- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
őstag
válasz
chopin42 #44749 üzenetére
Nos besokalltam. Az Arctic p széria nálam bestbuy volt (és marad is), de az első szériás p12 és p14 utáni 2. kiadás 0%rpm nélkül vinnyogósabb. Aztán lett megint 0% kiadás, de nem próbálgatom, mert a 2. kiadás 5 ventijéből 3 újkorában is fütyörészett itt-ott, és sajnos mostanában már nagyon hallom, akármikor felpörög, akár kicsit is. De nagy bánatomra az első szériás p14 is elkezdte, igaz, ez a garanciaidejét bőven kiszolgálta.
Szóval utánanéztem alaposan és a p14 max lett...volna
-ha nem hallanám minimum fordulaton is a reszelős alapjáratot. Bár időközben mindkét venti jól jelzi a fordulatot (?? elsőre nem ment), de mivel a néma gépépítés volt a cél, és az első szériás p-vel ezt ment is 3 évig, ezt pedig akármikor hallom, így nem maradhat. Ház: Lancool 2 mesh.
Hirtelen felindulásból (és az előző ismeretek alapján) a 3 p12 és a 2 p14 max helyett 5 silent wings 4 120 lett a befutó. Este beszerelem, és remélem, hogy ezzel a gépházzal és kombóval letudva a kövi 5 év is. 50k...sosem gondoltam, hogy ennyi megy majd 5 ventire.
Ha a sima p12 pst 0% rpm-el nem vinnyog minden gyorsításkor és olyan csendes, mint annó megjelenéskor, akkor továbbra is 1. helyezett. De a max szériát passzolom.
Kérdés:
Kellett vennem egy ilyet. Ennek 2 4 pines csatija és egy 3 pines csatija van. Nem úgy kellene lennie, hogy csak az egyikben van sense-pin? Próbálgattam, de ha 2 ventiől is kapja az rpm jelet, akkor nem hinném, hogy pontos. Ha elvágom a sárga vezetéket, és csak 1 sense marad, az megoldás? -
smallmer
őstag
válasz
chopin42 #43889 üzenetére
NH-D15S -ről van szó.
Szeretnék rá még egy ventilátort. A slim azért lett volna jó, hogy látszódjanak a ramok.
Arra gondoltam, hogy a meglévő noctua ventilátort középen hagyom, de átrakom a másik bordára pullba és még egyet raknék pullba, így szabadon maradnak a ramok.A másik megoldásom az lett volna, hogy egy slimet felpattintok a ramoknál push-ban.
-
smallmer
őstag
válasz
chopin42 #43873 üzenetére
És ha bekötöm a HUB-ba (aminek külön tápellátása van, ha jól láttam) a 3db argb p12-tőt és azt kötöm a FAN-ra, akkor kb "tehermentesítem" az alaplapi csatlakozót?
+kérdés: az argb ventiket hogyan lehet szabályozni a fény tekintetében? Ha mondjuk nem szeretném hogy világítsanak pl.
-
smallmer
őstag
válasz
chopin42 #43866 üzenetére
A házhoz adnak egy ilyen elosztót elvileg.
Az jó lehet, hogy ennek az elosztónak az egy csatlakozójára kötöm a 3db sorba kötött ventilátort, a másik kettőt amit írtál külön-külön egy-egy csatlakozóra és ezt az egész HUB-ot kötöm egy FAN csatlakozóra? Így az összes ventit egyben vezérelném azonos PWM-el. -
F.Bence
tag
válasz
chopin42 #43858 üzenetére
Sajnos bármit veszünk példának, egy adott dolog ára nem egyenes arányosan nő a minőséggel, hanem exponenciálisan.
Leírom a saját példámat.
Nagyon sokat ülök a gép mellett és érzékeny vagyok a zajokra, így nekem célom volt, hogy minél halkabb legyen. Ezért az egész gépem csak Noctua NF-A12X25 ventikből áll, tehát a procihűtőn, házban, sőt kifejezetten emiatt vettem egy Asus Noctua 3070-et is. Annyira halk lett, hogy terhelés alatt csak az alaplapi coil whine-t hallom, de azt is csak akkor hogyha konkrétan fölé hajolok, pár centire az alaplaptól.Én próbáltam a P14-et is, ár/érték arányban talán a legjobb, de sajnos nem lesz annyira halk mint a 4-5x annyira kerülő Noctua. Így az olyan becsípődéssel rendelkezők mint én, kifizetik a sokkal magasabb árat.
Hogy megéri e? Nekem igen, de az is teljesen érthető, hogy másnak meg egyáltalán nem.
-
Zamma
őstag
válasz
chopin42 #43855 üzenetére
A gyári adatok... khm... finoman szólva kuka...
Viszont abban nagyonis egyetértek hogy vannak kivételek: Pl: 2 db BQ Silent Wings PRO 4 lenyom 3 db P12-őt.
Ugyanabban a ligában versenyzők esetében viszont kis előny is hangban sokat hoz, mert a hang négyzetesen nő, a hangnormalizált mérések ezért furfangosak...
Más kérdés hogy mi mennyi Hz-en ad hangot, a magasak nehezebben tolerálhatóak, ezért mondják némelyek alapvetésként hogy alacsony fordulaton a rosszabb venti is jóval halkabb, ezért nem kell a gatyájukat is rákölteni hűtésre. -
Vigneau
félisten
válasz
chopin42 #42315 üzenetére
A leghalkabb ventijeim valóban a Noctua-k voltak, de nem is toltak úgy, ahogy szerettem volna. Az eLoop-ok meg pulzáltak, de ez lehet a lapom vezérlőjének a gondja is. Az Apache-ok többedmagukkal már eléggé brummogtak, az arany középutat nálam a P12 Max-ok hozták meg végül.
-
válasz
chopin42 #42315 üzenetére
Akinek van pénze és kell neki a minőség, az úgy is megfogja venni, még ha minimálisan is jobb. Ezen szerintem kár rugózni és nem sértésből mondom, de néha ez a fillérb*szóskodás is kiakaszt. Aki tud és akar rá költeni, az vegye meg. Én, ha beülök a gép elé akkor a lehetőségekhez mérten csendet akarok. Elég zajt emészt meg az agyam minden nap a forgalomtól kezdve a munkagépek dízelmotoráig... csendet akarok, ha beülök a gép elé pár órára. És ha ehhez a csendhez egy Noctua, vagy egy Be quiet! ventilátor kell, akkor meg fogom venni, még ha többe is kerül, mint egy hummogós Arctic.
-
abdulka1
őstag
válasz
chopin42 #41658 üzenetére
Mi a gond vele? 6 éve használom probléma nélkül.
Ami nehézség volt kezdetben az is user errorból adódott.#41657 Trk.Adam87
Külön nem is fogod ott megtalálni, mert az AI Suite csomag része, az pedig ott van a segédprogramok között csak le kell nyitni a felsorolást. -
válasz
chopin42 #41325 üzenetére
"Zaj teljesítménye kimagasló"
Egy 1500 forintos ventilátorról beszélünk, azt aláírom, hogy ár-érték bajnok, mert tényleg azt kapod, amiért fizetsz, de a kimagasló nem itt kezdődik. Nálam folyamatosan ritmikus zajt adott ki mindkettő, akármilyen fordulaton is járattam őket és erre nem csak Én panaszkodom egyedül. Olcsóbb gépbe tényleg jó lehet, ha pl. folyton a fejeden van a füles.
Nekem ezzel tényleg nincs semmi gondom, mindenkinek más az igénye, de ezt az irreális Arctic P12 hype-ot nem tudom hová tenni. Olcsó ventilátor és használható, ennyi. Gyenge anyaghasználat, olcsó csapágyak, 0 kiegészítő (adnak 4 csavart, hurrá), rövid és gyenge kábelezés.
"közel van a meshez a ház elején. Sok venti csinálja."
Nálam a baglyos nem csinálja. -
SRII
őstag
válasz
chopin42 #40619 üzenetére
Nos hát ha ez valamit is segít! Cooler Master K280 RC-K280-KKN1
azt megköszönném!Richard! van itthon purhabom, közé nyomom, és tart is
csak azt nehéz lenne beállítani, mert az egyik oldal elnyomná a másikat!)de ez sem rossz ötlet!
-
attilla84
tag
válasz
chopin42 #40588 üzenetére
Sajnos nem tudok most csinálni képet, be van rakva a házba csak nincs összekötve.
Az első linket amit betettem, az emagon, ott rá lehet kattintani a képre és kinagyítani...abból a szögből nem lehet rájönni, hogy milyen átalakító kellene hozzá?Az adatlapján ezt írja a csatlakozásról: small 4 pin
-
Viktor77
titán
válasz
chopin42 #39841 üzenetére
A Vega56-on is ilyen kis szar borda volt, mint ezen? Ha kicsit nagyobb borda lenne (a CPU hűtőm is relatíve kicsi) akkor egyből a P-t raknám rá. De pont ezért jobb kicsit az F, mert nem csak a borda közepére fújja a levegőt, jut a kártyára is.
"Normális" ember (bocsi) nem így mér.
Megálltam játékban egy helyen (ahol minden konstans, de eszi a VGA-t), vártam 10 percet.
Aztán ugyanez a másik ventivel. -
Viktor77
titán
válasz
chopin42 #39839 üzenetére
Az a baj, hogy teljesen mindegy mit írsz, egy abszolút nem odaillő bordát próbálunk rátenni egy kisdarab fém izére.
Mindegy, mennyi a légszállítása, mert nagyon nem úgy tervezzük használni ahogy kéne. Közel sem ideálisan. A légszállításnak például egy jó része el is veszik, mivel lelóg a kártyáról, így a lelógó rész csak fúj felfelé a semmibe.
Tapasztalatból írom, hogy az F azzal, hogy kicsit szétteríti a levegőt, jobban lehűti ezt a kis bordát, mint a P. Ráadásul még nem is középre rakjuk a ventit, mert a PCIE csati miatt el kell kicsit tolni.
Így hát teljesen irreleváns, hogy kinek mi a tapasztalata, ilyen kis bordára, ekkora és ezekkel a ventikkel keveseknek van.
Nagyon elégedett vagyok a P-vel is, mint írtam, a tápban és a procin az van. Egyszerűen VGA-ra jobban bevált az F. -
TaylorXIII
őstag
válasz
chopin42 #39725 üzenetére
Igen, nekem is megakadt ezen a szemem. Amúgy nem akartam azt írni, hogy halk a mostani. Nem halk ezért nem lenne rossz ha halkabb lenne. Csak nem tudom mennyire fontos a statikus nyomás és, hogy ez sűrű lamellás bordának számít-e. Más ajánlatok is érdekelnének még, bár ez a Scythe a gyári adatok alapján elég jó. Bár ugye az előbb írtad, hogy ott túlozni szoktak.
-
geckowize
őstag
válasz
chopin42 #39617 üzenetére
chopin42:
A P12 PST alatt erre az új P12 PWM PST RGB-re gondolsz ugye (ACFAN00186A)?Csak mert a (non-RGB) P12 PWM PST (ACFAN00170A) 56.3 CFM-et tud, míg a P12 PWM PST RGB ugye 48.8 CFM-et, tehát az Arctic Cooling saját bevallása szerint az RGB-s kb. 13%-kal kevesebb airflow-t tud, emiatt gondolkoztam, hogy úgy még ajánlott kategóriának számít-e itt a P12 RGB.
#39618tasiadam
Köszi az infót, de engem konkrétan a P12 RGB változata érdekel, hogy
1) A P12 RGB beletartozik-e a topic által ajánlott kategóriába? (szinte 90%-ban non-RGB P12 ajánlásokat látok)
2) Mennyire lenne hülyeség lemondani egy ~6000 Ft-os Scythe Kaze Flex 120 RGB PWM 1800RPM ventit és helyette egy majdhogynem feleannyiba kerülő Arctic P12 PWM PST RGB 0dB ventit venni?
Mindezt úgy, hogy a kiválasztott egy Lepa BOL.Quiet PWM Blue ventit cserélne le.Nincs semmi bajom a Lepával, csak kell egy ismerős RGB nélküli gépébe egy jó exhaust venti ezért a Lepát oda szánnám, ezzel együtt meg kihasználnám végre a saját gépem alaplapján a második RGB headert az új RGB-s exhaust ventivel.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
chopin42 #39569 üzenetére
Azt tudom hogy lehet 5V-ra kötni. A kérdés, hogy kell a pwm-es csati hozzá vagy nem.
Szerintem nem.
Az érdekes, hogy van például a Deepcool FH04, ahol simán egy alaplapi 4pin csatlakozóról megy az egész. [link]
Találtam USB-3/4Pin fan kábelt is.Arra mondjuk beköthető ez az elosztó és úgy fix 5V-ot kapna.
-
MPowerPH
félisten
válasz
chopin42 #39504 üzenetére
Igen, de mekkora fordulaton? Mert hat onnet indul a meres. Azt ertem, hogy dBA -ra lottek be a ventiket, ahhoz kapcsoltan mertek, nem fordulatra, es ez tok logikus, csak az meg egy hasznos info lett volna, hogy ez melyik ventinel mekkora fordulatot jelentene.
Sajnos ilyen eszkozom nincs, ahhoz nem tudok visoznyitani, igy csak a fulemre tudnek hagyatkozni. Az biztos, hogy az eLoop -ok 600RPM -ig rendben vannak, maxra tolva oket mar hangosak.
-
MPowerPH
félisten
válasz
chopin42 #39502 üzenetére
A tablazatbol nem ez jon le, pont azt neztem.
31,5dBA korul az eLoop 76 fokot produkal, a P14 meg kicsit hangosabban 86 -ot. Es ugye vizhutesnel nem nagyon szoktuk a ventiket 50% folott kergetni.
Kar, hogy e melle nem tartozik fordulatszam is, abbol lehetne tudni, hany szazalekra vannak huzva.Egyebkent lehet, hogy rovidre zarom. Veszek 3db -ot, azokat egyebkent sem value packban vennem, aztan letesztelem a Monsta radin oket.
abridabri: Btw, ranezesre sokkal surubbnek tunik, mint az Alphacool, bar meg csak egy helyen szedtem le a wrappot rola. Ez alapjan tenyleg eleg lehet, nem kell akkora koncentralt legaram, mint amit az eLoop tud.
-
Michell
tag
válasz
chopin42 #39463 üzenetére
Köszönöm a választ.
Egyébként a most cserélendő ventik egy Zalman 11Plus ház eredetijei - 5 év használat után. Még régebben Arctic F12-ből többet használtam más házakban, az egyik 5 év után kezdet zörögni, kettő még 6 év után is dolgozik valamelyik családtagnál (akkoriban talán 1200 Ft volt darabja). -
Pakmara
őstag
válasz
chopin42 #39363 üzenetére
Nem te vagy az egyetlen
. Más topikban is találkoztam már vele. Nem támadás akart lenni, el tudom fogadni mint vélemény, mert az adott eszköz teljesítményéhez tényleg nem ad hozzá. Az üveg/plexi oldalú házak korában ugyanakkor sokaknál fontos lehet.
Hogy on is legyen a múlt héten váltott nálam szintén Lepa BOL. Quiet-et (fura hangja kezdett lenni) teszt jelleggel pont egy Arctic BioniX A-RGB. Bizonyos tartományokban valóban "visít a motor". 4 pines RGB aljzattal rendelkező lappal átalakítón keresztül kommunikál. Próbálgatom kicsit aztán elválik, hogy marad-e vagy sem. Valahogy le kellene tesztelnem, de még nem tudom hogy álljak neki.
-
geckowize
őstag
válasz
chopin42 #39363 üzenetére
Ezt jó hogy mondod, igen, az alaplapomon 2 db 4 pines 12V-os RGB header van....
Arctic BioniX P120 A-RGB-nél 2x A-RGB Fan 8-Pin Connector kell,
míg az Alpenföhn Wing Boost 3 ARGB-nél 4-pin PWM + 3-pin ARGB-t ír...Úgyhogy valószínűleg ezek tényleg nem kompatibilisek az alaplapommal, viszont egy ilyen mezeibb user, mint én, simán belefut ebbe, ha nem néz utána rendesen, mert csak azt nézi, hogy na, Asus AuraSync kompatibilis, akkor oké...
Köszi a tanácsot, megnézem a Scythe Kaze Flex 120mm PWM RGB-t.
-
Hegyirabló
veterán
válasz
chopin42 #39349 üzenetére
A kérdés megint csak az, hogy mit nem értesz azon, hogy át van állítva az összes ventilátor PWM-re UEFI-ben, még sem működik, amit írtok???? Írd már meg légyszíves, hogy melyik részét nem érted ennek!?!?!? Nem az áll feljebb, hogy nem működik a gépem (Egyébként működik, jobban, mint itt sokaké.), hanem az, hogy láthatóan megállt itt az értelem. Persze ez nem az én bajom, egy legyen mindenkinek a maga baja. Ettől még én az maradok, aki vagyok, meg mások is azok maradnak, akik.
Nem tudom hanyadszor írom le, hogy végigzongoráztam azt, amit javasoltatok, de nem jött be! Tényleg melyik részét nem érted ennek?????????
-
-
-
chester91
senior tag
válasz
chopin42 #39238 üzenetére
Gondolkodom is anyós gépébe, hogy DC szabályzásra 3 pines P14 kerüljön, a procira meg P14 PWM, aztán bízok benne, hogy nem én leszek az az egy szerencsés, akinél nem jó
Az én gépemben van 2 Phantkes - amik jártak a PH-TC14PE gigabrutál hűtőhöz, 5. éve hangtalanul teszik dolgukat, és a PB 500-ashoz járt 2 PW 2, meg volt már egy régóta. Ott úgy voltam vele, ha a házhoz jár, akkor nem cserélem, mert egyébként nagyon jók ár/érték arányban.
-
chester91
senior tag
válasz
chopin42 #39236 üzenetére
Nálam a BQ! Pure Wings 2-k nagyon jól bírják, folyamatos üzemmel ment évekig a gépem, most mióta NAS került itthonra, azóta van ki-kikapcsolva, bár mivel munkára is használom a gépet, napi 10 órát azért megy. Nálam pont az Arctic nem vált be, hamar elkezdett anno morogni, és eleve sokkal nagyobb hangja volt a PW-hez képest. De hát kinek a pap kinek a paplan. A TT 20-asa sem vált be nálam, mások meg imádják, elég hamar elkezdett alacsony fordulaton is halkan morogni, azóta nem lett hangosabb bár.
-
MPowerPH
félisten
válasz
chopin42 #39232 üzenetére
Eloszor is az erdekelne, hogy ezek javithatoak e, vagy mehetnek a kukaba?
Arctic P14 -es mar felirva, amint raszanom magam a MORA radira, abbol veszek 9db -ot. Ellenben hazventiken jobb lenne egy dizajnosabb darab. 3db kell ossz-vissz, piros-fekete. Reszben ezert mentem ra a DS -re anno.
-
TeebyKay
őstag
válasz
chopin42 #39217 üzenetére
Köszönöm!
A value pack még az infolexben (itt van a szomszédban) is 6370, ha ezt leosztod 5-el akkor 1274, ami jobb bármelyik darabáras ajánlatnál. Feltéve, hogy ez is ugyanaz a típus, ez jobban megérős vételnek tűnik.szerk.: Jobban megnézve, ennél nem írják hogy pst vagy pwm, szóval feltételezem ez nem az amit keresek.
-
-
Grampy
aktív tag
válasz
chopin42 #39214 üzenetére
Köszi!
A Noiseblocker-t az ár/érték aránya miatt nem ajánlod?
Az Arctic P12 jónak tűnik, a P120 miben különbözik tőle?
Úgy tudom utóbbi talán vastagabb és hosszabb csavar kell hozzá.
Ha a csend is szempont és mindenféle apró zajtól, búgástól menteset ajánlanál(radira), akkor is a P12 lenne az? -
szabeska
addikt
válasz
chopin42 #39204 üzenetére
Brocken Advanced
Találtam egy eloop-ot aprón, régi nzxt házamban használtam, nem volt rossz. A fehér-fekete kombó miatt jól is néz ki, a kerete sem olyan puritán mint a p12 (4 db fehér p12/14 van egyébként a házamban, de valahogy a bordán nem néz ki jól, ezt kipróbáltam egy elfekvőben lévő fekete p12-vel tegnap), szóval rádobom az eloopot, csak ne morogjon, +/- pár fok nem annyira érdekes. Köszönöm!
-
ohway
tag
válasz
chopin42 #39162 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, még lenne egy kis értetlenkedésem, előre akkor megbeszéltük, hogy 2x140 mm-es legyen, 3x 120-as valóban már a táptakaró lemez alá is fújna.. [kép]
Hátulra akkor mehet a 120, ott nincs min gondolkodni, és ami a kérdés, hogy felül, hátra 120 vagy 140-es menjen? Korábban említetted, hogy egyel több legyen befújó mint ki.. Jelen esetben pont ugyanannyi lenne 2-2. -
boogie84
veterán
válasz
chopin42 #39159 üzenetére
Az a baj value pack-kel, hogy nem igazán beszerezhető. Megrendeltem a Bluchitől, látom, hogy csak előrendeltem, és ki tudja mikorra hozatják meg. Nem mertem előre fizetni, és le is mondtam a rendelést. Aprón lévő kereskedőtől lehet h hamarabb lesz, hátha van beragadt csomag.
-
mgoogyi
senior tag
válasz
chopin42 #39155 üzenetére
Ja, így van, a zaj-teljesítmény a kulcs, amit nem is tudok jól mérni. Viszont azt látom, hogy hiába van hasonló dBa értéke két ventinek tesztek alapján, ha az egyik hangját sokkal kellemesebbnek találom. És ebben nekem a P14 vagy SW3 sokkal jobb szubjektívan, mint az NF-A15. Sokkal inkább hallgatom a bordán 1400 rpm-en a P14-et, mint ugyanolyan cpu hőfokot hozva 1200 RPM-en az A15-öt.
-
Capt.Obvius
aktív tag
válasz
chopin42 #39082 üzenetére
Az tuti, hogy venni fogják. Bevallom van nekem is noctua ventim, de nem használom. Most az arcticocat raktam be a gépbe és azzal tesztelem. Teljesítményben jók, de pl pont abban a tartományban ahol szeretném hajtani pulzál
1000-1200, de még alatta is bizonyos fordulatokon csinálja. És nem egy darab van a házban.
Csak arra próbálok törekedni, hogy szinte hangtalan legyen a gép. Az 1200-as fordulat környékén fellépő szélzaj nem is lenne gáz, de nekem ne vinnyogjon a venti. Sajnos sokat ülök a gép előtt munka miatt is és allergiaás lettem a zajokra. Én fogom valszteg berendelni a TT 12 ventiket. Egyelőre jobb megoldást nem látok. -
Capt.Obvius
aktív tag
válasz
chopin42 #39074 üzenetére
Amúgy nem értem ezt a noctua radmapet. Oké, fejlesztenek új ventit, ez eddig oké, de a többi?
Évek kellenek ahhoz, hogy most nem f@sbarna szinezéket használunk a fröccsöntő üzemekben???
Az ilyeneken sírok. Aztán majd duplája lesz a barnának, csak azért mert képzeljétek, tudunk feketét is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged