- Galaxy Buds Core nevű fülesen dolgozik a Samsung
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #93476 üzenetére
ezt mondom se akku (se halo), vezetek nyilvan kell valamennyi de szinte csak annyi hogy a fal vastagsaga meg amennyi kell a bekoteshez.
ezekben a napelemes kinai csodakban van akku ugy latom. nekem kb annyi kellene, hogy kvazi a napsutest behozni belulre. nyilvan minel tobb fenyt tudok csiholni annal jobb.
itt eleg korlatozott a felteheto meret meg elhelyezes. belvarosi haz, nincs terasz, szoval nem egyszeru a megvalositas, de technikaliag viszont szog egyszeru lenne.
nekem ez csak inkabb ilyen hangulatfeny, hattervilagitas lenne esetleg ha meg a benti novenyeknek is jut belole az plusz jopont. de halozatot plane akkut nem akarok. -
-
válasz
ViZion #93428 üzenetére
Én akkuzok, félszigetüzem.
9kWh liion van alatta, amiből 7kWh kihasználható.
Én roppant takarékosan éldegélek az asszonnyal, a havi villanyszámlán 3800-4500Ft között van, ez 100-110kWh/hó.
És ezt képtelen fedezni rossz időben 1800Wp panel +9kWh akku.
Nem zsákutca csak jelemleg e tárolás ami irreálisan megdobja a kivitelezési költséget, és még gy sem 100% a rendelkezésre állás sajnos.
Vakamint abszolút nem zsákutca ha értelmesen van felhasználva, alkalmazkodni kell a napsütéshez. Akkor mosunk porszívózunk döntő többségbe ha süt a nap.
Így a havi 4500 lement havi 8-900 forintra.
Nagyban, ha valaki tele van nagyteljesítményű berendezésekkel+e-car töltést tudja időzíten, évente fé-1millát lehet spórolni.
Itt is igaz sajnos hogy aki eleve iszonyat nagy lábon él, annak egy 10-20 millás projekt hamarabb megtérül, mint Mari néninek aki a havi 70-80kWh-t váltaná ki, neki soha nem térül meg.
Fejekbe kell először rendet tenni, ha ez megvan, és megvan hozzá a techikai háttér is, akkor nagyon is jó alternatívák a megújulók.
Csk ehhez településszinten, centralizáltan kéne elkezdeni gondolkodni. -
Reggie0
félisten
válasz
ViZion #93380 üzenetére
Az, hogy nagy a feszultseg kevesbe problema, az SSR-ek a nagy meredeksegu jelvaltozast sem szeretik, igy inkabb a halozati tranziensek es a villam altal indukalt zavarok amik problemat jelentenek. En mar lattam DC korben(igaz, sok km-es) szetegett SSR-eket, pedig azokat csak a villam birizgalja, es meg termikusan is ellenallobak, mint ezek, nagyjabol akkora mind, mint az oklom, plusz fel kilo hutoborda. A rele eredendoen strapabirob, lenyegeben egy szal vezetek, azon a nagyobb frekvenciaju zavar, kozepes tulfesz vagy az indukalt villamaram fizikai okobol nem tud akkora problemat okozni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #93237 üzenetére
Nekem úgy tűnik, kiindulási hibát ez a Ninigi nevű gyártócég követte el (ha jól látom, az ő termékeikre érvényes), akik már a PDF adatlapon is G-vel jelölik, ami még hagyján, de az árucikket is G-vel jelölik, majd elindítottak egy ilyen becsapós hullámot:
https://www.google.com/images?q=USBA-G
Nincs különösebb jelentősége.
-
csubuka
addikt
válasz
ViZion #93151 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Az a baj, hogy kicsit fekete doboz a kapcsolás, egy zónavezérlőről volna szó, aminek a potenciálmentes kapcsolást (termosztátoktól) váró bemeneteinek kapcsolásán agyaltam.
De így, ha jól gondolom vissza kéne kicsit keresni a kapcsolását, hogy kiderüljön az igazság...
De valami ilyesmire számítanék a zónavezérlőn belül, ami a rajzon volna. Persze lehet el vagyok tévedve.
-
válasz
ViZion #92913 üzenetére
Fene megette ha ennyire ki van hegyezve egy ház fogyasztása hogy kmsz. cserénél elkezdi verdesni. Akkor ott sok a fogyasztó-->hálózatbővítés.
Pl. nálam nyamvadt 25A automata van és van mikró, mosó, mosogatógép, hidrofor, porszívó, nagynyomású mosó, villany hősugárzó, elektromos a sütő és van egy átfolyás 3kW vízmelegítőm., nagyflex hegesztőtrafó elektromos láncfűrész stb. stb.
És nemhogy nem veri le de én tavasz óta egy félszigetes projektet hobbizok és 2 azaz két kW inverterrel az előbb felsoroltak 80%-a működtethető, kis odafigyeléssel. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #92887 üzenetére
A kijelző része még csak-csak, létezik hozzá hdmi átalakító, tehát mint monitor funkcionál, de a touch rész az nyűgös. Akkor járható ha rezisztív, ahoz van usb modul fillérekért, de a kapacitív digitizerek nem túl felhasználóbarátak.
De tehetünk egy próbát, írd meg mid van (lcd típus meg digitizer szalagkábelen lévő számok fontosak) aztán utánanézek.
Vagy ami még eszembe jutott, hogy a kapacitív digitizert kicseréled rezisztívre, így szettben.
-
-
válasz
ViZion #92509 üzenetére
Tapskapcsoló :
Erősítőt én csak azért nem csináltam, mert nem volt rá igény. Az a 2x10-14W-os, amit mondtam kiszolgált, utána egy ideig hifi volt hangrendszernek, most csönd van
(Meg van egy kis aktív hangfal, ha ilyen kéne, de nem kell.) (Anyámnál meg egy kis 2.1 hangrendszer tartaléknak.)
Ha igény lett volna, akkor lenne nagyobb erőlködőmA csöves jó dolog pedig
-
Dr. Szilikát
őstag
-
daninet
veterán
válasz
ViZion #91980 üzenetére
Legutóbbi meglepődésem bosch kéziporszivónál volt (egy elég drágával) bronzperselyes a motor ami sokezret forog, 18V körülre méretezve a felirat szerint, 24V-on hajtva. Újonnan sem volt halk, de 2 év után vállalhatatlan volt.
Az akkuja döglött meg előbb, 7darab 18650 volt benne. Cseréljük ki, van ponthegesztőm. Elkövettük azt a hibát, hogy nem a negativ pólust választottuk le először, a BMS valami programozott védelmi módba rakta magát, ezért külön egy Attiny 328P mikrokontrollert raktak a BMS-reValami ruszki oldalakon találtunk firmware lementős hex szerkesztős okoskodást hozzá, hogy talán elindul utána de nem működött soha többet.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #91937 üzenetére
Még valami eszembe jutott, ez ugye egy szárítógép aminél van nedvességérzékelés, hogy a száraz ruhát már ne melegítse. Nem lehet, hogy szakadás van ebben a körben? Az érzékelő egyik fele az üstház falában egy ujjnyi vastag 10-15cm hosszú fémcsík (ez is el tid koszolódni), a másik fele maga a dob. A dobra egy réz érintkező viszi át a szuflát, a dobtengelyénél hátul. Ha itt nem jó a kontakt akkor az is okozhat ilyet. Át kéne nézni ezt a két részt is, hátha...
-
leweegee
aktív tag
-
leweegee
aktív tag
-
Reggie0
félisten
válasz
ViZion #91913 üzenetére
Juteszembe, esetleg azt is erdemes megnezni, hogy a kapcsolotranyonal van-e via. Az is elkepzelheto, hogy a via kezdett megrepedezni es megnott az ellenallasa, ezert nem tud kialakulni a kello behuzoaram vagy ilyesmi. De lehet erdemes lenne a kapcsolotranyot es vedodiodat is cserelni, ha mar ugyis mokolni kell.
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #91853 üzenetére
Egy fotót dobhatnál ha van kedved. Sok oka lehet h nem húz a relé, mikrorepedés a relé lábainál(át kell őket forrasztgatni,az kiadja) hibás ntc, vagy szigeteléshibás fűtőbetét ( csak szigetelésvizsgálóval derül ki ) hibás flyback dióda( a relék 2 labát köti össze), hibás kapcsolótranzisztor/fet ami a relét húzza meg... kéne egy típus, hátha van kapcsolási, úgy 'azé kicsit könnyebb matatni.
Na meg persze a relé maga is lehet a bűnös. Köss ledet a két lábára egy 1k elennállásal és akkor látod kap e vezérlést.
-
válasz
ViZion #91846 üzenetére
srd-12vdc-sl-c első blikkre.
Újpesten tudok is adni egyet szerintem, buta kínaiak 60db 24V-os darabból csak 59-et találtak el, egy 12V lett közte.
Szerk.: Meglepődnék, ha egy Omron után ez hozna megváltást, de amúgy nagyon tartósak. 1986-ban gyártott német PLC-be csináltam vele utángyártott kimeneti kártyát. Egy marógépet mozgat, rengeteg ciklust kapott már, magam is csodálom, hogy még nem kellett gariznom.
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #91828 üzenetére
Nah, átmértem. Úgy tűnik, h egy fűtőszál van, aminek lehet rövidebb szakaszát vagy a teljeset fűteni. A probléma, h a teljes nem kapcsol be, a rövid programnál a rövidebb szakasz igen. Majd kimérem vagy esetleg megcserélem a reléket, bár mint írtam, a fesz változik, ahogy kapcsolnak, de mégsem fűt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ViZion #91713 üzenetére
Nem a fogyasztás a baj, egyik helyen a legújabb szabvány szerint is A energiaosztályú Philips körték vannak. Ha nem vagyunk otthon lesz.rom, a NAS többet eszik, mint az összes világítás. Inkább zavaró a fény ha épp nincs szükség rá, de világít onnan is, ahonnan nem kellene. Meg éjszaka ha felkapcsolja, az se jó.
Azt nézem még, ha lenne egy kisebb kulcsos doboz kivágható hátlappal, elé lehetne tenni a kapcsolónak. Csak ami műanyag, az ormótlan (legalább is, amit találtam az minimum 20X30cm) fémet meg nem tudok szépen megmunkálni otthon (műanyagot se
, de inkább azt faragom)
Kicsi még, csak magas, meg mint mondtam beszéd elmaradt
. Megint más a 10 éves Pistikét nyakonverni, ha kicsúzlizta a szomszéd ablakot...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #91646 üzenetére
nekem sincs benne, annyira nem melegszik fel hogy megégjen a rud. ha nagyon hofokszabalyozni akarom akkor neha kihuzom (inkabb kapcsolo kellene ra mert van hogy teszek veszek hasznalom, aztan megint teszek veszek es ujra kell, addig meg ne olvassza a semmit feleslegesen).
multkor lattam valahol egesz picit, maga a pisztoly is pici es a bele valo rud is csak par mm atmeros, majdnem megvettem, kis ragasztasokhoz tok jo lenne. -
peter889
őstag
válasz
ViZion #91630 üzenetére
Köszi szépen mindkettőtöknek az infókat.
Ahogy így gondolkodok, nekem is kisebb dolgokhoz kellene.
Gondolom, kisebb dolgokhoz jobb a kisebb átmérőjű rudas változat.
#91632 Reggie0, úgy láttam, a hőfokszabályozósok tizenvalahány ezer forint felett kezdődnek.
Én max. 4 ezer forintot adnék ki érte, így elsőre, aztán majd meglátom.
Gondolom, nem lehet venni annyiért hőfokszabályozósat, vagy mégis? -
aujjobba
addikt
-
Reggie0
félisten
válasz
ViZion #91159 üzenetére
amikor kozel 0 feszultseget mersz rajta. Ha biztosra akarsz menni, akkor illik rovidrezarni, miutan leesett a fesz.
A frekivaltok pufferen jellemzoen van tolto-kisuto aramkor, a snubberekkel parhuzamosan szokas ellenallast tenni, szoval ezektol nem kell annyira fleni, ha eltelt par perc.
-
válasz
ViZion #91112 üzenetére
Amúgy sok helyen látok normális kültéri kapcsolókat minden védelem nélkül, 230-as felhasználással és évtizedig bírják.
Inkább az a cinkes a felvázolt helyzetbe hogy pl. én, de minden régebbi vágású szaki, de sztem. az újabbak is tényként könyvelik el hogy a csengőgombon kisfeszültség van kinnt. És ez a veszélyes, ha valaki így nekiáll szerelni ezzel tudattal. -
válasz
ViZion #91056 üzenetére
Ez a Via lap 13éve teszi a dolgát mint okosotthon szerver.
Igaz nem kell neki fhd-t lejátszani, tartósságból szerintem eddig jeles.
Ha most a reparálás után még 7-8 évet elmegy, akkor szerintem ennyi elég.
És nonstop, azaz 13 év alatt kb. 10 órát volt kikapcsolva, a rackszekrény takarításai miatt. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #91053 üzenetére
Pedig bőven volt ezektől trágyább is, pl. a SiS lapkakészletek a Transmeta Crusoe procik, meg a Tomato alaplapok.
A Via legalább fel tudott villantani pár épkézláb megoldást, meg voltak olyan chipsetjei amit senki más nem kínált. Nyílván nem voltak sebességbajnokok a a Via procik de heló, a legéhesebb is elvolt 20W-al, valamit valamiért.
Én személy szerint szerettem őket, ha odafigyeltél a driverekre és a megfelelő sorrendben telepítetted őket nem volt velük gond. De ugye ízlések és pofonok.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #90993 üzenetére
Idős embernél 1 órát engedélyeztem a TV és a set top box beállításaiban. Amikor megjelenik a figyelmeztető felirat, valamelyik gomb lenyomására újabb 1 órát kap. Azóta nyugodtabb a szomszéd is.
Egyébként tápot megvonni csak hirtelen lehet, áramszünet is bármikor lehet, a készüléknek ezt bírni kell, ha nincs más hibája. De azt sem az áramtalanítás okozza, lehűlés után lesznek gondok.
Számítógépről tegyük fel, hogy az itteni esetben nem játszik. Szerencsétlen esetben a merevlemeznek nem tesz jót, SSD-vel szerelt gépem 9 év alatt sokszor kapott áramszünetet, a nem mentett dolgok elszállásán kívül csak a szokásos Windows üzenet, mehet tovább, kész.
-
-
eshe
tag
válasz
ViZion #90949 üzenetére
Ezek azok a hulladékok amiről beszéltem.Az Allride márka ami legtöbb helyen kapható,ennek 90 %-a félévet nem bir ki,van ami eleve selejt.Azt a sütőt pont nem próbáltam mert sajnáltam kidobni rá azt a 120-150 eur-t,de ennek a melegszendvics sütője van papírból.Viszont vannak meglepően használható dolgok néha mint pl.a kínai rizsfőző.
-
válasz
ViZion #90949 üzenetére
Jajj ezt nem lehetett kihagyni, sütőt keres, amit egyenfeszről működtetne de ha nem talál akkor ne egyen mert nem tud sütni
Még a legmezeibb [retro kis sütő] is 800 wattos.
300 wattal is biztosan lehet melegszenyát meg egyebeket sütögetni, legfeljebb hosszabb ideig tart.
Én maradnék az inverter mellett.
Azt meg a mai canbuszos, akkufigyelős übermodern komputeres teherautókba tényleg csak a szakszerviz szerelheti be.
Mert olyan helyre kell bekötni ahol a a kamion agya meg tudja szakítani az inverter tápját, akkulemerülés megelőése miatt.
Igy mennek az állófűtések is, lelövi és figyelmzetet hogy már csak 1 indításnyi szufla van az akkuba.
Ha mezei módon ráköti az akkusarura akkor meg fog zakkanni az agya, állandóan szórni fogja az Akkuhiba feigyelmeztetést mert nincs a kontrollja alatt, és mégis merül az akku.
Kb. olyan mint a telefonoknál a fejlett battery management, meg a laptopokba.
Mér ez mindent, bevitt-kivett töltést, és megállapít egy akku kondíciót.
Majdnem fuel-gauge rendszer. -
doc
nagyúr
válasz
ViZion #90737 üzenetére
Lehet hogy valami mas lesz a baj :-/
Hetvegen ha kihuztam a kamerat, akkor indult gond nelkul, ha visszaraktam, akkor nem. Igy aztan kihuztam a biztositekot, otthagytam harom napra, ma reggel meg nem indult. Az akksin a feszultseg 12.6-12.7, inditozaskor leesik 12 ala. Mondanam hogy megdoglott az akksi, de tok uj... -
válasz
ViZion #90743 üzenetére
Az a kérdés, hogy a WLED elég-e hozzá. Tud-e egy másodpercenként 100+ alkalommal 150-300 led adatát fogadni.
SPI kimeneti pinje az közvetlenül a LED szalag bemeneti pinjére menne, egyszerűbb implementálni. De ez csak akkor, ha nincs közvetlen megoldás. Az ESP vezérlős Web API jó lenne, ha bírja...
-
doc
nagyúr
válasz
ViZion #90737 üzenetére
A 'testeles' annyit jelent hogy a kamera valamelyik fem resze a motor valamelyik fem reszehez erintkezik, ugye?
Ezt ki tudom valahogy merni? Marmint azt, hogy "eppen testel-e"? Mert ha folyamatosan az oninditoval kell tesztelgetnem hogy megtalaltam-e es jo-e mar, akkor az gyorsan kinyirja az akksit -
válasz
ViZion #90741 üzenetére
Teljesen saját szoftver, lényeg az lenne, hogy zenére villog valamit, azaz bejön a zene, kijön valami RGB színorgia.
Anno írtam róla a logout blogomban, az alján van videó is, látható hogyan működik. De azóta sem foglalkoztam vele, és újra elővenném, viszont másképp közelíteném meg, gyakorlatilag PC-ről működtetném, FFT-vel.
Az nagyon fontos lenne, hogy bírja az iramot, mert 10 ms alatti késleltetés kell és másodperceként 100+ alkalommal újra kell írni a LED szalagot, szóval ilyen himi-humi API nem elég, anno próbáltam Philips Hue-val Web API-n, de csak ledosoltam a vezérlőjét.
De egyébként valami Web API lenne a legjobb, mert azt nagyon könnyű lenne vezérelni Javascriptből meg bármiből. Csak ugye bírnia kell, nem úgy mint a Hue.
Az SPI azért lenne jó, mert ott ha megvan a 8 MHz, akkor garantáltan működik. A WS2812B protokollja SPI-n keresztül könnyen megvalósítható, mert 8 MHz SPI esetén 8 bit átküldése az ugye 1 us, ez pedig pont jó a WS2812B-nek egy bit pulzus átküldésére, mert 1.25 us ± 600 ns időablaknak kell lennie. Ja, itt már 8 MHz-et írtam, mert rájöttem hogy valójában csak ennyi, gyorsabban nem is működne. Összekevertem az MSP430 MCU órajelével, az volt 16 MHz, kell a cucchoz a kraft. Az SPI órajele viszont le van osztva feleannyinak.
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #90596 üzenetére
Nem szabad spojlerezni, meg kell hagyni a tapasztalás örömét mindenkinek...
Nekem több száz alkatrész folyt össze a variálható rekeszek miatt, azt hittem gutaütést kapok.
Szóval ja, csakis a fix rekesz a nyerő.
@Tamy: A patkányok ellen van egy jó megoldásom de nem elektronikus.
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #90587 üzenetére
Persze nagyvonalakban mesélek, lefingott hűtők lettek átalakítva, főleg eliwell vezérlővel pt100 szondával szabályozva a hőmérséklet, amit szintén lefingott hűtők olvasztóbetétje állít elő (hűtős ismerőstől korlátlan alapanyag ingyé
) aminek a hőjét venti kavargatja. Van kicsit komolyabb megoldás is, ahol szintén eliwell a vezérlő de már páratartalom és hőmérséklet szabályzással, kombinált erzekelővel és vízbe lógatott fűtőbetéttel van megoldva a pára, a meleg levegő meg ugyanúgy mint a másiknál. Ha kicsi a fűtőbetét nincsenek nagy túllövések, és a vezérlő is elég jó hiszterézissel dolgozik. A visszahűtésre én egyszerűen egy mechanikus időzítőórás aljzatot használok, azt úgy lövöd be ahogy jól esik. Ha ettől is szaftosabb részletek érdekelnek keress bátran priviben, ne itt offoljunk.
-
balazs1956
senior tag
-
-
válasz
ViZion #90531 üzenetére
Ha tényleg egy 12V/10W motor,
egy 12V táp gondolom ez megvan,
és 1 kisebb teljesítmény darlington tranzisztor kisebb hűtőfelületen meg 1 poti. Ez így 2 darab alkatrész illetve poti mindenképp kell akkor 1.Pardon, mivel induktív a terhelés, kell még 1 darab szabadonfutó dióda de ez is kell mindenképp.
A darlington kiváltható 1 kis meghajtó meg 1 kisebb teljesítménytranyóra.Abszolút analóg.
-
aujjobba
addikt
válasz
ViZion #90531 üzenetére
Valami ilyesmi kell neked szerintem.
Nezz korul, van tobbfele teljesitmenyu, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Samsung Galaxy S24 FE 8/128GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- HP JetIntelligence 410x patronok
- Intel Core i5 11400F - 4.4 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest