-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166906 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, én egy korábban berakott grafra utaltam, ott 104db-t nyaldosta az spl, bár utólag visszakeresve kicsit tévesen a crossover körüli értékekhez viszonyítottam ezt ami nyilván nem fair.Az azóta linkelt grafodon is van 80db is és 97 is, nem tudom mi az a target, de ha az egyik frekvenciát 80-al, a másikat meg 97el hallod, az nem 9db-nyi különbség.Nem a pontos számszerűsítésen való rugózás a célom, csak hogy szerintem ez nem egységes és lehet hogy épp neked is azért lenne szükséged nagyobb sub-ra, combosabb végfokra stb, hogy ezeket szintbe hozva is megtarthasd a kívánt hangerőt.
Tudom hogy nem csak a fülünkkel halljuk ezeket a nagyon alacsony tartományokat, meg chest slam meg társai, de nem is értem hogy mit számít ez, hiszen aki használ eq-t az sem mond le erről.
Azt hittem hogy épp azért kezeled a nappalid akusztikailag, hogy a lehető legjobb alapokról építkezhess, ezért is furcsállom hogy ennyire ellene vagy az eq-zásnak.Nem kötelező ehhez pc, egy belépő avr is gatyába rázza azt a subot, legalábbis annál biztosan jobban mint a fentiek.Gondolom én.Feltételezem már próbáltad is és valamiért még is a jelenlegi felállás tetszett jobban, nincs is ezen mit kattogni tovább. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166908 üzenetére
Itt minden kérdésedre választ találsz.
#166910 alphamooncam: Ha nem kötöd a PC-t internetre, a nyűgök 99.99%-a megszűnik. Nem frissít, nem ugrik fel semmi. Olyat is tudsz, hogy egy NAS-on kívül semmivel nem engeded kapcsolatba lépni.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166910 üzenetére
De hogy jön ez ide, nem erről beszélgettünk.
Nekem is volt nyűgöm pc-vel, pár évig szüneteltettem is, idén tértem vissza rá mert mindenképpen EQ-zni akartam a szubot.
Aki nem akar PC-zni vehet miniDSP-t vagy mást, van egy csomó más "kész" megoldás. Vagy önthet betont ha sikerült meggyöznöd.
Nekem tökmindegy ki mit csinál, én csak akit érdekelt a dolog annak próbáltam segíteni szerény tudásom szerint.Lehet beszélgetni másról is házimozival kapcsolatban ha valakinek van egyéb témája.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166906 üzenetére
Tudod hogy a hegyek-völgyek közötti különbségről van szó ami a zöld "kezelt" grafikonon van.
Kapcsold be rá REW-ben a psychoacoustic simítást, az nagyjából megmutatja hogy érzékeled. De biztos nézted már.
Az alsó tartomány EQ-zása meg nem okoz olyan fázishibákat amiket érzékelnél, ez is ki lett tárgyalva.
Legtöbbeknek hasznos lenne ha ezt meglépnék, te meg kétnaponta kifejted hogy ez szerinted nem jó. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166893 üzenetére
Az oldalsávi elnyomás egy időben és spektrumban is létező jelenség. A rezonancia (ami az emberi fül működési elve) soha nem fix frekvencián történik, hanem egy kúp szerint. Próbáld ki, hogy egy üveget rezegtetsz, ami mondjuk 30 Hz körül a leghangosabb, de ugyanez történik 25 és 35 Hz-en is, csak halkabban. A hallócsontocskákból is egy egész tartomány mozog egyszerre. Az időbeli verziója már a jelalkotáskor történik. Az ember "mintavételezése" rendkívül lassú, így kb. 10 ms-al egy halk hang után egy hangos teljesen el tudja nyomni a halkat, mert összefolynak.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166895 üzenetére
Sry, egyáltalán nem kötekedni szeretnék, csak most már ennyire szétcincálva a témát érdekelne, hogy ha ki eq-znád simára csak a subodat, akkor elesnél ezektől az utózengési időktől? Fogalmam sincs hogy mi hogyan függ össze ilyen téren technikailag, de nálad ha jól számoltam 23 db-nyi különbség is előfordul a sub tartományban.Én totál elhiszem hogy ez neked így jó meg tetszik, és azt is, hogy tényleg tok szépen és kellemesen szól, de még sem hagyod annyiban, akkor meg miért ez a kardoskodás? Az EQ-zásra és a szobakorrekcióra egy iparág épül, ez van, mindenki csak nem tévedhet, sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve és alátámasztva a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket.Hangsúlyozom nem vitázni akarok, csak megérteni miért jobb a te megoldásod mindenki másénál, csak mert valljuk be, elég harapós vagy amikor hozzád szólnak.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166893 üzenetére
Amit ìram, tudományos tèny. Azon kìvül a saját füleimmal is hallom a kèt verziò közti különbséget, ùgy, h az utòzengèsi idő semmit sem változik.
De miattam higyj amit akarsz ès hallgasd a kiemelt mèlyeidet. -
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166888 üzenetére
Nem. Egy tartomány hangnyomás-kiemelése határozza meg, hogy hallod-e mellette lévő frekvenciatartományt.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166888 üzenetére
Fapaci is megírta már, hogy a szubtartomány utózengését nem érdemes vizsgálni 80Hz alatt.
Persze nyilván köze van az esetleges "terjengéshez", de nem tudod mérni normálisan, hogy mennyi is az annyi, mert tele lehet mérési hibákkal.Utózengésem pontosan annyi most is mint akkor volt, mert nem változott semmi. Akkor hiányérzetem volt, most meg nincs. Ezen nemigazán van mit magyarázni. Lehetne rajta javítani, de jelenleg nincs kedvem basszuscsapdákat építeni. Majd talán egyszer ráveszem magam. Mivel nem olyan rossz a helyzet, így nem érzek erősebb késztetést.
Én egy percig sem mondom, hogy a magas utózengés nem káros, de ellentétben veled azt mondom, hogy a nagy kiemelés is ugyanúgy az. A kettő dolog pedig azért valahol össze is függ...#166887 ada19: Nem volt dolgom X4200-al. Egyéni igényszint kérdése. Mozin én elvoltam a 4308-al is, bőven kiszolgált teljesítményben is. Ha nem SINAD stb. értékeket nézünk, akkor a hangminőséget elég szubjektíven ítélik meg az emberek. Az lesz a jobb hangminőségű ami jobban tetszik hangkarakterben.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166883 üzenetére
"Miből gondolod, hogy elnyomná a többi részt?"
Abból gondolom, hogy sajnos évekig úgy hallgattam és most tapasztalom a különbséget.
#166884 denesdr: Túr sajnos, de azért talán nem vagyok menthetetlen.
A GS-t is hallgatom már kb 6-7éve, meg a Denonnal is csak kihúztam 6 évet.
Most jódarabig biztos maradnak a T.AMP-ok is, csak kíváncsiskodtam.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166883 üzenetére
Dehogynem nyomja el. Ìgy működik a hallás.
De ez megint annyira alapvető... -
válasz
alphamooncam #166784 üzenetére
Eddig minden hangsugárzó small-ra volt állítva, vágás minden 80Hz-en, szub mode LFE és LPF for LFE 120Hz.
De most rámértem úgy is, hogy a frontokat átállítottam large-ra, a vágásnál pedig Full Band és az a helyzet, hogy zavarba ejtő a látott eredmény.
Teljesen fordítva működik és lövésem sincs, hogy miért...úgy olvastam itt, hogy :
Házimozi esetén a master volume:0, REW mérőjel -30dB és kb 70dB-t kell mérned a hallgatói pozícióban.nekem meg:
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #166774 üzenetére
A localhostos linkedben benne van a user neved is
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166774 üzenetére
Értem, hogy neked nagyon jó, csakhogy ebből még nem lehet általános érvényű megállapításokat levonni. Akinek nagyobb a szobája, hallgatási távja, aki eq-t alkalmaz, azoknak -tehát a túlnyomó többségnek- máris nem jó
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166769 üzenetére
Igen, működnek mozira, sőt, nagyon jól, mert szép hangjuk van. Ettől még olyan környezetbe tervezték, ahol a kicsi sub erősítés indokolt, ugyanis stúdióban
- nincs crossover, így a main-ek mélyeinek alsó 50% teljesítményigénye (nálad mintegy 200W) nem a subot terheli,
- az akusztika rendszerint drágább a teljes hangrendszernél,
- nincs low extension EQ. -
BBéci
legenda
válasz
Mit bizonyítanak azok az ábrák? Szerintem semmit.
Dorian leírta a lényeget.#166770ginola
Magasabban kellene lenniük a frontsugárzóknak, optimális esetben pont a kép középvonalában. De egyáltalán nem tragédia a 75 cm. Példa erre az általam nemrég tesztelt és használt kétféle szatellites szett, amiknek LCR hangdobozai egy vonalban, a készülékállványon voltak és semmi bajom nem volt ezzel az elrendezéssel. -
Dorian
félisten
válasz
Igen, tehát közeltéri hallgatásra tervezett. Bizonyára tisztában vagy vele, hogy egy moziszobában, nappaliban mennyivel nagyobb távolságok vannak, és nagyobb távolság esetén ugyanakkora hangnyomáshoz (ráadásul szub-frekvenciák esetén) mennyivel nagyobb teljesítményű erősítő szükséges.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #166766 üzenetére
Szemernyi dühödtség nem volt a hangnemben, csak te érezted úgy.
Legfeljebb azt jelzi, hogy az embert kiakasztja a totális tévutad, amit próbálsz helyesnek beállítani."Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne házimozizni vele."
50000 forintos bögreszettel is lehet, szóval ne kapaszkodj bele ebbe a mondatba.
Tök mindegy, mennyibe kerül egy Synthesis, azokat házimozira tervezték, ellentétben azokkal, amikkel te rendelkezel. Tehát a Synthesis tekinthető akár referenciának is. -
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #166752 üzenetére
Remélem az azért megvan, hogy a JBL LSR305 elsődleges funkciója a közeltéri hallgatás. Ha pedig az LSR szett szubját vetted, annak is az a funkciója. Keverőpult alá letéve, kiegészíteni a kis monitorok alját. Még mindig közeltérben. A JBL oldalán is a felvételkészítés és műsorszórás kategóriában szerepel. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne házimozizni vele. De még mindig egy közeltéri használatra tervezett szett alapján ideologizálod meg a az "érvelésed". Less már rá a JBL Synthesis szubjára, ha már örökké a JBL-el jössz. 1000W. A nagyobb passzív szubhoz is 1200W-ot javasolnak, a kisebbekhez 300-600W-ot, de ezekből több darabot szokás használni, nem csak egyet. Erről ennyit.
Még a régebbi ES meg Northridge meg Studio szériás szubjaik is mind 400-500W teljesítményű.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #166750 üzenetére
Van egy linked a JBL whitepaperhez, amiben kifejtik a hangerő/teljesítmény arányokat? Mert ez az egy mondat nem magyaráz meg semmit: "JBL-éknél kitalálták, hogy csatornánként 80W-os erősítőhöz 200W-os szub illik. így lett ez az én szettem."
-
Dagidög
senior tag
válasz
alphamooncam #166744 üzenetére
Mégis felhoztad az alacsony wattszámú erősítők elégségességét és megkérdőjelezted a nagy teljesítményű mélyládákat.
Az aránytalanság adódhat a szoba kiemeléseiből vagy a hangszórók tulajdonságaiból is.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166752 üzenetére
Ha nem EQ-znék valóban nem kellene a 800W mert akkor lenne egy 15-20dB-es mélykiemelésem.
De inkább hallgatom a teljes szubtartományt egyenletesen mint azt a bazi nagy kiugrást egyedül ami elnyomná a többi részt. Eléggé bánom, hogy évekig úgy hallgattam...
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166750 üzenetére
Azért azt vedd figyelembe, hogy te nem EQ-zol, így kapásból 10 dB előnnyel indul a hangnyomásod, a sub többel. Ha viszont a rendszer teljes potenciálja kell, teljes tartományony, akkor kicsit megborulnak az arányok: nálam a frontok 20 W fölé nem mennek, a sub pedig néha be is üti a fejét 920 W-on.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166744 üzenetére
Mélyhangok erősítéséhez nagyságrenddel nagyobb teljesítmény szükséges, így teljesen logikus, ha a mélynyomó erősítője nagyobb teljesítményű a teljes spektrumban azonos hangerőszintekhez. Ráadásul erre rá még a mozis célgörbe is mélyben magasabb, magasban alacsonyabb.
Nem is értem, ez számodra miért nem nyilvánvaló. -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166725 üzenetére
"Analóg skálán +3dB a plafon, nem mennék-e fölé, még akkor se ha egyébként lenne rá lehetőség."
Szóval csak a szubot lehet maxra tekerni, ezt nem.
Komolyra fordítva a szót, a cavern/eq apo-s 15dB-es "veszteséget" valahol muszáj vagyok kompenzálni (hogy elégséges hangnyomást érjek el), egyébként én se nagyon tolnám pluszba, bár fogalmam sincs, hogy ez okozhat-e bármi problémát. Valószínűleg nem, mert a 15dB-es szoftveres lekorlátozottságom miatt amúgy sincs durván erősítve a kimenő jelem.
A két kiugró érték a szub és a center. Szubnál még el is bírná a Crown a maxra tekert gain-t, de a centert hajtó hídba kapcsolt t.amp-nál muszáj vagyok egy kicsit visszább venni, mert a hidalás miatt rosszabb a jel/zaj arány és ezt csak jelszinttel tudom kompenzálni. Nekem a pc után már nincs hangerő szabályzásom sehol.python1 Unidriver
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
alphamooncam #166726 üzenetére
Jogos amit írsz, de ameddig avr-t használtam korlátozva voltam.
Amit ő jónak talált az a jó, és ennyi.Most hogy pc-vegfokok felé terelődtem, a hozzá szükséges dolgokkal egyetembe, valamelyest kinyílt a világ, aminek csak a saját tudatlanságom szab határt☺️.
Azért remélem nem oly sokáig😉 -
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166717 üzenetére
Szerintem rosszul közelítesz meg pár dolgot, míg a mondandód első felével nagyjából egyet értek és bizonyos megállapításokat ezzel a levétellel kapcsolatban én sem nagyon értek ahogy korábban írtam is.Két dolgot viszont kiemelnék.
Kizárólag a saját nevemben beszélve, az egyik, hogy a 75dB-re én nem hiszem hogy sokan alkalmaznának szintén 75dB-re belőtt subot (lásd pld Harman curve), legalábbis sokszor látni hogy teljesen normális, ahogy a legtöbben 5-15 vagy akár többel emelik. Esetemben ez pontosan 10dB ami mindig annyi mert lecsekkolom, ha a subot csak úgy hasracsapva az egekbe csavarnám, akkor fogalmam sem lenne róla hogy most pontosan az mekkora hangnyomás is, lehet hogy akkor tényleg azt kapnám a pénzemért amit az eszköz koppanásig hajtva tud és nem maradna "elpazarolt" teljesítményem, de kétlem hogy ez a valóságban is éppen idális lenne az akkor pont birtokomban lévő többi hangszóróval párosítva.
A másik pedig, hogy amikor az ember feljebb lép, különösen a belépő de még sokszor egy középkategóriáról is, akkor nem csak wattokat kap cserébe dupla áron (amit utána visszateker) hanem technikaliag szélesebb tudást, önbemérőt, mélyebb frekvenciák megszólaltatását stb.Konkrét példa az én esetem, szerettem volna megtapasztalni milyen is egy olyan sub ami 19-20Hz-et is képes kipréselni magából, ami erre képes azok rendre teljesítményben is jóval combosabbak a meglévőmnél, azaz azt még jobban lejjebb tekertem volna.A szükséges tulajdonságokat meg nem lehet tetszőlegesen kiválasztani sajnos.Csak hogy értsd hogy nem ellened, hanem téged megértve beszélek a témáról, én pontosan ezért akartam és fogom is nemsokára eladni a subomat, mert régóta zavar hogy negyed állásban alig dolgozik, akkor meg minek.Aztán jön a felismerés hogy a fele ekkora kockácskát nem lesz elég majd félállásba tenni hogy ugyanott legyek féláron.Volt is a helyén kísérletképp egy huppogó kis vacak, na az full hangerőn sem adott ki magából olyat mint a mostani a szemet bántó negyeden..Másnál is huppog azóta..
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
alphamooncam #166717 üzenetére
Annó mikor avr-m volt, méréskor 75db értékre kellett állítani a szubot, ahhoz hogy a mérés lefusson.
Akkor ezek szerint utána , csak fel kellett volna csavarni a gain-t csutkára, és az avr-be a kimenő jelszintet meg amit bír🤔🤔🤔.
És kánaán? -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #166699 üzenetére
Én ezen az SPL grafikonon jókora kiemeléseket látok nem pedig ízlés szerint megemelt mélytartományt.
Az a baj Te a saját rendszered szerint akarsz megideologizálni mindent.Biztos az enyémre is gondoltál túlméretezés címszóval, de én nem tudom nálam mi van visszavéve a szubból, a jelszintje a legmagasabb, a Crown-on pedig 16/20-as álláson van a gain poti 1.4V-os érzékenység mellett. Az összes többi végfok is hasonlóan van beállítva. Emellett van egy viszonylag sima frekimenetem és nincs emelve manuálisan a mély bemérés után. Nincs túlméretezve a szub. De ha túl lenne akkor is inkább úgy legyen mint alul.
(A center azért van jobban feltolva, mert ott visszább kellett vennem a gaint a többitől.) -
I'am Dony
őstag
válasz
alphamooncam #166711 üzenetére
Megfelelő hangsugárzóval nem lehet megmaradni egy kisebb helyiségben mellette, olyan hangnyomást produkál. Amikor "normális" hangszinten zenél az ember kb. 1, azaz 1watt a kimenő teljesítménye. Szerintem sokan nem tudják, mire elég az 1 watt.
Ebben van azért igazság, de ahogy más sem, így ez sem fekete v. fehér.
A hangfalgyártók is próbálják megvezetni az embereket, mert a legtöbbjük nem a tényleges 1W/m értéken adja meg az érzékenységet hanem a jóval kedvezőbb értéket mutató emeltebb szinthez viszonyítanak. Mennyi lehet nagy átlagban a handobozok érzékenysége? 1W/m értéken ténylegesen 85-88 dB? És ezért kell a nagyobb teljesítmény is. Itt már mindenki tisztában van ennek és a hallgatói távolság összefüggésével. A 128 W elég gyorsan össze jön és az még csak 1 méter. Szvsz kellenek azért a wattok, persze nem kell átesni sem... -
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166711 üzenetére
Abszolút semmi gond, bár én nem wattoztam, mások tapasztalataiból is felcsipegethet az ember, nem vagyunk egyformák. Mivel te betontömböket készítettél a nappalidba, azt hitten ez a max hangerő dolog ez valami megalapozott alapvető ismeret, személy szerint kétkedem ebben továbbra is.Én magam sem értem néha, hogy amikor egy egy illetőnél megvan a referencia hangnyomás 20-20khz között, simán stb, akkor hova a további erősítőcsere a nagyobb sub a több watt, de feltételezem nem a szomszédoknak építik mutogatni a 100 helyett a 110 dBA-t, hanem megalapozott, a hangzásra gyakorolt hatás a magyarázat. Speciel sztem az általad is vázolt 1-2 Watt esetén meglévő különbség épp hogy nem magyarázata annak miért ne kellhetne 500 watt helyett mondjuk az 1000, ha 3-4 méterre valaki 102 dbA helyett 105-öt szeretne, ott nem elég 1-2 watt ugye.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166708 üzenetére
Így már teljesen világos, azt hittem elbeszélünk egymást mellett.Én is szeretem ha van némi érzete a subnak, de nálam a harmad hangerő is sok volt, a félállás kizárt, a max hangerőt meg nem is mertem még csak kipróbálni sem.Amúgy neked lehet hogy épp az ilyen Denon féle DynamicEQ jönne be, az hangerőszint szerint igyekszik tartani némi egyensúlyt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166703 üzenetére
Azt hiszem teljesen egyértelműen nem érted mi is a kérdés, de nincs is jelentősége.
Nem kevés csillagnak kell együtt állnia szerintem hogy egy csutkára tekert sub éppen illeszkedjen egy rendszerbe, nálad ráadásul nem is le, hanem még rá is tesz az AVR.Nekem csak ennyi volt a fura, de egy pillanatig sem kételkedem abban hogy ne lehetne akár jó is.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166699 üzenetére
Ez 75 decibellen ennyi? A többi hangszóróhoz viszonyított hangnyomásbeli eltérés lett volna a kérdés számomra, nem a sub simasága.Feltételezve még azt, hogy a többi sugárzó 75-öt mutat, a subod meg a látottak szerint 100 fölé is nyaldos, bár ízlések és pofonok, de szerintem ezt a beállítást semmi nem indokolja.Ha nem tévedek te nem preferálod a szobaakusztikai korrekciót, sztem mégis érdemes lenne egyszer meghallgatni úgy is.Legalábbis ha komolyan gondolod ezt a maximumra csavarós dolgot, akkor lehet hogy rosszhoz vagy szokva.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166697 üzenetére
Az nem releváns érv, hogy egy kommersz kereskedelmi szett teljesítmény-aránya milyen.
Amúgy az LFE jeled +2dB-en van azzal együtt, hogy a szub maxra csavarva, ez eleve necces lehet.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #166694 üzenetére
A mélynyomónak durva közelítéssel 10x teljesítmény többlettel kell rendelkeznie a hangfalak végfokához képest. Ha 30W-ból eléred a kellemes hangerőt, akkor az 300W-t kér majd a mélynyomó. Ha 100W kell a hangfalaknak, akkor 1000W jut a mélynyomóra.
A becslés alapja, hogy a házimozi hangfalak átlagos érzékenysége 89dB/w/m ami megegyezik az átlagos mélynyomóként használt hangszórókéval, lásd dayton ultimax sorozat.
Az, hogy a JBL vagy más gyártó milyen arányokat talál ki, annak anyagi/haszon okai vannak a házimozi esetében, nem pedig mérnöki megfontolás áll mögöttük.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166696 üzenetére
Mutatnál egy REW SPL-t mondjuk frontokra hogy hogy mutat? Nem kötekedésből meg semmi ilyesmi, de sztem ott vagy nagyon nincs egyensúly, vagy annyira gyenge a sub hogy max körüli szinten éri utol a többi hangdobozt (feltételezve hogy az AVR -12 decibellellen belül szintben látja)
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166694 üzenetére
Mègis, mièrt lenne logikus az, hogy a szubfrekvenciák ès a többi oktáv meghajtásához majdnem ugyanakkora teljesìtmèny szükséges?
-
válasz
alphamooncam #166688 üzenetére
Na itt már nálam is kiborult a bili...
Semmilyen subwoofert nem állítunk "maxba" ami a hangerejét illeti. Amit szoktak tekerni "maxba" az a phase. Ha felrakod a hangerejét a maximumra akkor tuti kinyírod szegényt normál mozihangerőn mikor nézel filmet otthon. De legalábbis koppanni meg torzítani biztos fog, végül is valaki így szereti, de amít írsz az full hülyeség és aki neked ezt állította, azt dobjad arcon tortával!
-
-KP-
addikt
válasz
"Maxra kell állítani, hogy ne csökkenjen a dinamikád. Ez a sztenderd."
Miért beszélsz folyamatosan hülyeségeket?
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Nagyon értelek, vagy te nem😃.
"Szub marad többi megy
és meglesz a kívánt hangnyomásod, és a rendszer is arányos lesz."
Ezt hogy gondolod🤔🤔?
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
alphamooncam #166684 üzenetére
Szerintem a házi mozit a hangosítással akarod egybe kötni.
A pro végfokon is van kivezérlés állítás, szóval nem csak elő fokon tudsz jel szintet állítani.Ezek szerint akkor mindenkinek nagy a szubja aki, csak feles vagy felette használja?🤔
Rögtön eladó lesz a 2 ultinaxom😃😃A régi szubom kb nsd szintje, az tudott nálam 90 db-t.
Rá engedtem cavern-t, egyből -30db.
🤔🤔
De én meg 90 db+ 105 csúcsot akarok cavern-el.
Akkor?? -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166672 üzenetére
A legtöbb AVR-ben -12 dB a limit, beleértve az ultra high-end kategóriát is. Ez nem PC, ahol minden mehet csutkára és repkednek a 30/40 dB-es korrekciók, és ezekkel sincs gond, mert a zajszint tökéletes. Egy AVR ellenben már akkor csúnyán sistereg, ha egy csatornára a korrekciók után +6 dB körül kell tenni. Ez csak nagyon magas kategóriában (pl. Storm Audio) lesz fair verseny.
-
I'am Dony
őstag
válasz
Ez most komoly?
Viccnek durva lenne, ezért kérdezem -
gab1ka
senior tag
válasz
Ha a sub negyed állásban van szintben a többi hangsugárzóval akkor miért tekergetnéd bárhova, pláne maxra? Én nem értem ezt az összefüggést.Nyilván az erősebb sub lejjebb tekerve lesz egy szinten a többi dobozzal, míg a gyengébb sub feljebb tekerve.Ahogy ugyanazt a subot is máshova kell tekerni ekkora és akkor szobában is.Valamit most tuti kihagyok, de ez a maxra tekerés zavaros.
-
BBéci
legenda
válasz
A tapasztalatom mást mutat.
Számos szubláda 12-re állítva akkorát szól, hogy az AVR mínusz 12-re veszi vissza és még úgyis túl hangos.
Soha, sehol, senkitől nem hallottam, nem olvastam azt, hogy maximumra kell tekerni.
Soha, semelyiket nem tekertem használathoz maxra, esetleg torzítás tesztelés céljából.#166671Khaosz55
Dehogy kevés. Legfeljebb nálad, 65 négyzetméteren 5 méteres belmagasság mellett. -
I'am Dony
őstag
válasz
alphamooncam #166540 üzenetére
Köszönöm neked is. Egységesen 80 Hz vágok az AVR minden csatornát bár bőven elbírná a szett a 60 Hz is. Igen 160 hagytam benne, de ez csak próbálgatás volt, hogy hogyan is működik. Amit javasoltál megróbálom és majd lövök kèpet is.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166417 üzenetére
Nincs ilyen probléma. Told tele a teljes rendszered allpass filterekkel (de fontos, hogy minden csatornán ugyanott), azok egy adott frekvencián elcsavarják a fázist, mégse fogsz semmit máshogy hallani. Ez azért van így, mert az emberi fül konstrukciójából adódóan csak intenzitást tud érzékelni, adott frekvenciára hangolt csontok rezgését "mérve".
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166358 üzenetére
Konverzió technikailag csak kettő van, a dekódolás és a D/A. Közte minden kizárólag szoftverektől függ, egymásnak általában módosítás nélkül passzolgatnak dolgokat (tehát nem beszélhetünk konverzióról). Így PC-nél egy átlagos lánc:
- DirectShow stack (az MPC-HC mindent ide bitstreamel, az összes sávot egyszerre)
--- LAV Splitter (MPC-HC-be építve: kiválaszt egy sávot, minden mást eldob)
--- LAV Audio Decoder (MPC-HC gyári: legjobb minőségű DirectShow dekóder)
- MPC-HC újra a DirectShow kimenet végén (csatornák igazítása)
- XAudio2 stack (DirectShow kompatibilitási réteg)
- WASAPI stack (alkalmazás kimeneti réteg)
- MSAE (rendszerszintű audiokezelő)
- APO (olyan lánc, mint a DirectShow, csak más helyen, minden alkalmazásra erőltetve)
--- Equalizer APO (ezt mindenki ismeri)
- IHV (hangkártya driver, ami lehet a GPU szoftvere is)Ebből egyedül azoktól függ a minőség, amit aláhúztam, a többi módosítatlanul adja tovább, csak kérdezted a listát. Viszont ezek után van más, AVR esetén:
- HDMI GPU driver
- HDMI input driver (trimmer)
- Beépített korrekció (bypass is)
- Mixer + késleltetés
- Hangerő
- DACA lecsökkent bitmélység miatt (AVR-ben csak 24 bit van) sokkal több a torzító pont. Mindez PC-n:
- DACMinden más már korábban kész volt. Persze ha visszavezeted az AVR-be PC hangkártyából, rögtön minden rosszabb:
- DAC
- Műveleti erősítő
- Nyák, jobb esetben a PCI táp helyett közvetlenül a PSU-ról, hogy ne legyen zajos
- Kábel
- Az AVR brutálisan zajos bemeneti nyákja
- ADC (+ trimmer)
- Beépített korrekció (bypass is)
- Mixer + késleltetés
- Hangerő
- DAC -
adolfka00
tag
válasz
alphamooncam #166360 üzenetére
Igen egy kicsit elnéztem a rajzot !
-
adolfka00
tag
válasz
alphamooncam #166358 üzenetére
Sziasztok ! Komplett házimozi vásárlása előtt állok a szoba 20m². Filmre illetve Zenére( vegyesen minden műfajra ) lenne használva. 200e jó magyar forint a max amit fizetnék érte. Használt is szóba jöhet. Válaszokat előre is köszönöm !
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166351 üzenetére
A PCM digitális. Analóg formában hazavágna minden rendszert a diszkrétsége miatt. A DAC-k sem szűrt PCM alapon működnek már, hanem PWM az alapjuk. Azok az AVR-ek, amikben nincs pre-out, már úgy működnek, hogy maga az erősítő a DAC, szóval ilyen esetben egészen az erősítőig teljesen digitális a hang. Ha van pre-out, akkor kerül egy előfok blokk az erősítők elé, ott lesz először a PCM-ből analóg audiójel. Egyébként HDMI-n nem is lehet semmilyen módon analóg hangot vinni, mert azon túl, hogy 9 eret elvinne, nagyon zajos környezet. Általában egy HDMI kábelen belül 10-20 dB-s SINAD van a crosstalk miatt, ilyen környezeten keresztül csak digitális jel mehet át, mert annak szinte minden mindegy.
Látom, ez később ki lett javítva, de írtál még egy olyat, hogy "akárhány bites tömörített jel". Na ilyen sincs. Először 64 bites lebegőpontossá van alakítva rendszerszinten, hogy a feldolgozás ne járjon olyan torzítással, mint amit egy AVR hangerőszabályzója okoz (pl -6 dB-n egy 128-as és egy 129-es érték ugyanúgy 64 lesz, de PC-n nem). Ebben megtörténik minden korrekció, EQ, hangerő, keverés, majd valami jó dithering algoritmus belegyúrja a rendszer 24 bites kimenetébe, hogy a dinamikatartomány a lehetséges maximum fölé lőjön hallásra, majd ezt adja át az AVR-nek munkára.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166354 üzenetére
Tehát úgy van, ahogyan írtam
-
Dagidög
senior tag
válasz
Szívesen, de a PCM digitális.
-
törölt tag
válasz
Igen, és egy Umik1-es mikrofon ajánlott hozzá!
-
Dagidög
senior tag
válasz
alphamooncam #166349 üzenetére
Dolby / DTS anyag dekódolása -> PCM -> korrekció alkalmazása -> korrekciózott PCM megérkezik az erősítőbe/végfokba -> DA átalakítás -> hangsugárzók.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166347 üzenetére
Sztem bővebben VoidXs-t kellene faggatnod, én csak automata-felhasználó vagyok.
Ő írt egy programot (Cavern), amivel egy kalibrált külső mikrofon segítségével lehet mérni a szobaakusztikát, majd automatikus korrekcióra (is) képes, meg beállítható egy csomó minden. Ennek az eredményét ki lehet exportálni, majd az EQ-Apo programot feltéve abba importálni. Az Eqapo rámászik a Win hangkimenetre, és a korrigált görbének megfelelően módosítva küldi tovább a kitömörített csatornánkénti digitális adatállományt a HDMI kimenetre.
Az utóbbi időben tele volt ezzel a témával a topik. -
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #166345 üzenetére
Egy alkalommal: az AVR-ben.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166337 üzenetére
Lehet hogy így van, közvetlenül a VA paneles tv-m mellett van az IPS paneles monitorom, azon egyáltalán nem jelentkezik ez.Nem a konkrét feketéről van szó, hanem a szürke nagyon nagyon sötét árnyalatáról.Eleinte zavart a dolog majd hosszas olvasgatás után az AVS Forum kalibrációs témáiban kiderült, hogy ez a VA panelekben található LED háttérvilágítás velejárója.Egymás mellé téve feltűnő, önmagában annyira nem.Amúgy igazad lehet, mert régebben meg az IPS-en volt enyhe zöldesség ezen a téren.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
alphamooncam #166293 üzenetére
Én ezt úgy oldottam meg, hogy csináltam egy 120GiB-os partíciót, amin csak a filmnézéshez szükséges dolgok vannak. Egy jól működő verzió belőve, majd a "Device manager"-ben letiltottam a hálózati kártyát. Ha a normál partíción valami gond lép fel, akkor át boot-olok erre, és mehet a film. Volt már rá példa.
Szerk.: neked NAS-od van, azzal ez nem ok.
-
Khaosz55
addikt
válasz
alphamooncam #166293 üzenetére
Nagy PC fan vagyok, amit tudok azzal oldok meg, majdnem vettem egy ziddo-t, de adtam még egy esély mondom ha fél év múlva sem oldják meg a driver problémát, akkor a veszek egy dedikált lejátszót hiába mondják ezzel a legjobb a minőség pedig a gép rendesen elbírja a madvrt-t Ryzen 3700X+ RTX2080super.
Mondom nekem ez az egy problémám van HDR SDR konverzió más minden szuperül működik és azért is szeretem, mert nekem minden anyag a PC-n van. Egy dedikált lejátszó esetén is menni kell a pc-nek mert a lanon menne a forrás. -
Dudee
senior tag
válasz
alphamooncam #166228 üzenetére
Igen, ez az irány is megfordult a fejemben. Illetve én inkább úgy gondolkodtam, hogy az alapokat lehetőség szerint 'fizikiailag' kell rendbetenni, és nem utólagos korrekcióval.
Viszont biztos, hogy vannak helyzet, amikor jó alapot megteremteni sincs nagyon lehetőség.
Nálam az elsődleges, és megkerülhetetlen gond a 'terem' (szoba) mérete.
Ez egy nem használt helyiség volt a szuterénben, ahol azt csinálhattam amit akarok.
Viszont sajnos nagyon pici. Mármint szerintem nagyon jó itt mozizni, szeretem hogy viszonylag közel ülök a 100-as vászonhoz, de eddig senki sem panaszkodott, hogy túl nagy. Igazából kicsit közelebb is van húzva a fotel, így 'immersive'A gond inkább azzal van, hogy nincs hely nagyon szellősre rendezni a hangsugárzókat. Igazság szerint a mostani kialakítás még egy pici 5.1-es szetből (wharfedale dx1) és egy régebben zenehallgatásra használt Tannoy M3-ból épül fel. Erre bőven ráfér a csere, de azon meglepően jól szól ez így.
Hogy volna-e lehetőség 7.1-re, azt nem tudom.
Egy mozitermek építésével foglalkozó ember szerint még az atmos is simán megoldható lenne.Szóval nincs nagyon lehetőség tologatni, rendezgetni a hangsugárzókat, nem nagyon férnek el akusztikai korrekciós elemek. Egyedül annyi, hogy a falakat halltex panel borítja, amiket beburkoltam fekete anyaggal. Ez így a vastag szőnyeggel nagyon jól megoldotta a magas tartomány reflexióit (nem méregettem, nincs felszerelésem).
Mélyekkel sztem itt nehéz játszani.És ezért gondoltam, hogy segíthet valamit egy jó szobakorrekció -és most is sokkal jobb a helyzet AVR-X1000 MultiXT bekapcsolása után.
De a fő drive az, hogy míg a projektor tudja kezelni a bt2020-at és a 4k inputot, addig a mostani Denon nem. -
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #166160 üzenetére
Nekem a 6. kiadás van meg, ebben a 13. fejezet a Modal Resonances, a nem párhuzamos falu terek pedig ezen belül, a 257-260 oldalon található: "Splaying Room Surfaces" illetve "Nonrectangular Rooms".
Gearslutz-n ahol még szoktam olvasni annyit írtak a témában, hogy amig párhuzamos falu terekben viszonylag egyszerű képletekkel lehet számolni, addig konvex/konkáv szobákban már 3d modellezés, végeselem módszer, stb szükséges. Én egy ilyen programot találtam: ODEON Room Acoustics Software. kb 5000 euro az induló ár, de ahogy néztem, akár 20k euro-t is el lehet rá költeni.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #166147 üzenetére
A Master Handbook of Acoustics több oldalt szentel a nem párhuzamos felületű tereknek. TLDR: a módusok nem szűnnek meg, csak sokkal nehezebb/lehetetlen számolni velük. Amit biztosan megszüntet, az a csörgő visszhang/flutter echo.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Minden hullám gömbszerű, ez a viselkedés nem frekvenciafüggő. Annyiban frekvenciafüggő, hogy a magasak érzékenyebbek a kis visszaverődésekre, mert a vizsgálati ablak kisebb. Magas frekvencián is van rezonancia, próbáld csak ki szinusszal. Nem 180 fokos találkozás van, ütközés nélkül is lehet kioltás, amennyiben a légnyomásváltozás a vizsgált frekvencia felett történik, ilyenkor teljesen elkerülik egymást a részecskék, de hang mégsincs.
Pont erről beszéltem én is, ez nem cáfolat, hanem alátámasztása, megerősítése annak, amiről beszéltem!
Arról beszéltél, hogy a párhuzamos fal kritérium, ami gömbben nincs. -
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Igen azt én is hiányoltam hogy egyenlő energiájú, de csak is ellentétes irányú hullámoknál jön létre.
Ami ergó párhuzamos felületekről, vagy szimetrikus visszaverő felületekről (pl koporsós menyó)működhet. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166141 üzenetére
Ezt nagyon nehéz egyetemi szint alá egyszerűsíteni, de valamennyire megpróbálom. A hang valójában molekulák ütközése, az egyszerűség kedvéért most vegyük csak a szobában található levegőt, és tekintsünk el attól, hogy a falakban is haladhat hang, ráadásul sokkal gyorsabban, így érhet visszaverődés a közvetlen hullám előtt is. Ha egy molekulába ütközik egy másik, akkor két dolog fog történni: egyrészt odébbmozdul és megüt több másikat, másrészt a légnyomás kiegyenlítődése és a membrán visszarántása miatt visszatér valamilyen stabil helyzetbe.
Számoljunk egységnyi energiával minden, a membrán által megmozgatott molekula indulásával (tehát nem a membránt szimuláljuk, csak elindítunk 1 N mozgási energiával pontokat), majd ezt - számon tartva a pontos energiaveszteséget az ütközésektől - számoljuk végig minden olyan mozgásra, aminek a pályája érinti a vizsgált pontot, ezeket összeadva kapjuk meg az összesített energiát kitartott szinuszhullámra. Ha a szoba végtelen tér lenne, akkor valami 0 és 1 közti számot kapnánk, mert (pontszerűnek vett membrán esetén) csak egy konkrét pálya éri el a vizsgált pontot, az útvonalon pedig energia alakult mozgássá és hővé. Szobában már mindenhonnan érkezhetnek ezek a rezgések, és a megindult pontok sokasága miatt összeadódhat 1 fölé is ez az érték. Ekkor azonban még nem határozható meg rezonancia semmi logika alapján, mert nem definiáltuk a fázist sem.
Itt esik be a frekvencia, de visszavezethető hetedik osztályra, így egyszerűen összegzés előtt minden bejárt út értéke egy megfelelő szinuszosan vett függvénnyel pontosítható, ahol már negatív értékek is megjelenhetnek. Ha így az összeg 1-nél nagyobb (tehát több energiát koncentráltunk egy pontba, mint amennyivel egy molekula útnak eredt), akkor van rezonencia (=kiemelés), de ha -1-nél kisebb, akkor is, csak ellenfázisban. A normálistól 0 felé eltérő értékek jelentik a kioltásokat. Ennyi a nagyon leegyszerűsített módszer, és láthatod, hogy a falakat egyáltalán nem említettem, mert az alakzatnak semmi köze nincs ahhoz, hogy képződhet-e rezonancia vagy sem. Sőt, a legkönnyebb cáfolat pont egy gömb: pontosan a pontforrástól a gömb közepére tükrözve fogod megtalálni a legnagyobb rezonanciát.
#166142 denesdr: Ezt legtöbbször szerencsére már a bútorzat megteszi.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #166139 üzenetére
A szétszórás alatt azt értem, hogy az állóhullámokat szétszórni a frekvenciaspektrumban, hogy ne legyenek gócpontok bizonyos frekvenciák körül, mert ez szokott lenni a nagyobb gond.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #166136 üzenetére
Bármilyen ponton kialakulhat, ahol a membrán felé visszakövetett visszaverődési útvonalak integráljai szummázva abszolút értékként 1-nél nagyobb számot adnak. Ez egy nagyon csúnya egyenlet, amit lényegében lehetetlen reális idó alatt szimulálni, ezért tervezik a legtöbb hangdobozt is ilyen formákra. A párhuzamos fal ugyanis egy ideális környezet erre, hogy a két fal közti síkon könnyen meghatározható legyen ez a probléma, de ugyanúgy ott van mindenféle formájú dobozban, így egy szobában is.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #166136 üzenetére
Állóhullám mindenféle, akusztikailag reflektív zárt térben van, akár párhuzamosak a falak akár nem, max csökkenteni lehet a hatást vagy szétszórni a spektrumban.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
alphamooncam #166130 üzenetére
Ha a koporsós mennyezet szimmetrikus mindkét oldalon, simán kialakulhat álló hullám szerintem.
Ennek nem az a feltétele hogy egymással szemben képezzen párhuzamot a fal, megint csak szerintem. -
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #166131 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy biztos rossz, hanem azt, hogy nem feltétlenül, jó. Amúgy szerintem a mélyeknek jó.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #166128 üzenetére
Persze, az egyenes fal is ugyanúgy elsődleges visszaverődés de nézd úgy, hogy a ferde rész az egyenesen részen felül pluszban még egy elsődleges visszaverődési pontot tud kreálni, ez nem túl nyerő, nálam is ez van.
Ezek szerint nem ment át amit mondani akartam, ha a ferde falra rakok még elnyelést, akkor a szoba kezd bedögleni, ha diffúzort rakok (ami most is van) az nem fejti ki rendesen a hatását a viszonlyag kis távolság miatt. -
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #166125 üzenetére
A sarokletörés kemény fallal illetve akusztikai elemekkel az két eltérő dolog, gyakorlatilag szöges ellentétek. A letört sarok akár további elsődleges visszaverődési pontként is tud viselkedni, én is ilyennel szívok sajna, tényleg nem jó. Nálam pl túl közel van az egyik nagy letörés a hallgatási pozícióhoz, oda csillapítás kellene, de a szoba meg eleve már majdhogynem túl van csillapítva még úgyis, hogy egyáltalán nincsenek elnyelők csak diffúzorok berakva. A diffúzornak meg kell a távolság, akkor fejti ki rendesen a hatását. Szóval sokszor nem olyan egyszerű a dolog mint, ahogy elsőre látszik.
Egy letört kemény sarok viszont jótékony lehet a mélyebb frekvenciákon, jellemzően a szobai Schröder határ alatt. -
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #166122 üzenetére
Igen, egyezik a véleményünk, ferde falakkal megáldott szobában még nem hallottam igazán jó hangot.
-
törölt tag
válasz
alphamooncam #166122 üzenetére
Dorian leírta!
Jártam hasonló helyen, és a tulajdonos nekem is panaszkodott a faltörés miatt, nem boncolgattuk a témát, de emlékszem, hogy megjegyezte.
Nekem nincs tapasztalatom ilyesmivel, de a kezem össze raknám ha csak ez lenne a gond!
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #165822 üzenetére
Nem elektronika okozza a kiemelést, hanem a szoba, igen van beszakadás is 100Hz körül (itt nincs elektronikus korrekció, beszakadást ugye nem "illik" ilyen módon korrigálni), de egyáltalán nem vészes. Ha teljesen flat lenne 50Hz-ig a hangsugárzóm átvitele, akkor mégnagyobb lenne a kiemelés mint 10dB.
Ha az elektronikus korrekció további fázishibát okozna akkor azt hogyan kellene hallanom? Vagy ha tényleg okoz, akkor miért hallani jobbnak PEQ után a rendszert?
Igen, magas Q értékű szűrő van használatban, az egészből annyi hallatszik, hogy nincs az 50Hz-es irritáló kiemelés, semmi egyéb hátrányt nem hallani, ha hallanék akkor már rég váltottam volna FIR szűrésre vagy 50Hz-es akusztikai rezonátor(ok)t raktam volna a szobába.
Itt van a jobb és bal oldal utózengési görbéje, nálam csak sztereó a rendszer:
[link]
[link] -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165822 üzenetére
Ahogy korábban is hivatkoztam rá ( [link] ), fapaci írta hogy 80Hz alatt nem érdemes utózengési időt vizsgálni mert könnyedén lehet hogy hamis eredményeket látunk a grafikonon...
Egyetértek hogy nem kellene lebeszélni másokat a PEQ-ról. Szub tartományban nagyon hasznos lehúzni vele azt a pár nagyobb kiemelést ami jellemzően mindenkinél előfordul. Nálad is a "basszuscsapda" ellenére.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #165799 üzenetére
Komolyan mondom néha fáj ilyeneket olvasni, hogy PEQ használata többet árt mint használ. Persze biztos van olyan helyzet ahol ez igaz, de általánosságban ilyet kijelenteni csak oda vezet, hogy aki ezt olvassa és még nem használt PEQ-t az jó eséllyel el is lesz riasztva tőle és aztán tovább adja a mantrát, hogy az milyen xar.
Nálam pl otthon van egy jó 10dB-es kimelés 50Hz-en, évekig szenvedtem tőle olyan zavaró tud lenni egyes hanganyagoknál, most már egy jó ideje (kb 3 éve) PEQ-val van "kezelve" a dolog és azt kell mondjam, hogy ilyen távlatból is kielégítő a kapott eredmény. Persze, FIR-el elképzelhető, hogy mégjobb lenne, de szerintem így is teljesen jó szól a rendszer, szóval nem ártott többet mint használt. Mondjuk utózengési problémák nincsenek a szobában, még a mélytartományban sem. -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165800 üzenetére
10dB-es kiemeléseket sem jó figyelmen kívül hagyni. Magam részéről nem gondolnám, hogy nálam nagyobb időzítési hibák vannak az EQ miatt (ami nem PEQ).
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #165799 üzenetére
Ja ! Meg már régóta el szerettem volna mondani, hogy sokan mennyivel túlértékelik a lapos frekvenciaválaszt, az időzítési hibákhoz képest, amiket a röptében történő belenyúlás okoz.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165662 üzenetére
"OK. De akkor arra adj magyarázatot, hogy nincsenek, eltűntek a jellegzetes beszakadások, kioltások. Ezt ajtónyitással, meg bútorátrendezéssel hogy tünteted el?!"
Az ajtónyitás a légtér méretét befolyásolja, a pakolászás (dobozok, hallgatói pozíció egymástól és faltól való távolsága ... nem vázára gondoltam nyilván) pedig gondolom nem kell megmagyarázni hogy működik a szoba módusait tekintve. Apró tologatás is sokat számíthat mérés szempontjából. Meg egy 20-30cm-rel arrébb rakott mikrofon is.
Májusban iszonyat mennyiségű mérés felhalmozódott már a gépemen, de sajnos az elején amikor tologattam a dolgokat nem mentettem le az mdat-ot, meg előtte sokszor az xtz programját használtam. Ha elmentettem volna normálisan sok érdekességet tudnék mutatni. Tanulási folyamat része volt, nulláról indultam.
Tervben hogy csinálok még majd pár mérést mutatóba, hogy pl. az ajtónyitogatás mekkora hatással van nálam a szub SPL grafikonjára, de nemigazán adottak mostanában a nyugodt körülmények ehhez a gyerek miatt.
Az utózengési időket nyilván nem ez befolyásolja hanem ha kiraknék még elnyelőket. Jövőre ha úgy adódik vannak terveim ezzel kapcsolatban. Ha megvalósítom, akkor arról is fogok berakni méréseket mindenképpen. Akkor is ha esetleg mellényúlok valamivel.
De raktam már fel korábban is. [link]"Miért nem olvasok - mihovatovább mérésekkel dokumentálva - naponta itt olyan sikerekről beszámolókat, hogy vki arrébb tett egy-két vázát aztán tökre jó lett?! Tőlem mindenki maradhat nyugodtan a saját kis komfortzónájában, csak amikor kimutatható az eredmény, akkor azt ne tagadjuk már legalább!"
Mert nem sokan szánják rá az időt, hogy belefogjanak a méregetésbe, a hobbi ezen része nem érdekel mindenkit. Egy unikumos üveg érdekesebb mint a váza.
Nem tagadom az eredményt, a basszuscsapdád hatékonyságáról nem sikerült meggyőznöd. De ezt nem sértésnek szánom, ne vedd annak. Te hallod, tökmindegy, hogy én részinformációkból mit gondolok erről."Mikor jössz át hallgatózni? :P"
Jelenleg igyekszem csökkenteni a kontaktusaim számát, egyelőre nem foglalnék időpontot. -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165653 üzenetére
Nekem úgy jön le, hogy ezen az utózengés vonalon meg akarod ideologizálni a saját eredményeidet.
Mennyiség mellékes? 15dB kiemelés az SPL-en nem jó. Ha megszokja a füled elvagy vele, saját tapasztalatomból tudom, de attól még nem jó. A torzítás sem véletlenül ugrik meg ott. Én ezek alapján nem látom, hogy ez a basszuscsapda működne. Nyilván okoz változásokat, mint egy nagy bútordarab is tenné.
A legutóbbi SPL grafikonodra reflektálva. Ennyi változást elő tudok idézni én is azzal, hogy 20cm-el arrébb rakom a mikrofont meg félig kinyitok egy ajtót. Nálad is változott sokminden, többek közt a dobozok elhelyezése is. Én a sok kis módosítás összességének tudom be ezeket a változásokat, nem annak hogy jól sikerült ez a rezonátor. Ne haragudj, nem sértésnek szánom, csak egy vélemény. Beletetted a munkát nem kérdés, de én más (elterjedtebb) koncepció szerint építettem volna. Nem véletlenül próbálkoznak kevesen hasonlóval.Én is fogok készíteni előbb-utóbb, inkább utóbb, de ezt a rezonátor témát elengedtem, túl sok benne a "hibalehetőség". Sima szélessávú elnyelő lesz valószínűleg 20cm vastagság körül Airrock ND-vel.
-
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #165653 üzenetére
30hz környékén elég "érdekes".
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165651 üzenetére
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #165650 üzenetére
Szóval a crossover 80Hz-en áll, a többi meg látszik alant.
Anno amikor a HM processzor kiválasztására került a sor, a legfőbb szempont az volt hogy - amellett, hogy megbízható márkától, profi színvonalat képviseljen - legyen rajta XLR kimenet, hogy azon keresztül hajthassam az aktív monitorjaimat.
Így esett a Pro szériás Denon DN700AV-re a választás.
Aztán amikor kézhez vettem - itthon talán az elsőt - szembesültem azzal, hogy bizony egyszerű, mint a faék ( lásd fent a menüt ), és bizony nincs benne semmilyen szobakorrekciós szoftver.
Szóval úgy gondoltam akkor, hogy ezt biza' jól beszoptam.
Mivel kísérletező kedvem, már akkor is megvolt, meg kezdett bennem kialakulni, hogy nem is biztos hogy annyira kell nekem az az elektronikus korrekció, meg hogy a problémát a gyökerénél lenne célszerű megoldani, így a figyelmetlenségem még inkább rákényszerített a szobaakusztika feljavítására.
Fapaci féle oktatáson is részt vettem, meg rengeteget olvastam, rengeteg munka volt vele, de sikerült.
Összefoglalva azt tapasztaltam, hogy kis alapterületen - 20nm alatt - is ki lehet alakítani jó akusztikájú hobbyszobát mozizásra, hifizésre.
Nem mondom, hogy mindenki maga számoljon, kísérletezzen, de az biztos, hogy kellett hozzá egy jó adag bevállalás, mert pl. Helmholz rezonátort senki nem ajánlgatott előttem, mint lehetséges megoldást, még Fapaci sem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165641 üzenetére
Jó dolog a pszichoakusztikus simítás, én is megszoktam nézni.
De ha magában csak azt rakod be még a végén azt gondolja a magamfajta szőrszálhasogató grafikonnézegető, hogy csak a hibákat akarod elrejteni.
Az a mélykiemelés azért még eléggé jelentős, a közép-magas szép sima. Én mint laikus csak ennyit látok. -
python1
veterán
válasz
alphamooncam #165641 üzenetére
Teljesen jó lett!
Valami hasonlót ha elérek, örülünk. -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165630 üzenetére
Köszi! Az SPL-en milyen simítás van?
De gondolom ezeken nem csak a basszuscsapda okozta változást látjuk. Azt egyszerűen nem tudom elhinni.Biztos változott még pár apróság azonkívül is.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #165473 üzenetére
Egyrészt nem nagyon lehet a basszus sávaban befolyásolni, másrészt valszeg mérni sem lehet jól. Most elővettem a régi kis nappali és a mostani utózengés-mérését. Basszus sávban a görbe kb. ugyanazt mutatja, de hallásra ég és föld a jelenlegi javára.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #165473 üzenetére
Nem.
[link] itt az adott hozzászólás (amit én speciel kifejezetten hasznosnak találtam.)
-----------------------------------------
"ha az utózengés rendbetételre kerül, automatikusan javul a hangnyomás görbe válasz és a torzítás is."
Ezt szerettem volna én is látni amikor az RT60-as grafikonjaid beraktad, de SPL-t és torzítást nem mutattál sajnos, pedig kíváncsi lettem volna. -
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #165454 üzenetére
Dehogy bántottál. Azt hittem magadnak szánod. De akkor lényegtelen.
-
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #165452 üzenetére
Unalmas már kissé a vergődésed. Nyilvánvaló, hogy már rég eldöntötted mit szeretnél csinálni és ennek ellenkezőjéről semmi sem győz meg. Ezért írtam, hogy menj csináld meg, teljesen felesleges itt irogatni a dologról napokig.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #165448 üzenetére
Egyszerű, még gondolkodnod sem kell, csak rajzolgatnod. Rajzolj egy 10nm-es szobát, ahol sem a falak, sem a padló-plafon nem párhuzamos. Utána rajzold rá a hangfalakat, tv-t, hallgatói pozíciót. Egyik reflexiós pont sem lesz szimmetrikus a hallgató pozíciódhoz, mindet máshogy kellene csillapítanod, hogy a végén koherens hangképed legyen. És meg az is lehet, hogy a TV-hez képest is szögben fogsz ülni.
Nem párhuzamos falakból építkezni arra jó, hogy megjavíts esetleg egy dolgot, és elronts közben sok minden mást. Arról nem beszélve, hogy 2 mélynyomó ára sehol sincs a döntött mennyezetéhez képest.
-
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #165448 üzenetére
Szvsz menj és építsd meg a szobádat nem párhuzamos falakkal. Úgyis eldöntötted már. Eléggé egyértelműnek látszik.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #165438 üzenetére
Oké, mondjuk azt, hogy rendbe raktad a mélyeket, viszont felborítottad a reflexiós pontokat és ezzel a színpadot. Sokpontegy, netán atmos esetén még rosszabb lesz a helyzet.
Sokkal egyszerűbb 4 mélynyomóval megoldani, hogy egyenletes legyen a basszus, miközben minden marad kellemesen szimmetrikus.
-
Quetz
őstag
-
-KP-
addikt
válasz
alphamooncam #165332 üzenetére
Itt a videóban pont erről beszélnek.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #165342 üzenetére
Akkor egyszerűsítem a dolgod, hogy ne kelljen keresgélned. Linkeld be a te mérésed, ahol átépítették a szobát párhuzamosról szöget bezáró falura, és jobb lett. Nekem csak annyi a feltételem, hogy a mérést egy 90-60-90 paraméterekkel rendelkező hölgynek kellett végeznie, és ezt fotókkal bizonyította.
Ha legalább a képeket be tudod rakni, akkor már megérte a beszélgetés.
-
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #165332 üzenetére
Én csak az utat mutathatom meg, de nem járhatom végig helyetted. Ha nem tudod legyőzni a lustaságod, az a te bajod.
Olvasd el a Master handbook of auctics, és a Home Recording Studio: Build It Like the Pros-t és okosabb leszel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged