- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
Tyrel #100279 üzenetére
Tehát a napelem parkot akarod növelni, akkor én inkább áttérnék egy rugalmasabb napelem rendszerre, ahol a napelem oldali ágon engedi a rendszer a párhuzamosítást és a rendszer minden eleme úgy van tervezve, beleértve a napelemeket és a visszatáplálandó hálózati oldal is.
De ez az én véleményem. -
PROTRON
addikt
válasz
Tyrel #100275 üzenetére
Én erősáramból indulok ki, valamint abból hogy 12V esetén azért nem szerencsés a "generátorok", "tápegységek" ilyen jellegű, felügyeleti berendezés nélküli párhuzamosítása, mert még az azonos gyártótól érkező termékek a beépült alkatrészek miatt, továbbá az eltérő kábel hosszak, távolságok és egyéb apróságok miatt a ráírt 5V-hoz képest nem 100%-ra ugyanazt adják ki.
12V esetén LED tápegységek miatt külön fel lett többszörösen hívva a figyelmünk amikor erősáramhoz világítást szerelünk, miszerint a tapasztalat hogy:
idővel kinyírjhatják egymást a tápegységek az alacsony feszültségű oldalon, a pár
tized-század voltos ténylegesen eltérő fesz érték miatt. Ezért szoktak ilyen párhuzamosításkor javasolni olyan egységet a bekötési pontnál ami biztosítja hogy mind a két "generátorból" azonos paraméterű villamos delej jöjjön ki a hálózatodra.
Az áramerősség más lapra tartozik, ez nem amiatt kell. -
válasz
Tyrel #100275 üzenetére
Amiken mezei usb kimenet van azon 5V jön ki, ha C-s akkor PD a kimenet, bennük van a töltőáramkör.
Ilyenekből akármennyit lehet párhuzamosítani, a sima 5V kimenetesből.
PD c-ből már nem tudom, azt inkább ne.Persze, ha párhuzamosítasz több 5V kimenetest akkor a terhelhetőség növekszik, a feszültség nem.
Ez olyan mintha egy 5V/25A tápot dugnál bele, ebből is csak annyit vesz fel amennyi neki kell nem többet pl. 1 ampert.
Akkud nincs, akkor a kamera csak akkor működik ha süt a nap, este éjjel borult időben nem? Vagy akkus maga a kamera? -
-
-
mezis
félisten
válasz
Tyrel #100263 üzenetére
Üdv.!
- WiFi-n vagy 4G-n fog hálózathoz csatlakozni? (Kamerának nem kell nagy sávszélesség.)
- Ha mégis gyenge a saját antennája, akkor szektor antennát kellene használnod.
- Kapcsolathoz van közvetlen rálátás?
- Csodálatos antennát találtál, a csoda az lenne, ha a 18dBi közelében lenne a valóságnak.Lehet hogy az egyik antennája a WiFi 2,4GHz-éhez van, a másik pedig a mobil sávokhoz
-
mezis
félisten
"Specifications": 0,5A
-
Dehogy, az a kondenzátor maximálisan megengedett feszültsége. Hogy adhatna le 6 voltot mikor párhuzamosan van a 3 volttal...?
Szerintem a konvertered nem tud elég áramot leadni akkor, 2 amper bőven elegendő a töltőből.
Hol laksz, 2 perc alatt összeütök neked egy 3 voltos 2 amperes stabilizátort és jó lesz.
Vagy egy tökprimitív megoldás, veszel 3 darab mezei diódát, 2 amperest, sorbakötöd őket és megvan a 3 voltod. -
Az elem meg a töltő közé.
Ha nálaam így nem lángol még 2 darab ceruzaelem 8 év alatt akkor nálad se fog.
De én is először a kondenzátoros rásegítéssal próbálkoznék a helyedben.
Ha félős vagy tegyél 330 ohmot, azon 10mA folyik zárlatba azaz 0,03W ezzel nem lehet meggyújtani semmit.
Mezis erősen maximalistanem kell ide low esr meg egyéb maszlag, jól írja valami elektronikai roncsból kéne kitermelni egy kondit.
Még nem írtad meg mennyit tud a telefonadaptered. Ha pár 100 milliampert akkor az a hunyó. -
mezis
félisten
Legalább 6V-os, High Frequency (Low ESR) típusúból akár 10000μF-os is lehet.
Pl.: [link]A Farádok nem biztos hogy nagyobb áramot is képesek leadni.
Milyen sűrűn nyomkodod a kapcsolót? Mert másodpercekig eltarthat mire elegendő elektront kap a kondenzátor.
Nincs a közelben senkinek egy ócska TV-je, videó magnója, DVD lejátszója, amiből lehetne újra hasznosítani?
-
Barret001
addikt
-
Azt nem tudjuk a telefontöltőd mennyit tud, a motor indulásakor egy pillanatra hatalmas áramot vesz fel-. És ezt nem tudják az adaptereid leadni, letilt.
Jól írták kondenzátorokkal meg kéne támogatni az adaptert meg az átalakítót is, legjobb lenne közvetlenül a Fingerboot elemcsatlakozójára forrasztani.
3 volt környékén mehet a töltés, nem ártana egy pár 10 ohm ellenállás ha bármi gebasz van.
Nekem 8 éve műk9dik így 3 darab Computherm elemes termosztát.
3V volt+33ohm? ha jól emlékszek és 8 éve ven benne ugyanaz a 2 ceruzaelem. -
Rodzser Mór
senior tag
-
mezis
félisten
Üdv.!
Összeszeded az összes lomodból az elkókat. Parallel kötöd és a töltő áramot néhány Ω-os ellenállással korlátozod (mert direktben nem biztos, hogy túlélné a Fingerbot).
Talán elegendő energia tárolódik a következő kapcsolásig.Én régi, elektromechanikus órák elektromágnesét rángattatom így egészen rég, nagy belső ellenállású, de kb. 1,2V-ot még kiadni képes elemekkel. Kímélem a környezetet....
-
Barret001
addikt
-
efemm
tag
Veszel egy kisebb méretű falon kívüli kötődobozt, abba beviszed a 230V-ot, szerelsz egy 230V-os lengő alzatot, beledugod a töltőt, kivezeted a kameráig. A dobozoknál általában gumis kivezetések vannak, olyan méretű lyukat tudsz rá készíteni egy bicskával is, amilyen az adott kábelnek pont szükséges, vagyis elég védett lesz eső ellen is. A kameránál meg talán a szigszalag lehet a megoldás, hamár beltéri cuccot használsz kültéren.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Az a pici, kék drót bizonyára 1/4 hullámú "botantenna". Vastagsága ebben az estben lényegtelen.
Megpróbálhatsz jobb helyet keresni az egész kamerának vagy egy nem túl hosszú koax kábellel (H155) kihosszabbítani.
Ha meg barkácsolni szeretnél: [link] .
Készen is árulnak 4G antennákat. -
Dr. Szilikát
őstag
Step up konvertereknél a max. bemeneti áramot szokták megadni és azt sem feltétlenül teljesíti, hamarabb leszabályozhat védelem. De ha feltételezünk 12V x 15A inputot, az 180 W, ami kimeneti oldalon 20V x 9A lenne, ha nem számolnánk veszteségekkel.
De nem valami jó megoldás, kisebb feszültséget felkonvertálni, mert a nagyobb bemeneti áram nagyobb veszteséget (melegedést) generál, romlik a hatásfok.
20 V mellesleg nem a töltőfeszültség, hiszen pl. 4S akkunál 16,8 V a töltési végfeszültség.
A laptoptáp sem töltő, hanem CV tápegység, amiből a laptopban lévő CC/CV töltésszabályzó dolgozik, a 20 V-ot lecsökkentve, áramot is igény szerint korlátozva.
PC-táp indítása a megfelelő két pont rövidre zárásával megoldható.
Laptop olvashat ki típusazonosítót a tápegységből a középső vékony tűn keresztül, amit egy 3 lábú EPROM / EEPROM biztosít. Működhet a laptop ennek hiányában is, ismeretlen tápegységként, vagy máskor nem, ez állítólag esete válogatja.
https://www.instructables.com/Embedded-EEPROM-Into-DELL-Laptop-for-Charger-Ident/
-
törölt tag
Hi.
1. Olvastam én már itt nagyobb eszetlenségeket is, szerintem ez akár még kivitelezhető is lehet.2.- 3.Azt az atx power adaptert használd csak arra, hogy bekapcsold vele a psu-t, a pci-e csatiról szedd le a 12 voltot, az azonos színű vezetékek közösíthetőek(növelveaz össz keresztmetszetet), tehát a sárga [+12v] és a fekete [GND] színű vezeték, a csatit meg egyszerűen levágod róla.
4. Veszel egy ilyen kábelt és ezt teszed a dc-dc konverter kimenetre.
-
Lompos48
nagyúr
5 hozzászólással korábbal tűzött be @Kernel kolléga egy "dugós" táblázatot. És az még nem minden. És mindegyik megfelel valamilyen standardnak.Ez néha még jól is fog, pl. nem dugsz rá egy 12V-os tápot egy olyan elektronikára, ami csak 5V-ot kér.
Általában az adapteren és az elektronikán is fel van tüntetve a kontaktusok polaritása. Ha nem, akkor a legegyszerűbb egy műszerrel megmérni melyik melyik.
Nem barbár a levágás majd a dugó cseréje. Ha találsz zsugorcsövet, abba el is rejthető a toldás.PS. Ha műszer nem kerül, akkor is akad néhány amatőr megoldás a polaritás ellenőrzésére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Spórolós topik
- ASUS routerek
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Autós topik
- Yettel topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen autót vegyek?
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- MSI Thin A15 B7VF 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- TUF A17 FA706IU 17.3" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad X13 Gen4 - AMD R5 7450U/32GB/1TB
- ELADÓ - LENOVO LEGION SLIM 7i 16IAHV - 40GB RAM, 1.5 TB SSD
- 27" AOC C27G4ZXE Gaming 280Hz 0.3ms válaszidő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Quadro FX 570 eladó
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest