keresztül betáplálva. Ahogy emelkedik az akku feszültsége, egyre csökken a leadott áram. Túltölteni nem tudja, még több nap alatt sem, mert az autóakkunak ilyen kis áram semmi, a kapacitáshoz képest elenyésző. De ahhoz mégis elég, hogy egy éjszaka alatt szépen felhúzza.
Van egyébként egy szigorúbb orosz, tirisztoros töltőm is, ha gyorsan kell 5-10 A-t betolni a lemerült akkuba, de az más műfaj.
-
Kernel
nagyúr
Motorakku töltője lehet többféle konstrukció. Hány amperrel tölt, van rajta valami kijelző, ami a végén jelez, automatikusan leáll?
Kapacitás hány Ah? C/10 vagy kisebb áramú töltéssel automatika nélkül is lehet éppen 15 óráig tölteni.
12 V-os stabilizált töltővel nem tudod feltölteni, mert az pontosan 12 V-ot ad le, ezeket az akkukat viszont standby üzem esetén 13,6-13,8 V-ra kell tölteni, majd ezen a szinten folyamatosan tartható (riasztó, szünetmentes táp).
Ciklikus üzemben 14,4-15 V csúcs is megengedhető, de utána a töltést le kell kapcsolni. Elvileg 14,4 V felett a gázfejlődés kritikus lenne, de ezek már rekombinációs technológiák (pontosan nem tudom most idézni), csak ennyi a lényege, hogy átmenetileg 14,4 V fölé is lehet menni.
-
PHM
addikt
Ezeket az akkukat nem szerencsés 14V-nál nagyobb feszültséggel tölteni.
Töltés közben, a töltőáramtól függően ugyan feljebb is mehet az akku
kapocsfeszültsége, mivel valamennyi feszültség esik a belső ellenálláson.
Kis áramú töltésnél, illetve standby üzemmódban 14V a maximum.
Töltés közben gondoskodni kell a töltőáram korlátozásáról is,
hiszen a lemerült akku simán túlterhelheti az adaptert. -
Kernel
nagyúr
Mivel a D-osztályúnál kevesebb energia megy el a fűtésre, értelemszerűen hatékonyabban használja ki az akkut. Hídkapcsolásban pedig a tápfeszültséget.
Bár akkufeszt nem említettél, de mindkét feltételt teljesíti a TA2024, aminél 13,2V az ajánlott max. üzemi feszültség, de határértékben 16V-ot is elbír.
A D-osztály mellett Tripath tecnológiás, vagyis fix kapcsolófrekvencia helyett változó, modulált frekvenciával dolgozik, ami tovább növeli a hatásfokot, illetve csökkenti a torzítást.
Én egy házimozi kvadro rendszert alakítottam ki vele úgy, hogy ez működteti a két hátsó hangszórót. (Első kettő egy nagyobb teljesítményű sztereó végfok.)
Viszont kipróbáltam azt is, hogy az első két hangfalra kötöttem ezt a kis kacatot, 12V 1A dugasztápról működtetve. Fülre már-már hihetetlen hangteljesítményt produkált, úgy kellett visszafogni, hogy ne dübörögjön nagyon.
-
Lompos48
nagyúr
A helyes földelésnek és földhurkoknak hatalmas irodalma van. ( [link], [link] , [link] és még sok, csak kell kérni a Google-től a groundloop címszót) ). Mindegyik kihangsúlyozza, hogy tökéletes földelés nincs, csak közelíteni lehet és KELL. A lényege az, hogy sose kössünk össze földszállal olyan pontokat, amik ezáltal potenciálkülönbséget egyenlítenek ki (pedig ez a célunk) és ezáltal áramot generálnak. Minden földvezetéknek van ellenállása, ha áram folyik rajta (és ez nem egyenáram), akkor feszültség is esik (ez sem egyenfeszültség), ami már zavaró tényezővé válik. Még egy NYÁK 2 földpontja között is folyik áram, az most mellékes, hogy mekkora. Minél nagyobb az ott folyó áram, annál vastagabb és rövidebb kell legyen a 2 pont közötti vezeték. Ezt tovább lehet ragozni egy készülék esetén a több modul összekötésére is.
CPT.Pirk írja: Nálad két táp van, a két modulnak pedig ez miatt nem esik egybe a földpotenciál, nem ugyanaz a pont.
Ez igaz, de ezzel meg lehet küzdeni. Annyi tápból eteted a készülékedet, ahányból akarod, akár a végerősítő minden fokozatát máshonnan, ha a közös földelési pontot helyesen választod meg.
Ugyancsak ő írja: A panelok gondolom az árnyékolt jelvezetékkel vannak összekötve, amennyiben így van, egyik végén (mindegy melyik) szakítsd meg az árnyékolást, ezzel elvágva a két panel között egy lehetséges földhurok útját.
Ez is igaz, mert ha nem teszed meg akkor az egyébként is létező földkötéssel párhuzamosan ott virít a második szál, ami az árnyékolt jel "harisnyája". Ezt még fejben is egyszerű elképzelni.
A többek által említett csillagkapcsolás (régen "kacsalábnak" is hívták) a legjobb megoldás, ennek a közös pontja a legnagyobb áramot szállító pont kell legyen. Ha egyetlen táp létezik, akkor annak a földje, ha több, akkor a legnagyobb áramú tápé. És minél rövidebb szálakkal.
Folytathatnám. Gyakorlatban nagyon sokat meg lehet tanulni, de a gyakorlatot kis dokumentálással megsegítve a homály hamarabb oszlik
A te esetedben a kérdés a brumm forrása. Ha elégtelen a szűrés, azt úgy tudod kimutatni, hogy a tápok kimenetére (talán még jobb a táplált modulok táplálási pontjaira) kötsz nagy elkót. Ha csökken a brumm akkor legalább egy forrás megvan. Hasonló eredményt adhat a totya694 elemes ötlete. A hálózat földjéről le kell választani az erősítő földjét. Esetleg nagyon elővigyázatosaknak megér egy próbát a csillagkapcsolás központját egyetlen rövid szállal összekötve a védőfölddel, de sok értelmét (én) nem látom.
...akkor nagyon hangosan zúg az egész a zenét nem is lehet hallani...
Akkor pedig valahol egyszerűen hiányzik egy földszál.
Földhurok megtalálása csak alapos átnézéssel, minden vezeték helyes kötésének mérlegelésével lehetséges.
Sikert!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy írták, a védőföldet nem szabad az áramkör földjével közösíteni. Neked az a földpontod, ami az egyenirányító negatív pontja. (ahogy néztem, 1 tápfeszes az erősítő)
Az alábbi képen látható, hogy miről beszéltem:
Neked a főerősítőre menő árnyékolt kábelnél azt kellene megpróbálnod, amit írtam lentebb, hogy megszakítod a panelokat összekötő árnyékolt vezeték árnyékolását az egyik oldalon. Sajnos nagyon megbonyolítja a helyzetet a 2. táp, ki kellene hagynod kompletten. Azt kellene csinálni, hogy egy 7812-es 3 lábú lineáris stabilizátorral adsz 12V-t, amit az erősítő tápjából csinál, így már egy nagyságrenddel kevesebb problémád lenne. - de mindenekelőtt Totya féle elemes tápot csináld meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyszerű tápok ált. így néznek ki, hogy:
trafó -> egyenirányítás -> pufferelés nagy elektrolit kondenzátorral, kondi lábain kis kerámia kondi 1-100nF körül -> valamilyen szűrés, pl. C-R-C vagy inkább C-L-C kialakításban
Nálad két táp van, a két modulnak pedig ez miatt nem esik egybe a földpotenciál, nem ugyanaz a pont. A panelok gondolom az árnyékolt jelvezetékkel vannak összekötve, amennyiben így van, egyik végén (mindegy melyik) szakítsd meg az árnyékolást, ezzel elvágva a két panel között egy lehetséges földhurok útját.
Igazából, ha használni szeretnéd ezt a kapcsolást mint erősítőt, akkor készíts egy rendes tápot, ami mindkét panelnak szolgáltatja a tápfeszültséget, és rendes, csillagpontos földelést kell kialakítani, vagy benne marad a maci a málnásban.
-
Hali
"végfokot 18V váltóárammal működtetem."Erdekes egy vég fok lehet mert tudtommal egy sem képes váltó árammal menni(csak tönkre)
Ha magán a végfok panelon van az egyenirányítás akkor az más pl. a jobb oldali végfokon rajta van az egyenirányító és a pufferkondi.
No meg az sem túl egészséges,hogy külön-külön tápról mennek az egységek(előfok,végfok)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest