- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #86512 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek. Jó irányba voltam,csak bizonytalanul.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #86483 üzenetére
Ilyen?
[link]
600W 10A boost a legnagyobb ott. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #86463 üzenetére
Az alapelv vegulis hasonlo, igaz?
Marmint te is a referencia kimenetet kotod tekeropotira, azzal szabalyozva az opamp-ot ami a FET-et hajtja.
Csak nalam a segedtap helyett van az aramgeneratoros rettenet.
Egyebkent ahova 741-et irtam ott en is TL431-et hasznalok, valamiert kovetkezetesen 741 ugrik be 431 helyett. :S -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #86445 üzenetére
Az hogy milyen akkut használnak,függ a felhasználható hely méretétől is. Ha van bőven hely,akkor akár a lúgos akku is szóba jöhet,ráadásul nagyon tartós konstrukció. Több szempont alapján választunk akkut,mindegyik fajtának van létjogosultsága.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #86403 üzenetére
btw gondolkodtam ezeken amiket irtál és szerintem ha mikrokontrollerrel és egy voltméterrel figyelnénk a diódán áthaladó áramot majd egy relével egyszerűen kiiktatnánk ha az áram átfolyik rajta kevesebb mint egy tizedmásodpercig lenne csak rajta disszipáció. Nem lenne olcsóbb az áramkör, mert szükség lenne a nagy diódákra, de nem kellene benyelni a veszteséget. Reléből meg van amekkorát csak akarsz lényegében fillérekért, SSR 20ms alatt nyit ami alatt a ciklus is lefut a mikrokontrolleren.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #86426 üzenetére
Gondolom 4,2-vel számolt cellánként.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #86426 üzenetére
24V ólom akku nem 25.77V körül van 100%-ra töltve? Ami a 6S lion akkunak a 25.2V-jához nagyon közel van.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #86404 üzenetére
Szerintem felesleges a bms,ha tudod figyelni az akkukat.Semmi értelmét nem látom,évente 2-3 balansz,és ennyi.Alig másznak el a feszültségek.Legalább is nálam,pedig bontott vegyes cellák! Pár napja néztem,tizeden belül voltak.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86404 üzenetére
Akkor ne használd mint BMS hanem csak monitorozásra. Kifejtem mire gondolok, megveszed a legolcsóbb mezei 7s bms-t ami wifi képes, de nem a charger bemenetén keresztül töltöd a celláidat hanem direkt az aku sarkain, lásd a képet. Így monitorozni tudod az anomáliákat, és nagy árammal tölteni/kisütni a cellákat. Vagy hülyeség amire gondolok? Ha meg nyugodtabb szeretnél lenni 10A aktív balancer van 20k alatt, azzal kiegészítve még a cellák vándorlása is kiküszöbölhető. Másik, egy mezei bms fetjeit nem lehet megtoldani valami izmosabb fettel? Ha tud 10A de te megtoldod 5x100A fettel az nem megoldás? Tudom, hogy a balanszolás így nem megoldott de arra ott a már említett készen kapható áramkör. Nagyon nagy hülyeség amit mondok?
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #86403 üzenetére
a 7s még messzebb áll szerintem feszültségekben az ólomsavastól. Én a projektemhez 6s-ben gondolkoznék az sokkal közelebb van. Kisütéshez valami CV modul kellene akkor ami tud boostolni meg leléptetni, töltéshez meg csak step-down mert a töltőfesz ugyis CV és magasabb. Elvesziteném a töltöttség mérés opciót a PSU-n mert mindig telinek érzékelné, de ez legyen a legnagyobb gond. Úgyis tudod mennyit megy a rendszered PSU-ról, nekem nut inditja a szerver leállitását x percen belül. Egyelőre csak "kicsi" telepben gondolkoznék, a két kicsi 7Ah ólomakku helyére berakni annyi 18650-et amennyi befér. Tippre 36 cella. Talán 24. És már ez is necces mert hatosával lennének csoportositva ami lehet kicsit sok.. lehet akkor kettő 3s elrendezés kellene.
Nem biztos egyébként, hogy a lassú töltés gond. Mármint bizonyos applikációknál. Pl PSU-nál belefér mert ritkán van áramszünet. Illetve lassan töltve ha jól tudom speciális töltésgörbe nélkül is kicsivel többet beléjük lehet nyomni.egyébként ha valaki kitalálna és megtervezne egy olyan bms-t ami ólom akkukat szimulál azzal pénzt lehetne keresni
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86398 üzenetére
Így már világos minden, valóban nem arra gondoltam ami neked kell.
Egy ügyes egyetemista szerintem arduniora megcsinálja ezt neked pár tábla csokiért.
Még valami, ezek a Bluetooth/wifis csoda bms-ek nem tudják azt ami neked kell? Legfeljebb telefonon/pc- n riasztanak ha baj van.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86392 üzenetére
-
vitemerius
tag
válasz
tordaitibi #86305 üzenetére
Ez a kapocsléc ez hol van?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #86292 üzenetére
Valamint köszi még #86296 Dr. Szilikát
Ez remek olvasmány volt, beleértve a hozzászólásokat is! Köszi!
Esetleg egy icipicit bele tudnánk menni - maradva a könnyen emészthető formában - a PFC vezérlő működési elvébe is? Mi a logikája? Hogy végzi a feladatát? Miért fontos a bejövő jelalak? 20-100 KHz-es mintavételezésnél nem mindegy milyen gyors felfutó éleket kap? Egy periódus alatt vagy négyszáz mérést végez még a leglassúbb IC is. Azt gondolnám annak azért illene megbírkóznia egy négyszögjellel, még a néhány ezer Hertz-es felharmónikusokat is beleértve. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86280 üzenetére
köszi a fülest, az akkupakk jó, másik eszközben működik, a kérdéses eszköz ismerten jó cellával ugyanezt csinálja. megmérhetem cellánként, terhelve is, de majdnem biztos vagyok benne hogy nem ez a baja.
két elektronika van, egy az akkupakkban, ez gondolom töltő, ez rendben, meg egy a gépben a csatlakozó mögött, ez nem tudom mit csinál, de ez az utóbbi nem engedi át a delejt.
Donki Hóte: holnap tudom megmondani pontosan, csinálok képeket is róla. Visszaadtam neki, szval nincs a kezem alatt de holnap visszaszerzem akkor. -
válasz
tordaitibi #86275 üzenetére
Mi lenne ez? Bikakábel teherautóhoz?
Ha a 4 mm átmérőjű vezeték nem tömör, hanem sodrott, akkor 8 négyzetmm és 12 négyzetmm között bármi lehet az effektív keresztmetszet, a vezeték gyártójától függ.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #86267 üzenetére
Az jó dolog hogy lefele kerekítesz, épület fővezeték hálózaton 100A terheléshez valóban 35-ös vezetéket szoktunk használni ha falon kívül van szerelve.
Szal milyen fesz értéket akarsz átküldeni azon a 3,5 méteren? Meg 1 fázis vagy több?De szerintem nem tévedsz. Max kijavítunk.
-
törölt tag
válasz
177 mV, de ez a lényegen nem hiszem, hogy változtat.
-
válasz
Egy 4 mm átmérőjű kör területe az rnégyzetszerpí szabály alapján 2x2x3.14 = 12.56 négyzetmm.
Ha ebből 3 db-ot veszel, akkor az 37.7 négyzetmm.
A feszültségesésre nem tudok mit mondani, mert az attól függ, hogy hány voltot tolsz át a vezetéken, meg mi a vezeték anyaga.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #86246 üzenetére
Belső háló valszeg jó, rézdrótok mindenfele, de nem tudom hogy lehetne kideríteni ha nem jó.
Illetve ha a betáp van elöregedve, azt honnan tudni? 240V van a konnyektorban. -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #86246 üzenetére
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #86179 üzenetére
Köszi a tippet, megnézem alaposan őket, már találkoztam velük keresgélés közben.
Üdv.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86116 üzenetére
jó a nyomtatók egy külön szelete a földi pokolnak... azt tudtad pl hogy gyakorlatilag az összes színes nyomtató rak egy gyakorlatilag láthatatlan azonosítót a kinyomtatott papírokra, amiben benne van infó a nyomtató típusáról, dátumról, hálózati paraméterekről, etc...
-
válasz
tordaitibi #86116 üzenetére
Több gyártó is csinál ilyet, de ez nem tervezett avulás, hanem direkt g3ciskedés.
A legtöbb "tervezett elavulás" sztori inkább hanyag tervezés/gyártás, vagy teljesen rossz üzemeltetés. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #86077 üzenetére
Sajnos nincs meg, de közben kitaktikáztam én is.
Gyakorlatilag egy sáv (áramkör) az 5db szigetből áll. Ha felülről lefelé nézzük, akkor a 3-4 egyben van. A csúszka pedig 3 "sziget" méretű lehetett, az 1-3 részén érintkezővel. Így már jól elképzelhető, hogy melyik állásban miket zárt össze.
1-3, 2-4, 3-5
Így megvan a 3 állása a kapcsolónak.Mondjuk sajnos úgy néz ki lényegtelen, mert 5V-ot ráadva felvillan valami led, de annyi. Halott lehet az eszköz sajnos.
Azért köszönöm szépen.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86077 üzenetére
pont így, ez a rotary switch lineáris megoldása. lehet ilyet venni
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86075 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86073 üzenetére
Köszi. Milyen dióda is legyen? 4148 elég lehet? Vagy inkább 4002/4004 biztos, ami biztos alapon?
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #85951 üzenetére
Nálam se, Chrome alatt semmi, edge nem néztem.
-
hibavissza
veterán
válasz
tordaitibi #85941 üzenetére
Nem vagyok szakember, leírtam előre. Ezért írhatok hülyeségeket. Elnézést. Igen, egyenirányítok akkor. Elveszem az egyik görbét a hullámból. Marad a 400 Volt AC, de csak az egyik hullámban.
Nos ehhez, ilyen 0,4 A max. áramigénnyel, milyen diódát vegyek ami jó minőségű és nem leheli ki a lelkét egy hónap múlva mint az előző? -
válasz
tordaitibi #85930 üzenetére
Azt hittem, hogy a fejlesztések a minél kisebb TDP irányába mennek, de ezek szerint van egy renegát irányzat, ami abból indul ki, hogy egy laptopot úgy kell megépíteni, hogy a ház fűtését is elvégezze.
Ráadásul ez most a rezsi krach idején teljesen aktuálissá is vált
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85930 üzenetére
Tegnap én is rákerestem,nagy meglepetés volt...Még 300W felettiek is vannak! Kell is az,laptop főzéséhez bőven elegendő.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85892 üzenetére
az alapötlet az volt, hogy kívülről a porszívó nem fog változni, nem faragok bele új kapcsolót, azzal oldom meg ami bele van fröccsöntve
De most ez a folyton működő arduino dolog tetszik. Ha az LM2596 nem halálozik el benne a folyamatos működéstől akkor teljesen reális ez az opció. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #85892 üzenetére
Értelmes áron csak 2x6 vagy 3x4 kapcsolót találtam, azért inkább ezt ajánlottam.
A kihívás részével nem tudok vitába szállni.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85886 üzenetére
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85879 üzenetére
Nekem egy kicsit nehez atlatnom amikor a tap csak egy jeloles, es nem a ketpulusu rajz.
Ez kb. ezt irja le?
Tehat a forgokapcsolora (+) megy ra, a diodak kozos kimenete a tap (-) pontja, es az MCU powerpin-je a tap (+) pontja?
(rajzomon az MCU tap laba a legfelso piros LED akar lenni, a masik ket LED a ket bemenetet jelzi)Szerkesztes
Vagy az a masodik tap eleve hulyeseg hogy odarajzoltam, es igy lenne: -
daninet
veterán
válasz
Igen, erre én is gondoltam, hogy mi történik amikor két állás között mozdítom. Van pár nagyobb kondim is, majd kipróbálom hány másodpercig megy el róluk.
Igen, ez a porszívóba lesz. De 24V nem szerepelne ebben a kapcsolókörben. 24V csak a motorhoz megy relén/motorvezérlőn keresztül.
Felrakom ezt a logikát fritzingbe, aztán megvéleményeztetem mielőtt megsütök mindent
Aztán az is lehet, hogy "jóvanazúgy" kap az egész egy külön kapcsolót és csókolom
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Li-ion 6S a főtáp a motornak (ha feltételezzük, hogy a porszívóról van szó), abból csökkent valószínűleg 5 V-ra egy LM2596-tal.
Ha a diódák után jelentkezne kb. 24 V, azt egy elkóval meg lehetne tartani rövid időre (nyilván süllyedne közben, de a konverter kiszabályozza egy ideig), ugyanakkor a töltési impulzus okozta szikrázás ellen egy ellenállással lehetne védeni a kapcsolót.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #85875 üzenetére
3 elég.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85875 üzenetére
Ki tudod fejteni? Vagy egy móricka rajzot adni?
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #85865 üzenetére
megnyugtat hogy nem csak én javítottam így nikkelakkut..
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85792 üzenetére
3mm-es kék LED, nem világít így extra fényesen, de azért jól látszik.
Bővebben: először 33 ohm tettem be, de mindig 40 mA körüli áramot mértem a LED helyét rövidre zárva. Ekkor tettem be a 220-ast helyette.
Majd csak ezután jöttem rá, hogy a T1 tranzisztor nem érintkezett a próbapanelen, megigazítottam, a 220 ohm meg úgy maradt -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85769 üzenetére
#85769 tordaitibi
#85768 And
Koszi mindkettotoknek, igy mar vilagos.
Osszeraktam (bar egy nagyobb, 220-as ellenallassal), egy LED-del, valoban nem valtozik a LED fenyereje 4V - 20V tapfeszultseg kozott (eddig mertem feltekerni).Skori oldalan talaltam kapcsolouzemu generatort is 555-tel es FET-tel, probalom azt is megerteni.
-
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #85774 üzenetére
Az összefüggés világos, de akkor jól értem hogy a bejövő feszültséget fixnek vesszük?
Mert a példában ugye fogom kinyitom mégjobban a csapot, akkor hiába szorítottam el, mégis több víz fog jönni mint amit akarunk. (Ugye az ellenállást azért tennénk be, hogy korlátozza az átfolyó áramot, de ha több Volt jön akkor borul az egyenlet.)
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #85770 üzenetére
Rendben, mondjuk hogy többféle napelemhez adták ezt a töltő csatlakozót és ebben valóban, egy ólom autó akkuhoz viszonyitott kis teljesítménye miatt nem tettek semmit.
Abban egyet értünk, nem sokra jó így ez.
Én inkább NiMH akkuk töltésére vettem, eddig nem is foglalkoztam ezzel a csatlakozójával.
Kis kapacitású, 1,2V-os akkukhoz viszont csak kell valami, legallább egy feszültség korlát, ha csak nem kötök sorosan vagy 14-15V-nyi cellát. Csak nem egészséges a cellákat jóval a max feszültségük (1,44V) fölé engedni.
De ez már nyilván az én dolgom, nem a gyáré.Üdv.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85762 üzenetére
Van itt ez az aramgenerator LED-hez.
Azt erteni velem, hogy a T2 bazisan 0.6V lesz a fesz (mivel az emittere GND-re van kotve), igy R2-n 0.6V/30Ohm = 20 mA fog haladni.
Ezaltal T1 kollektoran is, ergo a LED-en is 20mA nagyjabol.
Azt is latom, hogy az A pontban 2*0.6V=1.2V a feszultseg, mert ugye 0 fole emeli a T2 bazisa plusz a T1 bazisa.Itt a T2 valamifele visszacsatolas, van ennek valami ismert neve?
Valahol mar lattam ezt.
El tudnatok magyarazni hogyan csatol ez vissza?
Marmint a tapfeszt akarhogy emelem, R2-n mindig 20mA fog atmenni, nem?Bocs ha lama kerdes.
-
válasz
tordaitibi #85762 üzenetére
Ja még a nyitófeszt le kell vonni a tápból? Na, ennyire értek hozzá.
-
válasz
tordaitibi #85755 üzenetére
Ja, a topiktárs túl sok xhamster videót néz
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85749 üzenetére
'pregnansabban jelentkezik'
Ennek utana kellett nezzek, hogy mi koze
vannincs a terhesseghez -
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #85729 üzenetére
Vmp természetesen, de az üresjárási feszültségben is hasonló a különbség.
Egy leírás szerint, ha különbség két panel munkaponti feszültsége, vagy áramereje között, akkor a gyengébbik panel korlátozza a magasabb feszültségüt párhuzamosnál, vagy a magasabb áramerejüt soros kötésnél.
Nekem az poli panel 17,5V-os, a mono pedig 18,6 ez elég nagy különbség, 1-2 tizednél még nem aggódnék.
Áramerőben is különböznek, mert az egyik 100, a mások 150w- os, de ez párhuzamosnál nem gond.
A régi 45w-os poli adatait nem tudom, ahoz fel kell menni a tetőre. Mindenesetre amellé csak akkor veszek másik panelt, ha tudom a pontos feszült séget.
Éppen azért szőrösködöm a pontos értékekkel, mert amúgy sem nagy a teljesítmény, nincs vesztegetnivaló belőle.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #85702 üzenetére
Tibi és Protron !
Sejtettem, hogy egy panellal két MPPT töltésszabályozó nem igazán szeret együttműködni.
A fejemben már körvonalazódott a rendszer.
A kisebbik akkuk feszültségét figyelném egy komparátorra, ami vezér a tetőn a panelok mellett egy relét, ami a kisebbik rendszer panelját arról lekapcsolja és párhuzamosan köti a másik rendszer paneljával, majd ha a kisebbik akku feszültsége egy szint alá megy, visszakapcsolja a panelt az akkura.
A kisebbik rendszer már 10. éve működik, 45W-os napelem és egy 40Ah-ás AGM ólom akku.
A nagyobbik rendszert most fogom építeni, terv szerint 200W napelem és egy 90Ah-ás AGM ólom akku.
A kisebbik rendszer napelem kapacitását 100W-ra növelem.
Viszont most másik kérdés merüt fel bennem.
Ha két napelem paramétereiben minimálisan különbözikm akkor gondolom, azokat már nem célszerű párhuzamosan kötni, egy töltésvezérlőre ?
Értem ez alatt, hogy mindkettő mondjuk polikristályos, de az egyik mondjuk 18,1 a másik meg mondjuk 18,5V-os.
Azt már meg sem merem kérdezni ezek után, hogy poli és monokristályos panel párhuzamosan kötve üzemetethető e ?
Abba a helyzetbe kerültem, hogy polikristályos helyett monokristályos napelem panelt küldtek.
Gondoltam, hogy a régi 45W-osat, ami polikristályos, párhuzamosan kapcsolom az új, szintén poli panellal, de ugye poli heyett mono lett.
Végül is úgy döntöttem, hogy maradjon, nem baj, ha poli és monokristályos is van, bár azt olvastam, manapság már alig van különbség a két fajta panel tulajdonságai között, nem úgy mint régen.
Vagy másik lehetőségként az új 150W-os mono-t és az új 100W-os polit kötöm egy körre, így van egyik és másik fajta is a rendszerben és a másik rendszerben pedig maradna a régi 45W-os, vennék mellé még egy 45-50W-os mono-t, így itt is mindkét fajta lenne.És van még egy problémám !
Módosított szinuszos inverterről akarnám a lakás világítását is megoldani, így kipróbáltam saját, gyári LED lámpát és kompakt fénycsövet is az inverterről.
A saját LED lámpa az előtét kondenzátoros, a gyárit nem ismerem.
Mindkettő kicsit zúg a módosított szinuszról és láthatóan gyengébb a fényük mint hálózatról.
A saját LEDesen mértem feszültséget, valóban kevesebb jut a LEDekre.
A kompakt fénycső kb. azonosan világít mindkettőről, de ott ugye egyenirányítással és puffereléssel kezdődik a folyamat, így érzéketlenebb a jelalakra.
A kérdésem az, hogy vajon károsodnak is e a LED lámpák a módosított szinuszról, vagy csak gyengébb a fényük ?Köszi,
Üdv. -
válasz
tordaitibi #85721 üzenetére
Akár még a tokozás súlya,belső átkötések vastagsága,cella lemezek tartójának vastagsága stb-stb
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85710 üzenetére
Nem egyformán öregednek,lesz ez a kapacitás még a fele is...Ha addig be nem áll a cellazárlat.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #85710 üzenetére
kiváló kérdés, de ha nánad csak a helyet foglalná valamelyik szívesen befogadom, a szünetmentesbe sose árt ha van plusz akkukapacitás
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85680 üzenetére
Félreértetted. Én egy CC modult keresek, ezt írtam a #85674-ben. Tudom, hogy a bms nem korlátoz.
Levi: az akkukat sorba kapcsolva (ez egy 6S1P rendszer) ugye a feszültség nő de a terhelhető áramerősség nem, így az akkuk lesznek a korlát. Gyárilag ezek a cellák voltak benne, 10A-esek. Én vettem szintént 10A cellákat. Viszont a gyors elhalálozásuk egyik oka szerintem, hogy nagyon közel kerültek a saját határukhoz.
Igen,elcsesztem,hogy nem mondjuk 20A cellákat vettem, hanem kapásból ugyanolyat, de ugye az eredeti tervem nem az volt, hogy újraépítem a porszívót, hanem hogy "csak akkut cserélek" ezért vettem ugyan olyat ami eredetileg benne volt. -
tknof1871
őstag
válasz
tordaitibi #85640 üzenetére
Munkahelyemen a térvilágítást korszerűsítettük 3 évvel ezelőtt, 160W HGL helyett ment 32W ledes gömbizzó a kandeláberekbe.
Az akkor vett 17 darabból 3darab 1 év múlva, 5 darab két év múlva halt meg, a maradék meg 3. éve bírja a minden éjjeli üzemet,. Napi kb. 10 órát mennek télen-nyáron minden éjjel.
Ez is eléggé érthetetlen, ugyanaz a gyártmány.Nálunk kb. 1 éve volt ilyen korszerűsítés. A gyárcsarnokban az iparban használt hosszú fénycsöveket az armatúrákkal együtt leszedték. Új armatúrákat tettek fel amik rövidebbek, keskenyebbek, 1 LED van bennük. Talán hagyományos fénycsőhöz való csatlakozás van benne, de LED a világítótest. 5 méter magasságban vannak. Sajnos nem tudtam megnézni őket a földön. A szalagon dolgozok, nem lehet elsétálni.
Tippre kevesebb a hőingadozás mint plusz mínusz 10 fok. Eddig nincs velük meghibásodás.
Raktárban a kvarclámpákat cserélték LED-re. Ezek majdnem 20 méter magasságban vannak. Ezek a LED-ek úgy néznek ki, mint egy nagyon vastag tablet. A raktárban nincs fűtés, majdnem olyan, mintha a szabadban lennének csak nincs csapadék és szél. Eddig ezek se hibásodtak meg. Még ma is kicsit megdöbbent ezeknek mekkora fényerejük van.
A gyárban a kompresszorok érdekes dolgokat csinálhatnak a belső elektromos hálózaton. Most nem tudom, az öltözőben vagy az ebédlőben, a világítás egy pillanatra elhalványul, mikor valamelyik kompresszor elindul. A csarnokban vagy a raktárban még sosem láttam ilyet. Azok talán olyan áramkörön vannak amiket valami véd az ingadozásoktól.
Még a gyár is, ahol dolgozom, ki van téve ilyen elektromos zavaroknak. Körülöttünk sok más gyár van és az egyik, a legújabb kompresszor elektronikája sokáig letiltotta az elindulást. Mindig a délelőtti műszakkezdés előtt. Nem felelt meg neki az áram valamelyik tulajdonsága. Van egy kis monitora és oda kiírta. Egy szakember elmondta, a körülöttünk lévő gyárak is ugyanakkor kapcsolják be a gépeiket és ez hatott a környék elektromos hálózatára, és a legújabb kompresszor megtagadta a bekapcsolást. Már megoldották. Még szép, sok pénzébe került a cég tulajdonosának.Elnézést! Hosszúra nyúlt. Érdekel az elektromosság, a műszaki témák.
Dr. Szilikát-nak van igaza. Mindegyik E27 LED-et szét kéne szedni, az alkatrészeket megvizsgálni. Talán vissza lehetne követni mi okozza a hibát. Ez a modern technika átka. A volframi izzószálban még nem volt túl sok alkatrész ami meghibásodhatott.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85653 üzenetére
Azon gondolkozok, hogy ha nem fog bekapcsolni kivágom belőle az alaplapot és rakok bele egy saját 24V bms-t. Nem lesz benne fokozat illetve nem érzékeli majd ha tele a tartály (ami átlátszó egyébként). Áramerősséget kell limitálni valahogy.
Ez egy 200k+ Ft porszívó aminek lényegében most járt le a garanciája. Ha egyáltalán az akkura volt garancia. Felháborító az egész
-
Barret001
addikt
válasz
Leírtad a lényeget,4W Nem termel annyi hőt,hogy túlmelegedjen.
-
aujjobba
addikt
válasz
Tele van mar a koldokom ezekkel, szerintem ha utanaszamolok a folyamatos (nyilvan garanciaidon tuli) cserelgetes tobb penzt visz el, mint amennyit az aramon megsporolok.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #85555 üzenetére
Van egy módszer ilyen esetre, az egyik képet horizontálisan tükrözöm, így jobban össze lehet nézni a két oldalt. Igaz, hogy így a feliratok is nehezebben olvashatók az alsón, de lehet fordítva is csinálni.
Plusz az előbbihez, amikor a pufferkondik kiszáradtak, a ventilátorban lévő kondi valószínűleg próbálta átvenni a szerepét (vele párhuzamos, csak a vezeték ellenállása korlátoz) amit persze nem bírt teljesíteni, így elpukkant.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz
tordaitibi #85555 üzenetére
Sajnos a külső ventilátor nélkül 0 hűtés van bent. A táp ugyanakkor rendben van, mert mint írtam, a belső ventilátor, a belső LED-világítás, a kezelőszerv digit-kijelzője és érintőgombjai hiba nélkül működnek, csak a külső/hátsó ventilátor nem moccan. Én azt gyanítom, hogy az IC lehet a felelős azért, hogy mérje a hőmérsékletet és ennek megfelelően vezérelje a fehér színű ventilátor-aljzatot. Erre utalhat az, hogy a panel hőszenzor csatlakozói sem adnak életjelet (0 V-ot mérek rajtuk) és a közöttük levő fehér ventilátor-aljzatok is teljesen halottak.
Kérdés, hogy az IC a ludas (ha igen, az régen rossz, mert semmit nem tudok leolvasni róla, olyan lakkréteg van rajta) vagy pedig valamelyik másik áramköri elem (mondjuk az a szekunder tekercs a két alubordás tranzisztor között)?
Ötletem sincs, kihez tudnék menni ezzel, hogy ránézzen, én csak egy lelkes amatőr vagyok, nem vagyok elektroműszerész.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #85535 üzenetére
Igen, az egy másik műfaj, amikor a feszültség nagysága miatt állva marad az ív, majd ahogy távolítjuk a két pontot, megszakad. Attól függően, hogy mekkora a feszültség. Ilyet lehet tapasztalni a képcsöves TV-k nagyfeszültségű csatlakozójával "játszadozva" is.
Itt az előzményben a kisfeszültségű áramkör megszakításában gondolkodtam csak, ami önmagában nem húz ívet, hanem indukciós "rásegítéssel".
#85536 mzso
Ami nekem van, ilyen konstrukció, egyet zártam rövidre, majd az IC típusát leolvasva, az adatlap alapján az áramot lejjebb vettem, így működik.
-
Nerazim
őstag
válasz
tordaitibi #85515 üzenetére
Köszi a tippet ki fogom próbálni
-
Nerazim
őstag
válasz
tordaitibi #85511 üzenetére
Pár hozzászólással előrébb linkeltem egy xda-s oldalt ott a leírás, hogy töltőre kell pattintani az órát és úgy kell romot rakni rá. Engem az bosszant, hogy korábban már felismerte a gép, de olyan hektikus volt hol látta, hol nem. Most szétkaptam az órát kicsit a sarukat megpiszkáltam, mert érezhetően vmi ragacsos cumó volt rajtuk fel is csillant a szemem, hogy hátha, de nem...lehet driver gond lesz. De akkor is fel kéne alul egy kis ablaknak jönnie nem, hogy új hardver vagy vmi? Eszközkezelőben se mutat semmit.
-
fasd
csendes tag
válasz
tordaitibi #85512 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a prodzsekt lemenedzselésében!
-
fasd
csendes tag
válasz
tordaitibi #85420 üzenetére
Megcsináltam a javasolt RC szűrést, a jelenség nem változott, viszont jelentősen lefogta a bemeneti jelet.
-
fasd
csendes tag
válasz
Ha kicserélem a tápot egy földeletlenre, valamit javul a helyzet. Az alapbrumm kisebb lesz és más: öblösebb, mélyebb. De valamivel halkabb. De bemeneti zaj érezhető ha közelítek az árnyékolás felé, bár nem akkora.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ilyen kis kapacitások a rádiófrekvenciás zavarok, illetve rádióvétel ellen tudnak védeni. A hangfrekvenciás sávban hatástalan, pláne a mély tartományban. Ha meg túl nagy kapacitást alkalmaz, beleszól a hangsávba is.
Nyílthurkú erősítés akkor van, amikor negatív visszacsatolás nincs. De az itt adott. A nyitott bemenetet, az azt meghajtó kimenet forrásimpedanciája fogja meg.
-
fasd
csendes tag
válasz
Ez jó, kipróba.
-
fasd
csendes tag
válasz
tordaitibi #85413 üzenetére
Ez a szűrő nekem túl bonyolult, drága és előkelő. Sokkal komolyabb, mint az egész rendszerem. Pont az volt a célom: kicsi, könnyű, olcsó, egyszerű egyszerű legyen.
-
fatpingvin
addikt
válasz
ez mennyit vág dB-ben?
-
fasd
csendes tag
válasz
A földelés egyelőre csak a laptop-tápba megy be. A kérdés, hogy kössem-e össze az árnyékolással? Mi van ha olyan helyen használom, ahol nincs földelt konnektor?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85407 üzenetére
Akkor az megoldás lehetne mondjuk, hogy a termosztát egy kapcsolóüzemű dugasztápból érkező 12VDC-t kapcsol, ami aztán kapcsolna egy ilyet? [link]
gondolomez az SSR esetemben tényleg örökélet lehetne. A felfogatása/bekötése is kényelmesebb volna, mint egy PCB-be forrasztós típusnak. (cserébe nem olcsó) -
gordonfreemN
addikt
válasz
tordaitibi #85309 üzenetére
Köszi oks. És ilyenkor mi a helyzet? Majd odavág a polaritásváltó ícének vagy ez relén belül megoldott, hogy ne legyen gond?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
tordaitibi #85306 üzenetére
És milyen polaritással biggyesszem fel a diófát?
Mert 1 tekercses a relé. Azaz 2 kivezetéses bistabil,amihez polaritásváltót kellett használnom. -
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #85281 üzenetére
Köszi szépen.
Ami nagyon kérdőjeles nekem, hogy elég a fázisra tenni a relét, a nullát nem kell megszakítani? Utána persze figyelek hogy fázishelyesen legyen bekötve. De mi van ha mégsem?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
tordaitibi #85302 üzenetére
Sajnos lefelejtettem a panelről és smd kivitelű a cucc, de majd valahogy megoldom
-
gordonfreemN
addikt
válasz
tordaitibi #85279 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Még annyi, hogy ez akkor is kell ha set reset-es (bistabil) a relé? Gondolom igen, hisz a kapcsolás itt is megtörténik
Erről a reléről van szó:
[link] -
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #85286 üzenetére
Egyébként az 1-2W alatt fogyasztó dolgokkal én sem foglalkozok. Viszont a mosógép is 5-7W körül fogyaszt kikapcsolva az is egy billenő kapcsolós konnektorban van.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85289 üzenetére
Megvan, Ecopityu mondotta volt: [link]
'amikor indul a tapja es valami nem ugy indul el ahogy kene, akkor abbol nagy csatt van es aztan kart is okozunk vele' - mondjuk nem egy szofisztikalt magyarazat
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #85282 üzenetére
Hallottam egy ismerőstől, hogy pl. ha elmegy otthonról mindent lekapcsol.
Én nem szoktam, főleg hogy a legtöbb nehezen elérhető helyen van.
Elgondolkoztam rajta, de sok értelmét nem látom.
A töltők terhelés nélkül Kb. ugyanilyen kis fogyasztás? -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85263 üzenetére
USB-s 5V-os. Van benne egy LM2596 amivel 12-ből 5V-ot csinálok.
Igazából nem mértem mennyit vesz fel, de igen akár elképzelhető hogy belefér. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #85261 üzenetére
igen, külön tápolva megszűnik.
Van valami zajszűrőm amit aliexpressen vettem, két jack megy bele, gyanítom két trafó van benne. Viszont mikor ilyen bt hangszóró építős vedeókat néztem mindenki a b1212S-2W izolálót használta erre a célra és nem a hangkimenetet szűrte, azért gondoltam.
Szóval vannak opcióim próbálgatni. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85248 üzenetére
Holnap kipróbálom.
Közben a 3.3V -> 12V váltót kidobtam kompletten (a 2n2222 a legelején meg utána a feszosztóval beállított PNP-t).
Helyettük bement egy BS170 N-FET, közvetlen a mikrokontrollerrel hajtva, a drain-ben 1k ellenállás, azalól megy ki a totem közös bázisaira.
Így az IRF510 nyitása 500-1000ns, de működés közben szoba hőmérsékletű marad.
Eddig én azt gondoltam a minél gyorsabb nyitás fontos, mert ha lassú több a disszipáció.
Az irf510 a doksi szerint egyébként 16ns alatt képes nyitni. -
abdulka1
őstag
válasz
tordaitibi #85246 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85242 üzenetére
Legyen igazad, de pl. az irf510 amúgy sem acélos rdson értéke 3x nagyobb 9 voltos tápfesznél, ami így nem kevesebb mint 1.5 ohm... ha jól emlékszem dc motor a terhelés, ami azért kéri az áramot, szóval van bőven fesz. esés a feten ami termeli a hőt. De persze a terhelés nélküli melegedésre ez nem ad magyarázatot.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85239 üzenetére
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #85235 üzenetére
Igy elsore a BUZ11 Rds(on) erteke 0.04 Ohm, ugyanez az IRF510 eseten 0.5 Ohm, tizszer annyi.
-
válasz
tordaitibi #85192 üzenetére
Aztán jött a konkrét lámpatest, és kiderült, hogy mi fér bele : igen, a 3,5V-os kis izzó, az
Van egy halogén itthon, valamit megpróbálok abból -
válasz
tordaitibi #85192 üzenetére
Nem hinném, hogy 3,3-ig lemeríteném, különösen háklis vagyok a feltöltött akkukra, így ha használom (és valószínűleg ez is ritka lesz, illetve nem olyan hosszú, hogy tökig merüljön) úgyis feltöltöm. De egyre inkább valami PWM-et kéne használni, tényleg úgy néz ki
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #85155 üzenetére
tartozott? nekem tartozik
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #85109 üzenetére
Hát igen a több 10000 lakótelepi szoba, ahol nincs földelt konnektor.
-
válasz
tordaitibi #85081 üzenetére
Ma panaszkodott főni, hogy a Facebook megöli a telefonját. Mondtam neki, hogy aha, miket fektet még le
- i7-3612
- Core2 8xxx mobilproci (ez alap)
- valami sokadik generációs négymagos a céges-netezősben
- i5-6300u, bár azt furcsamód csak 50%-ig terheli be, de attól még lassú mint tetű
...csak amit én használok. (Ezek között van Windows is, Linux is.)
Mind procilimites, egy sz*ros Messengertől
De amúgy ja, az átlagusenek elég egy Tiny, bőven, 5-8 éves is. SSD, 8GB RAM, minimum 2 mag. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85075 üzenetére
20 éves fiatal autó??? Vágyálom... 37 éves VW a walóság... 1 hete műszakizott,tehát még 2 év
PC : Fut rajta a WOT? Ez fontos!
-
válasz
tordaitibi #85075 üzenetére
Csak ha kell a rendes i-s proci ereje, akkor nem lesz jó a Tiny gép
(Üzleti gépeknél a Tiny kategória ez a mini PC méret, kb. egy laptop, kijelző nélkül.) Speciális helyeken használjuk a munkahelyemen is, de nem az erejéről híres, na
Viszont tényleg nem fogyaszt.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85069 üzenetére
És vegyek új elektromos autót,mert kevesebbet fogyaszt,mint a benzines
Én mindig beleszámolom a járulékos költségeket is.Mindjárt nem olyan szép a "haszon".
-
válasz
tordaitibi #85047 üzenetére
A mérés sem szokott hülyeség lenni, csak 5%-ot nem érzel, de 400%-ot igen
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #85045 üzenetére
Küldheted!
-
válasz
tordaitibi #85045 üzenetére
Nem mindegy, milyet
Neked Z-s proci van benne, nem?
-
Skillet
addikt
válasz
tordaitibi #85026 üzenetére
Sziasztok
LED-et faragnék a gyerekeim elektromos autóiba.
Az egyik autó 12, a másik 6V-os.
LEDek pedig:
2.1V 20mA
2V 20mA
3.2V 20mA
3.4V 20mA
Vettem 200; 430 és 510 Ohm-os ellenállást.
De az ellenállás más paramétereivel is kellett volna foglalkozni? Watt és tűrés?
A 12V-oshoz 0.25W-os ellenállást ajánlott pár kalkulátor, míg a 6V-oshoz 0.125W-osat. a tűrés meg passz.
Tudtok ebben segíteni? Először foglalkozom LED-ekkel, ellenállásokkal.
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest