- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98810 üzenetére
Nem zártam volna rövidre,ha olvasom amit írsz. Ez még jóval előtte volt.Feedback lábat ha hidegítem,csökken a kimenő feszültség. Valamelyik megoldást majd kipróbálom,de lehet hogy mindkettőt. Olyan mindegy hova forrasztok,opto lábai is aprók. De ez nem okoz gondot. Szemüveggel még jól látom
Sima ügy.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98808 üzenetére
TL431 kalkulátorba beírtam az általam kitotózott 3 ellenállás értéket,és nagyjából kijött a tényleges kimeneti feszültség! Nagyot nem tévedhettem,2 tizeden belül van az eltérés.Csak gyakorolgatok
Max 2V-ot emelnék csak.Optót rövidre zártam,újra indult a táp. Kétszer rápróbáltam 27 Ohmos ellenállással. Ha a tranzisztora oldalán csináltam,akkor meg kb felezte a kimeneti feszültséget.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98783 üzenetére
Nem is tudom, ezek a vegso egyeniranyito diodak a tekercs szekunder utan, nem latok veluk parhuzamosan semmit.
-
Postas99
őstag
válasz
tordaitibi #98764 üzenetére
Köszi a bátorítást. Kissé el voltam szontyolodva, hogy jó sz@r lett.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98725 üzenetére
Ne érts félre,nem a jókat fikáztam! Csak meg kell nézni,mit vesz meg az ember...Ohm törvénye számomra érthető,avval nincs gondom. Csak sajnos az utóbbi időben rettenetesen elterjedtek az olcsó bóvli készülékek,amik többet akarnak mutatni magukból. Nekem is van jó töltőm,(tápom),de azon gyári Samsung felirat van,ami eredeti. És okos.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98695 üzenetére
Vannak Opto-FET meghajtó céláramkörök (ugyanakkora mint egy optocsatoló) de fetmeghajtó kimenete van. Ezek általában egy bizonyos tápfesz alaltt nem kapcsolják be a fetet. Pl: TLP250 de vannak modernebb verziói is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
tordaitibi #98689 üzenetére
Én biztos nem
A hobbielektronika, és úgy egyáltalán az elektronikai szerelés (forrasztás ilyesmik) nagyon nem az én asztalom. Azt sem tudom, mik azok, amiket írtál, 7805 meg TO92 tok
De ha tudsz valakit ajánlani, aki csinál nekem ilyet, azt megköszönöm. -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98689 üzenetére
Mondjuk egy TO220-asnak jobb a hőleadása. Ééérted, 12V-ból 5V-ot csinálni? A feszültségnek több, mint a felét gyakorlatilag elfűti. Ezért ajánlanám inkább azt a tokozást, ami hűtőbordára illeszthető.
Kiegészítés:
Bár abban igazad van, hogy ez már nem igazán férne be egy szerelhető USB aljzatba...
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #98680 üzenetére
Valószínűleg user error, és elengedett egy forrasztásom. De fura, hogy pont abban a pillanatban, ahogy szikrába nyúltam?!
Mindegy, úgy tűnik működik.
Amúgy nem tudom mennyire jó ez a fajta BMS, de az egyik cella jobban le van merülve (remélem nem rossz, mert vadi újan állt a szekrényben) és nem nagyon akar balanszolni.
Ha párszor lemerítem, feltöltöm a saját töltőjével, remélem helyre jön, mert most a többi cella fullon és lekapcsolgat mégis, mert annak az egynek beesik a feszültsége. -
válasz
tordaitibi #98642 üzenetére
Ja, lutri. Volt már, ami jónak bizonyult, a többség nem annyira
@Digtalpimp : Nem robban fel, vagy nem ettől.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
tordaitibi #98642 üzenetére
Az ilyen "visszahozott" akkuk mennyire stabilak? Vagy bármikor felgyújtják a házat? Valamelyik nap egy 1V körülre merült 18650-es sikerült feltölteni. Nem volt még benne csak vagy 3 ciklus, egy fúró-csavarozó 20V-os pakkjában van benne. Érdekes, hogy a többi akku 4V körül volt, ez meg lemerült 1 körülre. Lehet, hogy amúgy is rossz, vagy valami kicsit merítené ezt az egyet?
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi #98616 üzenetére
Szerk: Bocs mindenkinek nem is fég hanem ezer éves ÉTI kazán.
Az a baj nem tudok a kazán mellé kötni, mert konkrétan a mostani vezetékes termosztát fent van a házban, a fég kazán meg lent a pincébe, a vasbeton födémet nem hiszem hogy áthidalja a rádiós adóvevő. Megnézem a pontos típusát ha kell de tényleg vagy 20+ éves gáz kazán lehet. A keringető szivattyú is különálló, nem kapcsolt, hanem direktben van kötve.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi #98607 üzenetére
Köszönöm! Igen, rf termosztát, a mostani termosztát baromi rossz helyen van és oda szeretném ezt az RF vevőt bekötni. Akkor ha jól értem kell odavinnem pluszba 230-at, nem elég ez a két madzag ami a termosztáton volt. (Amúgy az is a fázist kapcsolgatja nem? : ) ). Tehát akkor a mostani termosztát két vezetékét a "kazán" feliratú helyre kötöm, a 230-ra még adok neki hálózati feszt és kész igaz?
-
válasz
tordaitibi #98578 üzenetére
Nnna, persze, hogy nem működött.
Ilyen előerősítőm van
Lehet, hogy kevés volt a táp amúgy, holnap megpróbálom 6V-ról, első körben csak egy USB-t adtam neki -> szerintem ment ez 4V-ról is, ha jól emlékszem.@bmichel : Ah-t nem tudsz mérni, főleg töltés közben nem
Azt tudod mérni, hány volt van az akku kapcsain, ami max. tájékoztató jellegű, de a konkrét töltöttséget abból tudnád, ha áramot mérsz.
Amúgy nem teszi tönkre
-
válasz
tordaitibi #98578 üzenetére
Értem a fantomtápot
"Hiába építesz mikrofon erősítőt, ha nem adsz a mikrofonnak 1,5V dc-t. " -> nem írtam részleteket, a cucc kondenzátormikrofonyhoz való, táp kell neki -
válasz
tordaitibi #98557 üzenetére
Hello,
Kondenzátormikrofon, az tuti. Ilyen
XLR csati, jack a vége.A hangfal doksija meg kifejezetten dinamikust említ a MIC bemenetre, vagy gitárt.
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #98553 üzenetére
Szia egy 16A kis megszakító van mögötte.oreg ház öreg vezetékek de van úgy ha megy akkor megy folyamatosan.ugye gond nélkül az elindulás problémas mindig
A konnektorba dughato aramfelvetel korlátozó nem lehet jó akkor? 9A körül fogyaszt. -
válasz
tordaitibi #98547 üzenetére
Annyiban különbözik az elektronikus karbis, hogy azon nincs állítási lehetőség, tehát nincs a burkolaton a karbinál 3 furat, ahol a T L és H csavarok lennének a manuális változaton. A gépek formára teljesen ugyanazok, legyen az manuális vagy elektronokis karburátoros.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98506 üzenetére
simán jó a 3,5-3,5 jack madzag.
Szerintem is.
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #98473 üzenetére
Nem értettem félre, csak nincs most 24 voltosom. Gondolom kell vagy 16-18V hogy látszódjon valami.
Egyébként PC táp 12V-os ágait össze lehet sorosan kapcsolni?
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98461 üzenetére
Az mar nem kerdes elbactam vagy sem, latszolag egyertelmu
Most inkabb az foglalkoztat mi dogolhetett annyira meg, hogy miutan a hidat es a biztit kicsereltem es sehol nem lattam rovidzarat, masodszorra is eldurrant a bizti, a hid, es mar a termisztor is.
Ott van meg az IC, de azon tul passz.
Kiszedem az IC-t megnezem mi lesz, csak kellene egy uj, meg egy termisztor.Legkozelebb ilyesmit meg levalaszton keresztul csinalok, azt hiszem azzal nem kellene gebasz legyen. Vagy igen?
Fi rele van, egy gofrisuto levagta parszor, aztan en vagtam ki a gofrisutot a kukaba.
Ettol nem oldott most le.A kapcsitapban a bizti 1.6A-es darab, szep nagyot tudott robbanni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98424 üzenetére
Én meg vágom a gyújtóst...
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98424 üzenetére
huhh, azt hittem az én módszerem az overkill
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98389 üzenetére
Azt hittem totál hibás az elgondolásom, de “bipolar spwm” címszó alatt epp a leírt semat vázolják fel sok helyen.
A holtidovel kapcsolatban igazad van, max ha a négyszög lefutasa/felfutasa lassú, akkor talan javul a helyzet.
míg az egyik pl. felső fet kapja a 20-30Khz kapcsolójelet, a másik alsó párja csak egy on jelet kap ez ideig
Igy van, ezt a technikát nem tudom egy trafoval, csak a szinkron kapcsolgatast az átlós pároknak.ekkold: A halfbridge/fullbridge tapokkal kapcsolatban láttam olyat, hogy a hídba kapcsolt primerrel sorosan raknak egy DC blokkoló kondit, erre gondolsz? Hogy ne boruljon a flux balansz amikor nem 50% a kitöltés, vagy tul eltérőek a kapcsoló elemek.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Azért ezt megoldották anno már a 80-as években is, pl. a félhidas PC tápok esetében, de ezek is lehettek vona akár teljes hidas tápok, egyetlen gate trafóval.
Ezen kívül lehet ún. fázistolós tápot is építeni, ahol mindkét félhíd 50% kitöltésű jellel megy, de a két félhíd fáziseltolása miatt a híd kimenetén egy PWM jel alakul ki (van rá cél IC is, de akár háromszögjel + komparátorokkal is megoldható) A sima teljes hidas táphoz képest vannnak előnyös tulajdonságai, pl. az egyik félhíd (amelyik előbb kapcsol) folyamatosan tud ZVS-ben menni, így csak a másik félhídon van kapcsolási veszteség. Azaz a sima pwm-es teljes hidas táphoz képest fele akkora kapcsolási veszteséggel tud menni (persze akkor ha jó a vezérlés, és jól is van méretezve).
Mondjuk ez utóbbi tápnál nem lehet egyetlen gate meghajtó trafóval megoldani, de kettővel igen (tehát 4db külön trafó biztosan nem kell ehhez sem). Manapság meg ugye többnyire cél-IC van, gate meghajtó trafó helyett, bár a trafós megoldásnak is vannak előnyei. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Akkor erősen megkavarodtam megint.
Az volt az elképzelésem, hogy ha peldaul a lenti 1/3 kitöltésu jelet akarom a hídra vinni, akkor Q1 es Q4 ugyanezt a jelet (S1) kell kapja a Gate-re, míg a Q2 es Q3 ennek az inverzét (S2).
Ezek szerint tévedek.Tehat igy egy-egy a primerrel megegyező polaritasban bekötött szekunderrol kapna a gate jelet az egyik par FET, a masik par meg ellentétes polaritassal.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98373 üzenetére
Próbaképp ma megtekertem egy kisebbet, 10 fordulat 5 összesodort zomancos huzallal, hat tul gyakran ezt nem tervezem csinálni
Bekotottem a motor meghajtó IC ket kimenete koze, aminek az egyik bemeneten GND van a másikra 50kHz négyszögjel.
Erdekes a toroid belépési pontján (azaz az IC kimenetei kozott) bipoláris jelet mutat a szkop, csak valami borzalmas csak hunyorogva hasonlít a bemeno négyszögre.De legalább a szekunder ágon ugyanaz a jel van, tehat hűen átviszi a sz*rt
Kiprobalom majd rendes FET meghajtó IC-vel, ha jol sejtem ott majd kelleni fog egy kondi a tekerccsel sorban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #98341 üzenetére
Szoftveres összehangolás kérdése, mivel az LCD képtartalmának színhőmérséklete is módosítható.
Mint amikor saját részre állítottam be egy 40 collos TV-t, monitor gyanánt. A háttérvilágítás áramát lejjebb vettem, megfelelő ellenállás módosításával, így a PWM mehetett 100 %-ra, ahol nincs vibrálás, sima DC-t kap. Meg amúgy is túl vakító lett volna.
Viszont a LED-áram csökkenése miatt melegebb árnyalatú lett a kép, amit a menüben korrigáltam hidegebb irányba. Ez ilyen manuális áthidalás.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98339 üzenetére
Ez sem igaz így, mert monitornál is van flickering és van ahol simítva van a végén a fesz. A normális vezérlők már nem a szemre bízzák a dolgot.
Bár lehet a dimmelhető mindenképp szaggat, nem is szereti minden led. Enynire meg nem tudom melyik hogy működik. -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98271 üzenetére
minek kell egy bojlernek okosnak lenni meg wifi van benne, fűtsön és ennyi.
WIFI-vel meg mit lehet vezérelni, nem tudom;
de azért az nem baj ha nem primitív a bojler.Ha nem áll rendelkezésre olcsó áram akkor a vezérléssel lehet a zsebre spórolni; ami azért nem hátrány.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98306 üzenetére
Nem kellett ott átírni semmit. Megjegyzett valamilyen értékeket és használatkor ha éppen valami hasonló ellenállású forrasztási hiba esete forgott fenn, akkor éppen jól működött.
Jó hogy rákérdeztél, ötletet adtál egy újabb javítási kísérlethez: sorba kötök egy újabb potmétert a jelenlegivel, aztán mérem az időket.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Kenyérpirító: Egy szuper kenyérpirító bizonytalan működését sikerült megjavítani, újraforrasztottam a időt szabályozó lineáris potmétert. Viszont a MIN - MAX idősáv nagyon szűk voltával nem tudtam mit kezdeni. Feltételezésem szerint a készre szerelt panelnél letolták minimumra a potmétert és azt "mondták" a mikrovezérlőnek hogy ez a MIN, x sec, aztán ugyanezt a MAX-ra is eljátszották. Ezt a beállítást zavarhatta meg a kontakthiba.
A pirító így is használható, csak pirítás közben időnként meg kell nyomni rajta a "Prezentáció" gombot és akkor a kenyeret zsemlét feltolja a forróságból és ha nem nyúltál semmihez, már viszi is vissza a sütőbe. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98296 üzenetére
Ha elfogadsz némi építő jellegű kritikát, akkor olvass tovább:
Az érzékelésben szereplő nagy feszültségű zener-ek nekem nem szimpatikusak, előfordulhat olyan helyzet amikor akadályozzák az érzékelést. Inkább valamiféle hídkapcsolással érzékelném a szimmetria-hibát, valahogy így:
A másik észrevételem az év relével kapcsolatos. Olyan megoldást készítenék amihez standard év relé felhasználható, annak megbontása nélkül. Pl az év reléken szokásos teszt gombhoz hasonlóan, "keresztbe kötnék" egy optotriakot (esetleg plusz triakkal) és soros ellenállással, hogy az aktiválja az év relét. Így gyakorlatilag bármilyen év relé felhasználható lenne annak megbontása nélkül. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98288 üzenetére
ne fesd a falra..., ha ilyen lesz, akkor tudom hol laksz
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98274 üzenetére
Meg lehet persze, ez az audiofil felar.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98270 üzenetére
A Talema toroid trafo a draga benne, bar nem tudom annak mi a kulonlegessege.
€30 korul van.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Hamarosan oda jutunk,hogy minden megy a szemétbe egyből,ha elromlik...Régebben például mekkora érték volt egy szétbontott autó! Műszerek,visszajelzők,kapcsolók,relék,ízzók,stb! Ezek már az új elektromos autókból mind hiányoznak!
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Igen, mindenképpen meg fogom mérni, ha megérkezik. Az adatlapja szerint 5V a kimenő feszültsége, viszont valóban 2 vagy 3 db (nem tudom pontosan) 18650 battery 3.7V Rechargeable li-ion battery 3500mAh van a solar panelben, így az első feltöltés után mérések következnek majd érkezés után, s utána a méretezés.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Volt olyan AA ceruzaelemem,hogy 1,8V-ot adott terheletlenül.
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98222 üzenetére
Igen, pont ezért gondolkodtam el a dolgon. Köszönöm még egyszer, korábban ezt figyelmen kívül hagytam, valamint Murphy szaktárs felemlegetésében is igazad van. Megmérem a solar panel tényleges kimeneti feszültségét, s ennek megfelelően 2-3 dióda lesz a végleges megoldás.
-
McLee
csendes tag
válasz
tordaitibi #98220 üzenetére
Köszönöm az észrevételt, elgondolkodtató. Ezek szerint hosszútávon előnyösebb lenne pl. 3 db sorba kötött 1n4148?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98206 üzenetére
Autóakku szikrázik mindkét póluson, ne viccelj de tényleg.
Én is így sejtettem. De aztán azt láttam, hogy pl XT60-as, XT90-es csatlakozókon még nagyobb masinákon (6-12 cellás Li akkukkal) többnyire a pozitív pólus van elszenesedve mindig. Ennek vmi fizikai kialakítás lehet az oka? Pl. negatív pólus hamarabb érintkezik összedugáskor.
Tudna.
Szupi, akkor ezt már rendelem is. Köszi!
Kalkulátorom szerint nincs nagy jelentősége az erősebb lehúzónak az akku élettartamára vonatkozóan. Akkor 47k lesz. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Jó reggelt!
Ez így tudna működni? Amennyi precharge áramkört láttam tegnap, ott mindenhol a pozitív ágat kapcsolták, vagy mindkettőt. Ez ugye RC autó és a kaszni az műanyag. Bár nem tudom a motor alu háza testre van-e kötve, stb. Tisztán elektronikai szempontból van-e bármi jelentősége, hogy melyik ágat kapcsolja az ember? Szikra az keletkezhet mindkét póluson fizikailag az összekötés sorrendjétől függően? Kocsi akkunál úgy emlékszem mindig van szikra, mindegy melyik pólust hagyom utoljára.Kerestem P-csatornás MOSFET-et, de nem találtam semmit így hirtelen, ami csak megközelítené a teljesítményét egy jobb N-csatornásnak.
Jól gondolom, hogy Gate ellenállásra nincs szükség, ha nem PWM jellel megy a FET? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98198 üzenetére
Hat attol fugg milyen aramra kell. 50A az meg nem aram, maximum lakossagi szempontbol. 500A-1000A-nel(pl. elektromos auto inverter), mar az a jobb.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98194 üzenetére
Mennyire altalanos az, hogy amelyiknek alacsony a vezetesi ellenallasa, annak viszont (viszonylag) magas a kapu kapacitasa?
Lehet nem igaz ez igy, csak amiket eddig neztem adatlapokat nekem ez jott le beloluk.
Tehat ha helyes a sejtesem, donteni kell alacsony vezetesi veszteseg es az alacsony kapcsolasi veszteseg kozott, de javitsatok ki ha tevedek. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
Szóval szimulátor szerint a MOSFET nyitása elég nehezen szabályozható.
Olyan 6-7 másodpercnyi Gate kapacitás töltés után kaptam csak egy kellően lassú tranziens átmenetet, ami cirka fél másodperc alatt tölt fel egy 220u elkót.
Ha 1 másodperces RC tagot használtam, akkor a MOSFET nyitása alig tart pár ezred másodpercig.
Meg ugye kikapcsoláskor is lesz így egy jó hosszú brown out, ha ennyire lassú az RC tag töltése.
Persze a szimulátor az nagyon generic vonalon mozog, főként csak tanulásra használtam.
Így a mosfet-et nem lehet nagyon paraméterezni. Gondolom egy valós mosfet valamennyire eltérhet a szimulátortól.Ezen nem lehet még gyurmázni kicsit?
Lehet mégiscsak egy 3 állású kapcsoló és egy 3k-s ellenállás lesz a megoldás. Az elég lágyan, alig 4 mA-rel tölt fel egy 220u-hoz hasonló méretű elkót - kb 1 másodperc alatt -, mint amiket ezeken a vezérlőkön látni szokás. Ezt elbírja egy pici tolókapcsoló is.Szóval a középső állás lesz a JST dugó -> kapcsoló -> ellenállás -> vezérlő. A második fokozat meg a MOSFET nyitása a fő ágon telibe.
Felteszem ha töltve van az elkó, akkor nem lesz szikra se.
Van vmi hiba az elképzelésben? -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98190 üzenetére
6-7V bőven elég. 3 cellás Lipo vagy Lifepo4 szokott lenni benne. A vezérlő 9V-nál kapcsol ki legkésőbb.
Milyen típusú mosfet-et vettél? Amit én találtam Ali-n az "csak" 160A és az Rds az 4,5 milliOhm. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98185 üzenetére
Így már világos.
Ez még jobb!A kérdésem még mindig áll, hogy milyen felfutásra kellene méretezni a fő ágon?
Mi az az idő, ami alatt kíméletesen feltöltenek az elkók és nincs szikra? 1 s? 1/10 s? 1/100 s? -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Okay, köszi a segítséget mindenkinek, megpróbálom egy nagyobbacska kondival.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98180 üzenetére
Még vmi: hogyan méretezzem az RC tagot erre a feladatra? Mi szükség van az extra kapacitásra?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #98179 üzenetére
Ez megmagyarázza a szikrát. Köszi!
Rajta szeretném hagyni az akkumulátort az elektronikán az állandó rendelkezésre állás miatt. Demo gép amit hordok magammal, szóval nagyrészt a kocsi hátuljában pihen és csak néha van elővéve pár percre.
A szivárgó áram kérdéses még, hogy nyerek-e a MOSFET megoldással vmit, vagy ugyanúgy le fog merülni idővel? Valamint kell-e méretezni a MOSFET-re hűtést, lesz-e szignifikáns hőtermelés on/off üzemben? Ugye teljesen nyitva lesz 100% kitöltési tényezővel, de 60 A csúcsáram mehet át rajta.RC tagot egy 50C akkupakk és egy 60 Amperes vezérlő közé állandóra?
Esetleg az N csatornás MOSFET-et nem lehet megnyitni épp csak annyira, hogy kíméletesen feltöltse az elkókat? Mondjuk 3 állású kapcsoló és az egyik póluson van egy alulméretezett Gate ellenállás?
Szerk: vagy a harmadik pólus mehet bypass rá a vezérlőre az RC taggal. -
Tyrel
őstag
válasz
tordaitibi #98171 üzenetére
Hova teszem az ellenállást, az elem és a töltő közé, vagy az elem és a Fingerbot közé?
Szabad így töltőre kötni nem-újratölthető elemet is?...
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
[link] ?
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98148 üzenetére
ohh, OK. De én szétnéznék pl. skf partnereknél, h van-e az a méret.
-
válasz
tordaitibi #98147 üzenetére
Lejárt a szerkesztés,
eszembe nem volt hogy modellező boltban vannak ilyenek.
És vannak [link]
Nem pénz, 6-700Ft darabja.
Szétkapok egyet hétfőn megmérem és meg lesz rendelve 8 darab mini csapágy. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98135 üzenetére
ha nem egy fémházas EBM-Pabst, akkor engedd el...
Xilence ventik olcsók, jók, kb. 1-1,5 évig. -
mezis
félisten
válasz
Előbb nézd meg az árakat. Sokszor egy komplett ventilátor alig drágább mint a csapágyai és egy új ventilátorra van garancia.
-
válasz
Más rendszerűt akarsz átszerelni golyósra, vagy meglévő golyósban cserélni? Szerintem nem fogod tudni sem szétszedni, sem összerakni. Egyik rosszabb ötlet, mint a másik, pláne, hogy pl. 2990 Ft egy 12cm-es golyós venti. Mondjuk egy hdd motort összepárosítani egy ventivel érdekes projekt lehetne, pöröghetne 7-10ezret.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
tordaitibi #98116 üzenetére
Köszi, amazonon vannak ezen a néven ilyen csatlakozó kitek, már csak a kábelt kellene beszerezni.
Ha lemérem az átmérőt az elég lehet kiindulási alapnak? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98111 üzenetére
Conradba is van ilyen, meg használnak ilyet pl. akkukhoz szünetmentesbe....
-
válasz
tordaitibi #98071 üzenetére
Ebben is van igazság, a kazán egy relatíve régi, 15-20 éves turbós technika, ebből gondolom, hogy nem friss szerelés, mert ilyet már régóta nem lehet beszerelni (hivatalosan).
2 kábelcsatorna van párhuzamosan a falban, de mindkettőben ugyanúgy jelentkezik a hiba. Falon kívül nincs ilyen gond. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98092 üzenetére
Na így már kezdem érteni.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz
tordaitibi #98044 üzenetére
Most sajna nem tudom megcsinálni a fotózást és a feltöltést.
Én is néztem ezt, jobb az elővigyázatottság. De nekem úgy tűnt, hogy rendben van.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97980 üzenetére
Nem tudom mar a bootstrap kondirol mit beszeltetek, de asszem okolszabaly meretezesben a 10*Qg, lehetoleg mlcc kondival.
Viszont az MLCC kondi effektiv kapacitasa erosen fugg a DC szinttol, marmint minel magasabb a szint annal jobban esik a kapacitas, drasztikusan.Egyebkent en is epitettem hasonlot 21094-gyel es MC33063 stepdown ic-vel, az eleg jo hatekonysaggal mukodott.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
A step down H szinttel indul, mert bekapcsoláskor még nincs meg a kimeneti fesz. Viszont az IR nem tud akármeddig H-t adni, mert elfogy a bootstrap (vagy még fel sem töltődött). Ezért írtam (többek között), hogy kísérletképpen tápláld meg pl. független külső forrásból a felső oldalt - hogy kiderüljön, itt van-e a probléma oka. Kipróbáltad? És a többit amit még írtam?
Esetleg foto? Hátha észreveszünk valamit, aminek másképp kellene lennie...
Az áramkörnek működnie kellene, és RosCo-nak működött is, méghozzá kíváló hatásfokkal. Sajnos őt már nem lehet erről megkérdezni...
Szóval biztos, hogy van valami baki - esetleg több is. -
aujjobba
addikt
válasz
Jah oke a 21094-nek van deadtime beallito laba.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97978 üzenetére
A holtido nem kavar be valahogy?
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #97975 üzenetére
Felve megkerdem: ~SD labra tettel felhuzo ellenallast?
A boost diodanak mekkora a zaroiranyu szivargasa, nem suti ki a kondit?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97966 üzenetére
Ha a step down engedélyező bemenete is elérhető, akkor meg lehet próbálni annak is a késleltetett indítását (sima RC taggal).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97966 üzenetére
Van oszcilloszkópod? Mérd meg mi van az IR bemenetén! Ha az 555 meg tudja hajtani, de a step-down nem annak nyilván oka van. Talán az IR-t kicsit később (vagy éppen előbb) kellene indítani (engedélyezni) mint ahogy a step-down indul, és esetleg kellene egy felhúzó ellenállás, hogy a felső oldali táp fel tudjon töltődni indulás előtt.
Kísérletképpen a felső oldalnak adhatsz külön tápot pl. 2...3db Li celláról, hogy akkor el tud-e indulni.
Vagy az IR bemenetét kellene L szinten tartani induláskor egy kis ideig, amig a bootstrap feltölt (Pl. DRC taggal). -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97953 üzenetére
A hűtő védőföldelése rendben?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #97941 üzenetére
Mi van ha nem a hálózat felől jön a zavarás, hanem a billentyűzet kábel vagy vevő szed össze valamit az éterből amikor indul a hűtő? Ha kompresszoros a hűtő, induláskor ívet tud húzni az inditórelénél, az ív meg mint tudjuk egy igen széles frekvenciatartományban sugároz zavaró jeleket. Próbáld ki másik billentyűzettel, ott is ez van?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97616 üzenetére
Sikerült végül beindítani a dc/dc konvertert?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97950 üzenetére
Nem biztos hogy tranziens. Lehet, hogy az UPS kapcsolási szintje alacsonyabb feszültségre van beállítva és a PC tápja már leold egy pillanatra.
Konnektor, egyéb 230V-os kötések rendben?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97941 üzenetére
Nincs egy másik konnektor a közelben?
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #97934 üzenetére
Köszi, a képen lévő csati van is a helyi villamossági boltban.
laed: üreges dc csati.
Találtam itthon egy régi, univerzális adapter dobozában olyat ami pont jó.
Ezen két kis villa van, ráforrasztom a vezetékeket, dupla zsugorcső és kész is. -
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #97930 üzenetére
Felcserélve ugyan az volt, emiatt gondoltam földelés hibára. De megnézem úgy is.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #97915 üzenetére
Amennyire én tudom a GEO-t már nem annyira preferálják, eleve az ország nagy részén el sem érhető, úgy emlékszem fokozatosan ki akarják vezetni, bár ezt most nem tudom hol olvastam. Tény, hogy mindkettőnek megvan az előnye, és a hátránya is, de lehet, hogy érdemes lenne megfontolni az átállást, ott nincs megszakítás, cserébe csak fűtési szezonban kedvezményes. Viszont ha a közeljövőben tényleg kivezetik, akkor feleslegesen költesz az átkapcsolóra.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #97911 üzenetére
H tarifára váltás nem opció?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97911 üzenetére
Csak házi megoldást tudok... [link]
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #97902 üzenetére
Az nagyon jó,nekem is van! Egész minimális pici pötty bőven elég belőle!
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #97864 üzenetére
Fesz mérésről jut eszembe:
Ezen az új műszeren van több fesz mérési lehetőség. mV, V, egyértelmű.
Váltó fesz mérésre van még két állás a kapcsolón: LPF (Low Pass Filter AC voltage)
Illetve LoZ (Low impedance AC voltage)
Mi a külömbség? Az impedanciát értem, viszont mérésnél hálózati feszültség esetén (230V, 400V) melyik állásban mérjek? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #97864 üzenetére
tartok egy kis noname piaci gagyi kis multimétert
Nekem is van több, de nem biztos, hogy az eszembe jut elővenni.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97857 üzenetére
Ma pl. lepesekben mértem a FET-nel mekkora Vgs-nel mekkora a drain aram.
Megneztem amikor 10mA az aram, atdugtam feszultseg meresbe, leolvastam a Vgs-t.
Vissza aram meresbe, feltekertem 20mA-re, majd ujra mertem a Vgs-t.
Vissza megint aram meresbe, nullat mutat, pedig semmihez nem nyultam, elozoleg 20mA volt az aram, megis valahogy elpukkant a 200mA-es biztositek.
Biztositek csere, ujra ramertem, 20mA.Szoval ezt nem igazan ertem, miert pukkan el a bizti ha a kozeleben se jarok a hatarerteknek, nehany-tiz mA-t megse kezdek az Amperes allasban meregetni.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97847 üzenetére
Nem merült le, arról működött a rádió. De akkor azt még megpróbálom, hogy kondival együtt adok az áramkörre USB - C delejt
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97845 üzenetére
Csak a 18650 cella van/volt rákötve a modulra
mondjuk azóta nem dugtam rá usb tápot
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97833 üzenetére
Rákötöttem a kimenetre párhuzamosan a kondit (és persze az elektronika többi részét),
de sajnos meg se mukkan a cucc
Próbáltam 1000 és 470 mikroFarádos kondit is.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97833 üzenetére
1000mikroF 10V van is itthon, bontott japán
Tehát a negatív GND-re kell kötnöm a negatív lábát a kondinak?
Negatívat a negatívra?
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97828 üzenetére
"Vagy még egyszerűbb megoldás lehet, a tápmodul kimenetére forrasztani egy 470-1000mikrofarados kondit, ez talán elég lenne hogy áthidalja a bekapcsolási áramlökést."
A mondandód egyik részét értem, de melyik lábat hova kéne kötnöm?
Tehát 470mikroFarád és 10V-os kondi kéne ehhez az 5V rendszerhez? -
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #97823 üzenetére
Hol találom ezt?
vagy pontosabban mi alapján tudnám megcsinálni?
E.Kaufmann kolléga,
ez lenne a másik opció, egy TP4056 és egy XL6009 Boost Converter 5V-ra állítva
De van itthon MT3608 modul is -
válasz
tordaitibi #97799 üzenetére
Milyen lemezek, vaslemezt terítettek az XPS-re...?
Osb-t szoktak nem fémet. Mi az oka a az amúgy semmre nem jó, vékony, könnyen deformálódó 0,5-ös lemeznek?Ez már túlmutat a topikon, nem szeretnék offolni. Ez az utolsó komment, amit ebbe az irányba teszek itt.
Az, hogy mit szoktak, és még mi mást lehet használni, az 2 különböző dolog.
Egyébként terheléselosztás, alatta 700-as XPS van (csak hogy meglegyen az arány, a lakossági XPS 250-es nyomószilárdságú). Leteszteltem (2 négyzetcentis széklábon billegtem/ugráltam rajta, semmi baja nem lett a padlónak), működni fog, ne aggódj.
A topikba az ESD megoldásáért jöttem, nem a házépítési trükkökért/javaslatokért.
A linket köszi!
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97782 üzenetére
Sajtos csak vásárolni tudok az az egyszerűbb
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97780 üzenetére
Pwm mentest kerestem ezt dobta fel.
De írok az eladónak és megkérdezem hogy ez milyen konkrétan
De ha találsz eBayen az jó lehet -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97778 üzenetére
Összesen 8 db lenne közösitve egy szabályzóra.
Ez felelne a Szellőzésert.
Ki tolna a meleg levegőt a rekeszbol.
A szabályzó pwm menetes elvileg.
0.12A x8 az vállalható erre a szabályzora? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97751 üzenetére
A hálózati trafó primer-szekunder kapacitásán átfolyó kapacítív áram jut a kimenetre. Ezt a zavarszűrő Y kondijának kellene elvezetnie, de az általában csak néhány nF kapacitású, ami nem mindíg elég. Ráadásul, van amikor nem a PE-re kötik, hanem az L és N-re is egyet-egyet, mert elsősorban zavarszűrő funkciója van - ilyenkor viszont a hálózati fesz felének megfelelő "potenciálon ül" a készülék. Persze a készülékház nem ráz mert az a PE-re van kötve közvetlenül, de a szekunder oldal nem. PC tápoknál visznt igen, és újabban a laptop tápok esetében is. De régebben nem, sőt kettős-szigetelésű laptop tápok is voltak forgalomban azelőtt - manapság viszont nem izagán találni ilyet.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Labortáp esetében nem lehet közvetlenül földelni a negatív oldalt, mert akkor ugyanúgy nem lehetne két tápot sorbakötni, mint ahogy pl. PC-tápokat sem (mert az alsó tápot rövidre zárná, a felső negatívjának a földelése).
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Igen, úgy kéne, de nincs összekötve. Ellenállása kimeneti negatív és az aljzatban lévő védőföld között végtelen
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Ha csak a régiek
A 2018-as 32 colos LG is mikor a teljesen földelt PC-re kötöm HDMI-n. Tudom, nem illik, de fogtam, és rákötöttem a védőföldre a TV-t az egyik VESA rögzítőponton. Úgy voltam vele, még mindig szerencsésebb, mint HDMI-n keresztül levezetni (meg szikráztatni) gyárilag
(amit amúgy egy HDMI ARC-on csücsülő TLC hangprojektor még külön rontott
).
Azóta se csípés, se szikra és még működik is.
Amúgy kábelTV-nk van, de optikáról (nem onnan szedte). -
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Földelt konnektorba van dugva. Csatlakozik is a ház védőföldeléséhez, leellenőriztem. Ennek ellenére tényleg 110V AC mérhető akár a negatív, akár a pozitív kiemenet és a védőföldelés között.
De értem, hogy ez így "oké"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest