- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pumatom #90821 üzenetére
önmagában sem tudom életre kelteni, azaz órák elteltével sem villog a led rajta.
És ha adnál neki tápot?
Kivitted szabad ég alá, távol fáktól, falaktól, tiszta időben? A GPS hidegindításnál rohadt sokáig tud szüttyögni, ha nem kap rendesen jelet, mire talál fixet.
Sosem használtam még ilyet, de kivenném az elemet (bár annak semmi köze a vevő részéhez, de ki tudja?) és rámérnék/kicserélném. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pumatom #82937 üzenetére
Az elektronikában általában jelentősége van a kontextusnak. Ebben az esetben is többféle alkalmazást el tudnék képzelni, amihez nem feltétlenül optimális ugyanaz a megoldás.
Nem mindegy például, hogy csak jelző LED vagy teljesítmény LED, mekkora teljesítmény, meg ami még kiderül menet közben, hogy valamire nem is gondoltunk.
-
mezis
félisten
válasz
pumatom #45879 üzenetére
Volt egy olyan esetem hálózati kábellel, hogy a szigetelés alatt a sodrott vezetéket pár mm.es szakaszon "megette" valami maró anyag, ami bizonyára a gyártás során került bele. Úgy találtam meg a helyet, hogy szakaszonként kicsit húztam meg kicsit összefelé nyomtam a kábelt, miközben az Ohm mérőt néztem. (Nagyobb áramnál óvatosan, mert ív is keletkezhet !)
-
darvinya
titán
válasz
pumatom #45879 üzenetére
Kábel a gond.
Attól mert nincs szakadás, erenkénti zárlat műszeres mérésnél.
A túl terhelt kábel érszigetelését megeszi lassan, vagy gyorsan.
Ha lassan eszi meg, akkor áthúzások keletkeznek.
Azért jó lenne tudni mekkora a gép teljesítménye, és milyen gépről van szó.Leírtak alapján 5kW-os motornál nagyobb nem igazán jó használ 15m-es 2.5 kábelen.
-
kovy79
őstag
válasz
pumatom #44028 üzenetére
Én is kipróbálnám direktbe és egy másik táppal is.
Nekem is volt hasonló problémám. Látszólag / kimérve minden rendben volt. Kipróbáltam egy másik táppal és tökéletesen üzemelt. Előtte kb fél napig szívattam magam. Annyira felcseszett, hogy kibaxtam a garázs elé (arrafelé van a kuka is) és másfél tonnával kicsit tömörítettem rajta, hogy a kukában ne foglaljon annyi helyet...
Azóta sem értem, de a konyhában már 2 éve működik a másik táppal. -
Kernel
nagyúr
válasz
pumatom #44023 üzenetére
Elég kicsi az esélye, hogy az összes LED elszálljon.
3 db LED van sorosan kötve, azzal sorba egy ellenállás, eszerint kellene méréseket végezni. Hány volt mérhető egy-egy ellenálláson, valamint a LED-eken is külön-külön, lekövetni.
Feszültségimpulzusokra érzékeny tud lenni, főleg amit fordítva kap, de ilyenkor is általában három közül egy lesz zárlatos, másik kettő világít, csak erősebben, túl is terhelődik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #43321 üzenetére
"...majd kb ~ 15-20km után gyakorlatilag használhatatlan"
Ez valóban kevés. Anno a keleti határtól Budapestig csak egyszer kellett átállítanom a Slágerrádió vételifrekvenciáját.
Példának a ClassFM-et tudom hirtelen mutatni:
Ehhez képest tényleg nagyon gyenge a vevőd érzékenysége.
-
mezis
félisten
válasz
pumatom #40744 üzenetére
Ezen az alapon félhetnél igénybe venni a Paksi Atomerőmű szolgáltatását is.
Ha a feszültség nem több, nem kevesebb az igényeltnél, akkor igaz lesz Vlagyimir Iljics Uljanov alias Lenin álma, egyébként Ohm törvénye: áramból mindenki az igénye szerint részesül.
(Már ha képes a rendszer kielégíteni az igényeket.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pumatom #26256 üzenetére
Élettani hatására csak tippelni tudok, de szerintem is ha kirakod magasra az antennát, akkor nem lesz probléma. H150 vagy milyen speckó nagyfrekis koax kábellel meg tudod oldani, elektronikai boltban kapni ilyet.
Amire figyelj, hogy jóféle, nagy nyereségű antennát használj, különben kárba megy a teljesítmény jó része. A leírtak alapján valamilyen körsugárzó kell neked, annak azért van némi költsége, ha jó félét szeretnél.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #26232 üzenetére
A leírás szerint akár 3km-es körzetben láthatja a hálózatokat, azért egy kicsit más a kis 10-15 méterhez képest.
Ha ez igaz, akkor is a vételi érzékenységének a "róvására" írnám inkább, mint az adó teljesítményére. Ha pedig az antenna kint van a tetőn, akkor felejtsd el az aggodalmat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pumatom #26232 üzenetére
Érdekes, hogy ilyen erős wifi rádióhoz mindössze egy gagyi, 6dBi-s antennát adnak. 9dBi körüli körsugárzót tudok hajtogatni drótból, azzal már kb. kétszer annyi hálózatot látok itt a panelok közt, mint egy sima 3-6dBi körüli gyári botantennával.
Ha fontos a nagy hatókör, akkor vehetsz drágább 20dBi körüli nyereségű antennákat, vagy csinálhatsz pl. igen biccós irányított biquad antennát házilag. Ezekben az a jó, hogy a kimeneti teljesítmény növelése nélkül érsz el javulást.
Egy fontos kérdés, hogy pont-pont kapcsolatot szeretnél létrehozni, vagy AP-t üzemeltetni, mert utóbbi esetben omni direkcionális, vagyis körsugárzó antenna kell.dudika10: a vak látta, amit a süket hallott...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #26224 üzenetére
Nem egyértelműen bizonyított az egészségre vonatkozó romboló hatás. Azért talán nem lenne jó a lakiteleki vagy solti adótornyok közelébe költözni.
Akkora térerő már gondotkat okoz.
A 2000mW nincs nagyon túl a mobiltelefonok által "sugárzott" RF teljesítményeken: [link]. Azt meg ott tartod sok alkalommal az agyadtól 1-2 centire.Az sem kizárt, hogy ha elég intelligens egy ilyen adapter, akkor a "szükséghez" igazítja a kimeneti teljesíményét, ahogy ezt egyes mobiltelefonok meg bázisállomások is teszik.
-
mezis
félisten
-
szeva000
addikt
válasz
pumatom #23001 üzenetére
itt szinte bizta rá,de a lényeg a kapcsolási áram...ha nagyon nagy,akkor mindenféleképpen át kell hidalni relével......
De gyere el hozzánk a céghez melózni és meglátod,milyen az,mikor csak relékből-időrelékből kell terveznem egy gépet,mert nem engednek csak S7-300-as plc-t is a legolcsóbb megoldásnak....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #15513 üzenetére
Mindenekelőtt: a LED egy dióda, aminek nyitó irányú karakterisztikája exponenciális. Nem lehet feszültséggel vezérelni, hanem csak árammal. Ezért kell az előtétellenállás.
Érdemes ezt elolvasgatni (angolul van),
...hogy 3v-ról nyílik...
Ez kapásból félrevezető. A kiválasztott áram alapján görbéből saccolni lehet a VF (nyitóirányú feszültség) értékét. Ohm törvénye alapján számolsz ellenállást annak függvényében, hogy mekkora feszültségről akarod használni.
Egy kis normál LED 10mA-t igényel. 12V-nál sorbaköthetsz mondjuk 5 darabot, ezek min ugyanabból a 10mA-ból táplálkoznak. Aztán 500mA/10mA=50. Tehát így gyakorlatilag 50 sor 5 diódából álló fűzért a hozzájuk tartozó 50 ellenállással Tehát 250 dióda fog világítani.
Abban az esetben ha mondjuk 1-2 ledre van 12v-os 1A-es adapter az okoz valami károsodást, melegedést a ledekben, vagy csak egyszerűen felesleges rá?
Károsodást semmiképp, ha van előtétellenállás. Mondhatjuk felesleges, mint ahogy autóakkuról is lehetne táplálni, de minek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #15511 üzenetére
1. LED típustól függő az egyre eső feszültségesés (VF)
2. 6V-ról még meg tudsz "gyújtani" 3 pirosat, de kéket vagy fehéret csak 2-t.
3. 12V-ról mondjuk 6-7 pirosat vagy max 5 fehéret/kéketMindez sorba kötött LEDekre vonatkozott
4. 10db LEDet úgy tudsz táplálni 12V-ról, hogy csinálsz két 5-ös sorozatot külön előtétellenállással, majd mindenestől párhuzamosan kötöd őket.
Ha visszakeresnél pár hete a topikban, sok szó volt LEDekról, ellenállásokról és egyéb konex kérdésekről.
-
zka67
őstag
válasz
pumatom #15105 üzenetére
Vagy van egy olcsóbb megoldás is, ez 5V-15V-ig működik. Elnézést a paint-es rajzért.
Ez pedig úgy működik, hogy a schmitt triggeres oszcillátor bemenetén levő háromszögre hasonlító jelet egy emitterkövetővel kapcsolja a led-re.
100u-47k párossal 5V-ról kb 5mp fel és 5mp lefutó jelet kapsz.
-
válasz
pumatom #11796 üzenetére
A gyári hővezető paszták egy idő után megkeményednek és utána elvesztik a hővezető képességük nagy részét.Nekem ez már természetes,hogy ha notit takarítok akkor cserélem normális pasztára."fémes alapú" pasztát nem érdemes használni még ha jobb a hővezető képességük akkor sem mert viszont zárlatot is okozhatnak!!!
-
-
-
válasz
pumatom #11790 üzenetére
Nos én azt szoktam javasolni,hogy akinek notija van "legalább" fél évente takarítsa ki a hűtését vagy csináltassa meg hozzáértővel.
A notiknak lényegesen kisebb a hűtőjük mint az asztali gépeknek.Némelyiknek olyan kicsi,hogy egy most aktuálisnak mondható nyárfa pihe ha belekerül(ne) 1/3-át letakarná a hűtő testnek. -
And
veterán
válasz
pumatom #11786 üzenetére
Egy szem alkatrész nincs, hiszen a feszültségemelés DC-konverziót igényel. Ilyen integrált áramkörből van sokféle, de körül kell építeni néhány jellegzetes alkatrésszel (induktivitás, schottky-dióda, pár ellenállás és kondenzátor) tehát bonyolultabb, mint egy sima lineár stabilizátor. Azt is figyelembe kell venned, hogy a v2.0-ás USB-portok 5V-os tápja legfeljebb fél amperrel terhelhető, ami konverzió után 12V-on már csak legfeljebb 150..160mA-t jelent (a hatásfok itt sem 100%).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
pumatom #10973 üzenetére
Az az adott generátortól függ, hogy hány Ampert képes leadni?
Igen, minden generátornak van egy maximális teljesítménye, amibő kiszámítható a maximális áram is. DE a motor is képes kell legyen arra, hogy leadja a generátor által megkívánt teljesítményt. Tehát a számításokba bejönnek a hatásfokok is szorzóként.
-
And
veterán
válasz
pumatom #8351 üzenetére
Ha venni akarsz, tessék: [link], [link], [link], úgy általában pedig: [link].
Mod.: hogy hány cellás? Hát ha egyszer 6V-os, akkor háromcellás, mivel a zselés / ólomakksik cellái 2V névleges feszültségűek.
"és hány Ah-t jelent a töltésnél?!"
Ezt nem értem. Az ilyen kivitelű akkuk töltéséről már írtunk, a töltőnek meg nem a rákötött akku kapacitása (Ah) érdekes annyira, hanem a töltőárama, amit biztosítani tud. Az ólomakkukra pedig van egy jellemző maximális induló töltőáramlimit, amelyet nem szabad túllépni. Ez az adott típusra és kapacitásra jellemző, a korábban belinkelt táblázat szépen leírja a benne szereplő gyártmányokra vonatkozó határértéket. -
_ATi_1
senior tag
válasz
pumatom #8279 üzenetére
Igen, a LED-ek normál árammal járatva nem termelnek olyan hőt, amivel számolni kéne.
A párhuzamos kötéssel nem értek egyet ez esetben sem, mivel a LED-ek egyik nagy előnye az élettartamuk. Ha jól van méretezve az ellenállás, nagyon sokat kibírnak, nem kell attól tartani, hogy meghibásodnak.
12V-nál a legoptimálisabb 3-as LED-sorokat csinálni, és ezeket párhuzamosan kötni. Így kb. 2,6V marad az ellenállásra 3,2V-os nyitófeszültségű LED-ek esetén.
Abban sem vagyok biztos, hogy az 500mA-os táp elviszi a LED-eket párhuzamosan kötve. -
_ATi_1
senior tag
válasz
pumatom #8277 üzenetére
Ha 1 nap után nem melegszik, akkor nem lehet gond hosszú távon sem. Ha alul van méretezve az ellenállás, az perceken belül, esetleg órákon belül kiderül a melegedésből.
Egyébként a LED-eket 12V-os terhelésnél nem célszerű párhuzamosan kötni, mert a feszültség nagyobb része az ellenállásokra jut, amit hővé disszipál.
Esetedben kb 9V ( 12V-3V=9V ) -
_ATi_1
senior tag
válasz
pumatom #8275 üzenetére
Szia!
Egy normál LED önmagában szinte semmit sem melegszik, főleg a Te esetedben, kb 30%-os teljesítményen járatva. Az ellenállás akkor lehet veszélyes, ha alul van méretezve. Milyen teljesítményű ellenállást vettél ?
Ha lerajzolnád, hogy milyen módon van összekötve a kapcsolás, és milyen tápra, abból meg tudjuk állapítani az ellenállás szükséges teljesítményét. -
Koczka
tag
válasz
pumatom #8266 üzenetére
fizikailag nincs különbség ha azonos teljesítményűek ( általában ez 0,25W ).
itt találsz előtét ellenállás számítót
egyébként ha tényleg normál típusú ellenállások akkor 20mA-al számolj.
mire akarod használni? -
-
moha21
veterán
válasz
pumatom #8262 üzenetére
70 Kohm az nagyon nagy ellenállás, nem lehet, hogy 700 ohm inkább?
A tápról párhuzamosan mekkora előtét ellenállással vannak a LED-ek? Egyáltalán milyen színű LED-ek? Bocsi csak nem teljesen világos még, hogy mi merre van.
70 Kohm-os ellenállással, ha csak 1 LED lenne sorba kapcsolva a 12V-ra akkor a LED-re csak 1,5 V körüli feszültség maradna, aminél még nem nyit ki.
-
moha21
veterán
válasz
pumatom #8260 üzenetére
Létezni létezhet 70k-s ellenállás, az meg, hogy mekkorát rakunk elé az attól függ, mekkora a táp feszültsége, illetve milyen és hány LED van az áramkörbe kapcsolva.
Én, ha nem számolom rosszul 12 V soros körben 500 ohm azaz 0,5 Kohm ellenállás mellett egy 3V-os LED-en 18 mA folyik át. Szóval a 70 k ellenállás az nagyon nagy ilyen léptékben.
-
And
veterán
válasz
pumatom #8203 üzenetére
Nos, ez három lényeges dologtól függ:
1.) alkalmazott nyitóáram,
2.) elem kapacitása,
3.) ledek kapcsolástechnikája.
A kapacitásból, az elemek soros kapcsolása esetén: t= C / I, ahol:
- t: működési idő [h],
- C: elem kapacitása [mAh],
- I: összes terhelőáram [mA].
Sajnos 3V-os tápeszültséggel a ledeket csak egyenként (külön soros ellenállásokról, rossz hatásfokkal) tudod meghajtani, kék/fehér ledeknél pedig eleve necces az ennyire alacsony táp. Sokkal jobb hatásfokú táplálás alakítható ki kapcsolóüzemű led-meghajtó vagy DC-konverter áramkört használva az elemek után. Nem mellesleg ezek a kapcsolások jobban képesek kihasználni az elemekben tárolt energiát, mivel azoknál a kapocsfeszültség a kisütéskor messze nem annyira állandó, mint pl. egy NiMH-akku esetén.
Jófajta alkálielemek kapacitása kis terhelésnél akár 2,5..3Ah is lehet. 2500mAh-val és ledenként 10mA-es (kezdeti) nyitóárammal számolva kb. két nap folyamatos működési idő jön ki öt ledre, de közben a fényük szépen lassan csökken, ha a soros ellenállásos táplálásnál maradsz. -
PHM
addikt
válasz
pumatom #8179 üzenetére
Upsz, így más a leányzó fekvése, félreértettem a kérdést.
Ha nagy fényerejű ledből akarsz kb normál fényűt csinálni, akkor
csökkentened kell az áramát.
Ezt úgy tudod elérni, hogy nagyobb ellenállást kötsz vele sorba.
A pontos értéket pedig úgy lehet megállapítani, hogy sorba kötsz a leddel
egy 1 Kohmos ellenállást és egy 5-10 Kohmos potmétert, majd a
potit addig tekergeted, míg megfelelőnek nem találod a fényerőt.
Ekkor ohmmérővel megméred a poti ellenállását.
Ez az ellenállás + 1 Kohm lesz az előtét ellenállás szükséges értéke.
Mondjuk én inkább vennék még egy normál fényűt, a nagy fényerejűt
meg elhasználnám máshova. Sokkal egyszerűbb megoldás. Szerintem. -
PHM
addikt
válasz
pumatom #8175 üzenetére
Kezdetnek jó lesz az 1Kohm.
Ha nem félted a ledet, 510 ohmot is használhatsz.
Ha több ledet használsz, érdemes őket hármasával sorbakötni.
Ez esetben előtétnek 330-510 ohmot használj,
a ledek üzemi feszültségétől és a kívánt áramtól függően.
Lacika001: Azért a 10 Kohm kicsit sok lesz... -
Lacika001
aktív tag
válasz
pumatom #8149 üzenetére
Kettesével kellene az 5mm-eket sobakötni, és ezekkel sorosan az előtétellenállást, a négy kicsit meg csak simán sorba az előtéttel.
Tudod linkelni a kiválasztott LED-et, mert úgy egyszerűbb lenne azért.(#8150) szakalistvan A nem jó kimenetem mekkora az egyenfesz? Ha az 1 vagy a 18as (nem tudom melyik a rossz oldal bemenete) lábhoz érintesz egy csavarhúzót mit csinál?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree
- PlayStation 5
- Cyberpunk 2077
- Gurulunk, WAZE?!
- Milyen videókártyát?
- Nyaralás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest