- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98271 üzenetére
minek kell egy bojlernek okosnak lenni meg wifi van benne, fűtsön és ennyi.
WIFI-vel meg mit lehet vezérelni, nem tudom;
de azért az nem baj ha nem primitív a bojler.Ha nem áll rendelkezésre olcsó áram akkor a vezérléssel lehet a zsebre spórolni; ami azért nem hátrány.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98306 üzenetére
Nem kellett ott átírni semmit. Megjegyzett valamilyen értékeket és használatkor ha éppen valami hasonló ellenállású forrasztási hiba esete forgott fenn, akkor éppen jól működött.
Jó hogy rákérdeztél, ötletet adtál egy újabb javítási kísérlethez: sorba kötök egy újabb potmétert a jelenlegivel, aztán mérem az időket.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Kenyérpirító: Egy szuper kenyérpirító bizonytalan működését sikerült megjavítani, újraforrasztottam a időt szabályozó lineáris potmétert. Viszont a MIN - MAX idősáv nagyon szűk voltával nem tudtam mit kezdeni. Feltételezésem szerint a készre szerelt panelnél letolták minimumra a potmétert és azt "mondták" a mikrovezérlőnek hogy ez a MIN, x sec, aztán ugyanezt a MAX-ra is eljátszották. Ezt a beállítást zavarhatta meg a kontakthiba.
A pirító így is használható, csak pirítás közben időnként meg kell nyomni rajta a "Prezentáció" gombot és akkor a kenyeret zsemlét feltolja a forróságból és ha nem nyúltál semmihez, már viszi is vissza a sütőbe. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98296 üzenetére
Ha elfogadsz némi építő jellegű kritikát, akkor olvass tovább:
Az érzékelésben szereplő nagy feszültségű zener-ek nekem nem szimpatikusak, előfordulhat olyan helyzet amikor akadályozzák az érzékelést. Inkább valamiféle hídkapcsolással érzékelném a szimmetria-hibát, valahogy így:
A másik észrevételem az év relével kapcsolatos. Olyan megoldást készítenék amihez standard év relé felhasználható, annak megbontása nélkül. Pl az év reléken szokásos teszt gombhoz hasonlóan, "keresztbe kötnék" egy optotriakot (esetleg plusz triakkal) és soros ellenállással, hogy az aktiválja az év relét. Így gyakorlatilag bármilyen év relé felhasználható lenne annak megbontása nélkül. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98288 üzenetére
ne fesd a falra..., ha ilyen lesz, akkor tudom hol laksz
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98274 üzenetére
Meg lehet persze, ez az audiofil felar.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98270 üzenetére
A Talema toroid trafo a draga benne, bar nem tudom annak mi a kulonlegessege.
€30 korul van.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Hamarosan oda jutunk,hogy minden megy a szemétbe egyből,ha elromlik...Régebben például mekkora érték volt egy szétbontott autó! Műszerek,visszajelzők,kapcsolók,relék,ízzók,stb! Ezek már az új elektromos autókból mind hiányoznak!
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Igen, mindenképpen meg fogom mérni, ha megérkezik. Az adatlapja szerint 5V a kimenő feszültsége, viszont valóban 2 vagy 3 db (nem tudom pontosan) 18650 battery 3.7V Rechargeable li-ion battery 3500mAh van a solar panelben, így az első feltöltés után mérések következnek majd érkezés után, s utána a méretezés.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Volt olyan AA ceruzaelemem,hogy 1,8V-ot adott terheletlenül.
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98222 üzenetére
Igen, pont ezért gondolkodtam el a dolgon. Köszönöm még egyszer, korábban ezt figyelmen kívül hagytam, valamint Murphy szaktárs felemlegetésében is igazad van. Megmérem a solar panel tényleges kimeneti feszültségét, s ennek megfelelően 2-3 dióda lesz a végleges megoldás.
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98220 üzenetére
Köszönöm az észrevételt, elgondolkodtató. Ezek szerint hosszútávon előnyösebb lenne pl. 3 db sorba kötött 1n4148?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98206 üzenetére
Autóakku szikrázik mindkét póluson, ne viccelj de tényleg.
Én is így sejtettem. De aztán azt láttam, hogy pl XT60-as, XT90-es csatlakozókon még nagyobb masinákon (6-12 cellás Li akkukkal) többnyire a pozitív pólus van elszenesedve mindig. Ennek vmi fizikai kialakítás lehet az oka? Pl. negatív pólus hamarabb érintkezik összedugáskor.
Tudna.
Szupi, akkor ezt már rendelem is. Köszi!
Kalkulátorom szerint nincs nagy jelentősége az erősebb lehúzónak az akku élettartamára vonatkozóan. Akkor 47k lesz. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Jó reggelt!
Ez így tudna működni? Amennyi precharge áramkört láttam tegnap, ott mindenhol a pozitív ágat kapcsolták, vagy mindkettőt. Ez ugye RC autó és a kaszni az műanyag. Bár nem tudom a motor alu háza testre van-e kötve, stb. Tisztán elektronikai szempontból van-e bármi jelentősége, hogy melyik ágat kapcsolja az ember? Szikra az keletkezhet mindkét póluson fizikailag az összekötés sorrendjétől függően? Kocsi akkunál úgy emlékszem mindig van szikra, mindegy melyik pólust hagyom utoljára.Kerestem P-csatornás MOSFET-et, de nem találtam semmit így hirtelen, ami csak megközelítené a teljesítményét egy jobb N-csatornásnak.
Jól gondolom, hogy Gate ellenállásra nincs szükség, ha nem PWM jellel megy a FET? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98198 üzenetére
Hat attol fugg milyen aramra kell. 50A az meg nem aram, maximum lakossagi szempontbol. 500A-1000A-nel(pl. elektromos auto inverter), mar az a jobb.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Mennyire altalanos az, hogy amelyiknek alacsony a vezetesi ellenallasa, annak viszont (viszonylag) magas a kapu kapacitasa?
Lehet nem igaz ez igy, csak amiket eddig neztem adatlapokat nekem ez jott le beloluk.
Tehat ha helyes a sejtesem, donteni kell alacsony vezetesi veszteseg es az alacsony kapcsolasi veszteseg kozott, de javitsatok ki ha tevedek. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
Szóval szimulátor szerint a MOSFET nyitása elég nehezen szabályozható.
Olyan 6-7 másodpercnyi Gate kapacitás töltés után kaptam csak egy kellően lassú tranziens átmenetet, ami cirka fél másodperc alatt tölt fel egy 220u elkót.
Ha 1 másodperces RC tagot használtam, akkor a MOSFET nyitása alig tart pár ezred másodpercig.
Meg ugye kikapcsoláskor is lesz így egy jó hosszú brown out, ha ennyire lassú az RC tag töltése.
Persze a szimulátor az nagyon generic vonalon mozog, főként csak tanulásra használtam.
Így a mosfet-et nem lehet nagyon paraméterezni. Gondolom egy valós mosfet valamennyire eltérhet a szimulátortól.Ezen nem lehet még gyurmázni kicsit?
Lehet mégiscsak egy 3 állású kapcsoló és egy 3k-s ellenállás lesz a megoldás. Az elég lágyan, alig 4 mA-rel tölt fel egy 220u-hoz hasonló méretű elkót - kb 1 másodperc alatt -, mint amiket ezeken a vezérlőkön látni szokás. Ezt elbírja egy pici tolókapcsoló is.Szóval a középső állás lesz a JST dugó -> kapcsoló -> ellenállás -> vezérlő. A második fokozat meg a MOSFET nyitása a fő ágon telibe.
Felteszem ha töltve van az elkó, akkor nem lesz szikra se.
Van vmi hiba az elképzelésben? -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
6-7V bőven elég. 3 cellás Lipo vagy Lifepo4 szokott lenni benne. A vezérlő 9V-nál kapcsol ki legkésőbb.
Milyen típusú mosfet-et vettél? Amit én találtam Ali-n az "csak" 160A és az Rds az 4,5 milliOhm. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98185 üzenetére
Így már világos.
Ez még jobb!A kérdésem még mindig áll, hogy milyen felfutásra kellene méretezni a fő ágon?
Mi az az idő, ami alatt kíméletesen feltöltenek az elkók és nincs szikra? 1 s? 1/10 s? 1/100 s? -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Okay, köszi a segítséget mindenkinek, megpróbálom egy nagyobbacska kondival.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Még vmi: hogyan méretezzem az RC tagot erre a feladatra? Mi szükség van az extra kapacitásra?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98179 üzenetére
Ez megmagyarázza a szikrát. Köszi!
Rajta szeretném hagyni az akkumulátort az elektronikán az állandó rendelkezésre állás miatt. Demo gép amit hordok magammal, szóval nagyrészt a kocsi hátuljában pihen és csak néha van elővéve pár percre.
A szivárgó áram kérdéses még, hogy nyerek-e a MOSFET megoldással vmit, vagy ugyanúgy le fog merülni idővel? Valamint kell-e méretezni a MOSFET-re hűtést, lesz-e szignifikáns hőtermelés on/off üzemben? Ugye teljesen nyitva lesz 100% kitöltési tényezővel, de 60 A csúcsáram mehet át rajta.RC tagot egy 50C akkupakk és egy 60 Amperes vezérlő közé állandóra?
Esetleg az N csatornás MOSFET-et nem lehet megnyitni épp csak annyira, hogy kíméletesen feltöltse az elkókat? Mondjuk 3 állású kapcsoló és az egyik póluson van egy alulméretezett Gate ellenállás?
Szerk: vagy a harmadik pólus mehet bypass rá a vezérlőre az RC taggal. -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98171 üzenetére
Hova teszem az ellenállást, az elem és a töltő közé, vagy az elem és a Fingerbot közé?
Szabad így töltőre kötni nem-újratölthető elemet is?...
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
[link] ?
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
ohh, OK. De én szétnéznék pl. skf partnereknél, h van-e az a méret.
-
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
Lejárt a szerkesztés,
eszembe nem volt hogy modellező boltban vannak ilyenek.
És vannak [link]
Nem pénz, 6-700Ft darabja.
Szétkapok egyet hétfőn megmérem és meg lesz rendelve 8 darab mini csapágy. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98135 üzenetére
ha nem egy fémházas EBM-Pabst, akkor engedd el...
Xilence ventik olcsók, jók, kb. 1-1,5 évig. -
mezis
félisten
válasz
Előbb nézd meg az árakat. Sokszor egy komplett ventilátor alig drágább mint a csapágyai és egy új ventilátorra van garancia.
-
efemm
tag
válasz
Más rendszerűt akarsz átszerelni golyósra, vagy meglévő golyósban cserélni? Szerintem nem fogod tudni sem szétszedni, sem összerakni. Egyik rosszabb ötlet, mint a másik, pláne, hogy pl. 2990 Ft egy 12cm-es golyós venti. Mondjuk egy hdd motort összepárosítani egy ventivel érdekes projekt lehetne, pöröghetne 7-10ezret.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
tordaitibi #98116 üzenetére
Köszi, amazonon vannak ezen a néven ilyen csatlakozó kitek, már csak a kábelt kellene beszerezni.
Ha lemérem az átmérőt az elég lehet kiindulási alapnak? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98111 üzenetére
Conradba is van ilyen, meg használnak ilyet pl. akkukhoz szünetmentesbe....
-
válasz
tordaitibi #98071 üzenetére
Ebben is van igazság, a kazán egy relatíve régi, 15-20 éves turbós technika, ebből gondolom, hogy nem friss szerelés, mert ilyet már régóta nem lehet beszerelni (hivatalosan).
2 kábelcsatorna van párhuzamosan a falban, de mindkettőben ugyanúgy jelentkezik a hiba. Falon kívül nincs ilyen gond. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98092 üzenetére
Na így már kezdem érteni.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
tordaitibi #98044 üzenetére
Most sajna nem tudom megcsinálni a fotózást és a feltöltést.
Én is néztem ezt, jobb az elővigyázatottság. De nekem úgy tűnt, hogy rendben van.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97980 üzenetére
Nem tudom mar a bootstrap kondirol mit beszeltetek, de asszem okolszabaly meretezesben a 10*Qg, lehetoleg mlcc kondival.
Viszont az MLCC kondi effektiv kapacitasa erosen fugg a DC szinttol, marmint minel magasabb a szint annal jobban esik a kapacitas, drasztikusan.Egyebkent en is epitettem hasonlot 21094-gyel es MC33063 stepdown ic-vel, az eleg jo hatekonysaggal mukodott.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
A step down H szinttel indul, mert bekapcsoláskor még nincs meg a kimeneti fesz. Viszont az IR nem tud akármeddig H-t adni, mert elfogy a bootstrap (vagy még fel sem töltődött). Ezért írtam (többek között), hogy kísérletképpen tápláld meg pl. független külső forrásból a felső oldalt - hogy kiderüljön, itt van-e a probléma oka. Kipróbáltad? És a többit amit még írtam?
Esetleg foto? Hátha észreveszünk valamit, aminek másképp kellene lennie...
Az áramkörnek működnie kellene, és RosCo-nak működött is, méghozzá kíváló hatásfokkal. Sajnos őt már nem lehet erről megkérdezni...
Szóval biztos, hogy van valami baki - esetleg több is. -
aujjobba
addikt
válasz
Jah oke a 21094-nek van deadtime beallito laba.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97978 üzenetére
A holtido nem kavar be valahogy?
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #97975 üzenetére
Felve megkerdem: ~SD labra tettel felhuzo ellenallast?
A boost diodanak mekkora a zaroiranyu szivargasa, nem suti ki a kondit?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97966 üzenetére
Ha a step down engedélyező bemenete is elérhető, akkor meg lehet próbálni annak is a késleltetett indítását (sima RC taggal).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97966 üzenetére
Van oszcilloszkópod? Mérd meg mi van az IR bemenetén! Ha az 555 meg tudja hajtani, de a step-down nem annak nyilván oka van. Talán az IR-t kicsit később (vagy éppen előbb) kellene indítani (engedélyezni) mint ahogy a step-down indul, és esetleg kellene egy felhúzó ellenállás, hogy a felső oldali táp fel tudjon töltődni indulás előtt.
Kísérletképpen a felső oldalnak adhatsz külön tápot pl. 2...3db Li celláról, hogy akkor el tud-e indulni.
Vagy az IR bemenetét kellene L szinten tartani induláskor egy kis ideig, amig a bootstrap feltölt (Pl. DRC taggal). -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97953 üzenetére
A hűtő védőföldelése rendben?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #97941 üzenetére
Mi van ha nem a hálózat felől jön a zavarás, hanem a billentyűzet kábel vagy vevő szed össze valamit az éterből amikor indul a hűtő? Ha kompresszoros a hűtő, induláskor ívet tud húzni az inditórelénél, az ív meg mint tudjuk egy igen széles frekvenciatartományban sugároz zavaró jeleket. Próbáld ki másik billentyűzettel, ott is ez van?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97616 üzenetére
Sikerült végül beindítani a dc/dc konvertert?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97950 üzenetére
Nem biztos hogy tranziens. Lehet, hogy az UPS kapcsolási szintje alacsonyabb feszültségre van beállítva és a PC tápja már leold egy pillanatra.
Konnektor, egyéb 230V-os kötések rendben?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97941 üzenetére
Nincs egy másik konnektor a közelben?
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #97934 üzenetére
Köszi, a képen lévő csati van is a helyi villamossági boltban.
laed: üreges dc csati.
Találtam itthon egy régi, univerzális adapter dobozában olyat ami pont jó.
Ezen két kis villa van, ráforrasztom a vezetékeket, dupla zsugorcső és kész is. -
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #97930 üzenetére
Felcserélve ugyan az volt, emiatt gondoltam földelés hibára. De megnézem úgy is.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #97915 üzenetére
Amennyire én tudom a GEO-t már nem annyira preferálják, eleve az ország nagy részén el sem érhető, úgy emlékszem fokozatosan ki akarják vezetni, bár ezt most nem tudom hol olvastam. Tény, hogy mindkettőnek megvan az előnye, és a hátránya is, de lehet, hogy érdemes lenne megfontolni az átállást, ott nincs megszakítás, cserébe csak fűtési szezonban kedvezményes. Viszont ha a közeljövőben tényleg kivezetik, akkor feleslegesen költesz az átkapcsolóra.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #97911 üzenetére
H tarifára váltás nem opció?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97911 üzenetére
Csak házi megoldást tudok... [link]
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #97902 üzenetére
Az nagyon jó,nekem is van! Egész minimális pici pötty bőven elég belőle!
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #97864 üzenetére
Fesz mérésről jut eszembe:
Ezen az új műszeren van több fesz mérési lehetőség. mV, V, egyértelmű.
Váltó fesz mérésre van még két állás a kapcsolón: LPF (Low Pass Filter AC voltage)
Illetve LoZ (Low impedance AC voltage)
Mi a külömbség? Az impedanciát értem, viszont mérésnél hálózati feszültség esetén (230V, 400V) melyik állásban mérjek? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #97864 üzenetére
tartok egy kis noname piaci gagyi kis multimétert
Nekem is van több, de nem biztos, hogy az eszembe jut elővenni.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97857 üzenetére
Ma pl. lepesekben mértem a FET-nel mekkora Vgs-nel mekkora a drain aram.
Megneztem amikor 10mA az aram, atdugtam feszultseg meresbe, leolvastam a Vgs-t.
Vissza aram meresbe, feltekertem 20mA-re, majd ujra mertem a Vgs-t.
Vissza megint aram meresbe, nullat mutat, pedig semmihez nem nyultam, elozoleg 20mA volt az aram, megis valahogy elpukkant a 200mA-es biztositek.
Biztositek csere, ujra ramertem, 20mA.Szoval ezt nem igazan ertem, miert pukkan el a bizti ha a kozeleben se jarok a hatarerteknek, nehany-tiz mA-t megse kezdek az Amperes allasban meregetni.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97847 üzenetére
Nem merült le, arról működött a rádió. De akkor azt még megpróbálom, hogy kondival együtt adok az áramkörre USB - C delejt
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97845 üzenetére
Csak a 18650 cella van/volt rákötve a modulra
mondjuk azóta nem dugtam rá usb tápot
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97833 üzenetére
Rákötöttem a kimenetre párhuzamosan a kondit (és persze az elektronika többi részét),
de sajnos meg se mukkan a cucc
Próbáltam 1000 és 470 mikroFarádos kondit is.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97833 üzenetére
1000mikroF 10V van is itthon, bontott japán
Tehát a negatív GND-re kell kötnöm a negatív lábát a kondinak?
Negatívat a negatívra?
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97828 üzenetére
"Vagy még egyszerűbb megoldás lehet, a tápmodul kimenetére forrasztani egy 470-1000mikrofarados kondit, ez talán elég lenne hogy áthidalja a bekapcsolási áramlökést."
A mondandód egyik részét értem, de melyik lábat hova kéne kötnöm?
Tehát 470mikroFarád és 10V-os kondi kéne ehhez az 5V rendszerhez? -
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97823 üzenetére
Hol találom ezt?
vagy pontosabban mi alapján tudnám megcsinálni?
E.Kaufmann kolléga,
ez lenne a másik opció, egy TP4056 és egy XL6009 Boost Converter 5V-ra állítva
De van itthon MT3608 modul is -
válasz
tordaitibi #97799 üzenetére
Milyen lemezek, vaslemezt terítettek az XPS-re...?
Osb-t szoktak nem fémet. Mi az oka a az amúgy semmre nem jó, vékony, könnyen deformálódó 0,5-ös lemeznek?Ez már túlmutat a topikon, nem szeretnék offolni. Ez az utolsó komment, amit ebbe az irányba teszek itt.
Az, hogy mit szoktak, és még mi mást lehet használni, az 2 különböző dolog.
Egyébként terheléselosztás, alatta 700-as XPS van (csak hogy meglegyen az arány, a lakossági XPS 250-es nyomószilárdságú). Leteszteltem (2 négyzetcentis széklábon billegtem/ugráltam rajta, semmi baja nem lett a padlónak), működni fog, ne aggódj.
A topikba az ESD megoldásáért jöttem, nem a házépítési trükkökért/javaslatokért.
A linket köszi!
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97782 üzenetére
Sajtos csak vásárolni tudok az az egyszerűbb
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97780 üzenetére
Pwm mentest kerestem ezt dobta fel.
De írok az eladónak és megkérdezem hogy ez milyen konkrétan
De ha találsz eBayen az jó lehet -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97778 üzenetére
Összesen 8 db lenne közösitve egy szabályzóra.
Ez felelne a Szellőzésert.
Ki tolna a meleg levegőt a rekeszbol.
A szabályzó pwm menetes elvileg.
0.12A x8 az vállalható erre a szabályzora? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97751 üzenetére
A hálózati trafó primer-szekunder kapacitásán átfolyó kapacítív áram jut a kimenetre. Ezt a zavarszűrő Y kondijának kellene elvezetnie, de az általában csak néhány nF kapacitású, ami nem mindíg elég. Ráadásul, van amikor nem a PE-re kötik, hanem az L és N-re is egyet-egyet, mert elsősorban zavarszűrő funkciója van - ilyenkor viszont a hálózati fesz felének megfelelő "potenciálon ül" a készülék. Persze a készülékház nem ráz mert az a PE-re van kötve közvetlenül, de a szekunder oldal nem. PC tápoknál visznt igen, és újabban a laptop tápok esetében is. De régebben nem, sőt kettős-szigetelésű laptop tápok is voltak forgalomban azelőtt - manapság viszont nem izagán találni ilyet.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Labortáp esetében nem lehet közvetlenül földelni a negatív oldalt, mert akkor ugyanúgy nem lehetne két tápot sorbakötni, mint ahogy pl. PC-tápokat sem (mert az alsó tápot rövidre zárná, a felső negatívjának a földelése).
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Igen, úgy kéne, de nincs összekötve. Ellenállása kimeneti negatív és az aljzatban lévő védőföld között végtelen
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Ha csak a régiek
A 2018-as 32 colos LG is mikor a teljesen földelt PC-re kötöm HDMI-n. Tudom, nem illik, de fogtam, és rákötöttem a védőföldre a TV-t az egyik VESA rögzítőponton. Úgy voltam vele, még mindig szerencsésebb, mint HDMI-n keresztül levezetni (meg szikráztatni) gyárilag
(amit amúgy egy HDMI ARC-on csücsülő TLC hangprojektor még külön rontott
).
Azóta se csípés, se szikra és még működik is.
Amúgy kábelTV-nk van, de optikáról (nem onnan szedte). -
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Földelt konnektorba van dugva. Csatlakozik is a ház védőföldeléséhez, leellenőriztem. Ennek ellenére tényleg 110V AC mérhető akár a negatív, akár a pozitív kiemenet és a védőföldelés között.
De értem, hogy ez így "oké"
-
ribarszki
őstag
válasz
tordaitibi #97697 üzenetére
Átnéztem a kötéseket, újra bekötöttem a fűtőszálat, fixáltam a helyén. Nem találtam laza kötést. A fűtőszállal együtt a dobforgató motor megy, más nem. A lágyindító termisztor nekem már túl mélyvíz
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97676 üzenetére
Ha meg mégis, akkor vegye fel és küldje el az Mehdi Sadaghdar-nak
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #97658 üzenetére
Érzékel, amikor odateszem a kezem kattan, hallani ahogy meghúz, csak tegnap reggel is kinyitottam és de már nem záródott be. Odamentem, kézzel eltakartam kétszer, kattogtattam, utána becsukódott.
Sajnos nincs külön gyalogos kijáró és minden nap ezt nyitják jövet-menet többen 15 éve. Sajnos lehet, hogy elérte a végét a relé és néha már vacakol. Ég tudja, de esőben már szinte mindig szar, ami hát ... elég kellemetlen, pedig nem ázik be a burkolata, inkább talán a pára miatt lehet. -
tlac
nagyúr
válasz
tordaitibi #97640 üzenetére
valójában ez egy 2 az 1-ben tabletnek a billentyűzetrésze
más:
ragad ennek a cuccnak a hátulja, azért is szedtem szét
ez a gumis műanyagszerű anyag van rajta, ami idővel ragacsossá válik
van erre valami hack, amivel a ragadós részt le lehetne pucolni?izopropil alkohol nem segített
(acetonos körömlakklemosó tuti oldaná, de az túl erős) -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97616 üzenetére
100nF bootstrap kondi is simán elegendő. Az alapján méretezhető, hogy a FET gate töltését megnézed az adatlapján. Ebből kiszámolható, hogy hogy a felső fet bekacsolásakor mennyit fog esni a kondi feszültsége.
Pl.
IRF3205 -> Qgt = 146nC (valamivel pontosabb ha a grafikonról nézed ki a gate fesz függvényében - de nagyságrendileg jó eredményt kapsz így is)
C = 100nF
U = Q/C -> 1,46V
Azaz ha mondjuk 12V a bootstrap kondi feszültsége, akkor a FET kinyitásakor 10,54V-ra esik vissza. Annyiban kicsit rosszabb a helyzet, hogy az IC-nek is van minimális fogyasztása a bootstrap-ról (max 130µA adatlap szerint) ami további feszültségesést okoz. Ez 100kHz esetén kb. 5µs idő (félperiódus), ami mindössze
U = 5µs * 130µA / 100nF = 6,5mV tehát jelentéktelen. Alacsonyabb frekvencián ez kb. arányosan több lenne.
Ami viszont számít hogy a kondi ESR-je nagyon kicsi legyen, különben nem lehet kivenni belőle rövid idő alatt egy gyors impulzusnyi áramot - tehát SMD kerámia kondi ajánlott, vagy fóliakondi. Egy elkó ebben a pozicióban kb. semmit sem ér. Ha kevésnek érzed a 100nF-ot akkor tegyél be 220nF-ot (kb. 700mV-ot esik), 1µF fölé nem vinném a kapacitást, felesleges (és fel is kell tudni tölteni a másik félperiódusban). -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97611 üzenetére
Megtaláltam...:
Nem pont ugyanazzal az IC-vel, de a lényeg kb. ugyanez... -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97605 üzenetére
Az LM2596-nak is a 15V-ból adnék tápot, hiszen csak vezérlési funkciója lesz. Amúgy működnie kellene.
Mérd meg mi van az IR2109 bemenetén,
illetve, hogy az LM2596 ad-e ki jelet a kimenetén.
A rajzodon nem szerepel, de a +15V-on is van 100nF kerámia + valami elkó?
A két kapcsolófet között (felső drain - alsó source kellene rövid lábakkal egy legalább 1uF-os fóliakondi - vagy pár darab SMD kerámia 1uF)
Kapcsolóüzemben nem elég a rajz szerinti összekötés, az elrendezés, és a vezetékhosszok is számítanak. Hasonlóan kell tervezni mint a nagyfrekvenciás áramköröket. Csak egy példa: a két FET + a hidegítő fólia kondinak a lehető legkisebb területű hurkot kell körbezárnia, eszerint kell elrendezni az alkatrészeket.
Minden, vezetékezés miatt kialakuló, parazita induktivitás energiaveszteséget okoz, ami rontja a hatásfokot, de szélsőséges esetben az alkatrészek pusztulását is okozhatja.
Az elképzelésed amúgy működőképes a gyakorlatban is, egy barátom már épített ilyet, egy darabig fent is volt a neten a rajz (kb amit te is rajzoltál), de nincs benne túláram és zárlatvédelem - tehát elég könnyű kinyírni... -
Szirtimorc
senior tag
válasz
tordaitibi #97599 üzenetére
Ezek akkor is a beállított kimenő feszültséget szolgáltatják, hogy ha a bemenő változik?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97593 üzenetére
Első pont: Synology két lemezes NAS.
Ezen felül minden is ami számítógépes hálózat, nem kisérletezgetnék. -
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #97575 üzenetére
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #97565 üzenetére
fiam pár fotóját mentené. én a kijelzőt.. de ehh, ezt semmire nem lehet rádrótozni. 2 kamera, ujjlenyomat olvasó... kuka. -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #97558 üzenetére
Igen.
Más téma:
Régi hőtárolós villanykályha kapcsolási rajz elérhető valahol? Holnap meg kell néznem egyet, nem kapcsol le (höfokszabályzora gondolok). -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97483 üzenetére
Egy picit ezt másképp látom: vannak jól működő dolgok, amit ha erőszakkal akarok megújítani attól nem jobb, hanem rosszabb lesz. Csak egy példa: mindenkibe bele akarják nevelni, hogy állandóan változik minden, mindent frissíteni kell különben "elvisz az ördög".
Aztán azt látom, hogy amikor pl. frissítettem az asszony mobilját onnantól nem lehet a hangfelvételt használni (tudom GDPR - de nem érdekel, bkaphatják...), a sajátomat nem frissítettem, tehát azon még működik. De ha egyszer le kell majd cserélnem akkor azon már nem fog menni.
Szeretem az új dolgokat, de alaposan megválogatom, hogy melyik az amelyik valóban hasznos, és melyik az, ami számomra felesleges marhaság. Van ismerősöm akinek napi 24 órában hallgatózik a szobájában az "alexa" vagy tudom is én minek nevezik, és azt mondja, hogy tök jó, mert csak szól neki, hogy tegye fel a kedvenc zenéjét, és már szól is. Persze, ez jó, de nekem eszembe jut, hogy ennek mi az ára, vagy mi lesz az ára. Elég ha nyitott szemmel járunk, hogy mi történik a világban. Az előbbi példánál maradva - az lesz az ára (előbb-utóbb), hogy minden egyes lejátszásért levon majd egy kicsit a bankszámládról, mint ahogyan most is sokan fizetnek havidíjat a youtube-nak, netflix-nek stb...(meg persze információgyűjtés) Használom persze én is pl. a youtube-ot, de eszem ágában sincs rá egy fillért sem áldozni (még akkor sem ha megtehetném, mert nem jelentős összeg), tehát inkább használok reklámszűrőt. Sőt ha választani kellene, hogy az előbbiért vagy a reklámszűrőért fizessek akkor inkább az utóbbi, de így a jó hogy egyikért sem. Ha pedig megkerülhetetlenné válik, akkor simán le tudok mondani róla - és bármikor azt mondom, hogy kenjék a hajukra, nem kell.
Az elektronikának, és a programozásnak is vannak (számomra) érdekes területei, ezek közös jellemzője, hogy nem KELL tanulni, mert elég érdekes ahhoz, hogy inkább meg AKARJAM ismerni. Ez utóbbi esetben meg már nem munka, hanem szórakozás, érdekes időtöltés. Ez az amit mindenkinek meg kellene találnia, hogy mi az ami az Ő esetében így működik (mint nálam a fentiek). -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #97486 üzenetére
Te értesz félre! Semmi célzás nem volt senkire,csak a tényeket közöltem.Te meg szerintem ügyes vagy.
-
demars
addikt
válasz
Anno nekünk az első fekete fehér TV hez R1 -es távirányító volt rendszeresítve.
"Fiam, ereggy oda és kapcsolj egyet... " -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #97486 üzenetére
pedig már ezek sem a mágia kategória. mikrokontrollerekre van olya FW, ami kvázi egy köztes program, Neked csak meg kell adni, h melyik pin mit csinál. A tényleges progi már benne van ezekben a keretrendszerekben. Tehát pl. egy kijelző "programozás" annyi, h beállítod milyen a drvere (megadják a kijelzőnél, vagy csak annyi,h hogy i2c) majd beírod, h hova mit írjon ki. Hőmérő dettó, típus, pontosság, mérés gyakoriság megad, kész. Ez ad egy változót, amit kirakhatsz a kijelzőre, küldheted pl. mqtt-n az okosotthonba, akármi. Nem éreztem, h lenne időm arduino programozást tanulni, de ezekkel boldogulok, erre vannak. Érthető, hiszen eladó, ezzel megsokszorozták a potenciális vásárlók számát. Nehogy küldjek egy belépő szettet, 'oszt jól megfertőzlek mcu-val
-
Barret001
addikt
válasz
Én végignéztem a szomszéd TV szerelő totális agyi leépülését,hát látványos volt...Már itthagyott minket. Okos telefonja sem volt,2 éve halt meg. Az egéren hüvelyk ujjal használta a gombokat... Nulla tanulási érdeklődés,minden nemű új technológia iránt! A PIC előtt kiszállt a tanulásból,a tranzisztort még éppen értette. Sokszor én segítettem neki,mert 1 perc volt a megoldás az interneten
Beírtam a gugliba. Neki már ez is bonyolult volt.
-
Barret001
addikt
válasz
Láttál már Japán WC-t? Ha nem,javaslom nézd meg
Komolyabb műszerfala van,mint az autódnak! A leg alapabb funkciója az ülőke ideális hőn tartása. Nekem sem jön be,de sokakat felvillanyoz!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97445 üzenetére
A foltozás valami ilyesmi lenne amúgy (garancia nincs rá):
Ja, és tudni kell, hogy ez a megoldás nincs védve rövidzárlat ellen (simán tönkremegy) -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #97450 üzenetére
A tiéd már most többet tud!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Az a gond, hogy a FET lassan kapcsol, és a ki/be kapcsolási ideje alatt fűt.
A gyors működéshez a gate kapacitást viszonylag nagy árammal kellene feltölteni ill. kisütni, ami itt nem valósul meg. Lehetne foltozgatni az áramkört, de sokkal gyorsabb lenne ha előbb értenéd, hogy mi miért van.
Nézd meg pl. ezeket a kapcsolásokat, ill. a működésüket:
http://skory.gylcomp.hu/kapcstapok/kapcstapok.html
Az NE555 schmitt trigger szerűen működik, és tartósan tud 200mA áramot a kimenete, de impulzus szerűen jóüval többet. Ezért rendkívül gyorsan tudja feltölteni vagy kisütni egy FET gate kapacitását, azaz a FET gyorsan tud kapcsolni. Lehet hogy az ott leírt magyarázatok nem 100%-osak, de nagyjából talán érthető. (az első ilyen áramköreim vagy 20 éve készültek, és a weblapon levő cikk is "tizensokéve" készült - talán ma már szakszerűbb írás lenne, de ez van) -
tsu
tag
válasz
Néhány tipp:
200-800 kOhm van a báziskörben? A rajz alapján ezt látom. Ha ennyi van, az elég kis áramokat jelent, elhúzódnak a kapcsolási idők, melegedés lesz. Ennek a 100-ad része is elég, van meghajtás.
330 Ohm a gate ellenállás? Nem tudom mit használsz, lehet, hogy kisebb is elég, a fet app note-ból lehet kiindulni.
Ha kis áramokon jó, nagyon nem, akkor lehet a tekercs/vasmag telítődésére gyanakodni, ezt kell combosabbra venni.
Szerk: a 300k S-G ellenállás se a gyors töltésürítést segíti, fet app note segíthet. (nekem)Partszélről ennyi.
Szerintem te több ilyet láttál mint én.😎 -
leweegee
aktív tag
válasz
Irigylésre méltó a kitartásod, én már rég vettem volna egy ilyet. [link] Persze ha a tanulás és az építés öröme a lényeg akkor nem opció.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #97396 üzenetére
Ez olyan, mint az olvasas. Amig nem tanulod meg, addig nem megy
Amugy a PIC nehezebb, es eleg nyakatekert-kiherelt architektura, ezert erdemes arduinozni esetleg micropython-nal ramenni C helyett.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #97391 üzenetére
Eleg az 555, de felesleges analog oskovuletekkel vacakolni, amikor egy mikrovezerlo precizebb es egyszerubb programozni, mint ellenallasokat/kondikat forrasztgatni. Ha nem 100000 darabot akar gyartani, akkor a munkaido dragabb lesz a pepecselessel, mint amennyivel tobbe kerul egy mikrovezerlo.
A PWM jel kozvetlen tranyora megy, par volt mar eleg oda, nem kell 18V-os PWM-et eloallitani.
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #97377 üzenetére
Köszi mindenkinek
hát postaköltséget nem éri meg fizetni ilyenkor, szóval Hestore lesz szerintem. Igaz nem szigetelt, de ahhoz a bordához nem ér hozzá semmi más. Nem tudom gyárilag miért szigetelt típust használnak. Inkább csak biztonsági oka lehet, nem a kapcsolás indokolja.
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #97377 üzenetére
Az a gond, hogy hasonló néven power MOSFET és IGBT is van:
HMS15N65F néven MOSFET, HMG15N65F néven IGBT.
Ráadásul ha "D" van a végén, az sima TO220-as tokozást jelent. -
R2Bazsi15
tag
válasz
tordaitibi #97346 üzenetére
Használtan vettük és épp ezért vagyok én is dillemában mert akárhány útmutatót találtam mindenhol 4x12V-os aksit írtak viszont ebben 5 volt és 5-nek is van benne hely
És a töltője is 60V20A de akkor miért mindenhol 4 aksit írnak?
Fixen a töltő volt a ludas lemérni sajnos nem tudom mert nincsen mérőm de a 4 aksinak sok lehetett a 60V, én hülye... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #97346 üzenetére
Nem mindig tüntetik fel egyértelműen a kínai töltőkön, hogy pl. 60 V micsoda, névleges vagy végérték.
Li-ion töltő is 36 V vagy 42 V, néha csak ráírják, szakmabeli érti, laikus belezavarodik: egyik roller 36 V-os, másik 42 V-os? Nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 256GB SSD Win11Pro 2,5 év garancia
- P1 Gen3 15.6" 4K UHD OLED érintő i7-10875H T1000 MaxQ 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Garmin Fenix 6 Sapphire
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest