- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #83410 üzenetére
Most is kifizeted, csak nem villany és gáz számlának hívják, hanem útdíjnak, súlyadónak és egyebeknek. Ingyen nincs semmi. Ami felháborító az egészben, hogy az úszó medencét a milliomos ugyanazon a rezsicsökkentett áron fűti és világítja, mint te a minimál béredből.
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #83374 üzenetére
Koszi neked es a Dr úrnak is.
Az egyik packot akkor meg is tudom csinalni es majd a 2.-nak veszek 5 db-t.
A linkelt leírás nagyon szuper. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83338 üzenetére
Nem az elvedet akarom kifigurázni, de nekem az elmúlt 4 évből az a tapasztalatom, hogy tényleg nem tudjuk hogy pontosan milyen állapotban vannak belül a vezetékek, pláne hogy a kollega mondja hogy más szakaszokon simán határon volt terhelve a rendszer.
Amikor ilyet szétbogozok 30 év távlatából, kivétel nélkül mindegyikben szenesedést találok az összetekert szakaszon, mert ugyan az elméleted szerint jól is meglehetett anno ezeket csinálni, de nem mindenhol sikerült. Ahol nem sikerült, ott meg sokszor akkor derül fény rá, amikor már késő.Nagynénémék építészmérnökök, megbízható haverjuk csinálta a villanyt a nyaralóba 40(!) éve. Annó nem volt tervben hogy az emeleten bojler és mobil klíma egyszerre járjon, nem úgy alakították ki.
Csak hogy amikor elkezdték ezeket a berendezéseket egyszerre használni kb 10 éve, senki nem nézett már utána a hálózatnak. Az hagyján hogy a bojlernek nem működött egy idő után a hőfok szabályzása és simán túlhevítette a vizet, de persze mivel a 40 fokos kánikulában a mobil klímát is ugyanarra a másfeles alura kötötték felfűzve, a bojler dugalja mögött teljesen el volt égve a vezeték pár év elteltével, a lépcsőháznál meg szenes és töredezett volt az ilyen általad nagyra tartott kialakításban a kötésen belül a vezetékek.
Amúgy csak azt vették észre hogy időnként levágja a 10A kismegszakítót, szal nem azért szóltak mert hogy "baj" észleltek volna, hanem mert nénémet aggasztotta hogy vizes helyiségben a dugalj nem volt megfelelő védettségű...aztán jött a fekete leves.A fentebb általam írt, panel házban szikrázós történethez (aminél a kötődobozok is szikráztak) hozzá tartozik hogy a 60 éve megszerelt folyosóra helyezett lakás elosztónál, az 3db olvadó betéteket letekerve, majd lebontva az elosztó fedelet, alatta teljesen elkozmált nulla sín volt, mivel a meglazult kötés szépen kikezdte ennyi idő alatt. Pedig semmi rezonanciát keltő elem nem volt az épület környékén, ami rásegített volna meglazulásra.
Értem én az elméletet, csak mondom és írom, inkább egy átlagosan rosszra készülök. Ez nem vészmadárkodás, arra ott van ilyenkor a feleség.
Amúgy a kollega írta is hogy folyamatban van, tehát nem toszigáltam hogy "feleslegesen" hívjon ki szagembört.De én tartom magam ahhoz, hogy inkább ma hívjon ki mindenki akinek van 60k hufja egy szagembört hogy legalább az elosztót minimálisan, meg az elágazó dobozokban kötéseket felfrissítsék, mint hogy azt amire úgy is tudja hogy költeni kell már csak akkor jusson eszébe hogy megcsináltassa, amikor már késő.
Elég az ha a 600 forintos LED izzókat a hálózati ingadozások miatt 3 havonta cserélni kell a tervezett 2 év helyett. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83330 üzenetére
Szakmabeliként az ilyen "10 évig ment, ne piszkáld" dolgokat nagyon sürgősen el kéne felejteni.
Inkább ne legyen 1 napig áram, de legyen egy legalább minimálisan biztonságos rendszer mint hogy random pillanatban okoz zárlatot meg gyűjtsa be a port-->aztán a fa dobozt...
Havernál pl most karácsonykor adta meg magát a "30 évig ment, nem kell piszkálni"' rendszer, szerencsére a lámpa villódzások közepette még azelőtt lekapcsolta a mérőóránál lévő megszakítót hogy a nulla szakadgatás miatti zárlat elvitte volna a TV-t. -
Daszkalosz19
aktív tag
válasz
Donki Hóte #82976 üzenetére
Hát köszönöm!
Egy próbát megért,hátha valaki tud segíteni!
De nem adom fel :) -
válasz
Donki Hóte #82943 üzenetére
- Közös hangerőszabályzás lesz (nem emléxem, mekkora a poti, de az is tuti, hogy ki nem szedem
)
- Kondi van az erőlködő bemenetén (ez a múltkori halott autórádió lesz, már működik, és egybe van kötve a 3 jack jelenleg)
- Soros ellenállás akkor a poti elé fog kerülni, köszi -
Truman
senior tag
válasz
Donki Hóte #82935 üzenetére
Igen ezt már korábban megtaláltam, pont így akarom én is ahogy a rajzon van.
Csak azt hittem van könnyebb út is. -
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #82928 üzenetére
T4?
-
válasz
Donki Hóte #82858 üzenetére
Nem tudod elképzelni? Pedig az emberi hülyeség határtalan.
Kinnt terepen, konnektortól 3 kilométerre a vaksötét pusztába őrködtünk 2 hónapig.
Szereztem egy 250W PV panelt, vettem egy töltésvezérlőt, a munkáltató rendes volt mert adott kölcsön egy zsírúj 12V/140Ah akkut.
És volt éjjel ledes világítás, lehetett telefont tölteni, volt az őrkonténerbe éjjel világítás.
Majd a kollégák 1 hét tökéletes működés után jelezték hogy valami nem stimmel, alig 1 órát megy éjjel a ledes térvilágítás és lemerül az akku.
Kimegyek mondom megnézem és mit látok...,
Valamelyik színbarom kihozott egy 2kW invertert, kávéfőzőt, erre a többiek hoztak mikrót, meg egy rezsót.
Jó hogy nyár volt mert hozták volna az olajradiátort is meg talán a mosógépet is.
És mivel a kollégáim 99,99%-ban egységsugarúak, a maradék mérési hiba,
nem tudtam nekik elmagyarázni hogy az 1kW rezsó 1 óra alatt leszopja az akkut.
"Dehát ott az nagy akku meg az inverter..! csak ezt hajtogatták.
Meg se próbáltam velük megértetni a P=U*i defimíciót és én voltam a szemét meg nem akarom a jelzőket idézni mikor bepakoltam az akkut meg mindent egy lakatolt vasdobozba és a kijövő 12 voltot lekorlátoztam, ha 5 ampernál több volt a fogyasztás akkor letiltott. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82858 üzenetére
Ilyen görbék inkább elvi összehasonlítást szolgálnak, esetleg mérnöki tervezést támogatnak, noha nincs kizárva, hogy szépítenek a gyártók itt-ott.
De itt a témában is a kérdés-válasznál a feltüntetett adat elvi jelentésére gondoltam elsősorban. Hogy ebből mennyi az igazság, más kérdés.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82856 üzenetére
Ilyen kisütési áramokat lehetne éppen átlagáramként is értelmezni (ha fix ellenállás a terhelés, nyilván csökkenő az áram), de elképzelhető, hogy az ábrát stabil áramon értelmezik.
Ez nem nagy feladat, magam is készítettem olyan áramgenerátoros, aktív terhelést, ami állandó, stabil árammal süt ki például egy Li-ion akkut 2,5 V-ig. Így egyszerűen az idő mérésével tudom számítani az Ah-értéket.
Lehet, hogy ezeket a görbéket is így veszik fel:
-
rostiron
őstag
válasz
Donki Hóte #82826 üzenetére
Közbe kipróbáltam, ez olajos szerintem. Mind a kettöből kifújtam egy kis adagot, a Motip elpárolgott, de ez nem olajos, csúszós maradt. A szaga is más. Befújom a potit azt meglátjuk.
-
darvinya
titán
válasz
Donki Hóte #82719 üzenetére
8x8-asról ír, foglalat méretről nem.
Amúgy régi szabványú kapcsoló belső, ami 5.5-ös. -
válasz
Donki Hóte #82700 üzenetére
Köszi! Hasonlókat olvastam, de rajz, az sehol nem volt
@pjen : Hát, kérdés milyen - ez valami 80-as évekbeli cucc, szerintem át köll kötni
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #82700 üzenetére
A legtöbb olyan, hogy csak be kell tenni a ledcsövet, a gyújtó helyére pedig egy rövidzárt, sok ledcsőhöz adják is .
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #82639 üzenetére
Akkora hangszórócskáktól az is szép teljesítmény!
-
válasz
Donki Hóte #82636 üzenetére
Annak a dobozkának meg a benne lévő 15W hangszóróknak bőven elég egy 2x2centis PAM8610-es panel. [link]
Ha esetleg valaki megküldi 300wattal, feltétlenül számoljon be az eredményről.
Darvinya azt írta hogy egy szabvány autós fejegység rendesen meghajtja, az hídba pontosan annyi amit a PAM modul tud, saccperkb. 15W.
600Ft+postáért vettem Vaterán, több darabot, nem egy JLH de egészen hallgatható, ilyen helyre tökéletesen megfelel. -
darvinya
titán
válasz
Donki Hóte #82636 üzenetére
Nemcsak autóba, hanem inkább szállíthatóként.
Mondeo hangrendszere ennél több, s még is ki tudja hajtani. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #82587 üzenetére
Akkor ez így rendben is van, ha nem hagyod rajta túl sokáig, baj nem lehet.
Én ha sima feszültségre beállított tápegységgel töltök, akkor mindig rákötök egy ampermérőt, és a kezdő áramfelvétel tizedénél szakítom meg a töltést, kb akkor van feltöltve az akkupakk.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #82587 üzenetére
Elég lenne 12V töltőfeszültség,és akkor az akkunak sem lesz gond.Nem sok kapacitást vesztesz,és élettartam hosszabbító hatása van.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #82582 üzenetére
Azért "bolond"biztosabbá tehetnéd 3 sorba kötött diódával, az levinné a feszültséget a nicd töltő 14,4 voltjáról 12,6 voltra, ahogy ezt előttem is ajánlották. Sőt ha ilyen hőbiztosítékot tennél minden cella soros összekötője gyanánt, mindjárt nyugodtabban aludhatnál.
-
PHM
addikt
válasz
Azért ha mást nem is, a töltőfeszültséget mindenképpen maximálni kellene 12,6V-on.
A BMS modul csak balanszíroz, azt is viszonylag kis áramon teszi, valamint lekapcsol,
ha valamelyik cella feszültsége meghaladja a 4,25V-ot.
Az viszont nem tesz jót a celláknak, különösen ha már nem újak.
(Tapasztalatom szerint előfordul, hogy az öregebb cellák már akár 4,2V-os
cellafeszültségnél elkezdenek "átereszteni". Ez abból áll, hogy 4,15-4,18V-nál
megáll a cellafeszültség emelkedése, s onnantól a töltőáramot elfűti a cella.) -
Barret001
addikt
válasz
Ha nem léped túl a feszültséget,és az ampert sem,mi baj lehetne? Persze ijesztgetni az lehet!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82558 üzenetére
Elektronikus potméternek is nevezték régen, DC-vezérelt feszültségosztó. Ilyen persze manapság is van, csak ezek a régi megoldások kicsit másképp működtek, analóg módon. Ha ez is olyan.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #82464 üzenetére
Cink lesz az. Kis darabot sósavba, de óvatosan mert a sósav "forrni" fog és fröcskölni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ha sósav ugyanúgy szétrágja, mint a szárazelemből származó cinket, az is jelenthet valamit.
-
törölt tag
válasz
Levágsz egy darabot, felhevíted jóval 200 fok fölé és ráütsz egy nagy kalapáccsal, ha porrá tudod zúzni akkor cink.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #82384 üzenetére
A kábel nem elég, trafo is kell. Lehet a 10Hz is hiányozni fog.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82388 üzenetére
Természetesen ez megoldott, hiszen amit hallgatsz, az nincs némítva és megy tovább a REC Out-ra is. A magnó kimenetét sorosan 6,8 kohmos ellenállással gondolták védeni a leterheléstől.
Tape Monitor funkció pedig itt nincs.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #82383 üzenetére
Mert abban az eszközben, ami inaktív bemeneten van, a rövidre zárt bemenet az eszköz kimenetén zavart okoz.
Jelen esetben, ahogy fentebb írtam, a kazettás magnó kivezérlés jelzője "bezuhan".
Egy +3dB jelszintről ~-3dB jelszintre.Példa:
Aux bemeneten zenét játszom be a PC-ről. Magnóval rögzíteném a zenét.
A magnó bemenetre megérkezik a jel az erősítőről. Felvétel módban a magnó a bemenő jelet továbbadja a kimeneten is. Igen ám, de a kimenet közben az erősítő miatt testelve van. Az eredmény az, hogy miközben azt látom, hogy -3dB a felvétel kivezérlése, a valóságban +3dB már, csupán a kivezérlésjelző is rosszul jelezi ki a testelés miatt.
Vagy egyszerűen csak szól valami az Aux bemenetet használva én pedig csak fejhallgatón a magnót használva keresek valamit a szalagon. Ilyenkor is alig mozdul a kivezérlésjelző műszer. Előbbi esetben probléma, utóbbi esetben csak zavaró tényező a nem aktív bemenetek testelése. -
válasz
Donki Hóte #82336 üzenetére
Azt írta a fórumtárs, hogy egy tápról etetve a teljes szegmenst működött neki, szóval a vezérléssel nem lesz gondja.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #82176 üzenetére
Legegyszerűbben egy ilyen töltővel tudod megoldani szerintem, ahogy Dr Szilikát is említi. Van benne cc/cv modul plusz van visszajelző led, amíg piros tölt, ha zöldre vált fel van töltve. Az akupakkra teszel egy aljzatot, ezt meg csak rádugod ha tölteni szeretnéd. Alig, bangoodon is elég jó áron adják.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82176 üzenetére
Ahogy említettem 12,6 V / 16,8 V stb. végfeszültségű CC/CV töltő kell hozzá csak.
Ilyeneket lehet rendelni akár dugasztöltő formájában is, de egyszerű lehetőség az XL4015 vagy hasonló megoldás, plusz egy laptoptáp. Vagy mint nekem van egy 24 V-os monitortápom is. Vagy valakinek van labortápja, azzal lehet közvetlenül is.
Egy laptop töltése is így működik, van egy külső "nyers" feszültség, ami magasabb, mint a cellák összege. Ezt a laptopban lévő áramkör szabályozza le az akku szintjére.
Többi az akku házába integrált BMS dolga, hogy a feszültség egyenlőtlen eloszlása esetén közbelépjen. Ennek kétféle módja lehet. Vagy szimplán megszakít a BMS, ha gond van.
Vagy 4,2 V felett kisütőellenállást kapcsol a túlszaladó cellára és így igyekszik visszahúzni, de ez inkább a kínai BMS-re értendő, amit balanszírozó funkcióval reklámoznak. Laptop BMS-nél csak láttam már fotón ilyet, hogy előfordulhat, de nem ez a jellemző.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82167 üzenetére
Sokszor leírtam magam is, BMS modul soha nem töltő, nem szabályoz töltést egyáltalán, CC/CV töltési metódust (ami szükséges a szakszerű 100 % töltéshez) nem biztosít.
Ahol ezt írják:
Ebben a formában hülyeség. 3S BMS dolga, hogy 12,6 V felett megszakítja a töltést, pontosabban három közül bármelyik cella 4,25 V felé ugrana, azonnal le kell kapcsolnia.
Bármelyik cella 2,5 V alá merül, akkor is megszakít. Ebben az esetben a visszakapcsolásnak két módja van: terhelés nélkül még "magától" visszamászhat 2,5 V felé egy cella, amire a modul ismét vezetésbe kapcsol. Vagy töltőfeszültséggel lehet ismét aktiválni, de csak normális töltővel.
Ilyen például egy XL4015 CC/CV modult töltésszabályzóként beállítva, pontosan 12,6 V végfeszültségre és valamennyi áramkorlátra. Mivel az XL4015 áramkör MOSFET-kapcsolós, már 12,7 V vagy határesetben akár 12,6 V betáppal is tölthet, de ideális esetben néhány volttal több menjen a bemenetére, legalább.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #82167 üzenetére
A feszültség ha magasabb mint a 3 akku összesen,akkor már tölt! Ez tapasztalat. Ez BMS hiba lesz.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #82122 üzenetére
Háát, sima kábelben folyamatos mozgatáshoz valszeg vastag drótok vannak.
Illetve ezek a fonás miatt eléggé keresztbe is mennek és nem csak egyenesen, vagyis a tényleges hosszhoz képest sokkal hosszabb szálak vannak benne így csökkentve a "törés" rádiuszát. Megnézném a javasolt boltoban az olyen fonatokat a biztonság kedvéért.
Persze lehet hogy a ténylges szál hossz nem számít, csak tippelek. -
krisztianAMG
senior tag
válasz
Autoalkatreszboltban tudsz ugyan ilyet venni. Ugy tudom foleg gazdasagi gepekben hasznalatos (vagy volt regebben), "testkabel" a neve.
-
pjen
félisten
válasz
A Henshel nek mintha lett volna ilyenje. Lehet tévedek.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #82106 üzenetére
Szeritnem veszel egy sima rézkábelt, lehántod a burkolatát és ugyan ott vagy, csak olcsóbban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82102 üzenetére
Ilyeneket szoktam rendelni:
https://www.aliexpress.com/item/32785798704.html
https://www.aliexpress.com/item/1005003275817496.htmlSzükséghelyzetben sodrott rézhuzal, lebontott szigeteléssel is működik. Gyantázva, illetve egyéb folyasztószerrel.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #82102 üzenetére
Ónszívó szalag esetleg rézharisnya néven van hasonló. Pontosan mire kell?
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #82080 üzenetére
Újra az iskolában érezheted magad és még vizsgáznod sem kell!
-
sisi22
aktív tag
válasz
Donki Hóte #82054 üzenetére
Nálunk tegnap vagy 8-10 alkalommal elment az áram, 5-30 másodperces időtartamokra.
Az érdekes az, hogy a háromból csak egy fázison, de mindig ugyanazon
A tavvezeteket meglengette a vihar, az egyik vezetek (fazis) valoszinuleg kozeli fahoz ert, foldzarlat, automatika leold es gyorsan visszakapcsol, ha megint (meg mindig) zarlat van, akkor leoldas utan fel percet var a visszakapcsolasra. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #82005 üzenetére
a sztem csak a belyeggyujtemenyedt akartak megnezni
mi is szineztuk filccel, de az lejott (alkoholos filc meg meg akkor a nyugat opiuma volt). kesobb jartunk be a majakovszkiba a tungsram markaboltba, ott volt mar lakkozott szines izzo is csak penzunk nem nagyon volt.
kicsit illuziorombolo mikor vege a zenebonanak akkor ket szam kozott is ugyanugy villogott.
amugy amikor szol a zene akkor teljesen olyan mintha arra villogna. plane ha szinenkent tobb fele patron volt es nem szinkron villogtak (ma mar be merem vallani, a suliban a hatso folyosokon kiszedtuk a neonok alol a patronokat mert valogatni kellett melyik a tuti). -
tillatrilla
senior tag
válasz
Donki Hóte #81954 üzenetére
Hú,hát nagyon szép kijelzője van!! Mindig imádtam az ilyen megoldást
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81979 üzenetére
Köszönöm hogy segíteni próbáltál.
Hagyjuk a dolgot, ne küzdjünk vele tovább.
Köszi mégegyszer. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81977 üzenetére
Először is köszönöm, hogy foglalkoztál a dologgal.
Az igazat megvallva nekem furcsa volt a magnódnál a szervizkönyvben feltüntetett 1V. De láttad, ezt írta.
Nekem azért volt furcsa, mert a sajátjaimat nézegetve az AZ6 könyve 500mV, az BX-707 400mV, a BX501 500mV jelszinteket ír. Elképzelhető volna, hogy a nálad feltüntetet 1V rms érték a szinuszhullám két csúcspontját jelenti, de mérni a 0 és +/- közötti értéket tudjuk? Mert akkor az valóban csúcsponton 500mV és akkor máris klappol a dolog?
Mert úgy akkor pont kijön a megfelelő érték.
Azt akarom ezzel mondani, hogy szerintem 0.5V lesz a megfelelő jelszint nálad is csak becsapott engem az 1V rms jelzés. -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81962 üzenetére
Köszönöm. Ugye a kivezérlésre alapozni azért nem tudok, mert egyrészt nem elég részletes és nem biztos, hogy pontos. illetve más-más normánál máshol van a 0dB mágneses fluxus referencia. Service manual-ok is a mért feszültségeket adják meg beállításhoz emiatt.
Például esetedben 1V(rms) 0dB kimeneti jelszintnél, ha -1dB lesz a szint, akkor már 0.89V(rms) lesz csak mérhető a kalkulátor szerint. Ez ugye esetünkben 10% feletti különbség, ami elég sok szerintem. Szóval emiatt lehet fontos műszerrel mérni a felvételt.
Köszönöm, hogy segítesz. Tudom, nem vagyok egyszerű eset.
( A pszichológusom is sírva kért, hogy ne menjek hozzá többet)
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81959 üzenetére
Természetesen várok, ha leszel olyan kedves és így csinálod meg.
Nem akarok visszaélni a lehetőséggel csak elmondtam, hogy szerintem így volna a legpontosabb. Persze Te jobban értesz ezekhez, ha másképp jobb, akkor legyen úgy. -
törölt tag
válasz
Az igen, ez már magnó. Gratulálok hozzá.
Igen, ez 250nWb/m szabványú. Látszik a dB skálán is.
Szerviz manual szerint 50kohm (47k-52k) ellenállás kell a kimenetre a pontos jelszinthez.
Ugyanez, pontosabban 47kohm kell például az öreg Pioneer Ct-506 beállításánál is.
Én ezeket úgy oldottam meg, hogy 2db rca csatlakozó belsejét használom csak 1-1db ellenállással átkötve. Az ellenállás két végén pedig tudom mérni a feszültséget.
Ha jól látom a doksit, akkor nálad a 0dB az 1V (rms) lesz.
[kép]Én úgy csinálnám a felvételt, hogy miután "Source" bemeneten beállítanám a körülbelül a kijelzőn a 0dB, kimeneten az 1V jelszintet, elindítanám a felvételt valahol a szalag 5. perce körül. Átváltanék "Tape" forrásra, így pontosan azt a feszültséget mérném amit a magnó visszaolvas a szalagról. Tovább finomítanám a Rec Level/Balace értékeket, amíg a visszaolvasott jelszint is biztosan 1V-ot mutat mindkét csatornán.
Ha a magnó Playback része referenciaként működik, akkor biztos lehetek benne, hogy a szalagon is a megfelelő szintű jel van, ha a kimenet azt adja vissza.
Ezután úgy ahogy van leállítanám, visszatekerném a szalagot és immár a pontosan beállított értékkel elindítanám a rögzítést.#81956
Hát ja, a pc sokszor zajosNekem szerencsére van usb bemenet a D/A átalakítómon. Ilyenkor jól jön.
-
válasz
Affene, néha nagyon tudom utálni ezt a hobbit
Korábbi hsz-emben leírtam, hogy csak asztali CD játszóról érdemes felvételt készíteni beállításhoz használandó kazetta céljára.
De mivel a kérdezőnek nem volt jó a 400 Hz, amit tudok CD-ről felvenni, hanem 315 Hz-t kért, amit csak PC-vel tudok előállítani. Viszont úgy látszik, hogy a PC hangkimenete nem tökéletes, hallatszik egy kis zaj az AudaCity által lejátszott hang alatt.
Van ugyan D/A átalakítóm, de a PC-n nincs se koax, se optikai digitális kimenet, a D/A átalakítón meg nincs USB bemenet, szóval ezt nem tudom használni.
Úgyhogy lett 20 percnyi 315 Hz-es felvételem, de nem tökéletes, van alatta némi zaj, ami 30-40 dB-el a hasznos jelszint alatt, de kb. 15-20 dB-el a kazetta saját zajszintje fölött van
Mondjuk másik magnó lejátszási szintjét beállítani jó lesz, de ilyen vacak minőségű felvételért kár ilyen jó magnót bevetni
Majd ha fejlesztem a számítógépemet, akkor majd olyan alaplapot keresek, amin van digitális hangkimenet is, nem csak analóg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Majd a beállítandó készüléken kell mérni, legjobb lenne úgy belőni, hogy ugyanazon szalagon és frekvencián, ugyanolyan mágnesezettségi szintet generáljon a másik magnó is.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81947 üzenetére
Hú köszönöm, az nagy segítség lenne!
Mindenképpen jó kiindulási pont a beállításhoz.
Igen, pesti vagyok, tudunk találkozni bármikor amikor neked megfelelő.
Valójában csak 0dB 315Hz-re van szükségem Type-I szalagon.
Milyen normával készítenéd? 160, 200, vagy 250 nWb/m lenne a 0dB referencia?
Csak azért kérdem, hogy beállításkor mire kell átszámolnom.
Mennyire lesz pontos a jelszint? tudod figyelni a rögzített jelet milivolt mérővel vagy a kijelzőre hagyatkozol majd?Közben eszembe jutott egy trükk, amit a normálisabb állapotú magnómnál lemértem. A jelszint ugyan nem kiindulópont, de a Commodore magnójával felvettem egy sípjelet egy szalagra. Mivel az mono, elméletileg deck-ben visszajátszva azonos a két csatorna jelszinje.
Rámértem lejátszás közben és valóban azonosak voltak. Tehát annyi látszik, hogy a két csatorna együtt fut. -
sisi22
aktív tag
válasz
Donki Hóte #81947 üzenetére
csomagküldést semmilyen körülmények között sem vállalok
Mar megbocsass, de esztetet megis hogyan tudtad leirni, a jol bejaratott nickedet igy sarbataposva?
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81938 üzenetére
Kazettás. A problémám abban nyilvánul meg igazán, hogy van összesen pár egyszerűbb magnóm amit beállítanék (nem is tervezek kazettás magnó gyűjtésbe fogni), de kis túlzással többe kerülnek a rendelhető beállító kazetták, mint a magnóim
Jelenleg az alábbi lehetőségeim (lehetetlenségeim) vannak a magnókkal:
- szervizbe adom őket és oda fizetek ki sok pénzt (nem tenném, hisz eleve érdekel a beállításuk)
- veszek drágán szerviz kazettákat (2db minimum kell) 3-4 magnó beállításhoz kifizetve újra a magnók árát
- hagyom a fenébe őket, de akkor nincs kedvem használni, mert vacak állapotban maradtakAkárhogy nézem, most nem állok jól.
-
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #81938 üzenetére
"...ezerherzes, nulla decibeles jel a bal csatornán...
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #81936 üzenetére
Sajnos csak egy -20dB kombinált szalagom van. Mivel öreg (de nem nyúlt meg) ezért a szalagsebességen kívül mást már nem nagyon tudnék állítani vele. A jelszint már nem annyira stabil, mint elvárható volna. Szóval rendelnem kellene sok pénzért beállító szalagot.
Tudnál ajánlani ilyen programot? Magnós fórumban valaki említett egy Visual Analyzer nevű programot. Esetleg ezt ismered? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #81860 üzenetére
Semmi különös, leggyakrabban megszakad egy LED a sorban (a leggyengébb láncszem), amitől a feszültség felugrik mondjuk 150-160 V-ra.
Egyszerűen azért, mert a driver továbbra is igyekezne 240 mA áramot fenntartani, de nem tud, a feszültségnek pedig van egy végértéke, aminél feljebb nem pörget a PWM.
...és nem történik semmi baj, ember megkeresi a hibás LED-et, átköti és megy tovább. Ez az esetek többségére jellemző, driverhiba ehhez képest ritkább.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Donki Hóte #81848 üzenetére
Hát szomorú lesz a srác...még próbálok gyakorolni rajta,aztán majd valami lesz vele.Köszi!!
-
válasz
Donki Hóte #81848 üzenetére
Ugyanitt vevő lehetek a hibásra.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80895 üzenetére
Sokféle LED van, de például ez a hűtőcsillagos fajta pont befér a pillanatpáka résébe. Kell hozzá még ellenállás, egyenirányító és puffer is, hogy ne vibráljon. A fényerőt gyakorlatilag korlátozni kell, mert ez a LED olyan erős is tud lenni, ami már zavaró, be-ki kapcsolásnál, a nagy kontraszt. Folyamatos fény lenne még jobb, de annyira nem mentem bele a megoldásba.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #80895 üzenetére
Izzó helyett alakítsd át ledesre.Örök élet,jobb fényerő!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80877 üzenetére
Ilyen rajzok a kínai oldalakról származnak, azt meg egyáltalán nem szabad komolyan venni. Olyan hülyeségeket tudnak írni, amit neki a fordító kidob, amikor ő angolra fordít, kínaiból.
Képtelenek leszokni például FET tube, Nixie tube (de ezt LED-kijelzőkre írják!) kifejezésekről stb. Most hirtelen be sem ugrik, mennyi marhaságot láttam már az Aliexpressen. Sokat.
Sejtéseim vannak, hogy ők a kínai műszaki nyelvben valami érdekes szavakat használhatnak. Meg a leírásokban azok a végtelen hosszú, tagolatlan mondatok, vagy jobb esetben vesszővel tagolt, de nagyon hosszú mondat. Az is a kínaiból jön nekik, gépi fordítással.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #80877 üzenetére
Nálunk Line és Load a szabvány
-
darvinya
titán
válasz
Donki Hóte #80873 üzenetére
Köszönöm, még a héten kipróbálom.
-
Eastman
addikt
válasz
Donki Hóte #80648 üzenetére
Lesz ahogy lesz. Én sem riadok vissza a szélmalomharcoktól.
-
Eastman
addikt
válasz
Donki Hóte #80643 üzenetére
Itt csak egy van, haver nyomta a kezembe, erre nem kellene költenem, ha meg tudom szelidíteni.
Köszi a linket!
Kérdezhetlek, ha elakadok?
-
válasz
Donki Hóte #80594 üzenetére
Leskicceltem.
Ha csak 0,1ohm a vezetékek összes kötési és átmeneti ellenállása az 100mA hibaáram, a 30mA év relét leveri.
De ha csak 0,03ohm már akkor is.
Szerintem nem kell méricskélned, ha mégis akkor mérjél feszültségesést.
Óradoboz, hosszú vezeték, fogyasztó egy 2kW hősugárzó és így mérd mennyi esik a betáp és a konnektor között.
A feszültséget nem sok értelme van mérni a dobozba meg a konnektorba mert 0,5-1V alatt értékekről van szó, annyit meg ingadozik a hálózat mire besétálsz a szobába a multiméterrel. Ha épp leesik 5-10 voltot akkor máris infarktusközeli állapotba kerülhetsz pedig csak a hálózat esett le. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80592 üzenetére
Ha nem jelentős a feszültségkülönbség, az előfordulhat a vezetékek ellenállása miatt, a rajta folyó áram függvényében. Rá kellene mérni itt-ott, hogy mennyi ez a különbség.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #80586 üzenetére
Nálam meg a folyosón lévő ledes spotlámpa halványan világít akkor is ha le van kapcsolva a kapcsolóval. A kapcsolóban nincs glimmlámpa és egyéb huncutság. Én arra gondolok, hogy az egymás mellett futó vezetékek kapacitív/induktív hatást gyakorolnak egymásra, és annyi áramot hoznak létre így, amitől már nyitnak a ledek. Nem zavaró, sőt irányfénynek tökéletes, így nem foglalkoztam a kérdéssel soha. Lehet nálad is ilyesmi van, kismegszakitó ugye csak a fázist szakítja, de ennek ellenére elég áram jön össze a nulla vezetőn vágáskor, hogy a fi relé értékelje és dolgozzon.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80588 üzenetére
Ha ott nem is folyik áram, a nullahálózaton egyéb fogyasztók árama folyhat, amibe valamilyen úton beleszólhat az elvezetés, amit létrehoztál. Elvileg kimutatható ilyenkor valami minimális feszültségkülönbség is, amit a vezetékeken folyó áramok hoznak létre.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #80588 üzenetére
Olvasd el is Dr.Szilkát magyarázatát:
"...nullavezetőn az éppen üzemelő fogyasztók árama feszültségesést hoz létre..."
Vagyis valamekkora feszültség jelen lehet a kék dróton. Ezt a feszültséget a FI relét MEGKERÜLVE eljuttatod a villanyórához.
"Ha ezt a pontot átzárod a védővezetőhöz, valószínűleg elvezet annyi áramot, ami a FI-relénél már hiányozni fog, azaz megbillen a fázis-nulla egyensúly."
Vagyis ami a fekete vezetéken átment a FI relén, annak csak egy része ment vissza a kék vezetéken a FI relén keresztül. Ha ez a hiányzó áram eléri a 30mA-ert, akkor a FI relé leold, -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #80586 üzenetére
Az inkább azt bizonyítja, hogy nagyon jó, minimális ellenállású a földvezeték, illetve érzékeny a FI-relé.
Normál üzemi állapotban a fázis és nulla árama pontosan egyforma. Ugyanakkor a nullavezetőn az éppen üzemelő fogyasztók árama feszültségesést hoz létre, illetve a konnektornál ez a földpotenciálhoz képest kissé megemelt AC-szintet képez.
Ha ezt a pontot átzárod a védővezetőhöz, valószínűleg elvezet annyi áramot, ami a FI-relénél már hiányozni fog, azaz megbillen a fázis-nulla egyensúly.
A FI-relé viszont erre "harap", az a dolga.
Egyébként egy villanyszerelő trükk, hogy próbalámpát (konkrétan izzót, nem LED-et) kötni a fázis és védővezető közé a konnektornál. Ha van FI-relé, annak ettől le kell oldani, ha nincs akkor az izzó működése bizonyítja, hogy a védővezető jól működik, azaz vezet.
Más kérdés, hogy ez a teszt is csak körültekintéssel alkalmazható, mert ha valahol hibás lenne a rendszer, elvben előfordulhatna, hogy az izzóval feszültséget küldünk valakire, akire nem akartunk. Azért is nevezem trükknek, hivatalosan szabálytalan is.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #80577 üzenetére
Én csak erre a ködösítésre gondoltam felhívni a figyelmet. Találkoztam már "kvázi szinusz" jelzővel is. Ez nekem olyan, mint amikor megjelentek szép nagy táskarádiók valami Phanasonic márkanéven....
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #80573 üzenetére
"Módosított szinuszhullám"
Pontosan nem emlékszem már a tételre, de valahogy úgy hangzott, hogy bármely periódikus függvény előállítható szinusz és cosinus függvények (végtelen ?) sorozatának összegeként.
(Ennek eredményeként van FFT)
[link] -
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #80543 üzenetére
Kipróbáltam. Érdekes módon akkor 3-4 centivel odébb melegszik! Egy kicsit kisebb hőfokon, de határozottan érezni ott is. Szinte már elviselhető.
Elemről működtetve az oldala melegszik, kábelről meg az alján.
Mondjuk nem értem, hogy miért kisebb a hő, hisz az USB 5 Voltja > 3x1,5 = 4,5 Volt
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #80518 üzenetére
Mivel nem tudtam, hogy számít e a soros kötés, úgye ez csak az este derült ki.
Mivel 1000w-ra saccoltam be ezért kerestem 500w-t de még nem tudtam, hogy soros kötéssel más a szitu.
Mint írtam már meg is rendeltem az újat. Barkácsolás elmarad. Azért -
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #80514 üzenetére
Már vagy 2x leirtam, hogy a kvarc cső 10mm a belselye és 27 cm. De meggyőztettek ezekkel a részemre érthetetlen szamitasokkal egy új beszerzeserol. Köszönöm már csa a választás vagyis a grill választás maradt hátra. Ezek szerint most már a 2. szallszakad sütöm van, végleg megy a lomba.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #80505 üzenetére
hat en se ertem, vacsi uj grillt lehet venni garanciaval. 8-9e-tol 2 csoveset, 4 csoveset meg 12e-tol. innentol fogva nem annyira vagom mi ertelme ezzel copni, de persze mindenkinek joga van hozza...
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #80386 üzenetére
Akkor Mindenki a világon költözzön ki a lakásából?
Hiszen az ember emlős, ami az állatok országába tartozik.
Vagyis ember=állat. -
Barret001
addikt
válasz
Állatvédők szerint meg nem szabad kiengedni őket! Ki érti ezt?
-
pjen
félisten
válasz
Ez például az én diszhalaimra mennyiben vonatkozik.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #80384 üzenetére
mondjuk ha 20 percig megy a venti attol nem tudom mitol lesz jobb a 21. perctol? mert a macskacucc az attol meg ott marad...
allat nem valo lakasba barki bermit is mond, engem is mar ketszer becopattak. mert ugye a gyerek rimankodik, eskudozik, mindent megiger, de aztan a piszkos resze neked jut, meg aztan az egesz marad a nyakadon.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Donki Hóte #80172 üzenetére
Minket észrevett a tanár és azt mondta akinek ilyen nagy a szája markoljon rá inkább az autóban lévő gyújtókálelre.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #79659 üzenetére
De ott feszültség alig volt.
-
Rainman05
tag
válasz
Donki Hóte #79409 üzenetére
Köszönöm a segítség!
-
Rainman05
tag
válasz
Donki Hóte #79409 üzenetére
Sajna én nem vágom mi hogy.
-
Mofant
újonc
válasz
Donki Hóte #79377 üzenetére
Jah, egész sokat tudnak, tényleg, de számomra ezek a gyári fények nagyon túl vannak tolva, fényerőben is (bár gondolom ezt lehet állítani), meg intenzitásban is. Túl sok a gyors, idegesítő villogás, rohangászás.
Meg itt inkább az a lényeg, hogy szívesen tanulgatom, meg programozgatok rá ilyen-olyan effekteket, pár gombbal/szenzorral saját funkciókat, stb. Sátorra/sátorba szeretném egyébként; az is érdekes lenne, hogy a sátor formájához lehetne igazítani az effekteket/fényeket a szalag különböző részein. Ilyesmik.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #79361 üzenetére
Szerintem az szőrszál egy ecsetből.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #79325 üzenetére
Helyesebb ha azt mondom egy mozdulattal megduplázták az egyik fázisra jutó vezetők számát, míg a másik fázis vezető 0-ra lett redukalva.
Van egy olyan szabály nálunk is, hogy a nulla vezető keresztmetszete, minimum meg kell egyeznie/vagy nagyobbnak kell lennie, mint a legnagyobb fázis vezető keresztmetszetével. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #79325 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy a vezető betáplálási végét átkötötték az eredeti fázisról egy másikra. Az érkező oldalon is, így tudták megoldani hogy ne essen le a fesz a saját szabályzatuk szerint megszabott %-on túlra.
Tehát a fizika szabályai szerint inkább a helyes megfogalmazás hogy a 3. fázist mind a két végén kikötötték és az így kapott üres vezetőt felhasználva duplázták a másik fázis vezetékekét, tehát keresztmetszetet növeltek, ahogy másik kolléga is írja. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #79316 üzenetére
amugy eleve egy led-es halozati feszes izzonak szamit ennyi feszultsegeses? gondolom valamifele kapcsolouzemu cucc van benne, azoknak eleg nagy a bemeneti fesztartomanyuk.
-
válasz
Donki Hóte #79242 üzenetére
Gyárak ki/bejáratánál használatos, kiszűrni a részegeket/tolvajokat
(Véletlenszerű ellenőrzéssel.)
-
sztanozs
veterán
válasz
Donki Hóte #79206 üzenetére
Hmm, szétszedem valamikor.
Igazi ősrégi darab egyébként (még valamikor a '90-es évek elején vettük). Ezt a leoldást - meg, hogy néha nem melegít (hallatszik, hogy nem "dünnyög") - kb egy éve csinálja. Kb 5 percet bír jelenleg, utána vagy nem "indul" (a tálca forog, de érdemben nem melegít), vagy veri le a biztosítékot. -
Blackmate
őstag
válasz
Donki Hóte #79006 üzenetére
Pontosan tisztában vagyok az EU-s lakossági csatlakozó típusokkal
CEE 7/3,4,5,6,7, type J, K, L, Schuko: ezek legalább magukban hordozzák a nevüket, ami apró keresgetéssel máris "köpi" a megfelelő DIN szabványt.
Egyébként a csatlakozó típus témaköre "kicsit" más, mert amit én keresek az fizikai törvényekre és képletekre visszavezethető alapvetés.Node lehet én vagyok naiv, hogy a nagy EU-s jog-, és szabványharmonizáció ilyenekre nem tér ki, csak olyanokra, minthogy mekkora méretű méhecskék repkedhetnek a levegőben.
Találtam egy ilyet, ami szerintem jó lesz, hátha másnak is szüksége lesz rá: https://www.electrical-installation.org/enwiki/Recommended_simplified_approach_for_cable_sizing
Itt hivatkoznak az IEC 60364-5-52 -re, amire utalgat néhány MSZ szavbvány is (2364-520/2364-523)@Agyturbina: köszi az ausztrál infót, jelenleg EU-ra volt szükségem, de ezután már nem lesz gond az a kontinens sem, mert meg van
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #78876 üzenetére
Azért ez egy kicsit elég izé megoldás.
Én szetszedném a fejegységet, és belülre forrsztanám azt a kábelt majd kivezetni valahol. Vagy akár egy aljzatba, és akkor az esetleges szervízelésnél se kell vakarózni csak széthúzni.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #78823 üzenetére
Király kis kapcsoló, szó se róla, de nekem nem volt időm beszerezni akkor, ultimátumot kaptam így gyorsan kellett cselekedni.
Ahogy a többiek is írták, ezek a kapcsolók kívülről is szétszedhetőek/mókolhatóak.
-
pjen
félisten
válasz
Szétszethető az.Inkább az összerakással szokott gond lenni.
-
mezis
félisten
válasz
Bár az elosztó nem szétszedhető, de a kapcsoló belőle kifeszegethető.
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #78814 üzenetére
Egy százas boltban vettem, nem ilyen volt, átalakítottam, eredetileg bekapcsolva világított. A kis rugót meg kell kicsit nyújtani, a kapcsolóra menő két vezetéket meg kell fordítani, hogy a billenőkén legyen folyamatosan a feszültség, így mindig világít. Nem tudom ez így mennyire érthető?
Itt egy kép hátha ez segít. Bár elnézve szilikát rajzát, lehet elég lett volna megcserélni a két vezetéket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Xbox Ultimate előfizetések
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest