- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #178847 üzenetére
Mind filmre, mind zenére ugyanúgy mérnek, és ezért mindkettőre referencia egy kalibráció. Általában egyszerűen nem ez az ízlésünk, rengetegen eltérnek a fő görbéktől, például Harman curve, vagy egyszerűen csak eszement basszust akarnak, hifinél utóbbi rendkívül gyakori. Volt, aki +20 dB-en találta meg a helyét, ezután született a Smoother curve.
-
skippper
senior tag
válasz
denesdr #178842 üzenetére
No de végeredményképpen a füledbe is ugyanaz a visszaverődésekkel teli hang fog beesni, mint amit a mikrofon is észlelt, nem? Pontosan ugyanazt a jelet fogja érzékelni, mint az agyad az EQ-zatlan hangnál, csak ez az agyadnak tetszik, a mikrofonnak pedig nem, mert nem fekszik a görbére (ízlések és pofonok)
-
Dagidög
senior tag
válasz
denesdr #178842 üzenetére
Ilyen mélységekig nem vagyok otthon a témában, de ha jól sejtem szabadtéren is megvannak a hangfalaknak a saját karakterisztikái (hibái), így nem feltétlen igaz, hogy nem fér el rajtuk egy korrekció.
Tehát kint is lesznek problémáid, csak kevesebb, mint beltéren. Így nem teljesen jó az összehasonlítási alap. -
-KP-
addikt
válasz
denesdr #178755 üzenetére
Ezeknél az értékeknél nincs semmilyen boost. Egyszerűen kitolják a maxot belőlük, amit bír max terhelhetőség és/vagy kitérés mellett, az az adat van feltüntetve. A 6dB-s boost meg azért kell, mert folyamatosan emelkedik a hsz hangnyomása ahogy mész felfelé a frekvenciatartományban. Daytonnál a 31.5hz és a 120hz között van kb. 8dB hangnyomás különbség, BMS-nél meg van vagy 20.
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #178751 üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd, de : 90dB-t tud 10hz-en a BMS, ez mért adat. Szóval miért is nem fog olyan mélyre menni? 20hz-en 103,8. Eközben RSS460 102,5 UM18 pedig 104,9. Mindegyiknél zárt dobozról beszélünk. Meg lehet nézni databass-on a méréseket. ugyanolyan mélyre megy mint bármi, esetleg itt ott 1-2dB-vel kevesebb. 50hz-től felfelé viszont már 4-5-6dB-t ráver a daytonokra. Teszi ezt úgy, hogy hangminőségben is jobb lesz és 30-40hz felett kb. ötöd-tizedannyi teljesítmény igénnyel, mint egy um18.
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #178739 üzenetére
Szerintem az Ultimaxnak pár hz-en kívül semmi előnye, csak hátránya. Egy UM18 árából majdnem két darab LaVoce SAF184.03-at lehet venni. De egy Faital 18XL1800 is sokkal olcsóbb. A Dayton Reference árából meg már kijön egy BMS is, illetve két Lavoce. De ár/értékben a dupla Lavoce a legjobb felállás szvsz.
-
szly01
csendes tag
válasz
denesdr #178733 üzenetére
Ezt saját példámmal tanúsíthatom, igaz, csak 15"-ban.
A korábban épített zárt UM 15 is magasan jobb volt, mint a gyáriak többsége (ár-értékben meg pláne), a most már bejáródott refis Micro Marty 15"-os HO Reference driverrel köröket ver arra is.
A külső méreteik pedig pár centi eltéréssel egyformák. -
denesdr
addikt
válasz
denesdr #178726 üzenetére
De ez még mindig csak az elmélet, a gyakorlat sokszor mást mutat, pl azt, hogy egy reflex doboz gyorsabb tud lenni, mint akár egy Qtc=0.5 értékű zárt doboz, annak ellenére, hogy a elméletileg a zártnak kellene gyorsabbnak lennie: [reflex vs zárt impulzusválasz realworld test same driver]
A trükk, hogy valójában a reflexcső csillapítja a hangszóró mozgását, illetve a dobozon belüli és dobozon kívüli nyomásviszonyok hamar ki tudnak egyenlítődni.
A diagramok alatti konklúzió helytelen, így ezúton kérnék is egy moderátort, hogy törölje ki azt a szöveget. -
skippper
senior tag
válasz
denesdr #178543 üzenetére
És ha ebben az adott helyzetben fogom magam és kicserélem a centert mondjuk egy SVS Prime Centerre, akkor az segíthet, vagy akkor beleesek abba, hogy tök más hangkép/széria az L/R meg a center, ezért bukik minden (vagy megoldja ezt a kalibráció).
Amit lehet megpróbálok még az az, hogy leszedem a védőrácsokat (vagy legalább a centerről. Ha jól emlékszem pont az Oberon szériánál nagyon bele tud nyúlni (rossz irányba)
-
gab1ka
senior tag
válasz
denesdr #178543 üzenetére
Erre is gondoltam, de összehasonlítás hiányában nem tudom/tudtam ezt megítélni. Túl sokaknál látni ilyen elrendezésű centert, vagyis én több helyen látom ezt, mint az LCR vonalat átlagos nappalikba, a jelenség miatt viszont nem igazán látom panaszkodni a többieket, gondoltam az én esetem valami egyedi dolog, messze nem vagyok annyira tapasztalt ínyenc, hogy mindenféle apróságon fennakadjak, mégis elég egy dolog ami ha szemet (fület) szúr, akkor az felülír minden mást.
-
python1
veterán
válasz
denesdr #178504 üzenetére
Ezt én is így gondolom, vagyis mérések, hallás alapján valóban így van, 200Hz felett 4dB-t emelnem is kell 1kHz-ig bezárólag. De érdekes, hogy mikor kivettem a sugárzót mérni, gyönyörű frekvenciamenetet mutatott, meg is örültem neki, hogy nem kell beavatkoznom DSP-vel, de úgy látom valamit mindig áldozni kell.
-
python1
veterán
válasz
denesdr #178478 üzenetére
Köszönöm!
A csövek egyszerű reflexcsövek, mondjuk direkt olyat választottam aminek ejéggé nagy a karimája körbe, így könnyebb beragasztani.BIGi75
Tulajdonképpen, először előtétfalnak indult teljesen besüllyesztve a dobozok, de aztán vagy 3X átvariáltam, most csak a center van beépítve, de talán készítek nekik egy "terelőfalat".
Olvastam én már sok mindent, azt is, hogy a vászon ne legyen közel a sugárzókhoz meg még egy rakás okosságot, biztosan számítanak valamit ezek a dolgok is.
De amit így sikerült összehoznom, nagyon hajaz a dedikált mozik hangjához, és élvezeti faktorához, PC-CAVERN pedig csodát tud tenni a rendszerrel, THX fal ide vagy oda.
Természetesen lehetne még 1-2 dolgon változtatni, de azért ez még mindig csak egy nappali. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #178487 üzenetére
Igen, arra találták ki, hogy zajos környezetben (nem otthon) és/vagy nagyon alacsony jelszinteken (mikrofon) működjön. Az XLR feladata, hogy analóg átvitelen zajmentesen átjusson egy 16 bites tartomány, de amikor házimozis procik 12 körül járnak (EQ után ott se), akkor nincs sok értelme. Arra próbáltam rávilágítani, hogy otthon a zaj forrása nem egy teljesen magányosan futó kábel vagy egy 120 dB SNR-es DSP lesz, hanem maga a proci, és azt az XLR nem oldja meg. Úgy mondanám másképp, hogy a zajszinted 99%-át a proci adja. Lehet kimagasló zajszintet elérni RCA-val (PC) és katasztrofális eredményt XLR-en (AVM 60). Ilyen magas jelszintű környezetben nem látunk semmilyen korrelációt RCA-s vagy XLR-es rendszerek közt, viszont ahol 40-50 csatorna fut 20-30 métereket millivoltos nagyságrendben (átlag színpad), oda tényleg kell.
-
Khaosz55
addikt
-
python1
veterán
válasz
denesdr #178461 üzenetére
Igen, valahogy úgy.
Viszont megtaláltam az ideális megoldást, amit a CAVER-nek köszönhetően sikerült összehoznom tegnap, így ezzel a beállítással tényleg hátradőlős lett az LCR rész, már csak a hátsók vannak hátra.
Tényleg iszonyat teret tud varázsolni a CAVERN, eddig 1 AVR/ processzor sem tudott ilyet, egyelőre atmost nem építek ki, úgyhogy jó darabig elég lesz. -
-
Albertka
csendes tag
válasz
denesdr #178430 üzenetére
Úgy látszik akkor nem követtem az árak változását...
Nosztalgikus emlékeim szerint Mission-nek volt egy belépő sorozata, amiben tartoztak a 732 / M72 / M32 darabok olyan 40-50k körül (2010 előtt).
Efelett pedig volt az M52/V61/M62 amik 100k körül mentek - szintén 2010 előtt.
(ezek mind ~6" méllyel)Hogy ma már mi minek felel meg... Ahogy nézem az LX sorozatot a mélyközép a M3x sorozatból való... Így lehet amire én gondoltam belépő szint már elhúzott 100k fölötti kategóriába
A tévedés jogát persze fenntartom
Ha viszont így van akkor ez a kis belépő aktív tényleg aláz
-
python1
veterán
válasz
denesdr #177978 üzenetére
Most akkor, hogy van ez?
Ez csak a dómsugárzókra igaz? -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #177945 üzenetére
Amikor még nem volt elég teljesítmény érdemi szimulációra egy mezei PC-n, hogy jól legyenek hangolva a dobozok, addig csak a legnagyobb gyártók legnagyobb volumenű darabjainál tehették meg, hogy egy szuperszámítógépen kiszámolják, melyik doboz milyen hangot eredményez, ezért van az, hogy pro darabokon kívül a 2000 előtti refis szubok lényegében vállalhatatlanok. A budapesti IMAX is zárt ládákkal nyitott 2008-ban, annyira jót raktak össze belőlük anno. Persze, a mostani nyitottak köröket vernek rájuk, de akkoriban az volt a csúcs. A kalibráció is olyan gyerekcipőben járt, hogy egy refis sub pontos hangolása gyakran elvitt két processzorcsatornát, így lehetett csak a hangolási pont alatti és feletti részt fázisban összehozni.
Mára bárki tud végeselem módszert futtatni egy belépő GPU-n ingyen is, jobb darabokon már teljesen valós időben, így a DIY refis ládák is kimagasló minőséget érnek el, a driverhez és hangolási frekvenciához igazítva a lehető legjobbat. A zártak technológiája nem változott, mert ugyanazzal az egy paraméterrel lehet csak játszani, a legszűkebb kerülettel, ott pedig nem nagy kihívás optimumot találni akár brute force módon is. Ennek az lett a hatása, hogy rövid időn belül, mire mindenki piacra dobta a jó refis darabjait, a zártak az összes létező metrikában elavulttá váltak, kizárólag magas kategóriában teljesítenek kompetitíven. És magas kategória alatt nem a picit drágább boltiakat értem, hanem a nagy mennyiségben összehangolt és DSP-vel korrigált rendszereket, mint amit mandju épített. 4 darab minőségi zárt láda együttes lecsengése 25 ms körül lehet (minden extra láda növeli az osztót, és a legjobb zártak önálló lecsengése úgy 100 ms), ami már a legjobb reflexesekét közelíti (nekik 20-22). Viszont amikor az SVS csodáiról beszélünk, ott már inkább a 200-at súroljuk, ez a kerülendő kategória.
A seggdugasz méretű bolti darabok egytől egyig selejtek, pont ezért: olyan kicsik, hogy ugyanaz a kompresszió sokkal nagyobb ellenerőként jelentkezik, ami egy negatív waveshaper, és durva DSP nélkül rátelepszik a hangra. A jelenlegi kínálatban nem tudok olyan zárt ládát mondani 1.5 millió forint alatt, amit egy LSR310S vagy S10.4 ne enne meg reggelire hangminőségben, gyorsaságban, vagy torzításban, maximum az extrém teljesítményű darabok hangerőben picit többet tudnak.
1-2 darab sub esetén, vagyis ha nincs dedikált moziszobánk vagy értelmesen beállított manuális DSP-nk, választani kell. Ha az a cél, hogy a mélyek hallhatóak legyenek, ne pedig hidegen pofán vágjanak, akkor a zárt a jó választás, ellenkező esetben a reflexes, ezért ajánlott mozira. PC-vel vagy szivaccsal megoldható, hogy egy reflexes hangja zárt legyen (az objektív jobból bármikor lehet rosszabb), viszont fordítva nem. Ilyen módszerre "piaci" (mozis) proci 2012 óta képes (Dolby CP850), előtte minden moziba telepítettek gyors és lassú subokat is, mert egy jó rendszer csak így tudja mindkét hangképet.
TL;DR: Ha nem számít a pénz és megvan a hozzáértés, nem számít a típus, zárttal még könnyebb is dolgozni. Ha viszont van 50x50x50 centi helyed egy subnak, akkor zártból esélytelen versenyképes hangot kihozni. A legjobb ismert DSP-vel sem, mert fizikai a korlát. Ezért félrevezető kezdőknek ilyet ajánlani, és ezzel volt probléma a topikban. A nem elfogult mozisok többsége a refis hangot szereti, ezért statisztikai alapon is ezt az ajánlatot szoktam újaknak tenni.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
denesdr #177939 üzenetére
Pontosan.
Sokunknál van zárt, főleg épített, de attól még hiszek a mérési adatokban, hogy a refis van amiben jobb.
Viszont ha már több van installálva, valamelyest kiegyenlítődik a különbség.
Jaaa, ést azt se felejtsük el hogy itt nüanszokról beszélünk,nem lehet kijelenteni hogy egyik vagy másik sz@r.
És itt nem is jelentette ki senki.
Szvsz. -
-KP-
addikt
válasz
denesdr #177933 üzenetére
Fentebb írtam, hogy sejtésem szerint kifutó modellek. Az meg hogy volt hibás, hát istenem. Mindenki visszakapta a pénzét és még a postaköltséget is a Monoprice állta. Egy refis SVS / Martin Ligan 1millióba kerül már. Úgyhogy 1200 eur alatti áron ez most baromi jó vétel. Sejtésem szerint, ha ez elfogy, többet nem lesz, pláne nem ennyiért.
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #177875 üzenetére
Ez már viszonylag régóta tudott dolog. Még pár évtizede még azt hiszem Harmanék is kutatták ezt a jelenségek. A színek csak annyit csinálnak, hogy a pszihédet ill. a hangulatod módosítják picit, ezért érezhetjük másnak a hangot. Mert ugye a zenehallgatás egy komplex folyamat, és fáradtságtól, hangulattól függően hajlamosak vagyunk ugyanazt másképp megélni. Mondjuk nálam nem működne, mert ezerszer jobban zavarna egy hülye pötty a hangsugárzón, ahelyett hogy a pötty színe miatt kinyílt térmélységről kezdjek el hadoválni.
-
python1
veterán
válasz
denesdr #177858 üzenetére
Cseszi a csőröm persze.
De jelenleg nincs tervben, így is egységes a hang nagyon. Tulajdonképpen a 3 kompressziós magasnyomókba nem is nyúltam bele a mélyközepeken minimálisat kellett korrigálni, lehet a zárt konstrukció miatt, torzításaim is a szokásos 1% körüliek, szubok a közelség miatt, szintén max 2%- körül vannak csúcson.
Kicsit tartottam tőle, hogy más lesz a center hangja, de amilyen hangerőn mozizok, 10"-os mélyközép is bőven hozza amit kell, de akár az összesbe mehetett volna 10"-os kivitel.
Szerintem hazai viszonylatban a legköltséghatékonyabb diy moziját sikerült összehozni, árán jóval túlmutató hanggal. -
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #177644 üzenetére
Nem kell a szerecsenmosdatás. Érdekes módon 8 Ohmon mindig W/m-ben szokták megadni az érzékenységet a gyártók. Aztán 4 ohmon meg jön a 2.83V-os mókázás. Fura mód a Dynaudio pl. meg tudja adni 4 ohmon is W/m-ben és nem trükköznek 2.83V-os értékekkel, de a ritka kevés kivételek egyike.
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #177583 üzenetére
Viszont az RX6600 amit vettem, még a gtx1060 fogyasztását se éri el, és kb 80%-al gyorsabb tőle. Szóval a teljesítmény/watt tekintetében nagyon ott van. Volt korábban RX480-am, nyáron amit művelt, az nem volt vicces
Az RX580 pedig még attól is többet eszik 20-30 wattal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- BestBuy topik
- Delta Force (2024)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest