- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Mobil flották
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TGWH
őstag
válasz
#85619712 #78491 üzenetére
A tranzisztorig nem volt gond, kap áramot, kinyit. De a fet-nél amikor annyit ír a tankönyv hogy a p-s pedig fordítva... na de melyik része fordítva...
Az sem segít ám, hogy két professzor mást mondd valamirőlnem máshogy írja le, hanem konkrétan ellentmondd egymásnak a két tankönyv...
Javítani jelenleg biztos nincs se tudás se képzettség. Még jelenleg úgy áll a dolog, hogy vegyél mindenből újat, mert 70 ezer az új, 65 ezer meg a javítás...
Marad tehát az, amerre ment a világ, hogy adott egy kész pc-s alap, kiegészítők, összerakom, és felprogramozom. Igen, analóg elektronikával indít, ezért gondoltam hogy átolvasom. Ha elakadok valahol, mert elsőre biztos nem lesz jó, akkor az adott témát átolvasom még egyszer. Így annyi szabadidőt sem vesz el, lenne még mit csinálnom -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78471 üzenetére
Igazság szerint én sem olyanra gondoltam, vannak egy tokban "tízes" COB power LED-ek (30-33 V) illetve létezik még többféle variáció is.
Érdekesség kedvéért a kapcsolás kibővíthető egy Graetz-hídba helyezve, akkor már a polaritásra sem kell figyelni, mindkét irányban határol:
Ez egy Saeco automata kávégép egyébként, itt írtam róla bővebben is:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3568-3568.html
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78466 üzenetére
Egy 10 darabos sáv világíthat éppen 32 V-ról, felette nem sokkal már tönkre is mehet, ha nem korlátozza az áramot 200-300 mA körül.
Áramgenerátorra való műterhelést lehet csinálni hűtőbordára szerelt tranzisztorral is, vagy több darabból sorosan. Csak a példa kedvéért, alábbi egy 33 V-os Zener-dióda megfejelve egy tranzisztorral:
Ilyen alapon egy tranzisztor, de több soros diódával 66 V vagy 99 V határolóképesség is megoldható (+ a BE feszültség 0,8 V körül), tekintetbe véve természetesen a disszipációt.
Vagy több ilyen 33 V-os egység sorosan. Miután a LED-sor is feszültséget határol egy szinten, ez is ugyanaz, lényegileg.
Egyszerűbb lehet persze soros COB LED-eket összekötni, ha van kéznél 300 mA feletti terhelhetőségű.
-
válasz
#85619712 #78465 üzenetére
Igen, engem is érdekelnének ezek az adatok
A tulajnak egy-egy csík ment 32V-ról, azt nem nézte, hogy hogyan vannak kötve, jól gondolod. Én meg nem mertem leszedni a LCD-t, hogy megnézzem
Sokkal kényelmesebbek azok a TV-k, amiknek a hátulján kívül vannak a LED sorok, nem is értem, miért nem mind ilyen
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78461 üzenetére
Ezeknél a Vesteleknél nincs párhuzamosított LED-sáv, sorban van az összes LED, ami korrekt, illetve túláram sem lehetséges. Mármint soha nem lesz zárlatos olyan sok LED egyszerre, pár darab meg semmi, a driver ugyanannyi áramot tart fenn, mintha mi sem történt volna.
Amikor legalább egy szakadozik, akkor áll le.
Amelyik kétkörös Vestel háttér, az 3 szál vezetéken csatlakozik, ha jól emlékszem (közös pozitív), ezekkel lehet ritkábban találkozni. Most egyéb Vestelekről nem beszélve, élvilágított kínai kijelző stb.
-
-
Laacika79
csendes tag
válasz
#85619712 #78453 üzenetére
Oké megcsinálom holnap a méréseket,kiváncsi vagyok rá.
Hátul már eleve ledes a lámpa elől pedig 2db új 12V-os H4-es halogén izzó van.
(2 foncsoros a lámpatest,egyik projektoros (tompított),másik sima foncsor,az pedig a refi).
Bocsánat még egy megoldás lenne talán,gondolatom szerint sokkal kevesebbet fogyasztanak a Led-ek így azt akár rá lehetne kötni az aksira,talán elegendő lenne a visszatöltés. -
Laacika79
csendes tag
válasz
#85619712 #78431 üzenetére
Láttam sok videôt ahol 4 üteműre de olyat is ahol 2 üteműre tették de hogy hová kötött azt nem mutatták.
Amatőr vagyok elektronika téren ezért kérdeznék még egyet.
A világítás is elég gyengusz ezen a motoron,másnak is volt ilyen problémája.
Na most azt nem tudom hogy mit lehetne vele kezdeni vagy melyik megoldás lenne a jobb.
LED-esíteni sem a legjobb megoldás mert sok a gagyi led,másrészt pedig az alaplapról a világítótekercsekről jövő áram váltóáram,ezt egyenirányítani kellene,nem tudom ez megoldható-e egy egyszerű párszáz ft-os egyenirányító hiddal.
A másik megoldás azerintem az az lenne hogy esetleg át lehetne tekerni a világító tekercseket hogy nagyobb áramot tudjanak leadni esetleg nagyobb fesz mellett ha az is kevéskének bizonyulna (nem hiszem),ezzel szerintem az a baj hogy a lendítőkerék mágneses ereje is befolyásolja nagyban hogy mi hozható ki belőle.
Most adtam el egy Simsont,az e3 éves léttére majd ki pattintotta az első izzót,miután megtakarítottam az izzót és a foncsort belúlről olyan világítás volt rajta már középfordulaton hogy nem hittem a szememnek.
Szóvak ez lenne a másik problémám. -
válasz
#85619712 #78435 üzenetére
Viszont lehet, hogy villan, csak nem látom. Bekapcsoláskor a LED kimeneten látok egy 96V körüli csúcsot, szépen esik vissza 30 köré. És az IC VCC lábán is megvan a 6V, aminek hiánya a belső szabályzó hibája lenne.
A booster áramkörben minden jónak tűnik (alig van benne valami - bejön a 24V, tekercs, Q17 a 24V és a föld között, D27, kodi, kimenet, meg a kimenetrő egy feszosztó az IC Isense bemenetére, ami meg 1,1V-ot produkál. Az IC adatlapján meg semmi nincs az Isense-ről, csak hogy 250mV a limitje. De hogy mit csinál alatta, felette? -
válasz
#85619712 #78435 üzenetére
Azaz, és nem villan. Tehát valószínűleg el sem indul a LED meghajtás, csak van ott a 30V. Terhelésre amúgy leesik 24-re, ha ráteszek egy random csíkot. Az OVP sem üt be, 04-1,1V között mérek, 1,2 felett és 0,05 alatt tiltana.
Gyanús, hogy javítókészletben a FET, és az IC van, meg a diódák -
-
Laacika79
csendes tag
válasz
#85619712 #78425 üzenetére
De most ahogy egyre több videót megnézek erről az "univerzális" fordulatszám mérőről egyre jobban kételkedek abba is hogy helyesen mutat 2 ütemű motornál is,egyik videó alatt irt is erről valaki természetesen nem magyarul.
Az egyik aliexpresszes terméknél ki is van irva hogy 4 stroke az az 4 üteműhöz való,többi ugyan olyan óránál ezt nem láttam kiirva.
Hát nem tudom de se egy normális bekötési leírás és nincs egy normális termékismertető se ahol leirják mihez is való -
válasz
#85619712 #78389 üzenetére
Nekem elég, ha most egyszer megoldom, nem sűrűn van szükségem diszkrét FET-ek beépítésére (konkrétan most először).
A BSS138 helyettesítőjének több helyen olvastam a 2N7002-t, de az is SMD, ellenben az adatlapja tartalmazza a 2N7000 adatait is, ami to-92 tokozású. Ebből gondolom, hogy működésében helyettesíti egyik a másikat, viszont az adatlap szerint nem teljesen azonos a két alkatrész minden adata.
Mivel nem igazán tudok adatlapot értelmezni, Ti viszont igen, ezért kérdem, hogy jól gondolom, hogy a fentebb tárgyalt egyszerű szintillesztő kapcsolásban tudom-e helyettesíteni a BSS138-at 2N7000-el, vagy nem? -
Panthera
őstag
válasz
#85619712 #78382 üzenetére
Szia!
Tényleg Neked van igazad, többnyire a napelemnek a része az érzékelő. (Most nem volt előttem egyik se.)
Az akkuk helyére kötöttem (igaz csak az egyiket). Úgy gondoltam, hogy ugyanoda kötöm majd az összes egységet (tehát párhuzamosan).
Időzítős kapcsoló most is van a teraszon, akkor majd ez is megy rá.#78384 Barret001:
Azt hiszem 1,2V 600mAh akku van eredetileg mellettük. Egy kapcsolós adaptert találtam, amin 3V-ot állítottam be. Csak rövid ideig ment, addig nem tapasztaltam melegedést vagy rendellenességet.Köszönöm a válaszokat.
-
PHM
addikt
válasz
#85619712 #78363 üzenetére
Nagyon régen tanultam, de úgy emlékszem, az ellenállásértékek egymatematikai képlet szerint követik egymást, amit ugye mindkét iránybana végtelenségig lehetne folytatni.
Közben utána néztem, valóban nem taglalják külön 1 ohm alatt a szabványsort.
De ha megnézed, ott van például az E24-es sor, amely összesen 24 értékből áll:
1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.5, 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.4, 2.7, 3.0, 3.3, 3.6, 3.9, 4.3, 4.7, 5.1,
5.6, 6.2, 6.8, 7.5, 8.2 és 9.1 (Ebből a sorból választunk a leggyakrabban.)
E számok szorzatai adják az adott sor ellenállás értékeit.
Na most ez a szorzó lehet 0,1, vagy akár 0,01 is.
(Az alkatrészboltokban manapság többnyire az E96-os sor értékeit árulják.)
+ ha megnézed, valamennyi sor értékei 1 és 10 közé esnek, csak minél magasabb
az "E" utáni szám, annál sűrűbben: [link] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #78350 üzenetére
Azért is fogalmaztam úgy, hogy ritkán, mert nem akartam erre terelni, mint mellékszálra.
De 20 év alatt már van annyi fórumos rutin, hogy valamilyen cseles utalást be kell csempészni, amire később hivatkozni tudok, jelen esetben ez volt a "ritkán" szó.
Nem zárható ki persze, de az 5-gyűrűs valamikor nem pont azért lett kitalálva, hogy az elsőt nullára vesztegessék, hanem az 5 % tűréssornál pontosabb értékek leírására, ami már három (nem nulla) számjegyet igényel, mint pl. 124 ohm és hasonlók.
Igazság szerint, ami itt érdekesebb, az 5-gyűrűs kétféle értelmezése:
- Amikor az első három (nem nulla) számjegyeket kódol és emiatt hátrébb csúszik a többi.
- Amikor lényegileg csak 4-gyűrűsként funkcionál, az 5. pedig egy új funkciót hoz be (hőmérsékleti együttható). -
-
-
válasz
#85619712 #78343 üzenetére
Rohadjonmeg, miértnemvettemészre
Direkt képeket nézegttem, de egyen sem láttam.@ellenállás : Kínaiak szeretnek 1ohm-ot tenni biztosíték helyett. Ha szétég, akkor olyasmi baja lesz, ami miatt a bizti is leolvadna. Ha biztosítékot tettem helyette, akkor 99% szétégett a bizti is... Vagy áramkorlátnak használják.
-
lacam
aktív tag
válasz
#85619712 #78330 üzenetére
Fuh srácok, rohadt sokat tanulok Tőletek. Köszönöm
Tudnál nekem esetleg egy pontos relé típust adni ami passzol ehhez a fenti rajzodhoz? Pont így szeretném megcsinálni.5-12V -os pontra ráteszek egy 9V-os elemet, gondolom az azért kihúzza egy darabig...és kész is.
Köszi.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78231 üzenetére
Én csodálkozom, hogy 15A-es biztosíték van benne! A készülék 6,10 Ampert tud. Nem sok bele az a 15-ös? Azon gondolkozom, hogy kiszedem a foglalatból ami benne van a készülékben, ha az is 15-ös, akkor "nem csak raktak egyet pluszba", hogy legyen, hanem akkor tuti, hogy ez kell... Vagy mégsem?
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78229 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget!
Amúgy ez a buck-boost "konverterünkben" van!
Ma kaptam meg!(Te segítettél pár hete ebben...
)
Nem sok időm volt vele foglalkozni még, de szépen működik.
A 6 Amperes, WiFis, távirányítós változatot vettem meg, és csodálkozásomra kaptam mellé hőérzékelő szezort, +1db ilyen mini biztosítékot, illetve -szerintem- egy egyenirányító védőáramkört is. (Legalábbis én annak vélem...)
Kicsit még meg kell szokni a készüléket, ismerkedni vele, de biztosan nagy haverságba fogunk kerülni! -
-
válasz
#85619712 #78112 üzenetére
Hogyne hinnék neked!
Én erre a mondatra reagáltam: A félveztők nem szoktak korlátozni egy ésszerű határig. Erre írtam, hogy van olyan félvezető, ami nagyon nem szereti a kevés túlfeszt sem.Azt eddig csak sejtettem, hogy van dc konverter egy telefonban, de tekintve, hogy célhardver, nagyon behatárolt körülmények közt működik, azt is elképzelhetőnek tartottam volna, hogy minden alkatrész eleve 4,4V-3,4V működési tartományra van benne tervezve. Aztán ide meg főleg azért járok, hogy tanuljak.
-
válasz
#85619712 #78108 üzenetére
...és tordaitibi: köszi, ezt jó tudni!
Volt már dolgom dc konverterrel, és azért tud az is disszipálni. Másrészt biztosan van olyan félvezető, aminek mindegy, de például a flash alapú tárolók kifejezetten érzékenyek a túlfeszültségre, +fél volttól is meg tudnak sülni. Abból pedig elég sok van egy telefonban/tabletben.
-
válasz
#85619712 #78098 üzenetére
Nem a belsejére gondoltam, tudom, hogy odabent minden max 3.3V-ról megy, ha nem kevesebbről, szóval evidens, hogy van konverter, de pl. a töltő elektronika mit szól, ha 5V-ot kap fordított irányból? Vagy a dc-dc konverter nem fog jobban melegedni, mint ami jól esik neki?
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78051 üzenetére
VRLA = valve regulated lead–acid battery
szeleppel szabályozott savas ólom akkumulátor
És valóban zselés!
Remélem tudtam újat mondani!
Viccet félretlve itt van róla némi infó.Köszi a részleteket!
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78036 üzenetére
Ja! Bocsánat ezt nem írtam...
Nem állandó/üzemszerű töltést akarok végezni a napelemmel. Időszakosan, egy-egy kemping, gyalog- és kerótúra, horgászat alkalmával szeretném visszatölteni az elhasznál szuflát az energiahordozókba.
A Parkside akkukhoz van USB/LED adapterem elfogadható fényerővel ami jól jön egy tábor kivilágításánál, ezért kérdeztelek itt benneteket, hogyan tudom a töltést átvariálni/megoldani. Illetve, vannak különböző nagyon nagy fényerejű lámpáim, amik 18650 és 26650 akkukról működnek. Így a Vapcell S4+ töltőt ki tudom vinni terepre, és tudok tölteni szükség esetén a hengeres cellákból is! (A SkyRC-t nem viszem, az kicsit nagy és drága ahhoz!) És ha már van ez a panel, akkor miért ne használhatnám az autó töltésére is... Ezért lett ilyen komplex a kérdésem a végére...
A 80W-os figyelmeztetést köszönöm! Ez eddig elkerülte a figyelmemet, de így már biztos, hogy az 5A-es verziót veszem meg, mert a 4A-es passzív (semmilyen) hűtéssel akkor 40-50W körül lehet...
Nagyon köszönöm a segítségedet! Ha Debrecenben jársz írj rám és vendegem vagy pár pofa sörre! -
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78032 üzenetére
Köszi, én sem találtam ennél nagyobbat, de nekem is elég az 5A a 100W-os panelhez. Ez így már legalább teljesen "kihasználja"... Ha ténylegesen leadja a 100W-ot a 18-20V-on. A túlméretezés amúgy sem árthat. Egy pozitív dolog azért még van ezen az 5A-es változaton, mégpedig az aktív hűtés! Mondjuk a mérete miatt nemigen kell aludni mellette, de legalább van rajta.
Amúgy a savas akkut nem 14,4-14,5V-ig kell tölteni? Nekem valamiért ez van a fejemben! A maximuma pedig 14,8V.
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78023 üzenetére
Aha! Köszi az infót / tippet!
Nem ismerem ezt a Buck boost-ot, jól hangzik amiket írtál róla! A teljesítmény arány gondolom ennél a technológiánál is megmaradt. Értem én ezalatt, ha rákötök a bemenetre 10V/6Ampert és a kimeneten akarok 20V-ot, akkor azon már "csak" 3Ampert tudok maximálisan elérni, vagy ha 30V a kimenet, akkor max. 2A lesz az áramerősségem? Vagy ha lefelé csökkentek, akkor 20 V/3A-ből lesz pl 10V 6Amper? (Mínusz valamennyi veszteség az átalakítás miatt.)Ólomsavas (12V autó) akkuhoz tudsz ajánlani valami normálisabb modult? Én ezt néztem ki eddig, hátha van erre is valami ötleted!
-
baly81
aktív tag
válasz
#85619712 #78017 üzenetére
Pont én is ezeket a modulokat nézegetem!
Csak nem tudom, mi lenne a harmadik láb az akkun (és a töltőn is), lehet valami kontrollhoz kell és hiányozna...Én ilyet találtam első nekifutásra.
Ezen lehet szabályozni a feszt és az áramerősséget is.
CC/CV
Bemeneti fesz.: 8 - 36V
Kimeneti fesz.: 1,25 - 32V
Áramerősség: max 5A
Hatásfok : 95%Ha a hatásfok valóban 95%, akkor a szolár panel elég ha ~22V-ot ad le, mert a 95%-a 21V, pont annyi amennyi nekem kellene az 5 cellához.
Ha egy ilyen modult beszerelnék a gyári helyébe, a bemenethez tudnék rakni egy DC anya csatlakozót, a kimeneti részhez meg tudnám csatlakoztatni a töltő saját lemezeit/kábeleit, ami érintkezik az akku saruival. Tiszta megoldás lenne...
Ez így működne? A segítségeteket előre is köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #77987 üzenetére
Motortestre megy csak ilyenkor a középső vezeték, ha jól rémlik.
Kondizárlat nem okoz áramütést, mert kettős szigeteléshez a tengely biztonsági szigetelése is szükséges, az áttételbe iktatott műanyag fogaskerékkel (ld. fúrógép), egyéb megoldásokkal, vagy az egész tengely szigetelésével, mint a képen a fehér műanyag cső a védőszigetelés:
A lágyindító bekötésére azért írtam előzőleg, hogy problémás, mert ha így néz ki az alapáramkör (zavarszűrőt lehagytam):
Tehát a kapcsoló irányítja vissza a fékezőáramot lényegében. Ha a piros körnél megszakítjuk és beiktatunk egy lágyindítót (feltételezett nullát is bekötjük) akkor elindul lassan, van benne egy triac, ami végül rákapcsol teljesen.
De kikapcsoláskor mi történik, az már érdekesebb.
-
-
Barret001
addikt
válasz
#85619712 #77974 üzenetére
Gondolom óriási kihívás lenne a mérnök uraknak,egyszerűen szerelhető szerkezetet tervezni...Nem érdekük a gyártóknak! Épeszű ember úgy tervezné meg,hogy a led tálca egyben kivehető hátrafelé,a kijelző bontása nélkül.
De ugye hátha megsérül az is,szerelés közben! Kész haszon -
bajaki
őstag
válasz
#85619712 #77887 üzenetére
Tökéletes lett a megoldásod, sikerült bekötnöm egy ilyen relét (a beszerzése kissé körülményes volt, a helyi villamossági boltban nem volt, végül egy autóhifikkel foglalkozó helyen "kunyiztam" egyet.
)
PS: végül nem ez a jel kellett, elnéztem a bekötési manual-t, hanem a fordulatszám jele.
Nem baj, most már tudom, hogy kell megfordítani a 12V-ot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #77885 üzenetére
Igen, Béka oldala. Bírom nagyon, a szétszedtem írásainak többségét olvastam. Kedvencem nála az "Ákosmesék"
Most megjöttek a mikrofonok Kínából, de ezek USB-sek AGC-t tudó erősítő IC-vel, egész normálisan szólnak. Mondjuk ettől függetlenül majd az egyiket szétszedem, csak itthon hiányzik a céges páka, a céges alkatrészkészlet, stb.
Meg tudom oldani a saját cuccokkal is, csak így kicsit nehézkesebb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #77881 üzenetére
Nem, egy tranyóval nem. Ebből indult ki a történet: http://www.szetszedtem.hu/047mikrofonerosito/micamp.htm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #77876 üzenetére
Na ezt kipróbáltam. De nem értem a dolgot mert a potival oda tudom állítani a tápot ahová akarom a mikrofonnak, a tranyónak meg mindegy, viszont sehogy se volt jó. Szerintem földhurok alakult ki, de nem tudom biztosra mert Windows alatt próbálkoztam ahol valami okból az "eszköz figyelése" nem csinál semmit, így csak a hangerő jelző sáv ugrálását láttam.
Azzal is próbálkoztam, hogy honnan kapja a földet az áramkör, hogy a hangkártyából vagy az USB aljzatból, de nem láttam különbséget.
PROTRON: egy régi, PCI-os Audigy1-es. Most már csak PCIe van az alaplapon. Mondjuk megérett a pihenőre, mert bár Linux alatt gond nélkül tudtam és még mindig tudnám használni, de Win10 alatt állandó kínlódás volt olyan drivert felrakni hozzá, amivel meg is szólal, legalább a következő nagyobb W10 frissítésig...
-
válasz
#85619712 #77840 üzenetére
Közben kijött. És leesett, mi baja.
A végfuck melegszik. Nem kicsit. Alapból ha a 12V-ra adok tápot, akkor semmi nem történik, de ha az always on 12-re, akkor melegszik a végfok, és lerántja a 40W-os tápom.
Na most jól gondolom, hogy ha csak az melegszik, de amúgy semmi más nem füstölt (csak az az 1 bizti), stb., akkor a végfok IC lesz halott? És valaki már forrasztgatta is.
Gondolom ki kéne vennem... -
-
válasz
#85619712 #77835 üzenetére
A tulaj csinálta. Persze meg se mukkan.
FO-nak néztem ez alapján, de élőben látszik, hogy FC301.Tamiya, egy japán cég, modellező/makett cuccokról ismert errefelé (én úgy 20-30 éve hallottam róluk először
) Ez a csati ismeretes Tamiya csatlakozó néven, persze van rendes neve is.
-
-
-
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #77679 üzenetére
Találtam ilyet, de ez utángyártott és nem olcsó.
linkSzervizeket dobott még a gugli, párat megnéztem és azok közül mindegyik vállalt akár tápegységjavítást is, egy telefont megér hátha nem vészes az összeg vagy helyben van.
Találtam még ilyet, de várjál meg egy szakértőt , mert nem tudom neked jó e, amúgy árban nem rossz.
link középen a plusz 12v 2aVagy ebay, kínai, amazon
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #77648 üzenetére
Kapcsolóüzem van benne, de transzformáció nélkül, mintha csak egy nagy primer lenne az egész, illetve párhuzamos kondenzátorával rezonáns kört alkot, amit 20 kHz felett kapcsolgat egy IGBT.
Mint rezonancián rezgő kör, önmagában nincs fázistolása, sőt még a hálózatra nézve kártékony áramcsúcsokat sem generál, mert nincs benne nagykapacitású puffer. Néhány μF szűrés szerepel a Graetz-híd után, ami a kapcsolófrekvencián képez csak alacsony impedanciát, de a 100 Hz hullámzást nem szűri, nem puffereli.
Ebből következően az indukciós főzőlap olyan egyenletesen terhel a hálózati szinuszra, mintha aktív PFC lenne, sőt elvileg annál is jobban.
A bemeneten lévő LC-szűrők segítségével a zavarszűrés mellett a cos φ is nagyjából elrendezhető, úgyhogy nem tűnik vészesnek, a hálózatra nézve.
Plusz egy kis segédtáp, ami a vezérlésnek ad feszültséget, de az minimális teljesítményű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #77641 üzenetére
Igen, de 4-600uF ott van minden PC táp elején. Irodákban, ahol sok számítógép meg modern lámpa van felszerelve, ott komoly probléma az eredően kapacitív fogyasztás.
Anno mikor fősulin méréseket végeztünk, ott külön AC generátort kellett használni, annyira torz volt a hálózati feszültség jelalakja a sok kapacitív fogyasztó miatt.
-
zozogtti
tag
válasz
#85619712 #77634 üzenetére
Most rendeltem töltő modult a hestore-ból 230 forintér
majd azt beleoperálom.
[link]
Az lenne még a kérdésem hogy a töltőmodult ugyebár közvetlen az akkura kell kötni.
Akkor mi történik ha a töltőmodulból a töltőfeszültséget bekötöm az égett tranzisztor után ?
Megbolondul a rendszer vagy úgy is működhet a dolog ? -
PitLee
őstag
válasz
#85619712 #77624 üzenetére
Előtúrtam a tabletet (azon van csak kamera) és megpróbáltam lefotózni csak az érdekesség kedvéért, szerintem valami smd-s miskulancia lesz ez.
https://postimg.cc/gallery/Vk15WD1
Amúgy kíváncsi lennék mi van benne, de tuti elrontanám míg kiszedem -
-
Plehboj
tag
válasz
#85619712 #76976 üzenetére
Abban tudnál még segíteni, hogy leírnád, hogy az általad ajánlott Mosfet kapcsolót hogyan kell bekötni ? Az usb kábel milyen színű vezetékeit forrasszam és hová ? És ez a megoldás megakadályozni az áram visszaszivárgását az usb tápkábelein kívüli vezetékeiben is ? Gondolom ez miatt nem reboot-ol a gép, mivel valahonnan áramot kap, még akkor is, ha elvágom a piros tápkábelt.
-
-
törölt tag
válasz
#85619712 #76952 üzenetére
Szuper, köszönöm szépen. Akkor ez lesz a tökéletes megoldás.
And:
Ilyenem van itthon, de erős kétségeim vannak a 3A-t illetően. Bár papíron tudja, de mintha olyat hallottam volna, hogy kissé túlbecsülték az értéket a gyártók.tordaitibi:
"De szeintem a kollega a szorszal hasogatasa helyett tegyen be egy si diodat nyitoiranyba."
Az miért szörszál hasogatás, ha 12V-ot akarok 12.8 helyett?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Milyen videókártyát?
- Gyúrósok ide!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- LEGO klub
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- MotoGP & WSBK
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 256GB SSD Win11Pro 2,5 év garancia
- P1 Gen3 15.6" 4K UHD OLED érintő i7-10875H T1000 MaxQ 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest