- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dany007 #45685 üzenetére
Működhet, de profi szinten árnyékolt vezetékkel szokták megoldani, mint a TV-k belsejében is például, amelyiknél távolabb van a vevőegység az alaplaptól.
Három vezeték van általában:
- Táp (+5 V jellemzően)
- Jel (árnyékolt ér)
- GND (árnyékolóharisnya)+5 V mehet az árnyékoláson kívül, de benne is elfér, ha kéteres a kábel.
-
darvinya
titán
válasz
Dany007 #45481 üzenetére
Nekem van elfekvőben bicikli fék bovden, azzal a függőleges nyitás csukás megoldható egy vezetőben(pl: bovden vezető 200-400Ft/m, maga ilyen acél sodronyt csavarboltban 40-150Ft/m)
Amúgy fecskedőbe étolaj a legjobb(és legolcsóbb megoldás házi készletből), mert az olaj nem nyomtató össze, de jól kell csövet rögzíteni és szigetelni. -
Kernel
nagyúr
válasz
Dany007 #45478 üzenetére
Munkahengeres lehetőség nekem is beugrott egyébként tegnap (az autók fékrendszerének mintájára), de el is hessegettem, mert a fecskendőnek nem kis szorulása, ellenállása is van, valamint a levegő rugalmas, a cső is, így kétes a hatás.
Hidraulikus rendszer elvileg jobb lenne, miután a folyadék nem összenyomható, de ebben az esetben az is problémákkal járhat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dany007 #45465 üzenetére
Pedig lehet, jobban járnál egy autóhoz való, központizármotorral, Vaterás bontott darabbal stb. A szilikoncsőnél mindenképpen, mert az betapadna.
Igen egyszerű a működtetése is, 12 V-ot kell rá kötni, polaritástól függ a mozgásirány. Csak elég nagy áramfelvétele van, főleg a végállásban, most hirtelen nem tudnám megmondani, milyen tápegység lenne jó hozzá.
Vagy egy jó akku.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dany007 #45351 üzenetére
15 V-ról melegedhet is, ha 12 V-ra van specifikálva a 100 mA, akkor 15 V már okozhat túlterhelést. Ilyenkor nem arányosan változik az áramfelvétel, vagy konstrukciófüggő.
Arra sem árt gondolni, hogy amikor egy helyiségből kiszívom a levegőt, egy másik ponton beáramlásnak is kell lennie, különben romlik az egésznek a hatékonysága. Vagy attól is függ, hogy az ajtó-, ablaknyitogatások során, valamint a réseken mennyi utánpótlás érkezik.
Magam részéről simán elintézném az általam linkelt 1 dolláros szabályzóval, aminek az is előnye, hogy kapcsolóüzemű, így gyakorlatilag veszteségmentesen oldja meg a feladatot, szinte nem is melegszik.
12 V-ról le tud adni 11 V-ot, de az adott 15 V-os tápegység is használható lenne hozzá, amivel már 12 V is beállítható. Annyi, hogy ennél a panelra van szerelve egy 10 kΩ trimmer, azt ki lehet forrasztani, bekötni helyette bármilyen 10 kΩ értékű potmétert.
De ezt csak a tárgyilagosság kedvéért írtam, ha valaki nincs otthon a barkácstémákban, nyilván egyszerűbb kész dolgokat vásárolni.
-
-
kovy79
őstag
válasz
Dany007 #45351 üzenetére
Ha egy sima pl 0,5W-os potit csak egyszerűen bekötsz, mint feszültségosztó, az nem lesz hosszú életű.
Még egy 2W-s sem biztos. Valaki talán ebben a topikban írta le szépen a szénpálya kialakításából adódó terhelhetőséget.
Amit ngabor írt, az egy teljesen jó és egyszerű kapcsolás (én is írtam már).
Építsd össze, aztán nézd meg, hogy megfelel e az igényeidnek! Filléres dolog és minden könnyen beszerezhető. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Dany007 #45339 üzenetére
Az @ngabor ötlete jó, de van egy hiányossága: az IC számára szükséges egy minimum 3V-os feszültségtartalék. Ez azt jelenti, hogy a maximumon se lesz 9V-nál nagyobb kimeneti feszültsége az áramkörnek. Ehhez olyan stabilizátor IC kellene, amelyiknél ez az érték jóval kisebb, mint ez, vagy emez de a beszerezhetőségét nem ismerem. Egyszerűbb lehet egy másik áramkör:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dany007 #45339 üzenetére
A PWM-ág maradhat üresen, mert a dokumentáció szerint a Control-bemenet nyitott kollektoros vezérlést igényel, de ha nem kötünk rá semmit, akkor a feszültség felszalad 5 V-ra, amit 100 % kitöltésű PWM-jelnek minősít a ventilátor elektronikája és beáll tőle maximális fordulatra.
A Sense-kimeneten pedig fordulatszámjelet ad a ventilátor a BIOS részére (nyitott kollektor, fordulatonként kétszer zár testre) erre sincs szükséged.
Mindamellett a PWM-ventilátor épp azért lett kitalálva, mert fix 12 V táppal és PWM-vezérléssel korrektebb módon, stabilabban oldható meg a szabályzás. De a PWM-vezérléshez neked kellene előállítani 25 kHz frekvenciájú (pontosság nem lényeges), változó kitöltési tényezőjű jelet.
Ha elegendő a szimpla tápszabályzás, akkor lehet próbálkozni egy 100 vagy 47 ohmos huzalpotméterrel is, vagy áteresztőtranzisztoros szabályzóval is.
12 V-os dugasztáp olcsón kapható, de főleg 1 A-es szokott lenni, ami túllő a célon, de attól még jó:
http://www.ebay.com/itm/221470375301
Szabályzó is olcsón kapható, noha ez már 3 A-t is elbírna, de ez is jó hozzá:
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dany007 #45339 üzenetére
Én is nagyon messze vagyok az elektronikától, de hasonló problémám volt, amit sikerült megoldani. Csináltam egy (pontosabban 3) ilyen fordulatszám-szabályzót.
Innen loptam a rajzot és az ötletet.
Nyák nélkül csináltam, igen rondán néz ki
5 db alkatrész, asszem 200 Ft-ból kijött, nem olcsó helyről. A hűtő egy darab alumínium lap volt.
Radiátorról húzza le a meleg levegőt, és volt, hogy folyamatosan ment egy héten át, egy 12V-os tápegységről. Az IC hűtéséről kellett gondoskodni, de nem melegedett vészesen. A ventin csak a +12 V és a 0 volt bekötve, a többit figyelmen kívül hagytam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7480, 14" FHD, I5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 1 év garancia ( OLVASD VÉGIG)
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 1 év garancia ( OLVASD VÉGIG)
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Sapphire RX 470 Platinum Edition videókártya
- Precision 7510 15.6" FHD IPS i7-6820HQ FirePro W5170M 16GB 500GB + 1TB HDD gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest