- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79860 üzenetére
Bocs, kimaradt, 230/400V AC
Értem, hogy 2.1kV szigetelési érték a lábak közt, de kicsit félve tennék rá egy smd ic-re csak úgy tápot. Még olvasgatom, egyébként tetszik kezdésnekMondjuk ha mindenképpen áramváltóról táplálom, akkor biztonságos marad...
0-5V analógra meg van digitális poti -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79837 üzenetére
Köszönöm szépen
Konkrét típus ajánlasod lenne? Erősítőben lenne 24 db cserélve. -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79833 üzenetére
Szia!! Köszönöm a korrekt választ!!
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79824 üzenetére
És Agyturbina! Köszönöm a részletes magyarázatot, így már világos minden. Bevallom férfiasan, eddig nem nagyon foglalkoztam a kérdéssel, ha variálni kellett a kimeneten mindig megkerestem az ic adatlapja alapján a FB lábat, és általában ott kell variálni a feszültségosztó valamelyik tagjával. Ha meg tl431 akkor még a körül kell kutakodni, szóval inkább a gyakorlat felől közelítettem meg a témát. De így már tudom a miértekre is a választ!
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79808 üzenetére
Ok én tisztába vagyok vele, de Barretnek ha ez kell akkor ez kell. Ezt be tudja állítani 12 voltra, ott lekapcsol a "töltés" és abban a hitben ringathatja magát, hogy az akkuk fel vannak töltve.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79788 üzenetére
Nem tudsz esetleg egy FAÉK egyszerűrégű megoldást? Bemegy kb 16V,kijön 12V. Ez kellene úgy 7-8A max kijövő árammal.Akku töltés.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79788 üzenetére
Szóval elfelejthetem a több amperes terhelést,evvel a megoldással...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #79777 üzenetére
Illetve nem csak a töltések elvezetését, hanem páka által a készülékben okozható földzárlatot, netán a védőhálózatról visszatérő káros feszültséget, noha az inkább csak elméleti lehetőség.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79772 üzenetére
nem ertek hozza, mi van ha a hegy veletlenul hozzaer a fem hazhoz (vagy a rugeszhez ha olyan)? vagy a hegy az teljesen le van valasztva?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #79769 üzenetére
Anno valamikor építettem egy páka tarfót.
Nem tudom pontosan milyen típusu a trafó, de nem volt föld kivezetése.
Tettem egy biztosítékot a primer elé és a szekunder után.
Egy fém dobozba tettem bele, ami nincs közvetlen kapcsolatban a trafóval,
és magát a fémdobozt leföldeltem.
Jól jártam el ? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79767 üzenetére
Az egymásra tekert primer/szekunder úgy kaphatja meg, hogy a kettő közé raknak egy földelő lemezt, így nem lehet kapcsolat a kettő között akkor sem ha leég.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79762 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, valszeg egyelőre a felső egyszerűbb megoldást fogjuk alkalmazni.
Viszont ha nem csak vezeték forrasztásra akarom használni, akkor fontos lenne a hőfok figyelés is idővel. Amúgy Ő rola van szó: [link]
Mindenképp küldök visszajelzést a parksidenak hogy a következő változatot a fentiek szerint fejlesszék.
Elhiszem hogy az eredeti amiről copyztak nem biztos hogy tartalmazta és biztosra akartak menni.
De ha a fenti 2-őt beleteszik, meg megoldják hogy övre lehessen akasztani úgy hogy nem égetem meg magam, akkor lehet végül kapnak egy fasza terméket, picivel drágábban amit vennének is a szakik helyszíni szerelésekhez.
Hisz egyébként van piaca az aksis forrasztóknak. -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #79753 üzenetére
Esélyes, h működik, a régebbi powerline cuccok csak a fázis+nullvezetéket használták.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #79751 üzenetére
Kb mint a wifinél. Ott ugye alapból is csak egy közeg van. Beletetted a bogarat a fülembe, ki fogom próbálni mit tud 3 dróton és mit, ha leragasztom a földet
.
-
válasz
Dr. Szilikát #79676 üzenetére
Köszönöm a segítséget, sorba kötöttem 2 db 12V akksit, határozottan erősebb a motor így!
-
válasz
Dr. Szilikát #79692 üzenetére
Köszönöm a minden igényt kielégítő választ.
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #79675 üzenetére
Hát ez a lámpa megdöglik az biztos.
Bekötöttem az első olyan kis panelt, még be sem dugtam konnektorba, elfüstölt. Pislogok, rosszul kötöttem volna? De nem. Második panelt bekötöttem, még jobban figyelve, az is füst. Úgy hogy kenje a hajára a tulaja a lámpáját -
válasz
Dr. Szilikát #79680 üzenetére
Köszi ismételten!
Igen, YouTube-on van pár ilyen videó, hogy "bikakábellel" összezárják, aztán rövid idő múlva bumm... -
válasz
Dr. Szilikát #79678 üzenetére
Átfordítani? Na ilyet se hallottam még, bár már találkoztam fordított polaritású akksival, valószínű emiatt volt az is?!
Fel nem tud robbanni, igaz?
-
válasz
Dr. Szilikát #79676 üzenetére
Köszi, ilyeamire gondoltam, mert érzésre tényleg gyenge így.
Viszont, ha 2 db akksit sorba kötök, és azok nem egyforma kapacitásúak, akkor hogyan fog viselkedni a motor? (Nem fontos precízen működnie, de erősebb kellene kicsivel.) -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79627 üzenetére
Varta is gyártott ilyet.
-
törölt tag
válasz
Valami rossz beidegződés lehet a germánoknak ez a 15 volt, van egy hatvanas évekből származó Neckermann műszerem, abba is egy darab 15V-os elem való, ilyen hosszúkás, téglatest forma. Az egészben az az érdekes, hogy benne van egy 1968-as USA-ban gyártott ilyen elem, ami a mai napig is lead 9 voltot. Gondolom terhelésre összerogyna, de akkor is érdekes, több mint 50 éves és nem folyt ki a lelke. El lett téve emlékbe.
-
válasz
Na ilyet se láttam még! Labortápom sajnos nincs, de valahogy meg szeretném indítani, mert így nem tudok róla semmit.
-
válasz
Dr. Szilikát #79605 üzenetére
Vékony (1-es, 0.5-ös) mérőtüskét szokás még ráforrasztani a gyári végére
-
Smiley
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79592 üzenetére
Hat en azert tudnam ezt cafolni... foleg a %-ban ki tudja mi alapjan kikalkulalt ertekei. Ha biztosra mesz akkor rendszeres idokozonkent kell a short es a long test-et futtatni, es valamivel folyamatosan figyelni a fontosabb ertekeket. Felesleges a szazalekokat nezegetni semmit sem er, ha szar a disk ugyis elhasal rajta az egyik teszt.
Ha ezeknek az erteke nagyobb mint 0 akkor arra a disk-re fontos adatot mar nem rakunk.
Reallocated_Sector_Ct
Current_Pending_Sector
Offline_Uncorrectable -
válasz
Dr. Szilikát #79592 üzenetére
Ez se volt kérdés, kb. standard a cucc globálisan
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79588 üzenetére
A SMART az csak egy vicc jóformán, arra kár hagyatkozni. A hdd sentinel valóban frankó kis program.
Én régen amikor még volt értelme, a hdd regenerator nevű progival hoztam vissza a halálból a hdd-ket, de manapság inkább veszek másikat, nem éri meg vele kínlódni sajna.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79581 üzenetére
Melyformázás már évtizedek óta "tiltott" funkció a merevlemezes meghajtóknál, amit ő annak hisz az sima gyorsformázás + adatvisszaellenőrzés=normál formázás. Ennek semmi köze a szektorok létrehozásához, azt a gyár már megteszi, ahogy te is írtad. Megsérülni meg egy parkolópalyára helyezett fejjel a hdd nagyon nehezen tud, annak már külsérelmi nyomai is vannak. Használt háttértárat talán megéri normál formázni, de értelme ott se sok van. Akkor inkább valami hdd analizáló progi. De ismétlem, ez privát vélemény.
@WIPowER: Köszi a megértés.
-
válasz
Dr. Szilikát #79576 üzenetére
A HD Sentinel meddig nézi ezt meg amúgy?
50%-nál jár a format úgyhogy szorítsatok nekem, mert ha eléri a 75%-ot akár szünetmentesről is befejeződhet, holnap meg jön a második partíció
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát #79555 üzenetére
Igen, alkalmaztunk mi is ilyen tranzisztorból épített tirisztort már. Itt inkább az a kérdés nálam, hogy mi történik 20ms-nél, ebben az áramkörben ami fix DC-ről megy és nem változhatna meg semmi.
Mondjuk kis tirisztort nem próbáltam meg ez helyett, de majd megnézem, van hozzá spice modellem.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #79544 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #79525 üzenetére
Maglev-et gondolom ismered.
Ugyanezen elven lebegő motor.
Nincs tengely. -
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #79518 üzenetére
Értem, nagyon köszönöm a segítésged még egyszer !
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #79515 üzenetére
Mondjuk a gyári dobozán megvásárolható tartozékként mutat egy kapcsolót, amin van egy dimmer szerűség.
Egy ilyen [link]
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #79515 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged, nem mondom, hogy minden szavad tisztán értem
, de akkor úgy érzem, jobb ha egy kézi kapocsló és egy vezérelhető konnektor mellett maradok és nem kisérletezek a dimmerekkel.
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #79513 üzenetére
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #79510 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #79490 üzenetére
Vagyis nem negatívra húzza a katódot, hanem megáll 2,5 volton?
-
válasz
Dr. Szilikát #79488 üzenetére
Nézem az adatlapot, a Texas nagyon korrekt kilométeres leírást ad, benne a belső kapcsolási rajzzal is.
Valaki árulja már el nekem ez hogyan működhet mikor a billenési köszöbnél rövidrezárja a saját tápfeszültségét?
Nem jövök rá. -
Samus
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79484 üzenetére
12 voltról sem megy (terhelés nélkül próbáltam, de rápróbálok terheléssel), viszont akkuról és 3 cellás 18650 házi pakkról terhelés nélkül is tudom állítani, a multiméter szépen mutatja a kimenőt.1N4001 és 1N4007 van otthon, akkor használom azt. Már csak a fesz növelést kellene megoldani.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #79479 üzenetére
Igen, a kapacitásnak utána kell járni. Mind kínai cucc, úgyh nem feltétlen 1xerű. A világítás nem igényel óriási feltöltött kapacitást, mert nem ennél tervezünk többórás éjszakai bulit szervezni
.
-
válasz
Dr. Szilikát #79468 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm
mezis neked is köszönöm szépen
-
Submarine
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79460 üzenetére
Nagyon köszi!
HD Audio kell nekem, és ilyet asszem veszek párat.
Aztán majd meglátom. Oldalirányba szélesebb a nyákom a felfogatás miatt, de addig még kitalálom, hogy oldjam meg a kitoldást!
Köszi a kezdő lökést! -
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79451 üzenetére
Mondanám, hogy értem, de ez nem igaz. A gyengeáramhoz nagyon nem értek. Én az alsó rajz alapján gondoltam elkészíteni, csak 2-3 ledet használnék, nem kell több. Ahogy lentebb írták regeneráció figyelésére használnám. Elég egy "működik" led, meg egy 450, és egy 500 fokot jelző.
-
hNp88
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #79446 üzenetére
"Más értelmezés szerint a 150 V-os cső gyújtófeszültsége kb. 160 V (begyújtás után határol 150 V-on) és a stabilizálatlan bemenőfeszültség legyen legalább 185 V."
jaja, hangsúly a "legalább" szón.
20-30mA közé állítom be a nyugalmi áramot, a leendő előerősítő ami üzemel róla, mindössze 5mA nagyságrendű áramot igényel.
pont ez lenne a "poénja" a dolognak, a végerősítőm az perpill TDA2030 alapú, de az előerősítőt szeretném full csöves kivitelűre megcsinálni.
átívelés terén sajnos túlságosan "erősáramú"
a gondolkodásom, de 300V környékén, tizen-milliamperes nagyságrendű áramnál még nem feltételezném, hogy ilyen probléma előjöhetne.
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79444 üzenetére
Bár a komparálást azt sem tudom, eszik-e vagy isszák, a voltmérő nekem is eszembe jutott, csak nem tudom szépen elhelyezni sehova. Ezért gondoltam két ledre, vagy egy db, kétszínű ledre. Viszont az LM3914 es jónak tűnik. Jól értelmezem, hogy csak az 1 es és a 18 as lábra kellene kötnóm egy egy ledet, a kapcsolás többi része jó nekem úgy, ahogy van?
-
hNp88
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #79443 üzenetére
"Ha túl nagy feszültség érkezik még a begyújtás előtt, az esetleg átívelést, szikrázást okozhat, emiatt gondolom, károsodhat."
erre voltam kíváncsi, köszönöm a részletes és korrekt választ!
csak nem értettem a gyári adatlapon miért a minimum anódfesz. volt megadva, a maximum sehol meg sincs említve.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79401 üzenetére
Kb tegnap 3.5 órát töltött a gyári töltő...
Kell másik.
A műtét sikerült teljesen jól ma teszteltem.
Köszönöm a segítséget -
Barret001
addikt
válasz
Nekem van ilyenem,elemmel sokkal jobban megy,mint akkuval! Az a fél volt is sokat számít.
-
troll81
addikt
válasz
Köszönöm kész lett a gyári töltő 0.4A az nem vastag.
Fel teszem fullra töltöm majd remélem meg jön a 2A töltő hozzá. Ha jó használtba veszem
Első próbálkozás volt majd kiderul. -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79399 üzenetére
Kicsit csiszoljam meg? Folyósito? És ne melegíteni sokáig.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79390 üzenetére
Szia meg jött az aku. [kép]
A régit kibontva simán forraszthatom ezt vissza a helyére?
A töltő ről később linkelek hátha jó lesz. -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79390 üzenetére
Köszönöm este lenne pár kérdésem még pár linken.es képem barkacsolnek...
-
Smiley
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79387 üzenetére
Koszi, en is ezt lattam sok helyen.
Rendeltem mar innen kesz PCB-t? -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79367 üzenetére
Nincs miből bontani újat kell vennem.
2 ah 2.4 jól jonne mindenképpen. -
ZTE_luky
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #79357 üzenetére
köszönöm a tanácsot, akkor leszedem ezt a lapot, és kiméregetem a kondikat első körben
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #79341 üzenetére
Egy fa létrán, szigetelt cipőben, ugyanúgy világít a fázisceruza.
Ilyenkor ha jól tudom ...maga az ember kondenzátorként viselkedik
és valójában egy kapacitív áramra jelez a ceruza. Ha órákig így tartanám a ceruzát
és teljesen feltöltődnék akkor már nem világítana ?Volt már ezt téma itt is anno , akkor ki is próbáltam egy műanyagszékről
parkettán , de egy órán belül feladtam és nem aludt ki.@ Donki Hóte : Általános villanyszerelés.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #79334 üzenetére
Bocs. butaságot írtam, én valamiért 200V alattinak fordítottam,
nem felettinek. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #79332 üzenetére
Akkor ez amolyan védelem lenne ha a minimál terhelés hatására
(gomb benyomása) nem lenne meg a stabil hálózati feszültség ? -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79324 üzenetére
Volt már mikor én is összekötöttem 2 fázist (10 emeletes panel ház).
DE:
Az összekötés elött kivetem a biztosítót a hibás fázisból.
Valamint áramtalanítottam a felvonót és a szellőző rendszert, és megkértem a lakókat hogy szolidaritásból fogják vissza a fogyasztást addig amig az ELMŰ elhárítja a kábelhibát.
De ez akkor is szabálytalan volt! (de bevállaltam)
Másnap elhárították a kábelhibát.
Viszont egy áramszolgáltató ilyet nem tehet(ne), főleg nem több mint 10 évig!
-
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79320 üzenetére
Jogos, csak saccoltam, nem számoltam utána.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #79320 üzenetére
Kicsit félre értették a problémát, ha a leagazanal kozositettek 2db fázis vezetőt akkor gyakorlatilag megduplázták a kereszt metszet, és ezzel az adott fázison lévő max áramot is, hiszen a védő berendezések is párhuzamosan vannak, míg a 0 az eredeti keresztmetszet maradt. Vagyis a 0 vezető ebben az esetben 2X terhelésnek van kitéve, hiszen az adott fázison 2X áram folyik egy időben, míg normál rendszerben megvan az időbeli különbség.
Vagyis amit csináltak az szakszerűtlen és TILOS. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79312 üzenetére
de hazba ahol bejon az elmu ott egy pontrol megy le a nulla mindenhova, nincs kulon nullaja a fazisoknak. az hogy a lakasokba kulon fazisok vannak kotogetve hogy szetoszoljon a teljeseitmeny az ilyen szempontbol mindegy. persze en a hazon belul nezek mindent, mert kifele mar az elmu problemaja miert nincs meg minden fazis.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79299 üzenetére
Na akkor megpróbálok keríteni egy szakit, köszönöm mindenkinek
Amúgy ha jól tévedek 3 fázis van
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79286 üzenetére
Köszi a választ!!
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79282 üzenetére
Ok!
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79279 üzenetére
Hol kaphatnék minél hamarabb ilyen solar panelt? Aliról nagyon soká érne csak ide...5V-osat találtam fogáson,5.5V-osat nem...
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79279 üzenetére
Köszönet a segítségért!!
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát #79271 üzenetére
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát #79268 üzenetére
A kenést lehet érezni mechanikailag, hogy siklik rendesen vagy nem.
Én nem foglalkozok villanymotorokkal, nem tudom összehasonlítani egy hibátlan ugyanilyen motorral.Most megfogom a tengelyt és megpörgetem. Szerintem nincs nagy ellenállás. Körülbelül 1 másodpercig pörög magától, mire megáll a tengely. Eszerint milyen állapotban van a kenése?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79211 üzenetére
ez eleg regen volt, akkor meg ebay kb nem is letezett. a biztije nem igy nezett ki, tarcsa alaku rugesz volt benne. de gondolom funkcioban hasonlo. ennek ellenere markaszerviz nekem ne ugy javitsa meg hogy megpatkolja es becsevarja papirba. lehet hogy nem gyullad fel a konyha meg fembol van a nagyja de akkor se.
a masik meg hogy az a biztosito kiolvadt, nem az a megoldas, hogy cserelgetjuk hanem hogy az okat keressuk. lehet, hogy nehez megkeresni, nem ertek hozza, nem en vagyok a szerviz, max mondja azt hogy javithtatlan. de azzal ne vedd, oket hogy milyen szakszeru volt egy rezdrottal atpatkolni egy kiegett biztositekot. -
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79188 üzenetére
Lehet nem is a táppal van a gond, hanem a mainboardal.( 17mb82s ) Ha lehúzom a táprol akkor elhallgat a trafó, nem nyekereg. Talátatam is egy kis zárlatot, levettem de nem ott van a bibi mert az rendben van.
Meg ha segít valamit amit most vettem észre az az hogy ha bedugom akkor a power led elkezzd villogni de annyi. Párszor villog és elalszik
-
válasz
Dr. Szilikát #79188 üzenetére
Köszi
A motor felőli pár mm-t kihagyva most kb. jó. Elég passzentosan fért be a motor, még az is lehet, hogy a háza feszült meg, és azért szorult (kivettem, úgy könnyebben forgott, wtf...) -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79179 üzenetére
Szia! Hát igazad van,a helyesíráson én is gondolkodtam. Főleg,hogy néhány héttel ezelőtt pont ez a szó került előtérbe,és akkor is valaki beírt. Lehet,hogy akkor is Te voltál? A kondival kapcsolatban nálad lehet a pont,mert már olyan búgós hangja volt egy ideje.Eddig bírta... De már működik
-
válasz
Erre van esetleg valami ötleted?
(Azon kívül, hogy valószínűleg szorul a motor, de az is érdekes, mert mitől? Meg akkor néha miért jó...)
-
Rruuer
senior tag
válasz
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79152 üzenetére
Nem, nem világít a készenléti led. 12v megvan. 5 v nincs. És a nagy trafó nyekereg benne, de érdekes hogy ha kiveszem a tv böl, tehát nincs rádugva semmi akkor nincs hangja
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79149 üzenetére
A hangal kapcsolatban igazad van. vestel 17ips71. Nem konkrétan a hangal van a gond, hanem hogy nem kapcsol be. És ha bedugom kb 1mp után jelentkezik a hang, nem azonnal. De a hangot hogy tisztázzuk akkor felveszem és belinkelem hogy egyértelmübb legyen
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79142 üzenetére
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #79139 üzenetére
Azért írtam, hogy jól konfigurált, és valami nevesebb biztosító.Nekem beballagott a villám a kábelTv szolgáltató kábelén.Egy szó nélkül fizetett.Egy normálisan kiépített villámhárító rendszer esetleg össze mérhető a védett értékkel.És még akkor is megvan az esély, hogy a villám például a kéménybe vág, vagy bárhová.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #79133 üzenetére
de ha egy tetoantennaba beleut a villam es az arrol lejovo koax ezt levezeti akkor sztem a lejovo koax az fossa eg, meg minden korulotte.
egyszer katonasagon belevagott a villam a tornyomba es a tavbeszelo kabele az ~10 centis darabokra szetcsattant, mintha felapritottak volna. raadasul az a kabel acel szalas volt. a tornyon volt eleg komoly villamharito cucc, a tavrecsego drtoja az meg a vaslepcsore volt tekerve es ugy ment a kozpontba foldvezeteken.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #79130 üzenetére
Azt, szeretném közölni, manapság nemigen találsz földelt csatis Tv t. Most körbe jártam a lakásban, van pár szórakoztató elektrónikai cucc. Egy se földelt.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #79126 üzenetére
Van itthon egy 50 és egy 43 as Lg+ két 43 colos Samsung egyiknek sincs földelt dugója.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #79117 üzenetére
Szia.Amit most használ az egy BT adó+Bt vevő és fülhalgató.Ezt vonal szintű jellel meghajtva elég a hangerő a fülesen.(euró scart vagy 3,5mm jack). Viszont a Tv optikai kmenetéről már nem elég hangos.Végülis egy olyan átalakítót keresek ami az optikai jelből legalább a scart kimenő jelét produkálja.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79081 üzenetére
Lehet belenyúltam a szarba. Ebben nincs trafó.
Ránézésre a bemeneten az egyik eret simán földre húzza. Kimenetet nem tudom hogy oldja meg, de ez tuti nem csinál aszimmetrikusból szimmetrikus jelet... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79075 üzenetére
Köszönöm a segítséget neked is!
Akkor úgy néz ki ez a sztenderd, ami jó.
Jah, magyar zsargont nagyon keveset használtam, többnyire csak angolul képzem magam. Ez ilyenkor mindig megmutatkozik.#79076Teasüti
+4dBu RMS-ből csinál cirka -22 mV-ot...
Természetesen pozitív az előjel, csak már belekavarodok a sok mértékegységbe. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79069 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ.
A pc 12-24V-ig akármilyen DC táppal használható, csak az egyszerűség kedvéért írtam fentebb 12V-ot, jelenleg 19V téglatáppal használom.Eredetileg ezt az átkapcsoló modult DIY mini ups videóban láttam 18650 cellákkal és megtetszett, persze a routerhez amihez használták nem annyira gond 1-2 pillanatos kimaradás.
Az általad sárgával jelzett "töltő" működésre felhívják a figyelmet, de nekem erre a funkcióra ezen projektnél nincs szükségem.
Alapvetően egy diódával gondoltam kiiktatni ezt a dolgot ami az akku irányából átenged.Tudom elvileg megspórolhatnám az átkapcsoló beépítését, de biztosra akarok menni.
Rajzoltam egy ábrát hogy mi a terv, kérhetnék egy megerősítést?
Tehát amikor van hálózat, akkor az akku kör teljesen ki legyen kerülve, az átkapcsoló irányából ne folyon visszafele áram, elvileg a BMS pedig szabályozza ha épp szükség van.
Ha meg elszáll a hálózat, akkor akku üzem, ugyanazon a 19V-on adja a tápot ahogy eredetileg is. A leválasztó kapcsolók főként karbantartási céllal kerültek fel.
Még annyi kérdéses hogy az átkapcsolási idő áthidalására mit tudnék egyszerűen hozzárakni az "egyenlethez"? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79062 üzenetére
Úgy vettem észre, h amelyik eszközön nincs külön kapcsoló a szintillesztéshez (mic/mic+táp/line), azok nem tudnak vonalszinten rögzíteni közvetlenül. Specifikáció szerint bele kéne férni-e letekerve, de mégse adja ki.
Pedig 870 mV alig 12 dB-vel van lejjebb a szimmetrikus +4 dBu-tól, ha jól számolom.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79057 üzenetére
Ezek a fantomtápos kondenzátormikrofonok 100 mV nagyságrendű előerősített jelet adnak le (nagy átlagban), a hozzávaló bemenet pedig úgy van tervezve, hogy jó legyen, azaz átfogja a szükséges tartományt, így ezzel külön nem kell foglalkozni, gondolom.
Tehát a nagykönyvben szereplő "mikrofon szint" az -20 dBV-nek (100 mV) felel meg?
Szóval a csillapítást ha úgy méretezem, hogy a bejövő +4 dBu (vagy -2 dBu ha keverőpult tisztán elektronikus szimmetrikus kimenetét földelt bemenetre dugom) jel úgy -20 dBV legyen, akkor elvileg olyan szép tiszta torzításmentes hangot kéne kapnom, mintha "rendeltetésszerűen" használnám mikrofonnal?
Felteszem ekkor nem kell foglalkozni azzal, mit csinál az előerősítő a rögzítőn, mert ugyanazt csinálná a saját beépített kondenzátor mikrofonjával is ami feltehetően ugyanúgy 100 mV (?).
-10 dBV vonalszintet meg egyszerűbb felerősíteni 12 dB-vel már a rögzítőn, felfelé tisztább az input gain, mint lefelé (H1n-en legalábbis).Hozzá kell tenni, hogy itt mikrofontáp alatt a 2-5V-os Plugin Power értendő ezeknél, amin 3,5 mm jack mic port van.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79041 üzenetére
Úgy néz ki mégis csak az olcsóbb irány felé megyek különböző okokból (44WL overkill egyetlen melóra) és egy Zoom H1n lesz belőle, amin földelt TRS jack bemenet van csak.
Nem biztos, h bármi szükség lesz vonali bemenetre, de ha mégis akkor 2:1-hez, hogy vmi földelt kimenetet fogok kapni. Ha mégis szimmetrikus lenne csak, akkor lesz az amit írtál. Jól értem amúgy, hogy ha a "hideg" eret földre zárjuk egy adapterrel, akkor a +4 dBu-s jelből -2 lesz? Most olvastam, hogy az itteni feszültség nem a földhöz mérendő, hanem egymáshoz az érpáron. Ha az egyiket földre húzzuk, akkor effektíve megfeleződik a jel és már "csak" 6 dB-vel lesz magasabb egy konzumer kategóriás -10 dBV-hez képest. Ezt csak érdekességképp hoztam, de felteszem a fenti kapcsolás működik fordítva is: szimmetrikus kimenet és földelt bemenet?Arra van esetleg vmi támpont, hogy mekkora csillapítás volna célszerű? Lehet kapni L-pad kapcsolású csillapító kábeleket. Egyet-egyet.
A Zoom rögzítő bemenete nincs specifikálva határértékekre, ezért csak feltételezem, hogy mikrofon szint volna ideális és az előerősítő +20 dB gain körül a legtisztább. Tehát gondolom -2 dBu-ról kéne eljutni mikrofon szintre és még -20 dB-lel lejjebb, hogy az előerősítő jól érezze magát.
Nem találtam arról infót, hogy hol van a "mikrofon szint"? Egy eszközöm van csak, aminek a mic bemenete elvileg csak lav mikihez van kitalálva és az a port -20 dBV-ig van specifikálva. Szóval csak találgatok, de felteszem a példánál maradva az eszköz -20 dBV csúcsa lesz egyenlő 0 dBFS-el? És ha általában -12 dB-re szokás becélozni a hangrögzítést, akkor a sweet spot az -32 dBV lesz (illetve -52 ha a gain-t is hozzászámolom)? Ergó -2 dBu-ról érdemes tompítani -32 dBV-re (-52), és akkor egy szimmetrikus vonalszintű kimenetet hibátlanul tudná rögzíteni ez az eszköz? Ácsi... +4 dBu az a csúcsot jelenti, vagyis a 0 dBFS-t a keverőpulton? Akkor ha ott is ilyen -12 dB-vel dolgoznak (nem tudom mivel dolgoznak), akkor hibás a gondolatmenet és elég a 16 dB-s csillapítás a 28 dB helyett (illetve rendre 36 és 48 dB a preamp gain miatt)? -
kemotox
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79044 üzenetére
Igen ilyet én is csináltam már, de nemtom mennyire tesz jót az akksinak. Egy 12 cellás NiMH pakkról van szó. Két döglött cella, semmi extra. Ha minden igaz újat sem kell venni, mert be lehet bikázni egy jó cellával. Majd kipróbálom, csak nem akarok barmolni, előbb utánajárok, hogyan lehet kulturizáltan összerakni.
Amúgy egy állóporszívóból van az akku. Egy ilyen kis dokkolóba lehet beállítani, és úgy tölti. De semmiféle töltésvezérlés nincs a cuccban. Ha jól tudom kapacitás tizedével lehet tölteni/100%-on tartani folyamatosan, és nem nagyon fog károsodni az akkumulátor. 1800mAh-es cellákról van szó, szóval 180mA lenne az ideális.
Rá is van írva a porszívóra, hogy 18VDC és 200mA az ajánlott töltő delej. Még nagyjából stimmel is.
De a gyári adapter ami járt hozzá 18VAC 500mA. Nem tűnik helyesnek a dolog -
válasz
Dr. Szilikát #79033 üzenetére
Köszönöm, építeni nem tudok/akarok. Akkor ezek szerint jól gondoltam, hogy szimmetrikus kábel van hozzá. Keverőre rá tudnám kötni, van ilyen port rajta (csak nem mertem). Van fantom táp is, de kikapcsolható.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79031 üzenetére
Tehát nem okozhat kárt a DC leválasztás miatt egy vonalszintű kimenetben. Köszi!
Nézelődöm közben másfelé is és szóba került egy szimmetrikus bemenetű hangrögzítő is - Tascam 44WL, amin az XLR/Jack combo TRS port bekötése eképpen történik: +, -, GND. Itt meg az volna a kérdés, hogy ha földelt kimenetre kötöm ezt rá egy adapterrel, ami földre húzza a negatív eret, akkor az eredményem rosszabb lesz hangminőségben egy közönséges unbalanced átvitelhez képest? Vagy éppen ugyanazt kapom egy sima TRS kábellel mintha földelt lenne mindkét végén? -
válasz
Dr. Szilikát #79031 üzenetére
Ha már szóba került a téma, manapság mire szabad rákötni egy régi MD14 dinamikus mikrofont? Vagy hogyan lehetne beüzemelni? Alkalmanként jól jönne környezeti hangok felvételére, gondolom jobb mint egy mai PC-s.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #78989 üzenetére
Jól gondolom, h a földelt és szimmetrikus az egyenlő az unbalanced és balanced angol zsargonnal?
Nem tudok rá válaszolni sajnos, nem igazán értek az audióhoz. Kihangosított rendezvényen szeretnék hangot rögzíteni egyszerű konzumer eszközökkel:
- mikrofon vevőről/erősítőről, ha van a beszédeknél;
- keverőpultról;
- aktív hangszóróról, ha az előbbiek nem játszanak.
Hogy itt mi az elterjedt megoldás vagy egyáltalán milyen helyzetekben találhatom magam, az passz. A rögzítő viszont unbalanced elvileg. Legalábbis közönséges TRS Jack csatlakozón megy át két csatorna, szóval felteszem ez akkor földelt lesz. Primitív ismereteim szerint a szimmetrikus az, ahol csatornánként van + és -, mint egy hangszóró kábelnél ugye? -
válasz
Dr. Szilikát #78960 üzenetére
@Dr. Szilikát : Ez egy 750W-os moduláris szörnyeteg
Nem is túl régi, kondik jók, stb. Üresen indul, gépre dugva meghúz a relé, el is enged. Tehát akkor hisztizik be, ha valami áram is folyna. És üresen a feszek is jók.
@Tordaitibi : Én meg szoktam csinálni az ilyeneket is, ha tudom, pláne ha valami bontott cuccot fel lehet használni. Az is ingyen van
-
válasz
Dr. Szilikát #78951 üzenetére
Így már értem, köszi!
-
válasz
Dr. Szilikát #78946 üzenetére
Azt nem értem, hogy ha védett is a cella, az a túltöltés ellen tudomásom szerint nem véd.
Mert az 5.5V napelem 4,2V fölé tudja vinni a cellát, ha úgy alakul.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #78946 üzenetére
Értem. Köszi az infót!
Abból indultam ki, hogy nálam van itthon egy ősrégi bontott 52x52mm-es szolár cella, amelyen nagyon erős fényben látszik egy kis kerek folt. Ennek a kerek foltnak a fekete színtől eltérően sötét lilás árnyalata van. Ha letakarom a kis (kb 3mm-es) kört, akkor bekapcsol a LED.
Ez egy régi, udvari szolárkőből lett kibontva. Ha megtalálom, akkor lefotózom. Azt hittem mindben van ilyen, de akkor ezek szerint nem... -
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #78939 üzenetére
Köszönöm.
Nem gondoltam, hogy ennyire egyszerű a dolog.Na de ebből kiindulva vérszemet kaptam az építésre.
Az volna a lényeg hogy hibajelző ledet és üzem ledet szeretnék készíteni.
Vagyis, ha minden ok akkor zöld led világít, de ha hiba van akkor pedig a piros.Tehát két ponton kell figyelni a feszültséget.
Amennyiben megvan mindkét ponton akkor ok.
De ha csak az egyiken akkor hiba van.Amennyiben L1/A ponton és L1/B ponton van 240v akkor ok minden.
Amennyiben L1/A ponton nincs, de L1/B ponton van a nullához képest fesz akkor hiba van.Rajzoltam valami mesterművet
[kép]Tudsz(tok) segíteni a kapcsolásban?
Vagy inkább engedjem el és maradjak az üzem lednél?Barret001
Köszönöm.
De most akkor mi van Agyturbina válaszával?
Mi a helyes?
Mert nagyon nem mindegy hogy 27kOhm vagy 3.3kOhm
Új hozzászólás Aktív témák
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- OLED TV topic
- Mobil flották
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Battlefield 6
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mozilla Thunderbird
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- PowerColor Red Devil RX6700 XT 12GB eladó
- HP Elite x2 1012 G1 Touch 2in1 LTE/4G Win10 Tablet lecsatolható bill. 100%ÚJ Akku, üzletből, 27%ÁFÁS
- Asus TUF Gaming A14 FA401WU - 14" 2.5K 165Hz - Ryzen AI 9 HX 370 - 16GB - 1TB - RTX 4050 - 3 év gari
- Redmagic 10 Pro gamer telefon eladó ! Újszerű, EU modell.
- Samsung Galaxy A33 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3014, 91% Akkumulátor
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest