- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerelhető USB type A csatlakozó?
Fiamtól kaptam egy marékkal, nem tudom honnan rendelte, szerintem Ebay. Abba be lehetne applikálni.
Amúgy az ellenkező oldalra egy kísérlet alapján felragasztott műanyag csík is megteszi, ami odaszorítja az aljzat érintkezőihez és icipicit szélesabb a nyáknál. így megtartja oldalirányba is. Irattartó dossziéból, vékony műanyag lapból, üdítősflakon stb. -
Kernel
nagyúr
Attól függetlenül, hogy szélmalomharc, vagyis egymagam soha nem fogom kiirtani a köznyelvből a LED-izzó nevű agyrémet, vagy indokolatlan töltő elnevezéseket (utóbbit rámondják akár akku nélküli szerkezetek tápegységére is), de legalább néha megragadom az alkalmat egy kis helyesbítésre.
Ha elviszed valakihez, aki megméri az ellenállást a bemenő és kimenő csatlakozások között, az egy lehetőség, de valójában az sem elegendő.
Ennek profi módja egy nagyfeszültségű szigetelésvizsgáló műszer alkalmazása lenne, már ahol van ilyen.
A jelenséget nagy valószínűség szerint csak a primer-szekunder oldal között beépített kis értékű kapacitások okozzák, ami ártalmatlan nagyságú áramot enged át. A mérhető egyenáramú ellenállás végtelen, hacsak nincs beépítve még az is, ami szintén csak kevés áramot enged át.
Magyarországon hivatalosan forgalmazott / engedélyezett készülék egyébként?
-
Kernel
nagyúr
Gyárilag földeletlen dugóval szerelt (kettős szigetelésű) tápegységeknél ez természetes, illetve tervezett. Beépített zavarszűrő kondenzátorok okozzák a jelenséget.
Ha pedig gyárilag földeléses, akkor földelt konnektorba kell dugni.
Tápegység egyébként, nem töltő. A laptopban van a töltésszabályzó.
-
Kernel
nagyúr
Az nem sajnos, hogy nem földeléses, mert ilyenek a kettős szigetelésű szerkezetek, ami biztonságosabbnak számít, mint a földeléses.
Épp azokat a készülékeket kell földeléssel ellátni, ami kevésbé biztonságos, illetve nem lehet annyira megbízhatóan szigetelni. Mosógép, PC-táp stb.
A földelés ezeknél nem erényként fogható fel, hanem kisegítő megoldásként (egyfajta szükséges rossz), aminek ráadásul még hátránya is lehet, amikor egy hiba miatt épp az visz feszültséget máshová. Noha ennek egy jó rendszerben nincs esélye (hamarabb leold a biztosíték vagy a FI-relé), a szabványalkotó mégis ezt tekinti a kevésbé biztonságos megoldásnak, mivel a legrosszabb eshetőségre alapoz.
Emiatt viszont védőföldet sem szabad barkácsolni egy kettős szigetelésű szerkezethez, mert jobb megoldást rosszabbra butítani semmi értelme.
-
Upo
addikt
2 eres vezetéknek gyanítom csak az egyik szálát szakítottad meg a kapcsolóval. A konnektorban az egyik "luk" a fázis, a másik a nulla. Ha pont úgy van bedugva a dugó hogy a kapcsoló a nullát szakítja meg, akkor a fázik szál még direktbe rámegy a szalagra. Ha hozzányúlsz, és át tud menni rajtad az áram a föld felé, akkor meg is rázhat! Másik állásban a fázis vezetékét szakítod meg, a nulla megy a szalagra, az úgy nem veszélyes, előzőhöz hasonló esetben nem ráz meg (ha amúgy rendben van az elektromos hálózatod és a nulla tényleg nulla).
Szerencsésebb lenne egy két áramkörös kapcsoló, ami mind a két szálat külön-külön kapcsolja. -
Kernel
nagyúr
A fázisceruza érzékeny olyan áramokra is, ami az emberre ártalmatlan, amúgy is a lényegéhez tartozik, hogy az emberen keresztül működik.
A tápegység primer-szekunder közötti kapacitása (zavarszűrőt is beleértve) ehhez bőven elegendő, még a kettős szigetelésű (nem földeléses) dugasztápoknál is.
A fémházas LED-tápok pedig védőföldes bekötésűek általában, ahol még több kapacitás lehet a hálózat és a kimenet között.
Viszont a védőföld ezeknél nem csak dísznek van, be is kell kötni, akkor már a fázisceruza sem jelezhet, bekapcsolt állapotban sem, dugót forgatva sem, mert így a kimeneti negatív / GND direktben megy a védőföldre.
Látni kell azt is, hogy egy készülék nem a fémház miatt igényli a védőföldet, hiszen lehet egy erősítő stb. fémházas, gyárilag egyszerű (nem földelt) villásdugóval. Máskor meg nem.
Tehát ez nem ezen múlik, hanem a tápegység, illetve trafó konstrukcióján. Amelyik nem teljesíti a kettős szigetelés biztonsági feltételeit, azt csak védőföldes bekötéssel lehet forgalomba hozni. Ezért amelyiken van, azt be is kell kötni.
-
Kernel
nagyúr
Ha szándékosan akarnál ilyen módon zárlatot csinálni, az valószínűleg nem menne könnyen, viszont nem is ajánlható teljes biztonsággal, úgyhogy ez a saját felelősséged, vagy ki lehetne egészíteni még valamilyen szigeteléssel.
(#62816) Attix70
Igen, a másikra gondoltam, ami ugyanott választható:
https://www.tomtop.com/p-e2149-2.html
Csak hirtelen azt hittem, hogy szintén ezt választotta.
-
bandi94
tag
Ha jól látom a képen, meg jól értem azt az oroszangolt, akkor a kondik igencsak alul vannak méretezve.Legalább is nem egészen a 230 voltos hálózatra való. A bemeneti szűrőköndi 400 voltos szokott lenni, ebben 250-es van.Csak azt nem értem, miért nem robbant fel kb egyből? Kár, pedig amúgy nem néz ki rossznak így képről, a kondik sem rosszak nagyon.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Elképzelhető, hogy működik 1 db 1,2 V akkuról is, mert a szuperkapacitás folyamatosan csökkenő feszültséget biztosít, ezért az áramkört úgy kell tervezni, hogy viszonylag tág határok között változatlanul működjön. Vannak más egerek, ami jóval 1 V alatt is működik, tehát ez nem lehetetlen.
Aliexpressen sem olcsó, 1 db-os árut nem is látok most: [link]
Vagy ilyenek vannak például:
http://www.ebay.com/itm/262116177277
http://www.ebay.com/itm/251798811582 -
Kernel
nagyúr
12 V-ot tüntetnek fel, ami épp megfelel 4 db soros fehér LED nyitófeszültségének, de az autóban ennél több feszültség van.
Először meg kellene mérni az áramfelvételt, hogy az autóban mennyit vesz fel, ellenőrizni járó motornál is.
Egyébként én ilyet vettem tavaly, mérete 59 x 40 mm:
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 3 7320U/8GB DDR5/512GB NVME SSD/Radeon 610M/ Notebook.
- Samsung Galaxy Tab S9 / S10 FE + / Ultra - Wi-Fi / 5G / Bontatlan - 3 év gari
- Playstation 4 500GB + Ingyen Szállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- LG UltraGear 32GQ85X-B LED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest