-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TGWH
őstag
Két dolog felmerült bennem.
1, külföldről rendelt szélturbina alkatrész nem lenne jó? Olcsó.
2, többszörös áttétel miért nem jöhet szóba? -
TGWH
őstag
válasz
#85619712 #78500 üzenetére
Na. Most van rá időm, bocsánat.
Na így most már én sem értem
Kiürítésre csatornája össze van kötve, egyik mindig ellentétes polaritást kap, így alapból folyik áram benne, akár n-es akár p csatornás, eddig oks.
Növekményes n zár alapból, p meg nyitva van, ez tuti.
Vagy csak túlbonyolítom, és annyi az egész, hogy növekményes p-s kap áramot, pn átmenet vezet, majd ahogy veszed el a feszt, úgy negatívabb lesz a p-s réteg, és elzárja a csatornát? Az n-s meg alapból nem kap elég feszt, tehát nincs elég kraft hogy np átmenet között fesz indukálódjon, de több fesz hatására vezetni kezd a csatorna?
Maradok annál, hogy a jFet és a kiürítéses mosfet n és p csatornás mindig alapból vezet, valamint növekményes n-es alapból zárt, a p-s meg nyitva van.
Kössz. -
TGWH
őstag
válasz
tordaitibi #78494 üzenetére
Elfogadom, mert zavar hogy nem tudom nyitva van-e alapból vagy sem. Azaz melyik van nyitva a 6 közül
csak hogy tudjam hogy működik.
Aryes. Oké, kössz
az a baj, hogy pl. cserélték az ablakokat, nekem kellett elmagyarázni miért ne úgy csinálják... mindenbe bele kell ásni magad egy bizonyos szintig, legalább hogy ne rontsa el a ,,szaki''.
-
TGWH
őstag
válasz
#85619712 #78491 üzenetére
A tranzisztorig nem volt gond, kap áramot, kinyit. De a fet-nél amikor annyit ír a tankönyv hogy a p-s pedig fordítva... na de melyik része fordítva...
Az sem segít ám, hogy két professzor mást mondd valamirőlnem máshogy írja le, hanem konkrétan ellentmondd egymásnak a két tankönyv...
Javítani jelenleg biztos nincs se tudás se képzettség. Még jelenleg úgy áll a dolog, hogy vegyél mindenből újat, mert 70 ezer az új, 65 ezer meg a javítás...
Marad tehát az, amerre ment a világ, hogy adott egy kész pc-s alap, kiegészítők, összerakom, és felprogramozom. Igen, analóg elektronikával indít, ezért gondoltam hogy átolvasom. Ha elakadok valahol, mert elsőre biztos nem lesz jó, akkor az adott témát átolvasom még egyszer. Így annyi szabadidőt sem vesz el, lenne még mit csinálnom -
TGWH
őstag
Ahhoz hogy én rakják össze egy Raspberry-t, kellene vagy tíz év, meg pár diploma, vagy azzal egyenértékű tudás.
Napelem meg ami arra rámegy, na az összehozható nekem is. De pusztán analóg technikával adatot kinyerni és pc-re küldeni, na az nekem már necces lenne, azért 40-50, de inkább több alkatrészt összekötni, na annál egyszerűbb egy olcsó Ardunio.
Tranzisztor az analóg, két diódával helyettesítették a könyvekben, miért fontos ez?
Táp, passz. Miért?
Annyira még nem olvastam előre, megrekedtem a fet-eknél. Hogy működnek akkor? -
TGWH
őstag
Sziasztok.
Nagyon felületesen olvasva a témát, felmerült bennem egy-két kérdés. Tényleg csak addig akarok eljutni, hogy pl. pc alaplapon melyik kis alkatrész mit csinál. Olvasmány szinten, csak hogy nagyjából tudják róla. A távoli cél a Raspberry pi vagy Ardunio programozása. Bocsánat ha belegázolok a hagyományos elektronika felé húzó lelki világokba, de szerintem az már a múlt. Tényleg jó lehet analóg alkatrészeket összekötni, de hogy világít meg villog, az tanulási célra első osztályú, de másra nem jó. Ahogy néztem, a bonyolultabb kapcsolások már integrált elemeket tartalmaznak, vagy nagyon sok alkatrészből állnak. Raspberry-ra meg írsz egy programot és villog. Persze, azt is össze kell rakni.Szóval a kérdés, FET-ek. Jól gondolom hogy így működnek?
jFET n vagy p jelű van, alapjáraton mind a kettő vezeti az áramot. N-es kapuja - feszt igényel, minél nagyobbat, annál jobban lezár. P-s + feszre zárja magát.
Mosfet két fajta van, növekményes önzáró és kiürítéses önvezető. Növekményes alapból zár, nem folyik benne áram. N-es + feszre kezd el kinyitni, P-s - feszre. Kiürítéses alapból vezet, n-es - feszre zár, p-s meg + feszre zár.
Nem nagyon világos, jól írtam le a működésüket? Mert a p-s növekményes másrészt meg mint ha alapból nyitva lenne, mint ha áramot vezetne.
Jól megkeverték az biztos, led egyszerűbb, - feszre nyit ha a - felére kötöd...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- Diablo IV
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- One mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kuponkunyeráló
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged