-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79923 üzenetére
A bms itt csak a mélykisülés ellen védi az akukkat , más értelme nincs, ezt jól látod.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79919 üzenetére
Bocsánat, 4000hsz korábban.
Annyira nem jó a memória sajnos. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79900 üzenetére
3,92 volt cellánként a bűvös szám, puffer üzem esetén. E fölött hosszú távon (évek alatt) károsodnak a cellák, alá sincs értelme menni mert csak a kivehető kapacitás csökken. Mivel csak kB 60% töltésen van az akku így a kapacitásukat ennek megfelelően kell méretezni. Ezen a feszültségen évekig elvan az akku, de évente egy lemeritést (20%-ig) meghálál. Én ezeket ollóztam össze évek alatt a netről, hosszú távú tapasztalatom nincs, de 3 éve megy így "pufferüzemben" egy tartalék világításom, eddig kutya baja az akkuknak.
-
Barret001
addikt
válasz
Pont ma jártam úgy,hogy lekapcsolt a balancer! Napelemről lecsökkent a bejövő feszültség,és a balancer "kimenetén " Nem volt meg a 12,6V Nem értettem mi van.Akkuk fel voltak teljesen töltődve. Rákötötten egy autó fényszóró ízzót,és egyből megjelent a pack feszültsége.Rá kellett terhelni,hogy észhez térjen.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Hosszú idejű raktározásnál van olyan "hülyesége", akkor érzi jól magát, ha a lítium ionok fele az anódon, fele a katódon tartózkodik (50 % töltöttség). Ettől eltolódva vagy az anód, vagy a katód felületén indul el olyan kémiai folyamat, ami vékony szigetelőréteget képez, azaz belső ellenállást növel. Ezért nem jó hosszú távon túl alacsony vagy túl magas szinten tartani, sőt az állandó max. feszültség más okból is amortizálja.
Egy telefon esetében a töltések-merítések váltakozása természetesen megfelelő használat, 0-100 % között is. Meg nyilván az sem gond, hogy 50 % felett eltesszük, utána merül magának a raktározás során, később rátöltünk.
Pufferüzemben gondolkodtam én is, hogy állandó 4 V-on tartva mi lenne, de nem teszteltem még ilyet. Vagy 3,8-3,9 V igény szerint.
-
And
veterán
válasz
Egy Li-akkunál műszakilag nincs olyan, hogy az év 360 napján csak töltődik. Akkor sem, ha állandóan töltőre van csatlakoztatva. Ezeknél ugyanis a szinten tartás mást jelent, mint Ni-xx vagy ólom- / VRLA-akkuk esetén: itt az állandó csepptöltés nem megengedett, mert az is túltöltéshez vezetne. Ezt minden valamirevaló Li-töltővezérlő úgy oldja meg, hogy a töltés folyamat végén (-> csúcsfeszültség elérve, töltőáram pedig már lecsökkent a CC-szakaszban mérhető érték 10%-a alá) teljesen lekapcsolja a töltőáramot, és csak adott cellafeszültség (pl. 4,0 volt) környékén kapcsolja vissza. Vagyis a szinten tartás jó esetben apró ciklusokból áll.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem kell megmozgatni. Ezeket a cellákat a töltés és kisütés ciklusok szép lassan teszik tönkre, szóval ha csak ott hagyod a 4.2V-on, akkor azzal nem ártasz neki mert a töltőáram az egyszeri feltöltés végén szépen lemegy 0 körülre.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #79867 üzenetére
Nincs lyuggatva.Evvel is támogatják a gyár forgalmát.Viszont hasonló méretű step-up van lyuggatott kivitelű. Hűtés kell rá mindenképpen! Kis borda is több a semminél
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #79864 üzenetére
Ez a kis "szar" 2A-t sem tud.A kínaiak ráhazudják.A nagyobb testvére sem tud 2,8A-t.
Nagyobb teso tesztje: [DC-DC] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #79864 üzenetére
Előzményben a fotó nem is annyira érzékelteti a csomagban érkező körömnyi semmit, ami melegszik is rendesen már 1 A-nél is, ha jól emlékszem.
Az LM2596 alulterhelve elmegy, de mára elavult, tranzisztoros kapcsolóval integrált, aminek B-E feszültségesése van, tehát veszteséget, melegedést jobban képez, mint az XL4015 konverterek, integrált MOSFET-kapcsolóval. Ennek köszönhetően utóbbi akár 12,1 V-ból is stabilizálhat 12 V-ot. De 2,8 A még ezt is megizzasztja.
Talán a következő lépcső, egy XL4016:
Szimpla trimmeres verzió abban az esetben, ha csak feszültséget kell állítani.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #79736 üzenetére
Köszi, de ne fáradj.
Végső esetben én is lehet össze tudok tákolni egyet.
Így elsőre készen szeretnék. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #79731 üzenetére
"Miból tartott volna függőlegesen felragasztani?" Igy oldotta meg a 20 éves tapasztalt mérnök úr
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79731 üzenetére
Ennyi pénzért ne várjunk csodát...
Amúgy a bordát egy csavar fogja, úgy forgatod ahogy akarod, hisz négyzet alapú. Érdemes leszedni, és pasztázni ha nincs rajta, az alatta lévő fetek miatt. Amúgy tényleg megéri az árát, az enyém színes kijelzős, ami 90-180-270 fokban forgatható, úgy meg már a sorkapocs is mindegy.
Méri az akkuba pumpált energiamennyiséget, Wh és mAh, eltelt időt, grafikont is rajzol, profilokat lehet menteni különböző akkukhoz, meg még az isten tudja miket lehet vele csinálni. Mindamellett tápegységként is megállja a helyét. Van itt egy kolléga, ő olyat vett ami wifi képes, az meg már maga az űrkorszak. Hobby célokra tökéletes egy ilyen kütyü.
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #79725 üzenetére
aszem még vmikor ilyennel is mértünk a laborban...
Hej mostanában a diákokat mérni sem tanítják meg. -
Panthera
őstag
válasz
tordaitibi #79725 üzenetére
Igen, a feeling...a régi hifi cuccok is nagyon jól tudnak mutatni egy borostyánsárga megvilágítású VU méterrel.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #79720 üzenetére
Kapcsoló nincs, csak tekercsei.
Ezzel lehet teljesítményt is mérni, persze sönt ellenállás is kell hozzá.
Ennél még több elő számítás volt, mint direkt mérés. -
Batman2
őstag
válasz
Igen, erre láttam példa kapcsolásokat, nem akarom magam kitalálni, inkább használom, ami már bevált.
Legfeljebb akkor egy adag kapcsolóval váltogatok a funkciók között, meg azon belül a méréshatárok között, külön, külön.Üdv.
-
Jarod1
veterán
válasz
Bakker, Kandóban láttam utoljára ilyet
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #79690 üzenetére
Mobil töltő adapterrel volt csinálva, ami nem is tud gyors töltést, csak 5V 1A amit le tud adni. Telefont meg tölti gond nélkül. Polaritás is helyes volt, nem tudom mi történt.
De elengedtem a dolgot, puszira nem vacakolok vele. -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #79611 üzenetére
5e penzert itt van egy:
https://www.jofogas.hu/somogy/Gold___mikrohullamu_suto_115726382.htm -
rednifegnar
senior tag
válasz
Goldstar ER-654MD
-
rednifegnar
senior tag
válasz
nekem is volt ilyen folia tasztos goldstar mikrom, meg eletunk elso mikroja volt, eleg jo volt, pici es sokaig ment (bar mar reg nincs meg es a tasztja is mas volt). en kicserelnem igenyesen mikrokapcsolokra
-
törölt tag
válasz
Nezz korbe itt, hatha talalsz valamit
-
válasz
tordaitibi #79584 üzenetére
Ha beindul a projekt, Leaftron akku lesz valszeg benne ami állítólag 10év.
Az APC-vel annak idején CSB akku jött 7évet ment. Genesis 3év, 5évet ezek szerint csak hűtéssel lehetne elérni vagy nem tudom, pedig nem meleg az UPS. Az MGE pár év múlva választ adhat mert abba is ugyanaz van mint az APC-be pár hét eltéréssel de mivel nem fér bele így az akku a padlón van az UPS testén kívül.
-
válasz
tordaitibi #79574 üzenetére
Ez még a hagyományos értelemben vett asztali gép. A fűtés kapásból 3db szivattyú, plusz kazánventilátor és még 1db HMV szivattyú - utóbbi kettő szakaszos üzem, valamint a fűtött terület 350m2.
A formázás azért ilyen dög lassú mert a legelsőt mindig így csinálom. Tudomásom szerint ilyenkor minden szektort megcsinál, a gyors csak az allokációs táblát.
Lehet erős túlzás csak ezért összepakolni egy 70kilós szünetmentest, de közben eszembe jutott hogy van egy gázkazán is, amit ugyanúgy ráköthetnék és abban is kettő szivattyú van és mindjárt megvan a 200watt főleg ha ez a három rendszer egyidőben van jelen és inkább túltervezek mint alá. Most is jól jártam volna mert ha 110perc után visszajött volna az áram akkor megy minden tovább, pedig jó tíz éve "csak" 1órára terveztem mindkét szünetmentest, ha valamiért feltétlen tartani kell a gépet.
Ha csak magamra gondolok, olcsóbban talán az is járható út lenne hogy a 12Ah akku helyett 18Ah kötök a szünetmentesekre de azzal talán legfeljebb 3óra futásidőt tudnék elérni a mostani kettő helyett. Az MGE típus gyárilag 7Ah, és most a teljesen kimerített 12Ah akkut simán visszatöltötte, télen meg végig 18Ah akkuval ment, de nem tudom hogy a kifinomultabb Smart UPS nekiállna e tölteni a 12Ah helyett 18Ah akkut ha teljesen lemerült. Viszont ezzel továbbra sincs megoldva a fűtés...
A környezetvédelmi szempontok most nem izgatnak, majd ha az elektromos hálózat felnő arra a szintre hogy elegendő egy 5000-10000forintos feszvédelmes elosztó majd veszek takarékosabb szivattyút. Egyelőre ott tartok mivel nem nagyon értek olyan szinten az építéshez be kell állítani még 50k HUF szünetmentest meg adott esetben kétszer annyi akkut hogy ne kelljen félmilliós PC-t a szemétre kidobálni 2-3évente az áram miatt, és megmaradjon a fűtés is különösebb beavatkozás nélkül.
Cserébe ahová csak lehet kerékpárral megyek, kapok is érte néha
A lényeg hogy ha ez megvalósul, áramszünet esetén először az SH1000 fog felzúgni, aztán ha kimerül akkor kezdenek csipogni a most meglevő egységek. A kattogtatás szerepét is az SH1000 veszi át pillanatnyi áramszünetek esetén.
A fogyasztás sajnos emelkedett mert a gázkazán eddig nem volt és most bejött a képbe amire 100wattot számolok, elgázosító 200watt, PC is 200watt de ebbe beleértendő a monitor és még jó pár dolog. Ezek becsült csúcsteljesítmények és a PC lényegesen csökkent most is mert minden nélkülözhető áramforrást megszüntettem, de a szünetmentesnél úgy tudom túlméretezni érdemes, aztán legfeljebb tovább tart.
-
válasz
tordaitibi #79567 üzenetére
Van telefonszám az adatlapján.
-
válasz
tordaitibi #79565 üzenetére
Pedig az szokott lenni.
Vannak amúgy arcok (Totalcar-on volt írás), akik autók LCD-ihez ragasztanak ilyen flexkábeleket, de gyanítom, hogy drágább lenne, mint a monitor.
Amúgy káva le, papírcsík alá, és az odafogjaParasztmegoldás
-
Skillet
addikt
válasz
tordaitibi #79500 üzenetére
Nem lehet kikapcsolni a lejátszót, így ez kiesik.
Illetve az akkut is mindig kiveszem az autóból és felhozom tölteni.
Nálunk amikor bekapcsoljuk, motor hang van, mintha tényleg egy autót indítanál. Ezzel még nincsen baj, de utána azonnal elindul az első zene max hangerőn. Le lehet halkítani, de körülményes, főleg, hogy minden alkalommal el kell játszani.
Milyen infókat nézzek meg, hogy biztosabb tippeket tudjatok adni? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #79491 üzenetére
Nem, a rajzomon vázolt helyettesítés megállja a helyét olyan szempontból is, hogy leülteti a kollektort valami minimális tizedvoltra, ha jól rémlik.
Még relét is lehet vele kapcsolni közvetlenül, 100 mA alatt legalábbis.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #79489 üzenetére
-
hNp88
aktív tag
válasz
tordaitibi #79449 üzenetére
mégiscsak jól gondoltam először, köszönöm szépen Neked és Dr. Szilikátnak is a válaszokat!
-
válasz
tordaitibi #79426 üzenetére
Ha nem sikerül jobb megoldást találni, dobj egy privátot, aztán megbeszéljük.
-
válasz
tordaitibi #79426 üzenetére
Még egy valami szóba jöhetne, amit Te magad is meg tudnál csinálni az analóg tudásoddal, μC nélkül, éspedig: egy, az ethernet-over-powerline-hoz hasonló megoldás, a pincébe lemenő villanyvezetékre egy nagyfrekvenciás jelet kéne küldeni, amit odalent elfogva kapcsolgatná a relét.
Akár még az alkonykapcsoló jelét is rá lehetne így ültetni, és akkor kézzel nem is kell többet hozzányúlni. -
válasz
tordaitibi #79420 üzenetére
Sonoffnak van RF kombós kapcsolója. A legolcsóbb ezekből amikor én utoljára bevásároltam, a Touch nevű fali kapcsoló volt.
Lehet kapcsolni:
- LAN-on telefonról (sőt újabban már PC-n is talán) a saját appjából
- Helyszínen a saját fizikai gombjáról
- 433MHz-es mindenről IS. (Nálam van mozgásérzékelő, ajtónyitás érzékelő, kulcstartós távirányító, füstérzékelő, fali távirányító).Ha ódzkodsz a kínai gyári firmwaretől, akkor lehet tasmota nevű nyílt kódot rátenni. Ha ilyenben gondolkodsz, segítek szívesen frissíteni.
-
válasz
tordaitibi #79418 üzenetére
Biztosan wifire van szükséged, vagy a "wifi" helyett bármilyen vezetékmentes megoldás is jó? Pl nrf24l01? Mekkora távolságot kell áthidalni?
-
Janos250
őstag
válasz
tordaitibi #79420 üzenetére
A SONOFF egy ESP8266 (majdnem), így bármilyen program feltölthető rá.
Az általad kívánt, a legegyszerűbb. Érdemes lenne kipróbálnod.
Ha megpróbálod, az Arduino topicban segítünk, ha kell, akár olyan szinten is, hogy ezt a pici programot megírjuk rá, hogy lásd, milyen pofonegyszerű, és tudj mást is variálni, ha kell. Azért a legegyszerűbb a telefonos elérés. NEM (!) applikációról, hanem WEB-en keresztül.
Az illetéktelen hozzáférés kivédése szintén pofonegyszerű: helyi hálón MAC cím ellenőrzéssel, globalon pedig valami jelszó szerű módon.
Persze ha mindenképp az kell, akár egy másik SONOFF is megteszi "nyomógombnak". Van rajta fizikailag nyomógomb WiFi adóként és vevőként egyaránt használható.
Vagy egy dobozkába egy ESP, egy nyomógomb, és egy akku.
Vagy a kész tasmota nevű szoftver is használható lehet. -
Blackmate
őstag
válasz
tordaitibi #79418 üzenetére
Ha már említetted a SonOff-ot: tud LAN only módban is működni, így kizárható a felhő:
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
tordaitibi #79416 üzenetére
Nagyon szepen koszonom mindkettotoknek a valaszt, igazad lehet, es en nezhettem be, csak nagyon meglepett h par perc utan olyan Forro a hutoborda h egy pillanatra se tudok hozzaerni. A hetvegem sajnos zsufolt lesz, utana visszajelzek h mit sikerult kihoznom belole, mar alig varom
Koszi h segitettetek!
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #79317 üzenetére
Szerintem ez így nem igaz, inkább így nézhet ki a dolog:
Szimmetrikus terhelés 2 fázison:
R-10A
S-10A
T-0A
N-10AAszimmetrikus terhelés 2 fázison:
R-10A
S-5A
T-0A
N-10A
Aszimmetrikus terhelésnél az áram egy része fog csak folyni a fázisok között.
A kiegyenlítő áram a nulla felé fog folyni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #79310 üzenetére
akartam is irni, hogy ezmi, mert nem kozos nulla van ilyenkor?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79293 üzenetére
Te Tibi
Akkor küld el legyszives a képet a másik feléről, akár egyben is.
Hátha találok valamit neked. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79289 üzenetére
Hello,
Ha forgalmazták AU van akkor nagy valószínűséggel be tudom szerezni. Nálunk a 30 éves csaptelep is javítható.
Küldj egy képet a távirányítórol aztán körbe nézek. -
tillatrilla
senior tag
válasz
tordaitibi #79276 üzenetére
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #79103 üzenetére
Köszi neked!
Nem találtam erre a konkrét felhasználásra dedikált eszközt, így jobb kérdezni mielőtt vmi balul sül el. Tekintve, hogy semmit nem tudok a mixerek lelki világáról és egyéb hangtechnikáról.A tökéletes eszköz ami nekem kéne az a fenti potis "passive preamp" és ennek az összegyúrása lenne. Vagy legalább ki-/bekapcsolható csillapító fokozatok (-20, -30, -40, stb). Ilyen eszköz legjobb tudomásom szerint nem létezik, hacsak nem gyártok egyet magamnak (nem
).
-
válasz
tordaitibi #79026 üzenetére
-
[w]
őstag
válasz
tordaitibi #79026 üzenetére
húha, ha jól látom pont ezt kerestem! köszönöm, intézem is.
(pont ezt: persze, hogy nem ugyanaz, de a felépítés minimális eltérése tolerálható)
-
[w]
őstag
válasz
tordaitibi #79015 üzenetére
én is próbapanelre gondoltam eredetileg, de ahhoz sem értek (amire Ayres rávilágított), hogy például egyformák-e ezeken a lyuktávolságok és ha találok megfelelőt, akkor mivel és hogyan tudnám néhány soronként elvágni, mivel egyszerre ugye többsorosak és a sorok elég szorosan vannak egymás mellett. ha a darabolás könnyen megoldható, akkor a legegyszerűbb próbapanel is megfelelő lehet
Aryes: röhejesen egyszerű - így ránézésre, de mivel nem tudom én magam megcsinálni így inkább kivitelezhetetlenül bonyolult kategóriás a saját mércémmel...
hcl: a sorkapocs úgy tudom az egymással szemben lévő pontokat kapcsolja össze, de az egymás melletti pontok nincsenek összekötve, ennek a cuccnak pedig az elosztás a lényege
-
válasz
tordaitibi #78976 üzenetére
Hely annyi van, amennyit gondolok mellé
Még csak ötletelés szinten megy.
Nem hülyeség
Mondjuk simán egy rugóval is lehetne talán nyújtani rajta.@Jarod1 : Nem felejtettem el a kallódó CD meghajtókat, kellenek majd
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #78952 üzenetére
Az igen! követendő példa! Mindig is tiszteltem az ilyen emberkéket akik meg tudnak menteni dolgokat így nem a környezetet szennyezi a kidobott gép hanem újra használatba állt, némi javítással! Respect!
-
PROTRON
addikt
válasz
A fentit viccnek szántam.
Az a kérdés hogy a 190 hufos dologban milyen mértékű elektronika található...ha egyébként ugyanazt a funkciót jóval drágábban tudnád csak megvenni, lehet tényleg megéri szöszölni a javítgatással. -
mezis
félisten
válasz
Szomszédom tavalyi? 190Ft-os napelemes ketyeréi egytől-egyig beáztak a napelem mellett. Víz azonnal az elektronikára. Pl a négylábú IC már csak két lábon állt. LED-ek lábai ugyanúgy elrohadtak.
Aryes: ezekben volt akku. Kellett a korrózióhoz!
-
válasz
190Ft-os lámpában van egyáltalán akku?
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #78898 üzenetére
Árnyékolással semmi gondom, csak itt nem árnyékolásról van szó.
Analóg jelvételről van szó, aminek.kifelyezetten árt a felmágnesezett árnyékolás.
A mikrofon pedig teljesen más, mert különben több zaj lesz, mint hang. -
::Trunks::
senior tag
válasz
tordaitibi #78899 üzenetére
Nem túl nagy, azért értetlenkedek ebben a topikban
De megpróbálok rámérni ,multiméterem van.
-
::Trunks::
senior tag
válasz
tordaitibi #78887 üzenetére
-
Oryctolagus
tag
válasz
tordaitibi #78864 üzenetére
igen van AUX gombom és ki is írja a megnyomásra hogy LINE IN, a második megnyomásra az USB-Re lehet átkapcsolni
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #78745 üzenetére
Van lapotopon olyan beállítás, vagy segédprogram, ami féltöltésen megállítja az akkut, mivel így tövébb bírja, mint teljes töltés mellett, pláne ha hűvösben van, vagy hűtőben.
Esetleg ilyen féltöltés beállítás mellett tovább tartana egy pakk.
A kondinál esetleg attól félnék, hogy túl nagy pillanatnyi terhelést (kvázi rövidzárlat) tud létrehozni, illetve pillanatnyi áramot képes felvenni, amivel kinyírhatja a laptop áramköreit.Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78749 üzenetére
PC-táp áthidalási idejének növelésére van egy trükk, a primer puffer kapacitásnövelése. Már egy duplázás is segít kivédeni a pillanatnyi kimaradásokat, nagyobb konditelepről nem is beszélve.
Mivel itt nagyobb feszültség és kisebb áram játszik, kisebb kapacitásokkal lehet eredményt elérni, a tápegység maga pedig DC 90 V-ról is még működik. Aktív-PCF nélküli tápnál csináltam ilyet régen, mondjuk ott gyárilag is spóroltak a kapacitással és házon belül rá tudtam duplázni, volt benne annyi hely.
Elméletben volt egy másik tervem, nagyobb külső telepet (bontott kondenzátorok más tápokból, akár egy tápházba vagy műanyag dobozba építve), megfelelő szigetelésű vezetéken és csatlakozóval (tekintettel a DC 325 V-ra), párhuzamosított diódán és ellenálláson keresztül bekötve.
Amikor áram alá helyezem, az ellenálláson keresztül kíméletesen töltődne fel a konditelep.
Áramszünet esetén viszont a diódán keresztül szívná vissza a tápegység a töltést.
-
mezis
félisten
válasz
Gondolj a kondenzátor töltő áramának korlátozására. Egy ellenállás is megteszi, két áramszünet között bizonyára lesz idő tölteni.
-
válasz
Ja, ért. Mondjuk azért cég esetén csak érdemes lenne rendesen megcsinálni, nem olyan drága egy kisebb UPS, ami egy kis ideig elviszi azt a gépet. (Ha már a rendes biztonsági cuccra nem akarták bekötni
)
Másik táppal is néztétek? Hátha csak a tápjában halódik a puffer. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #78741 üzenetére
Van ennek az oldalnak rengeteg féle "számológépe".
Én csak ellenőrizni próbáltam leweegee2 fórumtársunk eredményét, de az én számítási eredményeimben régen sem lehetett megbízni!
Jó szórakozást! -
pjen
félisten
válasz
Az aku töltést esetleg nem lehetne szakaszossá tenni, a fogyasztás arányában?Például egy időzítő csak napi 3 órában kapcsolná a töltőt az akura.
-
válasz
" mert másfél évig bírja egy pakk a folyamatos töltés mellett,"
Ott valami nem jó. Ha nincs folyamat lemerítgetve, akkor egy normális töltőelektronika nem nyírja ki a lítiumakkut, ha rajta van.
Esetleg ha van a géphez gyári akkumanagement szoftver, abban is lehet jó esetben állítgatni, hogy mennyire töltse fel, és milyen esetekben.BTW az is szép cég, ahol 1 laptopra bíznak kritikus infrastruktúrát
Én inkább UPS-t tennék elé, ha már a saját akkuja nem jó. Kulturáltabb, és bármilyen laptophoz jó lesz később.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #78741 üzenetére
Nekem kétféle képlettel is 0,2 Farad jött ki, így biztos, hogy hülyeséget számoltam.
@Donki Hóte : Már amelyiken center pines, sok mai lenovo-n is sima dc dugós megoldás van, 16, 19, vagy 20 V-os töltővel.
-
válasz
tordaitibi #78685 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #78675 üzenetére
schottky es egy 0,4ohm 6 W ellanallas sorba.
Ez 0,5 amperba maximalta a kisutoaramot, es 0,9voltnal a kisutes automatikusan megallt.Ez hogyan működik? Itt agyalok rajta egy órája, de nem tudok rájönni.
-
válasz
tordaitibi #78675 üzenetére
Valszeg az tett jót neki, hogy rendesen le lettek sütve.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #78619 üzenetére
Mi időnként megtekerjük visszafelé.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #78600 üzenetére
Igazad lehet, dereng ilyesmi is.
A kismotoroban, pl. simson, biztosan állandó mágnesen gerjesztésű eszköz van, azokat néha újra kellett mégnesezni, mikor már elig termeltek áramot.
De emlékszem pedig ilyesmire még a 6V-os rendszerű trabantok korából is, persze lehet, rosszil emlékszem.Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78601 üzenetére
De épp azt néztem a videón, hogy a tesztelt generátornak kicsit trükkösebb szabályzója van, állóhelyzetben levette a gerjesztést például.
Fix 12 V külső tápegységről küldte meg és amikor leugrott a szíj, a belső szabályzó által felvett áram leesett 200 mA alá. Az látszik, hogy nagyjából 3 Ω a terhelés, de túl alacsony generált feszültségnél még nem kapcsol rá direktben a gerjesztés, hanem csak bizonyos szint felett.
Majd amikor eléri a leszabályzási értéket 14 V körül, kezd ismét leesni a gerjesztőáram.
Ha nem is önmagában pufferkondival (noha létezik a remanens mágnesesség felgerjesztő hatása, de tegyük fel, hogy nem jön össze, vagy talán terhelés nélkül), de elképzelhető, hogy akkuval megtámogatva ki lehetne hozni valamilyen optimális terhelési állapotot, tehát amikor már feltöltött az akku és a gerjesztésszabályzó sem vesz fel akkora áramot / átlagáramot.
De mivel feltöltve leszabályoz, itt jönne képbe az izzós terhelés, hogy legyen mire dolgoznia.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #78600 üzenetére
Én nem is mondtam, hogy állandó mágnes van bennük. Pont ez a jó, hogy külső gerjesztést igényel a dinamó, így relatíve egyszerű felhasználni erre a célra, szemben a mai beépített szabályzós csodagenerátorokkal. Bár a dinamó elég rossz hatásfokkal dolgozik, szóval a fene se tudja.
@CirrMee : Nem tudom annyira nem értek a kispolszkikhoz (se), de azt látom hogy gombokért árulják a hozzá való dinamókat.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #78584 üzenetére
A pár évvel ezelőtti próbálkozásomban az öreg mercedesem 55A-es generátorát használtam.
Akkor úgy probálkoztam a minimum 600-700-as fordulatszámot megteremteni, amin egyáltalán már felgerjed a generátor, hogy a szíjtárcsa helyére feltettem egy nagyon kicsi fogaskereket, valami 7-es fogszámmal, amin még egyáltalán bír kanyarodni a lánc, a pedálnál pedig a legnagyobb fogaskerékre tettem a láncot.
Így elértem ezt a minimum fordulatszámot, felgerjedt, egy 21W-os ízzót tartósan táplált, de igen gyorsan kellett még ehez is tekerni a pedált.
Aztán valamennyit töltöttem vele egy 45Ah-ás ólom akkut is próbaképpen.
Amiket most találtam videókat, abban a gyorsítás másképpen van megoldva, így elérhető a 2000-es fordulat a generátor tengelyén, amin az említett 55A-es generátor már képes 20-25A-re.
[link]
Hagyományos ékszíjban viszont nem tudom, van e olyan hosszú, hogy körbe érje egy 26-os bicikli kerék kerületét, plusz a megfelelő távolságban elhelyezett generátor szíjtárcsát is.
Hosszbordásban van, mert az ilyen szíjjal szerelt modernebb motorokon nagyon sokat tekereg a szíj, vagy 5-6 kereket átfogva, feszítő görgővel.
Akkor lehet csak 100W-ot tudok megtekerni, de ha azt bírom vagy egy fél óráig, akkor már valamennyi áramot csak össze lehet gyűjteni az akkuban, ami télen jól jön, mivel van egy kis szolár rendszerem (45W-os napelem, 20Ah-ás SLA akku), ami olyankor keveset tölt, jól jönne, ha be tudnék segíteni a generátoros biciklivel, és egyben a téli mozgásszegényebb időszakban meg is lenne a napi testedzés is, így kettős lenne a haszon.Üdv.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #78571 üzenetére
Én nem vitatom az áram generátor létjogosultságat.Mérni nem tudom nincs mit.Azért gondoltam a 6V os LEd "izzóra" és stab kockára.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #78567 üzenetére
A mostani rendszereket nem ismerem, de volt régen Danúviám szintén lendkerék - mágnes gyújtás, nem voltak ilyen kiugró ingadozások fordulatszám változáskor.
-
TGWH
őstag
válasz
tordaitibi #78494 üzenetére
Elfogadom, mert zavar hogy nem tudom nyitva van-e alapból vagy sem. Azaz melyik van nyitva a 6 közül
csak hogy tudjam hogy működik.
Aryes. Oké, kössz
az a baj, hogy pl. cserélték az ablakokat, nekem kellett elmagyarázni miért ne úgy csinálják... mindenbe bele kell ásni magad egy bizonyos szintig, legalább hogy ne rontsa el a ,,szaki''.
-
válasz
tordaitibi #78475 üzenetére
Azzal próbáltam, a kínai ipar remeke papíron 32 vagy 35 V, gyakorlatban 27
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #78325 üzenetére
Én is a relé pártját fogom, de akkor már két áramkörös legyen. Egyik kör az ejtve záró érintőjén keresztül, a tápegységet rákapcsolja a relé tekercsére a nyomógommbal, majd ezzel a lendülettel le is kapcsolja magáról, és a kondi tartja kb 1-2 másodpercig, elejtés után a folyamat indul elölről, amíg a gomb nyomva van. A másik kör a hálózati feszt kapcsolja a csengőre a húzva záró érintkezőn keresztül. Csináltam egy skiccet mire gondolok.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78315 üzenetére
Hacsak mérés szempontjából nem téveszti meg valami, de a lefojtást én is tapasztaltam, amint említettem.
Olyannyira, hogy mivel először találkoztam ilyennel, akkor még nem tudtam, hogy a gyenge, erőtlen zümmögést mi okozhatja, hanem előbb a tekercset méregettem például, akkor jött a diódás átverés esete.
Végül azonban a tisztítástól tért magához rendesen. Kimenetnél képződött egy dugó, ami lefojtotta a pumpát.
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78313 üzenetére
Ja, nem, az egyáltalán nem biztos. Megpróbálom lekövetni a szálakat.
A kollégák még arra is gyanakodnak, hogy esetleg el van tömődve a vízcső (akár a vasaló fejen belül valahol), és így a pumpa nem tud vizet továbbítani, ezért nem mozdul. Megpróbálok átfújni a csövön. -
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78311 üzenetére
Relé van benne. Ott van a fotója a második képen a #78309 hsz-ben. Típusa: AFR BRF SS 112DM
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78296 üzenetére
Megpróbáltam a panelt fotózni, de nem igazán hozzáférhető.
Talán ezekből látszik valami (az a fekete ott a sarokban relé, ha minden igaz, a lenti képen a feliratait is fotóztam):
Ebből lehet valamire következtetni?
(a kompresszort behoztam a munkahelyre, ha ráér a kolléga, adunk neki 230V-ot, erről majd beszámolok) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78301 üzenetére
Persze, nem is párhuzamos, hanem soros. Először én sem értettem, miért mutat a műszer hülyeséget, ellenállásmérésre. Akkor látom, hogy "valami" diódajelet látok rajta. Ennek fényében már ki tudtam mutatni, hogy tényleg, ott van benne.
Vasmagja lágyvas, azaz nem úgy működik, mint egy hangszóró, ami a szinusz pozitív és negatív félhullámaira ellentétes irányú mozgással reagál. A lágyvasmagot minkét félhullám befelé rántaná, ami 100 Hz rezgést képezne, ha bírná követni, de ezeket nem arra tervezték.
A képen a szürke vasmagot kell nézni, ami a sárga tekercshez képest eltolt alaphelyzetben van, amibe a két rugó pozicionálja:
AC egyik félperiódus, a dióda vezet, vasmag behúz az erősebbik rúgó ellenében, a fehér légrés felé vonzódva középre:
Másik félperiódusban nincs áram, elenged, az erős rugó belerúg és megtolja a vizet a bojler felé:
Visszirányban a visszacsapó szelep miatt nem tud menni a víz.
Animációban: https://www.youtube.com/watch?v=we9IZJ5tQFs
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78299 üzenetére
Szia,
dehogy haragszom. Viszont írtam, hogy javítani úgy akarom, hogy egy az egyben kicserélem a hibás alkatrészt. 2db kábelsaru és 2db szilikon cső ráhúzva. Ezt nem tartom egy ördöglakatnak. De mivel az alkatrész 12ezer Ft, nem akarom "vakon" megrendelni, aztán azzal szembesülni, hogy nem is az volt a probléma. Segítséget ahhoz kértem, hogy hátha rájövünk legalább arra, hogy a kompresszor-e a hibás vagy nem. Ha igen, megrendelem, kicserélem, ha nem, kuka az egész"ha adsz direkt 230-at a pumpára, akkor normálisan működik, nypm rendesen, zúg a megszokott módon?"
Ezt holnap fogom tudni kipróbálni, megfelelő körülmények között. Beszámolok róla.#78298 Dr. Szilikát
Köszönöm, azt hiszem, én is megtaláltam ezt a videót nem rég, de a kompresszor szétszedésére nem vettem rá magam. Talán holnap, ha kiderül, hogy nem kerreg 230V-ra sem, akkor szétszedjük. Ha azzal sem jutunk előrébb, akkor megrendelem.
Bár számomra nagyon furcsa, hogy a kompresszorhoz menő vezetéknél (a képen a piros és fehér...a sorkapocsnál mértem) akkor sem változik a feszültség, ha megnyomom a vasalón a ravaszt. Erre szokott beindulni a kompresszorEmiatt mégis egy kicsit a verérlőpanelre gyanakszom...
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78296 üzenetére
Sajnos fogalmam sincs, hogy mi a kimeneti eszköz, nem értek hozzá. Este megpróbálom lefotózni a panelt.
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #78280 üzenetére
és így? [link]
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #78276 üzenetére
A PC, laptop mikrofon csatlakozóján van DC, kell a kondenzátor mikrofon működéséhez.
A 3,5mm-es jack aljzatok csatlakozója néha "bontó" érintkezővel is rendelkezik. -
Gyula84
veterán
válasz
-
Beniii06
addikt
válasz
Biztos vagy benne, hogy DC? Mikrofon és hangszórók is AC jelet adnak/kapnak, így az érzékelés megoldott kb. mint egy szakadásvizsgálónál vagy ellenállásmérésnél. A driver érzékeli és mondja meg az OS-nek, hogy csatlakoztatva van vagy sem.
Szerintem ez így működik/működhet.
-
vmk
tag
válasz
Tudomásom szerint mikrokapcsoló van a végén a jack aljzatnak. Ezért szokott megjavulni ha ki van takarítva.
-
válasz
tordaitibi #78220 üzenetére
Amúgy ja, a felépítésen akarok sóherkedni
Ezért vetettem fel, hogy lehet-e ilyet.
A PC táp csak példa volt. Sima 12V-ról is lehet féltápot.A szimmetrikus feszültséget megoldom, de mondjuk nem is lényeges. A kérdés az, hogy _amúgy_ működne-e az ilyen féltápos műsor.
@lewegee2 : IC 200Ft + postaköltség (de amúgy jó cucc). Ugyanakkor BC tranzisztorok halomra állnak itthon, minek vegyek még félvezetőt...
-
válasz
tordaitibi #78116 üzenetére
Így már világos, hogy mire gondoltál.
-
válasz
tordaitibi #77851 üzenetére
OK
Első körben kidobom belőle, meglátjuk, mi lesz. Amúgy igen, PAC007 / TDA7386 van benne, 4x40W.
Meg megnézem, mi van a kimeneten.TV téma (mindig a Philips 32PFL3605H/12).
Kötöttem neki 12V, 5V, 24V a táp kimeneteire, de nem indul. Sem a standby-t felhúzva 5V-ra, sem másképpen. A készenléti LED villan egyet, amikor adok rá feszültséget.A Tanyán talált leírásból kiindulva, rámértem az U7015 kondijaira. ZD7103 zárlat! Örültem.
Levettem a diódát, IC-t, kondikat, mindent, még mindig zárlat. Kivettem a FB7115 tekercset, a diódán megszűnt a zárlat.
Ez az áramkör a DV10 tápot adja, az 1,1V kb. közvetlen a MTK procira. Van ott vagy 8db. hidegítő kondi, 1uF meg 100nF-ek . 1 kivételével mindet megtaláltam (csomó nincs jelezve a layout-on, köszi Philips), levettem, nem szűnt meg a zárlat.
Az 1,1V viszont megvan az IC kimenetén... de ha zárlat van, akkor hogyan... nem melegszik semmi (mondjuk az lehet azért, mert nem indul el semmi? a panel tápja 12V lenne, az meg ugye nincs.)
Most akkor mi a franc lehet ez? Proci halál? Vajon a táp jó lehet akkor? (Alaplap sokkal barátibb áron van, mint táp...)
-
válasz
tordaitibi #77837 üzenetére
Ja, én is megtaláltam közben ezt a Tanyán
Frankó service manual, van benne egy layout, azt' annyi
(Közben meglett a másik is... abban van is valami.)
És akkor ebből találjam ki, hogy mi okozza a zárlatot a táp és a föld között -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #77792 üzenetére
Köszi a választ, az elsőben nem voltam biztos, ezért kérdeztem inkább a tapasztalatokat.
Az ajánlást is köszi, egyelőre szeretném a fenti paraméterek mentén kivitelezni, aztán ha úgy látom hogy hamar elhasalnak az aksik, akkor majd átépítem, persze akkor elveszítek 8 db jó aksit, de ha meg mégis működik akkor a kényelem miatt sokat nyerek.
Meg igazából az aksi csere miatt amúgy is jó ha van benne leválasztó kapcsoló hozzájuk, tehát ha összerakom a fenti összeállítást leválasztó kapcsolóval, még mindig meg tudom tenni hogy offline-ként használom, az aksikat pedig az élettartamuk szerinti optimális szinten "tárolom" a gépben.
-
válasz
tordaitibi #77792 üzenetére
12V?
Tp-Link 740-el van konkrét tapasztalat, az 9V-ról megy, az első dolog az alaplapon egy stabilizátor, a router lényegi része meg 3,3V-ot kap már
És ez sok cuccnál van, hogy valójában sokkal alacsonyabb tápról is elmegy. -
válasz
tordaitibi #77764 üzenetére
Ért, így már OK
@aryes : Fogalmam sincs, de szerintem ha el van tolva, akkor a kimenet földjéhez kéne. -
válasz
tordaitibi #77592 üzenetére
Az lesz, hogy az akku + -áról lesz sorban, valami nagyobb áramú Schottky. A kapcsolón sajnos nincs üres láb, pedig az lett volna igazán jó.
@Dr. Szilikát : Ismerem ezeket az elb*ott áramgenerátoros cuccokat, csak nem szeretem
Vagy írja rá a kimenetre, hogy 5-7V, és máris jobb. Ha azt beledugom, megsüti a TPS-t (tapasztalat).
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #77572 üzenetére
Sztornó az egész. Most mértem a dolgot rendesen, és 12v-ot ad az elektronika a ventilátornak alapból. De így akkor azt nem értem, hogy tudta az eredeti gyári ventilátor fordulatát szabályozni, ha csak egy pozitív és egy negatív csatlakozója van. A piros fekete vezeték a jobb oldalon a ventilátor.
Az vert át, és gondoltam az 5v-ra, mert lassúnak tűnt a venti forgása amit beleraktam, illetve egy LED-et is raktam oda, mert átlátszó házat nyomtattak, ( így úgymond láttam volna, ha forog a ventilátor,) és ilyenkor nem indult el a ventilátor. A LED pedig CR2032-es elemmel nagyon erősen világított. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #77568 üzenetére
Nem inkább primer oldali földet a fém házzal.
Csillagpontot lehet összekötni, de az szerintem / írásodból, az nincs.
Emiatt érhető is, hogy biztosíték leoldott, mert hálózati földdel zártad a kört páka heggyel. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #77568 üzenetére
Nagyon helyes, kell a föld referencia.
Bármit muvelsz az inverterrel, érdemes a szkop és egyéb eszközöket levalaszto trafó után rakni, pont emiatt.
Minden UPS ami hálózati AC kimenettel rendelkezik, muszáj a foldeles a kimeneten.
A ház is kb kötelezően foldelni. Az örvény áramok miatt is illetve a kapcsolasi zaj miatt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest