- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
aranyaiban nem lenne rossz, mert masfel meteres kabelen ha mar azt latom hogy az elejen vagy a vegen van akkor ott kezdem bontani. igazabol eleg szep kis egyben levo darab szepen precizen bekotve, gumirozva, nem szivesen bontanam meg csak ott ahol nagyon muszaj. barhol ha elvagom akkor az egy csomo szopast jelent, plane a csatlakozos vegen, sajna ezek a bolti utolagos csatik nagyon gyenguszok es nagyok is (annal meg talan egy uj teljes kanoc is jobb lenne).
-
Köszi a tippet, sikerült a művelet! Közben egy videót is találtam róla, noha az enyém nem lett ilyen szép, de frankón benne van, teszi is a dolgát, az 50A-s csatlakozó még csak nem is langyos az alatt a folyamat alatt, amíg dolgozik a csörlő.
-
-
-
Úgy gondoltam, bekenem forrasztókenőccsel a bezetéket, beónozom frankón, aztán nyomok egy kis kenőcsöt a csatlakozó lyukába, és úgy forrasztom bele. A vezetéket nem rángatom úgyse, de azért egy 5 mm átmérőjű, 14 mm mély lyukba menni fog anyag!
Ezen a videón roppantja a srác, de nem hagy valami sok vezetéket, ennyi erővel ha valaki eszetlenül rángatja, kiszakad ez is.
-
moha21
veterán
"eljesen igazad van,de erre írtam válasznak.Az mindenesetre jó nagy hülyeség volt, hogy 0.75-ös vezetéket ajánlgattál."
Nem igazán értem, én biztos nem ajánlgatok 0,75mm^2-es vezetéket.
Azt maximum villamos elosztóberendezésben, vezérléshez használunk. Épületvillamosságban 1,5mm^2 alatt nincs használt keresztmetszet.
-
moha21
veterán
"Például az 1.5mm vezetéket 13A re szabad biztosítani.Ha 20A kismegszakítót teszel zárlatnál a másfeles drót is ki éghet a falból."
Rövid zárlatot senki nem írt, én sem.
(#70196) darvinya: A zárlat is túláram.
Önmagában a kismegszakító túláramvédelmi eszköz. Van pillanatműködésű elektromágneses kioldója, mely a zárlati áramok tartományában működik, illetve ikerfémkioldó mely a túlterhelés jellegű áramok tartományában működik.
-
robohw
aktív tag
"Ezt a 12V + t,hogy gondolod?Teszel alulra egy szabályozható 12V os tápot,rákötöd a riasztó kábelt,arra egy volt mérőt.Aztán addig emeled a tápon a feszt amíg meglesz a drót végén is a 12 volt?"
Nem, ezekhez van olyan táp, ami beszabályoz, vagy a másik lehetőség - ehhez ismerni kellene a kamerát - hogy a kamera állítja elő a 12 voltot a feladott 24-ből, vagy abból, ami megérkezik.
Ez WiFi-s kamera lehet, azok közül az újabbak már tudják ezt. De még sok régebbi is. -
robohw
aktív tag
Azaz, olvasgass csak tovább, lesz ott még más is.
Az mindenesetre jó nagy hülyeség volt, hogy 0.75-ös vezetéket ajánlgattál.
Ha történetesen a kérdező feszültségforrása mondjuk 20 A-es kismegszakítóval ne adj isten lomha olvadóval van biztosítva, akkor egy zárlat, vagy szigeteléshiány esetén a vékony vezeték a falon kívül addig égne, ameddig akarna. A biztosíték meg, ha tudna gondolkodni, azt hinné, hogy csak befűtött az emberke.
Ha meg éppen a szél is fúj, akkor akár ház is rámehet. Kis "szerencsével" még a szomszédé is."Ha vezérelt áramról megy a bojler,akkor csak szerszámmal megbontható módon szabad bekötni,"
Mintha ezt állítottam volna én is.
-
robohw
aktív tag
".Én csak azt bátorkodtam írni,hogy vannak esetek mikor kifejezetten tilos földelni."
Fölösleges újra és újra bizonyítanod a hozzá nem értésedet.
A hálózatban soha nincs olyan, hogy tilos lenne földelni.
Ez a bővítés pedig a hálózat bővítését jelentené.Te olyan dolgokkal hozakodsz elő bizonyítékként, amik nem ide valók.
Vannak kettős szigetelésű fogyasztók, amelyeket földelni tilos, de ezeket is minden további nélkül csatlakoztathatod a hálózathoz, földelt fali csatlakozón vagy szintén földelt lengőaljon keresztül. Ha ezt te is tudod, akkor csak kötözködni volt kedved, ha meg nem, akkor még rosszabb, mert ez azt jelenti, hogy nulla vagy ehhez a témához.Olyat pedig nem tanulhattál, hogy a hálózat része a fogyasztó. A hálózat az a szabványos energiaátviteli rendszer és nem több. Most szólok, mielőtt belekötnél, hogy a vasaló vezetéke SEM része a hálózatnak.
Még annyit, hogy a galvanikus leválasztás az nem csak a leválasztó trafó és slussz, hanem minden egyes transzformátor galvanikus leválasztást biztosít.
-
robohw
aktív tag
Kevéssé tatom valószinűnek, hogy te valaha is villamosipari képzésben részesültél.
Ezt már az is bizonyítja, amiket ide irkálsz. Földelés szükségességének tagadása, és egyéb butaságok.Te csak szimplán kötözködni akarsz, esetleg villogni a nem létező "tudásoddal".
Amiket irkáltál, azt jobb ha nem veszi figyelembe senki. A valódi villanyszerelők, elektrotechnikusok, mérnökök viszont kinevetnek, de minimum megmosolyognak, a "szakismereteddel" együtt.Én nem kevertem össze semmit, csak rosszul használtam egy fogalmat.
Te viszont, azzal a tudással, ami neked megadatott, jobb, ha vezeték közelébe sem kerülsz.
Elsősorban a saját érdekedben. -
robohw
aktív tag
"Na várjál,azzal kezdtem,hogy sokféle kamera van.Írtam,van olyan ami a koaxon kapja a tápot is"
Ilyen kamera nem létezik. Amire te gondolsz az a Power Over Ethernet. Más néven POE.
A kamerák mindegyike törpefeszültségről van megtáplálva. Csak az nem mindegy, hogy a táplálás honnan, miből érkezik. -
robohw
aktív tag
Tudod, ezek a dolgok nem úgy vannak, hogy tiltanak valamit, mert akkor a lista körbe érné a világegyetemet, hanem úgy, hogy meghatározzák azt, amit lehet.
Nos, ezek mentén, ezek messzemenő figyelembevételével kell a kis és nagyfeszültségű elektromos hálózatokat kiépíteni, illetve bővíteni.
A megengedett vezeték keresztmetszet meg nem azért van, mert valaki úgy találta, hogy az lesz a jó, hanem azért, mert az a legkevésbé rossz.
A vezetékek keresztmetszete el kell viselje nem csak a fogyasztó terhelését, hanem magának a vezetéknek a fogyasztását is, az esetleg keletkező hibaárammal együtt, és hát, hülyén nézne ki, ha egy testzárlatos fogyasztó okán a vezeték kezdene el pirosizzásig hevülni.
A kettős földelésű eszközök pedig nem részei az elektromos hálózatnak, mivel azok fogyasztók, jobbára galvanikusan le is választva a hálózatról.
Sok butaságot írsz, amivel félrevezeted a kérdezőt és nem csak félre tudod vezetni, hanem bajba is tudod sodorni.
Az elektromos energia, legalábbis ami a hálózatból jön, nem játék. Mindenkinek egy élete van és ez az illető szeretteire is érvényes.Ezen a dolgon spórolni nem érdemes, mert könnyen lehet, hogy az olcsó lesz a drága, a lakástüzek kialakulásánál, az otthoni elhalálozásoknál vezető helyen állnak az elektromos áram okozta balesetek.
A falon kívül kisfeszültséget (230 V) vezetgetni adott esetben még szakembernek sem lehet, dilettáns meg talán jobb, ha meg sem próbálja.
-
törölt tag
Az epulet kisfeszultsegu halozat permanens reszkent tekintheto kabelezes/vezetekeles koteles kielegiteni az oda vago szabvanyokban leirtakat.
- Foldelest minden vegponthoz kotelezo kieepiteni, az adott vegpontban a a fazis es vedofold kombinalt impedanciaja a biztosito berendezesig, ugy kell hogy kialakitva legyen, hogy testzarlat eseten, a vedoberendezes 0.4 secundum alatt le tudjon kapcsolni
- A vegpont EV rele(RCD Fi rele) alltal vedettnek kell lennie
- A kulteri vezetok szigetelo anyaganak kotelezo UV allonak lenni, ha nem akkor csak kulon erre a celra szabvanyositott csoben/burkolatban huzhato, vagy le kell festeni arra kijelolt festekkel
- 2-os erszigetelest kotelezo vegig megtartani
- Az adott aramkor ami a villamos halozathoz tartozik(Permanensen) az adott epuletben, koteles kielegiteni azt azt vedo biztosito berendezes minimum kivanalmait, rovidzar es tulterheles esetere
- Meachanikus/idojarasi behatasoktol vedettnek kell lennie, mint a kabelezesnek/vezetekelesnek mint a vegpontnak.
- Idevago erintesvedelmi eloirasok amelyek nincsenek kulon felsorolva, termeszetesen szinten figyelembe kell venni, uj vegpont kialakitasakor.Ezektol elterni Torpefeszultseg eseten lehetseges, ha az biztonsagi levallaszto transzformattorral, vagy azzal egyenerteku modon van taplalva.
Ez az Ausztral(AS3000:2018) szabvany diohejban(Nem mindenre kiterjedo csak ami eszembe jutott hirtelen), az MSZ sem sokkal van elmaradva tole.
-
Lompos48
nagyúr
Ha jól emlékszem, valamikor a híres 2716-os EPROM-ot (és családot) a gyártó (Intel?) minimum 100 óra intenzív napfényre is garantálta kitakart ablakkal. Annak idején utcai lámpák (jód, nátrium...) fluoreszcens búráját eltávolítva gyártottunk "törlőt", csak a belső kvarcbúrával használva azt.
-
Igen ezt az éjjel-nappali funkciót ismerem de amit a kolléga lefényképezett szobatermosztátot a témaindító hsz.-ba (#69871) azon nincs ilyen kapcsoló.
Csak a tekerős bimetálos ketyere. Vagyis nem bimetál hanem egy hőre táguló folyadékkel töltött tárcsa de a neve nem ugrik be. -
-
jozsi252
veterán
Valamilyen kis sima egyszerű szerkezetre gondoltam, mint pl. amit küldtem. Hívtam egy villanyos céget ma, de ők azt mondták hogy ez ennyi, nincs nagy légköbméter amit le kell hűtenie, a keringetés meg már nem fogyaszt sokat. Hagyom akkor a dolgot, akkor valószínű hogy tényleg csak ennyit eszik, nem többet szerencsére.
(#69834) flegga92
Igen egy inverteres Daikin-ről van szó. Jól van köszi neked is, akkor nem ügyködök tovább ezen az ügyön. Csak elsőre tényleg nagyon kevésnek tűnt, nem mintha ez gond lenne, mert ha dupla ennyi lenne akkor se lenne gond.
-
Barret001
addikt
Rámértél már az akku feszültségére? Nem a telefon kijelző dönti el,hogy mennyire van feltöltve! Hiába mutat 100%-ot,az nem azt jeleni,hogy 4,2V-ra van töltve. A telefon töltő elektronikája gyári beállítású,ott döntik el,hogy 100%-nál (telefon szerint) mennyi töltés van az akkuban.
-
Ghard
őstag
A gond az, hogy mindenfélét olvastam már. Valaki azt állítja leég a motor, más szerint feszültségcsökkentéssel működik csak. Nem egy erősen terhelt motorról van szó, szerintem egy gyengébb, kb 50%os légmozgás is elég hűtést ad a motornak. Már csak azt nem tudom a dimmelős megoldás jobb, vagy a feszültség csökkentős.
-
qdak
addikt
Igen eltűnik.
Az a bajom vele, ha nézted a képet, ami jobb oldalt a Tracon mellett van, szerettem volna belerakni, de a Tracon ban levő 2 sín, a kismegszakító utáni fázisokat osztja el, így a 0, Földnek nem maradt helyem.
Bár azt nem néztem, hogy lehet e sínt pluszba felfogatni.mezis 100%, hogy nem éjszakai, annak a kimenete el van vágva, és az éjszakai kimenete az "éjszakai" óra felett van,
a kettő vezetékes a rendes óra felett van, és arról a 2ről megy a lakás, 1ik a 10As, másik a 16As kismegszakítóba. -
qdak
addikt
Köszi.
PHM Tegnap megnéztem, mind2 fázis, csak nem értem, miért nem 1 jön ki, majd 1 fésüs elosztóval, mehetne a kismegszakítókba.
A mosógéphez külön vezeték megy, ami anno a bojleré volt, már gázos van, legalább ez tuti nincs össze csavarva 5 helyen, oda teszek is neki majd 1 külön 16 os kismegyszakítót.
A lámpák különválasztása macerásabb, annyi kötés van a falakba, hogy az agybaj kerülget, volt hogy 7! összecsavart vezetékböl 3 fölösleges volt, 2 egymástól kb 2 méterre lévő lámpa, ugyanabban a helységben, külön bentről kivezetve, persze az egyik sokeres rézzel, rácsavarva az alura.Ezek után 1 villanyszerelőben sem igazán bíznék, mivel valószinü óracserekor ő oldotta meg gyorsba.
Amugy van ismerős, aki külföldön ezt csinállja, vele is konzultállok
-
Ribi
nagyúr
Lehet, hogy 240V a normális, de a trafó ettől azt még nem szereti, mert 230V-os. (elvileg, de lehet ott is spóroltak kicsit és ezért érzi rosszul magát már 230V felett)
Mint már leírtam, csöndben van, ha a varisztorral csökkentem a feszt.
De a varisztor is zúg, mert az ráadásul 220V-os. (igen, az retek régi)
Amúgy megnézed az elektronikai boltokat és nem kapsz 240V-os trafót. Összes 230-as. Szóval a hajamra kenhetem, hogy mi a normális. -
darvinya
titán
Igen, azt néztem, csak 10.000Ft-tól indítva 10A-es kicsit már nagyon sok.
Maguk a csövek elbírnák 19.5V-ot, csak a többi elektronika nem.
Ezen is gondolkodtam, hogy többi elektronikát építem át nagyobb feszhez.
Ezzel is számolgattam, s még alszok rá.Ahogy nézem BD647/667 elbírná a feszt.
Akkor marad LED előtét ellenállás csere nagyobbra, hogy elbírja. -
And
veterán
Oké, nálam sem volt soha gond ebből, pedig egymás mellett megy el a koax, 230V-os táp, több ethernet- és egyéb, a számítógép felől induló jelkábel. Akkor sem okozott ez jelentős problémát, mikor még analóg tunerkártya volt a gépemben, pedig sima RG6-os a koax. Nem lehet probléma az (az árnyékolás / illesztés hibáján felül), hogy eleve gyenge a kábel TV jele? Mert ha a zajforrástól konkrétan kisebb nem is lesz a hasznos jel, de a vevőt könnyebben megbolondíthatja az összességében kisebb jel/zaj viszony? Akár összefüggés is lehet az illesztetlenség és az eleve nem túl nagy jelszint között.
mezis: Ez földhurokleválasztó. Ha a problémát a beszűrődő RF-zaj okozza (a frekvenciafüggő zavartatás erre utal), akkor azon ez nem segít.
CPT.Pirk: Igen, ez jó kérdés, ahogy az is, hogy mennyiben függ ez össze az árnyékolatlansággal vagy illesztetlenséggel. Lehet-e olyan zajforrás a PC-ben, ami ennyire kihat a TV-vételre? Esetleg több gyenge láncszem is okozhatja egyszerre. A régebbi alaplapok BIOS-a például nem véletlenül tartalmazott olyan opciót (PCI spread spectrum), amellyel a PCI-busz órajelének a spektrumát szét lehetett kissé teríteni, hogy ezzel is csökkentsék az RFI-t. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amíg nem jött be az IP kamera korszak, ipari környezetben koaxon vittünk kamerák képét igen nagy távolságokra, nem voltak érzékenyek külső zavarokra. Olyan is volt, hogy 4 kamera képét balun trafókkal Cat5e lan kábelekkel vittük nagyon sok méterre, azok se szedtek össze zavarásokat.
Amire a koaxos rendszer érzékeny volt, az a tápegység milyensége. Onnan tudott zavart összeszedni, ha gagyi volt a táp, de az olyanokat kukáztuk.
-
robohw
aktív tag
Ezt amit leírtál, az amatőrök csinálják. Ebből lehet később a gond.
A motor és a kefe közötti kontaktus a lehető legjobb kell legyen. Ezért is kell a keféket felcsiszolni és ezért kell a kommutátort is megtisztítani, ugyanis amit te szemre jónak itélsz meg, az lehet elégséges, vagy éppen rossz is. Ha elégséges akkor közel jár a meghibásodáshoz, ha egy új, de rosszul profilozott kefével próbálkozol, akkor meg még közelebb.
A kommutátort ezért sem ajánlott polírpapírral csiszolni (hacsak nem valami méretesebb darab), mert az olyan hornyokat képez azon, ami a kontaktust rontja, aminek a vége a motor meghibásodása lehet.
Az lehet, hogy te megpróbáltad és még sokan mások, ami akkor, ott be is vált. De ez esetleges. A szénkefék sem egyformák, vannak keményebbek, puhábbak, más és más motortipusokhoz kigyártva. Ez sem véletlen.
A mosógép motorok, így gyűjtőnéven, egy külön állatfaj. Elég kényesek, és elég könnyű azokat tönkretenni. -
robohw
aktív tag
De, lehet olyan ívesre, a motor kommutátorát kell hozzá felhasználni. Ha éppen nincs jobb.
A kommutátort pedig kefe csere előtt meg kell tisztítani, alkohollal kimosni és papírral (ujság) átcsiszolni.A sarokcsiszolónál nem akkora gond, mert abban univerzál motor van, megy AC-ról, DC-ről, akárhány voltról, annak mindegy, de egy mosógép azért más, árban is meg motorban is.
-
robohw
aktív tag
Létezik profilozott kefe is. De ugye, azt jobbára nem kell felcsiszolni.
Na de nem mindegyik kefe ilyen. Sőt, a legtöbb nem ilyen. Az én sarokcsiszolómhoz adtak pót keféket is, de az sem volt profilozott, pedig ilyen esetben, amikor a gyár csomagolja hozzá a cucchoz, igazán az lehetett volna.
Majd ha nem leszek lusta, lefotózom. -
robohw
aktív tag
A beszabályozás maga a csiszolás, a profilírozás.
Ha ez nincs jól elvégezve, vagy egyáltalán nincs elvégezve, akkor a kommutátor rámehet.
Ha nincs meg a kontaktus a kefe és az érintkező között, akkor ott az ellenállás megnő és a kefe felizzik, a kommutátor meg beég, vagy legalábbis, beéghet. A szén megül az érintkezők között, stb.. -
terapeuta007
aktív tag
most hogy tudom hogy az egy egyeniranyito igy mar tudom hogy van egy
9v es 12v kozott kapcsolhato dc kimenete ez a 2 vezetek a lemezes cucc bal oldalan . es a tobbi kimenet az AC.a 110v AC hoz ugyis vekony kabel megy. szerintem a 24v es 42v AC-t lehetne
sorba kotni es azzal esetleg lehet hegeszteni. azokhoz
meg viszonylag vastag kabelek is mennek.(4-6mm²)a 9/12v dc kimenet az viszont nem ad áramot. egy csavarhuzoval kimértem hogy az a szelén egyeniranyito szarta ossze magat mer ahol bemegy az egyeniranyitoba az AC azt ha rovidrezarom akkor szikrazik de egyeniramyito kimenetenel mar nem szikrazik.
szoval van 12v 24v es 42v AC ezeket ha sorbakotom kapok 78v AC-t es nemtom mennyi amper(20?) de valszeg nem elég ennek ellenere kiprobalom.
-
And
veterán
Ha a töltési áramgenerátor megvalósítható, akkor a kisütésnél sem lehet akkora gond. A konkrét típusnál nem tudom, hogyan van pontosan megoldva, de más, hasonló kategóriájú töltőnél (Voltcraft IPC, de valószínűleg a Liitokala is hasonlóval operál) úgy működik, hogy a terhelő ellenállásra jutó áramot (impulzust) a töltő kontrollere PWM-mel vezérli - illetve konkrétan szabályozza, mivel vissza is méri az átlagos áramot - és a terhelést vezérlő jel kitöltési tényezőjét úgy állítja be, hogy az átlagáram megfeleljen az igényelt értéknek. Ehhez nyilván szükséges feltétel, hogy a terhelő ellenállás legfeljebb akkora legyen, hogy még a cella kisütési végfeszültségén is át lehessen rajta folyatni a lehetséges legnagyobb kisütőáramot.
-
törölt tag
Keress ra PITE 3980 Battery load bank
Kepes 200A tartani 250V tol 180V ig DC
Most csináltam vele éppen egy 10 órás tesztet egy 108db akkumulátor álló csoporton aminek minden tagja 2V es 2000Ah kapacitás.
Különben fordítva is lehet kapacitást merni, ha van áramgenerátoros tápegységed, amit álltálában IU görbével kell hogy rendelkezzen, különben akkumlator Bye-Bye amint eléri a névleges töltőfeszültség maximumot.
Vagyis addig I utána U.Ha érdekel, a VRLA akkumulátoroknak 2.27/ cella a névleges "Float" feszültség
A LFP 3.6V/cella
A NiCad 1.42/cellaEs a kisutesi also hatar kell meg ha erdekel azokat is ide rakom. Van egy szep kepem rola
-
zsolti_20
senior tag
Egy fóliázó géphez ( wrap machine)-hez keresek villanymotort és meghajtást. Kb 400-500kg-ról lene szó amit megkellene forgatnia szép lassan. Egyenlőre nézelődök, de ezek a motorok igérkeztek a legjobbnak. Esetleg FIX forgással még megoldható áttétel segítségével. Ara gondoltam, hogy egy motor első és hátsó lánckereket beszereznék. A kisebb menne a villanymotorra a hátsó nagy fogszámos pedig a forgatni kívánt raklap alá. Ehez könnyen találnék még láncot is.És mivel ezek motorokhoz vannak tervezve (mármint rendes belső égésű sport,cross,túra mpotorokhoz), ezért bírnia kellene ezt a kis sebességű forgást is.
-
HoTaZo
addikt
Szerintem az égők szabvány előírás, de ezt csak tippelem.
Agyturbina: A cég fizeti, most már az övék. Volt ledes is a kamionos boltban, de majd 2x ennek áráért. S tudod, milyenek a cégek... ("miért drágát vettél, a többi autóban is sima van...").
PitLee: Szerencsére, csak ritka alkalmakkor (osztrák 1km-nél hosszabb alagutakban, ADR-rel áthaladva kell használni) s akkor is nem hosszan menne. Azokat a rúdra felrakósokat a pótok végére szokták inkább rakni. Ez mágneses.
-
HoTaZo
addikt
-
-
HoTaZo
addikt
& (#67495) darvinya
Pénteken arra ment el pár órám, hogy villanyszerelési boltokba szaladgáltam. Kezdve úgy, hogy teljes meggyőződésem volt, hogy akár kész darabot is kikap a fiókból. Erre: "Sajnos ilyet nem tudok adni, nézze meg talán a ... boltban." A ... boltból pedig küldtek tovább...
Lehet, hogy a mintadarab mérete rémiszt el mindenkit, hogy nem akarnak ilyen kis sz...ral foglalkozni, vagy egyes boltokba már csak olyan emberek vannak, akik csak eladók, a termékekhez nem értve, árcéduláról pénztárgépbe beütni tudnak... -
csubuka
addikt
Sajnos ez azért drasztikusabb eset. Ilyen brutálisabb összegeknél jobban behúzza a biztosító a kéziféket. Persze az egész meg van spékelve azzal, hogy 10 éve csak inflációval lett korrigálva a biztosított érték, márpedig az építési költségek annyira megnőttek, hogy mindenkinek újra kéne beáraztatnia teljesen a házát a biztosítóval. Mivel erre a kár bekövetkeztéig senki sem gondol, ezért valamennyire alulbiztosított a ház jogilag sajnos. Illetve a biztosító máshogy látja a ház százalékos leromboltságát, mint a mi szakértőink, szóval jó kis "mulatság" indul majd, sőt már tart is.
Persze, azért mindenképpen segít a biztosítás, a semminél jobb. De több lábon kell állni mindenképpen.
De jó is lenne, ha csak a konyha égett volna ki a mi esetünkben.
-
csubuka
addikt
Köszönöm a választ!
Valóban, de a kültéri az nem lenne villámveszélyes helyen szerintem. Mondjuk a brutál térerősségek miatt a kültéri és beltéri közötti kábelek vagy akár maga a fűtéscsövek is feszültség alá kerülhetnek ilyenkor akár (ha pont oda csap a villám). Ha éppen közvetlen villámcsapás van. De a közeli is kinyírja ezeket az okos cuccokat... az meg tényleg csak a 230V-os hálózaton keresztül intézi őket el.
Illetve a kéménybélés jelenleg furánflex, az meg nem vezet. Bár ilyenkor lehet, hogy maga a kémény és a téglában levő nedvesség is simán vezet. Tudja a fene. Minden elektronika kiégett a kazánból, fekete panelek jöttek ki belőle a közvetlen becsapás után mondjuk.
Ámde volt már közeli villámcsapás miatt megsült kazánelektronika is pár éve. Azt még kivédhetné egy ilyen 20-30 ezres megoldás talán. Annyit simán megér, hogy ne kelljen olyankor is szenvedni a biztosítóval, meg egyáltalán a szerelők kicsábításával.
*A biztivel meg akkora szívás küzdeni, hogy azt is bele kell számítani. Meg sosem azt a pénzt kapod amit gondolsz. Most totál allergiás a család a "biztosító" szóra a villámcsapás után
. A kazán a legkisebb baj éppen. A "hiányzó" tetőtér és beépített padlás kellemetlenebb. Maradjunk annyiban, hogy amit ők akarnak fizetni és az elsődleges villámkár által okozott tényleges károsodás között elég komoly szakadék van.
-
Gondolom 24/7 üzemelnek. Régebben volt radiátoron tálban víz de az nevetségesen alacsony víztükör, kb. félliter napokig párolgott csak el...
Tavaly átalakítottam egy 5literes kannát és az már fél litert egy nap alatt kiadott, függesztett és felitatott szövet+ventilátorral szellőztetve, de összességében az is nyűg.
A merülőforraló csábító és olcsó megoldás de kérdés lehet e folyamatosan forralni vele - vagy úgy összejátszani a teljesítmény+víztömeg arányt hogy nehezen forralja fel, addig is párolog.
A legjobb az indukciós főzőlap lenne de azoknál sok kilowatt van ... nem tudom létezik e olyan ami például 2kilowattos, de folyamatosan tud például csak 500wattal menni. A ki/be rendszer nem jó, mert akkor mindig teljes teljesítménnyel ránt a hálózaton. Úgy kell elképzelni a gondot mint az on-off vs inverter klímánál.
-
törölt tag
-
-
törölt tag
Van esetleg linked?
Amugy lehetne hogy nem "kínlódok" meg szóltok be folyamatosan? normálisan tettem fel kérdéseket.
Lényegében szívesen"kínlódok" mert a készen kapottak szinte mind 6 hangú szirénaként funkcionálnak. nekem meg csak 1 kéne.(#66728) darvinya mondom, köszi. majd jön valaki aki normálisan válaszol lásd: (#66724) tordaitibi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Xbox tulajok OFF topicja
- Futás, futópályák
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Wake on lan hogyan?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Akciókamerák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest