- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Van egy végtelenül "primitív" megoldás, én csak primertoldásnak neveztem el, fogod és szigetelt vezetéket tekersz a trafó köré és azon keresztül küldöd be a hálózati feszt. Sok lassú halálra ítélt 220V-ra méretezett berendezés lett így átalakítva, és köszönik jól vannak.
-
aujjobba
addikt
Ahogy nezem a 3904 bazisan mar megvan a 100ns (LTspice szerint)
Minimalis mozgas a levelshift 3906 korul is van, meg a 2n2222 bazisan, de elsore nem mondanam, hogy azoknak koze van hozza.
Vagy rosszul gondolom?Egyebkent probakepp kicsereltem a 3904-et 2n2222-re, de nem valtozott semmi.
Az volt a sejtes, hogy a 3904 max. 200mA-ig van tervezve ami lehet keves, a 2n2222 meg 0.5A, de nem jott be, meg aztan gondolom melegedne is a 3904, ha az aramlimit lenne a baja. -
-
Skillet
addikt
Nem a világ vége... Inkább veszek belőle másikat. Fél vatt már jó lehet?
Köszönöm nektek a sok segítséget! Nélkületek nem tudtam volna megoldani. Máshol fél szavakban beszéltek velem!
Holnap rakom össze elvileg, majd rakok fel fotókat, mit alkottam.
Lenne más kérdésem is. Majd írok később. -
Barret001
addikt
Próbálom értelmezni,de mindig az jön ki,hogy rugalmas terhelésben gondolkodik,Nem szólok hozzá többet,úgy is megtervezed neki, Idézet : "Én nem szeretnék 20mA fölé menni, csak Ribi ajánlotta, hogy 5mA-rel próbáljam, de nem szeretnék sokkal 20mA alá sem lőni. És ha így áll a helyzet, akkor mekkora legyen"
-
-
törölt tag
Ötletes. Hasonló célból, mint én szeretném?
Nekem a mostani egy ideiglenes project lesz csak.
A teljes megoldást relésre tervezem.
Úgy nézne ki majd, hogy lesz 12 bemenet és egy 12 pozíciós egykörös kapcsoló, amivel a kétkörös relé tápot kapcsolom. Amelyik behúz, az a bemenet lesz a master kimenetre kapcsolva. A relé tápfeszt használom fel majd 12 led meghajtásához is, amivel jelezni tudom 1-12-ig melyik bemenet él éppen.
Aztán lesz 12 kimenet újabb relékkel és újabb kapcsolóval. Ezzel meg tudom majd oldani, hogy az aktuális bemenetet sok kazettás deckem közül éppen melyikre akarom továbbítani, hogy felvételt készítsek. Itt is led lenne amelyik jelzi melyik kimenet aktív éppen.
Még valami monitor funkciót kéne beleraknom valahogyan. -
Ribi
nagyúr
Közben össze vissza számokat írtam, szóval 5.5Wal fűtene a kettő együtt ha 12 ohmos lenne a ?-es és csak a ?-es főtene 2.5W-al. Ha mondjuk 2ohmos, akkor 1.12Wal fűt, azért oda is kell legalább 3W. De még mindig kérdés a hő elvezetése.
Kérdés, hogy mennyivel kellene lassítani a dolgon. -
-
"Esetleg 2 képet tudsz csinálni a tápról felülről és alulról is?"
Mármint a trafóról, ugye? Még nem forrasztottam le a lapról, de délután remélhetőleg meglesz.
Nem hittem volna, hogy ilyen problémás ez a téma -- úgy gondoltam, hogy sima, polcról levevős egység, hiszen miért lenne egzotikus egy annak idején baromi elterjedt, széles körben használt kapunyitó panel?
Köszönettel: MaCS
-
törölt tag
Nem a sima réz kábel nem KH és nem mechanikai igénybe vételre lett tervezve, mi T pl egy forgalmas ajtó nyitogatasa. Az egy réz szövet amit keres az úr
-
Dr. Szilikát
őstag
-
törölt tag
Akkor nincs mese, venned kell egy ilyet szerelhetőben. Pl. itt is van olyan.
-
v.tom
őstag
Igen, a pöttökre elvileg tudok feszt kötni, van 4 pin molex csatis verzió is ebből a vezérlőből, és azok a bekötési pontjai.
Szóval ha jól értem, akkor a
1. A 203v -> 12V adapterre bekötöm ventivezérlőt (a vezérlő 12V ágára).
2. Bekötöm az adapterre (párhuzamosan) a konvertert (beállítva 5V, vagy valami hasonló kívánt értékre),
3. A konverter kimenetét rákötöm szintén a ventivezérlő 5V ágára? -
-
törölt tag
Az USB-C csatiknál nem 1-1 érintkező van hanem 4 a földnek és 4 a tápfesznek. Ha be van tartva a technológia (anyagminőség, érintkezők felületének arany bevonata) akkor nem lehet gond. De a kis ócójános kínaiak szeretnek mindenen (is) spórolni, ott kezdődik minden galiba. De ez csak az én véleményem, lehet hibás a gondolatmenetem.
-
törölt tag
Igazunk van! Mert te se mondtál butaságot, hisz ha az van odaírva jogosan várná el az ember, hogy az is legyen ott! De nem, ezek a minden hájjal megkent gyártók bármire képesek.
gondolom ugyanezzel a nyákkal létezik vagy 4-5 felé kártya, más más memória mérettel, sebességgel stb. és azért van ez, hogy hol ez hol az kerül oda, az adott teljesítményigénynek megfelelően. Na most jól fel találtam a spanyol viaszt...
-
törölt tag
Az hogy mi van odaírva meg mi van a valóságban ott, az két különböző dolog. Itt két ferritmagos smd tekercs volt, nagy R pozíciószámmal. A 12 volt ment keresztül rajtuk a fet irányában. Elég nagy áram folyik át ezeken, ha alul vannak méretezve előbb utóbb lefüstölnek. A videó tanulsága szerint mások is jártak így, ez valami tipus/tervezési hiba. De persze mindenki azt csinál amit akar, és annak hisz akinek
-
Dr.Burn
őstag
Itt egyedul a diodahid elott egy bypass kondi van, es egy biztositek. Nincsen varistor, se thermistor ebben a kapcsolasban. Ha sikerulne 230V-ra alakitani akkor tervezek, hogy teszek bele.
Sikerult levalasztani a tapreszet a tobbi aramkorrol. Ket ellenallas, es az egyik felet a tekercsnek lekotottem.
Amig minden be volt kotve 105VDC volt, most, hogy lekotottem igy 163VDC -t merek.
Ezt termeszetesen 110VAC -on. -
-
mezis
félisten
Mi a probléma ? Európai ár!
-
darvinya
titán
B…ki, 100.000%-os haszon.
Anno mi tekertük PVC lefolyócsőre rezet, hogy legyen mérés, és technikára ellenállás, stb. eszközöket.
Ha már ilyen iskolába jártunk.
Jó volt kerítés, stb. építés is, de legalább megtanultunk présgépet (acél rúdat hullámba préselni kerítéshez) kezelni, ív hegeszteni többféle géppel és típussal.
Stb.Most meg ilyen sz@rokért kell fizetni, hogy legyen nekij hold sziget.
-
mm00
aktív tag
Sziasztok! Szagelszívó bekapcsolása esetén szeretnék nyitni egy motoros zsalut. Szagelszívónak van ledes világítása és külön a motor is kapcsolható. Olyan komponensre lenne szükségem, amivel már a betáp oldalon el lehetne dönteni, hogy megy-e a ventillátor és ha megy, akkor egy másik kört zárjon. Áramfigyelő relé kellene és beállítani egy olyan áramerősség határérték, ami több mint a led izzók felvétele?
-
-
DonThomasino
veterán
@pjen : Bocs ezt neked akartam.
Az hogy ha az óra előtt össze van kötve a nulla és a föld.
Amennyiben nem lenne tehát a föld a földnyársról a nulla meg a trafóból érkezne,
úgy + fogyasztó nélkül is oldana a relé nulla és föld között?Ki fogom próbálni mindenkép, mert szeretném megérteni.
-
-
törölt tag
CT(Current Trensformer) áramváltó neven szokott futni, TILOS a kimenetet lebegni hagyni(Nyitott áramkor).
Áramgenerátoros a kimenet, így a kimenetre kapcsolt ellenálláson megpróbál mindig a primerrel aranyos áram folyni. Ergo ha nyitva hagyod akkor amit fizikailag tud azt a feszültséget kiadja a kimenetre.
Sont ellenállást kötsz rá, és az azon eső feszültséget vizsgálod.
Az ellenállást minél kisebb értékűre célszerű választani, így nincs nagy energia veszteség, és ugye a feszültség függ a primer oldaltól
5A 1ohm 5V =25W
5A 10ohm 50V =250WVannak Bifilaris tekercsek is amik úgy néznek ki mint egy tekercs, de lehet nincs induktivitásuk(Van egy pár fajta abból is), ergo nem működik úgy mint egy transzformator
-
törölt tag
Csak egy kép, hátha segít
Az elmélet és a gyakorlat is igen egyszerű, ha AC amit merni szeretnél, építened kell egy Transzformatort aminek a primer oldala N=1 a szekunder oldala meg attól függ mit szeretnél:
The ratio of a CT's primary rating to its secondary rating is equal to the number of secondary turns. For example, a CT with a 5-A secondary and 20 turns will have a nameplate ratio of 100:5. This ratio is based on the primary conductor passing once through the transformer window.Feb 7, 2018A telítődés álltálában négyszögjellé alakítja a szinusz hullámot, ez olyan mintha a Rogowski tekercs által mert jel lenne, vagyis a deriváltja az eredetinek.
Vagyis ha jól sejtem építettél egy deriváló áramkört, ha jól sejtem
-
MrWhite
tag
A két AA elemet is kivéve, USB kábellel a powerbank-hoz csatlakozva, "feléled" a ZOOM H2 és a kábel másik végén (tároló)eszközt keres (Storage). De, a készülék hangfelvételi funkciói nem érhetők el.
Viszont egy laptop USB portjához csatlakoztatva, már a hangfelvételi funkciók is elérhetők. Ez is valami, de nem az igazi. Milyen módszerrel/eszközzel lehet még próbálkozni? -
edk-
őstag
AC a primer oldala :-)
Ahogy a másik topikban is írtam, meg kell próbálni 5V-tal táplálni. Ha amúgy 2 ceruzaelemmel megy, lehet, hogy elég neki.
Ha nem, a másik topikban linkelt Step Up konverter bemenetére menjen a Power Bank outputja, a kimenetére pedig az eszköz. Előtte 9V kimeneti feszültséget beállítani.
-
mzso
veterán
Nos igen, a méret miatt lett volna érdekes valami integrált "driverless" LED.
+@(#70557)Barret001
Egyelőre előtétkondiban gondolkodtam egy diódával egyenirányítás végett. De nem látok elég kicsit, elvileg 300 nano vagy kisebb kéne, de az is batár.
Sima ellenállást nem akarok mert az semmiben nem előrelépés, hogy ellenállással fűtöm ez az energiát -
mzso
veterán
-
robohw
aktív tag
Az a szabvány erre az esetre, hogy kültérre nem vezethető ki a fali csatlakozó. Legalábbis ilyen módon nem.
A kültéri elektromos eszközök érintésvédelme, szigetelése, nem véletlenül más, mint a beltérben használatosaké.
A falon egyébként sem vezethető kábel önmagában. Még ideiglenesen sem. Ez sok veszélyt hordozna magában. Eleve, nem tudjuk, hogy az a kábel milyen hosszú lenne, mert akad olyan, amely a saját súlyát sem képes elbírni adott esetben. A vezetéknek van nyúlása, jelentős melegedése (akár 80 fokig) nyáron, a nap tönkreteszi a szigetelést, télen a fagy öregíti, a vékonyabb 3 éven belül megadná magát, letöredezne róla a szigetelés és annyi.Azt sem tudni, hogy a táplálás, ahonnan tovább lenne vezetve a delej, kap-e védelmet, ha igen, akkor milyet, stb.
A bojlert NEM KELL fixen bekötni!
Akkor kell bármilyen fogyasztót fixen bekötni, ha az külön mért (éjszakai) vezérelt áramot (is) fogyaszt.
Vagy akkor ajánlott (de nem kell!), ha a fogyasztó áramfelvétele egy bizonyos értéket meghalad.
3 fázisú, nagy teljesítményű betonkeverő is üzemeltethető oldható kötéssel. -
pjen
félisten
Trafó az,mért ne lenne.Mi a transzformátor?Egy feszültségből egy másikat csinál.(konyhanyelven)Egy görgős toroid transzformátor 230V ból tud csinálni 1-180 V között szinte bármilyen értéket.Csak nincs galvanikusan leválasztva.
"Csak mert trafó. "bocsi,azt olvastam,csak nem trafó. -
-
daninet
veterán
értve. csinálom.
mégegy: vettem érvég hüvelyeket illetve vettem egy csupaszoló fogót aminek az alja össze tudja azt is nyomni (van 3-4 féle hullámos bizbasz ami különféle módokon összeszorítja).
Én ezt akárhogy szorítom össze ki tudom belőle a kábelt húzni. Mi ennek a "titka"? -
-
törölt tag
-
törölt tag
Hat ha öreganyám feltámad a hamvasztás után az urnából akkor nem tudom mit csinálok az urnával...
Akkor majd kiírod a fórumban, hogy mit csináljak ha 10-20 volttal alacsonyabb a feszültség, En meg leírom neked, hogy vedd ki a köztes transzformatort.
Megspóroltunk egy beszélgetést
Remélem segítettem a jövőbeni problémáiddal is -
tornas
őstag
"Autó trafóként használva mi a gond a sima trafóval?"
A világon semmi gond ezzel, csak a trafó primerje bírja is el az igényelt áramot. Ha van minimum 3 vagy 4 kivezetésed a primeren (pl. 0-230V-240V, 0-230V-240V-250V) akkor akár jó is lehet.
A szünetmentes trafója nem feltétlenül jó, mert nem biztos, hogy tartósan is bírna az igényelt áramot. Pl. egy 1500VA-os UPS-nek a trafója inkább olyan 750VA-os névlegesen vagy még kevesebb (az akku mérete is ezért akkora amekkora - terhelhetőségi oldalról is nézve). Egy 1500VA-os trafós UPS 5 percig kibírja teljes terhelhetőségen az áramszünetet, de félóra-óráig már nem biztos. Szóval óvatosan az UPS trafókkal.
-
törölt tag
Egy másik transzformator kell elé, probléma megoldva, a legtöbb leválasztó trafó ami 1:1 nek van írva valójában ad neked kb 5-10V letranszformáciot.
De van erre a célra trafó is ha érdekel 2400W ig jó
-
törölt tag
A nagyobb feszültség miatt, max nagyobb lesz a primer áram, ami szaturácioba viszi a vasmagot.
Meg kell vizsgálni mert lehet a vasmag telítés miatt a szekunder oldalon 4szog jel szerűség jelenik meg ami ismét érdekes problémákat okozhat.
Extra hő, és egy kicsit a hiszterézis veszteség is megnő.
A zajnak más oka kell hogy legyen ha hallható, az csak a jéghegy csúcsa hogy a feszültséggel van összefüggésben, hiszen terhelés alatt is produkálni fogja SZVSZ.
Van egy inverterünk, amivel most éppen az baj, ha szinkronizál a hálózattal, a trafó vonyít benne.
Pont arra tippellek, hogy a szinkronizálás nem a legsikeresebben sikerült, mert különben síri csendben van.Vagyis érdemes ahogy írták, mechanikai úton csillapítani a zajokat.
-
pjen
félisten
Ha erősítőbe kell,és tök csendes,én túlméretezettet vennék,és lemezest.Ha búg az általában attól van ,hogy a hálózati freki rázza a vasat(fizikailag)tehát át itatnám valamilyen impregnáló folyadékkal.A diamantnak például vannak erre a célra anyagai.Esetleg faggyú,(büdös)viasz is jo.
-
tornas
őstag
"Mint már leírtam, csöndben van, ha a varisztorral csökkentem a feszt.
De a varisztor is zúg, mert az ráadásul 220V-os. (igen, az retek régi)"Varisztor helyett szerintem variac-ot akartál írni.
"Amúgy megnézed az elektronikai boltokat és nem kapsz 240V-os trafót. Összes 230-as."
Üzemeltetek régi, kifejezetten 220V-os trafókat is, amik kb 240V-os AC-t kapnak és teljesen jól elvannak. Még csak nem is melegszenek jobban számottevően (a vas nyilván jobban meg van gerjesztve). Fázishasító nem jöhet szóba esetleg? Egy fénykép a trafóról, a kapocslécről és az adattáblájáról...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest